(2601) Minden csendes az északi fronton

Tibor bá’ online

 

The image below shows Arctic sea ice north of Greenland and around Ellesmere Island. This is the area where for thousands of years the sea ice has been the thickest, in many places remaining thicker than 5 meters (16.4 ft) throughout the year.

Fordítás: Az alábbi képen Grönlandtól és az Ellesmere szigettől északra található jég látható. Ez az a terület, ahol évezredeken keresztül legvastagabb volt a jég, több helyen éveken át több mint 5 méter vastagon állt.

The loss of this sea ice indicates that the buffer is gone. Sea ice acts as a buffer that absorbs heat, while keeping the temperature at the freezing point of water, about zero degrees Celsius. As long as there is sea ice in the water, this sea ice will keep absorbing heat, so the temperature doesn’t rise at the sea surface.

Once the buffer is gone, further energy that enters the Arctic Ocean will go into heating up the water. The amount of energy absorbed by melting ice is as much as it takes to heat an equivalent mass of water from zero to 80°C.

Fordítás: A tengert borító jég eltűnése azt jelenti, hogy megszűnt a puffer hatás. A tengerben lévő jég pufferként működik, vagyis abszorbeálja a hőt, miközben a víz hőmérsékletét fagyásponton tartja, ami kábé 0 °C. Amíg jég van a vízben az a hőt abszorbeálni fogja, tehát a hőmérséklet a felszínen nem tud emelkedni.

Amint megszűnik a puffer hatás, az Atlanti-óceánba érkező további energia a víz melegedésére fordítódik. Az olvadó jég által abszorbeált energia mennyisége annyi, amennyire szükség van azonos mennyiségű víz nulláról 80 °C-ra való melegítéséhez.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

8 gondolat erről: „(2601) Minden csendes az északi fronton

  1. Ezek szerint a jövő nyár hősége és szárazsága még nagyobb károkat okozhat a mezőgazdaságban , mint idén. Az ivóvíz-és folyóvíz (reaktorhűtés) problémát nem is említem. Ha a jövő nyári termések ezt komolyabban megsínylik, akkor 2019 őszére, vagy 2020 elejére bekövetkezhet egy nagyobb élelmiszerválság? Én igennel tippelnék.
    Köszönet a forrásért, igen meggyőző.

  2. Amennyiben még 3-4 évig ez lesz a trend az Északi-sarkkörtől északra, mint idén; akkor sajnos elkezdhetünk a klíma megfutásáról beszélni. 🙁

  3. 2 – Python:
    Egy kicsit előbb. Én 2019 szeptember közepére jósolom a tisztán látást.

  4. Es ha nem fut meg a klima 2 éven belül, akkor mi a prognozis?

  5. 4 – Curix:
    Akkor természetes halállal fogsz eltávozni a Földről 2040 környékén, aminek az esélye gyakorlatilag nulla. 😀

  6. Tibor ba akkor még alig több mint 60 éves leszek, vagyis nagyon fiatal 😀

    De most vicc félre. Tologatjatok mar egy ideje ezt a datumot, mert nem jönnek be az extrem pesszimista elörejelzések. Ha jövöre konstatalod Tibor ba, hogy nem futott meg a klima, mint ahogy a Mc-csávo ällitotta, akkor mi lesz a következö trend amit felällitasz?
    Ez most nem kötekedes hanem komolyan érdekel.

  7. 6 – Curix:
    Nem viccelek. Remélem nem tervezed megérni a boldogító 80-at, 90-et? A te korosztályod erre nem számíthat.

    Ne keverj össze másokkal. Én soha nem jósoltam időpontot. Mindössze azt állítom (már minimum egy éve) hogy 2019 szeptemberben fogom tudni megmondani, hogy van-e már megfutás. Ha van, McPherson jóslata bejöhet. Ha nincs, csak közönséges gyorsulás, akkor jöhet be a 2040. Ennél többre ne reménykedj. De ez az én véleményem. Ez mellett van sok más vélemény is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük