(2597) Gender háború

Tibor bá’ online

 

A magyar nyelv nem ismer nemeket. Őseink roppant demokratikusak lehettek, mert a nyelvünk nem tesz különbséget nő és férfi között, ellentétben a legtöbb nyelvvel (pl. angol, német) az egyes szám harmadik személye az ő lehet férfi, nő vagy akár egy kutya is, ami (különben) a fordítóknak okoz specifikus gondot, amikor a lefordítandó anyagban utalnak valakire. Ezt a tényt megfűszerezi az, hogy a tagadást jelentő szó, a nem pontosan úgy írandó, mint a nőt/férfit jelentő nem. Indokolt lenne tehát a nyelvtanban alkalmazott gender használata. Na, ez most megtörtént, lett is belőle háború, méghozzá olyan hangos, hogy ránk a külföld is felfigyelt. Már hogyne, amikor az oroszok szerint is a magyarok szembehelyezkednek a teljes nyugati világgal azzal, hogy gender szak nem lesz a magyar egyetemeken.

Mielőtt tovább mennék, meglepődve tapasztalom, hogy ez már a második orbáni ötlet, amivel egyetértek. Ugyanis Orbán szerint (na jó, nem ő mondja, de egyedül ő lehet ma Magyarországon éceszgéber) a gender szak a feminizmus előretolt bástyája, és az nem tudomány, hanem valamifajta ideológia. Így igaz! És ehhez hozzáteszik, hogy ugyanúgy nem tudomány, mint a Marxizmus-Leninizmus. Telitalálat. Ehhez azonban csendben én is hozzátenném, hogy ezen az alapon teológia szak se lehetne, mert az is egy ideológia, aminek középpontjában az isten léte áll, aki tudományosan se nem bizonyítható, se nem cáfolható (nem mintha erre szükség lenne). Tetszik érteni „keresztény Magyarország” keresztes lovagjai? Ráadásul elképesztően merész következtetéseket vonnak le. Se szocialista embertípus nem létezik, se túlvilág. Akkor meg minek foglalkozni velük? Csak.

A dolognak nem itt van a sava-borsa. Miért akar az állam beavatkozni az akadémiai életbe? Anyagilag nem támogatja a gender szakot, ez OK, de betiltani? Akadémiai kérdés. Orbán a liberális demokráciában veszélyes ideológiát lát, mert nem kívánatos erők ki tudják használni nem kívánatos devianciák bevezetésére. Ezért Orbán a gender szak végzettjeit egy fajta ötödik hadoszlopnak tartja. És a fene egye meg, már megint igaza van.

Most már csak egy kérdés van hátra, amit nem szívesen teszek fel. Ha egész Európa muzulmán vezetés alá kerül (mondjuk, mert a globális katasztrófa elmarad) akkor egyedül Magyarország meg tud maradni Mária országának?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

138 gondolat erről: „(2597) Gender háború

  1. Ez a gender szak számomra egyébként is igen titokzatos és misztikus valami, feltehetően azért, mert soha nem vettem a fáradságot, hogy mélyebben utánaolvassak.
    Így csak igen felszínes elképzelésem van róla, de az mindenképpen elképzelhetetlen számomra, hogy hogyan lehet ezt egyetemi szinten oktatni, miféle mély, kifinomult tudomány lehet ez, amely ilyen szintű kiművelést igényel…
    Amúgy meg ami a muszlimizált Európa kérdését illeti, felmerülhet az a gondolat is, hogy egyesek nem ebben látják-e a jelenlegi, folytathatatlan globális világkapitalizmus alternatíváját, és ezért támogatják?
    Mi magunk is hányszor megállapítottuk már, hogy a globalizmus végnapjait éli, és nem látszik esély, hogy ezt felváltsa valami fenntartható, habár cserébe sokkal szegényebb és küzdelmesebb modell.
    Mondjuk én ezt is csöbörből vödörbe kerülésként tudom elképzelni.
    Egyrészt a mai világ urai biztos át tudnák váltani hatalmukat, befolyásukat a muszlim keretek közé is, és folytatódna a világ felélése, másrészt ha a muszlim világ továbbra is a korlátlan szaporodást támogatja, akkor kiszaporodjuk a földet semmi idő alatt, és ugyanúgy apokalipszis lenne a vége…

  2. Tudtommal nem betiltásról van szó, hanem az állami támogatást vonják meg a szaktól. Azaz aki ilyet akar indítani, támogatás nélkül piaci alapon megteheti. Ha pedig ilyet akar valaki elvégezni, ha van aki indított elvégezheti, csak ki kell perkálni az árát.

    Tudom, hogy a ellenzéki, valamint a nyugati liberális médiában betiltásról beszélnek . Talán még nemzeti oldalak is fogalmaztak így, hogy az egyébként gender tan ellenes embereknek tetszően fogalmazzanak, de amennyire én tudom betiltásáról nincs szó.

    Betiltásáról azt jelentené, ha én gender tanfolyamot indítok akkor eljárás indul ellenem.

  3. 3:
    Tényleges betiltásról nincs szó, csak nem lesz belőle diploma. A végeredmény ugyanaz.

  4. Csak a pontosság kedvéért jegyezném meg Tibor bá’, hogy
    – nem tiltották be, mindössze államilag nem lesz támogatott
    – lehet belőle diploma, hiszen akik elkezdték, befejezhetik és diplomát is kapnak az ELTE-n. (A CEU-n pedig továbbra is marad a genderszak, csak az amerikai diplomát itthon honosítani kell.)
    – önmagában az, hogy a tizennyolc, ELTE-n meghirdetett helyre tízen jelentkeztek, már megkérdőjelezi a szak rentábilitását

    Hogy aztán melyik munkáltató lesz kíváncsi a buzitudományok doktorára, az majd egy másik kérdés…

  5. 5 – Pipás:
    Arra gondoltam, hogy aki most kezdi (kezdené el) a szakot, annak nem lesz magyar diplomája.

  6. 6
    Igen, aki most kezdené az ELTE-n, az bizony hoppon marad.
    Könnybe lábad a szemem érte 😉

  7. Tibor bá’! Teljesen korrektül fogalmaztál.
    Rendeleti úton kivették az indítható szakok közül a gender szakot, azaz eltörölték ezt a szakot, ezért jogos a „betiltás” szó. Mivel oktatásról beszélünk, a már elindított szakot vegig lehet és kell vinni. Akik elkezdték kapnak diplomát. De ezt sehol nem írtad, hogy az elindított szakokat eltörlik. Külföldi oktatást nem tudom minek keveri ide Pipás. Azokat lehet akkreditálni.

    A gondolatmeneted pedig nagyon érthető. Jogászok közül kerül ki a legtöbb emberjogi aktivista. Azt is be kéne ezzel az indokkal tiltani. Senki nem siratja ezt a szakot. Az elv a lényeg. Hol vannak a piacképes szakoktatások, ha ennyire figyelnek évenkénti 10 fő felesleges diplomás képzésére?

  8. GANDER

    Vajon mi lehet annál fenyegetőbb egy békés demokráciára , egy szorgalmas munkával napról napra épülő nemzet ígéretes jövőjére,mint egy ideológiai mételyt terjesztő liberális egyetemi gander tanszék működése ?
    Ahol egy tucat diák és egy tucat egyetemi tanár a melegek, a leszbikusok, a transzneműek,
    és horribile dictu a feminizmus szociológiájáról ,pszichológiájáról oktat és tanul.
    Továbbá a női és férfilét piacgazdasági
    konfliktusairól nehézségeiről………
    A tradicionális és „alternatív” család modellekről…..
    A válásokról , az újrakezdésről , az özvegységről és árvaságról ,a szinglilétről , a mozaikcsaládokról ……
    az élettársi kapcsolatokról…… az örökbefogadásról stb.
    Tűzzel vassal irtani kell ezt a mételyt és a
    tradicionális monogám keresztény házasságon alapuló kettőnél több gyermekes családot kell a tömegek elé példaként állítani.
    Ellenkező esetben mindannyian az afrikai néger kannibálok és a muszlim fanatikusok áldozatai leszünk.
    NEM !
    NEM !
    SOHA !

  9. Azért az meglep, hogy itt is olyan sötétek némelyek hogy a gender szakot a buzitudányokkal azonosítják. A gender szak semmi mással nem foglalkozik, mint a nemekkel kapcsolatos társadalmi problémákkal, így pl. a munkaerőpiaci esélyekről, a család szerepéről, viszonyokról stb. ez egy nagyon nagy terület, és természetesen kutathatók akár a „buzitudományok” is a keretein belül, de alapvetően nem arról szól. Egészen konkrétan kiegészítő képzésnek jó, ha valaki speciális szakterületen szeretne elhelyezkedni, ahol nem árt ha szükség van ezeknek a témáknak a mélyebb ismeretére, pl. jogalkotóként, vagy éppen politikusok melletti tanácsadó szerepben előnyt jelenthet(ne), de ismerek jogászt aki specializálódott bizonyos esetekre és ezért végezte el ezt pluszban. Semmi ördögi nincs ebben a képzésben, hacsak az nem, hogy micsoda butaságot hozott megint felszínre.

  10. 10 – Ir:
    A Mosógépszerelőre az jellemző, mint egykor a „közép parasztra”, aki Rákosi szerint ingadozott jobbra-balra. Mosógépszerelő is hatalmas lendülettel mindig azt az elvet vallja, amit éppen olvasott itt-ott.

  11. „Magyarország meg tud maradni Mária országának?”

    Ugye ez inkább költöi kérdés volt Tibor bá?

    Engem nem az zavar leginkább, hogy betiltották, bár az is kérdéseket vet fel, hanem megint az hogy „HOGYAN”. Ez a tipikus fideszes arrogancia, ami mögötte van. Se egyeztetés se semmi, hanem mikor a ténylegesen illetékes tanárok, szakok szabadságon vannak, akkor hátulrol mellbe…… ez olyan magyaros…..és ez virágzik most minden szinten ebben az országban.
    Idézek:
    „Ebben az országban féldebil fasiszta suttyók mondanak ítéletet tudományos kérdésekben.”
    Ez már most is igy van, hisz tudjuk a 10 parncsolattal minden betegség gyogyithato…… ha igy halad az ország az ilyenek nem aranyköpések lesznek, hanem 20 év mulva Magyarország valosága…… Birkák országa.

    Mária országa haldoklik. Amíg ti nyugatra és Merkelre figyeltek addig Orbán lerendez benneteket. Még pár ilyen fideszes akcio, és a felvilágosultabb fiatalok tömegesen elhagyják az országot, mert ök nem Mária országában akarnak élni hanem civilizácioban…… Ehhez társítsátok hozzá a magyarországi magyarok 0,7-es szaporodási rátáját, aztán rájöttök hogy nem Németországért kell aggódnotok…..

  12. Akik nem Mária országában akarnak élni mert ez zavarja őket, megtehetik.
    Nem kár értük, menjenek. Mi tömörödünk, ahová mennek, azok meg hígulnak és fragmentálódnak. Nincs ezzel semmi gond!

  13. -milagro

    tömörödjél csak. Nincs azzal se semmi gond. Bár csak tömörödni tudna a magyar, de ilyet (se) nem tud. Kinyirjátok ti itt Mária (Orbán) országában is egymást.

  14. 14 – Curix:
    Nem akarlak bántani, mert nem érdemled meg, de hidd el nekem, nem én találtam kik „itt élned, halnod kell.” Avval, hogy egy magyar kimegy bárhova, semmit se oldott meg. Esetleg jobban él, de ennek szörnyű ára van. Előbb vagy utóbb az elme kisebb vagy nagyobb mértékben „megzavarodik”. Amihez hozzászoksz, később hitegeted magad, majd feladod. Van, aki nem adja fel, és 20-30 év után visszajön. Aztán megbánja és letargiába esik. Elhiheted nekem, tudom mit beszélek.

  15. Én már most is hontalannak érzem magam Tibor bá pedig csak 4 év telt el. Vállalom ezt a keresztet. Én akartam így.
    Az a legnagyobb baj, hogy én már megtapasztaltam, hogy lehet másképpen is és nem akarok ebbe a „sötétségbe” visszajönni, mert tudom hogy csak azért mert ez magyar nem leszek boldog…. Ez egy nagyon nehéz élethelyzet, tudom magam is, de mindent meg lehet oldani, ha az ember akarja.
    Gyönyörüen leirhato az egész ingázás pszichologiája. Az elsö 3 honap után, bögtem mikor átjöttem a határon, annyira boldog voltam. Direkt belehajtottam minden kátyuba, mert Németországban olyan nincs és nagyon hiányzott.
    Kinn Németországban ugy éreztem magam mint valami sokadrendü kis megtürt senkiházi.
    3 év után ez szép lassan de gyökeresen megváltozott. Beállt az az állapot mikor vagy 2 hazám van, vagy egysem. Ez nézöpont kérdése.
    Kinn már nem érzem magam kevesebbnek a németnél, itthon pedig kiállok az igazamért akkor is ha közben a feneketlen sötétséggel harcolok.
    (mint pl. a második szomszédom esete, aki akusztikus madárriasztoval teszi keserüvé szomszédai életét hogy megvédje a 20 tőke otello szöllöjét. Mikor szová teszem, akkor agyábol tulcsordul az IQ valami ilyesmi modon:
    „aztán akkor micsányájjak a madarakkal he bazzmeg, üljek ki a kertbe hessegetni……?” )
    Ilyen sötétség tombol itt fejekben….. és ez nem egyedi.

    Szoval ez a kompromisszumképtelenség jellemzi az egész országot, itt baszik nagy ivben mindenki a másikra. És ez a viselkedés minta van promotálva fentröl, tehát ez egyre rosszabb lesz.

    Szoval én elhiszem neked Tibor bá, amit mondasz, de mond meg lehetek e boldog Magyarországon, mikor én erre a fajta viselkedésre nagyon érzékeny vagyok?
    Nem tudom mit hoz a jövö, de a legszivesebben az Alpokban vennék egy hüttét…..

  16. „Bár csak tömörödni tudna a magyar, de ilyet (se) nem tud. Kinyirjátok ti itt Mária (Orbán) országában is egymást.”

    Szomorú, hogy magyar létedre így gondolkozol! de ez legyen a te bajod!
    Amúgy amit írtam az igaz. Minél több fanyalgó és huhogó távozik annál jobb lesz a hangulat! Kevesebb vészmadárral csak jobban járunk!
    ..
    Én köszönöm prímán és boldogan élek itt! Örülök, hogy ide születhettem!
    És nem nyírjuk egymást képzeld! Jól megvagyok a rokonaimmal, barátaimmal, munkatársaimmal, alapvetően mindenkivel.
    ..
    De ami a „dzsenderizmust” illeti, az nagyon helyes, hogy egy kicsit ráléptek a tyúkszemükre ezeknek.
    kis tájékozódás:
    http://www.ferfihang.hu/2018/08/11/miert-fontos-a-genderkurzus-a-progressziveknek/

  17. 8-Egy látogató
    Csak a pontosítás végett:
    – Nem vették ki az indítható szakok közül, hanem államilag nem támogatják. Aki akar, az nyugodtan indíthat fizetős képzést. (Az ELTE-n is!) Ezért nem is helytálló az „eltörölték” kifejezés.
    – A külföldi oktatást nem „keverte ide Pipás”, hiszen a CEU egyelőre Budapesten oktat (gendert is!). Ennek kapcsán jegyezném meg, hogy a gender jelenleg akkreditált képzés úgy Magyarországon, mint Amerikában is. Amíg nálunk is akkreditált, addig azok a CEU hallgatók, akik teljesítik a magyar és az amerikai akkreditációs követelményeket, két diplomát kaphatnak, így nem kell honosítaniuk. De ha a magyar akkreditáció lejár és nem újítják meg, akkor a budapesti CEU is csak amerikai diplomát ad(hat), melyet honosítani kell. Honosítani, nem pedig akkreditálni.

  18. 18. Pipás: Ha már pontosítunk…
    „Rendeleti úton az államilag finanszírozott gender szakot eltörölték.” Ezért beszélhetünk államilag finanszírozott szak eltörléséről. Ha fizet valaki, akkor bármit tanulhat, még varázslást is. Ez a kapitalizmus. Csak ez annyira kencefice hosszú, nyelvtanilag túlterhelt mondat, hogy egyszerűen azt írják, hogy a szakot eltörölték. Amit más úgy értelmez, hogy megbüntetik, ha indít ilyen szakot. Bár az nem esik le neki, hogy ha nem indíthat államilag finanszírozott gender szakot, akkor nem is tudják megbüntetni. Szimpla szemantika, amibe persze bele lehet kötni. A remek poszt lényege messze nem ez volt, amiről sajnos nem esik szó, hiszen senki nem siratja ezt a szakot!

  19. Még egy apró pontosítás, kedves Glindorph és Pipás:
    A szakot MÉG nem törülték el, de előterjesztés van rá! A MAB (Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság) által 2006 óta lehet ilyen szakot indítani. Úgy néz ki, hogy egyelőre a mesterszakot fogják törölni, később a bachelor szintet is, ezzel a szak végső megszüntetésének szándéka napirenden van! A posztban pedig ez olvasható:
    „Miért akar az állam beavatkozni az akadémiai életbe? Anyagilag nem támogatja a gender szakot, ez OK, de betiltani? Akadémiai kérdés.”

  20. Curix 16
    Ahol etettek, ahol pelenkáztak, ahol a családi asztalhoz ültettek az a hazám az otthonom.
    Ahol velem megtanították, hogy az asztalra nem illik szarni, ahol előtte vendégül láttak és a vendéglátót sem illik szembeköpni.

  21. Curix,
    Ha egyszer majd abbahagyod az önámítást és lesz elég merszed szembenézni a valósággal, akkor majd bevallod (először is saját magadnak), hogy nem a sötétség, kátyúk, stb. miatt mentél ki, ez csak a „hivatalos” verzió. Azért mentél ki, mert itt nem tudtál anyagilag érvényesülni, következésképpen nem voltál elég „menő”. A menőség (= a csorda elismeri, hogy vagy Valaki) elérése jelenti az emberek cselekedeteinek legfőbb motivációját. A nagyobbik fiam idén lépett kamaszkorba, az öcsém tavaly nyáron ment ki Németországba családostól (mérnöki diplomával a szakmában helyezkedett el). A velük kapcsolatos gondolataim vezettek rá arra a felismerésre, hogy az emberek közötti rivalizálás a kamaszkorban (de enyhébb formában már az óvodában) kezdődik el, és csak a halállal ér véget.
    Ezért azt mondom, hogy mielőtt pocskondiázod a bőgatyás, primitív, civilizálatlan, felvilágosulatlan magyart, először nézz szembe a démonjaiddal.

  22. 16. Curix
    „Szoval ez a kompromisszumképtelenség jellemzi az egész országot, itt baszik nagy ivben mindenki a másikra. És ez a viselkedés minta van promotálva fentröl, tehát ez egyre rosszabb lesz.”

    Ezzel nagyon egyetértek.

  23. „Ezért azt mondom, hogy mielőtt pocskondiázod a bőgatyás, primitív, civilizálatlan, felvilágosulatlan magyart, először nézz szembe a démonjaiddal.”

    Proton, és neked is Bodor Attila

    Ez nem pocskondiázás és nem asztalra szarás. Ez kemény kritika, amit a magyar borzalmasan nehezen tür el. Mondhatni sehogy. Mint ahogy ti sem tudjatok….
    Ez egy folyamat, amin az ember végigmegy. Az elsö reakciom nekem is pont ugyan ez volt, mint a tiétek, ha valaki szot mert emelni a magyarokra.
    Ti ezen nem tudtok átlépni, talán nem is kell…..
    Én viszont megláttam a saját fajtámat kivülröl egy más perspektivábol. És nem feltétlen vagyok boldog attol, amit onnan látok. Megláttam azt, hogy a társadalmi együttélésnek létezik egy jobban és magasabban szervezett foka.
    És azt látom, hogy ahelyett hogy innen átvennénk a jol kitaposott és müködöképes modelleket inkább egyre messzebb kerülünk innen és egyre közelebb a balkánhoz.

    Proton:
    egyébként az rivalizál életfogytiglan aki súlyos önbizalom deficittel éli le az életét. Ennek vajmi kevés köze van a külföldi munkavállaláshoz. Inkább önismereti problémakör.

    „Minél több fanyalgó és huhogó távozik annál jobb lesz a hangulat! Kevesebb vészmadárral csak jobban járunk!”

    Milagro

    Ebbol a csudajo hangulatbol én miért nem tapasztalok semmit?
    Egyébként ha otthon maradtam volna, valoszinüleg hasonlo dolgokkal probálnám vigasztalni magam mint te most. Csak valahol a szived mélyén te is tudod hogy ez nem igaz. Jössz a saját példáddal, ami bár lehet valos, mégsem vetíthetö az országra.
    A valoság azonban az, hogy Magyarország minden negatív statisztikát (dohányzás, alkoholizmus, öngyilkosság, depresszio stb) vezet, vagy nagyon elökeleö helyen áll az EU-n belül. Mikor otthon vagyok akkor szomoru megfáradt megtört embereket látok.
    Hát hol van a te általad emlegetett jo hangulat???? Mert hogy nem Magyarországon az biztos……..

  24. Borzalmas ezt olvasni, amikor egy “ magyar “ ember így beszél a hazáról. Az anya természet mindig igazságos , csak is jót tett veled , hogy buzi lettél es nincsenek gyermekeid , akiknek ezt tovább adhatnád … Dorka

  25. A CURIX „ügy” margójára
    Nem szívesen állok elő ezzel a témával, mert ahogy látom ő nem mutat hajlandóságot, hogy előálljon vele. Ugyanis azt nem feltételezem, hogy ne tudna róla. Egyszerűen arról van szó, hogy Curix szexuális preferenciájából Magyarországon rengeteg problémája volt (és van, illetve lenne, ha visszajönne). Frászt, nem is probléma (mert az megoldható) hanem súlyos abuzus. Németországban ilyen NINCS. Curix azt tapasztalta meg, hogy a „hontalanság” sokkal könnyebben elviselhető, mint az a negatív megkülönböztetés, amiben része volt. Összesen ennyiről van szó. Tovább nyúzva a témát. Curix össze tudja hasonlítani a hontalanságot és az üldözöttséget olyan virtuális „bűnért” amiről nem tehet. Tehát teljesen jogosan áldozatnak érzi magát.

  26. Dorka
    Én is örülök most már hogy nincsenek gyermekeim, de nem azért, amiért te gondolod. A probléma ott kezdödik kedves Dorka hogy Magyarországon ma nálam sokkal problémásabb személyek is szaporodnak. És itt nem feltétlen a cigányokra gondolok.

    Tudod Dorka létezik ma Magyarországon egy csendes többség, aki pont ugyan ugy, vagy hasonloan gondolkodik Magyarországrol mint én. Ök azok akik távol maradtak a választástol is, vagy pedig a változásra voksoltak mert belefáradtak ebbe mocsárdagasztásba.
    Azonban magyar ember olyan hatalmas önérzettel rendelkezik, hogy a legtöbb esetben képtelen különbséget tenni kritika és gyülölködés között. Ez valahol a Monika show hozadéka is… de ebbe most nem megyek bele mert messze vezet.
    Dorka:
    ÉN NEM GYÜLÖLÖM A HAZÁMAT MAGYARORSZAGOT.
    Ezt szögezzük le egyszer s mindenkorra.
    Én végtelenül szomoru és csalodott vagyok az irány miatt, amit az ország vett. Ezzel így van egyébként az itt élö magyarok 95%-a. Mert tévedés azt gondolni hogy csak és kizárolag a pénz miatt jönnek el az emberek onnan.
    Dorka egyébként megtisztelnél ha te is összeszednéd a gondolataidat és érvrendszerrel probálnál visszavágni, nem pedig megbántással…… ez ugyanis pontosan az egyik probléma, amibe a magyarok többsége könnyen belecsuszik. Te is……

    Tibor bá
    nagyon sokszor leirtam már neked, hogy miért jöttem el otthonrol mégis tele vagy rossz következtetésekkel. Engem soha senki nem üldözött a homoszexualitasom miatt Magyarorszagon. Budapest egy buziparadicsom, de bármelyik otthoni városban tudnék élni, még Tapolcán is. Te rugozol valamin, ami nincs.
    Rengeteg problémám volt Magyaroszágon ez miatt. Ez a mondat idáig valoban igaz, de a lényeget nem akarod megérteni. Nem Magyarország okozta a problémát, hanem azt én magamnak. Nem tudtam a dolgot a helyén kezelni, és felnagyitottam magamnak. Ezt nem kenhetem senkire. Ez saját bün volt.
    És tévedsz, ha hazamennék pont ugyan ezt az életet tudnám élni ebben a tekintetben, mint itt. Ezt szeretném ha megértenéd…. mert ezt nem kitalálom, hanem tényleg igy van.

  27. 24.
    „Ebbol a csudajo hangulatbol én miért nem tapasztalok semmit?”

    Esetleg válts nézőpontot néha! Csodákra képes! negatív szemlélettel nagy tehertétel az élet az biztos!

    „Magyarország minden negatív statisztikát (dohányzás, alkoholizmus, öngyilkosság, depresszio stb) vezet, vagy nagyon elökeleö helyen áll az EU-n belül.”

    Tény hogy nem állunk jól, de már régen nem vezetjük ezeket a statisztikákat!
    Nézz utána!, öngyilkossági ráta meredeken zuhan, soha ilyen alacsony nem volt az 1983-as negatív csúcs óta. Dohányzásban is jópár EU-s ország beelőz minket, ez is tény. Alkoholizmusban szintén. Droghasználatról meg már ne is beszéljünk!!!

    Nézz szembe a valósággal. Magyarországon egyre jobb élni és mielőtt levinnéd a napi politika szintjére jelzem nem feltétlenül amiatt. Egész egyszerűen kezdjük kiheverni a XX. századot. Semmi csodálkozni való nincs azon, hogy nem mi vezetjük a legegészségesebbek rangsorát. Nézd meg, hogy min mentünk keresztül: I VH., Trianon, II. VH., 1956, 1989! Alig hetven év alatt! Egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy minden más nép ezt így kiheverte volna!
    És ami nagyon fontos: nemzetidegen vezetés ezen időszak java részében, amely jelenleg még a sajtóban tart erős pozíciókat, de szerencsére onnan is kiszorulóban van! Igen, a „belpesti fikakulturára” gondolok, az állandó fanyalgókra, akik nem többes szám első személyben, hanem egyes szám harmadik személyben beszélnek rólunk és keltik az indulatot, rossz hangulatot.

    Valaki írta itt neked, nézz szembe a démonjaiddal! Telitalálat!
    Még azzal egészíteném ki: kerüld a negatív kisugárzású panaszkodókat, fanyalgókat, nyavajgókat!

    EXTRA HUNGARIAM NON EST VITA, SI EST VITA, NON EST ITA!

  28. „Még azzal egészíteném ki: kerüld a negatív kisugárzású panaszkodókat, fanyalgókat, nyavajgókat!”

    Megfogattam a jó tanácsodat Milagro többek közt ezért hagytam el Magyarországot.
    Magyarországon a panaszkodás kulturális szintre emelkedett. Nem érdemes megkérdezni senkit, hogy „hogy van” mert hamar felolvasa neked az SZTK-s leleteit.

    Egyébként szerintem már észre se veszed, de szinte szo szerint azt mondod vissza, amit este az MTV bemond. Mindegy is…..

  29. Azt biztosan nem, mert kb. másfél évtizede nem nézek TV-t. Célirányosan egy-egy gondolatébresztő filmet letöltök, vagy belehallgatok neten egy-egy beszélgetős műsorba, de ennyi. Olvasni hasznosabb!
    ..
    Elég lett volna csak a baráti körödet lecserélni.
    ..
    Érdekes, de körülöttem miért nem ilyen emberek vannak!
    ..
    Plusz még valami! Én vagyok annyira „pofátlan”, hogy ha valaki nekem elkezdi véletlenül az sztk-ás dolgait ecsetelni, akkor megmondom neki, hogy nem vagyok kíváncsi rá! Meg semmilyen műnyávogásra és álpanaszkodásra!
    Akit egyszer így leállítottam, az azóta nem is önt rám semmi ilyet! ha meg megsértődik, ám tegye. Visszahúzó emberekre nincs szükségem. Ezt meg is mondtam és elgondolkodott, mondom azóta engem nem „vámpírkodik le” semmi nyávogással.
    ..
    Nyugodj meg, rengeteg derűs, pozitív szemléletű magyar van, Budapesten és vidéken is! Nehezebb észrevenni, de pont azért mert az ilyen ember okosan kivonja magát a „mindentcsakfumigálók” diskurzusából, egyszerűen részt sem vesz benne! Mert minek is!!??
    ..
    Azt meg továbbra is tartom. Aki azért megy el innen mert nem érzi magát jól, az menjen. Nincs harag! Én biztos nem haragszom. De ezzel mi nem veszítünk.
    A szabad mozgásra úgy is lehet tekinteni, hogy ebben benne van a tisztulás lehetősége! Akinek nem jó valahol, arrébb mehet. Ahonnét elmegy ott jobb lesz az ottmaradóknak, mert „nem rontja a levegőt” maga körül! Ha meg ahova kerül ott jól érzi magát és „kiteljesedik” úgymond, akkor meg win-win szituáció! Mi a gond??

  30. „Elég lett volna csak a baráti körödet lecserélni.”

    Milagro
    Ezt most megbocsátom neked, mert nem ismered a barátaimat és engem se.

    Egy jo tanács Milagro. Két Szabo Péteres youtube video között nézz ki az ablakon és lass némi valoságot is. Mindezt irom ugy hogy semmit nem csorbitok az ö érdemein, mert valoban nagyszerü srác.

  31. Milagro

    Igazad van, legyél nagyon pozitív! De azért ne lepődj majd meg ha az élet szembejön veled!

    A teremtő erő helyes alkalmazásának foka az érzelmek, az akarat és gondolat egyensúlyának arányábòl fakad.

    Ha olyan könnyű lenne akkor mindenki lottónyertes lenne.
    A mögöttes gondolatok irányítása nélkül(ami nem könnyű) a pozitív gondolkodás csak bla-bla, vágyorientált kincstári optimizmus, semmi több.

    A világot amiben élsz éppen 7milliárd teremtő teremti, ezért lesz kataklizma. Persze az „én nem járulok hozzá” mentalitás az egyedül elfogadható hozzáállás, de ez az elején nem több mint felsőbbrendűnek hitt önfelmentés.

    Curixnak igaza van abban, hogy ma Mo.-n buták az emberek. Méghozzá pontosan abból az okból amit proton is említett. A különbség abból fakad, hogy más a kultúrális háttér(ami ő még nem annyia érzékel mint itt), meg több az anyagiak mint itt. Ezek a javak elfedik az egoból eredő téves kivagyiságot. Lennének ők itt és ugyanilyenek sem lennének.

    Nem jobbak egy fikarcnyival sem. A magyar ember meg híresen nem együttműködő. Növelni és egybefogni az önérdekeket az egyedüli mód az összefogásra.

  32. 31. Nem tudom ki az a Szabó Péter, bár gondolom nem a rajztanárom még az általánosból! :)))

    32. ez nekem kicsit zavaros volt most, de mindegy. Ha azt gondolnád, hogy valamiféle „pozitívgondolkodásféle-ezokagyvaszban” hinnék, akkor tévedsz. Egyáltalán nem gondolom, hogy ha csak a jóra gondolok akkor velem is csak a nagybetűs jó jön majd szembe. DE! Azt mindenképp tapasztalom, hogy semmi, de tényleg semmi értelme negatív dolgokba beleragasztani a fókuszpontot.

  33. 33 Milagro

    Szabo Péter ma nagyon divatos az internet világában mint életvezetési tanácsado. Ezt a hurrá optimizmusodhoz kapcsolodoan irtam. Balázs elöttem egyebként remekül rávilágitott hogy ez a fajta pozitiv gondolkodás, valodi pozitiv gondolatok nélkül tényleg semmit sem érnek.
    Pontosan Tibor bá volt az, aki megtanitotta nekem, hogy nem szép dolog az igazságot az éppen aktuális igényeink szerint ferditgetni.
    A te hurraoptimizmusod pedig szembemegy a tényekkel. Az EU-ban csak Litvánia és Szlovénia elöz meg minket az öngyilkossági statisztikán, ami egyébként remek fokméröje, hogy mi milyen keservesnek itéljük meg a saját sorsunkat.
    Magyarország gazdasági helyzete nem indokolja ezt a mérvü elégedetlenséget, és depressziot, ami Magyarországon ül. A probléma a fejekben van, de ha én ere rávilágitok, akkor megkapom a hazaárulö köcsög buzit…… Nincs ezzel se semmi gond.

    Ami egyébként a cigarettafogyasztást illeti. Csak ugy by the way….
    Elökelö 19 helyen vagyunk egy 181 orszégos listán.
    Lehet ez fejlödésnek promotalni, csak az emberek gondolkodo fele nem biztos hogy elhiszi.

  34. Curix:
    Kötöm az ebet a karóhoz. Neked azért szimpatikusabb Németország, mert elnézőbbek az emberek. Legfeljebb nem tudsz róla.
    Többi vitázó:
    Itt születtem, magyar vagyok, mert magyar az anyanyelvem, és magamba szívtam a magyar kultúrát, itt akarok élni, de….nagyon-nagyon sajnálom, hogy ide születtem, hogy magyar vagyok. Miért? Mert ez a nép bunkó,képtelen normálisan élni, és alkalmatlan is rá. (kivételt képez az értelmiség egy része, de ők se tudnak szabadulni a magyarságuktól) Miért? Nem tud közösségben élni, alkalmatlan rá. Ez jól érzékelhető a gépkocsi közlekedésben, ott ahol tömeges megjelenés van (bevásárló központok, vonat, metró). Rendőri intézkedéseknél, hivatali ügyintézéseknél. Ez mellett műveletlen, tudatlan, amiket agresszivitással pótol. Ezer esetet tudnék felidézni.

  35. 33. Igen kicsit zavarosnak hathat a hsz-m.
    Mögöttes gondolat pl. az ha azt mantrázza magának valaki, hogy minden rendben van, de valójában tudja, hogy nem jó. Az önszuggesztió működik valamelyest, de az igazság ez esetben erősebb. Vagy mondogatja, hogy -mai divatos szóval- bevonza a szerencséjét, de maga sem hiszi valójában, így a vége csalódás. Mert kicsit sem lát bele saját maga valódi motivációjába.

    Curixnak abban is igaza van, hogy a mai magyarok imádnak panaszkodni, így az általad nagynak tartott nép az általad helyesnek vélt irány ellenében sodródik. Vagyis beleragad a saját maga generálta szarba, újra és újra. Az okok a proton által is említett kivagyiság gyökerében leledzenek, ami sajnos nem függ az intelligencia szintjétől.

    Én büszke magyar vagyok, de nem olyan hülye, hogy ne lássam mi a helyzet. És sokan nagyon-nagyon bunkók idehaza itt, ahogy Tibor bá is említette fent.
    Azért nem hibáztatom Curixet mert nem próbálja megváltoztatni egy nép gondolkodását a maga javára, hanem elhagyja az országot. Húgom is inkább dolgozik Angliában, mert az itteni 60 éves szakácsok úgy odavannak a szaros gulyáslevesükkel, Londonban is van ám konyhaművészet, meg a franciáknál is.
    Ez nem azt jelenti, hogy a magyar konyha nem kiváló, csak éppen ők teszik tönkre az alázat teljes hiányával. És ők az uralkodók, mert Szél Tamásokból kevés van.

    Itt azonban az” én, én a kocsma közepén” melldöngetős hozzáállás szánalmas méreteket öltött.
    Vidéken meg ennek olyan proli, primitív megnyilvánulási formája van jelen, hogy számomra fájdalmas interakcióba kerülni az emberekkel, mert 2 perc és hallgatom a jobbnál jobb sztorikat, amiben persze ő a főhős minden esetben. A valóságban lukas a gatyája a szaros seggén. És mindegy, hogy csoró vagy milliárdos(mert ilyen is van vagy 3-4 db. egy 2000 fős faluban, ami azért önmagában sem semmi), csak a körítés, a mérték és az előadás módja a különbség.

    Amit mondok, hogy a német nép nem különb, csak a hülyeséget (ami általános földi jelenség) jobban eltakarja a jólét.

  36. „Ez mellett műveletlen, tudatlan, amiket agresszivitással pótol.”

    Tibor bá
    Bingo!!!
    Csak ha én mondom ezt akkor az hazaárulás, de tökelesen ez a helyzetkép.

    A magyar helyzetkép leirásodhoz kapcsolodoan eszembe jut erdélyi magyar barátaim szinte szorol szora a tiéddel egyezö véleménye.
    Anno Romániábol emigráltak Hollandiába. Végül is aztán onnan vissza jöttek és 1991-ben Magyarországot választották letelepülési helynek.
    Mind a ketten viszonylag magasan iskolázottak, egyik diploma másik technikum. Soha nem tudtak beilleszkedni a 300 fös faluba. Mai napig sem. A bunko öslakosok csak ugy hivták öket, hogy a „románék”.
    Mikor egyszer egy személyes beszélgetésben voltunk és az életközépi válságrol beszéltünk, megkérdeztem töle neki volt e ilyen…. (ma már rég nyugdijas)
    Azt mondta az volt a legnagyobb dilemma hol telepedjenek le….Románia kilöve.
    Naivan azt gondolta hát ö magyar, és ide jön a saját népe köze. Azt mondta ezt a döntést megbánta és csak az vigasztalja, hogy az egy szem gyerekének jo sora lett itt. Ez segit neki elviselni a rossz döntés következményeit.
    Ha ujra csinálhatná akkor Hollandiában maradna……. és itt szinte szorol szora ugyan azt sorolta fel, amit te most leirtál a magyarrol…..
    És ezek sulyos dolgok.

    „Kötöm az ebet a karóhoz. Neked azért szimpatikusabb Németország, mert elnézőbbek az emberek. Legfeljebb nem tudsz róla.”

    Tibor bá
    Tudok rola. És valoban van ilyen oka is annak, hogy jelenleg ezt az országot választottam életem helyszinének. De ez nem kizárolagos.
    Pontosan tudom, hogy ma már otthon is boldogulnék ezzel az életmodommal.
    A fent leirt indokok miatt azonban egyelöre biztosan nem megyek haza. Ha a honvágy jön, akkor fejet hajtok és hazamegyek. De ebböl a törénetböl teljesen kereken már akkor sem fogok kijönni.
    Létre (jött) fog jönni egy (más tipusu, de erös) honvágy ehhez a térséghez is. Es itt kell majd nagyon ügyesen megtalálni a középutat…..

  37. Számomra a magyar népet „lebunkózni”, az a valóságérzékelés teljes deformáltságára vall! HOL ÉLTEK TI?? Milyen burokban vagytok??
    Ez olyan mértékű leegyszerűsítése a világértelmezéseteknek, hogy az elképesztő.
    De rendben. mindenki úgy él, olyan szemléletmóddal, amilyet kialakít magának. sebaj.

    34. Nem igazán kérek életvezetési tanácsokból, mert minek. köszönöm jól vagyok.
    (majd kíváncsiságból azért lehet, hogy belenézek)
    hangsúlyoztam: Trianoni országcsonkítás, világháborúk, 1956!
    Ennek ellenére most 2018-ban elmondhatjuk, hogy az öngyilkosság jelensége erősen visszaszorulóban van! Soha ilyen sokáig nem éltünk mint most. (másfél évtized és sok országot beérünk, lehagyunk életkilátások terén, ez már látszik a trendekből). hozzáteszem, ha „tisztítanám” a statisztikát attól a ~700 ezerre tehető és jórészt alkoholizáló, herbálozó, ragasztózó életmódot folytató cigány honfitársunktól, akkor azt látnánk, hogy ezek a mutatóink még jobbak! Az elvándorlás a környező országokhoz mérve alacsony, ez is tény!!!
    https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_wdsd001c.html?down=794
    https://jakubmarian.com/cigarette-consumption-by-country-in-europe/
    https://jakubmarian.com/prevalence-of-tobacco-smoking-by-country-in-europe/

    36. A pozitív gondolkodás persze kell, de a helyes értelemben. A hangsúly azon van, hogy milyen elvárásokat támaszt valaki ezzel kapcsolatban. Hurráoptimista én sem vagyok, ami rossz az rossz, arra én sem szajkózom rá, hogy de mégis milyen jó, természetesen.
    itt egy kis elmélkedés-féle, ami részben érinti a dolgot:
    http://www.rewoland.com/hamis-turogomboc-i/

  38. 38:
    A hipermarketben a bevásárló kocsit nem hosszában, hanem keresztben hagyja ott, amíg elmegy a mérleghez, és ráadásul az út közepén. A pénztárnál, amikor rákerül a sor akkor kezd keresgélni a táskájában és nem tolja ki a kocsit, hanem a folyosó végére ragad, és ott kezd el pakolászni, ami miatt leáll a sor. Vidéki keskeny úton leáll a kocsijával, kihajol az ablakon és beszélget a hatodik szomszéddal, aki kicsit később jön, az nem tud elmenni mellette, mert esze ágában se volt, hogy félre húzódjon.Meg kell várni, amíg befejezi a beszélgetést, mert végül is „szomszéd” nem érdemes kötekedést kezdeményezni. Voltál már Londonban. Ott az emberek a busz megállónál szépen sorba állnak érkezés szeriont. Amikor megáll a busz, nem rohamozzák meg magyar módra, hanem szép nyugodtan felszállnak érkezési sorrendben. Színházban nem az érkezik utoljára, akik középen ül és fel kell állítania egy tucat embert. OK, érkezést nehéz kiszámítani, de szünet után is a középsők jönnek utoljára. Hogy nem bunkók? Nyilván te is így viselkedsz, ezért fel se tűnik.

  39. 35.
    Ez abszolute így van Tibor bá. Az én véleményem, hogy gyakorlatilag ugyanezt próbálta Curix is elmondani néhány kiegészítéssel csak őt ezért lehazaárulózták.

  40. Tibor bá’ nagyon az anyagvilágba vagy süppedve, ha ezek feltűnnek… 🙂
    Voltam Londonban és az ASDA-ban pont volt, aki keresztbe hagyta a bevásárlókocsit! Aztamindenit!!!
    Mégsem rugóztam ezen egy percet sem! És éppen nem gondolnám emiatt az angol népet bunkónak…
    ..
    nézz meg egy akármilyen utifilmet teszem azt Indiáról, ott aztán van tülekedés!
    mindegy, hagyjuk, én nem akarlak a „magyarokbunkók-meggyőződésedből” kibillenteni, ha neked így komfortos a Létezés, élj ebben a „hitben”!!!

  41. Re:39
    Mintha ez magyar specifikus lenne… Ez a mentalitás inkább poszt szovjet, k-európai proli virtus. Tőlünk keletebbre még durvább a helyzet, ottani vezetési kultúrához, vagy a viselkedési kultúrához képest mi finom úri hölgyek vagyunk… 🙂
    Nézd meg hogyan viselkedik egy nemzetközi „díszes” vendégsereg egy all inclusive szállodában vacsoraidőben… Ott még Hans is letapossa a szomszédját, hogy több habos süteményt egyen.
    Angolok otthon lehet hogy sorban állnak, de a belvárosi bulinegyedben óbégató részeg angol fiatalok se a királyi etikett szerint viselkednek…
    Mindenhol vannak prolik, és egyre többen vannak, ahol az általános nevelés/oktatás a béke popója alá esett a világon.

  42. 41 – milagro:
    Utálom, ha valamit nem értek. Mit jelent ez: „Tibor bá’ nagyon az anyagvilágba vagy süppedve.”? Azon kívül, hogy a szélsőséges magyar öntudatod mellett nem tudsz fogalmazni. Ez így lenne magyarul: „Nagyon bele vagy süppedve az anyagi világba.” De ettől még nem értem a mondanivalódat.

  43. Uraim!
    Nekem a nemzet a családom, ahol a kisebbet, a műveletlenebbet nem lebunkózom, hanem türelemmel, igyekszem segíteni. Az ember a családtagját nem lebunkózza, lenézi, hanem igyekszik emelni. Ha olyan magas értelmi szinten gondolja valaki magát, az szerintem abból látszik, hogy nem lenéz, hülyéz, bunkóz, hanem megért, és ahol teheti javít, segít.

  44. Curix

    Te a németeket elsősorban az alapján itéled meg, hogy mennyire tolerálják a te másságodat……

    Viszont hamarosan eljön az idő, amikor a németeknek szembe kell néznie azzal, hogy a te másságod és a muzulmánok mássága között választaniuk kell.
    A nők jogait már feladták… Gyakorlatilag a migránsoknak „joga van” a német nőkhöz.

    Feltetted már magadnak a kérdést, hogy Németország MINDEN negyedében büszkén vállalhatod-e másságodat, és Munchen muszlim negyedében bátran vonulnál végig partnereddel kézenfogva?

    És azért óvatosan a magyarok pocskondiázásával….
    Lennél te még tolerált buzi Magyarországon, mintsem valamelyik épület tetejéről ledobott büszke LMBTQ….

  45. 43. Na végre! Bodor Attila! Emelem kalapom!

    Ennyi. Mert úton van itt kérem szépen mindenki!
    Jó lenne, hogy ha mindannyian úgy élnénk, hogy igyekszünk felzárkózni a már előttünk haladókhoz, a nálunknál jobbakhoz és egyúttal türelemmel segítjük a még mögöttünk járókat. Ha mindenki így élne, jobb lenne a világ!
    ..
    42. Ha valakinek az egyszerű, szilárd magyar öntudat szélsőséges akkor arra mit mondjak??? Komolyan, hol itt a szélsőség, miből gondolod ezt rólam???
    Annyit akartam csak jelezni, hogy nem csak biológiai lények vagyunk, hanem egyszersmind Szellemi Lények is. Ki mit helyez a középpontjába attól függően fog fennakadni egy bolti sorbanálláson például. A bolti sorbanállás közben is lehet megfigyelni, tanulni, elmélkedni, zenét hallgatni, beszélgetni, eszmét cserélni, amíg elöl „töketlenkednek a kasszánál” 🙂 pl.

  46. Bodor Attila

    te azt nem tudod megérteni pontosan az emlitett szélsöséges magyar öntudat miatt, hogy ez se Tibor bá részéröl sem részemröl, se Thunder részéröl NEM megvetés, lenézés hanem egy jéghideg de valos társadalomkritika.

    Biztos vagyok benne hogy Tibor bá is Thunder is segit a bajbajutott magyar társain.
    Most jöttem vissza tegnap Magyarországrol. Rengeteg trafipax állt az utakon a 84-esen, és minden egyes alkalommal jeleztem a szembejövönek, hogy ne fizessen sulyos tizezreket….. Ha olyan lennék amilyennek te képzelsz akkor pofánröhögtem volna mindet és örültem volna hogy fizet a köcsög magyarja. De itt rohadtul nem erröl van szo.
    Arra mondjuk kiváncsi lennék, hogy mennyi magyarországi magyar jelez ugyanigy trafi esetén…..??
    És bármely ilyen helyzetben normális magyarként viselkedem. Te nálad itt dobja le az ékszíjat a történet, mert nem birod a kettöt különválasztani. Nem utálom a magyarokat, Tibor bá sem utálja se nem lenézi CSAK kimondjuk a kritikát.
    Szoval te teljesen rosszul ülsz a lovon.

    Egyébként én reménytelennek itélem a helyzetet. Ahelyett hogy javulna inkább romlik….. és itt minden kis változáshoz sok sok év kell….. szoval én feladtam.

    „Te a németeket elsősorban az alapján itéled meg, hogy mennyire tolerálják a te másságodat……”

    Attila ez nem igaz. Ennek kurvára semmi köze nincs a másságomhoz, itt Németországban tudja ezt rolam kerek 2 azaz kettö ember. Se munkahely, se föbérlö, se szomszédok nem tudják. Én itt se pakolok ki semmit a kirakatba.
    Szoval komám te már megint nagyon el vagy tájolva.

    Tibor bá leirta miért más meröben a két társadalom. Amig a magyar képtelen az együttélésre, addig a német erre képes. Azt gondoltam tul bonyolitották a saját életüket törvényekkel, aztán rájöttem nem, hát nem. Hanem leszabályozták az együttélés normáit. Ha gond van a szomszéddal akkor itt ritkán történik onbiráskodás mert mindenre van jogszabály, amihez tartják is magukat. Ez egy ezerszer szabályozottabb és élhetöbb környezetet terem…..

  47. Curix 47.
    „te azt nem tudod megérteni pontosan az emlitett szélsöséges magyar öntudat miatt, hogy ez se Tibor bá részéröl sem részemröl, se Thunder részéröl NEM megvetés, lenézés hanem egy jéghideg de valos társadalomkritika. ”

    A kritika akkor nevelő, ha azt kérik, vagy ha a kritizált személy felnéz az őt kritizálóra.
    A kéretlen kritikától az emberek nagy része szembefordul, ellenséges lesz, vagyis nem javítasz vele, hanem szembefordítod magaddal a kritizáltat.
    „Hogy jössz te ahhoz hogy engem kritizálj” gondolja ő, hisz nem vagy te különb, mert ugye a társadalomban azt tanultuk egyenrangúak vagyunk, demokrácia van. Ezt sugallja a rendszer, ezt tanulja a gyermek, már kis emberként, neki jogai vannak.
    Ilyen körülmények közt a kritika, nem segít, hanem árt.

  48. 39. Tibor bá’

    „Voltál már Londonban. Ott az emberek a busz megállónál szépen sorba állnak érkezés szeriont. Amikor megáll a busz, nem rohamozzák meg magyar módra, hanem szép nyugodtan felszállnak érkezési sorrendben.

    Igen, erre írta 1947-ben Mikes György a könyvében, hogy még egy darab angol is képes rendezett sort alkotni.

    De ez már a 90-es évekre csak a jobb külvárosokra volt igaz… Azóta meg szinte sehol.
    Azok az emberek, akiknek ez fontos, azok már régen elmenekültek.

    Ami meg az utca közepén, az autóból való trécselést illeti abban a franciák verhetetlenek… Akinek nincs autója, az lehetőleg babakocsival állja el egy üzlet ajtaját, hogy megtárgyalja a szomszéddal a járdán levő kutyaszar problematikáját, mert ugye ez is hozzátartozik a francia hétköznapokhoz.

    Szóval minden népnek megvan a maga bunkó rétege, nem biztos, hogy arra kell mindig fókuszálni és általánosítani…

  49. „Számomra a magyar népet “lebunkózni”, az a valóságérzékelés teljes deformáltságára vall! HOL ÉLTEK TI?? Milyen burokban vagytok??”

  50. 50 – Károly:
    Jópofa vagy. Tiltakozol a magyar nép lebunkózása ellen, majd belinkelsz egy videót, amiből kiderül, hogy egy tucat ember Pécset nem tudja, hogy az egész világ arab számokat használ, mert a római számokkal még szorozni se lehet. De ez nem egészen tisztességes, mert a videó nem árulja el, hogy hány százalék viszont tudta. Volt ilyen videó, ahol azt kérdezték, ha a Holdon 2 méter magasan elengednek egy töltőtollat, mik történik? A nagy többség azt mondta, hogy lebegni fog. De ott se mondták meg, hogy a Hold gravitációja a Földének kb egy hatoda, és ennek megfelelően fog a toll leesni. De ott az ELTE-n egyetemistákat kérdeztek. Volt olyan csaj, aki azt mondta, hogy ezt még nem tanulták, és belőle diplomás valami lesz.

  51. Tibor bá

    Károly nem tiltakozik szerintem, hanem a videoval adot választ az idézett felvetésre.
    Valoban nem egy ilyen videon mulik. Es a probléma nem is annyira a lexikális tudás hiánya.

  52. „Tibor bá részéröl sem részemröl, se Thunder részéröl NEM megvetés, lenézés hanem egy jéghideg de valos társadalomkritika.”

    Ezek szerint. Otthon az édesanyátokat is ugyanilyen kritikával illetitek, ha kell, nemes egyszerűséggel lehülyézitek, lebunkózzátok mert, bizonyos területeken tájékozatlan, vagy tudatlan.
    Mert, ahogy édesanyjától az ember az életet, a népétől a lét lehetőségét kapja.
    Mert mindaz ami ma létezik és van a szüleinktől a társadlom többi tagjától kaptuk, Ők építették fel, hozták létre.

  53. Na jó, egészen friss történet:
    Délen két szomszédom van, mert a mi telkünk kétszer szélesebb. Mind a két telek valamikor a miénk volt, de 25 éve eladtam őket. Az egyik vevője 15 évvel ezelőtt eladta egy németországi magyar (zsidónak), aki évente 3-4 alkalommal jött kb. egy hétre. Valószínűleg további céljai lehettek, de erre ráunt. Meghirdette és kábé egy hónapja el is adta. Én átmentem volna hozzá bemutatkozni, bár ezt neki kellett volna, mert ő jött, de nem tettem. Miért? Mert, amikor egy másik helyen szomszéd váltás volt, átmentem bemutatkozni. Az illető azt mondta a kapuban, hogy ő nem ismerkedni jött, hanem pihenni. Szóval ehhez már nem mentem, és ő se jött. Pedig tucatjával lehet látni olyan amerikai-angol-ausztrál, stb. filmeket, ahol az új szomszéd átmegy bemutatkozni. [ki is írta, hogy lebukózás helyett inkább tanítani kell a családtagokat”?] — Helyi rendelkezés szerint tüzet (kerti hulladék elégetése végett) csak pénteki napokon lehet. Mi a múlt pénteken elégettünk egy csomó papír hulladékot (a kerti hulladékot komposztolom). Az új szomszéd (előző este szalonnát sütött) kihívta a rendőrséget, mert a füst elviselhetetlen és náluk 4 gyerek és 6 felnőtt van.

    Bodor Attila: Ha a valóságot, az igazságot elhallgatod, mert az édesanyád, mert a feleséged, mert a honfitársad, akkor minden, de minden eltorzul és semmi jót nem szül, hanem rögzíti a hiányosságokat.

  54. Tibor bá’ 54.

    Idézem magamat.

    „A kritika akkor nevelő, ha azt kérik, vagy ha a kritizált személy felnéz az őt kritizálóra.
    A kéretlen kritikától az emberek nagy része szembefordul, ellenséges lesz, vagyis nem javítasz vele, hanem szembefordítod magaddal a kritizáltat.
    “Hogy jössz te ahhoz hogy engem kritizálj” gondolja ő, hisz nem vagy te különb, mert ugye a társadalomban azt tanultuk egyenrangúak vagyunk, demokrácia van. Ezt sugallja a rendszer, ezt tanulja a gyermek, már kis emberként, neki jogai vannak.
    Ilyen körülmények közt a kritika, nem segít, hanem árt.”

    Vagyis, azért mert a szomszéd bunkózik, mennyivel vagyok különb, ha én is bunkózok?
    Azért mert a másik bunkózik, ha én is bunkózok, csak súlyosbítom a helyzetet.

    Nekem is vannak szomszédaim 19-en írták alá az építési engedélyemet.
    Nem mindegyik jött el bemutatkozni, aki azóta ide költözött, nem gond, meg lett a következménye, utólag már bánja.
    Írhatnék még, sok mindent, de szerintem az elég, amit Édesanyámtól tanultam:
    A szép szó vasajtót nyit, a durváért meg előbb vagy utóbb pofán vágnak!

  55. 54. Tibor bá’

    „Ha a valóságot, az igazságot elhallgatod, mert az édesanyád, mert a feleséged, mert a honfitársad, akkor minden, de minden eltorzul és semmi jót nem szül, hanem rögzíti a hiányosságokat.”

    Kérdés, hogy ez az „igazság” meg „valóság” egy szempontrendszer alapján kialakult vélemény, vagy valami abszolút dolog.

    Lehet valakit bunkózni, ha nem jár géjprájdra, vagy nem tartja nagy írónak Eszterházyt, szereti/nemszereti a klasszikus zenét, esetleg a csendet prefelálja…
    Lehet lenézni azokat a rétegeket, akik szeretnék inkább megtartani eredeti kultúrájukat, ami zavarja a felvilágosult haladárokat…

    Aztán eljutunk a „mégis kinek a kulturális diktatúrája” című toposzhoz, hogy kinek van joga megmondani a tutit…

  56. 56. Bodor Attila

    Pap Gáborral itt nem fogsz babérokat aratni.

    Végülis, igaz, a magyarok „mások” de ez nem tolerálandó, hanem betörendő másság…
    Ennek az alapja talán a jobbféltekés, képi gondolkodás, szemben az Európában általánosabb balféltekés fogalmi gondolkodással. Tényleg másképp látjuk a világot.
    Nekünk nincs rendes szavunk se a birtoklásra, mint nyugaton a haben/have/avoire…
    A nyelv kialakulásakor nem volt fontos szempont.
    A nyelvben nem teszünk különbséget férfi és nő között…
    Nem tesszük többeszámba a lábat, mert egy lábbal nem lehet menni, és az ollót se, mert az olló egy szárával nem lehet nyírni, a fényképezőgépet annak hívjuk, ami, és nem latinból átvett „kis szobának”…
    És ha igaz, hogy nyelven gondolkodunk, akkor VALÓBAN másképp látjuk a világot mint a környezetünk.
    És mivel mi vagyunk kissebbségben, mi vagyunk a kakukktojás.

    „Jóindulatú” vezetőink mindent megtettek, hogy felzárkóztassanak a művelt Nyugathoz… Betiltották, elégették a rováspálcákat, amit a honfoglalás körül szinte minden férfi tudott olvasni, kötelezővé tették a latint, megszüntették a jövőidőt (leend, megyend cináland) később kitalálták nekünk a finnugorságot is…
    De mindeddig kevés sikerrel…

    No…. Erre kellene gombot varrni.

  57. 58. lehettem volna valaki más

    „Pap Gáborral itt nem fogsz babérokat aratni.”
    Én meghallgatok mindenkit. Amit mond a káini és Hunor-Magor értékrendről megfontolandó, mert ma a káinit nyögjük. És hogy nyögjük azzal elég nehéz vitatkozni. Édes anyanyelvünket meg érdemes lenne vizsgálgatnunk, hátha megértjük milyen kincset kaptunk.

    “Jóindulatú” vezetőink mindent megtettek, hogy felzárkóztassanak a művelt Nyugathoz… Betiltották, elégették a rováspálcákat, amit a honfoglalás körül szinte minden férfi tudott olvasni, kötelezővé tették a latint, megszüntették a jövőidőt (leend, megyend cináland) később kitalálták nekünk a finnugorságot is…
    De mindeddig kevés sikerrel…”

    Ha tudatában vagyunk annak, hogy nem csak kis évek, hanem nagy évek is vannak, akkor ezen sem csodálkozunk, mert ahogy ősz végén meghal a természet, úgy az emberiség is végighalad egy elbutuló korszakon. Ebben segítenek a káini leépítők.

    Itt a hiányolt gomb lehet varrni!

  58. Bodor Attila: „“Hogy jössz te ahhoz hogy engem kritizálj” gondolja ő, hisz nem vagy te különb, mert ugye a társadalomban azt tanultuk egyenrangúak vagyunk, demokrácia van. Ezt sugallja a rendszer, ezt tanulja a gyermek, már kis emberként, neki jogai vannak.
    Ilyen körülmények közt a kritika, nem segít, hanem árt.”

    Egyenrangúak? LOL. Nem tudsz arról, hogy „Mindenki annyit ér, amennyije van”? de ezen nem akadok ki.

    „Hogy jössz te ahhoz…” LESZAROM Nekem van egy honlapom, ahol nagyon közel 3000 poszt van felrakva és naponta gyarapodik. A honlap több, mint 10 éves. Az itt megjelenő magas szintű posztok és hozzászólások újat (megtanulandót) nyújtanak a társadalom 99 százalékának. Akinek nem tetszik, nem fogadja el amit írok, amit kritizálók, ahogy kritizálok az ne kattintson rá a honlapomra. Ennyi! Csak nem gondolod, hogy 10 éven át folytatott, iszonyatos ingyen munkám mellett még arra is figyeljek, hogy leszarva nem jelentéktelen személyes tapasztalatomat, finomkodjak az egyszerű, érthető fogalmazás helyett. Majd akkor fogok finomkodni, amikor arra akarlak rávenni, hogy mozgó kamatláb mellett vegyél nálam fel hitelt CHF alapon. Akkor majd fogok. Azt nem mondta az édesanyád (aki könnyen lehet nálam fiatalabb) hogy kisfiam óvakodj azoktól az emberektől, akik szép szavakkal, dicséretek mellet megkörnyékeznek valamivel? Mert ha nem, akkor valami kiment a fejéből. Tudod miért ment ki a fejéből, mert a hibáira senki se szeret emlékezni, hanem iparkodnak letagadni.

  59. 57 – Attila:
    Ne haragudj, de a 4 szavas legújabb nickedet nem veszem át. Túl sokáig írtam az „Attila (PV)-t” és 4 szó az 4 szó, nekem egy kicsit sok. Ami pedig a tartalmát illeti az pedig nekem obscura, ami természetesen nem kicsit, hanem sötétet jelent camera tekintetében. De ez persze csak egy oldal csapás. 😀

    A feltett (meglepő) kérdésed a következő: „Kérdés, hogy ez az “igazság” meg “valóság” egy szempontrendszer alapján kialakult vélemény, vagy valami abszolút dolog.” Azért meglepő, mert tapasztalataink szerint te vagy nagymestere a folyamatos relativizálásnak. Te vagy az, aki mindent egy igen erős szempontrendszer alapján tárgyal. Ezt a témát is. 😀 Nos örökös törekvésem olyan objektíven nézni a világot, amennyire az képességeim szerint lehetséges.

  60. Hogy jön ide Pap Gábor? Hogy kerül a csizma az asztalra? Kevered a szezont a fazonnal!

    Én tisztelem őt nagy tudásáért, csak hogy nem erről beszélünk.

    A mai magyarok nagy többsége szégyene a magyarságnak és nem tudod felemelni őket. Tudod-e hány magyar embernek ajánlottam fel sok mindent teljesen önzetlenül? Bizalmatlan, öntörvényű, félős nép lett ez.

    A magyarság ősi nép, nyelve rendkívüli. Magyarnak lenni büszke gyönyörűség.

    De ez a nép is csúszik a gödörbe. Kis része, nagyon kis része hallgat Pap Gábort vagy Géczit vagy Molnár V. Józsi bácsit stb.
    De a legszomorúbb, hogy ez a réteg is csak nagyon keveset tud abból az erkölcsi tanításból beintegrálni az életébe. Mert egy önfejű makas, nyakas kiskakas.

    3 évig segítettem a Magyarok Országos Szövetségét pénzzel, munkával, ahogy ott illet teljesen önzetlenül. Máig emlékszem mikor Vukics Ferit vittem előadásra.
    Már akkor megmondta, hogy nagyon szégyelli, hogy milyenné lett e nemzet. Akkor megmondta(kb. 8 éve), hogy a Jobbik akkor fog elbukni mikor a legfájóbb lesz, mert erre hozták létre, fölösleges szavazgatni.

    Alulról kell építkezni- mondogatta
    , fordulj a melletted lévőhöz. Ha vele nrm tudsz menj eggyel odébb. Nem olyan egyszerű ez gyerekek. Tedsék ki jön el a tanyámra segíteni nekem?

    Tegyünk félre mindent, hisz nem ismerjük egymást! Meghívok mindenkit a tanyánkra, mindenkit kinek kedve van hozzá! Engem lehet utálni is, majd egymással beszélgettek.

    Úgyis egy csomó dolgot közösen látunk, pl, hogy hamarosan leszakad a plafon.

    Na látod, a személyes dolgok felülírják a közösség vagyis a közös ég alatt állás kialakulásának lehetőségét.
    Ennyi s nem több. Beszorulni látszik a magyar saját maga börtönébe. Nem a rovásírás tanfolyam fog megmenteni bennünket!

  61. Tibor bá’ 60.
    “Hogy jössz te ahhoz…” LESZAROM Nekem van egy honlapom, ahol nagyon közel 3000 poszt van felrakva és naponta gyarapodik.
    Tibor bá’ 54.
    „Az illető azt mondta a kapuban, hogy ő nem ismerkedni jött, hanem pihenni. ”

    Vagyis neki is van egy telke amit megvett és „leszarja”, hogy te ismerkedni akarsz, a jó szomszédi viszonyt kialakítani.
    Akkor itt körbe is ért a történet. Amit adsz, azt kapod.

    És hogy én miért vagyok itt, és miért kattintok a honlapodra?
    Azért kedves testvérem, hogy megkérjelek ne ugrálj, mert vedd észre egy csónakban evezünk és ha felborul a csónak, igaz az én lajbim is szarrá ázik, de a te puccos öltönyöd sem ússza meg!

  62. Tudod én vagyok az, aki a sorban türelmesen vár és elmélkedik, olvasgat és hallgatja, azokat akik háborognak és szitkozódnak a sor miatt. Általában csendben várakozok, mert tudom a háborgók, szitkozódok sem érnek hamarabb és a rendszert sem változtatják meg. Neked én vagyok a birka, nekem meg a fülem és a lelkem bántja a sok lelki szemét, amit szétszórtok a környezetetekben.
    Nézd el nekem, ha néha arra kérlek, ha sebet kötözni nincs is kedved, legalább újabbakat ne ejts!

  63. 64:
    Ez a szöveg kinek lett adresszálva?

    63:
    Nem értem, hogy a két leszarás hogy kapcsolódik egymáshoz. Pedig, hidd el nekem, nem vagyok nehéz felfogású.

    És akkor térjünk rá erre:
    „És hogy én miért vagyok itt, és miért kattintok a honlapodra?
    Azért kedves testvérem, hogy megkérjelek ne ugrálj, mert vedd észre egy csónakban evezünk és ha felborul a csónak, igaz az én lajbim is szarrá ázik, de a te puccos öltönyöd sem ússza meg!”

    Szóval népies irányra hívod fel a figyelmem? Úgy, hogy a magyar mellény helyet a német lajbid ázik el. Hmmm! Gondolom a puccos öltönyömmel (ami sose volt, és utoljára 30 éve volt rajtam hasonló az esküvőmön) egy bujkáló labancra akarod felhívni a figyelmem, de ezt nagylelkűen megbocsátod és beinvitálsz egy népi csónakba.
    Attila! Ha meg akarsz érteni és ismerni, akkor tölts el pár napot azzal, hogy elolvasol néhány irományom. Ha pedig nem akarsz se megérteni, se megismerni, akkor ne írogass nekem mert unalmas olvasgatni, hogy sorozatosan mellélősz.

    Különben úgy látom nem sokat értettél abból, amit 60. alatt neked írtam. Sebaj! Szerencsére mások is olvassák a hozzászólásaimat.

  64. 61. Tibor bá’

    „Nos örökös törekvésem olyan objektíven nézni a világot, amennyire az képességeim szerint lehetséges.”

    Ezzel vagyunk még így pár milliárdan…

    Sokan hisszük, hogy az objektivitás a mi oldalunkon áll…
    Ennyiünknek lenne igaza, vagy ennyien tévedünk? Ahogy elnézem a világban, hogy szinte MINDENRŐL folyik vita, egészen háborúkba torkollóan, a dolog elég macerás.

    Vagy néhányan beismerjük, néhányan meg nem, hogy objektivitásunkat valamilyen érdek befolyásolja?

    Ami meg a camerát illeti az önmagában jelent „kis” szobát, ahogy a chamber egy nagyobb szobából elkerített hálórészt jelent…
    A dolog érdekessége, hogy a „sötét szoba” valóban fényképezésre volt használva, úgy 500 éve… Ahogy az újgazdag mecénások szaporodtak, divat lett az arcképfestés, de nem mindenki engedhetett meg magának egy Leonaro-t…
    Szóval leültették a megrendelőt egy fal elé, jól megvilágítva, a fal mögött meg a festő az apró lyukon átszűrődő fény és egy ernyő segítségével pontos, arányos vázlatot tudott készíteni a kliensről…
    Ha elmész pár reneszánsz múzeumba, akkor feltűnhet, hogy tele van ternyérnyi, de pontos képekkel… Hát igen… így kezdődött a fényképezés…
    (A BBC-nek volt egy szenzációs dokumentumfilme arról, hogy a reneszánsz körül hogyan tűntek el szinte egycsapásra a kitört nyakú, bandzsa, bamba képek, és lettek felváltva arányos pontos arcok.)

    Ezzel együtt a „fényképezőgép” precízebben írja le, hogy tulajdonképpen mit csinál, mint a „camera obscura”…

  65. 62. Balázs

    „A mai magyarok nagy többsége szégyene a magyarságnak és nem tudod felemelni őket.”

    Ez szimplán nem igaz.
    A magyaroknak olyan sokáig mondták, hogy szibériai bunkók, úgy is kezelték őket, megalázták őket, hogy sokan elhitték, és elkezdtek úgy is viselkedni.

    Sok idő, és sok Pap Gábor kell ahhoz, hogy ezek a magyarok újra elhiggyék, hogy „valakik” és elkezdjenek úgy is viselkedni…
    A legnagyobb bűn velük (és magunkkal) szemben: feladni.

    Az utóbbi években azért elég nagy haladás történt ezen a téren, és ez adhat okot némi optimizmusra.

  66. 67.lehettem volna valaki más

    Ez igaz. Én nem is adtam fel, csak a stratégiám változik folyamatosan, ahogy a véleményem is folytonosan változik. Bár egyre több benne a szilárd pont, de ehhez aspektusok sokaságát kell kipróbálni.
    A tehetetlenség dühöt szül, ezen túl vagyunk. De látom ki az aki ” csak” szóban veri magát. Ott még nincs elég tapasztalat.

  67. Egy magyarnak általában komoly fejtörést okoz megérteni hogy miért is keres detto ugyanazért a munkaért a német 3-szor többet.
    Persze a válasz lehet rögtön, hogy a német gazdaság nagyságrendekkel erösebb és lehetövé teszi ezeket a fizetéseket. De vajon mitöl erösebb a német gazdaság?
    Ha egy szoval kéne megválaszolnom ezt mondanám:
    Szervezettség.
    A német az elvégezendö munkát 3-szor hatékonyabban képes megszervezni a magyarhoz képest.
    Mit is jelent ez a gyakorlatban?
    Azt jelenti, hogy egy német munkavállalo pontosan leirt, exakt munkautasitásokat kap, amit az maradéktalanul be is tart. Minden munkafolyamat „ha…akkor” vezérelt, és igyekeznek minden „ha” folyamatot leszabályozni.
    Ezért eshet az meg, hogy ha a német egy olyan munkafolyamathoz érkezik, ami mégsincs szabályozva, akkor a munkavégzés leáll, és magyar szemmel „töketlennek” tünö szabályalkotás veszi kezdetét. Aminek azonban csak magyar szemmel nincs értelme, mert egyébként nagyon is van. Ez biztositja azt, hogy 3-szor nagyobb GDP/fö állitanak elö.

    Ezért van az, hogy mikor a magyar megérkezik Németországba hamar szembeütközik magyar szemmel a „tulszabályozottság”. Majdnem hogy zavaroan és idegesitöen.
    Nekem 3 évembe!!!! telt mire megértettem ennek a lényegét.

    Mert hogy müködik a magyar?
    Ha a magyar gazdság rákfenéjét egyetlen szoba le kéne irnom, akkor ezt irnám:
    – rögtönzés

    Magyarországon a munkafolyamatok vagy egyáltalán nincsenek, vagy csak nagyon minimálisan megszervezve. Ehhez hozzátársul a magyar „én ezt jobban tudom” virtus és ez összességében egy olyan káoszt szül, ami ma remekül tettenérhetö Orbánisztánban.
    Ha nem hiszel nekem vedd elö a munkaszerzödésedet és olvasd el a munkaköri leirás részt! Tedd fel a kérdést vajon azt csinálod e, ami ott le van irva? Vajon volt e már olyan munkahelyed Magyarországon, ahol azt csináltad, ami abban van?

    A magyarban nincs meg az alázat a tanult, jobban értö, intelligensebb ember iránt. Ha egy mérnök kiadja az utasitást, hogy ezt igy kell csinálni, akkor rögtön lesz 3 magyar, aki ezt kétségbe vonja. „De nem ugy kell, mert ez igy sokkal jobb….”
    Míg a német kollégáknál a kiadott munka után elkezdik azt megvalositani, addig a magyar elöbb vitatkozik. Máris konkretizáltuk a GDP különbséget és annak okát.

    A magyar folyton rögtönöz. Egy magyar szinte röhög, mikor a német egy olyan munkafolyamathoz ér, ami szabályozatlan és elakad megáll. A magyar már azonnal látja a probléma megoldását, a német még 2 napot dilemmázik rajta.
    A magyarok problémamegoldo képessége ezért átlagon felüli joval.
    Amit azonban már a magyar nem szeret konstatálni, hogy a német viszont sokkal hatékonyabban oldja meg a problémát.
    A magyar képes ugyan azt a leszakadt alkatrészt ötször visszaszigszalagozni, míg a német bár 2 napig baszkurál de olyan megoldást talál, ami 30 évig tart.

    Orákig tudnék erröl mesélni, de a lényeget leirtam.
    És aki azt hiszi, hogy a fent leirtak csak a GDP-re és a munka világára igazak az téved.
    A német társadalom minden tekintetben ilyen jol szervezett.

    Balázs felettem TÖKÉLETESEN leirta milyen a magyar. A magyar nép csuszik széjjel és ugy látszik ez már megállithatatlan, illetve kataklizma kell hozzá.

    És mikor ezt valaki megfogalmazza és kinyilvánitja akkor jönnek a Bodor Attilák, akikkel tele egyébként az egész ország, és lehuzzák azokat, akik jobbitani szeretnének.
    Pontosan ezek a Bodor Attilák, akik anno Semmelweis tragédiáját is okozták.

    A Bodor Attiláknak nem fér a fejükbe, hogy a problémamegoldás ott kezdödik, hogy kimondjuk azt! Teljesen mindegy, hogy az kinek tetszik. Szépén néznénk ki ha a globális felmelegedésröl is csak akkor lehetne irni, ha az a nagyérdemünek tetszik…… A kényszeres szeretetrezgés, és áldásszorás még egy nemzetet sem emelt fel…..

  68. 65. Tibor bá’

    A világ, a magyarság is egy csónak. Amiben együtt evezünk és ha hülyézzük egymást, az olyan, mint a csónakban ugrálni.
    A csónak az ugrálástól felborulhat és az én szart se érő munkás gúnyám, a lajbi, mert ugye „mindenki annyit ér amennyije van” elázhat, ugyanúgy mint a te értékesnek vélt dolgaid(puccos öltöny).

    Egy összeomlás esetén a szomszédod lesz az ellenséged vagy a segítőd.

    „Nem értem, hogy a két leszarás hogy kapcsolódik egymáshoz. Pedig, hidd el nekem, nem vagyok nehéz felfogású.”

    Ki mint vet úgy arat! Vagy, amit kiárasztasz magadból az jön vissza.
    Nem véletlen lakunk ott, ahol és nem véletlen laknak mellettünk azok, akik.

    Lehet valami legyőzendő akadály és lehet feladat. Nézőpont kérdése.
    A szomszéd is lehet legyőzendő ellenfél, de egy feladat is, amiben kettőnk dolgát megoldjuk. Persze egyszerűbb átgyalogolni valakin, mint megkeresni hozzá az utat.
    Mi a különbség? Akin átgyalogolunk az többnyire ellenséges lesz, akihez megtaláljuk a kulcsot az barát is lehet.
    Olyan ez mint a káini, vagy a Hunor-Magor értékrend.

    Ahogy lehettem volna valaki más írta 67.

    „A magyaroknak olyan sokáig mondták, hogy szibériai bunkók, úgy is kezelték őket, megalázták őket, hogy sokan elhitték, és elkezdtek úgy is viselkedni.”

    Ha mi is beállunk a bunkózók, hülyézők közé csak azzal erősítjük, hogy úgy viselkedjenek velünk, köröttünk.
    A hozzászólásaimmal, csak azt szerettem volna megértetni, hogy népünket is lehet kétféleképp nézni, mint a szomszédot.
    Lehet bunkók tömkelege, ami ugye akadály és lehet feladat, akkor viszont le kell hajolni hozzá.

  69. 69 Curix

    „A Bodor Attiláknak nem fér a fejükbe, hogy a problémamegoldás ott kezdödik, hogy kimondjuk azt! Teljesen mindegy, hogy az kinek tetszik.”

    Mellébeszélés, félremagyarázás!
    Nem azt írtam, hogy a problémákat nem szabad kimondani, hanem azt kifogásoltam, hogy azt hogyan teszed.
    Mondod te az édesanyádnak, hogy anyukám te olyan buta fasz vagy, még ehhez a telefonhoz sem értesz.
    Nem! Megmutatom hogy kel, mit ,miért és türelemmel teszem. Ha hibázik elnézem és újra mutatom.
    Ha olyan nagy tudásúnak, magasabb értelmi szintűnek képzeli valaki magát az abban mutatkozik meg, hogy, lehajol és segít, nem pedig ítélkezik.

  70. 70 – Bodor Attila:
    Ezt már egyszer leírtam: „Különben úgy látom nem sokat értettél abból, amit 60. alatt neked írtam.” Próbáld megérteni! És csak azt követve válaszolj.

  71. 69 – Curix:
    Hadd egészítselek ki. A II. Világháború alatt a Szövetségesek (elsősorban Anglia) jó alkalmat látott arra, hogy a konkurens német ipart agyonbombázza. Következményeként az amerikai segélyt (Marshall terv) arra használták fel, hogy teljesen új gépeket vegyenek a lebombázottak helyébe. Az csak természetes, hogy ezekkel jobban, és pontosabba lehetett termelni. Az egész világ német ipari terméket vásárolt. Ez volt a német gazdasági csoda. Nem zabálták fel a jövedelmet, hanem nagyon okosan befektették a jövőbe. Tanultak a fasizmusból. Nem akarják erőszakkal átvenni a vezetést. Nekik jó, ha csendben gyarapodnak. Csendben, fegyelmezetten, szorgalmasan és pontosan, a protestáns etika mentén. — Ezzel szemben a magyar taktika a „jéghátán is megélés” mellőzve mindent, az erkölcsöt, a jó szándékot, és igen, a törvényeket is. És, ami Bodor Attilákról az eszembe jut. Tanulás, művelődés helyett magyarkodnak. A német falvak patyolat tiszták és rendezettek. Nálunk kiírják a falú nevét rovásírással és ezzel minden el van intézve. A miniszterelnök lánya pedig az út szélére kidobja az elhasznált pelenkát, egy tízmilliós terepjáróból.

  72. 68. Balázs

    Az, aki ma még „szégyene a magyarságnak” talán holnap tékozló fiúként fog vissza (meg)térni… akit az apja (a nemzet) szeretettel fog fogadni.

    Ugyanúgy, ahogy negatív dologra lehet a tömegeket manipulálni, úgy pozitívra is lehet. Igazaz nehezebb, de nem reménytelen.

  73. 69. Curix

    „A német az elvégezendö munkát 3-szor hatékonyabban képes megszervezni a magyarhoz képest.”

    Ez a sztenderd liberál mantra.

    Nem a „szervezés” a kulcs, hanem a pénz… Drágább, jobb gépekkel hatékonyabb a munka. Tehát a németek helyből előnnyel indultak…
    Nekik volt Marschall segély, nekünk meg padlássöprés.

    Én dolgoztam orvostechnológiai üzemben, magyar dolgozókat tanítottunk be nyugati szintű munkára.
    Rövid idő alatt eljutottak ugyanarra a szintre mint a francia kollégáik.
    Az Audi és a Mercedes gyárakban a magyar dolgozók hatékonysága 70-80% os a németekéhez képest. Fizetésük harmada-negyede.

    A sokezer magyar melós külföldön remekül megállja a helyét… sőt.. még hiányos nyelvtudással is. Orvosok, mérnökök, informatikusok.
    Dolgoztam nyugati építkezési vállalkozóval aki azért sírt, mert a magyarok túl gyorsan kitanulják a technikákat, és elmennek saját szakállukra dolgozni. Ráadásul a magyar kőművesek, gipszkartonozók, burkolók többmindenhez is értettek, nem mint a „specialista” helyi kollégáik.

  74. Tibor bá’ mit kellene tennünk, angolkodni, németkedni, vagy netán zsidóskodni???
    ..
    Szerinted a németek németkednek, ha valahol az ősi gót betűiket használják, esetleg urambocsá’ a rúnaírás hagyományukat ápolják??
    ..
    Összekeversz mindenfélét, nem összepasszoló dolgokat és sértegetsz csak! Ez szimpla általánosító vagdalkozás csupán.
    Ha nincs évtizedekig tartó magyarellenes kommunista diktatúra (meg előtte ugyanilyen előjelű évszázadokon átnyúló Habsburg elnyomás) akkor nem veszünk magunkra ennyit az általatok felhánytorgatott negatív attitűdökből, ebben biztos lehetsz!
    De szépen kigyógyulunk majd minden „nyavajánkból” és felvirágzunk!
    Nem kell begyulladni egyből meg temetni magunkat!
    Fordul a csillagjárás…

  75. Tibor bá
    köszönöm a kiegészitést, maximálisan egyetértek. Én elmeséltem a jelent, amit tapasztalok te hozzáadtad a multat.

    Attila PV
    „Ez a sztenderd liberál mantra.
    Nem a “szervezés” a kulcs, hanem a pénz… Drágább, jobb gépekkel hatékonyabb a munka. Tehát a németek helyből előnnyel indultak…”
    Nekik volt Marschall segély…..”

    Ez pedig a te mantrád Kedves Attila, ami egy hatalmas féligazság csupán.
    Csak nézd meg jol, hogy mit müvelt rendszerváltozáskor a magyar a saját termelöegységeivel. Nézd meg azt a hatalmas korrupciot, amivel a magyar a másik magyar kisemmizésén gazdagodott.
    Nézd meg mi történik az országba beáramlott EU-s pénzekkel…. Az EU-s pénzeket fel lehet fogni egyfajta Marschall segélynek, mit csinál vele a magyar? Kimondom Attila PV….ellopja a gecibe. Aztán mutogatunk keletre mutogatunk nyugatra….. ha végképp nem megy a bünbak keresés akkor elövesszük Trianont. NEHOGY önkontrollra és ön analizisre kerüljön a sor.

    Egyébként most nekem meséled el milyen az élet itt nyugaton?

    „Ráadásul a magyar kőművesek, gipszkartonozók, burkolók többmindenhez is értettek, nem mint a “specialista” helyi kollégáik.”

    És ez szerinted erény és érdem? Mert én már rájöttem, hogy itt Németországban nagyon nem az. Itt ugyanis tiszteletben tartják a másik szakmáját és nem kontárkodnak bele mindenbe. Egy ács nem áll neki festeni, és egy asztalos nem szerel vizvezetéket,egy villanyszerelö nem fog butort kesziteni……és ez ha hiszed ha nem Attila REMEKÜL müködik.
    Egészen addig mig jön egy tulbuzgo magyar, aztán 3 honapos gyorstalpalo után azt hiszi hogy a Mindentudás birtokába jutott és kioktatja a németet is. Ha kellöszámu magyar lenne itt simán visszatudnánk rántani a német gazdaságot a magyar szintre….. Szerencsére ehhez nagyon kevesen vagyunk, igy többnyire nekünk kell alkalmazkodni…..

  76. 73 Tibor bá’

    Magasztalod a Németeket, a Mi és Mások ellenében.
    Máskor is mondtál hasonlót.

    Rombolom a Te idealizmusodat is. 🙂
    Ők is CSAK emberek, mint bárki más. Ha valakire fel akarsz nézni, fordulhatsz más irányba is.

    „A német falvak patyolat tiszták és rendezettek.”
    Így lehetnek is: http://greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=17471/

    Persze mi is emberek vagyunk.
    „A miniszterelnök lánya pedig az út szélére kidobja az elhasznált pelenkát, egy tízmilliós terepjáróból.”

  77. N/a
    Tibor bá példája a falukkal remek volt és minden benne van, de te nem értetted meg a lényegét és ide hozol egy 11 éves cikket, aminek ehhez semmi köze.
    By the way a magyar szemétfogado fél nem volt korrupt a történetben, mi???

  78. 78 – n/a:
    Csodálkozom rajtad. Én kő kemény tényeket írtam le. Te ebből semmit se cáfoltál. Ja, jegyezd meg jól, senkire se akarok felnézni. Ebből már rég kinőttem. Sok helyen jártam, ráadásul nyitott szemmel. — Az elvakultságnak súlyos ára van. Nagyon nem éri meg.

  79. 80 Tibor bá’

    Csak beszélgetünk.
    Eddigi 80 hozzászólás ezer gondolatot ír le, kaotikusan. Mindenki a magáét mondja.
    Most Én is mondtam a magamét, és ezt a Te mondatodhoz kapcsoltam.
    Ez feléd dicséret. A többiek rosszabbak.

    Valamiféle elfogultság azért van benned a németek iránt.
    Ezt többször is tapasztaltam. Pl.:
    http://www.antalffy-tibor.hu/?p=16991
    „Európát gyakorlatilag a 82 millió német cipeli a hátán.”
    Igaz, hogy fogalmaztál már árnyaltabban is.
    http://www.antalffy-tibor.hu/?p=6616

    A poszt eredeti témájától pedig már régen eltértünk. 🙂

  80. 81 – n/a:
    Ha valaki annyit pofázik mint én, az csak azt teheti, hogy felvállalja önmagát. Jól felfogott érdekem tehát az, hogy felvállaljam önmagam, de akkor mindig azt kell írnom, amit én, Tibor bá’ gondolok. Én pedig azt gondolom, amit észlelek a világból, meg annak lehetséges következményeit. Nem fogok mást mondani mint ami a meggyőződésem csak azért, mert az úgy tűnne mintha a németeket „dicsérném.” Szerintem most inkább a te készülékedben van a hiba. Az egyszerű, tényt dicséretnek fogod fel. Van a németeknek kollektív hibáik is, de eddig nem került rá sor, hogy közöljem. Például külföldön elképesztően lármásak, nyilván (a különben megalapozott) önbizalmuk miatt.

  81. 69 Curix
    A német és magyar mentalitás közti különbség leírásában sok reális elem van, ezt már én is megfogalmaztam magamban.
    A német hagyományosan feladja önállóságát, aláveti magát az előírásoknak, ettől valóban fafejűnek tűnik a mi szemünkből, pedig ők mindig ettől voltak nagyon hatékonyak. A régi katonai sikereiket is ennek köszönhették.
    A magyarban pezseg a bizonyítási vágy, mindig keresi a kreatív megoldásokat, de ezzel gyakran szét is veri a kialakított döntési struktúrát.
    Másrészt nálunk jellemző volt, hogy sok vezető beosztásba kontárok ültek, és rosszul irányították az alájuk rendelt szervezetet, de kapcsolataik miatt érinthetetlenek voltak, ha a munkával valami baj volt, akkor a beosztottak között keresték meg a bűnbakot.
    Erre persze az volt a reakció, hogy ha a főnök hülyén dönt, akkor nem kritizáljuk, hanem megoldjuk helyette a problémát, és hagyjuk, hogy ő arassa le a babérokat, ez volt a legolcsóbb mindenkinek.
    A német melós ehelyett gépesen végrehajtja a hülye utasítást is, viszont a főnöke nem tudja levakarni magáról a rossz döntés felelősségét, és akár a beosztásába is kerülhet.
    Vagyis minden a helyére kerül, és a struktúra kitisztul.
    Csak ez az ego olyan feladását igényli, amire az átlag magyar képtelen, úgy érzi, az élet sava-borsától fosztják meg, egy primitív alkatrésszé degradálják.
    A német meg úgymond egybites alkatrészekből álló, de éppen ezért kegyetlenül logikus működésű gépezetet alkot.

  82. Teljesen jól látod Hubab.

    Persze vannak ennek a gépezetnek is gyenge pontjai, de az most nem ide tartozik.
    Alapjában véve sokat tanulhatnánk tölük, de mi ezt valahogy nem akarjuk, söt…..

  83. Curix – 59 – re. A magyar építőiparban hatalmas a káosz
    Nem azért mert a melós ellent mond a főnökének, hanem mert a főnökének fingja sincs mit hogyan kellene megoldani, de elvárja hogy old meg, akár túlórában mindenféle túlóra kifizetése nélkül. Ma ott tartunk hogy ötven éves alatt nem találsz munkaerőt a piacon. Noss nézzűk: ötven két éves kőműves, aki nagyotthall, szemüveges, és harminc öt év munkaviszony mellett nem kap korkedvezménnyel nyugdíjat, holott igazából emberi roncs, annak a töke tele van a mai semmit nem érő mérnökkel akinek semmiféle rálátása sincs a problémák megoldhatóságára.

  84. Kitalálták az e-naplót, amit a NAV figyel. Szerinted ér valamit? A munkavállaló építőiparban négy és hat órás munkaviszonnyal van bejelentve. Napi tíz órát dolgozik a valóságban az elemeknek kitéve. Tehát negyven öt fokon, tűző napon, vagy mínusz húsz fokban. Csináld utánuk! Mutasd meg milyen fasza gyerek vagy Curix!

  85. Összegezve. A magyar melós mind a mai napig ebben az országban PROSTITUÁLTNAK számít aki eladja a testét a vállalkozónak, némi fizetés reményében. A vállalkozó a rajta behúzott haszonból épít magának házat, tartja fent a családját, finanszírozza a luxuskiadásait. Miközben a melós puszta kézzel naponta több tonnát mozgat meg a gépesítés hiánya miatt, mindenféle egyébként kötelező orvosi vizsgálat eltusolása mellett megfelelő védőfelszerelés nélkül, sok esetben embertelen körülmények közt. Curix akkor írj ilyet, ha van tapasztalatod a téma kapcsán.

  86. Egyébként, ha utána számolsz, a felelősséget az elkurt munka miatt a vállalkozó röhögve kifizeti, mert annyira sokat megspórol a melósán. Viszont az elbaszott dolgokat ugyan az a melós korrigálja, aki főnöki utasítára dolgozott az elbaszott dolgon. És lehet jelezte, hogy az úgy nem lesz jó, mégis megcsináltatták vele. Milyen szép lenne ha végre az utasítást kiadónak kellene kijavítani saját két kezével azt, amit elkúrt.

  87. 85

    ” fingja sincs mit hogyan kellene megoldani, de elvárja hogy old meg”

    Dan ha végigolvasod még egyszer a 69-es kommentemet akkor diohéjban pontosan erröl beszéltem csak mäs szavakkal.
    A magyar munkäs nem kap egyértelmü munkautasitasokat, hogy ez impotens fönök vagy csak hanyagsag miatt van arrol nem beszéltem, de tudom, hogy sok esetben a beosztott többet tud mint a fönök. A kettöjük fizetése közti szakadék aztan tovabb erösiti a fruszträciot….végül egy tök egészségtelen munkaviszony jön létre….
    Dan nem csak a épitöipar ilyen. Minden szinten ez van. En egészségügyben dolgoztam otthon, az is a halälän van mär…..

  88. Kicsit elkanyarodott a diskurzus, de ez majd visszatereli a gondolatokat a poszt eredeti témájához. Nem rövid a cikk, de elöljáróban annyit, NAGY A BAJ!!!!
    (ja, és evés előtt és közvetlenül utána nem ajánlom az elolvasását!)
    https:

  89. 90 – milagro:
    Annyit magadtól is tudhatnál, hogy Bajer Zsoltnak nálam nincs keresnivalója.

  90. Nem Bayer Zsolt jegyzi a cikket, hanem egy kanadai magyar!
    https://badog.blogstar.hu/2018/08/26/iszonyat/57497/

    Olvasd el nyugodtan!

    Amúgy meg a cenzúrázós mozdulatodról Tibor bá’ az jut eszembe, hogy annak idején Galileo Galilei kivégzése előtt a papok is megtagadták, hogy belenézzenek a távcsőbe!
    szóval csak nyugalom: NEM a Zsóti írta a cikket!!!

  91. 93: Egyetértek. Itt akkor van esélye valakinek túlélni a betegségét, ha van pénze arra, hogy a magánellátást finanszírozza. 🙁 Az állami ellátás csak látszatból létezik, papíron. Az egyik barátnőm most jön el a kórházból, ahol eddig ápolónőként dolgozott, brutális munkamennyiség volt rásózva, mert nincsenek ápolónők. Az érsebészetből gyakorlatilag elfekvőt csináltak, a jó orvosok elmentek, csak a selejt dolgozik ott, minden műtét után durva szövődményekkel. Most történt, hogy egy negyvenes nő visszérműtétre ment be a lábával. A műtét után belázasodott, kiderült, hogy elkapta a kórházi fertőzést, ráment a bélrendszerére. Kivették a vastagbél egy részét, és sztómát kapott, úgy ment haza 3 hét múlva. Ez csak egy volt a sok eset közül. Horror, ami itt folyik.

  92. 91: Bayer Zsolt egy végtelenül irritáló, ellenszenves figura, emellett gerinctelen talpnyaló, de sokszor – nem mindig – igaza van azokban a cikkekben, amiket leír. Én is olvasom a blogját épp ezért.

  93. 95. A cikket ezúttal nem Bayer Zsolt írta, csak egy kis bevezető után megosztotta…

    93. Nem foglalkozom velük különösebben mert messze van és a sajnálkozáson kívül nem igen tehetek mást. De megosztottam, mert ez a topik eredeti témája!!!
    (Ami rájuk vár 20-40 év távlatában az az ő bajuk. Amúgy a „vidéki” Kanada sem sokkal különb, a dzsenderhülyeség már ott is nyomul, egyik családtagom volt kint észak-Albertában.)
    Windisch Juditot azért ne tekintsük mérvadónak a HVG-t meg pláne nem! Ebben az újságban SOHA egyetlen elismerő, pozitív cikket nem írtak még a magyarságról vagy bármilyen magyar teljesítményről…
    De! Vannak súlyok gondok, ez nem vitás. Csak ne gondoljuk, hogy senki ne foglalkozna azokkal. Viszont nem lehet mindent egyszerre. Lehetetlen minden orvosnak többmillás fizetést adni, ápolóknak meg 500+ százezrest. Ez a cél egyébként, de egyelőre ez nem megy!!
    néhány ellenpélda is:

    https://magyaridok.hu/belfold/kasler-miklos-vastagbelszuresi-programot-indit-a-kormany-az-osztol-3411454/

    https://magyaridok.hu/lugas/uton-hazafele-3365788/

    !!!
    https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_fec001.html

    https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_fek002.html

  94. Vasárnapi Hírek, Publicus, jha, köszi! megérkeztünk…
    :((

  95. Milagro

    nekem pont ilyen unalmas a kormänypropaganda. Meg az hogy Magyarorszag jobban teljesit…..

    Magyarorszag 2010
    – foglalkoztatott: 3.747.000 fö
    – Mo GDP-je: 129 milliard dollar

    Magyarorszag 2017
    – foglalkoztatott: 4.447.000
    – Mo GDP-je: 138 milliard dollar

    2010-ben egy ember 34.427Forintot termelt
    2017-ban egy ember 31.032 Forintot termelt

    Csak tudod Milagro a legtöbb magyar még ahhoz is hülye, hogy ezt az egyszerü szamitast elvégezze és csont nélkül szopja Orban propagandajat, mint te is.
    A magyar gazdasäg hatékonysäga szarabb mint valaha, csak mert behuztak a munkanelkülieket a foglalkoztatott (közmunkas) szferaba.

  96. Nem akarlak kitéríteni a „hitedből”, de ez így erős csúsztatás és nem igaz!!
    Vedd figyelembe a forint-dollár árfolyammozgást ezen idő alatt!!!
    Ez több mint 20 %-os különbség a forint hátrányára!
    Alapvető logikai tétel, hogy almát az almával, körtét-a körtével hasonlítsunk össze, ha nem akarjuk félrevezetni magunkat.
    Itt egy táblázat, ez tökéletesen szemlélteti, hogy miről beszélek:
    (2016!-ig van adat ebben a formában, de a számítást így is ell lehet végezni, ha pedig a 2016-os 4.350.000 fős foglalkoztatotti adattal számolsz az még precízebb))
    https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qpt015.html

    HUF-USD
    https://tradingeconomics.com/hungary/currency

    egyéb adatok:
    https://tradingeconomics.com/hungary/indicators
    ..
    Azaz, pont az ellenkezője igaz annak, amit írtál. Hahó!!!
    Ajánlom figyelmedbe a táblázat utolsó oszlopát, amely a vásárlóerő paritáson számolt értéket mutatja, na az sokkallta jobb indikátor, ezt ugye nem kell kifejtenem, hogy miért!
    ..
    Ezzel az „orbánozással” meg fölösleges jönni, mert nem ő termeli az ország jövedelmét, hanem mi a magyar emberek. Ha nem ő lesz majd a miniszterelnök akkor mit fogtok szajkózni?? Előre féltelek titeket!

  97. Még annyi kiegészítés – ezt a számítást te magad is elvégezheted -, ha most jelenleg ugyanannyi lenne a HUF/USD kurzus, mint 2010-ben, amikor ~208 körül adódott, akkor jelenleg a magyar GDP 170 Mrd dollár lenne!

  98. „GDP 170 Mrd dollár lenne!”

    De nem annyi. Ha kerekem lenne akkor gurulnék…..

    Mindegy is, tudod….. én nem erölködök, hogy téged meggyözzelek, meg egyik fideszest sem. Inkább leléptem. Te is jobban jártál (szerinted) meg én is.
    Majd ha Orban hazugsággyára megbicsaklik akkor visszatérünk a témára.

  99. 92 – milagro:
    Véleményem megegyezik 95-Camelea véleményével. Viszont, én el se olvasom „műveit”. Az se érdekel, ha nem ő jegyzi. Ide nem teszi be a lábát. Különben, hogy tud magad hova tenni. Kétféle Orbán hívő van. Egyik, akinek nagyon megéri. A másik, aki végtelenül korlátolt. Válassz! Az első undorító, a másik sajnálni való. — Egy kis kapaszkodó: Az első Orbán kormány előtt én is rá szavaztam.

  100. Persze, mert mások az átváltási ARÁNYOK a két valuta közt most, mint akkor!
    2010 – magyar GDP forintban: 27 224 599 Ft = cirka 130,7 Mrd USD (ahogy hivatkoztad)
    de,
    2016 – magyar GDP forintban: 35 420 320 Ft = cirka 125,8 Mrd USD! azért adódik dollárban számítva mégis kevesebbnek, mert közben „elcsúszott” az árfolyam a 2010-es
    208 HUF =1 USD árfolyamról a 2016-os 282 HUF=1 USD árfolyamra!

    érdemes átböngészni:
    https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1s%C3%A1rl%C3%B3er%C5%91-parit%C3%A1s

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)

    Ha meg akarod érteni, miről beszéltem javaslom gondold át a 2008-as év adataiban látható összefüggést! Az pont az ellenkezője a mostani példádnak abból a szempontból, hogy akkor nagyon erős volt a forint a dollárhoz képest (172 HUF=1 USD), így adódott a dollárban számított kiugróan magas magyar GDP adat, a mostani TÉNYLEGES GAZDASÁGI teljesítményhez mért NEGYEDAKKORA teljesítménnyel!!!
    ..
    Nem kell meggyőznöd semmiről, csak annyi a helyzet, hogy anélkül hogy bármely párthoz is tartozzak (mert nem tartozok!) képes vagyok felülről szemlélni dolgokat. Nem az én tudatomat torzítja a „kóros orbánfóbia”, legyen is az bármi, de valami hasonlót tapasztalok az esetedben is!
    Nálatok mindig ez a végső: Demer’aZorbán!!
    mondom, mi lesz veletek, ha majd valaki más vezeti az Országot!? hmm…??

  101. 104. „Viszont, én el se olvasom “műveit”. Az se érdekel, ha nem ő jegyzi.”

    Tibor bá’; erre írtam fentebb:
    „annak idején Galileo Galilei kivégzése előtt a papok is megtagadták, hogy belenézzenek a távcsőbe!”

    Már megbocsáss, de intelligens, magára valamit adó ember így nem nyilatkozik!
    Ez egyszerűen NEM ÉRV!
    (olyan ember is mondhat okosat, vagy észrevehet valamit, akit nem kedvelek…)

  102. 106 – milagro:
    Ha jól tudom Galileit nem végezték ki. De nem ezért véres argumentumod torka.
    Mintha áttételesen elismerem volna, hogy B.Zs. sok igaz dolgot ír meg. Ami nagyon elfogadhatatlan az a stílusa. Itt nálam sok hülyeséget lehet néha olvasni a hozzászólások között. Ez a vélemény szabadság. Aki leírja, az valószínűleg hisz benne. OK: De az ocsmány stílus felismerhető, az nem meggyőződés kérdése, hanem kulturáltságé.

  103. 107. Valóban. Legalább idézőjelbe kellett volna tennem…
    Mindenesetre bezárták és aztán a fogságban halt meg. Gondolom felemésztette a raboskodás…
    ..
    Nem mentegetni akarom, de tud egyébként szépen is gondolatokat megfogalmazni.
    Volt szerencsém hallani a búcsúbeszédét Lovas István temetésén. Big Respect!

  104. 108: Arra a búcsúbeszédre gondolsz, amiben Bayer arról emlékszik meg nagy szeretettel, hogy Lovas köz- és önveszélyes őrült módjára vezetett, nagy ívben beleszarva a közlekedés mindenkire kötelező szabályaiba?
    „Pista autópályán kétszázzal, lakott területen pedig százhússzal „vánszorgott””
    Csak a szerencséjén múlt, hogy nem lett belőle olyan többszörös gyilkos, mint a ma szabadult Eva Rezesova, vagy Molnár „Gyurma” Richárd, akik szintén úgy érezték, nekik nem kell betartani a sebességhatárokat, mert az ő dolguk, az ő idejük fontosabb annál.
    Zero Respect az ilyeneknek.

  105. 109. Ha jelen lettél volna, akkor te is kiérezhetted volna e szavaiból a „szónoki túlzást” a hatás kedvéért. A habitusát és a vérmességét kívánta ecsetelni…
    ..
    Te sem voltál ott a kocsiban amúgy és én sem… Ráadásul meg már válaszolni sem tudna. Szóval mit kötekszel?? Ha téged abban a gyászbeszédben ez érintett meg legjobban az szomorú. (és csak amiatt citáltam ide, hogy tud trágárkodás nélkül is megnyilvánulni, ha akar, ennyi lett volna a megemlítés célja csupán)
    Ha jól emlékszem Kabai D. Lajos kötött ebbe a blogján bele ugyanígy, bár kötve hiszem, hogy jelen lett volna a Farkasréten…
    Vagy netán te vagy ő???

  106. 110. Igen olvastam a Bekiabálás blogon a „Bayer Lovas autójában” posztot.

    Bizonyára volt némi költői túlzás Bayer szavaiban, talán valójában sztrádán csak 180-nal, városban meg csak 100-zal szeretett közlekedni Lovas, tulajdonképpen semmit nem változtat a dolgon…
    Meg az se, hogy valójában bármely este lehetne ennél gyorsabban száguldozó állatokat is fogni Budapest útjain, lásd a Totalcar-on a „Kiderült, mi lenne, ha dolgoznának a rendőrök!” cikket…

    Neked nem jött át, hogy ez a beszéd azt is bemutatta, hogy Lovas úgy érezte, neki többet szabad. Talán Bayer se vette észre, hogy a története erről is szól. De egyébként Bayerről is köztudott, hogy őt az ötös számú párttagkönyve sok mindenre feljogosítja, amit mások nem tehetnének meg.

  107. 105: Azon gondolkodtál már, hogy mi lehet az oka annak, hogy a forint árfolyama ennyit romlott az elmúlt 8 évben?

  108. „Nálatok mindig ez a végső: Demer’aZorbán!!
    mondom, mi lesz veletek, ha majd valaki más vezeti az Országot!? hmm…??”

    Ugyan ilyen jozanul kritikus maradok Milagro.
    Öreg vagyok én már ahhoz hogy bármelyik politikust vagy pártot elkezdjem bálványozni, mint ahogy ti ezt teszitek a vezírrel, Viktorral.

  109. 112. Elég összetett kérdés. Együtt mozgunk a többivel.
    Inkább azt a kérdést kellene feltenni, hogy mi indokolta az akkor 25%-kal kisebb méretű magyar gazdaság esetében az ultraerős forintot! (2008. nyarán lehetett svájci frankot venni 155-160 forintért!). Biztos jól jött a devizahitelt kínáló bankoknak, hogy az egész régióban „felverték” a régiós devizák árát… 🙁
    Na meg annak a piacnak is, amely devizában jegyzett állampapírokkal házal… 🙁

    https://tradingeconomics.com/poland/currency
    https://tradingeconomics.com/czech-republic/currency
    ..
    nekem ott ez nem jött át, nem erről szólt, gyászbeszéd volt

  110. Szokásom szerint soha, de soha nem szólok bele semmilyen magyar belügyeket tárgyaló vitáitokba, mert EZEK csakis rátok tartozó igazi belügyek, melyekhez semmi közöm belekotnyeleskedni.
    De most, és csak most történt valami, ami személyes érintettség miatt bizony kénytelen vagyok szóvátenni és szomoruan konstatálni, hogy hát sajna, bizony csikorog nálatok egy és más, legalábbis customer service terén.
    Nos: nemrég egy szomorú kötelesség szólitott vissza szülővárosomba, Kolozsvárra, ahova tőlünk sajnos csak a ti kedves Wizzair cégetek repül.
    Rögtön hadd szabadna megjegyeznem, hogy ritka tetű egy cég a szépemlékű Malévhez viszonyitva.
    Mivel Privilege Club tagsággal rendelkezem-ami jó csomó pénzbe került- nekem dijtalanul járna többek között a nagyobb lábtérű, vészkijárat melletti ülés.
    Járni járna ugyan, hisz fizettem érte, de a rendszer a foglalás alkalmával csakazért is meg akart terhelni a különdijjal, amit a klubtagsággal nem rendelkezők fizetnek, és ami meglehetősen borsós-a ti pénzetekben közel 8 ezer forint- ami bizony felháboritott, és nem rendeltem meg a repülést, mig nem orvosolom a dolgot a cég ügyfélszolgálatánál.
    Becsületükre legyen az ügyfeleseknek, tényleg gyorsan, 3 napon belül orvosolták a rendszerhibát, ismét leülök foglalni, de közben a jegy ára tetemesen megdrágult!!!
    Ismét ügyfélszolgálat, de most már csak vállvonogatás: nem áll módunkban az időközben megváltozott árakat visszakorrigálni, a foglals csakis a jelenlegi , megdrágult tarifa szerint mehet, sajnáljuk az eltelt időt, ez van!!
    De kukacok, érvelek én, a ti rendszerhibátok miatt késtem le az három nappal korábbi, igazán olcsóbb árakat, most akkor hogy lesz?
    Ez van, EZT tessék szeretni, alászolgája.
    Megismétlem fenti kijelentésemet: tetű cég.

  111. 115. Szerintem meg szimplán élvezni kellett volna csak a repülést, átadni magad AZ UTAZÁS élményének, s nézni a tájat, az embereket, közben szabadon enedni a gondolatot…
    Sajnállak, hogy 8000 forint miatt megfosztottad magad ettől a lehetőségtől és helyette bosszankodva futottad a felesleges köröket.
    (mellesleg a WizzAir nem lengyel??)

  112. milagro,
    Úgy érzékelem, jól elvagy a mások által kikapart gesztenye fogyasztásával. A baj ezzel az, hogy nem felszólalni, ha narancs helyett citromromot adnak, a saját és közbékesség miatt, az a közösségi életünk jobbításának akadályozása. Még rosszabb, ha valaki ezt hirdeti is. Örülj a citromnak, habár narancsért fizettél.
    De, ha nem lennének Bálintok, utcán tüntetők, a hatalmon lévőket erőszakkal fenyegető dühös tömegek, bizony rövid időn belül kőkemény diktatúrában találnánk magunkat. Szerencsés vagy, hogy neked a hibás áru még megfelel.
    Nagy köszönet azoknak, akik veszik a fáradságot és küzdenek az őket ért igazságtalanság ellen, ezzel adva tudtára kicsinek, nagynak, államnak, multinak, hogy bizony vannak korlátok.
    A gender szak ezekről is szól.

  113. 117.
    Ez nézőpont kérdése. Csak annyit akartam ezzel, hogy nincs arányban a 8000 forint a telefonálgatással, bosszankodással, miegymással. Ritkán, de én is reklamálok egy bizonyos küszöb felett, VISZONT „el is tudom engedni a dolgokat”, mert egyszerűen nem akarok úgy létezni, hogy elmegy mellettem az élet miközben én csak harcolok-harcolok-és-harcolok végső soron értelmetlen és valahol igen gyakran bizony szintalatti dolgok miatt. Szerintem folyton beleállni és nekifeszülni minden kellemetlenségnek, minket ért sérelemnek egy elég rossz életstratégia. Persze le lehet élni egy életet így is…
    Nekem más a tapasztalatom, csak ennyit akartam.

    „De, ha nem lennének Bálintok, utcán tüntetők, a hatalmon lévőket erőszakkal fenyegető dühös tömegek, bizony rövid időn belül kőkemény diktatúrában találnánk magunkat.”

    Megint ez a nekifeszülős nézőpont. Igazán, enélkül lenne DIKTATÚRA!!??
    Na, ne már gyerekek… 🙂

    A dzsender-szak meg a legkevésbé szól erről szerintem, de ennek kapcsán belinkeltem egy írást, ami tökéletesen összefoglalja egyúttal az én véleményemet is. Nos, akkor ismét:
    https://deansdale.blog.hu/2018/08/11/miert_fontos_a_genderkurzus_a_progressziveknek

  114. 118: „A dzsender-szak meg a legkevésbé szól erről szerintem”

    Erről szól: „A mesterképzés kurzusai különböző tudományterületek oldaláról adnak fogalmi és gyakorlati megalapozást ahhoz, hogy a diákok az egymást keresztbe metsző társadalmi egyenlőtlenség-rendszerek (pl. kor, osztály, etnicitás, szexualitás stb.) mentén a társadalmi nemek szempontját fókuszba állító tudást tárjanak fel és ezt felhasználva képesek legyenek különféle szakmai megoldási javaslatokat, terveket felvázolni.

    http://tatk.elte.hu/mesterszakok/tarsnemek

    Ha nem olvastad még. 😉
    Illetve, ha a valóság érdekel, és nem a propaganda.

  115. 119.
    „A mesterképzés kurzusai különböző tudományterületek oldaláról adnak fogalmi és gyakorlati megalapozást ahhoz, hogy a diákok az egymást keresztbe metsző társadalmi egyenlőtlenség-rendszerek (pl. kor, osztály, etnicitás, szexualitás stb.) mentén a társadalmi nemek szempontját fókuszba állító tudást tárjanak fel és ezt felhasználva képesek legyenek különféle szakmai megoldási javaslatokat, terveket felvázolni.”

    Ez, amit idemásoltál, na ez a kőkemény AGYEVŐ propaganda!
    TÁRSADALMI NEMEK??? igen? WTF??? 🙂
    Na az ilyen fogalmi hókuszpókusz már önmagában a nagybetűs propaganda!!
    Hangsúlyozom, kettő! db. nem van csak! Férfi és Női!
    (születési rendellenesség persze sajnos van, de ettől az még nem egy nem)

    Az pedig, hogy mennyire torzult el – javarészt a nagyvárosi környezet és a természetközeli életmód elvesztése által, meg sok egyéb más miatt (propaganda, lásd a kanadai cikket) – az emberi személyiség az egy más kérdés!
    Én is képzelhetem magamról, hogy ferdeszemű-maszáj-leszbikus-kőszáli-szirtikecske vagyok férfi testben, de attól még nem leszek az!

  116. 121. Milagro

    Nem leszel, már vagy! ?
    Egyébként igazad van!

    Társadalmi nemek az én értelmezésem szerint- ebben a szövegkörnyezetben-nem jelent mást mint, hogy a nemek szerepe a társadalomban hogyan viszonyul a társadalom egészéhez, vagyis a másik nemmel együtti társadalomhoz. Nem ér hátrányos vagy indokolatlanul előnyös megkülönböztetés egy valamilyen nemű társadalmi réteget pusztán nemisége okán stb. Vagyis itt egy redundáns és nem kevésbé erőltetett szóösszetétellel van dolgunk.

    Ez a dolog lehetne fontos is, hiszen ha nő lennél, nem lenne arab férjed és nem szeretnéd ha családon belüli áldozat lennél.Persze az okosok szétkeverik ezt is, hogy jogosnak tűnjön a zsuga amit felmarkolnak. Aztán ez is elcsúszik, mert az életbe nem ültethetőek a flancos teóriájuk!

  117. 77. Curix

    „Csak nézd meg jol, hogy mit müvelt rendszerváltozáskor a magyar a saját termelöegységeivel.”

    Az nem magyar volt, csak esetleg állampolgár…
    Mohács óta van egy réteg, aki abból él jól, hogy külföldi érdekeket szolgál… És közülük sokan igen jól beszélnek magyarul… de attól még nem magyarok.

    Aki a rendszerváltáskor a magyar érdekekt védte, a liberalita elit lehurrogta, kinevette…
    Most meg „lemagyarozzák” őket, mert nem húzták lámpavasra azokat időben, akik tönkrevágták az országot…

  118. 125. Nyilván, ezt a kérdést én sem dimenzionáltam túl magamban. DE! A Kormány álláspontja és ellehetetlenítő lépése is csak ilyen súlyú, ez csak egy szimbolikus üzenet, jelzésféle csupán! Kereszteshadjáratot egyelőre nem hirdettek. (erre amúgy se szándék, se erő, se szükség most még? nincs is)
    Ettől függetlenül az irány az helyes. Álláspontunk ebben különbözik lényegesen!

  119. Ez az egész idáig nemigen érte el az ingerküszöbömet, de az kár, hogy objektív tájékoztatónak csak egy szélsőségesen elkötelezett nemzetközi aktivistát sikerült találni.

  120. 128 – Csont:
    A Gender kurzus lényege, hogy úgy és addig kell beszélni a nemek megváltoztatásáról, átoperálásáról, hormon kezeléséről, egyneműek házasságáról, gyerekek örökbefogadásáról, amíg azt a hallgató nem fogja fel tök normálisnak. Vagyis az agymosásnak egy kifinomult, kulturált módja.

  121. 128. Szélsőségesen elkötelezett lenne? Gondolom „birizgálta a téma” a fantáziáját, azért iratkozott be, csak aztán nem találkoztak az előzetes elvárásai azzal, amit ott „tananyag” címszó alatt leadtak neki.

    Egyébként fentebb belinkeltem Bayer Zsolt blogjáról – amiért itt meg is kaptam a magamét – egy kanadai magyar elég hosszú írását, személyes tapasztalatairól Torontóból, el lehet olvasni. Nem gondolom, hogy szélsőséges lenne ő sem…

  122. Curix-al általában egyetértek M.o-ról alkotott véleményében. Én kb. 15 évig üldöztem az általam nosztalgizált/ideologizált Magyarországot mielőtt rájöttem, hogy nem hogy javulni nem fog, de minden romlik csak folyton. Immár 5 éve léptem le Angliába. (Londonban nem is tudnék élni, sohasem bírtam a nagyvárosokat, senki ne jöjjön avval, hogy az milyen szar.)

    DE: Ha villogsz a magyarnak, hogy ne kapja el gyorshajtásért a rendőr amikor M.o-ra jössz avval csak konzerválod az alapvető problémát ami oda juttatta az országot ahova. Mindenki okoskodik és megkerüli a szabályokat a németek többségével ellentétben. Hálapénz, csúszopénz, adócsalás, haveri alap, stb. szerves része a mindennapi illegalitásnak. Ehhez jött a kizárólag „magunkfajtákat” támogató NER alapú kormányzás ami intézményesítette mindezt. Nekem ebből egy életre elegem lett.

    Jelenleg nem tudom elképzelni hogy visszaköltözzek, és miközben magyarnak tartom magamat, az országot már egyre kevésbé tartom a hazámnak, mert elfajzott lakosainak nagyobb része által.

    Ezért van mindenkinek véleménye a gender szakról úgy, hogy fogalma sincs miről szól, mint ahogy az arab számokról: félinformációból rögtönzés, mert utánanézni semminek sem kell, „mivel én már mindent tudok, és mindenkinél okosabb vagyok”.

    ————–
    115 balint:

    Egyetértek, a Wizzair egy tetű cég. Olyannyira, hogy az utóbbi években egyre többen utazom Ryanair-rel amiről köztudott, hogy hol helyezkedik el ahhoz a bizonyos békához képest.

    Hasonló esetemben én befoglaltam mindent aktuális áron és megreklamáltam azonnal. Meg is kaptam a jóváírást ami még egy kicsit több is volt mint a különbözet.
    (És nem telefonáltam emeltdíjas számon nekik, mert a k.va anyjukon is keresni akarnak, persze.)

  123. d311c
    …”Hasonló esetemben én befoglaltam mindent aktuális áron és megreklamáltam azonnal…”
    Istenem, de igazad van, nekem is csak útólag jutott eszembe.
    Nem tettem volna szóvá a blogon az esetet, ha nem lett volna annyira szokatlan, kirivó számomra az ilyesféle vállvonógatós válasz, amit mondjuk elnéz az ember egy piti sarki szatócstól, de Istenem, egy REPŰLŐTÁRSASÁGTÓL!?Méghozzá saját rendszerhibájukból?
    Mindenesetre, saját tapasztalatomra szolgált az eseten alapján megérteni , magamon tapasztalni mindazt a kiábrándulást, frusztrációt országotok iránt, amit sok blogtárs fennebb megosztott, és ami bizony nagyon sajnálatos és elszomoritó.
    Mindazonáltal, kedves blogtárs, véleményem szerint Mo. nemcsak hogy egy jobbsorsa érdemes ország, és több, mint bizonyos, hogy rendbehozható, meg is éri a rendbehozatalát, hasonlóan egy régi, szép, patinás épülethez. Akarat és eltökéltség kérdése, az épület a tiétek.
    Tudom, hogy nem vigasz a kiábrándult blogtársaiamnak, de bizony vannak körülöttetek igazán trehány, szemétdomb országok, melyekhez képest országotok még akár mostani állapotát is nézve 80 emeletnyi magassságban van .
    Ugyhogy van remény.
    Főleg ha a genderszakot-a normalitás nálatok még pislákoló jeleként – lezárjátok, oktatóit-művelőit, valamint a végzetteket a Holdra deportáljátok és máris egy lépés a jó irányba.

  124. 132. A WizzAir úgynevezett fapados légitársaság, ahol a repjegy ára erősen függ attól, mennyi idővel előre foglalsz, vagy épp fut-e valami akciójuk.
    A róluk szóló panaszáradat kissé aggaszt, ugyanis egy hónap múlva lesz velük egy utam…
    https://homar.blog.hu/tags/wizzair
    Vannak itt a te ügyednél sokszorta kacifántosabbak is…

  125. „Azon gondolkodtál már, hogy mi lehet az oka annak, hogy a forint árfolyama ennyit romlott az elmúlt 8 évben?”
    Avatarnak. 2008 februárjában áttértek szabadon lebegő árfolyam rendszerre nem tünt fel?Vagyis semmi nem védi az árfolyamot.Semmilyen gát.Ez volt a legnagyobb probléma a devizahitelnél is..Ezért szabadult el.Kihuzták az árfolyamsávot.
    Azonkivül van egy lehetetlen háromszög.Felrajzolsz egy háromszöget.Az egyik része kötött devizaárfolyam a másik része kötött kamatszint,a harmadik pedig a tőke szabad áramlása.Na és ebből csak kettő tud egyszerre megvalósulni.Ha szeretnéd mindhármat,akkor a devizatartalékod kárára megteheted.De az véges,és utána mit teszel?Semmit,és a devizatartalékod is elment.

    Ja és a posztban Tibor bának igaza van 🙂

  126. 134: „2008 februárjában áttértek szabadon lebegő árfolyam rendszerre nem tünt fel?Vagyis semmi nem védi az árfolyamot.Semmilyen gát.Ez volt a legnagyobb probléma a devizahitelnél is..Ezért szabadult el.”

    Az árfolyamsáv fenntartása nem védett volna meg a devizahitelek problémájától, mert a +/-15%-os sávon belül voltunk egészen idén júniusig! (kivéve a 2008 közepi erős oldali kirándulást)
    2008-ban azért adták fel az árfolyam sávot, mert az ERŐS oldalon volt állandó nyomás a forinton… 2008 végéig folyamatosan az erős oldalon volt a forint a hivatalos 282 Ft-os (egykori) középárfolyamhoz képest.
    2009-ben a válság időszaka alatt volt egy gyengülés, de onnan hamar visszatért az árfolyam a középárfolyam alá. Aztán 2011 második felében szaladt el ~260-ról ~320-ig, ahonnan 2012 során még vissza tudott mászni az egykori sávközépig, de amióta Matolcsy vezeti a jegybankot, azóta folyamatosan egyre gyengébb a Forint, és az egykori árfolyamsáv gyenge oldalából (324 Ft/EUR) is kimásztunk már (de most épp belül vagyunk, igaz a legszélén)… 🙁
    De vajon miért gyengül a pénzünk folyamatosan, miközben vezéreink szerint mi vagyunk az EU motorja, minden szuperül működik, és egymás után a harmadik kétharmados többségű kormánnyal már igen ciki lenne elmúltnyólcévezniük…

  127. Leírtam neked valamit Avatar.Ha nem tudod értelmezni sajnálom.Nem köztes rendszerben vagyunk.Egyébként ha ennyire felvilágosult vagy akkor nem tudod hogy az amerikai jegybank kamatot emelt,és elvitték oda a befektetéseket.?!De volt egy ürge akit Dr. Wilhelm Lautenbach-nak hívtak,az még tőlem is okosabb volt .Matolcsy tőle tanult 😀

    https://hvg.hu/gazdasag/20080225_kamat_monetaris_tanacs_forint_arfolyam

  128. De elhoztam a barátomat is 🙂 (Ha Tibor bá nem ért egyet, vagy nem engedi természetesen törli)

  129. 16 Cruix
    “aztán akkor micsányájjak a madarakkal he bazzmeg, üljek ki a kertbe hessegetni……?” )

    Köszi az esti altatóhoz vidáman fogok ágybamenni…
    DE nem ue IQt véled felfedezni merkel mama tevékenységében meg a többi muszlim simogató politikuséban akik most tették tönkre európa nyugati felét???

    Mert én igen.
    És sokkalta károsabb mint a IQ szegény szomszédod.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük