(2665) A jó pap holtig tanul?

Tibor bá’ online

 

Ez esetben a jó pap én voltam, aki a házvezető nőjével elment a Lurdi házba, ahol (többek között) Szendi Gábor tartott (volna) előadást a táplálkozással kapcsolatban. Persze voltak más előadók is reggel 9-től délután 5-ig. A belépő fejenként 5000 forint (Jézus koporsóját se őrizték ingyen). Mi úgy döntöttünk, hogy csak a Szendit hallgatjuk meg 13:40-től 20 percen át. Aztán hazamegyünk, megvitatjuk és még kirándultunk is egyet. Nincsenek számozott székek. Amikor megérkeztünk éppen ebédszünet volt, nehezen találtunk olyan széket, ahol nem ült senki, de a végén sikerült a bent ülők segítségével. Aztán elkezdődött az előadás, amit nem Szendi tartott, hanem egy 77 éves francia pasi, aki természetesen nem tudott magyarul, ezért angolul beszélt és volt egy magyar tolmács is. Még mielőtt a pasi belekezdett volna, a tolmácsnő bemutatta: professzor itt, meg ott, ilyen díjak, olyan díjak, Nobel jelölés, apám fasza, és tiszteljük meg azzal, hogy nem mászkálunk (i.e. nem hagyjuk el a termet az előadás alatt). Ez utóbbi érthetővé vált egy óra és 40 perc után, amikor is nem bírtam tovább és kimentünk.

Szóval bejött a professzor, mindenkik felállt, mint mise alatt az Úrfelmutatáskor. Mi nem álltunk fel. Éva mutogatta a szomszédnak, hogy a férje térde nem bírja a felesleges állást. Én meg akartam kérdezni, hogy mi van Szendivel, de Éva nem hagyta. Szerint, én túlzottan agilis vagyok. Próbáltam érvelni a 10.000 forinttal, de nem hagyta. Na jó, abbahagyom a családi témát.

Első dobára a pasi a kivetítőn bemutatott egy 122 éves francia nőt, ami arra akart példa lenni, hogy nem feltétlenül szükséges 70 környékén meghalni, ami nagyjából az átlagéletkor. Ebben a törekvésben a pasi cége különböző tápanyag kiegészítőket forgalmaz. Részemre ekkor vált világossá, hogy itt most egy termék promócióról van szó. Ehhez Évának kellett még 5 perc, a többieknek másfél óra se volt elég. Közben ment a rábeszélés ezerrel, de a zavar elég nagy volt. A pasi nem várta br, amíg a tolmács mindent lefordít, ezért mondatonként volt kb 10 másodperc, amikor mind a ketten beszéltek, azaz egyiket se lehetett érteni. Számomra többnyire azt jelentette, hogy minden egyes mondat első felét angolul, a második felét magyarul hallottam. Érdekes volt. 😀 Ha sikerült elkapni a teljes angol mondatot, akkor kiderült, hogy a tolmácsnő mit nem tud. Például fogalma se volt, mi az a constipation (székrekedés), tehát átugrotta, de így a magyar mondata érthetetlenné vált. Ez elég érdekes, de nem 100 percen keresztül.

Becslésem szerint a hallgatóság nagy része ügynök lehetett, vagyis az egész roppant mértékben hasonlított a néhai „Amway” toborzáshoz. Az angol + tolmács előadás egy Déjα vu élmény volt, mert 10-15 évvel ezelőtt be akartak fűzni egy üdülési jogra csekély 2 millióért, ahol szintén angol + tolmács volt a felállás. Amikor szakmabélieknél érdeklődtem, kiderült, hogy ez háromszor hatékonyabb, mint a magyar nyelvű előadás.

Annyi változás azért van, hogy 15 éve lasszóval fogták az embereket az előadásra, most pedig tolongtunk az 5 ezer forintos jegyekért. Tanulság? Nem csak nem tanulunk, de gyors ütemben butulunk is.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

9 gondolat erről: „(2665) A jó pap holtig tanul?

  1. Olvastam Szendi több könyvét a paleolitikus táplálkozásról. Hasznos könyvek, segítenek eligazodni a táplálkozás modern kori útvesztőiben. Persze erre is rámozdult az élelmiszer és táplálkozás kiegészítők ipara. Iszonyat drága termékekkel akarják lehúzni, akit csak lehet. Okosabb emberek, akik megértették a paleo lényegét, semmivel sem drágábban megoldják.

  2. Istenem, hogy én mennyire rosszul vagyok az ehhes hasonló rendezvényektől. Számomra az is félelmetes, hogy a legtöbb embert egyáltalán nem érdekli, hogy átverik vagy nem azt kapja, amiért valóban elment. Csak ül ott halál boldogan 3 órát és a legteljesebb mértékben meg van elégedve. Ja és persze Istenként zabálja az előadók minden szövegét. És azóta sem derült ki Tibor bá, hogy hol volt vagy miért nem ment el a Szendi?

  3. 2 – Thunder:
    A helyszínen semmi információt nem adtak. Mi tanulmányi kirándulásnak fogtuk fel. Magán levélre Szendi nem válaszol. Már próbáltam. Kifogásoltam, hogy ő ismerteti a koleszterin hoax létezését. Ugyanakkor megtűr, leközöl olyan ismertetőket, amelyek utalnak rá. Pl. „A fahéj kitűnő antioxidáns, csökkenti a vérnyomást, és a koleszterin szintet.”

  4. Három dolog lepett meg ebben a történetben. Az egyik a házvezetőnő :), a másik, hogy keveredtél el pont te egy ilyen első pillantásra kamu marhaságra, a harmadik, hogy ezt el merted mondani, bár ezért respekt 😀

  5. 4 – Ir:
    Évával előre vártuk ki akad ki a házvezetőnőn. Te vagy az első. A jó papoknak nem volt, nem lehetett felesége, ezért házvezetőnőt tartottak, aki a feleség szerepét látta el, még gyerekeket is szült neki.
    A kamu marhaság nem volt kamu. Írtam, hogy kizárólag Szendit akartuk meghallgatni.
    Végül. Én semmi olyat nem teszek, nem tettem egész életemben, amit nem vállaltam volna fel. Soha nem is hazudok. Ebből következik, hogy soha nem kell vigyáznom arra, mit mondok. Soha nem keveredek ellentmondásba. Soha nem idegeskedem. Halál nyugodtan élek, feltehetően 100 éves koromig. 😀

  6. 5.
    Irigylem Tibor bá-t, hogy ezeket a tulajdonságokat egész életében megtudta tartani.

  7. 6 – Thunder:
    Ez a lehetőség mindenki előtt nyitva áll. Nem élnek vele, mert hátrányosnak gondolják. Hazudnak éjjel-nappal, persze gyakran lebuknak, de folytatják, és idegesek, depressziósak, futnak az alaptalanul kitűzött célok felé. Köszi én ezt nem választom.

  8. Kedves Tibor bá,

    A Free Food Expo-n tartott egy szuper előadást Szendi Gábor, a leírásodból az derül ki, hogy sajnos rossz helyre mentetek be. A Free Food Expo a nagy kiállítótérben, valamint a 2, 3 és 4-es előadókban volt. Így a teljes kritikád egy másik eseményre vonatkozik…

  9. 8 – Horváth Tamás:
    Ez esetben csak annyi a kritikám, hogy fejenként 5000 forintért kellett volna tájékoztatni a jegyet megvevőket. Így, hogy rossz helyen ültünk, még bosszantóbb az eset.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük