(2645) Gondolkodjunk együtt

Tibor bá’ online

James Hansen két napja szétküldött egy feljegyzést, ami nem teljesen új, de érdemes magunkat átrágni rajta, mert megéri. A téma az alábbi ábra, alatta a magyarázat és némi okoskodás:

Cím: Az atmoszféra CO2 tartalma és a globális felszíni hőmérséklet

Bal oldalt az y tengelyen találjuk a hőmérsékletet C°-ban, a jobb oldalon pedig a széndioxidot ppm-ben. Az X tengelyen van az idő 800.000 évtől 0 évig, ami megfelel időszámításunk 1880 évével, mert hogy akkor még nulla hatása volt a CO2-nek. Aztán ki van tűzve 1950, mert akkortól kezdve kezd a széndioxid hatás érvényesülni, és végül 2020, ami a jelent illeti. Piros vonal a hőmérsékletet jelzi, a kék pedig a CO2-t.

Látható, hogy az utolsó 800.000 évben a hőmérséklet és a CO2 szorosan követi egymást. Az is nyilvánvaló, hogy a CO2 soha nem lépte túl a 280 ppm-et, a hőmérséklet pedig a 0 fokot (egy kis jóindulattal). Így nyugodtan állíthatjuk, hogy minden CO2 értékhez tartozik egy hőmérsékleti érték.

Aztán az ipari forradalmat követően a CO2 elkezd emelkedni, amit némi késéssel, meglehetősen lustán követ a hőmérséklet. Napjainkra a CO2 koncentráció jócskán átlépte a 400 ppm-et, amihez +3,5° C tartozna, mert ezen a hőfokon érné el a Föld az egyensúlyi állapotot. Ez azt jelenti, ha ebben a pillanatban egyetlen CO2 molekulát se termelne a földi élet, akkor is felmenne a globális felszíni hőmérséklet 3,5 fokkal magasabbra, mint a bázis vonal, amit ugye nullával jelölünk. Jelenleg különben nyugodtan állíthatjuk, hogy 1 foknál tartunk. Tehát még 2,5 fokot emelkedne. A hülyéskedés az 1,5 majd 2 fokkal teljesen gyerekes. Máris 3,5 foknál tartunk, csak még nem következett be. Mikor? Na erről szól a következő grafikon:

Ez a grafikon azt mutatja be, hogy az El Ninó maximumok, és a La Nina minimumok milyen emelkedést mutatnak. Az eredményt nyugodtan mondhatjuk 0,3 foknak évtizedenként. Ez a múlt. Ha úgy döntünk, hogy ez lesz a jövő is, akkor a hátralévő 2,5 fok melegedéshez több mint 80 év kellene. Ez azonban rossz okoskodás, mert egyfelől a CO2 termelés nem áll le, másfelől pedig a lineáris változás semmiképpen nem marad fenn a pozitív visszacsatolások miatt. Ez egyébként már most sincs így, mutatja ezt a La Nina értékek növekedése. Ebből mindenki vonja le maga a következtetés.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

18 gondolat erről: „(2645) Gondolkodjunk együtt

  1. Dr. Hansen kimondta, hogy gyorsul a melegedés üteme. Szerintem ez tőle nagy dolog, hisz örök optimista volt mindig is. Igaz a klíma megfutását még nem írta, de a klíma melegedése egyértelműen gyorsul. Lásd a El Ninó és La Nina grafikont. És akkor még mindig mem beszéltünk a permafroszt olvadása miatt a légkörbe kerülő metán pozitív visszacsatolásáról, a klíma felmelegedésében betöltött szerepéről.

  2. 1 – Python:
    Hát igen, a 2012, 2013, 2014 (La Nina) évek már 0,38 C°/évtized melegedést jeleznek az eddigi 0,2-hőz képest. Dr. Hansen-nek nincs könnyű dolga. Nagy családja van unokákkal, nehéz neki elfogadni, hogy nincs tovább. De végül is győz benne a tudós. Nem hajlandó csalni. Kíváncsi lennék MSzilárd mai álláspontjára. Vajon még mindig várja a visszafordulást?

  3. A magyar átlaghőmérsékleti adatsorra is jobban illeszthető másodfokú polinom, mint lineáris trendvonal.

  4. Nem tudtam hová tegyem, talán nem túlzottan off.

    Mai videó, kb. 7000 ezer ember tart a US határ felé Hondurasból. Mexikó megpróbálta őket feltartóztatni a guetemalai határnál, de nem igazán jött össze nekik, mert ezerszámra átgázoltak valami folyón és már Mexikóban vonulnak.

    Trumph be van gyulladva és országos szükséghelyzetet hírdetett. Bár még ez a hétezer nem tűnik olyan soknak, de az, hogy így elindultak, elég félelmetes jövőképet fest.

  5. 6 – Gyarmathy:
    Köszi az értesítés. Sajnos Trump egyetlen logikus dolgot tehet, golyószóróval várja őket, és három felszólítás után lövet. Ha nem ez teszi, perceken belül indul a következő csoport, de nem 7000, hanem 70.000 Kíváncsi vagyok mit tesz.

  6. 7. Tibor bá’ Teljesen igazad van. Ha ezt a hétezres csoportot nem tudják megállítani, akkor jönnek a 70 ezres, 700 ezres és százmilliós tömegek, mert dél Amerikában van szegény ember rengeteg. Az USA polgárainak viszonylagos jóléte, össze omlana ekkora bevándorlástól.

  7. Jóérzésű ember nem javasol golyószóróval való tömegbe lövetést !
    Ha nem tetszik a javasol szó tessék választani egy másikat helyette.
    Valahogy az nem fér neki bele akármi is történik ellenkező esetben.
    Az egyik esetben az Usa lakosságának a kényelmetlensége – óh minő borzalom – a másikon hullahegyek.
    Ha valaki mégis úgy gondolja talán a lövetés lenne üdvös az sem helyes ha ezt publikálja.
    Ehhez nem kell kereszténynek sem lenni !
    Faszkalap!
    A következmények elkerüli mimóza figyelmedet? Persze, hogy elkerülik, mert csak a nők gyerek vállalásán jár az eszed. Olyan pitiáner szintről nézed a világ eseményeit, hogy nem veszed észre hazug propagandával (tömeg pusztító fegyverek) beindított háborúnak Irakban 1,5 millió (nem 7000) halálos áldozata van eddig.

  8. 9.
    Igen, az aljasság a kegyetlenség, néha a túlélés feltétele.
    Csak nem biztos, hogy mindenki bármilyen aljasság árán is,
    túlélő akar lenni.
    Tisztelt született áldozat (úgyis mint mosógépszerelő) !
    Nem néha, hanem mindig.
    Szabadna kérdeznem. Teli pofával, ha kérik, ha nem, miért agitálsz állandóan a túlélés ellen? Beteg agyad mikért nem veszi észre, hogy te vagy a kakukk tojás. Ja, mert, hogy beteg az agyad? Hát ez az. Vonulj vissza, ez az egyetlen megoldás.

  9. Az USA-Mexikó határon 4-5 m magas kerítés van, és tűzparancs.
    Rendszeresen lőnek le a kerítésre felmászó próbálkozókat, csak ezt a média nem hozza le.

  10. 2010 óta a Border Patrol állítólag kb. 80 embert lőtt le, és 1994 óta kb. 10.000 ember halt meg a határon, legtöbbjüket a szomjúság és a hőség ölte meg.

    Szerintem sem engedheti be ezt a tömeget Trump, de talán tömegmészárlás nélkül is el lehet őket onnan tántorítani. Az első néhány átmászni próbálkozót alighanem le kell lőniük ehhez.

  11. Mielött észbekaptunk volt, hogy mi is történik, bejött hozzánk is valami néhány tizezer afrikai „látogató”, mig magunkhoz tértünk, és 2008 decemberében aláaknáztuk az egyiptomi határt többtiz km. hosszúságban.
    Tünjön ez bármilyen embertelennek, durvának, kegyetlennek -nem kivánt törlendő a jogvédők által – megértettük, hogy kis ország létünkre vagy mi, vagy ők, lévén annyira kis csárda, hogy két dudás esetén ki kell dobni a kocsmárost.
    És mondjon bárki amit akar, a valóság minket igazolt, a néhány tizezer idővel felszaporodott közel 160-170 ezerre, de az illetékesek – Tel -Aviv városi szociális gondozónői szolgálat – szerint nincs kizárva, hogy ez a szám nincs messze a kétőszázezertől.
    Az eredmény: nagy és veszélyes no-go zóna a Central-Bus környékén, ami nő, fejlődik és terjed!!!

  12. Közben a helyzet fokozódik, mert úgy néz ki, hogy a vonuló tömeg duzzad, növekszik. Ugyanis Mexikó tele van dél és közép amerikaiakkal, akik az USA-ba szeretnének jutni, akik most esélyt láthatnak az Államokba való bejutásra a tömeggel együtt.

    A US határőrsége sok embert agyonlőtt az elmúlt 15-20 év alatt, de most annyiban más a helyzet, hogy a határ egy pontján sok ezres tömeg jelenhet meg, másrészt a kamerák és a sajtó kereszttüzében lesznek és így lőni nehéz lesz.

  13. 10.Kitiltott
    Olvasom hsz-det, majd az alája biggyesztett kékbetüs sorokat. Tibor bá valamiért nagyon ki van rád, de nekem semmi bajom veled, csak a gondolatmeneteddel:
    …”Igen, az aljasság a kegyetlenség, néha a túlélés feltétele.”
    Igen bizony, Csak EZ lehet néha a túlélés EGYETLEN feltéltele.Hogy jön ide az aljasság, megmondanád?
    „Csak nem biztos, hogy mindenki bármilyen aljasság árán is,
    túlélő akar lenni.”…
    A családod, feleséged, lányaid – amennyiben vannak – is nyilatkozol, vagy csak magadat itélted halálra?????????????
    N.B. Egy kérdés, amit mindig nagy előszeretettel teszek fel minden kedves migránskedvelőnek: Hány migránst fogadtál be SAJÁT LAKÁSODBA???????????????????

  14. 15 – Bálint:
    Nekem viszont van vele bajom. Nem elég, hogy a hülyeségeit állandóan rám akarja tukmálni, azt hiszi (és ennek megfelelően jár el) hogy neki született joga magán levélben és hozzászólásokban ZAKLATNI. Teszi ezt állandó nicknév váltogatással. Hamis E-mail címek beírásával.

  15. 800 ezer év elég hajszálnyi a bolygó 4.5 ezer millió éves életkorához képest. Nyilvánvaló, hogy az emberiség nem kis hatással van a Földre, de azért jóval nagyobb változások is végbementek már akkor is, amikor az emberiség még egy kósza gondolat sem volt.

  16. 17.
    Mit akarsz ezzel mondani?
    Azok a változások főként olyan geológiai korszakokban történtek, mikor a föld élővilága, a napsugárzás intenzitása egészen más volt, mint ebben a korszakban, és azok a változások nagyságrendekkel hosszabb idők alatt mentek végbe. Legalábbis a kiváltó tényező akkumulálódása lassú folyamat volt.
    Most meg a CO2 felhalmozódása olyan gyors, hogy egy generáción belül is jelentős.
    Azért ez csak utal arra, hogy van min aggódni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük