(2676) Ez van

Tibor bá’ online

 

Hozzám a mai napon (november 15.) érkezett a Climate Science, Awareness and Solutions [jimehansen@gmail.com] hírlevele, benne az alábbi ábrával:

Mit lehet itt látni? Azt, hogy a 2018 év októberében a globális felszín hőmérséklet (0,99 °C az 1950-1980 bázis vonalhoz képest) magasabb mint 2016-ban és 2017-ben volt. A 2015 azért magasabb, mint az idei, mert előfutára volt a 2016 rekord (zöld) évnek. Azaz az El Nino kialakuló félben volt. Pontosan ez a helyzet most is. Kialakuló félben van a következő El Nino. Ha ez bejön, vagyis ugyanaz várható, mint 2016-ban, akkor februárban-márciusban a + 1,4 °C értéket meghaladó rekord születhet, és persze egy túlzottan meleg nyár. Két hete még az érkezett Ausztráliából, hogy a mérések szerint az El Nino bekövetkezésének esélye 80 %. Ez valószínűleg azóta feljebb csúszott.

Ezen nincs mit szépíteni. A globális felmelegedés valós, és (sajnos) nem lineárisan növekszik. MPherson jóslata (2026) egyre valószínűbbnek látszik.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

76 gondolat erről: „(2676) Ez van

  1. Dr. Hansennel nagyjából egyetértetek Tibor bátyám. Ilyen sem nagyon volt még.
    http://csas.ei.columbia.edu/2018/11/15/october-2018-global-temperature-update/

    A növény- és állatfajok szélsőséges környezeti változások miatt bekövetkező kihalása megnöveli annak kockázatát, hogy beindul egy kihalási dominóeffektus, amely végső soron a földi élet megsemmisüléséhez vezet – állítják kutatók a Scientific Reports című folyóiratban kedden publikált tanulmányukban.
    https://index.hu/techtud/2018/11/15/a_klimavaltozas_kihalasi_dominohatast_indithat_be/

  2. 2:
    Kedves Lala!
    Érdekes (lenne), de én nem értek szlovákul.

  3. a grafikon fekete vonala az a 1960-1990 evek atlaga (talaj napi atlaghomerseklete) a piros vagy pedig a kek a pedig a mert ertek (piros ha +elteres , kek ha – elteres)
    az also tablazat pedig az abszolut maximum (piros vonal) ill. minimum meresek(kek vonal) 1950 es 2017 kozott. a sarga pedig a 2018 ban mert ertekek. azert tartom erdekesnek mert fel meter melyen mar kicsit ellaposodnak a csucsok, de nagyon szepen latni a tendenciat.

  4. vagy mondok meg jobbat az oldal jobb felso reszeben rakattintasz a GB zaszlora 🙂

  5. Közben Kaliforniában pusztít az eddigi legdurvább tűz, a Mexikó-USA határhoz meg megérkezett a közép Amerikából induló az Államokba igyekvők előörse, de máris buli van.

    Minden folyamatosan romlani fog.
    Az ünnepek közeledtével nem szar kacatokra, felesleges dolgokra kellene költeni, új tv-re, telefonra, költséges welness utazásra, hanem arra, hogy a családnak legyen legalább 6 hónap tartaléka legalább a legszükségesebb dolgokból.
    Élelem, víz, víztisztító, gyógyszer, szappan, üzemanyag, főzési lehetőség, tüzifa, világítási lehetőség.

  6. 6 .Gyarmathy

    Ne feledkezzél meg a fegyverről se mert avval mindent ellehet venni amid van.

  7. 1. Python
    Ez az élet kipusztulása azért költői túlzás, az élet annál sokkal szívósabb, hogy néhány fok hőmérséklet emelkedés hatására megszűnjön.
    A föld életében volt már jópár nagy kihalási hullám, de még az sem volt képes még az addig kifejlődött legmagasabb fejlettségű osztályokat sem eltörölni, mindig tudtak újraindulni a megmaradt fajokból. Még akkor is, mikor a fajok 70-90 %-a el is tűnt.
    Persze az embernek nem sok esély marad…

  8. 8 – huban:
    Tömény wishful thinking. Jó, ha a bogarak megmaradnak.

  9. 8: A klímaváltozás és a természetet érő egyébb antropogén behatások miatti VI. Nagy Kihalás már zajlik egy ideje. Nagyobb hányadában az emlősöket érinti első körben, ide tartozunk mi is. A folyamat gyorsulni fog, ahogyan megfut a klíma melegedése. A nagy kihalások általában tömegesek, ez valószínű modt sem lesz másképpen!
    Ahogy Tibor bátyám írja: Hosszútávon max. a párás meleg klímát toleráló fajok maradnak fönt s jelenlegi flórából és faunából. (Baktériumik, vírusok, gombák, rovarok, stb.)

  10. 9-10
    Szerintem az alsóbbrendűek, rovarok, puhatestűek, kétéltűek, hüllők egy része jó eséllyel megmarad, még lehet, hogy terjeszkedik is, onnan meg potom pár száz millió év, és már megint bekopog valami értelmes lény, még ha nem is hasonlít hozzánk. 🙂

  11. Ezek az adatok megint a meghamisított (mestersegesen csökkentett – növelt) értékekből adódnak?

  12. 3. Tibor bá
    van ott egy brit zászló és kattintásra angolra vált az oldal, szlovákról…
    Valóban, de a gépfordítás rendszerint érthetetlen, de azért megnéztem. Egyértelmű a melegedés.

  13. NASA GISS adatbázisa. A 40-80 évvel ezelőtti ertékeket kozmetikázzák. 80 év után kitalálják, hogy akkor rosszul mértek de most korrigálják?

  14. 15 – Dlf:
    Igen, pontosan ez történik. Precízebb eszközök és technika, de nem törlik a régi adatokat.

  15. Ma több ezer tüntető lezárta London 5 hídját. A lázadás napjának nevezték a rendezvényt és követelik, hogy kormány tegyen többet az klímaváltozás ellen.

    „Ez egy nemzetközi lázadás kezdete…”

    Azon gondolkodtam közben, mi lesz, amikor tömegek döbbennek rá, hogy milyen súlyos a helyzet és hogy eddig csak hülyítették őket.
    Maguktól még lehet nem jönnek rá, de ha lesz egy nagyon száraz év és az árakban elkezd úgy igazán érződni a hatása, no akkor kezd majd érdekessé válni a tömegek reakciója.

  16. 17 – Gyarmathy:
    El se tudom képelni, hogy mit fog tenni a tömeg, ha rádöbben a valóságra. McPherson tegnap twitterre rakta ezzel kapcsolatos gondolatait (holnap felrakom) ez a címe: Extinction Foretold, Extinction Ignored. Engem is meglepett, hogy az első figyelmeztetés 150 éve volt. (George Perking Marsh ) és az IPCC még ma is rettenetesen alul kalkulál:
    „In October 2018, the United Nation’s Intergovernmental Panel on Climate Change indicated we have until 2030 to hold global-average temperature at 1.5 C above the ever-shifting 😀 baseline. Yes, that’s correct: The United Nations is recommending a global-average temperature well below the current temperature as a “target.” 😀 ” A smájlikat már én tettem hozzá.

  17. 17.

    ‘de ha lesz egy nagyon száraz év és az árakban elkezd úgy igazán érződni a hatása’

    Ez az év is elég száraz volt és még nincs itt a vége itt Magyarországon 6 honapja alig volt csapadék és nem is igérik ,hogy lesz..Angliánba se sok volt azt olvastam egy kommentben itt..

  18. 17:

    A britisztáni kalifátus amerikai báb komránya tesz az ügyben:

    folyamatosan Oroszország ellen hangol.
    Az a fejlettnyugat „megoldása”. Orosz agresszió c. kamuval kirobbantott III. (nukleáris) Világháború.
    Másképp nem lehet többmilliárd fellázadt, felébredt droidot „lehűteni”.

  19. 20.

    Britisztán „komránya” egyre nagyobb válságban van és nemcsak a Brexit körüli viták és hercehurca miatt.

    Ne számíts atomháborús „hűtésre”, sokkal inkább gyengülő kormányokra, egyre növekvő anarchiára, tömeghisztériára.

  20. 20.

    Miért van válságba az Angol Kalifátus kormánya? Én azt hittem nyugaton még szar is csokiból van 🙂

  21. 19.

    Anglia:
    Legalább 200 mm csapadék hiányzik a talajból, ami rengeteg. Az ősz idáig úgy telt, hogy ritkán és szinte mindig pici 1-2-3 mm eső esegetett, viszont a száraz szél sűrűn fújdogál. Bár a fűnek és a sekélyen gyökerező növényeknek ez elég, sok helyen ezért úgy tűnik, milyen szép a növényzet, zöld a fű, de alatta nagyon száraz a talaj.
    A sziget belsőbb részein, ahol már szárazabb a levegő is, illetve a szélnek jobban kitett domboldalakon sok helyen teljesen ki van száradva a fű.
    A víztározók jó részében is rendkívűl alacsonyan áll a vízszint. Így vágunk neki a ki tudja milyen 2019-nek.

    Magyarország:
    Érdemes lesz figyelni egész Európát majd, mert ha úgy tűnik, Magyaroszágon terem 2019-ben elég gabona, de máshol nem, akkor az gyakorlatilag olyan, mintha otthon sem teremne, mert ne képzelje senki, hogy egy egyre súlyosbodó szemestermény válságban majd az otthoni termelők a gyengülő forintocskákért fogják odaadni a termést.
    Inkább eladják majd dollárért, euróért, a forinttal, bözseutalvánnyal rendelkező pórnép meg majd vesz, ahonnan akar.

  22. 22.
    Én meg azt hallottam, hogy itt kolbászból van a kerítés, aztán mikor kijöttem, kiderült, hogy a kolbászt otthonról kell hozni, mert az itteni sausage (kolbász) valami egészen mást jelent. 😀

  23. 23 – Gyarmathy:
    A szokás hatalma!
    Tehát, a forint konvertibilis. Ha gabona hiány lép el, a gazdák annyit kérnek majd, amennyit akarnak (amit a piac megenged). Hogy milyen pénznemben a teljesen mindegy. Kivéve, ha a belügy, vagy földügy minisztérium kötelezi őket, hogy az államnak adják el a terményt. Én erre tippelek, és jegyrendszerre.
    24:
    Az angol sausage valóban más mint az itthoni, mármint a töltelék és nem nyersen, hanem sütve eszik. Ha jól tudom a Wall’s márka a legjobb.

  24. 25.
    Talán eleinte igen, jegyrendszer, meg előtte egyre magasabb árak.

    Csak ki tudja mekkorák lesznek azok a fejadagok. Meg mekkora lesz a forint inflációja. (Esetleg meddig marad konvertibilis).

    Az új arisztokrácia már most sem finnyáskodik, ha a vagyonfelhalmozás és a nép elhullása között kell választani.
    A hatalmas földekkel rendelkező csányifélék, akik az egekbe emelkedő termelési költségekkel és a vártnál esetleg jóval kevesebbet takarítanak be, vajon hová igyekeznek majd eladni? A lobbierejük, befolyásuk igen nagy.

    Szóval én nem bíznék benne, hogy a gabona bent marad az országban.
    Persze ha csak 2019-et nézzük még, akkor az általad felvázoltaknak van sokkal nagyobb valószínűsége.

  25. A gabona helyzet ennyire nem egyértelmű, rengetegen kötnek fix áron, még az év elején termeltetési vagy finanszírozási szerződést felvásárlóval vagy ahogy újabban hívják, integrátorral. Ők adnak inputot a termeléshez (vetőmag, mútrágya, vegyszer, stb, finanszírozzák a gépvásárlást stb) és a fedezet a jövőbeni termény. És akkor hiába megy fel az ár, a termelő köteles odaadni szerződött áron. A mennyiség zöme annál a pár felvásárló(integrátor) cégnél van, ami az egész országot lefedi. Ha ezek karteleznek, na az már szívás.

  26. 27 – Réka:
    Ha mondjuk a szerződés 6000 Ft/q és a szabadpiacon az ár 8000 Ft/q, azt a termelők lenyelik a biztonságuk érdekében. De ha az ár felugrik mondjuk 50.000 Ft/q-ra, na akkor kíváncsi lennék, mint tesznek a termelők. Meg úgy általában mindenki.

  27. Én az elmúlt hetekben azt hallottam a rádióban, hogy nálunk is iszonyú száraz a talaj, itt is több havi eső hiányzik belőle, és nálunk sem termett elég gabona, idén fordult először elő, hogy importra szorultunk belőle. (!!) Meredeken mennek fel az árak, a krumpli, répa és más zöldség is már korábban, de a gabona miatt most más is.

    – a kenyérért kilogrammonként 25-80 forinttal is többet kell majd fizetni,
    – A sertéshús előállításának önköltségében a takarmány árának aránya eléri a 70 százalékot is
    – Szintén áremeléseket jelentett be kereskedelmi partnereinek az utóbbi hetekben a hazai tejipar. A cégek azt tervezik, hogy szeptembertől növelik átadási áraikat: a zsíros tejtermékek átadási ára – elsősorban a tejfölé és a vajé – 10-12 százalékkal, míg a többi tejféleségé – köztük például a folyadéktejeké – 5-7 százalékkal növekedhet.

    Így egy 200 forint körüli tejterméknél legalább 20-30 forintos áremelkedésre kell számítaniuk a fogyasztóknak.

    https://168ora.hu/itthon/nem-termett-eleg-gabona-jon-a-menetrendszerinti-dragulas-154052

  28. Tibor bá’: Én Vis Majort jelentenék, és eladnám feketén, valóban. Csak mondom, hogy a piac jelenlegi urai az integrátorok

  29. A lényeg az olvasók számára, hogy legyen élelmiszerből minél nagyobb puffer otthon. Nagyon hasznos lesz áremelkedés esetén, infláció, gazdasági válság (és így tovább) esetén is.

    Egy kis ízelítő Kaliforniából a mai napról:

    https://www.youtube.com/watch?v=2dfB-ZXMmY0

    Bátor ember volt, aki felvette.
    Aki erdő mellett vagy sok bozótos közelében lakik, nem árt készülni (legelőször is fejben) egy ilyen helyzetre, mivel egyre nagyobb lesz a valószínűsége. Kiszáradó aljnövényzet, egy szikra és kész a baj.

  30. 31.Gyarmathy
    A pokol feljött látogatóba a földre, bemutatni egy kis előzetest abból, ami a bolygó közelgő sorsa leszen majd, amennyiben a klima tovább melegszik és a szárazság nem hogy gyakoribb lesz, de állandósul.
    Elég lesz egyetlen szikra, és egy ország borul lángba.
    Tibor bá behatóan foglalkozott ugyan a társadalom végnapjait jelentő gebaszokkal, szolgált túlélési tanácsokkal, emlékszem nagyon körülzsongott témák voltak, sok hozzászólással , ámde akkor még nem volt szó a klimaváltozásról, a viztelenségről, a civilizáció összeomlását más okokból vizionáltuk.
    Sokan letették észrevételeik apró kavicsait a téma tövében anno, de most, a jelenleg kirajzolódó viztelen jövöt tekintve – ami egészen más tészta – nem tudom, mi van Tibor bá és a blogtársak tarsolyában, ha egyáltalán.
    Szerintem a közösségi tulélést, ami igaz lehetett akkor, egy viznélküli világban el lehet felejteni, viz nélkül nincs élet, nincs semmi, nincs emberi társadalom.
    Legyen bár nem EGY fegyvered, de egész arzénálod, ülj a legnagyobb kajalerakat kellös közepén, mit csinálsz viz nélkül 3-4 nap multán?
    Elképzelni is rossz!
    Sötét, szomorú jövö, ugy bizony.

  31. Ha a föld melegszik, a víz jobban párolog. Tehát lesz eső. Az esőt illetően az igazi probléma a vízfelületek csökkentése! Esztelen lecsapolások, folyó szabályozások, stb.

  32. 33 Bogozy
    Szerintem globálisan nem változtat a csapadék összmennyiségén a föld átlaghőmérséklete, mert a csapadék képződésének mechanizmusát a földre érkező napsugárzás mozgatja, az meg nem változik a földi átlaghőmérséklettel.
    Viszont a földi légkörzések mintázata és dinamikája fog megváltozni, lesznek elsivatagosodó zónák, és lesznek, ahol az eddiginél sokkal több csapadék lesz.
    De ha mi a sivatagosodó zónába kerülünk, akkor ez nem fog vigasztalni bennünket, hogy valahol meg kizöldült a sivatag…

  33. 31 Ez erősen hasonlít valamire, csak ott nem fog autó közlekedni.

    Úgy látom még mindig nem érti senki… mivel vannak atomfegyverek, sőt egyre több van – vigyázó szemeiteket most ne a NEW START egyezmény alá eső ICBM, SLBM, ALCM triádra vessétek csak -, így azokat be fogják vetni, vagy azért mert totális káoszba süllyed a világ vagy azért, amit mindenki tagad itt. Az eredmény ugyanaz.

  34. 34: a cikk igen, Európára vonatkozik, de ezt összekapcsoltam azzal, amit a rádióban mondtaka hírekben, hogy most először szorult Magyarország gabonaimportra. Nem tudom, hogy van akkor?

  35. Ilyenkor vajon mi van a
    –„Magyarorszäg 60 millio embert tudna ellätni”–
    féle lozungokkal? De hänyszor hallottam én ezt melldöngetö nagymagyaroktol.

  36. 38: Ez egy mítosz, kapitális baromság. Az a legborzalmasabb, hogy az egész EU-ban folyik ez az iszonyú mértékű húsfogyasztás, amihez ráadásul nem is terem elegendő gabona, ezért D-Amerikából meg máshonnan veszik a GMO szóját, amivel az állatokat etetik, és persze ezzel együtt mindenki támogatja az őserdők irtását itt is, aki húst vesz. Ennek vége kell már, hogy legyen végre.

  37. 36 – Jövőnk:
    A te tippelésed semmivel se jobb az én tippelésemnél. Szerintem hamarosan a politikusok mással lesznek elfoglalva, nem az atomháborúval. Pl. Trump ellátogatott Paradise-ba, ahol kb ezer amerikai vált hamuvá. (egy-egy erdőtűznél – Au/USA – 4-5 ember szokott megégni, ez az ezer fő elég nagy ugrás) és még mindig nem hajlandó elfogadni a globális melegedés tényét, de most majd a kiértékelés jön. Ki fog derülni, hogy másfelé kell koncentrálni. Londonban hatalmas tüntetés volt. Mindig van, de most nem a békéért tüntettek, hanem, hogy a kormány tegyen valamit klíma ügyben. Szóval a nukleáris félelem a múlté. Lett helyette aktuálisabb. Atom robbantással a melegedés ellen, pedig egy marhaság. Ez olyan mintha az ágyi poloskát az ágy felgyújtásával akarnám kiirtani.

  38. Re:Tibor bá’
    Maximálisan egyetértek veled, teljesen beteg, és abszurd atomfegyverekkel klímát „menedzselni”…
    Aki szerint ez a megoldás, az tudatosan arra készül, hogy elindítása saját kezűleg az apokalipszist.

  39. Tényleg nem értelek Tibor bá’ és másokat sem. Mit nem lehet azon megérteni, hogy amikor a klíma miatt elszabadul a pokol, akkor így is úgy is „megnyomják a gombot” és beindul a láncreakció?!! Most komolyan azt az álláspontot képviseled, hogy az egész emberiség, elitestül, megfő mint béka a fazékban, s közben nem nyúlnak az atomfegyverekhez?!

  40. Ezredszer… a Tambora, Pinatubo, Toba stb. vulkánkitörések sorn keletkezett pirocumulonimbus felhők – vulkáni tél – tényként bizonyítják a hűtést. Ezt cáfolni abszolúte tudománytalan már. A nukleáris robbanás esetében nem a robbanás, hanem a keletkező tüzek füstje az, ami a vulkáni tél helyett nukleáris telet okoz, ergo hűt. Ha itt minden hónapban a nulláról kell kezdeni, akkor ennek itt semmi értelme. Jó szórakozást, de a körbe-körbe forgást nem szeretem.

  41. Egyelőre rohamos mértékben növekszik a sarki jég tömege és kiterjedése is. Hamarosan eléri a 2004-2013as átlag vonalát és meg is haladja. A sarki hőmérséklet iszonyatos mértekben csökken 1-2 napon belül át is lépheti az 1958-2002 átlagértéket.
    Tibor bé mindig fenyeget a termogeddonnal, de ha nincs eső nincs pára…

  42. Re:43
    Ne haragudj Jövőnk, de ha minimális esélye is van annak, hogy a klíma nem szalad meg annyira, mint itt sokan vizionálják, akkor az atommal hűtsünk opció visszafordíthatatlanul kinyír minket, és akkor az 5% esélyből nulla lesz…
    Ezt a problémát nem úgy oldjuk meg, hogy elfedjük egy még nagyobb problémával, hiába találta ki néhány vallási fanatikus.
    Ha már primitív bolygó mérnökösködünk, akkor tessenek egy kellően nagy vulkánt felrobbantani, jelölt van bőven, pl kezdhetnék a yellowstonei szupervulkánnal…

  43. 42-43:
    Végső sorban az Ember dönt. Ismerve az emberi természetet, a döntéshozók egyre inkább el lesznek foglalva a környezeti hatásokkal. Szárazság, erdőtűz, felhőszakadás! Fenyegető és tényleges éhínség. Hatalmas tüntetések, amik hamarosan zavargásokká változnak. Ezeket az atom robbantás nem oldja meg. Nézzük Trumpot! Hatalmas tömegek kezdték ostromolni a déli határokat, akik hetekkel ezelőtt keltek útra, mindent felszámoltak, visszamenni nem tudnak, számuk csak nő és még inkább nőni fog. Be nyilván nem engedheti őket. Tömegesen ki se nyírhatja őket. Főhet a feje. Kaliforniában még ég az a tűz, ami több mint ezer ember életét követelte. Ilyen még sose volt, megközelítőleg se. A szakértők szerint ez fokozódni fog. A 100 km-es szelek akár 150 is lehet. Trump feje főhet! Ezekhez viszonyítva Észak Korea és atom fegyverei bagatell ügy. Az pedig szerintem elképzelhetetlen, hogy összefogni az ellenféllel és felrobbantani x számú atomtöltetet a globális felmelegedés csillapítására egy totális nonszensz. Különben nekem úgy tűnik, hogy egy nagyszabású háborúra egyik oldal se kész még. Minimum 3 év kell nekik hozzá. Majd nézd meg mi lesz a klímával 3 év múlva.
    44- Dlf:
    Lófaszt fenyegetek, tájékoztatok. Mert olyan sok hülyeséget kell elszenvednem. Például, mi a faszt jelent: „Ha nincs eső nincs pára…”? A párából lesz az eső, ha telítődik. És minél melegebb az átlaghőmérséklet annál több pára lesz, és annál több eső.

  44. De nem lesz 100% páratartalom, aminek következtében nem tudunk izzadni és hőgutát kapni.

  45. Ezt is ezredszer mondom: soha nem állítottam, hogy az amerikaiak, az oroszok és a kínaiak (többieket hagyjuk) összebeszéltek vagy összebeszélnek, hogy ROBBANTSUNK és megoldódik a klíma. Azt viszont állítom, hogy ha összeomlás lesz, akkor szükségszerűen atomháború is lesz, mert adva vannak a atomfegyverek; elég logikus szerintem. (Az pediglen, hogy hűt, faktum… és innen aztán el lehet gondolkodni azon, hogy az elitnek opció-e vagy nem; ez már lehet vita tárgya.)

  46. Jövőnk !

    Manga már elmondta a véleményét.

    Idéznék egy másik hozzászólásomból

    „Nagyon érdekelne a hozzáértők mint Jövőnk és alias Montezuma véleménye arról ,hogy egyáltalán felmerül annak a lehetősége is, hogy egy nukleáris összecsapásnak bármilyen
    túlélője is lenne. Mert szerény véleményem szerint akármelyik fél is álljon vesztésre a nagyhatalmak közül ( atom ) az úgy is bedobja az összes nagy hatóerejű ( 5 – 10 -25- 50 MT) fegyverét , mivel már nincs mit vesztenie. Gondolom nem a föld sorsa lesz az utolsó gondolata . Utána pedig tényleg kőkorszak….Vélemények erről a gondolatról?”
    Ezt, csak azért említem meg , mert te mindig azt hangoztatod hogy csak ” kis ” töltetekkel játszódik le az összecsapás.

  47. 48 – Jövőnk:
    Szerinted, ha az időjárás drasztikus megváltozásának következtében éhínség van, tömeges éhezés, stb. ez ellen be lehet vetni „végszükségben” az atom fegyvereket. Ki fog attól jóllakni? Jelenleg nem lehet tudni, hogy az őszi vetés ki fog-e kelni. Ez ellen jó az atom robbantás?

    49 – Bandi:
    Csak az isten tudja, akiben nem hiszek. Meg lehet nyomni egy gombot, amikor fogalmam sincs, hogy túlélem-e?

  48. Re: Tibor bá’
    Ma átutaztam Csongrád, Bács,Pest megyén, és mindenhol ki volt kelve az őszi vetés.
    Ma kapott pár mm csapadékot is, ami nem sok, de több mint a semmi.

  49. 51.
    Ez jó hír. Remélhetőleg ki tud majd fejlődni és termést is hoz.

    Én azt javaslom mindenkinek, akinek van egy kis helye legalább, hogy vessen valamennyi kukoricát tavasszal. Meg lehet művelni kézzel, öntözni is, betakarítani is viszonylag egyszerű.

    Ha nem lesz más, akkor nagyon jól jön majd, amit terem. Ha meg lesz még a következő év(ek)ben elérhető árú gabona, akkor legalább tapasztalatot szereztünk és legfeljebb odaadjuk a csirkéknek, vagy eltesszük későbbi felhasználásra.

  50. 49 állandóan ugyanazokat a köröket futjuk… fárasztó. Ezredszer: töltet + hordozó eszköz (ICBM, SLBM, ALCM). NINCS 5-10-25-50 megatonnás töltet hadrendben. Ergo nem is lehet ellőni, mert a játék egykörös, adok-kapok és kész; leegyszerűsítve. Ha mindenáron erőltetni akarod a raktárkészletet, akkor az durván 40db 20 megatonnás. Ami a Poszeidon (alias Kanyon, alias Sztátusz-6) torpedót illeti, lehet, hogy 100 megás, de az is lehet, hogy csak 1-2 megás. Lehet belőle maximum 20db. Ezredszer mondom, hadrendben csak 0,1-0,8 megás töltetek vannak. Többször nem ismétlem el a fentieket.

    50 Tibor bá’ amit írsz, az a káosz és összeomlás, amiből – ahogy írod – a klíma miatt nincs visszaút. Most komolyan, szerinted az elit nem fog céltudatosan cselekedni és irányított összeomlásra törekedni?! Nem, majd „megfő” és tétlenül nézi. Arról se feledkezzünk meg, hogy az orosz haderő nem az elit játékszere…
    … korábban állandóan az atomháború veszélye volt itt téma, most hirtelen husss, és eltűnt. A (birodalmi) Amerika minden egyes geopolitikai lépése éppen egy atomháború kiprovokálása, aminek az oroszok a végsőkig ellenállva, de eleget fognak végül tenni, nem lévén más választásuk, vagy első csapással, vagy válasz csapással. S közben az elit „szétröhögi az agyát”, és vígan eléldegél így vagy úgy. (Ha a homo sapiens a Toba vulkán után – hűtött rendesen ezer évig – kb. 25.000 egyedből eljutott 2018-ig, akkor az elit is el fog jutni a céljáig: túlélni a biztos összeomlást (klíma).

    De nem fogok itt vitatkozni ezen. Én szépen haladok tovább az utamon és igen csak nyugodt vagyok a jövőt illetően. Ami az élelmet illeti – amit meg tudok védeni – szépen berendelek egy 360 napos kb. 700.000 kcal speciális vészeseti élelmiszer készletet, ami 200kg, 120 „konzerves”, 10 kartonos kiszerelésű… aztán majd berendelem a következőt, meg az azt követőt, kiegészítve a jelenlegi kb. egy millió kcal készletemet. Aztán ha jön, hát jöjjön. 🙂 ha meg nem, hál’ Isten! S mindeközben carpe diem. 😉

  51. 53 – Jövőnk:
    Semmi se változott. Nem vitatkozom veled. De nyitott szemmel járom a világot. Nagy hirtelen a globális felmelegedés felgyorsulásának jeleit kezdi az átlagember is felismerni. Ha ez tömegessé válik, akkor minden meg fog változni. Egy valamiben azonban nem hiszek, hogy egy képzeletbeli világ elit létezik, akik tudatosan ki fogják irtani az emberiséget, de ő maguk túlélik a nagy gyilkolást. Ez az elképzelés több sebből vérzik. Olyan nincs, hogy 25.000 ember összefog. Esztelenség az viszont van bőven. Az élelmiszer tartalékolás a legokosabb amit mi, kisemberek tehetünk.

  52. Tisztelt Tibor bá’!

    Igazán nagyra értékelem hatalmas tudását, szemléletét, tapasztalatát, de bizonyos tekintetben viszont úgy érzem, hogy nem kellőképpen tájékozott, vagy nem kívánja észrevenni az összefüggéseket, a valóságot..
    Tisztelettel kérem, ne vegye sértésnek tőlem mindezt, nézzük mire is gondolok.

    „Egy valamiben azonban nem hiszek, hogy egy képzeletbeli világ elit létezik”
    Még ha csak képzeletbeli lenne… Nem egy, nem kettő történés utal arra, hogy egy „bizonyos társulat”, a kormányok felett áll.

    „Olyan nincs, hogy 25.000 ember összefog.”
    Kennedy tudna erről mesélni Önnek. Ha élne…

  53. 55 – Gyurma:
    Nem szükséges ennyire finomkodni. Ellenvélemény az OK. A pimaszságot viszont nem szeretem.
    Az igaz, hogy bizonyos társaságok a kormányok felett állnak a névleges demokráciákban. A diktatúrákban (lásd pl. Magyarország 😀 ) természetesen ilyen nincs, arról gondoskodik a diktátor, tehát ő és udvartartása a „bizonyos társulás”.
    Azonban a különböző országok kormányok felett álló „bizonyos társulások” összefogása kellene ahhoz, hogy létezzen világ-elit. Ez teljesen kizárt. Egészen más az elképzelése például a norvég elitnek, mint az új zélandinak. Megint más a kínai elitnek és a kanadainak, stb. Mindjárt az első kérdésnél megakadnának: mikor? és akkor hol vagyunk még a hogyan?-tól.

  54. 56:Tibor bá’
    „különböző országok kormányok felett álló “bizonyos társulások” összefogása kellene ahhoz, hogy létezzen világ-elit.”

    Ilyen valóban nem létezik, de ettől még acsarkodó világelit ténykedését tapasztalhatjuk. Nyilván vannak ellenérdekelt hatalmi potenciálok (pénzhatalmi-hadi-gazdasági), de vallási-ideológiai frontvonalak is bőven. Saját agymosott szolgaseregekkel. Sajna ilyen”világ-elit” jutott nekünk… 🙁

  55. 58 – Python:
    Igen elkezdték adagolni a tényeket, szép lassan. Ez a kulcs mondat:
    „de szerencsére itt még nem tartunk, most még van lehetőség a cselekvésre.”

  56. 59: Igen, fő az optimizmus, meg ne keltsünk pánikot…!

    Azért születnek szókimondó esszék is:

    Beszélgessünk megint a klímaváltozásról, de most arról, hogy mit jelent ez a saját életünkben. A Mércén egy évvel ezelőtt megjelent, Migráció-apokalipszis 2050 című cikkben említést tettünk a közismert békáról az egyre melegedő levesben, ami kezdetben kellemes fürdőnek, később jacuzzinak tűnik, végül pedig felforralva valaki más vacsorájának bizonyul.
    A 2018-as év megmutatta, hogy a globális tűzhelyen felcsavarták a gázt.
    Már hogy persze mi csavartuk fel, magunk alatt.
    Nem szeretném elbagatellizálni a klímaváltozás jelentőségét és nagyságrendjét e hasonlattal. Épp ellenkezőleg. A klímaváltozás szakirodalmával, de a vele foglalkozó aktivistákkal, valamint a sajtóval is pont az az (egyik) fő bajom, hogy nem igazán tudnak emberi léptékben fogalmazni.
    https://merce.hu/2018/11/23/bekak-leszunk-a-klimavaltozas-forro-leveseben/

  57. 60.

    A Billenési ponton már tul vagyunk csak ezt nem fogják szétkürtölni..a cikk 30-40 évröl beszél kissi optimistán nincs annyi vissza remélem mert nem akarok még 25 évet dolgozni ebbe a világba ugy hogy biztosan tudom az én korosztályomnak nem lesz nyugdija…..minnél elöbb jöjjön az a Mad Max világ…..

  58. 62: Python
    „Egyre több méreg és betegség les a magyarokra”

    Basszus, már a szunyogok-kullancsok-klímaváltozás is csak a magyarokra vadászik?!? Még a nálunk lakó/tartózkodó külföldiekre, másságra sem?? Hú de tudományos cikk…

  59. 63: A cikk így akarja sokkolni a konzumidióta 90-95% -ot. Személy szerint én Kárpát-medencét írtam volna… 😛 😉

  60. 64: Pithon
    A tömegek úgyse látnak semmit, de még az értelmesebbje sem. Történelmi tény hogy a rá váró sorsot akkor sem látta a túlnyomó többség amikor családostól bevagonírozták az ‘Arbeit macht frei’ feliratú táborokba, azt akarta hinni hogy meleg víz fog folyni a zuhanyrózsákból… Miért lenne most másképp? Ha sokkolják csak még mélyebbre dugja a fejét a „homokozójába”, ezt okozza a kognitív disszonancia.

    Mit akarnak egy ilyen pongyola cikkel? A legabszurdabb állítás hogy a klíma csak itt okoz (majd) gondot, amikor globális már a vízhiány Délafrikában is! De nyilván addig az újságíróknak – meg klímaszakértőknek is – meg kell élni valamiből…

    Beleillik a képbe ez a „sokkoló-iparág”, szándékai sejthetők, éjjel-nappal nyomják pl. a Kossuthon az ezerféle rákstatisztikát – csak nekünk magyaroknak

  61. 66: SzJ
    „Akkor most mi van?”

    Ha a solar-minimum tényleg belép („csak néhány hónap van hátra”… ), akkor lehet kapunk kis haladékot – amíg ez kioltja a CO2 meg a metan hatását… Úgy legyen!

  62. Riasztó adatokat tárt fel a Meteorológiai Világszervezet éves klímajelentése a vasárnap kezdődő nemzetközi klímakonferencia előtt: a tanulmány szerint a 3-5 Celsius-fokot is elérheti a globális átlaghőmérséklet emelkedése a század végére. Ráadásul a negyedik legmelegebb év lehet az idei a Földön a rendszeres időjárási mérések kezdete óta.

  63. Ha század vége akkor az még sokára van, abban nincs is vita.

    Viszont akkor még van egy röpke 80 évünk kidögleni, és a többségünk nem fogja meglátni.

    Az északi sark jegének visszafagyási üteme szépen fel is gyorsult és a jégkiterjedés vissza is tért a sáv aljához. Nem valószínű hogy ez éveken belül jégmentes sarkot jelezne elő.

    Nicht beszaren! 😀

  64. Szép lassan elolvad Szibéria házai alól a talaj

  65. 70.
    Tök felesleges ez a konferenciáskodás, pláne, hogy a legnagyobb két szennyező (Kína és USA) ott sincs. Kár volt e konferenciás marhaság, azzal is megspóroltak volna több száz tonna kerozin elégetését, amivel a sok hülye odautazott.

    „Elkerülhetetlennek tűnik a klímakatasztrófa, ha minden így megy tovább”

    „Az elmúlt hét év csekély mértékű növekedése után idén mintegy 2,7 százalékkal fog nőni az előző évhez képest a globális szén-dioxid-kibocsátás a fosszilis üzemanyagok használata miatt a Global Carbon Project (GCP) éves jelentése szerint.”

    https://www.portfolio.hu/gazdasag/fenntarthatovilag/elkerulhetetlennek-tunik-a-klimakatasztrofa-ha-minden-igy-megy-tovabb.306917.html

  66. Az amerikai elnök visszavonja az Obama-kormányzat idején született korlátozást, ami megakadályozta az új szénerőművek építését az USA-ban. Az új szabályok sokkal nagyobb emissziót engedélyeznének a komplexumoknak. Bár ma már jellemzően gázerőművek épülnek az Államokban, mert ezek jelentik az olcsóbb megoldást, a szénpárti intézkedés erős üzenet a világ felé. És lehet, hogy csak az első lépése egy hosszabb távú stratégiának.
    https://privatbankar.hu/makro/tenyleg-ki-akarja-nyirni-a-bolygot-donald-trump-323318

  67. Az idén öt éve az első alkalommal emelkedik az iparosodott országok szén-dioxid-kibocsátása a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) elemzése szerint. Ezzel kétségessé vált a párizsi egyezményben meghatározott célok teljesítése.

    Újra a gázra léptünk az emisszióban
    https://piacesprofit.hu/klimablog/ujra-a-gazra-leptunk-az-emisszioban/

    Az tovább emelkedő károsanyag-kibocsátás, benne a járművek növekvő fogyasztása miatt tovább gyorsul a globális felmelegedés és a vártnál jóval hamarább, már 2030-ra igen súlyos következmények fenyegetnek, mutatnak rá a világ tudósai.
    A klímaváltozást kutató ENSZ-bizottság kutatói korábban arra mutattak rá, hogy a változatlanul növekvő felmelegedés következtében 2040-re széles körű élelmiszer-hiány, tüzek, áradások és tömeges migráció várható. Az említett projekt jelentése arra figyelmeztet, hogy a legújabb fejlemények következtében mindez jóval hamarább, már 2030-ra bekövetkezhet.
    Igen nagy mértékben nőtt ugyan a megújuló energia felhasználása, és visszaszorult a szén termelése és égetése, ám a vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt a földgáz és az olaj felhasználása – az utóbbi tekintetben a szennyező járműforgalom.

    Hamarabb jön az összeomlás, mint gondolnánk
    https://piacesprofit.hu/klimablog/hamarabb-jon-az-osszeomlas-mint-gondolnank/

  68. Valamit tettünk, de közel sem eleget! Még annyira sem elégséges amit eddig tettünk, hogy a párizsi klímaegyezményekben tett vállalásokat teljesítse az emberiség. Pedig azokról már akkor tudható volt, hogy azok a célkitűzések sem elégségesek! Az EU a legeltökéltebb, de az USA, Kína, India hogy is mondjam, jó pc leszek: nagyon le vannak maradva, önmagukhoz képest is.

    Főleg az ábrák miatt:
    https://www.nytimes.com/interactive/2018/12/07/climate/world-emissions-paris-goals-not-on-track.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük