(2713) Adakozás

Tibor bá’ online

 

Kábé egy hete olvastam az INDEX-ben, hogy bizonyos európai felmérés szerint a magyarok nagyon rossz adakozók. Mit nagyon rossz! Egyszerűen nem adakoznak. Harminc év kapitalizmus után még mindig azt hiszik, hogy igenis van ingyen vacsora. Ha pedig tényleg nincs, akkor ők kikövetelik maguknak.

A helyzet az, hogy ebben a témában jelentős tapasztalataim vannak, ami talán felér ismeretlen eredetű felmérésekkel, ráadásul kedvem is szottyant, hogy közzé tegyem őket. Nem utolsó sorban azért, mert biztos vannak olyanok, akik meg vannak róla győződve, hogy hülyére vagyok adakozva.

A VIP fordítások természetesen nem adakozás, hanem szolgáltatás ellenszolgáltatásért. Nagyon kevesen élnek a lehetőséggel. Éppen hogy elfogadható számomra. Majd, ha egyáltalán nem lesz elfogadható, akkor abbahagyom. Ez tiszta sor.

Mielőtt rátérnék a részletezésre megjegyzem, hogy a hozzászólók kb. fele Magyarországon él, a másik fele külföldön. Ez utóbbiaknak nyilván ez egy fajta kapcsolattartás. A csak olvasóknak hozzávetőlegesen 5 százaléka él külföldön, 95 százaléka nem. A külföldön élők fele él az elcsatolt területeken, főleg Erdélyben.

Aki hozzászól és adományoz is az olyan ritka, mint a fehér holló. Ez nagy vonalakban helyes is, hiszen hozzászólásaival hozzájárul a blog életben maradásához csakúgy mint én. Ezen csak az lép át, vagyis hozzá is szól és adakozik is, aki nagyon régen él külföldön. Na, itt van elásva a kutya.

Harminc év nem volt még elég annak megtanulására, hogy semmi sincs ingyen, még az se, ami annak látszik. Az „ingyenes” hírportálokat a hirdetők tartanak fenn, mi, olvasók azzal fizetünk, hogy elolvassuk, vagy kerülgetjük a hirdetéseket. És ne hidd, hogy rád nem hatnak a hirdetések. Viszont, ahol nincsenek ugráló, tolakodó, olvasást elálló hirdetések, ott a teljes teher a fenntartó vállait nyomja. Ezért van az, hogy ma már minden portál éjjel-nappal az adakozásra hívja fel a figyelmet. Vagy….. csak két bekezdést ad ingyen, a többiért, a folyamatos olvasásért fizetni kell. Nekem is! A taksa általában 10-15 $ Körül mozog.

Viszont, aki kimegy nyugatra, hamar megtanulja, hogy bizony nincs ingyen vacsora. Ennek jele, hogy a közelmúltban külföldre távozók közül ketten is adakoztak. Évekig lett volna rá módjuk, hogy idehaza adakozzanak, de csak külföldön döbbentek rá, hogy hát kellene.

Bizonyára érdekel az összeg is. Nos, 2018-ban nem érte el a 100 ezret se, ami lebontva hónapokra kb. 8000 Ft. Persze, ha egy fillért se kapnék, akkor is dolgoznék, legalább is így gondolom, de lázasan egészen biztos nem ülnék le a gép elé azon az alapon, hogy „elvárják tőlem”. Mert, aki nem adakozik annak nincs morális alapja az „elvárásra”. És itt jön a legérdekesebb észrevételem. Jócskán vannak olyanok, akik az ingyen olvasás, az ingyen művelődés biztosítását nekem kötelességként írják elő. Felróják, hogy megszabom ezt meg azt, mert nekem csak kutya kötelességem van, de feltételeket nem szabhatok. Pontosan úgy kell írom, és azt, amit az ő szája íze megkíván. Hadd idézzek egy levélből: „TUDOM, hogy ingyen járok ide, meg nekem kéne hálásnak lenni, és el is lehet menni, erre nem kell emlékeztetned Tiborbá , de engem nem fogsz elkergetni innen max letiltani hozzászólás szinten 🙂 „

Egy másik (volt) hozzászóló Barcelonából írta, hogy az Internet ingyenes, és ő akkor jön, és azt olvas, amit akar. Ezt én nem tudom megakadályozni. Ebben igaza van, megakadályozni nem tudom, nem is akarom. Legfeljebb megunhatom az állandó támadások kivédését, és beleunhatok abba, hogy ebben az országban mindenki azt várja, hogy a másik ember tegye meg helyette is azt, ami elvárható lenne. Ezért tartunk ott, ahol vagyunk.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

12 gondolat erről: „(2713) Adakozás

  1. Én adtam, mert nekem fontos és hiteles, amit Tibor bá ír, legyen az bármilyen tárgykörből származó írás. Nem szoktam hozzászólni, mert nincsenek olyan tárgyi ismereteim, amikhez hozzá tudnák bármit is tenni, ami itt nincs leírva.
    Értékelem azt a józanságot, amit nem tapasztalok más oldalon.
    2006 után akadtam rá Antalffy Tibor blogjára. Azóta olvasom. Sőt vásároltam is tőle könyveket. Megérte.
    Igaz kisnyugdíjas vagyok, nem sok pénzem van, kénytelen vagyok dolgozni napi 8 órában, hogy megéljek, és támogatni tudjam az egyetlen lányomat, akinek 3 kiskorú kislányt nevel egyedül. A középső mozgássérült, kerekesszékes.
    Az különös, hogy – ünnepek ide, ünnepek oda – senki nem írt erre a cikkre semmit.
    Miért nem?

  2. 1 – Zsuzsa:
    Köszönöm a hozzászólásodat. Bár mindenki olyan tisztán látna, mint te.

    Hogy miért nem szólnak hozzá? Azért mert „kényes” a téma. Mit lehet erre írni? Hogy igen, én is az ingyen vacsoráért állok sorba? Ezt nem akarják bevallani, inkább lapoznak egyet.

  3. „ebben az országban mindenki azt várja, hogy a másik ember tegye meg helyette is azt, ami elvárható lenne. Ezért tartunk ott, ahol vagyunk.”

    No ha már itt tartunk, az első hozzászóló után csak kikivánkozik, hogy teljesen hasonló szociális helyzetben lévén a fene gondolt arra hogy százalékban kétszámjegyű a dotációnk…

    Ezek szerint a fiatalabb generációknak, tisztán kapitalizmusban élőknek, ez a blog egyfajta „szocializmuspótlék”, május elsejei ingyen sör, amiből ők – önhibájukon kívűl – kimaradtak…

  4. 3 – Vaszil:
    Volt, aki 1000 forintot utalt át, amivel baráti körben eldicsekedtem, mert valószínűleg a szájától vonta el, de fontosnak érezte a támogatást. Amit sokan nem értenek, nem a pénz a lényeg, hanem a gesztus, ami azt érzékeltet6i velem, hogy nem vagyok felesleges.

  5. Az 1000 ft-ot én utaltam tavaly, mert úgy gondoltam, ha minden látogató legalább ennyit átküldene, akkor egy kis pénz összegyűlne Neked. Sok kicsi sokra megy… Ezért ezt megismétlem és erre biztatok mindenkit, de a tehetősebbek azért küldhetnek többet is.:)

  6. Az ÖNKÉNTES adakozás egy nemes gesztus , de azt követelni aggályos, gusztustalan.
    Ha az ember mindig adna, amikor kérnek tőle, hamar koldus botra jutna.
    Aki akar és tud adni, bármilyen kedveset az dicséretes.
    Aki nem ad,azt megszólni nem korrekt.
    Az INGYEN VACSORA NINCS szólás se nem igaz, se nem illik ide.
    Nem a fukarság beszél belőlem…. már adtam egy itt jelentősnek számító összeget.

  7. 6 – MÁR MÁR alias Ács Feri:
    Nekem nagyon nem szimpatikus az, aki cserélgeti a nickjét, mert a tapasztalatom azt súgja, hogy ezek a hozzászólók nem a tisztességességről híresek. És valóban te is összemosod a dolgokat.
    1) A posztban nem kértem adományt, hanem egy érdekes statisztikai hírre reagáltam.
    2) Manapság igen neves hírportálok pl. The Gardian, is effektív kérnek (tőlem is).
    3) A szólás helyesen: „nincs ingyen vacsora”. És miért nem illik ide? Ha nem kapnál valamit, te se járnál ide. Tehát kapsz vacsorát és lám „harcolsz” érte, hogy ingyen legyen.
    4) Senkit nem szóltam meg. Tényeket közöltem, amivel mindenki azt tesz, amit akar, te arra használtad fel,hogy hozzászóltál egy vadiúj nick alatt, ami nekem érdekes dolgot sugall.

  8. Hozzászólásomat Ács Feri nicken írtam.
    Valaki MÁR MÁR – ra változtatta.
    Fogalmam sincs ki tette ezt és miért.
    Sejtéseim vannak erről.
    Szerintem minimum egy személy pontosan tudja.
    Ha a neked nem tetsző hozzászoláson nem tudsz elég jól fogást találni, csodák csodájára jön a személyeskedés.
    Számonkérési jogosítvánnyal nem rendelkezem, csak én is elmondtam,amit tapasztaltam.
    A nick az anonimitást hivatott beteljesíteni.
    20 hozzászólás után már senki sem lesz teljesen anonim, annak ellenére sem, hogy civil neve ismeretlen.
    Ilyenkor nicket lehet váltani, ami senkinek nincsen kárára és technikailag is lehetséges.
    Sőt a technikai lehetőség is adott, hogy több személy is használjon egy nicket.
    Szerintem……. érdemes a témára és a színvonalra koncentrálni minden más másodlagos.
    Talán eltekinthetnénk attól milyen színű a hozzászóló ruhája ….

    B.U.É.K.

  9. 8 – Ács Feri:
    Tekintettel arra, hogy csak én tudok benyúlni az adminba, azt állítod, hogy megváltoztattam a nicket. Egész egyszerűen hazudsz, amire csak egy válaszom lehet.

  10. Mindenkinek Egészségben Teljes és Sikeres (világ)Békés Boldog Új Esztendőt Kívánok!

    (Az oldalnak/blognak pedig maradnia kell 2019-ben is, ez nem kérdés.)

  11. A magyarok sajnos átlagban csórók, miből adjanak? Már bocs.

  12. 11 – D7:
    Én azt tapasztaltam, hogy minél csóróbb egy magyar annál inkább adakozik. És minél jobb módú annál fukarabb. 😀
    Erre van egy anekdotám. Már boldogabb vadász mezőkre költözött ifjúkori barátom üzletileg megszorult. Elment az általános iskola óta barátjához, aki idő közben dollár milliomos lett, és kért tőle 50.000 $ kölcsönt. Aki kerek perec megtagadta. Erre a barátom azt mondta neki, figyelj Andris, ha te kérnél tőlem kölcsönt egy fordított helyzetben én azt kéredztem volna tőled, hogy 50.000 elég lesz-e? Erre mit mondott a milliomos barát? Na látod Mikikém, ezért nincs neked pénzed.

    Ebben lehet valami, mert a szóban forgó Miki, amikor jobban ment neki, befizetett egy LADÁt a nevemre, anélkül, hogy kértem volna. Csak annyit kért, hogy amikor itt van, használhassa a kocsit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük