(2681) Élelmiszerek tárolása

Tibor bá’ online

 

Tervezésnél van néhány nagyon fontos dolog, amire felhívom a figyelmeteket. Az emberi étrendben 3 csoportra osztható anyag van. Szénhidrátok, zsírok és fehérjék. Ezek közül a fehérjék azok, amikhez kizárólag étkezés útján tudunk jutni. A szervezetünk zsírból előállít glukózt (szénhidrát) ami a sejteket táplálja. Valamint a többlet szénhidrátokból a máj zsírokat állít elő és elraktározza itt-ott, emberi háj formájában. Ez az elhízás. Éppen ezért különös hangsúlyt kell fektetni a fehérjék tárolására. Ez persze a legnehezebb, mert fehérje kis mennyiségben ugyan sok mindenben van, de teljes értékű fehérje csak állati eredetű tápanyagban található: húsok, tojás, tejtermék, gombák formájában, és éppen ezeket a legnehezebb tárolni.

Arra is figyelni kell még, hogy a kalorikus értéken túl az embernek szüksége van vitaminokra is, elsősorban C-vitaminra, és pont ez az, ami a konzervekben nincs. Éppen ezért ajánlatos nagy mennyiségű C-vitamint is bespájzolni. C-vitamint sok helyen lehet kapni mindenféle kiszerelésben, díszes csomagolásban, pirulákban, stb. Az a közös bennük, hogy nagyon drágák. Viszont a patikák árulnak C-vitamint kimérve, zacskóban, sokkal olcsóbban. Ezt kell tehát venni. Tiszta C-vitamin port, azaz aszkorbinsavat. Napi 100 mg szükséges az embernek. A 100 g aszkorbinsav, amit a patika kimér egy alkalommal, ezek szerint 1000 napra elegendő, két személy esetében 500 napra. Ha 500 grammot veszel az 5000 napra elég, 4 tagú család esetében 1250 nap, ami közel 3 év. Persze más vitaminok is jól jönnek, de konzervek mellett a C-vitamin a legfontosabb.

Ne feledkezz meg arról, hogy valamelyik családtagod allergiás lehet leginkább lisztre, de bármire. Ez nem olyan nagyon lehetetlen, mert sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy érzékenyek a lisztre, csak akkor döbbennek rá, amikor a szokásosnál többet fogyasztanak belőle, mint például vészhelyzetben. Ezt feltétlenül figyelembe kell venni. Az is előfordulhat, hogy menet közben fejlődik ki valakiben az allergia. Tehát ne csak egy fajta dolgot tárolj, pl. búzalisztből száraztészta, tarhonya. Ezek nagyon sokáig eltarthatók, és a bennük lévő tojás miatt még fehérjét is tartalmaz, de liszt allergia esetén nem érsz vele semmit. Éppen ezért jó ötlet mellé eltenni rizst is, ami szintén jól tárolható. Valamint kukoricalisztet, rozslisztet, dehidrált burgonyát, amit előkészített krumplipüré név alatt árulnak. Ezekből legyen arra az esetre, ha valaki allergiássá válna. A sok szennyeződés miatt napjainkban az allergia bárkit elkaphat. A többféle lisztféleség tárolása azért is jó ötlet, mert vészhelyzetben, amikor csak a tartalékokra támaszkodhatsz, kiderül, hogy a repertoár meglehetősen szegényes. A különféle gabonaféleségek adnak némi változatosságot, amire stressz helyzetben nagy szükség van.

Könnyű szerrel tárolhatsz több mázsa lisztet, ami egy jó ötlet, de lisztet megenni nemigen lehet. Előbb kenyeret kell belőle sütni. Ehhez viszont élesztőre van szükség. A „sörélesztő” megfelelő kiszerelésben kapható és ésszerű jégszekrényben tartani, de ez csak 1-2 hétig lehetséges. A megoldás a dehidrált élesztő beszerzése és tárolása. A tárolási idő gyakorlatilag korlátlan. Felhasználás előtt egy pohárban rá kell önteni fél deci vizet és megvárni, hogy magához térjen. Egy kevéske cukor hozzáadása segít, mert az élesztő gombák cukrot zabálnak. Itt el szokás követni egy alapvető hibát, éspedig a ráöntött vizet fellangyosítják. Az élesztő gombák részére a 20 °C körüli hőmérséklet az optimális, alacsonyabb hőfokon lelassulnak, de nem döglenek meg. Ezzel szemben emelve a hőfokot nagyon hamar elérkezünk a kinyíráshoz. A kézzel langyosnak érzett hőfok (kb. 30 °C) már túl magas.

A kenyér után térjünk rá a jó öreg zsíros kenyérre. Az amerikai irodalomból ez totálisan hiányzik, pedig megérdemli a figyelmet. A zsír ugyanis túlélési szempontból nagyon fontos. 1) nagy a kalória tartalma, 2) nagyon hosszú ideig tárolható, csak az avasodástól kell megvédeni. Az avasodás természetesen oxidáció. A megvédés pedig úgy történik, hogy bármiben tárolva a tetejére rá kell tenni egy réteg fóliát.

Nagy mennyiségű élelmiszer tárolásánál az első számú szabály a rotáció. A folyamatos étkezés során, a felkészülési időszakban, soha se azt fogyasszuk el, amit éppen megvettünk, hanem mindig azt, ami a tárolt alapanyagokban a legöregebb, amit a legrégebben vásároltunk. Ez egy igen fontos szabály, amit nem érdemes megszegni. Természetesen tartozik hozzá annyi kiegészítés, hogy az elraktározott élelmiszerre rá kell írni a beszerzés dátumát, hogy pontosan tudjuk, mi milyen régi.

Gabonafélék között a rizs előkelő helyet foglal el, ami gyakran kitűnően tárolható az eredeti csomagolásban, ami rendszerint fólia zacskó. A rizs tárolhatósága gyakorlatilag végtelen, amennyiben nem jut hozzá nedvesség, és/vagy rágcsáló (egér vagy bogár). Hátránya, hogy kalórián kívül nincs benne semmi hasznos. Jóval hasznosabb a barna rizs, ami természetesen drágább, de van egy komoly hátránya. Közel se tárolható olyan jól, mint a közönséges fehér rizs. A barna rizsben ugyanis van zsírsav, ami néhány hét alatt megavasodhat, kivéve, ha valóban légmentesen tudjuk tárolni.

Pattogatni való kukorica: Száraz, hűvös helyen nagyon jól tárolható, ha nem fér hozzá rágcsáló, zsizsik, stb. Könnyen emészthető, kellemes étel kiegészítő. Egyetlen hátránya, hogy csak akkor pattog ki hő hatására, ha a víztartalma 13,5 és 15,5 százalék között van. Ilyen „nedvesen” viszont nem tárolható. A megoldás, hogy a felhasználandó mennyiséget kivesszük a tárolóból, és vagy fél kilónyihoz egy evőkanálnyi vizet szórunk egy zárt dobozba, és állni hagyjuk 1-2 napig. Ezt követve könnyen kipattog.

Tészták: A különböző száraztészták igen jól tárolhatók akár meddig, a szokásos óvintézkedések mellett. Száraz, hűvös hely, élősködőktől mentes. Ajánlatos minél több tojásosat venni, amelyek ugyan drágábbak, de nagy értékük, hogy magasabb a fehérje tartalmuk. Ez igen fontos, hiszen emlékszel, a legnagyobb probléma a fehérje tartósítása. Ügyeljünk arra is, hogy ne csak egy fajtát spájzoljunk be, mert állandóan csak nagykockát, vagy spagettit enni mindenhez, igen unalmas dolog. Különben is unni fogjuk az egyhangúságot, nem feltétlenül kell azt fokozni. Természetesen a tésztákat nem csupaszon esszük, viszont a hagyományos túró, sajt, dió, mák, stb. mellett lehet rá tenni szaftokat, húsos mártásokat és hasonlókat is. Itt szúrjuk be, hogy darált diót, mákot is érdemes elrakni, de szigorúan légmentesen, jól lezárva, mert mind a kettőben bőségesen vannak zsírsavak, amíg megavasodnak. És akkor néhány szót erről. Az avas zsír tulajdonképpen oxidált zsír, nem csak kellemetlen ízt ad (amit nagy baj esetén le lehet küzdeni), de kémiailag is megváltozik és ráadásul élettanilag a hátrányára. Nem méreg, fogyasztható, de a szervezetre nem előnyös, elsősorban az emberi szívre.

Zöldségfélék: Normál körülmények között a zöldségfélék napokig, hetekig is tárolhatók. Nekünk viszont hónapokra, esetleg évekre kell felkészülnünk. Ennyi ideig viszont csak konzervált zöldségek állnak el. Ezek viszont nagyon drágák, de ennek ellenére a változatosság kedvéért kénytelenek vagyunk ezekből is bespájzolni. Persze készíthetünk kiszárított sárgarépát, fehérrépát, zellert, és akkor itt meg is állhatunk.

Hüvelyesek: (bab, borsó, lencse, sárgaborsó) A száraz hüvelyesek igen jól tárolhatók, éppen azért mert szárazak. Itt megint ügyelni kell elsősorban a zsizsikre. Sajnos legtöbb esetben a megvásárolt hüvelyesben már eleve vannak zsizsik peték, amik aztán egy idő után kikelnek, rágnak, bebáboznak, molylepkékké válnak és tovább fertőznek mindent. A megoldás az, hogy a megvásárolt hüvelyeseket huzamosabb időre hőnek tesszük ki. Például télen rátesszük a radiátorra, ami 60-70 fok lehet. Ezt követve nem csomagoljuk vissza, hanem előre elkészített (kiszárított) PET palackba töltjük. Ha nem sikerült volna a fertőtlenítés, a palackból nem tud kijönni és mást megfertőzni.

Földimogyoró: Légmentesen lezárva jól tárolható. Nagy előnye, hogy jelentős mennyiségű fehérje (protein) van benne és sok zsírsav. Kellemes, egészséges, és tápláló. Kár, hogy inkább csak csemege. Az utóbbi időben nálunk is lehet kapni mogyorókrémet, jól lezárt üvegben. Ezt kenyérre kenve fogyasztják az angolszászok. Nekünk is meg lehet próbálni. A biztonság kedvéért még az összeomlás beköszöntése előtt, mert olyat ne tároljunk, amihez a családban senki se fog nyúlni.

Dió: A dió kitűnő tápanyag a benne lévő olaj miatt. Érdemes gondolni rá. Tárolni lehet töretlen állapotban kábé 2 évig. Tisztított „dióbél” állapotban tovább is lehet, de csak légmentesen, mert ez is avasodik.

Tej: Csak akkor vesszük észre, milyen fontos a tej, amikor nincs. A tartós tej 6 hónapra van szavatolva. Ezt ki is bírja. Sőt néhány hónap ráadás is van, de aztán annyi. Az egy éves tartós tej büdös, nyúlós, gusztustalan anyag. Akkor pedig mi legyen? Nagyon jó megoldás a tejpor, csak azt a kereskedelmi forgalomban nem lehet kapni. Különben ha sikerül beszerezni, akkor ügyelni kell arra, hogy légmentes maradjon a csomagolás, mert a tejpor is meg tud avasodni. Másik megoldás a sűrített tej, ami leggyakrabban tubusban kapható. Ha felhígítjuk, akkor hasonlít a tejhez, de csak ennyi. Főzésre viszont kiválóan alkalmas, például tejberizshez, pudingokhoz. A tubusos sűrített tej természetesen eláll az idők végezetéig.

Cukor: A kristálycukor a végtelenségig tárolható, ha nem jut hozzá nedvesség. Nem kell csöpögő vízre gondolni, elég a levegőben lévő pára, amit a cukor magába szív és megfolyik. Védekezés a jó tárolás.

Méz: A méz is a végtelenségig tárolható, természetesen üvegben. A hosszabb állás a mézet nem károsítja, de kikristályosodhat, darabossá válik. Ezen könnyen lehet segíteni. Kevéske víz hozzáadásával fel kell főzni, és akkor megint folyós lesz. Fajlagosan a méz négyszer-ötször drágább, mint a cukor, viszont van benne némi vitamin és ásványi anyag is, de őszintén, nem éri meg az árkülönbség. Ennek ellenére a változatosság kedvéért érdemes bespájzolni néhány üveggel.

Főzőolaj: Általában napraforgó olajt használnak főzésre. Akinek sok a pénze az olívaolajt, ami semmivel se jobb, mint a napraforgó olaj, csak sokkal drágább. Zárt palackban, hűvös, sötét, helyen tárolva kb. 5 évig lehet károsodás nélkül tárolni. Nem vagyok híve, mert csak főzésre alkalmas (leves, főzelék) sütésre nem, mert hevítésre káros transzzsírsavvá alakul át. Ezzel szemben a sertészsírral ez nem történik meg. Tehát sütésre mindenképpen sertészsírt használjunk. Csakhogy a sertészsír is avasodik, tehát légmentesen kell tárolni.

Gabonafélék: Búzát, kukoricát sokkal könnyebb tárolni, mint liszteket, főleg mert nem dohosodik. Ráadásul tovább is tárolható. Ezekhez viszont szükség van egy kézi meghajtású házi malomra is, ami néhány tízezer forintért beszerezhető.  Gabonafélék tárolására a legjobb megoldás a fedővel rendelkező műanyag hordó. Ebben se nedvesség, se kártevő nem tud behatolni.

Burgonya: A beérett burgonya kábé 6 hónapig eltartható nem túl nedves, hűvös helyen (hagyományosan pincében). Ennél tovább nem. Jégszekrényre nem érdemes gondolni, egyfelől mert nagy valószínűséggel nem lesz elektromos áram, nagyobb mennyiség tárolására egyébként is alkalmatlan, de a legfontosabb, hogy a hideg hatására a burgonya beédesedik. Viszont lehet kapni instant burgonyaport, ami ugyan drága, de mégiscsak burgonya.

A fenti listát végignézve azonnal kiderül, hogy a legfontosabb élelmiszerek nincsenek közöttük. Valóban hús, tejtermék, tojás tartósítása és tárolása messze nem problémamentes. Egyedül a sajt az, ami kiszárítás után hosszasan tárolható, persze a kiszáradt sajtot csak reszelni lehet. Hús is ki lehet szárítani, kolbász és sonka formájában. Ezeknél a trükköt a füstölés adja, az tartósít. Mindkettő beszerezhető henteseknél, de sajnos a kolbászok hetek alatt olyan mértékben száradnak ki, hogy szinte élvezhetetlenek. Ez elkerülhető, ha vesszük a fáradtságot és eltekintünk az extra költségtől. A módszer az, hogy sertészsírba süllyesztjük a kolbászokat úgy, hogy a zsír teljesen ellepje őket. Az egészet pedig levegőtől elzárva kell tárolni. Ily módon a kolbász nem szárad ki, a zsír nem avasodik meg, és nagyon sokáig tárolható. Ugyanezt a módszer lehet alkalmazni jól átsült húsok esetében is. A legbiztosabb megoldás mégis a húskonzerv, azonban ügyelni kell arra, hogy a dobozok kívül ne rozsdásodjanak. Ezt úgy érhetjük el, hogy a dobozokat olajjal átitatott ronggyal átdörzsöljük.

Tojás akár néhány hónapig is tárolható vízüvegbe vagy meszes lébe merítve, de természetesen a frissessége nem tartható meg. Ennél hosszabb ideig a tojás csak por formában tartható elfogadható minőségmegőrzés mellett.

Vaj hosszú távon is eltartható, de csak akkor, ha az oxidálást teljes mértékben ki tudjuk zárni.

Egy másik megoldás a liofilizált húsok beszerzése. Ezek igen drágák, de nagyon jó megoldást adnak. Még nagyon hosszú tárolás után is a liofilizált hús víz hozzáadásával lehet visszahozni az „élők” világába.

Egyebek:

Nem csak élelmiszert szükséges tárolni, amit az élesztőnél már észrevehettünk. Jó hasznát lehet venni a szódabikarbonátnak is (nátriumbikarbonát), amit úgy is neveznek, hogy sütőpor. De ezt nem csak sütéshez lehet használni (na és gyomorégés esetén), hanem nagyon jó szag elszívó. Már pedig tárolásnál az egyik probléma az élelmiszerek szag felszívása.

Ide tartozik a konyhasó is. Magyarországon konyhasót nem termelnek, minden egyes kiló sót importálni kell. Sóból egészen biztos hiány lesz, és só nélkül képtelenség főzni. A konyhasó korlátlan ideig tárolható, de erősen higroszkopikus, azaz magába szívja a vizet.

Ugyanebbe a kategóriába tartoznak a fűszerek is. A fűszer igény háztartásonként változik, de a helyi igénynek megfelelően be kell szerezni.

Fűszernek számít a hagyma és a foghagyma is. Kellő nedvességű, hűvös helyen mind a kettő eltartható néhány hónapig. Aztán a vöröshagyma hajlamos a kihajtásra, a foghagyma inkább elszárad. Néhány hónappal viszont nem vagyunk kisegítve. Megoldás? Foghagymát lehet kapni porított állapotban, vöröshagymát pedig feldarabolás utáni szárítással tartósítják, de ez házilag is elvégezhető a nyári nap segítségével.

Savanyúság: Savanyúságok hagyományosan üvegben vannak tárolva, konzervált formában. Van, aki nem tud meglenni savanyúság nélkül. De ha már bespájzolunk belőle, akkor érdemes savanyú káposztára szavazni, mert annak még konzervált változatban is van jelentős C-vitamin tartalma.

Csokoládé: Csemegének nem árt, ha gondolunk a csokoládéra is. A táblás csokoládé hűvös helyen évtizedekig tárolható, legfeljebb kifehéredik, ami a minőségen semmit se változtat. Viszont langyos hőmérsékleten is megolvad. Ha megolvad, akkor hidegben visszadermed, ami nem hat ki a minőségére, csak kellemetlen, mert mindent összemaszatol.

Babkávé: Van, aki nem tud meglenni kávé nélkül. Erre érdemes figyelni, mert a koffein függőséget okoz. Ha hirtelen megvonják, az nagyon kellemetlen tüneteket okoz. Darált szemes kávét árulják vákuumcsomagolásban és korlátlan ideig tárolható. De ha valakit a minőség is érdekel, akkor érdemes beszerezni pörköletlen, úgynevezett „nyers kávét”, ami kellően tárolva szintén végtelen ideig jó, és pörköléskor természetesen abszolút FRISS. Még megtoldanám azzal, hogy két fajta kávé típus van: arabika, és robosztus. Az előző finomabb, az utóbbi olcsóbb.

Tea: Erre szinte nem is érdemes kitérni. Száraz helyen a teafű végtelen ideig tárolható, aromavesztés nélkül. Nedvesség hatására viszont megpenészedik. Az ilyen teafű természetesen használhatatlan, mert még mérgező is lehet, attól függően, hogy mi támadta meg.

Alkohol: Attól függetlenül, hogy egyesek nem tudnak meglenni hébe-hóba egy kis alkoholtól, geddonban igen hasznos lehet például sebfertőtlenítésre, de még kisebb mennyiségű italok melegítésére is spirituszégőben, vagy kanóc segítségével létrehozott égővel. Ugyanis a tiszta alkohol kék lánggal, füstmentesen ég (ellentétben például a gyertyával vagy a petróleummal). Arról nem beszélve, hogy ragyogó csereeszköz. Igaz a beszerzése drága, de újabban szabad otthon lepárolni. Érdemes tehát megfontolni a szeszlefőzést.

Szárított gyümölcsök: Gyümölcsöknek nagy a nedvesség tartalma, ha ezeket ügyesen kiszárítod (aszalás) akkor egyben tartósítottad is. Csak arra kell vigyázni, hogy „valami” meg ne találja. Kitűnő emberi tápanyag. A benne besűrűsödött cukor adja a kalóriát, van még ott növényi rost anyaga és ásványi sók, valamint a vitaminokból is megmarad a nagyobb rész. Az aszalásnál azonban körültekintően kell eljárni, mert ha legyek hozzáférnek, azok beköpik és teli lesz apró nyűvel. Ehetetlen. A kereskedelemben lehet kapni cukrozott formában, ami a kisebbik baj, de hihetetlenül drága, és természetesen használnak hozzá tartósítószert.

Vitaminok: A C-vitamint már tárgyaltuk. De ezen kívül vannak még további vitaminok, amiket be kell szerezni, mert szélsőséges körülmények között a természetes ellátás megszűnik. Manapság a TV teli van vitaminhirdetésekkel. Ezek nagy része felesleges dolgokat akar rásózni a lakosságra, de nem szabad átesni a ló másik oldalára se. Komplex B-vitaminok, valamint D3-vitamin beszerzése ajánlott, különösen azért, mert geddonban nem biztos, hogy a szükséges napon tartózkodást meg lehet valósítani.

Víz: Mit se ér a sok elraktározott élelmiszer, ha nincs víz, de ezt a témát egy külön tárgyalom.

Az étel elkészítéséhez a nyersanyagon kívül nem csak a víz elengedhetetlenül szükséges, de a tűz is. Még mielőtt becsap a geddon, gondold át, hogyan fogsz megfelelő hőt előállítani, ha se gáz, se elektromos áram nem fog a rendelkezésedre állni. Legideálisabb egy sparhelt beállítása, mert valami égethető anyagra mindig szert lehet tenni. Lehet még spirituszégő, vagy petróleumégő, esetleg gázpalackból táplált égő is, de ezeknél az üzemanyag korlátlan biztosítása egészen biztos nem lesz megoldható.

Edények: Főzni majdnem mindenben lehet. Ennek ellenére a leghasznosabb az öntöttvas lábos (ami manapság ritkaság), mert teljesen ismeretlen okokból kifolyólag az öntöttvasban készült étel íze kellemesebb. Ezek viszont nagyon nehezek. Jó megoldás még a rozsdamentes acél lábos, ami mára már különben is el van terjedve. Zománcos edények alkalmazása rossz ötlet, mert hamar kilyukadnak, nem tűrik a durva bánásmódot, az alumínium elfogadható, de sav hatására mérgezővé válhat.

Konyhai munkálatoknál nagyon hasznos, ha rendelkezel fólia zacskókkal, zsákokkal. Ez a mindennapi életben természetes és rendelkezésre áll, de nehogy kihagyd a számításból.

Ugyanez érvényes a gyufára, öngyújtóra is. Az élelmiszerek mellett ne feledkezz meg gyufákról, és gyertyákról se. Ha minden kötél szakad, egy gyertya fényében el lehet végezni a legszükségesebb feladatokat. Sötétben egyáltalán nem.

Az evőeszközök mellett gondolni kell a konzervek kinyitására is. Nem árt, ha van belőle tartalék, esetleg kettő is. Más szerszámmal is ki lehet nyitni egy konzervet, de nem okozz magadnak felesleges nehézségeket.

 

Most pedig a tárolásról általában

A tárolt étel a legjobb esetben megtartja minőségét. Abban egészen biztos lehetsz, hogy jobb nem lesz, legfeljebb rosszabb, na, ez az, amit meg kell akadályozni. Az egyértelmű, hogy az idő múlásával a legeltarthatóbb étel is veszít értékéből, éppen ezért ne feledkezz meg a rotációról és a beszerzési idők feljegyzéséről. Erről már volt szó, de ez rendkívül fontos.

Mindenképpen meg kell értened azt, hogy egy elraktározott élelmiszer tápértékét három dolog határozza meg: 1) az eredeti tápérték, 2) a tartósítás módja, 3) a tárolás minősége. Ha nem fogyasztjuk el, a végén minden elromlik, még az is, ami elméletileg örökké eltartható, mert az eltarthatóság és az élvezhetőség nem ugyanaz. A legtöbb csomagoláson láthatunk egy dátumot és a szöveget „best before”. Ez nagy vonalakban azt jelenti, hogy eddig az időpontig észlelhető minőségi változás nem várható, de még utána is fogyasztható.

A tárolási hőmérséklet csökkentése minden esetben meghosszabbítja a felhasználhatóságot. Általános szabályként elmondhatjuk, hogy 10 °C ide vagy oda, az élettartamot felezi vagy duplázza. Az ideális hőmérséklet tartomány fagypont felett és 18 °C alatt. Fontos tényező a légnedvesség is. Ideális eset a 15 % relatív légnedvesség, de ehhez sivatag kell. Minden esetre minél szárazabb tároló helyre van szükség. Hogyan érjük ezt el? Helyiséget nem lehet kellően kiszárítani, marad a csomagoláson belüli „szárítás”. Ideális, ha a tárolás légmentesen zárható tartályban történik. Ez azonban még nem elég, mert az élelem behelyezésével együtt levegő is bekerül, az pedig „nedves” lesz. Ettől a nedvességtől kell megszabadulni. A nedvesség mellet el kell még távolítani a csomagolásba szorult oxigént is. Ha sikerül az oxigén tartalmat 2 % alá vinni, az igen nagymértékben megnöveli az élelmiszer eltarthatóságát. Erre három módszer mutatkozik: 1) vákuumcsomagolás (erre léteznek házi használatos, fóliát hegesztő berendezések). 2) semleges gázöblítés, 3) vegyi úton történő lekötés. A nedvesség, oxigén után a harmadik tényező a fény. Az üvegekben tárolt élelmiszereket sötét helyen kel tartani, mert a fény erősen csökkenti az eltarthatóságot. Akkor tehát foglaljuk össze:

1) Mindig a legrégebben bekerültet kell legelőször elfogyasztani.

2) Minél hűvösebben tárolunk, annál jobb.

3) Minél szárazabban tárolunk, annál tovább marad fogyasztható.

4) Minél kevesebb az oxigén, annál lassabban romlik.

5) Tartsuk a bespájzolt élelmiszert sötétben.

Figyelem!

Ha a zárt tároló felpuffad, penészt észlelsz, kellemetlen szaga van, kinyitáskor kispriccel – az élelmiszer fogyasztásra alkalmatlan.

Ha ki tudod egészíteni, szólj hozzá!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

29 gondolat erről: „(2681) Élelmiszerek tárolása

  1. Kitúnő összefoglaló! Kiegészítésül annyit tennék hozzá, hogy ha sót tárolunk, ajánlatos jódozott sót venni, ezzel a szervezet jódszükségletét is pótolhatjuk, a fokhagymát pedig lehet tubusos formában is beszerezni krém formájában.
    Mivel a legtöbb étel elkészítéséhez hőkezelésre van szükség, áram hiányában ehhez a régi típusú fatüzeléses túzhelyek jelenthetnek megoldást. Vízforralásra azonban már lehet kapni napenergiával működö vizforralókat. Én ezt találtam nemrég http://player.hu/eletmod/gasztro/sunrocket-napelemes-vizforralo/. Persze vannak ezen kívül különbözö, akár házilag is készíthető megoldások is…

  2. Mielőtt bármivel kiegészíteném, egy életbevágóan fontos figyelmeztetéssel kezdeném.

    BOTULIZMUS: Clostridium botulinum baktérium anyagcsereterméke a botulotoxin; egyébként az egyik legerősebb biológiai fegyver a botulotoxin*. A baktérium anaerob, azaz oxigénmentes környezetben él, így a prepperes szén-dioxid „kezelés” nem segít ellene. 1 milligramm halálos. Emberről emberre nem terjed! A baktérium hat változata ismert (A-F), Észak-Amerikában főleg az A fordul elő, Európában a B. Egyik sem okoz tüneteket állatoknál, de a hordozó állat megfertőzhet embereket. A baktérium 20-35C fok között termel toxint, ideálisan 30-31C fokon és 4,5pH felett. A spórák rendkívül ellenállóak hőre és ionizáló sugárzásra, de a hősokk elősegíti a kicsírázást, és olyankor – csírázás közben – nagyon érzékenyek a hőre.

    A botulinum baktérium vagy a toxinja (mérge): színtelen, szagtalan, íztelen!

    Alapszabály: ha gyanús, dobd ki! felbontás nélkül! 1 éves kor alatti babának TILOS a méz!!!

    Konzerveknél, ha kidudorodik, fel van puffadva, repedt (én ide sorolom a rozsdásodást, különösen a nyíló fedél „perforációjánál”) felbontás nélkül dobd ki! Ha az előbbiek nem állnak fenn, de nyitás után kihabzik vagy kifolyik, az étel színe megváltozott, penészes, dohos, rossz szagú – az étel nem a baktérium vagy a toxinja lesz a szag oka! – dobd ki, de gondosan ügyelve arra, hogy a környezetedet ne szennyezd, se a tároló helységet, se a szabadban a környezetet, mert fertőzött emlőssel visszakerülhet hozzád.

    Alacsony savtartalmú élelmiszereknél (minden zöldség, néhány gyümölcs, minden húsféle, minden halféle és tengeri herkentyű) gyakoribb!

    Tárolási hőmérséklet 10-20C fok között! Páratartalom 20% körül, ehhez javallott a páramentesítő – pl. Klarstein Dryfy 10 vagy 20 – használata (békeidőben, utána vészáramfejlesztő meglététől függ).

    Forralás segít a megelőzésben, de nem a toxin vagy a gyanús konzerv esetében (!!!) – bár a károsodott élelmiszer esetében az íze nem lesz jobb 🙂 – 300 méteres tfm esetén 10 perc már elég, a tfm növekedése esetén 300 méterenként plusz 1 perc. A baktérium egyébként már 80C fokon elpusztul 30 perc után.

    A botulizmusról egy rövid összefoglaló (tünetek stb.):
    http://portal.nebih.gov.hu/-/botulizmus-a-legsulyosabb-etelmergezes

    (* A hat legveszélyesebb biofegyverek között van. Bár offtopic, de koncentrációját tekintve a legerősebb vegyi fegyver nem a VX vagy a Novicsok, hanem a Cikloszarin (egyben az egyetlen gyúlékony vegyi fegyver), amennyiben két specilis új vegyi anyagot nem veszünk figyelembe. A vegyi fegyverek nem fognak játszani, és az oroszok már megsemmisítették a készletüket, az amerikaiak nem, talán majd 2021-ben, ha…)

  3. 1994-95 között voltam katona, ekkor 28 éves Globus vagdalthús konzervet kaptunk terep gyakorlatok alkalmával. Semmit nem tapasztaltunk, több napig ettük.
    Vitamin, ásványianyag, enzim legkitűnőbb forrás a virágpor, de csak a méhek által silózott formában letárolt méhkenyér. Házilag elkészíthető. Több video található a neten. Egy evőkanál a napi adagja a felnőtteknek.

  4. Megemlíteném még a sóval való tartósítást is, mert sok hús/zsír így is elérhető füstölés nélkül. Só filléres tétel, korlátlan ideig tárolható.

    Érdemes lenne pár tartósítási eljárást is leírni, mert jó lenne összeszedve olvasni, ismerni a módokat…

  5. Tibor bá’ mai posztja egyébként nagyon jó, érdemes megfogadni sok mindent belőle.
    De – lesz itt keresztre feszítés 😀 és én leszek a kereszten – ez békeidőben alkalmazható elsősorban, amikor rövidebb-hosszabb ideig ellátási zavarok vannak.

    Erősen javallott Tibor bá’ tanácsát megfogadni és készletezni mindentől függetlenül, s ahogy írta. (Az átlag emberek otthoni élelmiszere – hűtőt és fagyasztót felejtsük el azonnal – maximum egy hétre elegendő, de inkább 1-3 nap.)

    Nagy baj esetén…
    … először is döntsük el mire készülünk fel, így az alábbiak csak egy rövid gondolatébresztők, nincs kedvem vitatkozni.

    Nagy baj esetén profi készletezésre van szükség, ami költséges (vagy nem annyira, de akkor lásd botulizmus veszély fentebb!).

    1. Dry freeze, azaz mélyfagyasztott és vízkivonásos vészeseti élelmiszerek. Értelemszerűen nem fagyasztva érkezik, hanem csontszáraz formában és konzervben. Minimum 25 évig jók, alapélelmiszerek és készételek. Simán bírják akár 50 évig is. Tárolási szabályok 10-20 fok, száraz, sötét helyen. Hátrány: drága.

    2. 90% vízelvonással készített vészeseti élelmiszerek. 15 évig jók, de bírják tovább is. Minden más lásd 1. pont. Példa: 1 ember, 360 napos készlete 200kg, 10db kartonban 120 konzervben, 662.124 kcal, azaz 1840-el számolva per fő, per nap. 3500 EUR.

    3. Konzervek, tészták stb. megfelelően tárolva.

    4. Klasszikus prepper készletek és ismeretek a vadonban ehető dolgokról. Erősen ajánlott… de ez nem a kanadai rengeteg, a 600km2 Börzsönyben lesz annyi prepper, hogy egymást fogják levadászni. DE maga az eljárásmód erősen javallott, mert jó. Példa: rejtekhelyeken élelmiszer készlet, sokban megegyezik a Tibor bá’ által leírtakkal. Légmentesen záró és CO2-vel megspékelt hordóban 100 évig is eláll ez-az.

    Nálam egyelőre a 3. pont aktív, 1.250.000 kcal. Tetemes súly, a barom mérnökök miatt páramentesítés már kell, emiatt jelentős selejtezésre került sor és visszapótlásra. A 2. pont rendelés alatt és egy éven belül megfelelő helyre költözve: újra 2. pont és 1. pont, majd a 4. egy-két eleme (rejtekhely). Értelemszerűen a megfelelő új lakhely és település nem a végleges, de az már közepes gebasz esetén is alkalmas. A végső megoldás kidolgozás alatt… sajnos egyedül, mert mindenki szarik az egészre, miközben kész projekt várta a startpisztoly dörrenését; finanszírozás megvolt a közösségire, amihez fogható nincs az országban. Ő bajuk, nem én szorulok másra, inkább a fordítottja igaz. Uff, leírtam, annak ellenére, hogy ez egy nyílt blog; zárt blog esetén info is több lenne btw. 😉

    Ceterum censeo: VÉDELEM! (Részemről megvan, aktív és passzív is)

    Tároláshoz
    Radon: talajban lévő rádiumból származik. A rádium felezési ideje 1622 év, alfasugárzó. A radon is alfasugárzó, felezési ideje 3,8 nap, így mivel alfasugárzó a szuterénben tárolt élelmiszer esetében nincs jelentősége. Amúgy a ~0,2 mikro Sievert per órás normál háttérsugárzás ~40%-a, szellőzetlen lakásban tízszeres lehet a koncentrációja, borospincében százszoros, ha hosszú, mély, szellőzetlen (hol vannak az 1800-as évek, amikor üknagyapám évente tisztította a borospincék szellőzőjét…) akár ezerszeres; SZELLŐZTETNI! Nem a radon veszélyes önmagában, hanem az aeroszolon (így párán is!) megtapadó radon és főleg bomlásterméke a polónium, amely erős alfasugárzó (nagy energiájú!); a rádium 0,2%-a polónium.

    U.I.: NEM OKOSKODÁS, csak jelezni szeretném, hogy komplex dolog ez; elsősorban a MIRE készülünk kérdés miatt.

  6. U.I.: Értelemszerűen nem csak élelmiszereket tárolunk! Hosszú lenne felsorolni. De például fehérje és protein kapható por formában nagy kiszerelésben, hosszú lejárati idővel pl.

    Víztisztítás: LifeStraw és LifeSaver. 1.000 liter 8000Ft… 8Ft/l, ennyiért semmilyen vizet nem kapni. A demizsonos 20.000 litert szűr, 160.000Ft. (Használatba vétel nélkül korlátlan ideig elállnak, szűrés fokozható, akkor az ár is növekedni kezd.)
    Akinek nincs minimum egy darab 8000 forintos LifeStraw személyi vízszűrője… az meg is érdemli.

    Víz „konzerválása” 6+6 hónapra (megfelelő tárolással persze): Katadyn. (25 EUR 400 liter víz esetén)

  7. Arra eddig nem tért ki senki, hogy mivel készüljünk arra az esetre, ha mindennek vége és nincs esély a „minőségi” életben maradásra.
    Persze-persze küzdeni kell a végsőkig. DE ha azt látod, hogy nincs értelme és nem tudsz és nem is akarsz az adott rossz körülmények között tovább létezni, akkor ki mihez nyúlna. Pisztoly, cián, rágcsálóméreg…stb. Erre mit szerezzünk be? És ezt most vicc nélkül kérdezem.

  8. Kapok érte egy tockost Tibor bá’-tól, de nem ajánlom hogy öngyilkos legyél…
    „Nemlétező” túlvilágon ez szerződésszegésnek minősül, ami magával von több kellemetlen következményt. Nem véletlenül nem temették el csak a temető árkába az öngyilkosokat, és pap sem volt hajlandó megtartani a szertartást…

    Ha már jön a vég, mosolyogva állj elé, jobb mint rettegve démonaink között megdögleni…

  9. 7 – Margit:
    Én a római módszerre hívom fel a figyelmed. Beülsz egy kád langyos vízbe, és egy zsilett pengével felvágod az ereidet a csuklódon. Fájdalom nélkül szép lassan elálmosodsz és elaludsz…..örökre.

  10. Kiváló írás, nagy köszönet érte. Rendkívül hasznosak ezek az információk, főleg így összegyűjtve, illetve a hozzáértő kommentekkel kiegészítve.
    A jövőre tekintettel javasolnám, hogy hasonló jelleggel arról is készüljön majd egy összefoglaló írás, hogy ha már vannak készleteink, azt hol helyezzük el. Milyen helyre érdemes költözni, vagy hol érdemes helyet kialakítani a visszahúzódásra, mikre kell figyelni a kiválasztáskor, stb. Ha nem is mélységében, de legalább a főbb vonalakban. Mert hiába a kiváló készlet, ha egyedül állok mellette…
    Tudom, ez már egy magasabb szint, és talán nem is annyira közérdekű, de az olyanoknak, mint én, akik egyelőre egyedül próbálkoznak meg szervezni, tervezni, rendkívül hasznos lenne ez is.

  11. 9:

    Csak ne keresztbe, hosszába :DDD

    Viccet félretéve: én az intravénás propofol-ra esküdnék. Csudajót alszik tőle az ember.
    Nem csoda, hogy Jacko is csak azzal bírt már elaludni az utolsó éveiben.

  12. 7-8: az öngyilkosság témához:

    Két eset lehetséges: A – van túlvilág, B – nincs túlvilág.

    A eset:
    – az életünknek értelme van
    – a normálisabb vallások/spirituális iskolák nem tartják jó dolognak az öngyilkosságot és sok esetben büntetés is jár érte, nem is kicsi: örök kárhozat, nyomorékként való újjászületés és társai. Ez szerintem senkinek sem hiányzik 🙂

    B eset:
    – akár most is felvághatjuk az ereinket, mert az egész cécónak semmi értelme.
    De megközelíthetjük másképp is. Ha öngyilkosságot követünk el(és rendesen csináljuk), akkor biztosan vége lesz az életünknek. Ha viszont nem követünk el öngyilkosságot, hagyunk magunknak egy kis lehetőséget. Lehet még kellemes élményünk is, megmenthet egy idegen civilizáció, jöhet egy olyan pillanat, amiért megérte élni.
    Ha a B eset áll fent, akkor a kínjaink és a kellemes emlékeink is a semmibe vesznek, nem fogunk elégedetten visszatekinteni az életünkre, és a traumákat sem lesz nehéz feldolgozni.
    Szóval én azt mondom, hogy ha élve kitépik is a beleinket vagy vért hányunk is, akkor is megéri még egy kicsit érezni az élet ízét…

    Tiborbá: köszönjük a bejegyzést, nagyon hasznos.

  13. ” Soha ne tarts minden tojást egy kosárba! ”
    / magyar közmondás/

  14. Öngyilkosságra tanácsot adni… súrolja a Btk.-t, pláne egy nyilvános blogon.

    Ezen okból és erkölcsi okból sem nyilatkozom ebben a témában.

    8. „Ha már jön a vég, mosolyogva állj elé, jobb mint rettegve démonaink között megdögleni…”

    Most lenne kedvem Neked pár videót küldeni, s megnézném, hogy mosolyogva várnád-é a halált. De, ne vedd támadásnak!

  15. 14 – Jövőnk:
    Én kérdésre elmondtam, szerintem melyik a legjobb. Arról nem volt szó, hogy bárki is el akarja követni. Arról meg pláne nem, hogy biztattam volna.

  16. Ami a betárolást illeti, ez mind szép és jó és persze igaz is egy Argentín típusú összeomlás esetére . De kíváncsi lennék milyen túlélő stratégiátok van egy olyan esetre , ha egy nemzetközi konfliktust atommal rendeznek le . ( Már pedig , Tibor bá és Jövőnk véleménye is az , hogy ez nagyon sanszos.) Amikor minden , de minden szennyezett lesz. A talaj amiből a növények is felveszik , vagy a felszíni vizek . Lesz ahol nagyobb és lesz ahol kisebb a szennyezés , de mindenhol lesz

  17. 16 komolyan új vagy, vagy egyszerűen nem figyelsz vagy elfelejted amit korábban ezerszer leírtam: NEM LESZ minden sugárszennyezett! Itt hazánkban is szépen ki lehet számolni jó eséllyel, hogy egy leolvadó Mohovce (Mohi) vagy Paks, milyen területet érint; ez EMP miatt következne be. Főváros ellen – erősen sanszos, hogy célpont -, ha, akkor légi robbantás lenne 20psi-re optimalizálva, s ennek megfelelő magasságban, azaz nuku sugárszennyezés, max. be lehet szopni egy kondenzációs esőt. (Ettől még a főváros területe kapna kezdeti ionizáló sugárzást, de az csak ott lenne és az nem egyenlő a „klasszikus” sugárszennyezéssel.)

    Mellesleg, amit én a sajátomról írtam, az atomháborúra vonatkozik; elsősorban.

    Abban azonban nagyon is igazad van, hogy sokan ezzel a mezőgazdálkodással és állattartással nem igazán értik, hogy a meltdown „no agriculture” zónája 250km. Meg azt se, hogy a napfény csökkenése miatt úgysem lesz termés, de még az állatok cirkadián ritmusa is bekrepál(hat); függ a nukleáris tél miatti sötétség mértékétől. (A friss paradicsomot meg lehet enni the day after, de a még érő parit már nem; előbbit azért mossa meg alaposan. Nem véletlenül mondom, hogy GammaScout nélkül esélytelen. Ahogy a kálium-jodid, kálcium-citrát, berlinkék festék (vas-hexacianoferrát) is fontos készlet; különösen az első és HA jelez a GammaScout!)

    Állandóan ugyanazokat a köröket futjuk meg, nem unjátok még?!

    Tibor bá’ nem Neked szólt, a reagálásom, mert Te ráadásul olyan megfogalmazást használtál, ami messzebb van a határvonaltól. De tanácsot adni a kivitelezés módjára súrolja a Btk-t. A hatályos jogszabályok szerint pedig a blog tulajdonosa a felelős a hozzászólásokért, pláne, ha moderálni szokott és ráadásul nyílt a blog.
    Az etikai rész pedig azt jelenti, hogy én is tudnék tuti tippet adni, mert láttam élőben százával öngyilkosságokat videón, pontosan tudom, melyik mivel jár, de ezt az infót nem osztom meg, egyszerűen azért, mert a „célszemély’ nem biztos, hogy tisztában lenne adott szituációban azzal, hogy most tényleg az a jobb opció vagy a küzdés.
    Lehet, hogy nyers voltam, nem annak szántam. Elnézést, ha annak tűnt!

  18. Tibor bá az avasodàsnàl milyen fóliàra kell gondolni? Alufóliàra vagy az a klasszikus, nyújtható àtlàtszóra? Vagy mindegy? És azt hogy kell èrteni pontosan hogy a tetejère rakni egy fóliàt? Magyarul becsomagolni egy rèteg fóliàba ès úgy eltenni? Köszi előre is.

  19. A C-vitamint legolcsóbban vegyszerboltokból lehet beszerezni L-aszkorbinsav néven. Nem laborminőség, mint a patikai, hanem ipari, amit az élelmiszeripar is használ, de amúgy teljesen jó. Kilónként 1500-2000 Ft környékén van és bármennyit adnak (a patikában mintha lenne mennyiségi korlát, de ebben nem vagyok biztos). Picivel drágábban mezőgazdasági boltokban lehet venni, de ott nincs mindig szétválogatva az L és a D variáns.

    7. margit
    Magas épület. Amíg felérsz van időd végiggondolni, hogy érdemes-e küzdeni és rá fogsz jönni, hogy igen.

    16. Bandi
    Az atomrobbanásnak rövid felezési idejű melléktermékei vannak. Ha ki tudsz húzni pár hetet viszonylag zárt helyen, utána nyugodtan kijöhetsz. Nem emiatt kell majd aggódnod.

  20. 19.: a borászati szaküzletek sem elvetendők aszkorbinsav tekintetében. Árban töredéke a gyógyszertári c vitaminnak, de mivel élelmiszeripari minőség, igy a hétköznapi felhasználást tekintve ugyanaz. És vehető kilós kiszerelésben, ami elég sokáig kitart. Megfelelően tárolva pedig sokáig eláll. Saját tapasztalat!

  21. A penész-, és más gombafélék 64C fokon elpusztulnak.
    A cipők, zoknik fertőtlenitése megoldható mikróval
    (100C fok és 1 perc alatt.)

  22. Nem bántsátok Tibor bá-t, ha én feladom, akkor már úgysem lesz víz, amibe beleüljek, nemhogy meleg víz…:)

  23. Jó lett a poszt, köszönet érte!

    Mellesleg, nem régen bontottam fel néhány közel 10 éve lejárt tonhal konzervet és kutya baja volt mindegyiknek.
    A tonhal egyébként nagyon jó kaja, jó az íze, jó a szívnek és érrendszernek, magas a fehérjetartalma, jelentős a kalóriatartalma és nagyon sokáig eláll.

    Nem tudom otthon mennyi az ára, de nálunk röhejesen olcsón be lehet szerezni.

  24. 23 – Gyarmathy:
    Nevelő anyámat az apám az ostrom után vette feleségül, aki hozott magával egy háború előtti szardínia konzervet. Egy éven át nézegettük a spájzban a húgommal. Végre egyszer sor került rá. Négyen vacsoráztuk meg az egyetlen doboz szardíniát. Mi, a húgommal 2-2 halat, a felnőttek 3-3 halat kaptak. Majd a dobozból kitunkoltuk az olajat. Nagyon nem laktunk jól, de nagy élmény volt. Képzeld el, hogy meglepődtem, amikor Ausztráliában kiderült, hogy a legolcsóbb kaja a 3 és 1/2 pennyért kapható egy doboz portugál szardínia. A későbbi feleségem undorral emlékezett meg róla, mert a család kispénzű volt, ő pedig az iskolában minden második nap azt kapott tízóraira. – Minden relatív. De, halkonzervet eltenni jó ötlet.

  25. Az írás jó. Ennek ellenére kíváncsi vagyok , hogy hányan vásároltak be jelentős tételt élelemből a fent leírtak alapján, mert 2-300 ezer Ft-ot rá lehetne költeni egy ilyen akcióra, plusz a bevásárlás betárolás szerintem kb 1-2 hetes munka. (sajnos még én sem ).Szerintem max. csak pár ember.
    Ha jövőre gebasz lenne akkor megszívtuk. Ha nem lesz még gebasz akkor 1 évet nyerünk az élelem frissességére vonatkozólag.
    Én személy szerint még várok a bevásárlással, mert most volt eső, és nem hinném hogy a búza árpa nem kelne ki 2019-ben.Szóval aki még nem vásárolt be az szerintem várhat nyárig, és majd akkor meglátjuk mi lesz , mert egyből úgysem fognak felmenni az árak. Minden ember pedig úgysem fog vásárolni, mert a lakosság nagy része tudatában sincs a dolgoknak. Szóval ezzel a szavatossági idő valamelyest kitolható.

  26. 24.
    Hogy mikre emlékszel Tibor bá. Ráadásul ilyen részletesen.
    Egyébként ha hiány van és spórolni kell a legértékesebbel a fehérjével, akkor jó tudni, hogy egy közepes konzerv pl. halkonzerv vagy jobb minőségű húskonzerv fehérjeszükségletet illetően elég egy napra az egész családnak, legalábbis 3-4 embernek. A többi lehet szénhidrát vagy zsír.

    25.
    Azért már elkezdheted. Ha két-három hétre van tartalékod, már előrébb vagy, mint a többiek 3/4-e. Meg nem egyszerre kell majd kiadni a pénzt.

  27. Régi tisztelője vagyok Tibor bá’-nak. Köszönöm az írást, tényleg csak egyetlen hiba: a szódabikarbóna az nátrium-hidrogén-karbonát, a sütőpor ammónium-hidrogén-karbonát. Utóbbi előnye hogy a tésztában bomolva és gázt fejlesztve nem hagy mellékízt (szerkezetileg persze mindkettő képes likacsossá tenni).

  28. 27 arkhon75:
    +1

    Emiatt ph értékük is nagyon más, ami szintén lényeges szempont lehet ételeknél.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük