(2340) Peak Oil (nyersolaj kitermelési csúcs)

Tibor bá’ online

 

Néhány éve főtéma volt a Peak Oil, aminek bekövetkezésétől gazdasági összeomlást vártak. A csúcs kitermelés 2006-ban bekövetkezett a hagyományos kitermelés terén, de az USA belefogott az olaj-pala, olaj-homok feldolgozásába. Az eljárás folyamán a vállalkozások hatalmas vesztességeket könyveltek el. Akkor miért csinálták?

Putyin óriási fegyverkezésének anyagi alapját az orosz kőolaj és földgáz értékesítése adja. Amerika tehát ez ellen lép fel. Európát arra akarja kötelezni, hogy orosz földgáz helyett vegyenek amerikai cseppfolyós gázt. Az olajkitermelést pedig úgy fokozzák, hogy az ára 50 dollár alatt maradjon. Ez tehát a vesztességgel működő amerikai kőolaj kinyerésnek az oka.

Ha ez az amerikai manipuláció nem lenne, akkor a peak olaj átlépése azt jelentené, hogy a kínálat csökkenésével emelkedne az ár. Egy bizonyos emelkedés után a minden megdrágulna a világban, aminek nyilvánvaló rendkívüli hatása lenne. Ez azonban várat magára.

De meddig? Egy biztos, ha Amerika tovább nem finanszírozza a mesterséges ár fenntartását, hirtelen nagyon rossz lesz a szegényeknek.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

35 gondolat erről: „(2340) Peak Oil (nyersolaj kitermelési csúcs)

  1. Az olajcsúcs már minden tekintetben megvan.
    Nehéz kihámozni a sok „hír” közül az igazságot, maszatolnak . 🙁

    Ez a cikk „elszólta” magát:
    http://kitekinto.hu/2018/07/11/europan-kivul/ha-trumpnak-gondja-az-olajarakkal-iran-politikajan-kellene-valtoztatnia/
    „…amikor novemberben életbe léptetik az amerikai szankciókat Irán ellen, a termelőknek nincs elég kapacitásuk arra, hogy pótolják az így kiesett olajmennyiséget. ”
    „És ha ezt a termelők nem tudják megtenni, akkor a költségek bizony meredekek lesznek.”

    Lehetne erről többet is beszélni, de – szerintem – egyértelmű.

  2. Sok amerikai palaolaj cég ma azzal küzd, hogy bár megéri a kitermelés, de túl nagy mögötte a hitel(sok fúrás kell), ergo túl olcsó még mindig az olaj.
    Ha 100USD körül lesz, akkor mindegyik nyereséges lesz, ergo nem pénzügyi piramisjátékot fognak játszani, mint most. De miért érdekes ez?
    Szerintem az olcsó olajnak egyértelműen az volt a célja, hogy az oroszokat újra kivéreztessék, lásd 80-as évek végén olcsó szaudi olajjal nyakon öntötték a piacot. Nem jött be, de amit elkezdtek, nem hagyhatják abba, mert újabb pénzügyi krízist generálna, ergo nyomják bele a nyomtatott dollárt, mert ez a legkevésbé fájó megoldás. Tippre szépen lassan felnyomják az olajárat, de ez azzal fog járni, hogy újra mézet kap a maci, és több évnyi trükközést kirakhatják az ablakba…

  3. – Az USA palaolaj cégek nem állami vállalatok, magáncégek, ráadásul a nagy olajcégekhez képest aprók, a saját profitcéljaikkal és semmi mással. Az, hogy USA ugráltatná őket, vagy kénye kedve szerint játszana az olajcsappal, nem reális.

    – Valaki elhintette itt azt az idióta cikket, ami tárgyi tévedések garmadájával van tele, többek között azzal a hiedelemmel, hogy ezek a cégek veszteségesek. A nyersanyagkitermelő cégek nyereségessége ciklikus, de amikor nyomott az ár, sokszor akkor is olcsóbb nyitva tartani egy bányát – ezt látod most az aranybányászoknál pl. – mint bezárni, majd újraindítani. Igen, évekig mélyen volt az ár, a kutatás is viszi a pénzt, de ezek a cégek nem álltak le vele, és nyomott árakon is folytatták, mégpedig azért tehették meg, mert a befektetők megfinanszírozták, így nem számított a veszteség. Eleve már csak azért is hazug a cikk, mert év elejéig számolta a veszteségeket, tavaly 50, februárban még 60 dollár volt az olajár, míg idén a második félévben már bőven 70 dollár felett van, magyarul idén bizony vastagon nyereséges a szektor.

    – A jövő pedig még mindig fényes, mert az utóbbi években a nyomott árak miatt a hagyományos kitermelő cégeknek nem jutott pénz új kutakat feltárni, és a jelenlegiek szépen apadnak elfelé, magyarul nem tartott lépést az új kutak feltárása a régiek elapadásával, ami 1-2 éven belül akár egy újabb olajsokkot is okozhat, és jöhet újra a 100 dolláros olajár. Nem Trumpon vagy Putyinon fog múlni, ez biztos.

  4. 3 lr
    Nem világos, hogy kinek válaszoltál.
    A poszt is egy cikk, és a hozzászólásokban is van cikk.

    A legnagyobb kérdés pedig az, hogy van-e olajcsúcs?

    Nekem, (kis embernek) pedig az árakkal van gondom, mert így egyre kevesebb a benzinem. 🙁
    Hogyan tovább? Tartalékoljak vagy ne? Esetleg szereljek fagázgenerátort a fűnyírógépre?

  5. Csak egy adott pontig lehet felelőtlenül nyomtatni a dollárt. Ez addig működik, amíg a világban dollár-elszámolásban történik a kereskedelem nagy része. Abban a pillanatban amikor megszűnik a bizalom a dollár iránt, egyre kevésbé lehet majd manipulálni vele. Az első jelei megvannak, Kína igyekszik meghatározó valutává tenni a jüánt és rávenni stratégiai, főleg ázsiai partnereit, hogy váltsanak. Ha kitartanak, az idő Oroszországnak, Venezuellaának és hasonló országoknak kedvez. Ha az olajár visszaáll a 2008-előtti szintre, az USA elvesztette a kereskedelmi háborút Ezért kénytelen bármi áron az olaj árát a lehető legalacsonyabb szinten tartani. Az Euró is kontroll alatt áll ezért erőltetik az amerikai dollár-papák az Európába irányuló migrációt, hoznak új vámtörvényeket, lobbizzanak az EU Parlamentben és viszályokat generáljanak az EU tagállamok között. Ezek egyelőre a „békés eszközök” a dollár bukásának a megakadályozására, ha ez már nem fog működni, jönnek a kevésbé békés eszközök.

  6. Emlékszünk 150 dolláros árnál mennyi volt az üzemanyag? Ha jól emlékszem 450 ft.

    Most 80 dolláros árnál 410-20 ft. Nálunk Angliában már most ugyanannyi az ár a kutaknál, mint volt 150 dolláros hordónkénti olajárnál.
    Nyílván volt némi infláció. Ha az olaj ára duplázódik és újra 150 dollár lesz, akkor tartunk majd kb. 500 – 550 ft-os árnál, ami még mindig bőven elviselhető.

    150 dollárnál (sőt már inkább 100-nál) beindul Venezuela és beindul sok kitermelőhely, melyet eddig parkoltattak, továbbá a kereslet a megnövekedett árnak köszönhetően visszaesik.
    A pocséklásban és luxusban is rengeteg még a tartalék. Tehát még évtizedekig eltart, mire a növekvő olajhiányból eredő következmények kezdenek elviselhetetlenné válni az átlag nyugati polgár számára.

    A szegény kétségtelenül egyre több lesz és szenvedésük növekedni fog.

  7. Csak egy pici javítás (nem kötekedni akarok).

    „Az olajkitermelést pedig úgy fokozzák, hogy az ára 50 dollár alatt maradjon.”

    Ez már több, mint egy éve nem igaz, ugyanis 50 dollár körül utoljára 2017 szeptemberében volt az ár. Mostanában pedig a WTI is 70$ körül mozog és lassan, de elég biztosan kúszik felfelé.

  8. Az olajkitermelés akár a palaolajról van szó, hosszútávú beruházás.

    Az első kút felállításáig is sok év múlik el egy hordó olajkitermelés nélkül, de sok munkával és energiabefektetéssel.

    Aztán jön az első kút és felállnak a mezőkön a kutak amik szintén sokba kerülnek.

    Miért hagyták volna abba a termelést ha van tőkéjük?
    Azt ugye senki nem gondolta komolyan hogy tartósan 50 dollár lesz az olaj.

    Még többször fogunk 100 dollár felett tanganyikázni, aztán a drága energia miatt jön egy válság ami leállít egy csomó energianyelőt, és amikor az energiára az igény csökken akkor megint beszakad az olaj ára.
    Ezt a libikókát még jó párszor el lehet játszani amíg van olaj a földben.

    Semmi szükség nincs itt arra hogy konspiráljunk hogy hogyan akarja a világ termeléséből kb 10%-t termelő USA a szintén kb 10%-t termelő Oroszországot megleckéztetni.
    Ez magán az olajpiacon nem kivitelezhető, egyszerűbb felgyújtani néhány orosz olajmezőt, vagy kirobbantani ott egy polgárháborút.

    Ehhez képest miközben az USA célja az (postbeli feltevés) hogy ledömpingelje az orosz olajat és erre komoly pénzeket költ a saját papaolajkincsének kizsigerelésével.

    Párhuzamosan háborús övezetté teszi a többi olajkitermelőt? (Líbia, Szíria)
    Valamint szankciózza Iránt?

    Margit! Nooormális?

  9. 6:

    Mikor volt 150 dollár az olaj???

    100 fölött volt, de meg sem közelítette a 150-et.
    2008-as válság fő oka is ez volt csak ezt nem nyomta a média.

    Most ha megint átlépjük a 100 dollárt akkor rövidesen jön a válság.
    Ennyire drága energiát nem fog elviselni a gazdaság hosszan.

    A 80 dolláros olajjal pedig szépen közelítünk az egykori 450 Ft-os benzin/dízel olaj árhoz is. Ez azért lesz egyébként több, mert 2008 óta kicsikét romlott a forint az usd-hoz képest.

  10. A technikai fejlődés egyre több alternatívát ad az olaj helyett. Hosszú távon nem tudják nagyon felnyomni az olajat, mert akkor helyettesítik mással.
    Idősebbek emlékezhetnek rá, hogy a 70-es években történt két nagy olajárrobbanás hatására sokkal gazdaságosabbak lettek az autók.

  11. 10:

    A robbanómotor technológiájában sok tér már nincs erre, a biztonságtechnikai igények miatt kell a 1,5 tonna az 1-5 személy szállításhoz a személyautóban.
    Annak a mozgatása sokkal nem lehet gazdaságosabb.

    Az erőgépek meg zabálják az olajat.

    Az EV vonal meg nagyon kezdetleges, az nagy tömegű áruszállításhoz vagy mezőgazdasági termeléshez még prototípusok sincsenek.

    Minden új technológia felskálázásához kell minimum 10 év ha már kikísérletezett technológia van.
    De maga a kutatás, termék kialakítás is minimum 10 éves program.

    Magyarul 20 éven belül az olajigény nem tud csökkenni.

  12. 11: mesterségesen lehet csökkenteni: betiltják a (mondjuk) 50 km/h-nál gyorsabb, 5 liternél többet fogyasztó autókat (magánszemélyeknek magáncélra)

  13. 9.
    „Mikor volt 150 dollár az olaj???”

    2008 nyarán. Igaz nem tartott sokáig, de pár hétig 140 dollár fölött volt és a 150 -es szintet is elérte. 2009 elején meg már 40 dollár alá is benézett.

    „Az EV vonal meg nagyon kezdetleges, nagy tömegű áruszállításhoz… még prototípusok sincsenek.”

    Ezt láttad már? Lassan egy éves cikk:
    https://www.elobolygonk.hu/Innovativ_trendek/Jarmuipar/2017_11_24/nem_semmi_mar_uton_van_semi_a_tesla_szuperkamionja

  14. A palaolaj kitermelese lehet gazdaságosabb talán meg nyereseg is lesz rajta de ez sokkal kevesebb lesz mint ami a konvencionális olaj eseten van pláne volt. Másreszt ez viszont azt okozza ,hogy az amugy is a hagyományosnál joval gyorsabb kiurulesi rátát meg inkább felporgeti vagyis a palaolaj mezok elettartama csokken. Nem lehet sokáig ezzel játszani…ráadásul az arab es orosz es a venezuelai olajcsucs bekovetkezte is kozeledik. Valamit igy is ugy is lepni kell….

  15. Tibor bá’ !

    Nem értem miért üzemelteted ezt a blogot.
    Senki sem figyel senkire, csak a süketelés folyik.

    14 tom írja: „…ráadásul az arab es orosz es a venezuelai olajcsucs bekovetkezte is kozeledik. ”
    1-ben a cikk, hogy a termelők beismerik, nem tudnak többet termelni.
    EZ A CSÚCS! MOST!

    A poszt címe: „nyersolaj kitermelési csúcs”
    Ehhez képest az árról beszélnek.
    Az olajat dollárért adják veszik.
    A dollárt nyomtatják a semmiből, és a másik oldal ezt a semmit elfogadja értéknek.
    Ez nem racionális viselkedés, erről nem itt kellene beszélni, valami sárga házban.

    Vége van!
    Siet mindenki, az utolsó percben, kapkodnak, a látszatra sem ügyelnek.
    Csak a folyamat illik ide: https://privatbankar.hu/agrar/nagy-bajba-sodorja-az-almatermeloket-az-idei-ev-322261

    Vége, pakolunk.

  16. 15 – n/a:
    Azért üzemeltetem mert hamarosan nagyon nagy szükség lesz rá, amíg van áram.

  17. Az lehet hogy 150$-nál már nyereséges lesz kitermelni a palaolajat vagy venezuelában, de azt ne felejtsük el hogy 150$ -200$-os olajár felett megugrik az infláció is .
    Tehát a fúrótorony ,infrastruktúra nem 1 milliárd dollárba kerül majd hanem mondjuk 2-be. Lehet ez nem befojásoló tényező, de lehet hatása, mert mindenki azzal jön hogy x $ felett megéri kitermelni az olajat, de a magas olajár inflációt von maga után.(hiába lett dupla a fizetésem a 10 évvel ezelőttihez , ha az élelem a duplájára emelkedett, ráadásul párhuzamot vonva a mostani magas élelemár mellett sem járnak limuzinnal a termelők, mert a permet, műtrágya, kiadások megemelkedtek, így ugyanott vannak mint 10 éve, és így lesz ez az olajjal is)
    Ha elfelejtjük az olajárat és össztársadalmilag nézzük csak a kitermelést és a felhasználást illetve a népességnövekedést, akkor azt láthtjuk hogy 150$ vagy 300$-os olajárnál még ha meg éri is kitermelnide ennyi embernek nem marad majd fel ilyenfajta életforma , főleg úgy hogy évente több millió új olajfogyasztó lép a piacra (kína , india, stb…)
    Az orosz kitermeés már egyértelműen lefutóban van, elvileg a szaudi is , iletve nemsokára bruttó 120millió hordó/nap olaj kellene a világnak ha jól tudom .
    És igen a palaolaj mezők hamar „összeomlonak”.Tehát a konvencionális olaj szépen esik kifelé (2-4%/év ?? talán). Ha most jelen is van a palaolaj 5-10%-al(?pontosan nem tudom) az nem fog megoldani semmit (ugye ott 50%-os az eroei kb) , mert az nem az 1 milliárd olajfogyasztó ember olcsó olaja lesz. Palaolajjal erdőt művelni , mezőgazdálkodni rohadtul megdrágítaná az élelmet. És ugye elvileg nagy hagyományos olajmező már nincs, mind fel lett tárva. Illetve ha lenne is 10 év üzembe álítani.
    Olajfogyazstás nem csökkenthető pl. a mezőgazdaságban,bányászatban,mert ezek a traktorok , erőgépek valóban olajzabálók , nem csökkenthető a fogyasztásuk érdemben.

    A tesla vagy mi kamionhoz meg annyit hogy persze műszakilag már meg lehet sinálni ilyet, 1-et 100-at, de vajon le lehet e cserélni csak amerikában a 100-200-300 ezer erőgépet, traktort

    ilyenre , és akkor mivel töltjük?

    Sajnos jól összefoglalt írást még ma sem lehet találni erről még angolul sem . A régi olajpeakesek is most szőnyeg alá söprik ezt hogy akkor most nem lesz semmi soha , pedig elővigyázatosnak kell leni, mert 5-10 éven belül kibukhat ez a dolog.

    És nem arról van szó hogy 100 vagy 200$-nál majd megéri kitermelni mert megéri, de vajon egy mostani 70$ helyetti 3x-os 200$-os olajárnál hogyan lehet majd a nyugati társadalmakat hatékonyan működtetni? Mert lehet a lakosság kevesebbet utazik majd stb… de az erőgépeknek ugyanannyi olaj kell.

    Most miért hiszi mindenki azt hogy nem lesz ebből baj?

  18. A hivatal adatai szerint a világon Oroszországnak vannak a legnagyobb palaolaj-készletei, ezután következik az Egyesült Államok, majd Kína.

    Ez találtam egy cikkben. …

    Szóval ha az oroszok már túl vannak a konvencionális olaj kitermelési csúcson akkor jöhet a palaolaj…
    Feltéve ha lesz aki kibányássza az éghajlatváltozás közben.

  19. 12:

    Társadalmi önkorlátozásra nincs esély, próbálták ezt a szesztilalommal, de az se jött be.

    13:

    Hoznál egy grafikont ahol ez látszik is? 🙂

    https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/energiaarak0409.pdf
    Ezen az látszik hogy egyetlen alkalommal megközelítette a 140$-t és onnan lefordult egyenesen 50$ alá.
    Az egész 100$ feletti időszak amin a rugózás megy mindösszesen egy félévig tartott.

    A tesla kamionról annyit, hogy ha kereskedelmi forgalomban még most sincs akkor ez egy prototípus, ami mire gyártásban lesz az minimum 3-5 év. Mire ez százalékban is mérhető mennyiséget jelent majd az utakon az meg kb 10 év.

  20. 15-16:

    Ti nagyon egy húron pendültök, nem skizo érzés? 🙂

    Valamelyikőtök kifejthetné, hogy miért szúrja magát tökön két oldalról is kötőtűvel az USA csak hogy rossz legyen az orosznak.

    Miközben próbál dömpingelni palaolajjal aközben középkorba bombáz olajat exportáló országokat és egy harmadikat meg embargóz.

    Szóval ahelyett hogy megbeszélgetitek magatokkal hogy hülyék a hozzászólók hogy az olajárral foglalkoznak mert az nincs a posztban kicsit próbálhatnátok ahhoz hozzászólni, hogy miért nem totális baromság amit a poszt tartalmaz.
    Ráadásul még ha dömping árlenyomásról van szó akkor az ár masszívan a téma része.

    Minden tisztelettel érdeklődve maradok.

  21. 21 – egamfle:
    Inkább írhatnád, hogy „hülye szemüveges” ehelyett az állítod, hogy én (is) lehülyéztem a hozzászólókat, amiből egy szó sem igaz. A „hülye szemüvegesnek” legalább a fele igaz. 😀

  22. 22:

    1:
    „A poszt címe: “nyersolaj kitermelési csúcs”
    Ehhez képest az árról beszélnek.
    Az olajat dollárért adják veszik.
    A dollárt nyomtatják a semmiből, és a másik oldal ezt a semmit elfogadja értéknek.
    Ez nem racionális viselkedés, erről nem itt kellene beszélni, valami sárga házban.”

    Hm?

    2:
    Az USA irracionális viselkedését nem tartod érdemesnek kommentálni? 🙂

  23. 23 egamfle

    „Az USA irracionális viselkedését nem tartod érdemesnek kommentálni?”
    Ebben a kérdésben benne van az az állítás, hogy USA irracionálisan viselkedik.
    Miért irracionális ez? Bárcsak tőlem is elfogadnák az általam készített színes papírt, számokkal, pénzként. 🙂

    A fiat pénzről már sokszor beszéltünk itt.
    http://www.antalffy-tibor.hu/?p=1301

  24. 20.

    Grafikont nem hozok, de valahogy így keress, ha még érdekel: „oil historical price chart” és lesz több oldal és grafikon is, ahol megnézheted.

    Azt csak találgatni lehet, hogy 2008-ban a magas olajár reális volt – e. Talán igen, hiszen mindenki olajcsúcsról meg várható hiányról beszélt, amit a piac beárazott, de aztán a magas árra felpörgették a konvencionális kutaknál a kitermelést, ill. beindították a palaolaj kitermelést is, miközben beütött a pénzügyi válság, melynek következményeként az üzemanyagok iránti kereslet visszaesett, így az ár is bezuhant néhány hónap alatt.

    Közben találtam egy jó grafikont, úgyhogy mégiscsak hozok ábrát 🙂

    https://tradingeconomics.com/commodity/crude-oil

    Látható, hogy ugyan 2009 – re nagyon leesett az ár, de 2011 – 2014 ősze között ismég magasan, 80 és 110 dollár között volt az olaj hordónkénti ára.

    Ja és egy – egy buta hozzászóláson meg ne akadj fenn. 🙂

  25. Ismét leírom, mert mellébeszélés megy.

    Az USA a post szerint a saját palaolaj vagyonát kizsigerelve áron alul is a piacra dobja, hogy az árat lent tartsa.
    (Az az USA aki egyébként az alaszkai olajvagyonára úgy vigyáz mintha hímes tojás lenne.)

    Ez a jelen poszt állítása.

    Ezzel szemben az USA
    két olajexportáló államot is széjjelbombáz és instabillá tesz (Líbia, Szíria).
    Valamint embargó alá vonja a szintén olaj exportőr Iránt.

    Ezzel a saját valós palaolaj vagyonával elért túlkínálatot szintén drága pénzen kilövi.
    Magyarul ha ingyen nem csinálna semmit akkor ugyanott lenne és még a palaolaj vagyona sem fogyna ész nélkül.

    Ezek után kérdésem. Biztos hogy igaz a poszt állítása ami szerint az USA azért szubvencionálja a palaolaj kitermelést hogy az oroszt nehéz helyzetbe hozza?

    Egy szó nincs a dollárról a levezetésben.

    Nagyon kíváncsi lennék Tibor bá’ és n/a korrekt, mellébeszélés mentes válaszára. 🙂

  26. TÉNY: Az olajpala feldolgozó vállalatok évek óta vesztességesek. Ennek ellenére fenntartják a termelést, ami hatalmas vízpocsékolással jár és jelentős környezeti kárt okoz. A környezetvédők hevesen tiltakoznak. Ennek ellenére fenntartják a termelést. Mondj az enyémnél jobb indokot!
    Mellesleg a saját véleményemet jogom van közölni. Viszont a te agresszív viselkedésed nagyon nem csípem.

  27. A jobb indokot meg már itt a hozzászólók leírták, de én is kifejtettem.

    Egy mező/bánya időszakos bezárása nem éri meg, eleve nem azt a pénzt kell visszahozni amit a kitermelés során ölnek bele, hanem azt ami az első olajhordóig elköltésre kerül.

    A tesla is veszteséget termel évek óta mégis hypeolják, mint az EV forradalom úttörőjét.
    Akik hisznek benne azok pénzelik.

    Az olaj ára hamarosan 100$ fölé kerül akik ebben hisznek azok pénzelik a palaolaj vállalatokat, mert akkor nyereségesek lesznek és a vállalatok részvényei elszállnak.

    Sajnálom, ha agressziónak éled meg azt ha valaki szembeszáll a véleményeddel.
    Én csupán más tényeket sorakoztattam fel az általad előhozottak mellé.

    Uram bocsá’ még az sem tragédia ha egyszer tévedsz. Vagy mégis? 🙂

  28. 26.

    Az USA a dollárt védi, a (dollár világpénz jellegét) elsősorban, amit úgy tud megtenni, hogy fenntartja világhatalmi pozícióját, hegemóniáját.

    Aki ezt veszélyezteti(pl. nem dollárban szeretné elszámolni vevőivel az olaját), azt az államot támadja, szorongatja, vagy romba is dönti.

    Ez azért fontos, mert így évente több tízmilliárd friss dollárt tud rászabadítani a világra, amit ugye a semmiből állít elő és így röhögve pénzelheti az amúgy veszteséges palaolaj kitermelést is. (Ettől még igaz, hogy a befektetőket ösztönzik e cégek finanszírozására a jövendőbeli nagy haszon reményében).

    Ugyanakkor a teljesen befolyása alatt tartott szaúdi uralkodócsaládot és a környékbeli olajtermelő államokat arra kényszerítette, hogy növeljék a kitermelést az alacsony ár ellenére is.
    Máskor az OPEC államok összefogtak, visszafogták a termelést és az ár felment. Az elmúlt években miért nem tették ezt úgy komolyabban még akkor sem, amikor az olaj ára a béka segge alatt volt?
    Elvégre több száz milliárd dollár tartalékuk van, (kivéve Venezuela, Irán) és simán kibírják, ha jóval kevesebbet termelnek akár hónapokig, mégsem ezt tették az amerikai befolyás alatt álló nagy olajtermelők.

    Szóval szerintem is Amerika vastagon benne volt az olaj árának visszafogásában, hogy az oroszok bevételeit megnyírbálja, gazdaságát bedöntse, illetve ha ezt nem is tudja, akkor legalább gyengítse Putyin hatalmát, világhatalmi befolyását.

    Ez persze csak az én véleményem. Az olaj árára sok más dolog is hat, de tévedés lenne azt gondolni, hogy az Amerikai világhatalmi politika nem akarja és nem tudja manipulálni az árat érdekeinek megfelelően katonai hatalmával és a dollár világpénzével.

  29. 28 egamfle

    Úgy látom, hogy keveritek az objektivitást a szubjektivitással.
    Peak oil, ez objektív. Mennyi az eroei a kitermelésnél.
    A kitermelt olajat viszont emberi megfontolások alapján annyiért adják, amennyiért akarják. Akár áron alul is.
    Ez üzletpolitikai fogás az idők kezdete óta.
    Így teszik tönkre a nagy kereskedők a konkurenciát.

    Amerikának van aggódni valója:
    https://www.rt.com/news/441655-hypersonic-avangard-deployment-putin
    Kivédhetetlen rakétájuk lesz. (?)

    Ugyanakkor ijesztő már az is, hogy az atomháborúról beszélnek.
    http://oroszhirek.hu/2018/10/18/putyin-oroszorszag-csak-valaszcsapaskent-vetne-be-atomfegyvert/

  30. 28 – egamfle:
    Elegem van már ebből a személyeskedésből. Kitiltom, aki nem ért velem egyet. Ezért még senkit nem tiltottam ki. De az ilyen pimaszságokért már igen:
    „Uram bocsá’ még az sem tragédia ha egyszer tévedsz. Vagy mégis” illetve: „Nagyon kíváncsi lennék Tibor bá’ és n/a korrekt, mellébeszélés mentes válaszára.” Az a. p. beszél mellé.

  31. Mindig akkor tiltottál ki amikor már feketén fehéren levezetem hogy tévedsz, de természetesen mindig van valami amin meg lehet sértődni és akkor arra hivatkozva lehet kitiltani is.

    Sokkal egyszerűbb lenne szembenézni a tényekkel amik nem támasztják alá a teóriádat.
    Ez lenne a racionális gondolkodás lényege.

  32. 32 – egamfle:
    Szóval állandóan ki vagy tiltva, és mégis itt vagy. Vicces! 😀
    Van egy ötletem. Ne írj olyat, amin megsértődhetek. Ez még nem jutott az eszedbe?

  33. 21 egamfle
    „Ti nagyon egy húron pendültök, nem skizo érzés?”
    Ezzel a kérdéssel megpróbálod kipuhatolni, ki van a „n/a” nick mögött és célozgatsz arra, hogy „Tibor bá'” azonos velem (n/a).

    HIBÁT KÖVETTÉL EL!

    – Elérhetetlen célt tűztél ki magad elé, így feleslegesen pazarlod az erődet és az idődet.
    Nem tudhatod meg, ki van a nickem mögött, mert Tibor bá’ nem fogja elmondani.
    Bizonyosan nem haragszik rád, nekem sem akar kedvezni. Törvény kötelezi erre a titoktartásra.

    – Ha mégis valami „varázslattal” megtudhatnád ki vagyok, azt inkább ne tedd!
    Nem éri meg. Az az előny amit ez a pici infó ad, eltörpül a jogosulatlan adatszerzés és kezelés bírsága/büntetése mellett.

    – Aki nick mögött van, az ott akar maradni, ez a szándéka.
    Tiszteld ezt a (neked nem ártó) szándékot, ne „kukkolj”, ne legyél tiszteletlen.

    Könyvajánló: https://moly.hu/konyvek/fejer-istvan-tudni-illik-hogy-mi-illik

    34 Gyarmathy
    „Erről írjál már egy kicsit bővebben, főleg hogy már csomagolsz. ”
    Ebből a mondatból hiányzik egy-kettő szó. „kérlek”, „legyél szíves”, vagy valami hasonló.
    A könyvajánló neked is.
    Fiatal vagy, városban élsz, okosmobilod van, amerikai filmeket nézel. Jól értelek?

    Az árról 30-ban már írtam.

    Az árképzésről másképp:
    Van egy almám. Most esett le a fáról. Kicsi a súlya és a mérete, mert így bírta a szára eddig a fán tartani.
    Lesett, így ütődött lett. Kukacos, a poloska is belekóstolt, és így ősszel természetesen rohad is.
    Ezt az almát tudom nélkülözni, így ha valaki vételi szándékát jelezné, eladnám.
    Az alma ára 1000000 Ft. vagy 1 kg arany. ÍGY DÖNTÖTTEM. Megtehetem, az alma az enyém.
    Ez az ár reális, valóságos! Az alma létezik és valóban eladnám ennyiért. 🙂
    Az idei árakból kiindulva valószínűsítem, hogy ennyiért nem veszi meg senki, de az ára akkor is marad.
    H a másnak nem ér ennyit, NEKEM IGEN.
    Tetszik vagy nem, ennyi az alma ára nálam.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük