(2334) Einstein levele

Tibor bá’ online

13 éves lehettem, amikor apám kezembe nyomta a Fajok Eredetét azzal, hogy ezt olvassam ne a Bibliát. Ez akkor volt, amikor még Magyarország klerikális volt, a katolicizmus karmai között vergődött. Nekem kötelező volt a vasárnapi mise látogatás és a hittan benne volt a tantervben. De természetesen nem ez a lényeg, hanem az, hogy apám nem volt vallásos, nem hitt a lélekben, egyszer se láttam templomban és sose imádkozott. Éppen ezért meglepő volt, amikor 94 éves korában arról kezdett nekem beszélni, hogy az édesanyja odafenn már várja (kellett még várnia 2 évet 😀 ), de ne féljek, mert rám is vigyáz. Azt hittem nem hallok jól, de nem feszegettem a témát. A dolog egyszerű. A közhiedelem szerint, amikor egy utasszállítógép motorja leáll, az utasok között nincs ateista. A halál kapujában az emberek megtalálják istent. Aki biztos a dolgában, az a halál előtt se tér meg (hogy ezt a vallásos kifejezést használjam).

Hogy ezt mikért írtam le? Azért mert Einstein 1955-ben halt meg, az utolsó kézzel (és németül) írt levelét egy évvel korábban küldte el. Nem mellesleg mostanában árverezik el kb. másfél millió dollárért. És ugye jó oka lett volna rá, hogy higgyen  Istenben, hiszen a feltételezések szerint közel volt a személyes találkozáshoz. Mindjárt rátérek a levélre, de be kell szúrnom, hogy az istenhívők roppant tisztességtelenek, mert például Attila (lehettem volna valaki más) is állította, hogy még ilyen lángész, mint Einstein is hitt Istenben. Aztán most, hogy Attila befogja a száját, dajtás hittérítő urat kitiltottam, felütötte a fejét egy ADEPTUS nevű hitbajnok, aki a Jelenések Könyvét ajánlgatja tanulmányozás végett, mert ott le van írva, mi várható, amitől még én úgy  be vagyok szarva, hogy tagadom létezését. Kedves ADEPTUS bajnok! Nem vagyok beszarva, nem tagadom a tények létezését, de megvetem azokat, akik hitükön kívül semmi bizonyítékkal nem tudnak előállni. Csak nyomni a süket szöveget, az nekem nem elég. És akkor most Einstein! Előbb az eredeti levél fakszimile formában. Alatta a hivatalos angol fordítás, majd a releváns rész magyar fordítása.
Eredeti levél Angol fordítás = Translated Transcript:
Princeton, 3. 1. 1954 –
Dear Mr Gutkind,
Inspired by Brouwer’s repeated suggestion, I read a great deal in your book, and thank you very much for lending it to me. What struck me was this: with regard to the factual attitude to life and to the human community we have a great deal in common. Your personal ideal with its striving for freedom from ego-oriented desires, for making life beautiful and noble, with an emphasis on the purely human element. This unites us as having an „unAmerican attitude.” Still, without Brouwer’s suggestion I would never have gotten myself to engage intensively with your book because it is written in a language inaccessible to me. The word God is for me nothing more than the expression and product of human weakness, the Bible a collection of honorable, but still purely primitive, legends which are nevertheless pretty childish. No interpretation, no matter how subtle, can change this for me. For me the Jewish religion like all other religions is an incarnation of the most childish superstition. And the Jewish people to whom I gladly belong, and whose thinking I have a deep affinity for, have no different quality for me than all other people. As far as my experience goes, they are also no better than other human groups, although they are protected from the worst cancers by a lack of power. Otherwise I cannot see anything „chosen” about them. In general I find it painful that you claim a privileged position and try to defend it by two walls of pride, an external one as a man and an internal one as a Jew. As a man you claim, so to speak, a dispensation from causality otherwise accepted, as a Jew the privilege of monotheism. But a limited causality is no longer a causality at all, as our wonderful Spinoza recognized with all incision, probably as the first one. And the animistic interpretations of the religions of nature are in principle not annulled by monopolization. With such walls we can only attain a certain self-deception, but our moral efforts are not furthered by them. On the contrary. Now that I have quite openly stated our differences in intellectual convictions it is still clear to me that we are quite close to each other in essential things, i.e; in our evaluations of human behavior. What separates us are only intellectual „props” and „rationalization” in Freud’s language. Therefore I think that we would understand each other quite well if we talked about concrete things. With friendly thanks and best wishes, Yours, A. Einstein Ami minket pillanatnyilag érdekel, az ez: „The word God is for me nothing more than the expression and product of human weakness, the Bible a collection of honorable, but still purely primitive, legends which are nevertheless pretty childish. No interpretation, no matter how subtle, can change this for me. For me the Jewish religion like all other religions is an incarnation of the most childish superstition.
Fordítás: Az Isten szó részemre semmivel se jelent többet, mint az emberi gyarlóság terméke, illetve annak a megtestesítése. A Biblia tiszteletreméltó, de elképesztően primitív legendák gyűjteménye, ami különben meglehetősen gyermekded. Nincs olyan interpretáció, függetlenül attól, hogy mennyire kifinomult, amely megtudja ezt nálam változtatni. Számomra a zsidó vallás, csak úgy, mint bármely más vallás, többnyire a primitív babonák megtestesítése. Természetesen szerénységem a legteljesebb mértékben egyetért Einstein szavaival. Einsteinnel nem kell egyetérteni, de aki nagyhangon az ellenkezőjét állítja. Sőt a Jelenések könyvét bekövetkezendő valóságnak tartja, annak ezt valamivel alá kellene támasztani.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

21 gondolat erről: „(2334) Einstein levele

  1. Eistein ameddig csak vissza tudok emlékezni – elég régre tudok – a mindenkori ügyeletes zseni,a túlhájpolt celeb tudós.
    A Jelenések Könyve egy nagy nagy blama a hívőknek.
    Aligha dönthető el, hogy egy pszichotikus vagy egy drogos zavaros vízióiról szól.
    Na persze, ha valaki jelentést keres,akkor azt a lepedőn éktelenkedő hugyfoltokba is beleláthatja.
    Aki a Jelenések Könyvét komolyan veszi,az már elvesztette a józan eszét.

  2. A levelet én is megkerestem eredeti német nyelven, mert az angolban könnyebben eltévedek, meg egyébként is mindig fennáll a lehetősége egy félrefordításnak, amit itt persze nem találtam.
    Azt azért meg kell állapítanom, hogy sugárzik belőle a múlt század eleji klasszikus műveltség. Fizikus létére olyan kifinomult stílusban és filozófusi mélységgel fogalmaz, hogy érezni benne a nagy gondolkodót.
    A vallásokkal kapcsolatos egyértelmű ateista hozzáállása nem vonható kétségbe.
    Viszont a levelet tovább olvasva felfigyeltem egy érdekességre még az alábbi mondatban:
    „Amennyire én tapasztaltam semmivel sem jobbak (mármint a zsidók), mint más embercsoportok, még ha a hatalom hiányában biztosítva is vannak a legrosszabb fonákságokkal szemben. ”
    Mondjuk ez az utolsó mondat eléggé eltér az általános felfogástól, hogy azt ne mondjam, éles ellentétben áll vele.
    Vajon ezt hogy érthette Einstein? 🙂

  3. 2 – hubab:
    Ehhez talán hozzátartozik, hogy az Izraeli állam megalapozásakor (1948), felkérték, hogy legyen az első államelnök. Amit Einstein nagyon udvariasan, de visszautasított. E tény viszonyt hiányzik az életrajzából, amit ugye nem ő írt.

  4. 3 Tibor bá’
    Talán éppen arra gondolhatott a levelében megfogalmazott témában, hogy a zsidók nem tudtak olyan szélsőséges hatással lenni a világ eseményeire, mint sok nagy nemzetállam, mert soha nem rendelkeztek akkora hatalommal, ami potenciált adott volna ehhez, mivel nem rendelkeztek önálló, politikai súlyt jelentő állammal.
    A nem zsidók szemében viszont éppen az a felfogás uralkodik, hogy a zsidók irányítják a világpolitikát.
    Lehet, hogy Einstein úgy gondolta, hogy az nem valami összzsidósághoz tartozó dolog, hanem a zsidók gazdasági elitjének tagjai képesek nagy befolyásra, saját gazdasági érdekeik érvényesítésére, de ez nem a világ zsidósága, csak a szupergazdag egyének tevékenysége.
    Lehet, hogy attól tartott, hogy ha emellé még egy nemzetállami háttér is létrejön, akkor a zsidó állam is elkövethet olyan történelmi bűntetteket, mint amikkel Németország és egyéb nagyhatalmú országok jellemezhetők.
    És ez tán be is következett, lásd a palesztinok drasztikus elnyomása…

  5. BIBLIABOL ELEG egyoldalt elolvasni….Es csomor.-gyonyor.:-))

  6. A vallások (és keált szektái )mint olyan egyfajta hatalmi tényezö, az emberek felett ahogy ma a jobb és baloldali azokból levált szektáns politika.

    Viszont az ember nemcsak fizikumból áll hanem mentális tudatosságból is ami megfoghatatlan – és ez a megfoghatatlan az amit szellemnek nevezünk.
    Halálközeli élményeknél ezzel találkozunk – már aki.

    Az állatoknak is van a ösztöneik felett lélek, ezt minden kutyatartó észlelheti, hogyan tud ráhangolódni a gazdira csak az a tudat hiányzik belőlük hogy holnap mi lesz…vagy mi van halál eseménynél – bááár érzik magát az elmulást.
    Nyilván tudatilag az is hiány bennük mig az emberben megvan hogy az elmulás velejárója az életnek.

    A biblia egy önfelmentö irat a sok más népeket kirablás esetére, ugyan ez a coran belőle készitve.

  7. 6 – Kékavian:
    Mi az alapja ennek a kinyilatkozásnak? És most finom voltam.

  8. A cikk elején felvetett gondolatra reagálnék (zuhanó gép meg az ateisták).
    Amikor valaki ezt mondja, annak csak annyit kell felelni, ha van isten, nincsenek zuhanó gépek

  9. Tibor ba’:
    En csak azt szertnem kerdezni, hogy gondolkoztal-e mar azon mi lenne szamodra az egyertelmu es ketseget kizaro bizonyitek, teny ha ugy tetszik, ami az Orokkevalo letezeset alatamasztana? (FONTOS! nem beugratos kerdes, csupan csak erdekel)

  10. 9 – Hochstein:
    Nem vagyok Tibor Bá’ szócsöve, csak valahogy mindig előjön ez.

    Az Örökkévaló, ugye ha létezik, és minden hatalom birtokosa, nyilván képes egyértelmű jelzéseket adni, ha akar. A kérdés, hogy miért nem akarna? Felvilágosíthatná Tibor Bá’-t meg engem is.
    Megteremtett mindent, de szándékosan túlkomplikálta a világot és megteremtette a benne való kétkedés lehetőségét. DE MINEK? Logikusan semmi értelme, mert egyszerűbb módon irányíthatná a világ folyását, ha nem lenne kétkedés a léte körül.
    Úgyhogy akkor mi a rejtőzködés célja? Erre számomra a legnyilvánvalóbb válasz az, hogy azért rejtőzködik, mert nem létezik, csak a hívők fejében.

  11. 9 – Hochstein:
    Azért válaszolok erre a kérésre, mert ha 6 havonta egyszeri hozzászólásod témája, akkor neked biztos tényleg fontos.

    Nem vagyok maximalista. Bármit elfogadnék, ami egyértelmű és nem lennék egyedül, aki jelen van, az ugyanabban az élményben részesülne, hogy a hallucinációt kizárhassam.

  12. 10:
    Deus Absconditus, azaz rejtőzködő Isten, vagy „Bizony, rejtőző Isten vagy te” – mondja Ézsaiás próféta (Jesájá 45:15.) te most ezt a témát feszegeted…irgalmatlan irodalma van, az említett címszavakat beirva tucatjával lesz találat felvetésedre pro és kontra. Én magam nem bonyolodnek ebbe bele, nem celom senki meggyőzése vagy lebeszelese.

    11. Tibor ba’
    Köszönöm, megtisztelsz!

  13. 12 – Hochstein:
    Direkt nem akartam kihegyezni a keresztény istenképre. Azt az irodalmat is emberek hozták össze, meg a többit istenét is. De közben az egész csak felesleges bonyolítás. Egy létező isten minek tenne ilyet, milyen érdeke fűződne hozzá. Szimplán szívatja magát a sok hitetlennel, és máshitűvel, vagy mi? Miért is másmilyen a föld egy másik régiójában a vallás, ha annyira egyértelmű a létezése?

    Az üzenetre visszatérve: egyértelműen tudna üzenni, ha akarna. De ezt sohasem teszi, csak a hívőkkel. Ez hiányos logikailag nekem. De ne keressünk tovább logikát a vallásban, mert nem vezet sehová. A hit lényege önmaga. Akit segít annak kelleni is fog mindig, a többiek meg elvannak jól vagy rosszul nélküle.

  14. 12 – 13:
    D311c jól fogta meg a dolgot. Vannak emberek akik képtelenek élni hit nélkül. Pl. 40 éven keresztül játszik 5 számot a lottón. Elhunyt apja, anyja, 3 nagybátyja születési dátumán, mert hisz abban, hogy ezek ott fenn elintézik neki, hogy nyerjen 100 milliót. Ebben annyira hisz, hogy 40 év alatt elkölt rá kb. fél milliót. De jól elvan vele. 40 éven át ábrándozik, mire fogja költeni a 100 milliót. Fél királyságom adnám azért, ha hinnék a másvilágban, mennyivel könnyebb úgy meghalni, hogy elrohadás helyett az isten jobbján fogok csücsülni. 😀

  15. 9: Egyrészről ez a kérdés meg is fordítható: Mi lenne olyan bizonyíték, ami miatt Te revideálnád hitedet, és és elfogadnád, hogy Örökkévaló NEM létezik?

    Másrészt, ha létezne Mindenható, akkor képes lehetnék-e nem hinni a létezésében, ha ő azt akarná, hogy én higgyek benne?
    Ha igen, akkor mégse Mindenható, ha nem, akkor vagy nem létezik a Mindenható, vagy nem akarja, hogy én higgyek benne…

  16. 10. Itt ugye a szabad akaratról van szó. Nem lehetne szabad akarat, ha lenne bizonyíték Isten létére, ezért csak hit által juthat el az ember Istenhez. Aki a „lázadó angyal” Lucifert is azért engedi szabadon működni, hogy az ember szabadon választhasson, melyiküket követi. Valahogy így szól a keresztény magyarázat 🙂
    Egyes nézetek szerint a végítéletkor ezért Lucifer és az összes ördög is feloldozásban fog részesülni a bűnei alól (a megáltalkodott bűnös emberek nem, ők választhattak – ahogy a viccben van, mikor a négerek kérdőre vonják a misszionáriust, hogy miért mondta el nekik az örömhírt, hogy most elkárhozzanak)

  17. 5. Palesztínok drasztikus elnyomása.

    Ez egy félrevezető állítás, A valóságban minden olyan arab, aki Izrael állampolgára, azonos jogokat élvez mint bármely zsidó. Kötelessége az kevesebb.
    Sajnálatos, hogy a palesztín vezetés csak akkor kap segélyt az arab nacionalista és a fehér keresztény de rejtett antiszemita országoktól, ha folyamatosan terror gyilkolják a zsidókat.
    A hétköznapi palesztin rá van kényszerítve a terror cselekedetekre, mert a vezetés kezében van a karhatalom, és kegyetlenül elbánnak azokkal akik megtagadják a zsidók elleni gyűlöletet.
    Egyes mértékadó, források szerint több arabot ölet meg a palesztin vezetés, mint amennyi arab terroristát a zsidók, az önvédelem során

  18. 8. Asidotus

    Jól kijön a szatócs, vagy a jóságos, gondviselő apuskának elképzelt Istenről kialakított elképzelés a szavaidból.
    Ha van isten, nincs zuhanó repülőgép.
    Alkotó Intelligencia van, amely létrehozott egy piszok jól működő rendszert.
    Kicsit beavatkozik néha, de nem ül lesben minden ember mögött, kiigazítanai a hülyeségeit.
    Az autógyári mérnök sem rohangászik az általa tervezett járművek vezetői után, időben megnyomni a kormányt, vagy félrekormányozni, elkopott féket generálozni.

    Le kellene számolni az ember alkotta istenképpel, és a köré ragsztott legendákkal, csodatevőkkel, és helyébe állítani az Intelligenciát, amelynek keze nyomát lépten-nyomon látjuk, tapasztaljuk.
    Az, hogy nem értjük még az Intelligenciát amely az életet fölébe tette a Termodinamika második törvényének, csak a saját tudatlanságunkat bizonyítja, nem az Alkotó létét, vagy tagadását.

  19. 17. bogozy
    „azonos jogokat élvez mint bármely zsidó”
    Ja. Csak más az igazolványa, más az autójának rendszáma, bizonyos helyekre nem mehet, bizonyos helyekről nem jöhet ki, néha elzavarják a saját házából, földjéről, stb. de amúgy tényleg mindenben egyenlő… Ha tévednék, majd Bálint kijavít.

    18. bogozy
    Tudnál mondani példát a „kicsit beavatkozik néha”-ra?

  20. 19.

    Néha, ritkán, születik olyan ember, aki a különleges bölcsességével előbbre lépteti az emberiséget.

  21. 20. bogozy
    És ez egész biztosan isteni beavatkozás eredménye? Nem lehet, hogy a szülők genetikai anyagának megfelelő együttállása?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük