(2609) Horthy Miklós (Vitéz, nagybányai)

Tibor bá’ online

 

A rendszerváltás óta nem először van Horthy a tűzkeresztben, mintha nem lenne elég oka a nemzet kettészakadásának. Egyesek Horthy pártiak, másoknak viszont ellenkező a véleménye. Vannak persze történelmi tények, amin tényleg nem lehet vitatkozni, de a mai társdalom nagyobbik (és aktívabb) hányada a Kormányzó úr kormányzásának befejezése után született. Ez persze önmagában nem lenne baj, de a háború megtapasztalásának hiánya az objektivitás ellen hat.

Horthy nagyon fontos döntések előtt állt, amiket – némi felületességgel – lehet utólag kritizálni. Egy biztos, Lengyelország és Csehszlovákia nem voltak német „bérencek”, mégis ugyanaz a sors várt rájuk, mint ránk. A népi demokráciát akkor se tudtuk volna elkerülni, ha történetesen fegyveresen ellenálljuk a megszállást. Románia szintén német bérenc volt, de előbb ugrott ki, mint ahogy mi megpróbáltuk, valószínűleg jobb a politikai érzékük. Csatlakoztak a tengelyhatalmakhoz, mert ha a németek győznek, nem tudtunk volna mindent visszavenni. Amikor látszott, hogy Sztálin fog győzni, akkor viszont az ő bőkezűségétől féltek. Így maradt minden a régiben.

Összességében, Horthy a magyar jövőt a legkisebb mértékben se befolyásolta, de végül is mit akart? Magyarország 1914-ig egy virágzó, gazdag ország volt. Még ma, több mint 100 évvel később is húzzuk ennek hasznát. Nem egy kis paca a szerbek és szlovákok közé szorítva. És ez szinte napok alatt elveszett. Elveszett mert a határain belül élő szerbek, tótok, oláhok szabadulni akartak a magyar földesuraktól, akiknek volt 70 évük (1848-tól 1918-ig), hogy kialakítsanak a 20. századra előremutató reformokat.

Az elcsatolt területek magyar földesurai mind a csonka országba jöttek és azon mesterkedtek, hogy lehetne Trianon visszacsinálni. Természetesen propagandával kezdték, mert a csepeli vagy angyalföldi munkásnak, vagy az alföldi parasztnak az életét nem befolyásolta az ország mérete. Ahogy most azzal operálnak, hogy Soros zsoldosai be akarják hozni a migránsokat, akkor az volt a szlogen, hogy „csonka Magyarország nem ország, egész Magyarország mennyország”, csak azt nem tették hozzá, hogy kiknek. És persze Nagy Magyarországban is kardlapozták volna a tüntetőket.

Az persze világossá vált, hogy német segítség nélkül esély sincs a területi rendezésre. Hitlert is az igazságtalan békekötése tüzelte, minket is (lehet egy békekötés igazságos?). Az együttműködés szükségessége adott volt. Sajnos se Hitler, se Horthy (se Mussolini) nem volt politikai stratéga, ellentétben Churchill angol miniszterelnökkel, aki háborút akart. Hitlernek még néhány évig fel kellett volna készülni és nem kellett volna hozzányúlni a zsidó kérdéshez, pláne irtani őket. Ez az a pont, ahol Horthynak meg kellett volna makacsolni magát, de a túl nagy tét érdekében mindennél engedett. A 2. Magyar hadsereget se kellett volna odavetni hiányos felszereléssel, de akkora már mindenkinek elszállt a józan esze.

Végeredményben Horthy hozott igen rossz döntéseket, de a kérdés, lettek volna jó döntések? Válassza az öngyilkosságot? A neve tiszta marad, de változtatott volna bármin is az eseményeken? Igen, Szálasi előbb veszi át a hatalmat, még nagyobb lett volna a magyar vesztesség.

Egy történelmi alakról lehet beszélni, kaphat egy plakettet mondjuk Kenderesen, elvégre Rákosiról és Kádárról is beszélgetünk, de nem szabad elmenni se a szélsőséges jobb-, se a szélsőséges baloldali irányba. Mert ha a szürkének van 50 árnyalata, akkor a történelemnek is minimum ennyi lehet.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

26 gondolat erről: „(2609) Horthy Miklós (Vitéz, nagybányai)

  1. „Ez az a pont, ahol Horthynak meg kellett volna makacsolni magát, de a túl nagy tétérdekében mindennél engedett.”

    Talán pont fordítva.
    A zsidótörvények csak ímmel-ámmal lettek végrehajtva, és Hitler tulajdonképpen ezen rágott be, ezért vesztette el a bizalmát Horthyban.
    A második hadsereg bevetése pedig adott még egy kis időt, mielőtt Hitler megszállja Magyarországot.
    Horthy tudta, hogy ez előbb utóbb be fog következni… Ő eddig bírta húzni.
    Jó…
    Persze jó lett volna, ha az angolok nem szabotálják el a kiugrási kisérleteket…
    Sőt… Az angol zsidó lobby kifejezetten amellett volt, hogy Magyarország maradjon német-barát, és amíg lehet, kerülje el a direkt megszállást.
    De végül túlkombinálták…

    https://books.google.fr/books?id=bBBMIxSCQZMC&pg=PA945&lpg=PA945&dq=any+premature+desertion+of+germany&source=bl&ots=Qm-wBaRAR_&sig=klZJVFIdElEhpuYYjwu9-RjDKys&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwjM_cKr5abdAhXBx4UKHVMSDMAQ6AEwAHoECAAQAQ#v=onepage&q=any%20premature%20desertion%20of%20germany&f=false

    Bocs a hosszú linkért, de itt van leírva… Herbert Strauss könyvéből, Hostages of Modernisation, Current Research of Antisemitism…

    Gondolom, a zsidók értékelték Horthy erőfeszítéseit, ezért csak tanúként volt megidézve Nürnbergeben és ezért van egy koszorú a sírján a „hálás zsidóságtól”.

  2. Jó dolgok ezek a Horty Miklós dologok, az egyik ismerősöm , aki néha lejött a szülői házába a dunántúlról történelemtanár volt, már 85 éves. Ő még szeretettel beszélt ezekről a dolgokról , de sajnos ahogy az ő generációja elmegy majd a Horty név is olyan ismeretlen lesz mai 20-as generációnak, mint nekünk egy tizedik században élt gróf.

    A magyar történelem végignézésére a honfoglalástól a napjainkig van egy sorozat amit a dunán nyomtak , youtubon fenn van, nem tudom mi a címe, akit érdekel a történelem érdemes megnézni, csak sajnos a mai rohanó világban egyre kevesebb időt tud rászánni végignézni egy kb. 40 részes sorozatot.

  3. Horthyék már a német megszállás előtt ki akartak ugrani. A britek nem hagyták. Több esélyünk nemigen volt.

    Biztos volt néhány döntés, amit Horthy jobban is meghozhatott volna, de a hadsereg tele volt németbarát tisztekkel, ami megkötötte a kezét. Minden kísérletét meghiúsították a németektől való távolságtartásra.

  4. Van egy kérdéskör, ami nagyon lényeges lenne korrektül kifejteni, de amit semmilyen komoly történész nem vizsgál (mert tabu alatt van, és aki hozzányúlna, azt rögtön kiközösítenék):
    Mi volt az oka a huszadik század eleji antiszemitizmusnak?
    Milyen racionális érveket hoztak fel az akkori antiszemiták, és mennyi lehetett ennek az igazságtartalma?

    Röviden: az volt az általános meggyőződés, hogy a zsidó szabotázs miatt vesztettük el az első világháborút. Ezt nagyon sokan leírták, de nagy szükség lenne egy érzelmileg távolságtartó, korrekt történészi elemzésre arról, hogy ez a vélekedés mennyire volt megalapozott.

  5. Magyarországot, a Magyar Királyságot a történelme során
    kívülállók által finanszírozott gyarmatosítással
    több alkalommal megerőszakolták és visszavetették.
    Horthy mindent megtett, hogy megőrizze a magyar egységet.
    Célja az 1920-as szerződés revíziója,
    és a külpolitikai lehetetlenségből való kilábalás volt.
    A kis antant tolvajok nem adták vissza a magyar területet,
    a nagyobb országok közül egy az olaszok kivételével átnéztek rajtunk.
    Amíg magyarok voltak az ország élén, próbáltak életképes, gondolatokat és terveket kialakítani a nemzet jövőjéről.
    Folyamatosan kellett küzdeniük a a pártok jelentette szektás gyűlölet ellen, ami az egész társadalmat rontotta.
    Spontán forradalom nem létezik.
    Baloldal és jobboldal ezek marionett hülyeségek.
    A dolgok bekövetkeznek, de ne gondold
    hogy csak véletlen arra jár valaki és meghal egy államférfi.
    A legkiválóbb politikusainkat gr.Tisza Istvánt és gr.Teleki Pált is kegyetlenül lelőtték.
    Teleki öngyilkossága képtelen hazugság, amit történészek is terjesztenek.
    Amíg valóban magyar volt a vezérkari főnök,
    Adolf követelését, hogy átlépjenek az ezeréves határon megtagadták.
    Mindenképp magyar vér kellett follyon, mert ezer év alatt se haltunk ki.
    Közép Európa országai folyamatos bitorló zog projektek kísérleti terepe.
    Arra a népre (szerb…stb) amely nem kíván a „demokráciából” részesedni,
    a háborús bűnöző és cionista zenész Clinton és mai elvtársai urángyártási hulladék uránt szórnak, amely egy jó ideig ott is marad.

  6. 4. Ábel

    Azért vizsgálják.

    Nézd meg ezt, elég korrekt… egy videó és rengeteg dolgot rendbe tesz.

    Dr. Drábik János: Benjamin Freedman leleplezései, Morgenthau, Kaufman, Hooton tervei.

    Egyszer talán még Tibor bá is műsorra tűzhetné a részleteket…

    Mindenesetre nagyon jól kiemeli, hogy miért nem látható Drábik a fősodratban…

  7. 4 Ábel

    Ez is jó : („tudományosan” megközelítve)

    Dr. Drábik János – A JEGYZŐKÖNYVEK – Egy világtörténelmi hamisítvány máig élő igazsága.

  8. Horthy lehetett volna tisztességes katona, ha tartja magát a királynak tett hűségesküjéhez, de hát nem igen akaródzott neki visszaadni a hatalmat, mikor az már egyszer a kezébe került (nem véletlen voltak ám ott a fegyveresei a kormányzóságáról szóló szavazáson), pedig IV. Károly király kétszer is megpróbált visszatérni 1921-ben… Másodjára még egy kis fegyveres csetepaté is kialakult a dologból. Hogy harmadszor már ne próbálkozhasson, az országgyűlés gyorsan meghozta a trónfosztásról szóló törvényt:
    1921. évi XLVII. törvénycikk IV. Károly Ő Felsége uralkodói jogainak és a Habsburg Ház trónörökösödésének megszüntetéséről
    1. § IV. Károly király uralkodói jogai megszűntek.

    – Ezek szerint egész addig megvoltak, tehát Horthynak (a katonai esküje értelmében is) engedelmeskednie kellett volna.

    2. § Az 1723. évi I. és II. törvénycikkben foglalt pragmatica sanctio és minden egyéb jogszabály, amely az Ausztriai Ház (Domus Austriaca) trónörökösödési jogát megállapította vagy szabályozta, hatályát vesztette és ezzel a királyválasztás előjoga a nemzetre visszaszállt.
    3. § A nemzet a királyság ősi államformáját változatlanul fenntartja, de a királyi szék betöltését későbbi időre halasztja és utasítja a minisztériumot, hogy eziránt arra alkalmas időben javaslatot tegyen.

    – Ezt a király választási dolgot meg szépen elsunnyogta… Ha igazán tökös legény lett volna, megválaszttathatta volna magát rendesen, a király nélküli királyság kormányzójának szerepében bohóckodás helyett.

    4. § Ez a törvény kihirdetésének napján lép életbe.
    ———————-
    Kis érdekesség, hogy a kormányzó unokája (aki épp a minap Mo-on járt) áttért a muzulmán hitre.

  9. 8. Avatar

    „Horthy lehetett volna tisztességes katona, ha tartja magát a királynak tett hűségesküjéhez”

    Azért volt már olyan a történelemben, amikor a katonától az eskü és a parancsmegtagadás lett volna a „becsületesség” alapja… nem?

    Hát igen…
    Ez az a probléma, ami az idegen hatalomnak tett eskü, az egyéni becsület, az ország érdeke, és a hazaszeretet közti konfliktus generál.
    Akkoriban ezeknek egyszerre nem nagyon lehetett megfeleni. Különösen nem a 100 éves rálátás hiányában.

    Szerintem meg az lett volna bohóckodás, ha megkoronáztatta volna magát.

  10. A saját békéjét bárki megtalálhatja amiben hisz, és akihez fohászkodik.

    A világot nem teremtette senki.
    Nem Mahomed, jehova, Zeus, Mózes vagy Budha.
    Az, hogy Ádámot megműtötte valaki,
    azzal egy szövetrészéből megteremtette a Nőt komplett ökörség.
    Mindezek mellett az emberek születnek,
    nevet kapnak,
    esküdnek egymással, és elhalnak.
    Szükség volt, és lesz mindíg arra,
    hogy ilyen alkalmakkor valaki elvállalja azt, hogy helyettünk
    elmond valami emlékezetes, emelkedett beszédet
    megáldjon, és elveszi az ezért járó ajándékot,vagy némi készpénzt.
    Nevezzük vallásnak.

  11. 10. Xander

    „azzal egy szövetrészéből megteremtette a Nőt komplett ökörség”

    Őssejt, szervnövesztés, klónozás…

  12. 9: Ha magát nem akarta megkoronáztatni, akkor kereshetett volna megfelelő király jelöltet, ha már egyszer királyság volt az államforma…

    10: Speciel az én esküvőmön az anyakönyvvezető minden vallási maszlag nélkül is képes volt beszédet mondani.

    11: XY nemi kromoszómás férfi sejtjeiből hogyan klónoznának XX kromoszómás nőt?
    Ez ám az igazi transzgender elmélet…! 🙂

  13. 12.
    Azt személyesen a Szent Lélek klónozta,
    arra az alkalomra meg volt engedve.
    Dogmatika nem egy lájtos esti olvasmány.
    Még a kérdés felvetésével is blaszfemia bűnébe esnénk.
    Javaslom térjünk vissza vitéz nagybányai Horthy Miklós Kormányzó Úrhoz
    kinek szobrát van szerencsém az országban egyre több helyen felfedezni.

  14. 12. Avatar

    „9: Ha magát nem akarta megkoronáztatni, akkor kereshetett volna megfelelő király jelöltet, ha már egyszer királyság volt az államforma…”

    Azért nem olyan egyszerű egy „megfelelő” királyt leakasztani…
    Aztán meg nem úgy megy, hogy szólunk a portásnak, hogy ha nincs más, ő is jó lesz…

  15. 14 – Attila:
    Nem akarásnak nyögés a vége.
    Ottó nem rég halt meg
    Számtalan nemesi család élt az I. világháború után.
    A Duna is befagyott minden évben. 😀

  16. „Hitlernek még néhány évig fel kellett volna készülni és nem kellett volna hozzányúlni a zsidó kérdéshez, pláne irtani őket. Ez az a pont, ahol Horthynak meg kellett volna makacsolni magát, de a túl nagy tétérdekében mindennél engedett.”

    Nem, ugye?

    Ez annak a tipikus esete, hogy a dolgozók széles tömege bezabál egy rakás fals információt, s azon kénytelen rágódni évtizedekig. Hitler nyíltan megírta a meoárjában, hogy a zsidók addigi tevékenysége méreg az országnak, ezért ki kell onnan lökdösni őket. Namármost egy történész, aki tárgyszerüen ezzel csak érintőleg foglalkozott, kerek-perec megírta, ill összeszedte egy kötetbe az original nyilatkozatok százait, hogy a cionisták röviddel Hitlert kancellárrá kinevezése után felkeresték, azzal, hogy lényegében azonosak a céljaik, ezért felajánlották, hogy müködjenek együtt, ezt Hitlerék örömmel elfogadták. (Az izraeli politikát megalapozó mítoszok / Roger Garaudy) Ez nyolc évig tartott, és a teljes kitelepítési folyamat tervezése mellett (lágerek, ahonnan mindig a cionisták válogathatják ki a következő transzportot, anyagiakat vihetik magukkal, Göbbels mint egy őrült rohangált Ausztriába, zsidó fiatalok mezögazdasági táborait szervezni, az állami ünnepekre a cionisták náci egyenruhában, de saját zászlókkal vonulhattak… (fotó) 41-ben a cionisták új ajánlattal mentek, felajánlották a katonai együttmüködést is, de csak Palesztina területén. Közben a helyzet bonyolódott, …

    41-ben a német titkosszolgák kiszúrták, hogy a közös határon 220 szovjet hadosztály áll ugrásra készen, s mikor a világhírü Levitán bemondó elvtárs a moszkvai rádióban sztentori hangon eldörögte, hogy Sztalin elvtárs további 800ezret rendelt oda, akkor Hitlerék úgy gondolták, hogy ha egy ekkora sereg megindul, azt mozgásban lehetetlen lefékezni, ezért preventiv, megelőzően léptek … (olvasva Zsukov és Saposnyikov marsall elvtársak memoárjait, érzékelhető, hogy jókat röhincsélnek a balfácán németeken, hogy 220 hadosztály, mikor volt az 350 is …) Fontos, hogy a korabeli cikkeiben Hitler jelezte, hogy tudják, hogy ez a háború megnyerhetetlen, de kénytelenek …

    Tehát a köznép csak a deportálásokat látta, felháborodott rajta jogosan, mivel a két aktor a hátteret titkosan tartotta. Budapesten viszont egy Esti Hírlap-intervjuban egy csendőr ezredes (44 őszén) a kapott kérdésre -miért ők kisérték az állomásra a transzportokat?leszögezte, hogy az egészet a német megszálló hatóságok és a Zsidó Tanács irányították, a csendőrséget az egész biztosítására rendelték ki.

    Ennek két fontos oka volt. A sorok elején mindig olyanok mentek, (beavatottak), akik elterjesztették az egész országban, hogy mi most megyünk a biztonságba, ti, a többiek meg szét lesztek bombázva (ami meg is történt) Ezért durcás vot a lakosság … A másik ok, hogy a plebsz között elterjedt, hogy a zsidók böröndjeiben mérhetetlen kincsek vannak, s erre sokaknak fájt a foga … A leirásokban olvashattuk, hogy a lágerben a tulajdonostól leválasztott csomagokat egy speciális osztag kezelte, s a talált összegeket átnyomták a cionisták svájci bankszámlájára, jött tőlük olyan megjegyzés is, hogy ezt a németek korrekten végig betartották …

  17. 16 – barba:
    Ezt a süket dumát tulajdonképpen ki kellene törölnöm, de hagyom, hagy röhögjön más is. Szerintem ez már Attila (PV) (aki lehetett volna más is)-nek is sok.

  18. Röhejes. Negyvennyolcban ki akartunk ugrani a monarhiából. Nem sikerült. Tizennégyben az első világháborúból, nem sikerült. Negyvenhárom körűl a másodikból… Nem sikerült. Mi van, itt senki sem ismeri a magyar történelmet? Mikor volt nagy Magyarország, és mikor volt már GYARMAT az ország? Horthy egy kis pöcs volt akivel a nagyhatalmak játszadoztak. Mint ahogyan Magyarország sem volt ország már rég és MOST SEM AZ. NAGYON BUTA AZ AKI AZT HISZI HOGY FÜGGETLEN ORSZÁG FÜGGETLEN ÁLLAMPOLGÁRA MA ITT A KÁRPÁT MEDENCÉBEN.

  19. 18 – Dan:
    Negyvennyolcban nem volt monarchia.
    Tizennégyben a hadügy közös volt.
    Negyvenhárom körül nem akartunk kiugrani.
    Luxemburg jóval kisebb, mint Magyarország és mégis ország.
    A föld egyetlen országa se független.
    A többiben igazad van. 😀

  20. -. Igaz, a monarchia 67 től van hivatalosan. Előtte a Német Római császárság seggnyalói voltunk, utána is.
    -. Igaz. Részben szintén.
    -.Igaz. Mert előbb volt, de a „migráns” területek elvesztése jobban fájt nekünk mint több ezer zsidó deportálása.
    Ha a miénk lenne az akkori terület, átgondolta e valaki valaha hogy hogy a büdös francba tartanánk azt össze, ha negyven aranykoronás földeket ajándékozunk a német BMW gyárnak csak hogy meglegyen a gazdasági válság kvóta. Lehet itt nagymellénnyel magyarkodni, de ma nincs igazi a hazáért kiálló magyar. Az Aradi vértanúk idején sem volt. Sok kűlföldi, de magyar érzelmű halt meg hiába ezért a fosért ami most van.

  21. Húú Dan 20..ha ez fos mehetnél máshova.

    Nekem a hazám.

  22. 20 – Dan:
    Az ország max 10 százaléka magyar származású. A 90 százalék betelepedett, és magyarosított nevű. A te vezeték nedved is magyarosított. A nevelő apádé is. A XIX. században még nem volt divat a magyarosítás. A Damjanichok, Dembinszkyk ezért zavartak téged össze.

  23. 15. Tibor bá’

    „Ottó nem rég halt meg
    Számtalan nemesi család élt az I. világháború után.
    A Duna is befagyott minden évben. ? ”

    Azt Horthy is tudta, hogy nem véletlenül szabdalták szét a Monarchiát a nálánál SOKKAL nagyobb erők.
    Nyilván nem akart egy újabb Habsburgot az ország nyakára, a nemesi családok meg vagy nem voltak alkalmasak, vagy nem merték vállani a hatalmas ellenszél miatt.
    Van itt pár mellék körülmény, ami azért belejátszhatott abba, hogy Magyarországon NE legyen újra királyság.
    Ugyanis a királyoknak jogaik vannak.
    Ferenc Jóska például megvétózta a pápaválasztást…
    Meg II. András óta a magyar Szent Koronát viselő királyok egyben Jeruzsálem királyai is. És ezzel is járnak jogok, amik esetleg megnehezíthetik Izrael megalakítását.

    Szóval… Horthynak volt elég baja király nélkül is. Egy koronázással megint csak a konfliktusokat növelte volna.

  24. 20. Dan

    „Ha a miénk lenne az akkori terület, átgondolta e valaki valaha hogy hogy a büdös francba tartanánk azt össze, ha negyven aranykoronás földeket ajándékozunk a német BMW gyárnak…”

    Ha a miénk lenne, akkor nem kellene a földeket a BMW-nek ajándékozni…
    Persze jó kérdés, hogy úgy „lenne-e meg” hogy el se veszik, vagy az elmúlt 98 év során mikor kapjuk vissza.

  25. 23:
    Attila, Magyarország a háború végéig királyság volt. Király nélkül, egy kormányzóval. A posta például hivatalosan: „Magyar Királyi Posta” volt. De ez ma már lényegtelen. Lehet, hogy Orbán dinasztiát alapít, és akkor nagyon jól járunk:
    1) Elkerüljük a polgárháborút.
    2) Orbánnak nem kell félni, hogy megfúrják, tehát nem lesz kénytelen eltűrni az alattvalók lopásait, vagyis veszély nélkül lehet korlátlan úr.

    Persze le kell szökni a szaros pelenka eldobálásról. 😀

  26. 25. Tibor bá’

    Magyarország addig volt királyság, ameddig hivatalosan és jogilag meg nem változtatták a státuszát.
    A trianoni területvesztést és a királytalanságot sokan sokáig ideiglenes állapotnak tekintették. Károly még vissza akart jönni párszor, de az antant megakadályozta.
    Végül 1946-ban szovjet segítséggel létrehozták a köztársaságot…

    „Persze le kell szökni a szaros pelenka eldobálásról. ? ”

    Ez igaz.
    Különös tekintette arra, hogy ippeg véletlenül mindig jár arra valaki, aki fényképeket készít…
    Mert hát se Tavares, se Sargentini, se a Fidesz lopások hosszú listája, se a sajtószabadság meg a CEU beszántása, se az elvándorolt fél ország nem rendítette meg a nép Orbánban való hitét….
    De talán pont az unokája szaros pelenkáján fog elcsúszni a Patás !

    A remény hal meg utoljára !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük