(2756) Hogy állunk a globális felmelegedéssel?

Tibor bá’ online

 

Néhány éve, aki nem tagadta az minimum csendben maradt. Olyan is volt (Mszilárd) aki megvádolta a NASA-t, hogy manipulál az adatokkal. Most viszont nincs nap, hogy a magyar média ne lepne meg minket némi újdonsággal a klímaváltozással kapcsolatban. Most meg a tanuló ifjúság világszerte tiltakozik, tüntet, mert a politikusok nem tesznek eleget a változás megállítására. Elfogadhatatlan, hogy a CO2 kibocsátás csökkentése helyett, már évi 3 ppm-mel gyarapodik a légkör CO2 koncentrációja. Általános vélemény, hogy a CO2 koncentrációt csökkenteni kell. A kérdés, ez lenne a megoldás? Hát sajnos NEM.

A CO2 főforrása a repülőgépek, az erőművek, stb. A probléma abból adódik, hogy a CO2 mellett „szálló por” is keletkezik (aerosol). A szálló porra a felhőkben pára csapódik ki, ami a napsugarakat tükörként visszaveri. Végeredményben a CO2 nagyobb mértékben fogja vissza a hőt, mint korábban gondolták, mert a szálló por hűtőhatását is ellensúlyozza. Ez azt jelenti, hogy ha a CO2 kibocsátását korlátoznák (és vele az aerosolt is), akkor a globális felmelegedés nem csökkenne, hanem éppen hogy növekedne.

Erre mondta McPherson ha csökkentjük „we are doomed” (halálra vagyunk ítélve), ha nem csökkentjük akkor is. Catch 22.

___________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

33 gondolat erről: „(2756) Hogy állunk a globális felmelegedéssel?

  1. „Elfogadhatatlan, hogy a CO2 kibocsátás csökkentése helyett, már évi 3 ppm-mel gyarapodik a légkör CO2 koncentrációja. ”
    El kell fogadni, sőt többet KELL elfogadni, mert több az a 3, és nincs ráhatásunk.
    A klímafogadalmak az álom világába tartoznak. 🙁

    „Catch 22.”
    Ez most filmajánló Tőled?
    https://port.hu/adatlap/film/tv/a-22-es-csapdaja-catch-22/movie-6
    „Olaszország, 1943. Cathcart ezredes folyton emeli az amerikai bombázópilóták bevetésének számát. Yossarian kapitánynak és társainak nincs más lehetősége, minthogy megpróbálja orvosi úton leszereltetni magát. Ezzel azonban beleesnek a huszonkettes paragrafus csapdájába. A szabály szerint ugyanis leszerelni csak azt a katonát lehet, aki ezt az elmeállapotára hivatkozva kéri. Aki viszont ezt kéri, az nyilvánvalóan nem lehet őrült, csupán ki akarja magát vonni a harci állományból. Vagyis nem szereltethető le. ”

    Érdemes megnézni, elgondolkodtató, tanulságos, de nem vidám.
    Érdemes megvenni is, mert örökzöld.

    Videó formában csak részleteket láttam erről, de könyv formájában elérhető:
    https://papyboy.files.wordpress.com/2006/11/joseph-heller-a-22-es-csapdaja.pdf

  2. Lehet, hogy így állunk:
    Ideológiát nem engedek terjeszteni.

  3. Nagyobb levegőben található széndioxidhányad esetében a légkör ugyan több hőt ver vissza földre
    – ez az üvegház hatás –
    de az a hőmennyiség, amennyivel kevesebbet is enged a légkör a földre szintén nagyobb lesz. Utóbbi fogja dominálni a folyamatot ez lesz a meghatározó.
    Az eredő, a földet melegítő hőmennyiség tehát kisebb lesz, ez matek.
    A földnek tehát, ha kizárólag a széndioxidkoncentráció növekedést vizsgáljuk, más hatásokról eltekintünk, akkor hűlnie kellene.
    Tessék számolni én megtettem !

  4. nagy A az a hőmennyiség,ami egy adott széndioxidhányad esetén eléri a föld felszínét.

    kis a az a hőmennyiség, ami a föld felszínéről visszafelé az űr felé indul.

    kis a valahány %- át visszaveri a földre a széndioxid által okozott üvegház hatás.

    Nől a széndioxid aránya a levegőben.

    nagy A ugyanakkora % – kal csökken, mint ahány százalékkal nől a nála logikusan kisebb kisugárzott hő visszavert része.

    Tehát a csökkenés fog dominálni, mert az nagyobb mint a máshol tettenérhető növekedés.

    Ugyanaz a gázburok mindkét irányban ugyanakkora % -kal veri vissza a rajta áttörekvő hősugarakat.

    Az új egyenleg negativ, tehát csökkenő lesz.

    Kevesebb hő fogja melegíteni a föld felszínét.

    A széndioxid arányának növekedése a levegőben hidegebbé teszi a földfelszint.

  5. 1 – n/a:
    Ha a csatolt videót megnézted volna, akkor a végén találtálkoztál volna McPhersonnal, aki említi a Catch 22-t. Miért? Mert a Catch 22 azt jelenti, akár így döntesz, akár úgy, mindenképpen vesztesz.

  6. 5. Aranysakál
    Ott a hiba a gondolatmenetedben, hogy a befelé és a kifelé menő sugárzás spektruma nem azonos és a légkör spektrum szerint szelektál. A légkör nagyjából 300 nanométertől 3 mikrométerig átlátszó és a Nap is ebben a sávban bocsátja ki a legtöbb sugárzást. Az elnyelődő fénytől melegedő felszín viszont jellemzően 10-20 mikrométer körül bocsát ki, amit a légköri széndioxid és pára jelentősen szétszór. Ebben a sávban hiába nem enged át kívülről sem, mivel a Nap itt alig sugároz, ezért a be nem engedett energia sokkal kisebb a ki nem engedettnél.

  7. 6 Tibor bá’

    „Ha a csatolt videót megnézted volna…”
    Ez így nagyon nem jó!
    Épp Te mondod nekünk, hogy ne linkeljünk angolt (és igazad van, mert magyar nyelvű blogon beszéljünk magyarul), vagy ha igen azt fordítsuk és épp Te teszel ez ellen.

    „Ha a csatolt videót megnézted volna…”
    Nem csak én, mások sem nagyon nézik a belinkeléseket.
    pl: Úgy érzem, hogy 5 Aranysakál sem olvasta a 4-es linkemet. 🙂

    „Catch 22 azt jelenti, akár így döntesz, akár úgy, mindenképpen vesztesz.”
    Nem!
    Joseph Heller kiutat is mutatott a csapdából.
    Ezt nem vezetem le, nem mutatok rá. Olvassátok (nézzétek) értő szemmel!

    Vagyis McPhersonnal – talán – reményt akart kelteni.
    Van!
    (Rossz irányba megy a beszélgetés. Kicsit elhallgatok.)

  8. 8 – n/a:
    Ugye nem gondoltad komolyan, hogy egy 20 perces videót lefordítsak. Azért tettem be, ha alaki kíváncsi rá, megnézheti. De a rossz iránynak nem ez a lányege. A „huszonkettes csapdája” már néhány évtizede a magyar nyelvben is polgárjogot szerzett magának. Elhangzásakor senki se gondol a könyvre vagy a filmre. Mindenki tudja, hogy valamiből se így se úgy nem lehet kijönni. Ezért használta McPherson és ezért használtam én is. Mert ha nem csökkentjük a CO2 kibocsátás az eredmény rossz, ha csökkentjük akkor is rossz vagy még rosszabb. Hogy Joseph Heller mit akart közlöni az lényegtelen. Ma az egész világ a 22-es csapdáját úgy érti, ahogy én (és McPheron)használtuk.

  9. 8.

    Tévedhetek , de úgy gondolom ,
    hogy legfőképpen a hősugarakról van szó,a topikban tárgyalt jelenségek kapcsán, amik szintén elektromágneses sugarak mint a fény.

  10. Van arra vonatkozo szamitas, hogy ha azonnal beällna minden közlekedés a Földön, akkor az hany fokot emelne az atlaghömérsekleten? (ha nincs a dimming hatäs)

  11. Gigantikus mennyiségben vágtunk ki erdőket. Hatalmas mennyiségben csökkentettük az édesvízzel borított területeket. Óriási mennyiségben bocsátunk ki hőenergiát a környezetbe. Sebaj, ez nem számit, tekerjük csak szorgosan a széndioxid teória biciklijét, azon lehet óriási mennyiségben profitot termelni. Teljes mértékben másolják a koleszterin hisztériát. A valóságosan aggodalomra adó tényekkel nem foglalkoznak, van helyette egy agyaglábon dűlöngélő elmélet. Hajrá ppm! 🙂
    Tibor bá’:Nem szívesen használok durva kifejezéseket, de amit most írtál az tényleg hülyeség.

  12. 11 – Curix:
    Ha nem létezne dimmig-hantás, akkor 10 év alatt szép lassan leállna a globális melegedés további CO2 kibolcsátás nélkül (de ilyen nem létezik).

  13. Tibor ba

    Pont ez a Dimming fogja megadni a végsö döfést. A forgalom és a CO2 kibocsatas nem fog csökkenni. Visszük a történetet a falig. Amikor a környezet lepusztulasa miatt a gazdasäg elkezd hanyatlani, azzal egyidejüleg a dimming hatas csökkenés miatt a mar amugyis is legyengült élö környezetet még tovabb terheli egy hirtelen extra melegedés.

    Ez az amit amugy kérdeztem, hogy a dimming nélkül häny fokos emelkedésre lehet pluszban szamitani. Gondolom ezt nehéz kiszamitani. 2001.09.11-böl van némi tapasztalat ide vonatkozoan.

  14. „Végeredményben a CO2 nagyobb mértékben fogja vissza a hőt, mint korábban gondolták, mert a szálló por hűtőhatását is ellensúlyozza. Ez azt jelenti, hogy ha a CO2 kibocsátását korlátoznák, akkor a globális felmelegedés nem csökkenne, hanem éppen hogy növekedne.”

    – Ne haragudj, Tibor bá, de ez nemigen érthető. A „fogja vissza a hőt” terminus arra vonatkozik, hogy visszafogja (csökkenti) a hőmérsékletet, vagy hogy benntartja a rendzserben? Ha a CO2 a szálló por hűtőhatását is ellensúlyozza, és ezzel még erősebben melegít, akkor a CO2 szint csökkentése még nagyobb hatással lenne a melegedés visszafogására.

    Vagy arról van szó, hogy a szálló por, ami a CO2 melegítő hatását ellensúlyozza, ugyanazzal az égetéssel kerül a légkörbe, mint a CO2? És emiatt ha radikálisan csökkentenénk a CO2 kibocsátást, azzal lemondanánk a szálló por hűtőhatásáról is, ami gyors felmelegedéshez vezetne?

    Ebben az esetben azt kell megoldani, hogy tudunk nagy szálló por kibocsátást elérni, minimális CO2 kibocsátással.

  15. Tibor bá’ szíved joga a valós tények sorolását, a tudományosan bizonyított ok okozat összefüggéseket „hülyeségnek” nyilvánítani. Ez itt a te arénád, megteheted. Viszont a természet teszi a dolgát az előre megírt szabályok mentén, függetlenül a ppm klíma hisztéria elméletek papjaitól. Püspöki rangot megérdemelsz, a makacs elszántságodért. 🙂
    Tibor bá’: Semmi bajom a felsorolásokkal. Amivel bajom volt az ez: „ppm klíma hisztéria elmélet”

  16. Most jött:

    Amerika másik arca. Múlt csütörtökön mutatta be Alexandria Ocasio-Cortez New York-i demokrata képviselő és Ed Markey massachusettsi demokrata szenátor azt az ambiciózus politikai tervet, amellyel egy évtized alatt karbonsemlegessé változtatnák az Amerikai Egyesült Államokat.
    A javaslat a következő öt célkitűzést fogalmazza meg:
    • az üvegházhatású gázok kibocsátásának nettó nullára csökkentése;
    • több millió jól fizetett, stabil új munkahely létrehozása;
    • a zöld átállást garantáló infrastruktúrába és iparba történő befektetés;
    • a tiszta levegő és víz, egészséges élelmiszerek, környezethez való hozzáférés garantálása a jövő generációi számára;
    • a hátrányos helyzetben lévő közösségek – amelyeket arányaiban erősebben érintenek a klímaváltozás káros hatásai – egyenlőségének megteremtése.
    Zöld álom? Meglátjuk.

  17. 15 – Titok:
    Mindjárt az első pont mgvalósíthatatlan álom. Nulla égetés lehetetlen, mert a közlekedés és áramtermelés nem képzelhető el nélküle. Áram pedig kell, és a közlekedés se állhat le. Ezen kívül a húsállat tartás metánnal jár, mert finganak a dögök. – Az egész program semmi más, mint politikai fogás.

    14 – Curix:
    Pontosan, amikor minden lerohad, megszűnik az ipar, amivel együtt szűnik meg a dimming-hatás. Na akkor felgyorsul a melegedés. Egyes vélemények szerint néhány hét alatt akár 4-6 fok is lehet./font>

  18. 14: Curix
    Épp erről a Dimming jelenségről van egy jó összefoglaló a metnet-en (szept 11 hatását is kimérték) :
    https://www.metnet.hu/?m=forum&topic=eghajlatvaltozas&fromto=3189a3189
    Ezek szerint igen keményen csökkenti a melegedéstt.

    A szélsőséges ingadozás fokozódása ellen persze kevés… Ausztrálok az évszázados aszály után most a rekord esőtől szenvednek:
    http://magyarmezogazdasag.hu/2019/02/13/tragedia-ausztraliaban-felmillio-szarvasmarhat-sodort-el-az-arviz

  19. @5: „nagy A ugyanakkora % – kal csökken, mint ahány százalékkal nől a nála logikusan kisebb kisugárzott hő visszavert része.”

    Ebben a részben van a hiba, mert a színképből más nem jön be, mint ami nem megy ki.

  20. Eccerű, vissza kell térni az organikus mező gazdálkodáshoz. Vissza erdősíteni, tavakat, élővizeket vissza állítani. Balogh János prof rendkívül jó irányba kutatott, és utat mutatott. Persze milliárd dolláros beruházások a zöld iparba, az hozza a profitot.

  21. Nem szoktam linkelgetni, de itt a blogon szóbakerült témákhoz (klíma, gazdaság, Amerika stb.) kapcsolódik, legalábbis érdekességként:

    https://alapblog.hu/a-kiuttalansag/

    Ha más nem, az utolsó bekezdés beszédes.

  22. 22 – fret:
    Aki egy kicsit is odafigyel, annak egyértelmű, hogy az emberiség vagy a nagyhatalmi vetélkedésbe, vagy a globális felmelegedésbe döglik bele. Ez van, ezt kellene szeretni.

  23. 23: De ha valami csoda folytán ezeket megúsznánk, még mindig van pár jelentkező… a szennyezés, az élőhelyek és a biodiverzitás megszűnése stb.

  24. 22:fret
    „csak úgy kerülhetők el az újabb katasztrófák, ha Amerika felvállalja a világ legfőbb vezetőjének szerepét.”

    Megérne egy misét kideríteni, hogy kik ültették el ezt a bogarat az amikban, mert mint olvasható, az „izolacionista” felfogás volt általános.
    Nem kell persze sokat keresgélni kik voltak az utóbbi évszázad sem istent sem embert nem ismerő, csak a pénzt tekintő haszonélvezői…

  25. „A Fehér Ház a klímaváltozás nemzetbiztonsági kockázatait vizsgáló bizottságot hoz létre – értesült a The New York Times című lap csütörtökön. A lap egy február 14-i keltezésű, a Fehér Házban készült feljegyzésre hivatkozva azt írta, hogy Donald Trump elnök munkatársai már elkészítették annak az elnöki rendeletnek a vázlatát, amellyel létrehozzák a klímabizottságot.

    A testület várhatóan 12 tagú lesz és helyet kap benne William Happer, a Fehér Ház fizikus végzettségű tanácsadója, aki köztudomásúan szkeptikus azt illetően, hogy az emberi tevékenység alapvetően befolyásolná a globális felmelegedést. Happerről a The New York Times felidézi, hogy tudományos berkekben megütközést keltett, amikor többször is kifejtette, hogy az üvegházhatással járó széndioxid-kibocsátás nem hogy káros, hanem kifejezetten hasznára válik az emberiségnek.

    A The New York Times információi szerint a Fehér Ház feljegyzése kétségbe vonja azokat a tudományos és védelempolitikai elemzéseket, amelyek szerint a klímaváltozás komoly fenyegetést jelent az amerikai nemzetbiztonságra. Az elemzésekről azt állítja, hogy nem vetették alá ezeket szigorúan független és ellenvéleményeket is számításba vevő ellenőrzéseknek, illetve egyáltalán nem adnak teret az ellentétes álláspontoknak.”

    Új bizottságot állít fel Trump, hogy elbagatellizálja a klímaváltozást
    https://privatbankar.hu/makro/uj-bizottsagot-allit-fel-trump-hogy-elbagatellizalja-a-klimavaltozast-324692

  26. 26 – Python:
    Nem okozott meglepetést. Ezt a pasit az amerikai nép egy szép napon fel fogja akasztani.

  27. A pozitív visszacsatolásra egy élő példa, ami az élővilág szempontjából elég negatív végkimenetelű folyamat:

    „A Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) klímakutatói a Föld hűtéséért leginkább felelős felhőtípuson, a viszonylag alacsonyan fekvő gomolyos rétegfelhőn (Stratocumulus) végeztek szimulációt, és arra jutottak, hogy az ilyen felhők akár már száz éven belül olyan ritkává válhatnak, hogy az végzetesen felgyorsíthatja a felmelegedést.
    A Nature Geoscience-ben megjelent tanulmány szerint a felhőtípus eltűnése akkor következik be, ha a légköri szén-dioxid-koncentráció eléri az 1200 ppm-es értéket – ezt érhetjük el egy évszázad alatt a jelenlegi fosszilis kibocsátási ráták mellett, most 410 ppm körül járunk.
    Amennyiben ez bekövetkezik, a Föld átlaghőmérséklete további 8 Celsius-fokkal melegedhet, a kizárólag a szén-dioxid-kibocsátás okozta 4 fokos felmelegedésen túl.
    De ez még csak a kezdet. A nagyobb probléma ott kezdődik, hogy a Föld kétharmadát felhők fedik, és számítógépes szimulációk szerint a bolygó felmelegedésével a felhők egyre ritkábbá válnak. Ez azért gond, mert minél kevesebb fehér felület veri vissza a Nap fényét az űrbe, annál inkább fokozódik a felmelegedés, még ritkább felhőket eredményezve, és így tovább.”

    Ha így folytatjuk, eltűnhet az egyik legfontosabb felhőtípus, 8 °C -al megtolva a felmelegedést
    https://qubit.hu/2019/02/26/ha-igy-folytatjuk-eltunhet-az-egyik-legfontosabb-felhotipus-8-fokkal-megtolva-a-felmelegedest

  28. Világszerte tüntetnek a diákok március 15.-én a klímaváltozás (okozói, döntéshozók) ellen. 51 országban több mint 500 rendezvény. Ez már nem semmi.

    „Semmi értelme annak, hogy egy olyan jövőnek tanuljunk, amely nem fog létezni”

    „A Youth for Climate nevű mozgalom nem központilag szervezett, és nehéz nyomon követni gyorsan terebélyesedő tüntetéseiket, sokan a FridaysForFuture.org. honlapon regisztrálnak rájuk.”

    Elkezdtek ráeszmélni a fiatalok, hogy mennyire súlyos a helyzet?

    http://www.atv.hu/kulfold/20190301-vilagszerte-tuntetesek-lesznek-marcius-15-en

  29. 29 – Gyarmathy:
    Ezzel egy kicsit elkéstek, mondjuk úgy 20 évet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük