(2647) Lehet-e forradalom 2019-ben?

Tibor bá’ online

 

 

Márki-Zay  Péter  nem  először  tett  célzást  forradalomra. Lehet-e?   (Nem  biztos,  hogy  a  következő  forradalomra újabb 62 évet kell várni.)

Az én határozott véleményem, hogy nem lehet, felesleges 1956-ra hivatkozni. A különbség igen jelentős. Felsorakoztatok csak kettőt ezek közül:

1956-ban a Rákosi rendszerben az elnyomó szerv (ÁVH) tagjain kívül senkik se volt megelégedve a helyzetével.  Ma, a legutolsó választásokon 40 százalék Orbánra szavazott. OK, volt ott csalás bőven, de talál 10-15 százalék valóban Orbán hívő. Népfelkelés helyett 85 százalék polgárháborút folytathat jól felszerelt 15 százalékkal. Ez nem forradalom. De persze ez se lesz.

A legfőbb ok a népességben van. 56-ban 10 évvel voltunk a háború után. Gyakorlatilag minden magyar férfinek volt már kezében puska, és el is sütötte azt. Legalább is tudta, mi a harc, és azt is, hogy az élete mindenkinek egy hajszálon függ. A mai magyar társadalom wellnessezik és hozzá van szokva a „kényeztetéshez”. Ez utóbbi a kulcsszó. Szó sem lehet arról, hogy fegyvert vegyen a kezébe. Semmiféle kényelmetlenséget nem vállal fel. Majd lesz valami, ez a felfogása.

Ez a két tényező határozza meg a jövőt. Igaz, semmi se tart örökké. Rákosit se 56 buktatta meg, hanem a rendszeren belüli rivalizálás. Ez lesz az Orbán rendszer vége is. Orbán hatalma megrendül, például Ny Európa vagy az USA tudatos Orbán ellenes politikája miatt, és akkor valaki a helyébe lép, és könnyíteni fog a kizsigerelésen, ahogy Kádár tette Rákosihoz képest, hagyni fogja a kisembert is, hogy csupasz krumpli mellett rántott húst is egyen.

Néhány saját felvétel

A Köztársaság téri pártház védelmére kivezényel ÁVH tizedes, aki pontosan tudhatta, hogy élve nem fogja elhagyni az épületet. Megfizet néhány évig tartó kiváltságért. Hasán a kinyitott pártkönyve, lehet, hogy 5-ös volt a sorszáma? 😀

Győzelem után a tömeg nehéz gépekkel elkezdte feltörni a betont a pártház előtt, mert az a hír járta, hogy a föld alatt kínzókamrák vannak elrejtve. Nem találtak semmit.

Az ideiglenes győzelem boldog percei a romohalmaz felett.

És ha valaki kíváncsi lenne rám.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

62 gondolat erről: „(2647) Lehet-e forradalom 2019-ben?

  1. Az sem mellékes, hogy 56-ban le voltak zárva a határok. A feszültség egy „zárt palackban” robbant. Ma, ezzel szemben, akinek elege van, az könnyen tovább állhat és újra kezdheti „valahol Európában”. Szerintem inkább arra van esély, hogy a kormány, a hihetetlen korrupció miatt lassan ellehetetleníti az ország „működését”, minden területen. A legaktuálisabb példa erre az új adminisztrációs rendszer, az ASP, bevezetése az önkormányzatoknál Januártól. Teljesen működésképtelen, ugyanakkor megtriplázza az eddigi adminisztrácót. Az a pár önkormányzat, amelynél pár hónapja már fut, eddig képtelen volt határidőre befejezni a munkát az ujj rendszerrel. Késedelmi bírságot kell fizetniük büntetésképpen, miközben egyre jobban lemaradnak a határ időkkel, ergo, ujjabb büntetések elé néznek. Volt ahol már bejelentették a dolgozóknak, hogy jövőre ne nagyon tervezzenek szabadságot, de készüljenek fel a fizetetlen túlórákra. Hogy mi lesz Januártól, mikor majd az ország minden önkormányzata köteles lesz használni, hát az egy érdekes történet.

  2. Igen, a mai magyar átlagpolgár biztosan nem csinál forradalmat. Kivéve, ha egyre több hozzátartozója hal meg kórházakban elégtelen ellátás miatt, fagy meg télen, nem tudja finanszírozni a fizetőssé tett oktatásban a gyermekét. Miközben sorra derülnek ki milliárdos lopások a kormánykörökről. Van az a pont, amikor a kisember azt mondja elég, eddig, nem tovább. Orbánnak sokmindenben mázlija volt idáig. Egyszer vége lesz, csúfos vége.

  3. Tetszettek volna Csurka István vezette MIÉP-re szavazni annó!

  4. Itt soha nem lenne forradalom már. Mindenki kussolva, lehajtott fejjel teszi a dolgát, gályázik, próbál megélni. A mostani generáció már nem az a vér, nem az a hús. Mást jelent a Haza is most és mást akkor az emberek számára. Orbánt sokan utálják de az imádói és akik azt mondják hogy úgy sincs jobb azokkal együtt Orbán még két választást lazán meg fog nyerni. Aztán meg úgy is olyan szar lesz minden hogy gyakorlatilag tök mindegy ki kormányoz.

  5. 5.
    Teljes mértékben Tibor bá. Ez a szó a legjellemzőbb erre az országra. Ettöl függetlenül nyilván van egy – most már – jó nagyra dagadt réteg, akiknek kurva jól megy, de róluk azt gondolom kár beszélni. Viszont az érdekes, ahogy a legszegényebb réteggel bánik Orbán mintha el akarná tünteni őket. A közmunkásokat le fogja építeni néhány év alatt és a bérüket sem hajlandó emelni 2017 óta, illetve most ugye azt akarja, hogy a közmunkásként szerzett bér számítana a szociális segély megítélésekor. Én azon csodálkozom, hogy még nincs éhséglázadás. Aztán ott a hajléktalan törvény és most ugye hogy az orvosi ellátást fizesse mindenki magának, akinek nincs bejelentett állása. Én is tudom, hogy nem lehet egy társadalmat segélyen tengetni, de én is voltam munkanélküli nem is kevés ideig, tudom milyen az amikor nincs mit enni szó szerint. És akkor még beteg sem lehet az ember, nem elég, hogy az ág is húzza. Magyarul ott dögölj meg, ahol és amilyen helyzetben vagy.

  6. 6.

    Pedig még eddig jól ment a világgazdaság, azaz jelenleg jó a gazdasági környezet és jöttek az úniós támogatások is, ezer millárdok.

    Közben állítólag már több száz milliárd forintot az únió visszatart, illetve bármikor beüthet egy világgazdasági, pénzügyi krízis. No akkor mi lesz az ország szegényebb milióival?

    Forradalom, anarchia, káosz, energia és elelmiszerhiány. Hullani fognak az emberek, mint a legyek. Talán már 2019-ben, de ha nem, akkor kicsit később.
    (Lásd Venezuela, élelmiszer, gyógyszer és minden hiány, iszonyatos bűnözés. Csak nekik van olajuk, nekünk meg az sincs).

  7. Márki-Zay Péter nem először tett célzást forradalomra.

    Valószínűleg nem is utoljára…
    Ha nem ő, akkor valaki más emleget lámpavasat, molotov koktélt, utal sejtelmesen Cheaucesqura, vagy a hullák Ifa platóra hányására…

    De hát addig, ameddig a nagy kormányváltó felvonulásokra egy kispályás focicsapatnál nem nagyobb létszámban jelennek meg a végletekig elkeseredett és elszánt harcosok, addig nem lesz komolyabb forradalom.
    Mondjuk, ki lehetne próbálni itt is, hogy a háztetőkről a felvonulókat meg a rendőröket egyszerre lőni, és megnézni, mi sül ki belőle…
    De talán azért annyira nincsennek sokan, akik szerint Orbán annál is rosszabb, mint ami az után jönne…
    Ugye Ukrajában is pont a korrupció volt a kifogás a zavargásokra…
    Aztán gyakorlatilag minden normalitás megszűnt, csak a korrupció nőtt tízszereére…

  8. Úgy gondolom a következő célpont a nyugdíjasok lesznek. Bűnbak kell ! Majd azzal magyarázzák a megszorításokat, hogy sok az öreg, akit el kell tartani. Mi védtelenek vagyunk, könnyű célpont. Az agymosottak majd a rendszer helyett, ellenünk fordulnak.

  9. Márki-Zay szerintem súlyos szereptévesztésben van. Csodálkoznék, ha újraválasztanák Hódmezővásárhelyen. Ahelyett, hogy a város érdekében dolgozna, megegyezésre törekedne, állandóan harcol, így nem is lesz sikeres városvezető. A kandeláberes, molotov-koktélos felvetései pedig hülyeségről árulkodnak, vagy szándékos provokáció. Demokráciában (még illiberálisban is) lehetetlen a forradalom, legfeljebb polgárháború lehet. A szavazók fele a Fideszre szavazott, akik nyilván nem törődnének bele, hogy a pesti értelmiség által felhergelt csőcselék a nyakunkra hozza ezt az impotens ellenzéki bandát. Ki jöhetne a Fidesz helyett? Az őskövület MSZP, DK, vagy az identitását és arcait vesztett Jobbik, LMP? Azt sem tudom, mit képviselnek ezek a pártok, de az egyetlen stabil szereplő Gyurcsány a szektájával, de Gyurcsány már mondani sem tud olyat, amivel egyetértenék.

    A baloldal támogatói között szerintem több a jómódú, értelmiségi ember, akik nem vesznek részt forradalomban, mert sok a vesztenivalójuk. Sőt, én azt látom, hogy mindenkinek van vesztenivalója, aki kicsit is aktív politikailag.

    Azért sem látom esélyét a forradalomnak, mert munkaerőhiány van, az ország nagy részén csak az nem dolgozik, aki nem akar, legfeljebb ingáznia kell. Jásdról próbálok embereket hívni Budapestre dolgozni, de nem könnyű elég csábító ajánlatot tenni, mert van munka a közelben (nem úgy, mint 10 éve), és meg is fizetik. A bérek is rohamosan nőnek. Egyre kevésbé vannak egzisztenciális szempontból kiszolgáltatva.

    Mindenki látja, hogy az Orbán-rendszer mocskos, de ugyanezt láttuk a korábbi kormányoknál is, akik ráadásul könnyebben lefeküdtek az ugyanilyen mocskos globális szervezeteknek. Egy vidéki ember azt látja, hogy a szocik is loptak, csak akkor nem volt semmi vidéken, most meg van. Nem mindegy, hogy a lopott pénzt offshore-számlán tartja valaki, vagy itthon ingatlant vesz és fejleszt. Az egyik embert felháborítja, ha Mészáros kastélyt vesz valahol, míg a helyiek inkább örülnek, hogy van munka a felújítással, üzemeltetéssel, és nem rohad tovább az egész. Következmények nélküli országban élünk, egyre hiteltelenebb elszámoltatással kampányolni.

    Lehet olyan látszata ennek az írásomnak, mintha kampányolnék a Fidesznek, pedig távol áll tőlem ennek szándéka, én csak elemezni próbálom a sikerének okait. Szeretném, ha valamikor leváltanák ezt a korrupt bandát, de a jelenlegi kihívóit nem tartom alkalmasnak a kormányzásra, és abban is kételkedem, hogy nekem tetsző irányba vinnék az országot. Ezzel meg is jelöltem a Fidesz sikerének legfőbb okát, miszerint nincs hiteles kihívója, aki ráadásul szimpatikus is tudna lenni.

    A választók bizalmát megszerezni, az nem úgy működik, mint a jog. A mostanra kialakult közhangulatban a fő különbség az, hogy nincs meg az ártatlanság vélelme. A politikus lop, ha tud, és szemrebbenés nélkül hazudik a múltjáról, és a szándékairól. Ahhoz kell egy hosszútávon átlátható, szentéletű életmód, hogy tömegek elhiggyék egy politikusról, hogy nem lop és hazudik. Mivel a politikusi kiválasztódási-előrejutási mechanizmus szerintem inkább kontraszelekció morális szempontból, így egyre ritkábban bukkan fel ilyen karakter a nagypolitikában, egyre nehezebben hisszük el ezt valakiről bemondásra, nem is érdemes már a tiszta múlttal kampányolni, viszont új belépőktől ennek megléte mégis elvárt. Még ha nem is volt valaki kormányon, feltételezzük, hogy hatalomra kerülvén lopna, hazudna, mert a hatalom korrumpál. Így inkább az számít, hogy mennyire tudod elhitetni, hogy azt szeretnéd elérni, ami a tömegek igénye, és hogy azt el is tudod érni.

    Ugyanazt az egyre szűkülő kört célozza meg az ellenzék, akiket pedig már nem kell győzködni arról, hogy a Fidesz ellen szavazzanak. Inkább a kritikákból tanulva felépíthetnének egy olyan pártot, amely a populistának bélyegzett témákban a népesség számára vonzó és hihető víziót tud nyújtani, és nincs tele lejáratódott arcokkal. Nem az ideológiákat kéne védeni, amikor szakadék felé robog a világ. Nem jó azzal kampányolni, hogy lefekszünk a globalizáció minden igényének, és toljuk a szekerét, ha a többség a globalizáció vesztesének érzi magát. Ha rossznak véli a többség a világ alakulásának irányát, akkor nem a globális mainstream-mel való sodródás a vonzó, hiába reklámozzák utópiával, ezekbe egyre inkább beleunt a nagyközönség. Túl sziszifuszi állandóan a kommunizmust építeni, hogy az utódaink már egy szebb világban ébredjenek. Az embereknek inkább arra van igényük, hogy plauzibilis vízióval jelentkezzen egy karakter, akinek megvan az ereje, hogy végrehajtsa az akaratát. Persze sokat számít az, hogy ez az akarat mennyire tud egy húron pendülni a néppel, mennyire a többség igényeit szolgálja ki. És ez nem a kisebbségek elnyomását jelenti, mert nem az a többség igénye, hogy el szeretne nyomni másokat. Pont az frusztrálja a többségi társadalmat, hogy elnyomottnak érzi magát és lassan kisebbségben is. Nem jogegyenlőség ellenesek, inkább a pozitív diszkrimináció és a tabusítás zavarja őket. A cigányokkal kapcsolatban le szabad írni a jó dolgokat, de nem szabad leírni a rosszat, ami egy hatalmas baromság, mert tömegek életét keserítik meg cigányok, és sok helyen azért általánosítanak az emberek, mert valóban általános a többségi társadalom tagjaival kölcsönhatásba keveredő cigányok közt valami, ami a többségi társadalomban elvétve fordul elő. A „demokratikus” oldal inkább csak szóban védi meg a hátrányos helyzetű kisebbségeket, gyakorlatban nem sokat tesz értük, főleg nem az integrációjuk terén, az asszimiláció szót meg már el is felejtettük. Az egykor népes munkás szavazóréteg elvékonyodásával új „elnyomott” kisebbségeket kellett keresni, akiket markánsan képviselni lehet, harcba lehet hívni őket a jogaikért, így egyre több fronton osztották meg a népességet, a közösségek érdekei helyett egyre inkább az egyéni szabadságjogok védelme lett a fontos. Ezt pedig a közösségek sínylették meg. Ha az ellenzéki sajtóban a nemzet szó szinte tabu, és a hagyományos családmodell is lassan átcsúszik a támogatott kategóriából a tűrtbe, akkor nem csoda, ha ezt nem támogatják tömegek. El kéne fogadnia a belpesti értelmiségnek, hogy vidéken többen élnek, és nem lehülyézni kell őket, megnevelni, vagy a magasztos eszmékhez felemelni, hanem kiszolgálni az igényeiket, és lehetőleg nem csesztetni őket értelmiségi nyavalygással, vannak fontosabb dolgok is az életben, mint hogy az ember állandóan a mocskos aktuálpolitikával mérgezze magát, és harcoljon elvont elvekért. Elegük van az állandó változásokból, amikor fogalmuk sincs, hogy mi fog történni, inkább azt szeretnék, hogy a politika biztosítson egy kiszámítható környezetet az érvényesüléshez. Minél inkább védjen meg a káoszba forduló világ viharaitól. Ne kényszerítsen rá minden egyént az állandó versengésre, egymás taposására, inkább adjon lehetőséget az együttműködésre.

  10. 10. Jani. Remekül megfogalmazott írás, jól látod a helyzetet. A budapesti értelmiség által irányított propaganda sajtót olvasva, az az érzete az embernek, hogy minden sz@rul megy, holnapra összedül az egész ország. Aztán felvirrad a holnap, és az ország működik, lassan de fejlődik. Sok drága lakó parkot építenek, a drága lakásokat el tudják adni. Környékünkön is folyamatosan épülnek az új családi házak. Nem lehet ennyi fideszes gazdag nagykutya, hogy mindezt ők vásárolják fel. Valóban, nincs olyan párt amely a meglévő bajokat, hiányosságokat akarja megoldani. A propagandisták a népet olyan vitába viszik, hogy ki lop, hazudik többet. Ebben a korábban hatalomban ült ellenzék is „jól” szerepelt. Forradalmi helyzet? Nincs. Óriási külföldi pénzekkel, hatalmas szervező munkával, rendőrség, honvedség
    vezetőinek lefizetésével, lehetne „forradalmi” puccsot csinálni. Viszont ez nem éri meg az ellenzéket támogató külföldi hatalmaknak, mert vitya és bandája is eléggé kiszolgálja az érdekeiket.

  11. Tibor bá’, Te mit csináltál 56-ban, amiért el kellett elhagynod az országot?
    Vagy „csupán” magából a rendszerből volt eleged?

    Egy nyugdíjas rendőrrel beszéltem nemrég. Õ azt mondta, maga a forradalom ki sem tört volna, (vagy nem úgy és akkor) a zsidók nélkül. Szerinte ők hergelték fel a lakosságot, dobtak kanócot a puskaporra. Tudsz erről valamit mondani?

  12. 12 – mindenf:
    Egyik se. Lett egy lehetőség, hogy világot lássak, hülye lettem volna nem kihasználni 23 évesen, amerikai költségen.
    A forradalmi hangulat szép lassan érett tavasz óta, amit a pártvezetés nem vett észre. A békés követelésre fegyver ropogás volt a válasz. Nem kellett volna. Ha a rádió 23-án este beolvassa a követeléseket, a nép lecsendesedik és lehet tárgyalni. Ők úgy döntöttek, hogy odaviszik az ÁVH-t, majd egy századot Budakesziről, vagyis erőből akarták elnyomni. Nem sikerült. 1956-ban nem volt zsidó Magyarországon. A szó se volt forgalomban. A magyar zsidóság lapult, mint szar a fűben, és próbált vonalas lenni, alkalmazkodott a helyzethez. A magyar zsidóság csak 1989-től kezdett szép lassan ráébredni, hogy tulajdonképpen ők zsidók. A forradalmat a Szabad Európai Rádió tartotta fenn.

  13. 13 – Python:
    Nem lehetne ezt 5 mondattal megfogalmazni? 😀

  14. Nagyon-nagyon másképp látom a dolgokat, mint ti.

    „forradalom” Ez túl magasztos. Egyszerűen csak tiltakozásról beszélnék.
    Ha a kutakat békén hagyják, nem lesz semmi.

    4 Thunder
    Nem mondj rosszat másokról. A gesztenyét senki sem fogja kikaparni neked.

    10 Jani
    Hosszú a hozzászólásod.
    Az ilyen szavak „csőcselék”, rossz fényt vet rád.

    Márki-Zaynak jelentős támogatottsága van. Igy lehetett polgármester.
    Sokan gondolkodnak hasonlóan az egész országban.

    A többihez már nem szólok hozzá. 🙁

  15. 16. n/a
    Valóban hosszú a hozzászólásom. 🙂 A második felét már fél éve megírtam, de nem tettem akkor közzé, mert túl felfokozott volt a hangulat a higgadt eszmecseréhez.

    Valóban csőcseléknek tartom azokat, akik erőszakos tömegjeleneteket produkálnak demokratikus körülmények között. Csőcselék volt számomra a TV-székházba betörő tömeg is (pedig nem egy barátom részt vett benne, akiket egyénként többre tartok), és csőcseléknek tartom a maszkos antifa tüntetőket is, akik megtámadják az ellenvéleményű tüntetőket.

    Márki-Zay jelenleg az egyik legnépszerűbb ellenzéki politikus, ebben egyetértek. A frusztrált ellenzékiek valóban forradalomról ábrándoznak, mert választásokon nem tudják megverni a Fideszt. A hódmezővásárhelyi lakosok viszont szerintem nem fogják újraválasztani, mert ők azt szeretnék, ha működne a város.

  16. 17 – Jani:
    Hiába akarsz te objektívnek látszani. A fideszes propaganda erősen érezhető nálad.

  17. 18. Tibor bá’
    Nyilván hat rám minden irányú propaganda és vélemény, átgondolom őket, és ha valamely részletét igaznak találom, akkor beépítem a világképembe, érvrendszerembe. Azt nem értem, hogy miért lett a Fideszes propaganda kiemelve a többi propagandából. Már vagy 20 éve nem szavazok valami ellen, legfeljebb valami jobbért. Leginkább bejutási küszöb környékén billegő pártokra szoktam szavazni, ha érdemesnek tartom őket a parlamentbe jutásra. Legutóbb az LMP-re szavaztam, amikor először indultak a választáson, most már rájuk sem. Viszont vagyok annyira demokrata, hogy elfogadjam a társadalom döntését.

    Átrendezték a választási törvényt, hogy még inkább a legerősebbnek kedvezzen. Nem szép dolog. Szerintem csak népszerűbbé kell válni, mint a Fidesz, és máris nem nekik kedvező. Karaktergyilkosságok vannak. Nem szép dolog, de a politika ilyen műfaj, és a másik oldal is bőven él vele. Építik a médiaportfoliójukat. Nem szép dolog, de megint csak nem egyedi, a 2010 előtti médiaszerkezet is torz volt, csak a másik irányba. Az internet korában pedig egyre inkább mellékszereplő a hagyományos média és sajtó. Ha van egy értelmes gondolatod, azonnal el tudod terjeszteni.

    Szerintem az LMP és a Jobbik simán megverhette volna a Fideszt a legutóbbi választáson, ha nem veszítik el az identitásukat jó előre. Több olyan Fideszessel beszéltem, aki teljesen kivolt, hogy a Schiffer-vonalat lenyomták, pedig azt tervezték, hogy átszavaznak rájuk, ha a Fideszben csalódnak. Jelenleg hatalmas törés kell ahhoz, hogy egy Fidesz szavazóból más párt szimpatizánsa váljék. Hatalmas hibának tartom, hogy a nyugodt reálpolitikával próbálkozó Schiffert kiutálták, és kollaboránsnak nevezték. Úgy gondolom, hogy egy olyan pártnak van esélye igazán megnőni, amelyik konstruktív ellenzék tud lenni, és nem utasít el mindent zsigerből, ami Fideszes.

    Én nem próbálok objektívnek látszani, csak próbálok közelíteni az objektivitáshoz. A látszat kevésbé érdekel. Sok vitában az ördög ügyvédjét játszom, megszoktam, hogy Fideszesek ellenzékinek néznek, ellenzékiek Fideszesnek.

  18. 19 – Jani:
    Arra utaltam, hogy a hódmezővásári ügyet teljesen félreérted, ami kifejezett fideszes propaganda. Lázár megtiltotta a fideszes képviselőknek, hogy bármit megszavazzanak. Bármilyen sikert megemlítsenek. A következő választásokon nem a polgármestert buktatják (ami Fidesz propaganda), hanem a fideszes képviselőket fogják kibuktatni, és akkor fejlődhet a város.
    Ja és, égbekiáltó dolgokra nem lehet azt írni, hogy „nem szép dolog”. Egy sima iskolai puskázásra is többet mondanak a nem szép dolognál.

  19. 16.
    „Nem mondj rosszat másokról. A gesztenyét senki sem fogja kikaparni neked.”

    Kire mondtam rosszat? Milyen gesztenyéről beszélsz? Hol írtam én olyat, ami azt sugallaná, hogy én ezt várom?

  20. 20. Tibor bá’
    Azt hittem, ismersz már annyira, hogy a „nem szép dolog” kifejezés nálam erősnek számít. 🙂 Tele a világ égbekiáltó dolgokkal.

    Szívesen fogadok valami jelképes tétben, hogy leváltják-e Márki-Zay-t. Egy-két vele való interjút is végignéztem, alighanem többet, mint amennyit összesen vele kapcsolatban kormánypárti médiában. Ezzel a durcás hozzáállásával én sem fektetnék be nála egy fillért sem (ha lenne rá pénzem), hát még egy korrupt fideszes oligarcha. Tévézni nem szoktam, időnként youtube-on nézek meg egy témában több beszélgetést is több forrásból. Inkább olvasok (szintén több forrásból), a hozzászólásokat is. Sajnos egyre inkább kín végighallgatni egy Kötöttfogást, mert konstruktivitás nélkül csak a siránkozás megy, míg az Echo egyre profibb műsorokat gyárt.

    Nem tudok már könnyen felháborodni. A Fideszt soha nem tekintettem tisztességes pártnak, az első kormányzásukkor még felháborított az Ezüsthajó, meg a többi. Aztán le lettek váltva „Lop stop”-jellegű ígéretekkel, és ugyanolyan korrupt módon folytatta az MSZP és az SZDSZ, illetve Keller nem záratott be senkit, akárcsak 8 évvel később Budai.

    Megtanultam elfogadni a világot, és annak működését, benne Magyarország működését is. Soha nem lesz ebből az országból mintademokrácia. Orbán nem a probléma, hanem egy tünet. Ha eltávolítanák, előbb-utóbb hasonlóan autokratikus vezetője lenne az országnak, csak közben megszenvednénk az átmeneti időszakot, kivéve a zavarosban halászó mestereket. 500 évig idegen megszállás alatt volt az ország, és az emberek még kevésbé bíznak a külföldi hatalmakban, azok helytartóiban, mint a magyar államban, pedig ez utóbbi elől is titkolóznak, nehogy padlássöpréskor mindenről tudjon a hatalom. Magyar seggbe magyar lófaszt.

    22. Balázs
    Elköveted azt a hibát, hogy neked szimpatikus arcokat akarsz az összes ellenzéki pártnál, miközben inkább minél több különböző párt kéne, hogy minél szélesebb rétegekből lehessen meríteni. A legutóbbi választás előtti hetekben nem tudtam a nyilatkozatok szövege alapján megkülönböztetni, hogy melyik ellenzéki párt prominense szólalt meg. Ennek mi értelme? Erre elég egy párt. Az LMP vihette volna a bizonytalanokat, a Jobbik a jobboldali radikálisokat, így meg ők is ugyanazt a tortát kezdték szeletelni, mint a többi.

  21. Schiffer? A nagybátyám fuvarozta állandóan, lévén taxis. Még egy autóban sem tudott viselkedni. Az AZ ember bármi lenyomatot hagyott emberekben? A nagybátyám is egy hülye fideszes, na de Schiffer?! Hát ez totál gáz.

    Nem lesz forradalom,se felkelés. Egyáltalán semmi ilyesmi, pontosan azokból AZ okokból kifolyólag amit Tibor bátyám leírt. Dekadensé vált a társadalom Nagy többsége, ezenkívül nem tudják, hogyan NE féljenek. Az elme félelme a tett halála.

    Különben sem értik mi a stájsz, szépen menetelnek a vágóhídra. Felvilágosodás nélkül nincs politikai rendszer, – megoldás Ami segíthetne . Has legyen Tele és lehetôleg NE kelljen gondolkodni. Ez van.

  22. Jani, a csőcselék elnevezés csak arra áll aki veszít. Ha nem veszít akkor forradalmár, ha előszőr nem veszít, majd később meggylkolják, etoporják, akkor nemzeti hős. Demokráciáról nincs értelme beszélni, mert olyan nincs. Sem itt sem másutt. Mindenhol a piac határozza meg mit és hogyan kezelnek a megszavazott kormányok, nem pedig a választók. A kormány tagjai emberek, akik mohók, ha rájuk kerül a sor lopnak amit csak tudnak, mert semmi sem tart örökké.

  23. 21 Thunder

    Ebben az esetben a teljes hozzászólásod tartalmáról van szó, nem egy mondatról.
    A 4-es hozzászólásod a töbekre nézve negatív, elitélő.
    5-ben Tibor bá’ apátiának nevezte.
    Nem akarom nagyon szétszedni a hsz-t, egyben az ami. Csak egy picit: 🙂
    „Mindenki kussolva, lehajtott fejjel teszi a dolgát,…”

    Figyelem a környezetemet, az abban lévő embereket, közel, távol.
    Mindenkinek van gondja-baja, inkább nagy.
    Pl. láttam hogy (köz)munkahelyről vitte el embert a mentő alultápláltság miatt.
    És visszajött, és emelt fővel jár-kel, és mosolyog, és KERESI az együttműködési lehetőséget másokkal.
    Majd Te is eljutsz ide a jelenlegi jóltápláltságból, és nem veszel csipszet, mert senki sem fog törődni az apátiáddal. Az éhség fog küzdésre kényszeríteni.

  24. 23. Dan
    Nekem általában sincs túl jó véleményem a forradalmárokról, kivéve ha külföldi megszállók elleni küzdelemről van szó, de akkor is kritikus vagyok. Rühellem például Kossuth-ot, de felnézek a hősiesen helytálló magyar honvédekre, akiket belerángatott a (szerintem értelmetlen) véráldozatba.

    Ha már forradalom, akkor mi a célja? Leváltani a Fideszt egy népszerűbbre? Erre való a választás. Ha meg nincs népszerűbb, akkor bukik a forradalom.

    Tölgyessy-ék anno direkt raktak aránytalanságot a választási rendszerbe, hogy stabil kormány alakulhasson. Még így is sokkal arányosabb, mint pl. a franciáknál, ahol kb. a szavazatok harmadával Le Pen-ék csak 2 képviselőt küldhettek a nemzetgyűlésbe, mert ott a győztes mindent visz, és mindenki összefogott ellenük, így lehetett Macron-ból is elnök. Majd Attila kijavít, ha rosszul tudom. Mégse kiabálja a fejlett Nyugat, hogy Franciországban halott a demokrácia, és Macron illegitim (pedig rekordalacsony a támogatottsága).

  25. A Fideszt MA CSAK KATONAI PUCCSAL LEHET MEGDÖNTENI. Az nem forradalom, hanem puccs. Nincs ma olyan ember a politikában aki ne vesztette volna el a hitelét ebben az országban. TEHÁT NEM LESZ FORRADALOM. DE PUCCS SEM. Hiába menne ma ki hárommillió ember az utcára, semmi sem történne. A magyar embert a legkevésbé sem érdekli az ország sorsa, ha nem tetszik neki valami, egyszerűen faképnél hagyja az egészet, és pár év múlva csak röhög azokon akik itt maradtak.

  26. 10.

    „Ahelyett, hogy a város érdekében dolgozna, megegyezésre törekedne, állandóan harcol, ”

    Megnéztél sok riportot, beszélgetést vele és ez jött le? Hogy nem a város érdekében dolgozik, hanem harcol?
    Furcsa, hogy nem a fidesz szabotázs-ról beszélsz, arról, hogy megpróbálják ellehetetleníteni, népszerűségét aláásni aljas módon.
    Én meg úgy látom,hogy a város érdekében dolgozik és harcol, mert támadás alatt áll.
    Lehet, hogy azért gondolom így, mert nem nézem az Echo tv-t? 🙂

    Tudom te sem nézel tv-t, de azért tudod, hogy az Echo tv egyre jobb műsorokat gyárt. 😀

    Az pedig miért is szereptévesztés, hogy a városvezetés mellett az ország ügyeivel is törődik? Esetleg próbál valami mozgalmat építeni? A kettő kizárja egymást?

    Ebből a megnyilvánulásodból világos, hogy erősen a fidesz propanga hatása alatt állsz. Ne vedd személyeskedésnek, sem bántásnak, mert nem annak szántam.
    Tanulságos számomra megnyilvánulásod. Ugyanis ha valaki fidesz médiát fogyaszt, akkor az hatással lesz rá. Nagyon nagyon kevés a kivétel.

    Lehetséges, hogy előtt utóbb meg fog bukni, de az nem azért lesz, amiért mondod, hanem azért, mert célt ér a fideszes áskálódás és burkolt fenyegetés. A feudalizmus győz és az emberek fejet hajtanak és inkább szavaznak a fideszre, a fidesz jelöltjére a túlélés érdekében.

    Egyébként örülök, hogy van munkád és a vidékieknek is. Érdekes, hogy ezt az Orbán kormánynak tulajdonítod. Az nem jutott eszedbe, hogy kb. 1 millióan eljöttünk (99%-ban dolgozó emberek) otthonról és az otthoni munkerőhiánynak és ez nyomán a bérek növekedésének ez lehet inkább az oka és nem Orbán?

  27. Re:Dan
    Echo műsorai fönt vannak a YouTube-on, nem kell hozzá TV…
    Én pl nem vagyok hajlandó kereskedelmi tv-t nézni, mert tiszta tudatmódosító hatása van, és fájóan primitív.

  28. 28: Echonál kevés hiteltelenebb és hazugabb tévé van, talán csak a közszolgálatiak, vagy a tv2 hírrészlege.

  29. 10. Jani

    +1

    amúgy meg nem kell minden kritikát magadra venni. Mindig akadnak olyanok, akik csak előre meghatározott sémákban tudnak gondolkodni. Addig nem tudnak mit kezdeni veled, amíg nem „passzítanak” hozzá az ő világnézetükhöz.

  30. 30 – sleeper:
    Általában nem vagyok nehéz felfogású, de ezzel az írással nem tudok mit kezdeni. Előre meghatározott séma? Passzítás világnézethez? 😀

  31. Aki nem fér bele egy ideológiai dobozba, azt beletuszkoljuk, még ha nem is abba való.
    Avagy a formájáték kockáját belerakjuk a henger lyukába, ha kell kalapáccsal verve… ?

  32. 27. Ellenzék-propaganda is létezik és annak a hatása alá is lehet kerülni, nemcsak Fidesz-propaganda.

    29. Az Echo TV-n kimondottan színvonalas beszélgetések is vannak, Asztaltársaság, Kettesben Szabó Anettel, Háttérkép, egyéb beszélgetős műsorok, tényleg javuló a tendencia!! ATV-ről pl. hirtelen nem tudok ilyeneket felsorolni.

    Akkor lehet leváltani a Fideszt, ha lesz jobb, ha lesz olyan formáció, amely képes lesz pozitív üzeneteket eljuttatni és víziót, távlatot felkínálni az embereknek! Nem mellesleg nemzeti, magyar alapállású lesz.
    A jelenlegi ellenzék ott téved hatalmasat, hogy hihetetlenül lehúzó, negatív polaritású, rossz hangulatú üzenetekkel operál és azt gondolja, hogy ezzel kellő embert tud mozgósítani. Ez pedig a mai 21. századi világban már egyszerűen nem működik, nincs a „negativitásban” annyi energia. Ezt nem veszik észre!
    Ha megnéztek pl. találomra 10-10 cikket pl. a Hvg-ből, Index-ből, 444-ből, 24.hu-ról még véletlenül sem fogtok egy olyat találni, ami elismerően írna bármilyen magyar teljesítményről vagy eredményről. Így pedig nem lehet, a magyarság ellen nem lehet huzamosan sikerrel politizálni, ezt kellene megérteniük. De amíg többségben vannak a nemzettudat nélküli elemek az ellenzéki formációkban, addig ebben nem lesz változás és szabad a pálya Fidesznek!
    Valaki itt is említette, hatalmas stratégiai hiba volt a Jobbiktól átlavíroznia magát a nemzeti oldalról a balliberálisra (2016. november 8-i parlamenti szavazás ugye!). A Fidesz dörzsöli a tenyerét és köszöni, hogy újra egymaga focizhatja be a térfelet!
    Az Lmp-n látszik, hogy kezdik kapisgálni a dolgot és próbálnak egy konstruktív centrum pozíciót felvenni és Fidesz szavazókat megnyerni! Nem tudni mi sül ki belőle, de a lényeg ott van, hogy akkor lehet nagyra nőni, ha a Fidesz szavazóit valaki át/elcsábítja! Ehhez pedig marketing kell és okos politika!
    Márkizayokkal, Gyurcsányokkal és Sneiderekkel ez nem fog menni, mert nem integratív személyiségek, és kizárólag csak a saját meggyőződésük szerinti tábornak fogalmaznak meg üzeneteket, ergo folyamatosan a saját térfélen forgolódnak csak!
    Ellenpélda: a Fidesz felkínálta az olimpia megrendezésének ötletét (sok baloldali szavazó is sportrajongó), vagy pl. szigorú bevándorláspolitika és határzár (szintén sok baloldali szavazó nem akar bevándorlókat). Mindkét esetben feloldotta ezen tematizációjával azt a megmerevedett politkai dichotómiát, hogy jobb/bal és ablakot nyitott mintegy ezen rétegek felé! Na ez a tematizáció NINCS MEG a másik táborban egyelőre!
    ..
    Nem utolsó sorban a jobb az JOBB (egy melléknév középfoka) a bal pedig BAL (balszerencse, balfácán, balek, balsejtelem, balsors, ballépés stb.) mind-mind negatív polaritás! De ebbe már nem akarok belemenni, hogy mit jelent a szimbolika és a „valóság hangolás”! 🙂

    Ahhoz semmi kétség nem fér, hogy az ellenzék nagyon rosszul csinálja. Legnagyobb hibájának azt tartom, hogy nem elég erős, látványos a bevándorlás ellenessége.

  33. 32 András

    30-as hsz-re rákérdezett a gazda, de a Te válaszod is épp annyira érthetetlen.
    Megkérkek, fejstd ki részeletesebben, úgy hogy bárki megérthesse.
    (Ez publikusoldal, és – talán – 8 milliárd ember olvassa)

  34. Adott egy személy valamilyen életfelfogással/logikával/vallással/ ideológiával, ami nem kategorizálható, mert a környezetében nincs hasonló, vagy csak részelemek passzolnak a környezete életfelfogásával/logikájával/vallásával/ ideológiájával.
    Mivel az emberek szeretnek kategorizálni(emberi elme asszociációk mentén keres/talál), ezért ha van egy apró rész, ami passzol az ominózus személy mondanivalójával, akkor egyből kikiáltják valaminek/beletuszkolják egy „dobozba”, miközben lehet hogy köszönő viszonyban sincs a vélt kategóriától.
    Mondok egy példát, direkt szélsőségeset, ami ráadásul nem is igaz.
    Ha azt mondom, hogy találkoztam Jézus jelenlegi földi reinkarnációjával, és jól eldumáltunk, akkor
    A: Én min bolond vagyok, hallucináltam, nem is Jézus volt, mert 2000 éve maghalt, ha élt egyáltalán.
    B: Úr Isten, jön az apokalipszis, mert Jézus csak a végítéletkor jön vissza, mind meghalunk, vége a világnak.
    C: Miről beszélgettetek(kérdezné egy jobb buddhista láma)?

    Első kettő tipikusan szélsőséges reakció,egyből bezsuppolta az adott személyt a saját kis világképébe/dobozába, az utolsó már inkább kíváncsi, mint kategorizál, mert kívülálló, és nem akar kényszeresen „dobozolni”.
    Hozzáteszem ugyan ez érvényes a politikai kategorizálásra is, ami önmagában is csak egy fikció, avagy egy gumicsont, ami mentén polarizálni lehet egy társadalmat.

  35. 33.

    Jobboldal, baloldal, ilyen meg olyan politikát kéne folytatnia, centrumpozíciót kéne felvennie….

    Én meg azt mondom, hogy a választónak kéne változnia. Ha valamely politikus lejáratódott, lopott, csalt, hazudott, soha, de soha többé nem kellene nemhogy megválasztani, de még meg sem hallgatni.

    A fidesz vezetői szarrá lopták magukat? Igen! Ostobaságokra költik a pénzt, miközben az emberek hullanak az ellátatlanság miatt? Igen!

    Akkor meg sem hallgatom őket.

    Gyurcsány lopott, csalt, hazudott? Igen! Akkor meg sem hallgatom soha többé.

    Amíg az országban milliók szavaznak köztudottan erkölcsi hullákra, addig nem lesz semmiféle javulás.

    Káosz, áruhiány, anarchia és pusztulás viszont lesz, mert ha egy vékony réteg ellopja a közösség erőforrásainak jelentős részét, akkor egy idő után nem lehet más a következmény.

  36. 36.
    „Én meg azt mondom, hogy a választónak kéne változnia. Ha valamely politikus lejáratódott, lopott, csalt, hazudott, soha, de soha többé nem kellene nemhogy megválasztani, de még meg sem hallgatni. ”

    De ez megint csak nem reális megközelítése a dolgoknak! Rossz a premissza. A választók olyanok amilyenek, de leginkább SOKFÉLÉK! Ez tehát a Te szubjektív véleményed! Abból indulj ki, hogy mindenkinek van egy SAJÁT szubjektív nézőpontja. Mert aki fideszes, az nem gondolja, hogy lopások lennének, vagy ez jelentős volna. Aki meg dékás teszem azt, az meg pont úgy látja, hogy Gyurcsány soha az életben nem dolgozott a saját brancsának a zsebére és soha nem is tenne ilyet, ha hatalma lenne újra. Szóval a politikát rendszeresen figyelő emberek egy része számára ezek NEM HÍVÓ szavak egyszerűen! Plusz az emberek egy további jelentős része erre legyint is, talán mert alapvetően nem irigy annyira és így nem is zavarja az éppen aktuális vezető réteg gazdagodása. (megjegyzem én is ebbe a csoportba tartozom, számomra ez huszadrangú kérdés, nekem más aspektusokra helyeződik a hangsúly, máshol húzódik az ingerküszöb…)

    Mindezzel csak azt akartam mondani, hogy a sikeres politizálás és szavazatszerzés kulcsa a HELYES HELYZETFELISMERÉS és ebből kiindulva a megfelelő tematizáció. Abból kell kiindulni, hogy ezzel a „orbánmindentellop”témaválasztással nem lehet kritikus tömeget felsorakoztatni egy cél elérése mögé, ergó nem ebbe az irányba kellene polarizálni az ellenzéknek a közéletet. Új téma kellene. Mert ez láthatóan azon kívül, hogy fokozza a harci tüzet csak egymás hülyítésére és hergelésére jó, semmi egyébre, a politikai támogatók táborának növelésére pedig végképp nem járható út, pontosan azért mert így nem tud, nem képes az ellenzék Fidesz-szavazókat átédesgetni magához.

    A járható út számukra az lenne, ha olyan témát dobnának be, ötletet, víziót, amivel minél több szavazót el tudnak ragadni a kormány támogatói közül, a kormány számára meg pont az ellenkező a feladat, hogy minél több szavazót el tudjon ragadni az ellenzék felé tendáló emberekből.
    Nem nehéz belátni, hogy a másik tábor „démonizálása” oda-vissza szűkíti ezt az átjárást, azáltal mégpedig, hogy csak még jobban megerősíti az elköteleződötteket saját meggyőződésükben! Ezért ez nem „okos politika” úgymond!

    Azért említettem az olimpia és a határzár példáját, mert azok tipikusan integratív témaválasztások. De lehetne még sorolni ilyet a Fidesz húzásaiból: előző ciklusban ilyen volt a rezsicsökkentés, de ilyennek tekinthető a nyugdíjprémium is mert minden nyugdíjas örül legbelül, ha többet kap és nem kevesebbet (igaz ezekben helyzeti előnye van a mindenkori kormánynak). Nyilván nem lesz egy kőkomcsi nyugdíjas ettől fideszes, de az ingadozó vagy apolitikus nyugdíjas réteg számára ez egy tendenciájában integratív lépés.

    De itt a legújabb a hajléktalan-kérdés, még egy szemléltető példaként! Az ellenzék itt megint olyan lóra tesz, amivel nem lehet többséget szerezni, mert:
    1. vidéken/agglomerációban ez legtöbb helyen nem is téma, ugyanis nem látható a hajléktalan kérdés egész egyszerűen
    2. a fővárosban/megyeszékhelyeken meg ki az aki őszintén a szívére teszi a kezét és azt mondja hogy szereti a húgyszagú heverésző hajléktalanokkal tarkított aluljárókat, kapualjakat, parkokat, ahol ez utóbbiakban pl. a gyereke is futkoshatna, vagy ő maga lemehetne sétálni.
    Ugye nem kell túlmagyaráznom a dolgot. (szerintem legalább 8:2 arányban nem akarnak az emberek hajléktalanokat a közterekre.)
    De a ellenzék csakúgy mint a bevándorlás kérdésében ebben az esetben is a hülyeség-dobot püföli.

    Ráadásul fordítva is jól használja ezt (integratív témaválasztás) a Fidesz mert képes gyorsan változtatni, ha úgy ítéli meg, hogy valamely húzása a szavazatszerzést veszélyezteti; erre példa a villámgyors hátraarc a vasárnapi boltzártól vagy a netadótól!

    Szóval a lényeg. Aki nagyra akar nőni a politikában annak integráló politikát kell folytatnia nem pedig marginális, sok esetben szubkultúrákat érintő témákat hajszolni!

    Tanulni! Tanulni! Tanulni!

  37. 37 – milargo:
    Szép ez az eszmefuttatás, de nem sok haszna van. Azzal, hogy a Fidesz rátette kezét az illegális bevándorlókra, az ellenzék pedig nem vette észre a téma fontosságát, a kocka hosszú évekre el lett vetve. Most már hiába mossák kezeiket. Az ellenzék be akarja engedni a muzulmán csőcseléket, hogy elvágják a torkunkat. KÉSZ.
    Az egyfordulós választást a Fidesszel szemben nem lehet megnyerni csak úgy, ha egyetlen egy jelölt áll vele szemben. Ez olyan egyszerű, mint 2×2=4. Ennek ellenére erre képtelenek. Nem mert hülyék (azok is) hanem nem a nemzet érdekét nézik, hanem személyes pecsenyéket sütögetnek. Labancok mindig voltak, és mindig lesznek. Kár rajta rágódnunk (még Ausztráliában is).

  38. 35: András
    “…ugyan ez érvényes a politikai kategorizálásra is, ami önmagában is csak egy fikció, avagy egy gumicsont, ami mentén polarizálni lehet egy társadalmat.”

    Nagyon lényegesre mutatsz rá, pontosan ezen a módon zsibbasztották (zsibbasztják) le a jelenlegi társadalmunkat. Mint ahogy az anaszteziológus adagolja az altatógázt a pulzust figyelve (hogy nyugodtan maradjon a vagdosás alatt a páciens), ugyanígy adagolják a migráncsozást és magyarkodást már 3 éve – figyelve a tömegek reakcióját és közben módszeresen vagdalják le a – számukra – felesleges „szervezeteket”. Mikor mit kell tenni – erre ma már csodás (robotizált) MI-technológia van, nem kellenek 3/3-asok a hangulatjelentéshez (pulzus-figyeléshez). Így a régi bevált módon az embereket két fő táborban egymás ellen tudják érzelmileg korbácsolni, elvannak egymással – miközben a qui prodest társaság és céljaik háttérben maradhatnak…
    Tegyük hozzá, azért az a társaság se homogén, sőt – ahogy a tétek nőnek egyre nagyobb lesz a „halszag odafenn” és dőlnek ki ama csontvázak 🙂

  39. 35 András
    Rendben, köszönöm!
    Ez tehát a 30-as hsz magyarázata.
    Most már csak azt nem értem, hogy jön ez ide, mert – úgy látom – nem illik a poszthoz,
    de ezt már rnem kérem magyarázni. Itt megállok.

  40. 37.

    „Tanulni! Tanulni! Tanulni!”

    Bizony, elsősorban elkölcsösséget és hogy tisztán lásson az ember.

    Nem elemzek mindent, amit írtál, mert iszonyat hosszú lenne. De nézzünk egyet.

    „Mert aki fideszes, az nem gondolja, hogy lopások lennének, vagy ez jelentős volna.”

    Én meg azt látom pl. az itteni beszélgetésekből is, meg a személyes beszélgetésekből is, hogy aki a fideszt támogatja, mind tisztában van vele, hogy egy tolvaj társaság, de megvan az indok, hogy miért mégis a fidesz maradjon.
    Nem lejáratódott politikai szereplőket ekéznek, míg milliárdokat elsíboló tolvaj gazembereket mentegetnek.

    Pedig kellene egy erkölcsi minimum. És mivel ez nincs, ezért bűnözők kezében az ország. Itt van a kutya elásva!

    A nyugdíjasok Erzsébet utalvánnyal vagy tíz-húsz ezer forint nyugdíjkiegészítéssel való megvásárlása, mint integratív témaválasztás a fidesz részéről. Gratulálok neked a relativizáláshoz. A szavazás idején a romáknak való krumpiosztás lényegében ugyanez. 🙂

  41. Most néztem meg Márky-Zay Péter vlogját, a legutóbbit.

    A molotov koktélos mondanivalóját linkelem be, ahonnan kifejti mire gondolt. Ha nem oda ugrik a link, akkor 50perc 20 mp-től érdemes nézni, ha valaki kíváncsi rá.

    https://youtu.be/OFyZA_2wm1U?t=3020

  42. 10-30.
    Nagyon kiüt, kire hat a kormánypropaganda és kire nem.

  43. 42 – Gyarmathy:
    Koromnál fogva elég sok nyudíjast ismerek, akik boldogan felmarják az Erzsébet utalványt, de eszük ágában sincs Orbánra szavazni. Minden esetre az ellenzéknem gyakran és hangosan közölni kellene, hogy helyeslik az Erzsébet utalvány osztogatását, és ők is élni fognak vele.

  44. „Az ellenzéknek más irányba kéne polarizálni a közéletet”.

    Hát kéne, kéne. Nem vitás. No de hogyan? Alkalmazza ugyanazon ” manipulációs” trükköket mint a fidesz?
    Kicsi megszólítgatom a kormánybarát szavazókat valami számukra is relevánssal?

    Nem rossz Amit mondasz, de ez AZ egész valahogy olyan mesterkélt. Ez AZ egész politika olyan szar.

    Szerintem ha öszinte szöveggel nem lehet választást nyerni, akkor nem is érdemes. Magára hallgat a nép és hagyja megvezetni magát. Azért mert valójában lusta.

    Nincs igazi értelmiség aki meg tudná szólítani a tömegeket. A fidesz politikája egyenlôre verhetetlen.

    AZ emberek el akarják hinni, hogy fontosak. A rendszer nem ismerete nem fogja megvédeni ôket, mikor a valóság megelôzi a kampányt.

  45. Re:40
    Ez csak ezért került elő,hogy látszólag fideszes nem biztos hogy fideszes és, és vica versa.

  46. Re:39
    Oszd meg és uralkodj, majd kenyeret és cirkuszt kell adni a népnek…
    És a balga proletár vígan él az élete végéig abban a tudatban, hogy ő döntött az élete, és az országának sorsa fölött…

    Sokszor leírtam,leírom újra.
    Fidesz nem választások útján fogja a hatalmát átadni,hanem önként, mert magasabb eszme/hatalom alatt kénytelen fejet hajtani.
    Ha valaki nem értené, interregnum soha se tartott örökké…

  47. Eléggé offtopik a hozzászólások szempontjából, a Köztársaság tér alatti dolgokhoz: Dézsy Zoltán Pincebörtönök c. dokumentumfilmje úgy ér véget, hogy erős gyanút ültet a nézőbe, kell ott lenn egy furcsa alépítménynek lennie. A film a további kutatás ígéretével ért véget 1992-ben, majd nemrég rákérdeztem nála, hol tart negyedszázad után? Mesélt pár furcsaságot. Az hogy a pártházban van egy föld alá futó betonnal feltöltött csigalépcső, még a filmből kiderült. Ami azóta: Az épület új gazdája azzal a feltétellel vehette meg, hogy nem épít alá mélygarázst. A feltételezett objektum fölé épített emlékmű helyére épült nemrég a gyér forgalmúnak bizonyuló új négyes metró megállója. DZ az építkezés alatt hiába próbált közelíteni, kutakodni, nem engedték őt sem.

  48. 41.
    „Én meg azt látom pl. az itteni beszélgetésekből is, meg a személyes beszélgetésekből is, hogy aki a fideszt támogatja, mind tisztában van vele, hogy egy tolvaj társaság, de megvan az indok, hogy miért mégis a fidesz maradjon.”

    Én azért azt gondolom, hogy ez a legelkötelezettebbekre nem igaz így, de végtére is te magad vonod le a taktika helytelenségének konklúzióját:”…de megvan az indok, hogy miért mégis a fidesz maradjon.” Vagyis nem jó a fegyverzet, mert nem üti meg az ingerküszöböt és nem hatol át a Fidesz védvonalán. Ergó váltani kellene fegyvert!

    „A nyugdíjasok Erzsébet utalvánnyal vagy tíz-húsz ezer forint nyugdíjkiegészítéssel való megvásárlása, mint integratív témaválasztás a fidesz részéről. Gratulálok neked a relativizáláshoz. A szavazás idején a romáknak való krumpiosztás lényegében ugyanez.”

    Pontosan erről beszéltem, megfelelő rétegnek megfelelő „üzenet”. A szocik meg a szadi ugyanúgy osztották a burgonyát anno. A Fidesz ezt megfejelte a közmunkával amivel több legyet ütött egy csapásra! Gondold csak végig, egy-kettőt súgok: kilátást és jövőképet adott 200-300 ezer embernek, + némi fizetséget érte, és ezt a fizetséget jellemzően vidéken költötték el aztán ezek az emberek a kiskereskedelemben.
    És hangsúlyozom, nem az a lényeg, hogy Te erről mit gondolsz, hanem az, hogy a közmunkaprogramban részt vettek mit gondoltak erről. Mert a területi választási statisztikákat átböngészve, bizony a dolog betalált!
    A helyes taktika nem a fikázás/fumigálás lett volna, meg a közmunka lenézése – már csak azért sem mert ez kontraproduktív, a közmunkás szavazópolgár önérzetét, újonnan szerzett „hasznosság-tudatát” támadta, átlökve ezzel a Fidesz térfelére azt is aki esetleg azt se tudta addig, hogy mi fán terem a politika – hanem a RÁÍGÉRÉS! Ami viszont integratív, szavazatbővüléssel kecsegtető hozzáállás lehetett volna. (jobb közmunkát tudok neked adni jobb pénzért pl.)

    De tippeket azért nem akarok adni, mert én elégedett vagyok alapvetően velük, jól vezetik Magyarországot.

    38. „Az egyfordulós választást a Fidesszel szemben nem lehet megnyerni csak úgy, ha egyetlen egy jelölt áll vele szemben. Ez olyan egyszerű, mint 2×2=4.”

    Ez nem feltétlenül van így, de vidéken biztosan nem. Egy az egyben a Fidesz is nagyobbra fújódik. A centrális erőteret mindaddig képes ugyanis fenntartani a Fidesz, amíg a saját térfelén egyedül van, vagy többedmagával van ugyan, de akkor meg úgy, hogy a térfél szélétől ő helyezkedik el befelé és tőle jobbra meg már senki! Az eklatáns példa erre Ausztria, ahol az FPÖ sikkerrel bontotta háromosztatúvá az ottani erőteret, s ezáltal hol így, hol úgy kényszerítve koalícióra a szereplőket, beleértve magát is természetesen.
    A másik példa Németország, ahol jelenleg szintén azt látni, hogy jobbról kezd lassan előzésbe az AfD megbontva az eddigi strktúrát. (érdemes figyelni a tendenciát!)
    https://en.wikipedia.org/wiki/Opinion_polling_for_the_next_German_federal_election

    És ha megnézzük a hazai helyzetet, akkor azt látjuk, hogy ebből a szempontból milyen veszélyes is volt a kialakulóban lévő politikai konstelláció a Fideszre nézve 2015 tavaszán.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Opinion_polling_for_the_Hungarian_parliamentary_election,_2018
    A Jobbik itt még markánsan nemzeti és radikális vonalat vitt, és utólag már az is látható, hogy ekkor volt a formáció a zenitjén! Ekkor, 2015. április 12-én aratta a legnagyobb sikerét is, amikor Rig Lajos mindenkit megvert Tapolcán!
    A Fideszt a jelenlegi európai szituációban csak nemzeti/hazafias oldalról lehetne megverni/koalícióra szorítani, balról vagy valamilyen szivárványos összefogósdival a centrális erőtér nem megbontható! A baloldal meg nálunk, genetikai okokból is, képtelen hazafias magyar politikát csinálni. (A Munkáspárt ugyan kivétel, de a kommunizmus 2018-ban nem jó hívószó, ez belátható)
    Tehát a Jobbiknak mindene adott lett volna a térnyerésre 2015 nyarától mert kezükre játszott a menekültválság (Röszke 2015. szeptember 16.). A Fidesz nagyon okosan – a választás őket igazolta -, érzékelve a szituációt lépett és emelte a tétet (kerítés/határzár/népszavazás/harc Brüsszellel)! A Jobbik meg névleg nemzeti radikálisként nem, hogy megadta volna ezt az emelést, hanem nem követte a Fideszt és elindult befele a felezővonalhoz, ahol viszont nincsenek kapuk és így gólokat se lehetett szerezni. Egy évvel később pedig a kvótanépszavazáskor (2016. október 2.) már sokkal inkább demobilizációs kampányt folytatott, mint hogy az erős részvételre és a határozott NEM-re agitált volna! Ezzel hagyva, hogy a Fidesz egyedül seperje be a közel 3.400.000 nem szavazat sikerét és arassa le a dicsőség babérjait! Kapitális baklövés volt! Ezt ráadásul megfejelték 2016. novemer 8-án a korábban általuk szorgalmazott betelepítést elutasító alaptörvénymódosítás meg nem szavazásával, ezzel ismét egyedül hagyva a Fideszt a pályán! A balra húzás eredménye ismert, talán a korábban diadalt aratott Rig Lajos lebőgése a legjobb példa:
    http://www.valasztas.hu/orszaggyulesi-valasztasok1/veszprem-3.-oevk-20150412

    http://www.valasztas.hu/oevk-jegyzokonyv?p_p_id=ogyoevkeredmenyadatlap_WAR_nvinvrportlet&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_pos=2&p_p_col_count=3&_ogyoevkeredmenyadatlap_WAR_nvinvrportlet_oevkKod=3&_ogyoevkeredmenyadatlap_WAR_nvinvrportlet_vlId=244&_ogyoevkeredmenyadatlap_WAR_nvinvrportlet_megyeKod=19&_ogyoevkeredmenyadatlap_WAR_nvinvrportlet_vltId=556

    Összességépen csak annyit érdemes majd figyelni, hogy mivel a Jobbik tovább tolja a balfelé tartást (ez a szocikra veszélyes csak) a MiHazánk lehet az új kihívó, aki kísérletet tehet majd a Fidesz térfelének bejátszására és szavazatelragadásra. Most még kockázat nélkül szerepelhetnek ezen formáció arcai a Fidesz médiájában mert még egyelőre kicsik és a rivális Jobbiknak kellemetlen a szereplésük inkább. De évek múlva ez nagyon megváltozhat és akkor már hírzárlat lesz körülöttük a Fidesz oldaláról!

  49. Szerintem (meg Marx és Lenin szerint 🙂 ) forradalom akkor van/lesz, ha 1. nagy az elégedetlenség, 2. más mód nincs a helyzet megváltoztatására. Lehet, hogy az én helyzetértékelésem téves, de egyiket se látom. Nem is nagyon értem továbbá, hogy a demokráciáért aggódók miért ilyen antidemokratikus eszközhöz szeretnének fordulni. A választásokon a mandátumok közül a legtöbbet a Fidesz szerezte, rá szavaztak a legtöbben (lehet persze fikázni, hogy többen szavaztak ellene, mint mellette, de akkor is ők kapták a legtöbb szavazatot, és ezzel megnyerték a választásokat). Egy forradalom a „többség” akaratával szemben egy kisebbséget helyezne hatalomba, akit/amelyet senki nem választott meg, senki nem tudja, mit akar, mik a céljai. (az kevés program, hogy váltsuk le, mert ennél minden jobb). Kinek lenne ez jó? (a „forradalmárokon” kívül)
    Az ilyen duma csak pótcselekvés az ellenzék részéről, annak beismerése, hogy a demokratikus keretek között képtelenek támogatottságot elérni, alternatívát felmutatni (amire pedig nagy szükség volna…)

  50. 50 hargi

    Tetszik a hsz-ed, jó a meglátásod!
    (A többiek viszont le fognak hurrogni. 🙂 )

    Leninről és Marxról a véleményem az, hogy nem voltak természet tudósok.
    Egy új típusú társadalomról és új típusú emberről álmodoztak. A szocializmusról.
    Bármenyire is tudományosnak tűnik az írásuk, Én a mesekönyvek közé sorolom.
    A hamarosan bekövetkező szükségben jól látható lesz, hogy az ember CSAK egy faj a Földön a többi között.

  51. 36. Gyarmathy

    „Káosz, áruhiány, anarchia és pusztulás viszont lesz, mert ha egy vékony réteg ellopja a közösség erőforrásainak jelentős részét, akkor egy idő után nem lehet más a következmény.”

    Nem biztos…
    Ugyans ezt hívják kapitalizmusnak. Akik a hatalomhoz közelebb állnak, azok rendelkeznek az elosztásról is…
    Ezért „fejlett” a fejlett nyugat is…
    És ezért bukott be a szocializmus meg a kommunizmus összes próbálkozása is.
    Úgy tűnik, a kapitalista rendszernek „igazságtalansága” ellenére is jobb az értékteremtő képessége, mint a szocialista típusú rendszereknek.

    Szerintem világos: amikor az előző rendszer ténykedett, az ország a csőd szélén támolygott.
    Mióta ez van hatalmon, a javulás látványos a legtöbb területen (államháztartás, lakásépítések, fizetésemelkedés, bankok, vállalkozások visszavásárlása, stb).

    Ahhoz, hogy itt anarchia legyen, a 2008-asnál is nagyobb válság kell…
    Ugyanis abba a válságba nagyon gyengén futott bele az ország… Mégis kijött belőle.
    Ma már komolyabb tartalékok vannak… Sőt… az aranytartalékot is szépen hizlalja a kormány.
    Aztán meg ha a 2008-asnál nagyobb lesz a gebasz, akkor meg már nagyon mindegy, hogy milyen kormány van at országban.

    Különben is… Most 23-án újra bebizonyosodott, hogy egy maréknyi hard core csoporton kívül nem sokak akarnak itt kormányt váltani… Legalábbis addig, ameddig a létező alternatíva sokkal silányabb… Már az ellenzéki politikusok is szégyellik magukat pár tucat ember előtt égetni.

  52. 52.

    Ez nem kapitalizmus (az orbán rendszer gazdasága), hanem neofeudalizmus. Ahol nem a teljesítményed számít, az, hogy hogyan állod meg a piacon a helyed, hanem a vezérhez való hűséged. Akkor kapsz trafikot, kaszinót, Eu-s pénzt és megbízást valamilyen beruházáshoz, sőt, gyakran közmunkát is.

    Persze van még kapitalizmus is, de az igazán működő és jövedelmező szektorokat már bekebelezte a feudalizmus.

    Van a földön sok ország, ahol volna elég jövedelem az ország népének eltartásához, de mivel egy szűk uralkóréteg ellopja az egészet vagy a nagy részét, ezért 1-2-10 % dőzsöl, nyaloncaik, kiszolgálóik pedig jól élnek, míg a többség szenved és pusztul.

    Rohamléptekkel halad efelé az ország. 2008 óta sokat foszlott a szociális háló is, úgyhogy egy újabb válság durvább hatással lesz majd a többmilliós szegény rétegre.

    Talán már el is kezdődött?

  53. 50. Hargi

    „forradalom akkor van/lesz, ha 1. nagy az elégedetlenség, 2. más mód nincs a helyzet megváltoztatására. ”

    A harmadikat, a legfontosabbat kihagytad:
    3. Ha van olyan befolyásos erő, amelyik úgy érzi, hogy komoly előnyöket kovácsolhat a káoszból, és a saját szája íze szerint rendezheti be utána a világot.

    Ebből adódóan az összes forradalom „csinálva van”…
    A világtörténelem tele van „elviselhetelen” szegénységgel és elnyomással, de még a sorozatos éhenhalások se tudtak kicsikarni változást. Lásd az ukrajnai holomodort…
    A forradalmak a népszerű hiedelmek ellenére sose az alsóbb osztályok érdekében törtek ki, hanem azok érdekében, akik magukra akarták lecserélni az éppen regnáló elitet, akik valós változások helyett igéretekkel meg ideológiákkal tömték be az őket hatalomra segítő tömegek száját.

  54. 54.
    A forradalom-ba sokminden belefér. Azért azt állítani, hogy a forradalmak nem értek el pozitív változást, hát ..

    Te lennél az 1700 évek köznépének a szintjén? Milyen lenne jobbágynak lenni, ahol a feudális rendszer normája szerint a földesúr abszolút hatalmat gyakorol feletted és családod felett? Ahol nemcsak a föld az övé, hanem te is, feleségeddel és gyerekeiddel együtt?
    Bár sok vér elhullott, de csak elértek valamit a forradalmak. Magától az arisztokra réteg soha nem mondott volna le a feudalizmusról.

    A forradalmak gyakran csinálva vannak, gyakran elindulnak az elégedetlenség miatt, aztán a zűrzavarban egyesek magukhoz ragadják a hatalmat. Mégis szükség van rájuk időnként, mert az uralkodó réteg és kiszolgálóik másként a végtelenségig elkurvulnak.

  55. 55.
    „Te lennél az 1700 évek köznépének a szintjén? Milyen lenne jobbágynak lenni, ahol a feudális rendszer normája szerint a földesúr abszolút hatalmat gyakorol feletted és családod felett?”
    Az őseim voltak. 1756-ban elköltöztek egy másik földesúr birtokára, ahol robot, tized stb. helyett pénzt adtak (taksás jobbágy). Később egy nagyobb összeggel örökre megváltották magukat az úrbéri terhek alól (örökváltság)
    Nem kell mindent elhinni, amit az előző rendszer történelemkönyveiben írtak…
    Amúgy Napoleon mennyivel volt jobb, mint XVI. Lajos? Vagy a jakobinusok, akik egymást irtották (előre vetítve a sztálini tisztogatásokat, a Rajk pert és egyéb későbbi nyalánkságokat)

  56. 55. Gyarmathy

    „Te lennél az 1700 évek köznépének a szintjén? ”

    Az 1700-as évek már nem jó példa.
    Addigra már lecserélődött a hagyományos arisztokrácia, aki szó szerint életét adta a parasztjaiért. Ha háborúba kellett menni, az első sorban harcolt.
    Ezt a paraszt elismerte azzal, hogy jól tartotta, hogy képes legyen a védelmére.
    Tehát volt egy „egyezség”… Aztán az 1500-as évektől ( amikor a pápaságot átvette az itáliai bankárkaszt, és a kamat legalizálódott) egyfajta új arisztokrácia lépett fel, amelyik valóban csak pénzszerzésre tartotta jónak a parasztot is meg a földet is, és ők kezdték el kizsigerelni őket, és ők csináltak a parasztból zsellért…
    A középkori paraszt egy évben jó ha 200 napot dolgozott, és megvolt mindene, még a földesurát is el tudta tartani…

  57. 1700-as évek azért nem jó példa, mert gyakran a földesúr annyira volt magyar, mint ahogy én balerina… Gyakorlatilag a mohácsi vész után a magyar érdekeket szem előtt tartó arisztokráciát/szellemi elitet levágták, ami megágyazott a Habsburg hatalom átvételnek, talán nem is véletlenül…

  58. 59 – Observer:
    Köszönjük Observer. Speciel nekem Rogán Antal kinyalhatja a seggem. A proletár csak a láncait, nyugdíjas csak a nyugdíját veszítheti el, de ezt nagyon meg kell szervezni. 😀

  59. 59. Observer

    Az Átlátszó felfedezte a csőben a lyukat?

    MINDENKI figyeli a közösségi oldalakat, mert rengeteg információ van rajtuk…
    Végtére is azért lettek létrehozva.
    Minden országban, minden párt figyeli, mert ilyen tuti információt hülyeség nem feldolgozni.
    Trump is azért győzhetett, mert hatékonyabban tudta analizálni és használni az internetet mint az elbizakodott Demokraták.
    Az internet legitim terep, az infók hozzáférgetők, és egy közepes képességű geek ki tudja hámozni, hogy egy adott kifejezésnek milyen visszhangja van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük