(45) Ha van kedved röhögni….

Tibor bá’ online

~q191Vlagyimir Iljics Lenin megjósolta a bankárvilágot. Biztos vagyok benne, hogy legtöbben utáltátok a politikai gazdaságtant, Lenin nevét pedig kifejezetten gyűlöltétek, természetesen akik akkoriban jártatok egyetemre. Én legalább is így voltam vele. Képzeljétek el, hogy elcsodálkoztam, amikor az imént félkövér betűkkel szedett (angol nyelvű) címmel összefutottam az Interneten. Naná, hogy elolvastam. Íme, a meglehetősen hosszú cikk elejének a fordítása (ne aggódj ez nem VIP poszt, végigolvashatod,

Az imperializmus a kapitalizmus legmagasabb foka (V.I.Lenin): Az imperializmus szakaszai akkor nyílnak meg, amikor a gyarmatosítás az egész világra kiterjedt és a nagyhatalmak további gyarmatokra már nem tudnak szert tenni csak úgy, ha egymástól elveszik, és a tőkekoncentráció olyan méreteket ölt, amikor már a banktőke az ipari tőkét meghaladja. Lenin kiemelte a következő öt meghatározást, amelyek jellemzőek az imperializmus szakaszaira.

1. A termelés és a tőke koncentrálása olyan nagyméretűvé válik, hogy monopóliumok jelennek meg, amelyek a gazdasági életben meghatározó szerephez jutnak.

2. A banktőke és az ipari tőke egyesült, létrejön a finánctőke a megjelent oligarchák kezében.

3. Az áruexporttól megkülönböztetett tőkeexport kimagaslóan fontossá válik.

4. Létrejönnek a nemzetközi monopól-kapitalista központok, amik felosztják maguk között a világot.

5. A legnagyobb kapitalista hatalmak között létrejön az egész világ felosztása. Az imperializmus egy olyan kapitalizmus, melyben a tőkeexport kifejezett fontossággal bír.

Az imperializmus teljesen más, mint az egymással kapcsolatban nem lévő és ismeretlen piacra termelő gyártók közötti szabad verseny. A gyártás koncentráció olyan mértéket ölt, ahol már lehetséges felbecsülni a szükséges erőforrásokat, amiket a gigantikus szervezetek (Lenin nyilván a multikra gondolt) lefoglalnak önmaguknak (nyilvánvalóan a megvásárolt politikusok segítségével). Lenin nagyon jól látta a jövőt, de amit az ő hívei csináltak, az se volt piskóta. Tehát, mi lesz veled emberiség, ha se háború, se felmelegedés nem lép a nyakadra? Egy biztos, nekem ezen nincs kedvem röhögni. Viszont látszik már a fény az alagút végén, mert Amerikában egyre többen vélik úgy (már aki tud gondolkodni), hogy a kapitalizmust le kellene cserélni. Ez nem lehetetlen, de megint csak Lenin szerint, ez csak forradalommal történhet.

______________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________
_____________

18 gondolat erről: „(45) Ha van kedved röhögni….

  1. Én ezt sokkal valószínűbb lehetőségnek gondolom, mint a klíma miatti összeomlást, vagy a 3. világháborút, hacsak nem épp ennek a következménye lesz.
    Ugyanakkor nem gondolom, hogy ennek kezelése is megoldhatatlan feladata lenne, csak nehéz kicsikarni a lépéskényszert, ami valóban lehet forradalom, de talán nem abban a véres formában, ahogy elsőre gondolnánk.

  2. „Vlagyimir Iljics Lenin megjósolta a bankárvilágot.”

    Nem megjósolta, hanem ismerte a tervet.
    Valószínűleg ő is olvasta a Jegyzőkönyvet, esetleg részese lehetett a terv kidolgozásában…
    Nem véletlenül volt a szocializmus építésének alapja a TERVgazdálkodás.

    Ha belegondolunk, azok a politikai és gazdasági folyamatok, amik a mai világot uralják annyira természetellenesek, hogy csak egy jól átgongolt és precízen végrehajtott terv alapján kivitelezhető.
    Ahogy agy mikrocsip sem alakul ki magától valahol az őserdőben, úgy az „imperializmus” se spontán fejlődés eredménye.

    Lenin nyilván közelről ismerte azokat az erőket amelyek a világot igyekeztek a saját szájuk íze szerint berendezni.

    Aztán meg „szintén Lenin szerint…” a forradalommal vigyázni kell, mert, mint tudjuk, az eddigi forradalmak mind „csinált” forradalmak voltak, előre leosztott cinkelt lapokkal.

    Talán Gandhi volt az, aki erre ráérzett és a csendes ellenállást (békés nem együttműködés) választotta, és így is tudott nyerni. A helyzet az, hogy az aggresszióval az ellenfél területén vagyunk muszáj harcolni, ott meg eleve veszett ügy. Olyan területen és olyan fegyverekkel kell ezt a harcot vívni, ami az ellenség számára ismeretlen, vagy használhatatlan.

  3. 2:
    Ha egyszer egyet fogsz velem bármiben érteni, tudni fogom, hogy közel a halálom, és ebből kifolyólag félrebeszélek.

  4. Tibor bá’

    Ez egy vitafórum… már ha jól értelmezem az alcímet.

    És Lenin apánk se az újjából szopta a „jóslatait”, hacsak nem úgy gondolod, hogy titokban a javasasszonynál ezoterikus szeánszokon kristálygömbbe révedve tanulmányozta a jövőt…

    Végülis… Ha a CÉL a világ feletti uralom megszerzése, és ehhez a leghatékonyabb eszköz a pénz, akkor nem kell kávézaccból spekulálni, hogy rájöjjünk, hogy a bankároknak fontos szerep fog jutni. Egyedül azzal a plusz információval kell tisztában lenni, hogy mi a cél, és mik az eszközök.

    Egyébként, ha nem a „megjósolta” kifejezést használod, hanem a „tudta”-t, akkor viszont nem lenne más választásom, mint egyetérteni…
    De nem kívánom korai halálodat, mert még sokáig szeretnék itt vitatkozni ! 🙂

  5. 3.Tibor’bá
    Az emberiség története során minden hatalom váltás, paradigma váltás úgy történt, hogy az ötletgazda odarohant a többiekhez és lelkesen elmesélte milyen változásokat szeretne? A hatalom és a javak birtokosai az egyetértően bólogató tömeggel együtt ezt egy nyilvános vita során meghallgatták és igazat adva a zseniális látnoki képességű új ötletektől duzzadó intellektusú népvezérnek hangos éljenzés közben átadták az ünneplő tömeget képviselő új uruknak javaikat és hatalmukat?
    Az emberiség története az összeesküvések története. Én még olyan hatalommal bíró réteget nem láttam aki a saját uralmának megdöntésére aspirálók ellen ne lépett volna fel minden eszközzel és ezzel ne kényszerítette volna őket illegalitásba.

  6. A cím alapján azt hittem valami vicces poszt lesz… Ezen még csak nem is mosolyogtam.

  7. Majd megkapom, hogy „kommunista” vagyok…, pedig nem. De V. I. Leninnek, meg Marxnak is igen sok mindenben igazuk volt. Az már egy más kérdés, hogy a haláluk után az ideológia oltárán mit is csináltak az eszméikkel, a nevükkel.
    Az is biztos, hogy a világunk -most gazdasági értelemben értem- nagyon nem jó irányba mozdult el kb. 30-35 éve, mi is a nyakunkba kaptuk a rendszerváltásnak nevezett valamivel. Félgyarmat voltunk előtte is, csak a ruszkiknak, de most, hát ez már inkább gyarmati állapot minden velejárójával, csak most a nyugatnak. Pontosan a bőrén tapasztalhatja mindenki azt, amiről a fönti poszt szól. Ja, hogy a többségünk „birka” és a nemzetünk szeret szenvedni, az már egy más kérdés.
    Most meg jönnek a fekete hétfők, meg a feltételezett újabb gazdasági világhisztéria, hisz nagyon nincs már honnan „lopni”, csak az erőforrások feletti ellenőrzés, és a gazdasági erőterek újraelosztása árán. (Nem véletlenek ezek a szemünk előtt zajló, és egyre gyorsuló geopolitikai lépések, folyamatok, amelyeknek még ha nem is tűnik úgy elsőre, bizony szerves résztvevői vagyunk.)
    Érdekes idők jönnek, klímaváltozás ide, v. oda…, de az emberi egó és az önzés is érdekes dolgokat produkál.
    Mondanám, hogy pattogatott kukorica elő, szemüveg fel, és élvezzük a „mozit”, csak ez már nagyon nem az a történet, ez már a bőrünkre menő éles „játék”.

  8. A szocializmus a kapitalizmushoz vezető út utolsó lépcsőfoka, mondja ezt Bogár László, aki elég jól és jó ideje értelmezi már a jelenünket meghatározó múlt béli eseményeket. A szocializmusnak funkciója volt az imperializmushoz vezető út során. A magántulajdont államosítania kellett,majd pont annyi ideig volt szükséges fennmaradnia, hogy azok, akiktől beállamosították magánvagyonukat kihaljanak és a következő generáció vegye át a helyüket, akit 40 év alatt ki lehetett forgatni őseik normáiból. Majd jött a „rendszerváltás” amikor az államvagyont az előzőekben már eladósított országoktól el lehetett venni „adósság” fejében úgy, hogy ellen akarattal gyakorlatilag nem kellett szembesülnie a „befektetőknek”.

    Azt azért kifejthetné nekem valaki, hogy hogyan lehetséges az, hogy a nyugattal katonailag és ideológiailag szemben álló keleti blokk országai pont az USA-ban működő IMF-nek és Világbanknak adósodik el a COCOM listás kereskedelem idején. Mi a lószarért vettek fel dollár hitelt, ha semmi olyat nem vehettek érte, amit a Szocialista ipar ne tudott volna produkálni ??? Ki engedélyezte a szocialista szövetségeseknek, hogy az „ellenség” hiteléért folyamodjanak ? Hogyan készülhetett el 1987-ben az a társasági törvény, ami a „rendszerváltás” utáni cégek szervezeti formáját, bejegyzésük körülményeit szabályozta ? Normális az, aki azt hiszei, hogy ezek a folyamatok spontán zajlanak a világban ?? Szerintem ébresztő!!

  9. 8. Hollósi Szabolcs

    „pont az USA-ban működő IMF-nek és Világbanknak adósodik ”

    Mert a szembenállás csak látványtechnikai színjáték volt.
    A szocializmus feladata azoknak a hagyományoknak a gyors megszüntetése volt, amiket a kapitalizmus hosszú ideig végzett el.

    Amikor eljött az idő, Kádár a 80-as évek elején kiadta a parancsot a Társasági Törvény kidolgozására… Tehát aktívan kommunistaként vett részt a kapitalizmus bevezetésében.

    Ugyanúgy tisztában volt a „tervvel”, mint Lenin és a többi főtitkár, hűségesen végre is hajtotta.

  10. 5:
    Írtam én ennek az ellenkezőjét? Aligha. – Mégis mindenki „békés átmenetet” akar.

  11. 11:
    Nem olyan nagy dolog. Majd ha azt írják, hogy 1929-óta nem láttak ekkora esést, na arra már oda lehet figyelni.

  12. 12.Tibor bá’
    Azon már régen túl vagyunk. Az 1929-es válság csak könnyű kis bemelegítés volt ahhoz képest ami most zajlik. Mások az eszközök, másként kezelik, de a pénztömeg és az időintervallum összességében már 2008-ban is jócskán meghaladta az 1929-est.
    Most annyival rosszabb a helyzet, hogy azok a tartalékok amik 2008-ban még megvoltak a rendszerben mára teljesen hiányoznak.
    Bármi megtörténhet bármelyik pillanatban és már senki nem lenne képes irányítani.

  13. 13:
    A tőzsde indexek, a részvényárak eséséről volt szó. — Ami most van az abszurd.

  14. 13.
    2009 óta szakít felfelé a részvénypiac, most kb. 5% esés az el is várható ettől 6 év után. 10-20-30% korrekció is belefér simán.Nézzetek meg egy Dow Jones chartot 1929-től (amibroker progi) . Voltak szép és rossz napok. pl. 1960-ban is voltak ilyen korrekciók meg 1980-ban is (csak mondtam valamit)

    Az is lehet hogy szakad majd minden mint 2008-ban , az is lehet hogy 90%-os korrekció lesz és pl a citibank részvény a mostani 50$-ról beszakad 0,1$-ra.
    2008-ban a citibank 250$-ról cirka 10$-ra szakadt be 2009-re, mégis túlélte.
    Azt hogy mi lesz úgysem tudjuk, hiába olvasunk most mindenféle hírportált, lehet hogy véres szeptember lesz , és szakad majd a világgazdaság ,az is lehet hogy nem.

    Az is lehet hogy a 35$-os olajár is megbosszulja magát és egy év múlva 300$ lesz, elvégre hektikus szakaszokat jósoltak…az pedig akár újra egy ördögi kör lehet…

  15. 15.Tamas
    Pontosan. 2008 óta akkora lufit fújnak emekkora még nem volt a világtörténelemben. Ehhez képest egy 2-3 %-os jüan leértékelés hatására bekövetkező pár százalékos esés és máris mindenki katasztrófáról beszél.
    Ez nyuszifing ahhoz képest ami jönni fog.

  16. A pénzügyi feszültség emelkedésével párhuzamosan intenzíven emelkedik a geopolitikai hőmérséklet Európában és Ázsiában. A jelenlegi brutális eladósodottsági szintekről már nagyon nehéz lesz crash-landing nélkül leszállni. Az adóssághegyekre épült jóléti korszaknak vége, még ha ezt a főáramlatú média és politika eddig nem is közölte az utazóközönséggel.
    http://privatbankar.hu/makro/megroggyant-a-penzugyi-vilag-2008-ota-nem-lattunk-ekkora-esest-284851

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük