(2560) Guy McPherson a twitter-en

VIP. 345

McPherson két napja, június 25-én! Igazán meglepő szöveget „csiripelt” az Interneten. Ennek két bekezdését, alatta a fordítását, az alábbiakban közlöm:

Because I am knowledgeable about conservation biology, I strongly suspect I have fewer than 18 months to live as a result of the consequences resulting from prior warming of Earth and a near-term ice-free Arctic Ocean. It may well be less than 4 months, rather than 18 months. Or perhaps I have a few more years (though this seems highly improbable). Regardless, my time is very limited. So is yours.

Our near-term demise brings good news, of which I was reminded again last week when I was robbed of all my cash. The loss of nearly all the money in my possession after selling the mud hut reminds me that (1) some people are here to take and, more importantly, (2) the importance of fiat currency pales when faced with an irreversible, short-term condition. Economic collapse is fully under way and its completion will cause the worldwide loss of habitat for humans as a result.

A fordítás:

Mivel a hagyományos biológiával eléggé tisztában vagyok, komolyan feltételezem, hogy nekem 18 hónapnál kevesebb van hátra, a Föld korábbi felmelegedése és a hamarosan bekövetkező jég nélküli sarkvidék következtében. Az se lehetetlen, hogy 18 hónap helyett mindössze 4 hónapról lehet szó. Esetleg van még néhány évem (bár ez eléggé valószínűtlen), de tök mindegy, a hátralévő időm igen rövidke, ahogy a tiéd is.

A hamarosan bekövetkező kimúlásunkkal jó hír is érkezik, amire múlt héten emlékeztettek, amikor az összes készpénzemet elrabolták. Miután eladtam a sárkunyhómat, a nálam lévő pénz majd teljes elvesztése arra emlékeztet, hogy (1) néhány ember azért van a Földön, hogy nyerészkedjen, (2) A fiat pénz fontossága elhalványul, amikor szembe kell nézni egy visszafordíthatatlan, rövid ideig tartó körülménnyel. A gazdasági összeomlás rohamosan közeleg, és amikor bekövetkezik, az egész világon el fog tűnni az emberiség élettere.

Ehhez hozzá kell tennem, hogy ez a 4 hónap, de akár a 18 is rendkívül merész állítás, még ha feltételes módban is van írva. A sarki jégolvadás mértékéből én nem látom ki a McPherson által vizionált gyorsulást. Ebben a pillanatban 2018 az ötödik helyen áll, még csak nem is az elsőn, amikor szokatlan mértékben illene az első helyen állni. Bár nem vagyok szakember, én még a 2019-es teljes olvadás ellen is mernék fogadni. Ennél fontosabb, hogy a második bekezdés szerint McPherson az állandóan ismételgetett „habitat” (vagyis élettér) megszűnését nem a klímához, hanem az összeroppant gazdasághoz köti, amiből szerintem soha nem lenne teljes kihalás. Marad tehát a 2026-os jóslat, ami nagyon-nagyon messze van a 2018 októberéhez.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

51 gondolat erről: „(2560) Guy McPherson a twitter-en

  1. Vagy tud valamit amit mi nem, vagy kissé belecsavarodott a vízióiba.

  2. Nem lehet hogy Mcpherson kicsit bekattant. Azt hiszem Ruppertnak hívták a manuszt aki az oaljcsúcsról beszélt pár éve , még évekkel ezelőttre vizionálta a nagy olajcsúcsot.
    A végén pedig kiköltözött valami indiánokhoz, mert a pénze is elfogyott.
    Azt nem gondoltam volna hogy Guy napról napra él, na de hát ott is ez van a számlálkat fizetni kell .Akkor gondolom már lakása sincs (?). Vagy ellopták a pénzét vagy csak azt akarta közölni hogy nincs pénze, csak beleszőtte a történetbe a kunyhó eladást.

    Lehet hogy nem veszik fel sehová dolgozni, vagy nem is akar elmenni.Passz nem tudom.

    A nagy gazdasági válsággal csínján kell bánni, nem biztos hogy még most jön el.Hallgattam olyan videót ahol az ellenérveket említették hogy még miért nem lesz (pl. nem csökkenek a cégek bevételei, … majd megkeresem)
    Elindulnak a FED kamatemelések, de nem jelenti azt hogy egyből világvége lesz (persze lehet gazdasági értelemben) .
    A végső válság/összeomlás ténye ellgondolkodtató, de ez szintén kiszámíthatatlan, ugyanis amíg a pénz/fogyasztói társadalom mozgatja a világot addig próbál újraszerveződni a gyártás/fogyasztás.
    A fogyasztói társadalom pedig él már afrikában is , mert a neten mindenki tudja nézegetni a kütyüket. Gond akkor lehet hogy ah a nagy multik azt mondják hogy nem gyártunk többet.(pl csődbemennek)
    De olyan bonyolultak az összefüggések hogy franc tudja mi lesz….

  3. 2:
    McPherson könyveket és cikkeket ír, előadásokat tart. Ez mind pénzt hoz a házhoz.

  4. 2: Ruppert a végén golyót röpített a fejébe.
    McPhersonnak pedig tényleg lenyúlták a pénzét, amit az Új-mexikói tanyájának az eladásából kapott. Állítólag Belizeben, ahová költözött, ott az egyik latin haverja/ismerőse léphetett le a pénzével.
    Forrás: humptydumptytribe egyik youtube videoja

    McPherson a globális felmelegedés megfutását összeköti a gazdasági válsággal, ami szerint ha kevesebb kormot juttatunk a levegőbe, akkor megszűnik azok árnyékoló hatása és megsülünk

  5. 05.Peti

    Hát akkor felelőtlen volt ha egy helyen egyben tartotta a pénzét/nem bankszámlán vagy mittudomén.
    Arra kíváncsi lennék mennyi könyvet/alőadást ad el , és mennyi bevétele származik ebből. Nem mondom hogy csaló, nem erről van szó.

    Mint nem szakember mondom ha gazdasági válság is lenne akkor is rengeteg kipufogógáz és gyárfüst kerülne a levegőbe hogy esméletlen, mivel 7 milliárdan vagyunk, mindenki csak csak fogyaszt egy kis áramot és üzemanagot.

    Na de majd meglátjuk mi lesz.

    Mini gebaszok vannak, ugyanis épp most mondák hogy a vaj, tej stb. azthiszem 15%-al emelkedik majd augusztusig. Az infláció tehát meglódul szépen. 10 év alatt az átlagfizetés megduplázódott, viszont az élelmiszerár nem duplázódott
    hanem 3-400%-ot is ment(fog menni) akkor szépen beindul a további elszegényedés.

    Lehet hogy Kína is fel fogja vásárolni 5-10 év múlva az európai élelmet , nem hinném hogy csak áruk ideszállítására lesz a vasúthálózat. Ha úgy alakul lehet hogy 200 vagonos hűtőkamionok viszik majd ki a vajat, meg a drágább élelmet itthon
    meg majd 5x annyiba fog kerülni. Nem mondom hogy lesz ilyen ,de simán lehet. Ha valaki töbet tud erről írhatna róla.

  6. Nem kell teljes jégolvadás a „Metánbomba ” felrobbanásához . A jég állapota (vastagság szilárdság összetartóképesség) szempontokból kritikus itt már a még megmaradt jég alatti folyamatok a lényeges . És mint láthatjuk Kritikus állapotú . Lehet az itteni közönség figyelmét ez kerülte el itt a sok sex meg a gazdasági igazán nem annyira lényeges témákban való elmélyülések miatt . Nos Ez a hölgy itt https://www.youtube.com/channel/UCWUv7ljACuMUxDFuReKdz1Q nagy rendszerességgel satellita mérések és adatok alapján részletezi a metánrobbanás és a metán (valamint széndioxid kéndioxid ozon stb üvegházhatásu gázok -(amelyek ezen a ponton nem is annyira mérvadóak )szétterjedésének atmoszférikus állapotát és hatásait . Kisérjék figyelemmel Hátha Mr Mcpherson előrejelzése nem fog annyira másviláginak tűnni az önök számára sem . A dolog az úgy van hogy itt mindenki
    illetve nagy általánosságban mindenki arra számít vagy remél
    hogy a dolgok majd így szépen csendesen fognak zajlani amíg majd valamiféle telitettségi állapot kényszerítően hat valamiféle olyasmi változtatás eszközlésére ami majd csak szépen és folyamamosan fog valamiféle csökkenő életszínvonalhoz fogyasztáshoz vegy esetleg rendezett visszavonuláshoz vezetni .. Nos ez sohasem így zajlik le a rendszerek mindig hirtelen fázisváltással mennek egy új Egynsúlyállapotba !!! . Ezek mind biológiai társadalmi szociális gazdasági stb szinteken is így működnek amúgy https://www.youtube.com/watch?v=hmiZ8xJXkRY&t=8s&list=FLAZZBAnQ71NBMp7TPzbMNIw&index=15 Ami megtévesztően hat mint megnevezés mert ez az új ” „egyensúly” ami a probléma a számunkra . Ami pedig az hogy ez az új egyensúlyrendszer nem biztosít megfelelő életfeltételeket a Homo Sapiensnek nevezett faj számára

  7. 7. Etyere Petyere

    A fázisváltozásos diagramban a hőmérséklet milyen egységben van megadva? Mert nekem nagyon irreálisnak tűnnek az értékek…

  8. 7 etyerepetere

    Hozzászólásod megerősít abban hogy sokszor azt hisszük hogy nem lesz vagy késik az összeomlás klíma, gazdaság,energia terén.
    Aztán mindig felbukkan valami tényező ami gebaszt okozhat és újra tudatosul az emberben hogy igenis lehet collapse akár 1-2 éven belül(lásd gazdasági értelemben a fentebbi írásom)

    Még nem néztem meg a videót, de megnézem. Ha nem is kell elolvadni a jégnek az oké, de a metán ppm-nek meg kell futni majd .
    Én majd akkor hiszem el a metánmegfutást amikor elkezd emelkedni drasztikusan a ppm. addig meg csak találgatni lehet hogy 1-5 vagy 20 év.
    Ennek kell hogy legyenek előjelei, nem fog az kijönni a légkörbe 2 hét alatt. Azt majd látjuk hónapról hónapra hogy eddig nőtt x ppmet havonta ,
    következő hónapban nől 2x ppm-et stb….de még akkor sem húhatunk rá exponenciális dolgot.Lehet hogy én gondolom rosszul de csak a józan paraszti ész alapján mondom..

  9. Tibor Bá! Ha meredeknek tűnik amit a Mc Pherson állít, nézd meg a Jégtömeg adatokat is, ne csak az Extentet. Az sokkal beszédesebb, s ha a valós helyzetet mutatja, akkor az egész jég már csak jégkása ott fenn északon. Ezt az is alátámasztja, hogy szinte nincs olyan terület, ahol állandóan 100% lenne a jégtömeg, vagyis a több éves jég aránya elenyésző, ahogy a remény is… Amúgy hamarosan kiderül, így van-e mert nemsokára az extent érték is zuhanni fog, ha az előbbiek igazak.

  10. 10 – Gartai:
    Jó, írok egy kiegészítést.

  11. 10.Gartai

    Ha csak jégkása akkor el kell(ene) kezdeni kijönni a metánnak lassacskán.
    Nem tudom hol a metán ppm link, Tiborbá betehetnédaz ilyeneket a honlapra gyorslinknek 😀

  12. 10:
    Semmi jel nem mutat arra, hogy a felgyorsulás beindult volna.

  13. hubab; Kelvin fokban

    Andrew; Igen igen A folyamatok legyen az bármi mindig lassú lappangási hosszú növekedési fázis majd hirtelen fázisváltás . A biológiai történelmi társadalmi de még az egyéni rendszerek vagy éppen még a Kozmikus rendszerek is . Azokon az időintervallumokon belül amelyben vannak ugyanezt a beosztást követik . Ez itt (klímakatasztrófa kialakulás stb )egy ezeken belül is nagyon rövid de a mi emberi életkor által leszabályozott nézőpontból figyelve nagyon lassu folyamat (250 év kb ) fázisváltás peremén vagyunk . 1-2-5-10 év mindegy . A falon ott van az írás . „Mene Mene Tekel ” ami jelenthetne annyit is hogy Menni kell . A folyamat Hirtelen és mindent elsöprő lesz . a tömegek az utolsókig nem fogják észrevenni .

  14. 14 Etyere Petyere

    Kelvinben is furcsa a diagram, a kiinduló pontban éppen 220 körül van, ami úgy -53 C fok, az legfeljebb a hógolyó föld esetén lehetett, illetve akkor sem, mert a föld üvegházhatás nélkül is -18 C fok körül lenne…

  15. Tibor Bá 13,
    Guy Mc pherson a minap jun 29, interjúban https://soundcloud.com/lastborninthewilderness/episode-68-guy-mcpherson-on-abrupt-climate-change-loss-of-habitat-and-making-life-suck-less
    részletesen kitér több felgyorult folyamati adatra pl arra is hogy csak az utolsó 5 évben a jégolvadás megháromszorozódott ami egy -nem – -„nem semmi jel” arra hogy a felgyorsulás beindult volna (IMHO) . Namost az aki még részletesebb adatokat akar ezzel kapcsolatban annak ajánlom Paul Beckwith csatornáját az Ottawai egyetem paleoklíma fizikusát aki ezeket a dolgokat és folyamatokat részletezi
    https://www.youtube.com/user/PaulHBeckwith

    Hubab 14. Nos a föld felületi hőmérséklete ahol lakunk az csak egy minimális vékony réteg aminek a hőmérsékletét a felső atmoszféra hőmérsékletének az átlaga adja meg . mint tudjuk hogy csak kb 10 km magasságban már a -30 tól alacsonyabb hőmérsékletek dominálnak attól feljebb még hidegebb. Fizikai számítások szempontjából ezekkel a hűmérsékeltekel kell számolni (ezért is a kelvin fok ) ha egy teljes planéta össz hőháztartását kalkuláljuk Nem pedig az adat egy kis töredékét ami a teljes atmoszféra egy minimális része csak

  16. 16:
    Ha eltűnik a jég az Északi Sarkon, akkor borul a bili. Ehhez semmi kétség, de ez nem fog bekövetkezni 2018 szeptemberében, de ahogy nézem 2019 szeptemberében se. Mindössze ennyit állítok. A jelek szerint a jég eltűnéséhez minden évben egy kicsit közelebb kerülünk, de a hirtelen felgyorsulást nem látom.
    Jég kiterjedés: http://nsidc.org/arcticseaicenews/
    jég tömeg: http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/sea/CICE_curve_thick_LA_EN_20180606.png
    valamint: http://psc.apl.washington.edu/research/projects/arctic-sea-ice-volume-anomaly/

  17. Nos La ninja van ami hüvösséggel jár szerintem az ami nyomja a gyorsulást de nem nagyon tudja . Mi lesz ha bedurran az El nino ?! állítólag a melegedés egyik tünete hogy a föld több el nino ciklust produkál ugyanis úgy egyenlíti ki az elosztatlan felgyült hőket ahogy az emberi test a lázzal . na mindegy meglátjuk . Itt ez a koma specializált jégjelentést ad tegnappal és mindezek ellenére a dolgok nem igazán állnak annyira jól ahogy kinéznek ha közelebbről jobban megnézzük https://www.youtube.com/watch?v=gmXP2INUDQI
    aztán itt van ez a nőci aki a itt most a sarki hőmérsékleteket taglalgatja https://youtu.be/4eeK-Gi0Syw?t=891

  18. 19:
    El Nino neutral van, de ez lényegtelen. Nem a mai nap hőmérséklete számít, nem is a 2018 hőfoka, hanem a trend, ami egyértelműen melegedés, de az ütem nem gyorsul. Még nem. A jég nem fog eltűnni 2019 szeptember közepére. Erre fogadni merek.

  19. 20: Nincs még megfutás, ezt én sem látom az adatokból. Lesz az is majd kb. 10-20 éven belül. Az időjáráson keresztül tart nekünk a természet bemutatót, hogy bizony a szélsőséges kilengések egyre inkább itt vannak a nyakunkon, és erre tessék szépen felkészülni. Egy két nap alatt leesik a havi csapadékmennyiség, 24h belül átmegyünk a 35 °C -os nyárból, a 20 °C -os tavaszba vagy a 15 °C -os őszbe, majd ugyan ez a fordított irányban megtörténik. Intenzív csapadékos napok a légkör növekvő páratartalma miatt, majd száraz, aszályos időszakok váltogatják egymást.

  20. 22: Ha már filmes alkotások. 😉
    (Nem tudom, hogy ez a kommentár hogyan duplikálódott meg?!)

  21. Python 23. 24. Ezek itt mind alaptalan állítások. Nem arról volt szó hogy Tibor bá lemondta az apokalipszist ?! 19, Addig legalább is amíg mint ő és az utódai befejezik az életciklusukat ?! Ami végülis örökké fog tartani egy ilyen vitalitásu sperma és géndonor esetében . Azért szerintem érvényesebb az én zárójelenetem
    „És … mindenkit tartsatok további megfigyelés alatt .. Hogy lássuk mit csinálnak .. majd jelentsen nekem amikor …. Hm … nem is tudom …. amikor az egész világos „

  22. 25:
    Én nem sokat számítok, de a szakemberek szerint a helyzet visszafordíthatatlan, mert van egy kb. 30 év tehetetlenség (amiről a politikusok azt se tudják eszik-e vagy isszák). Amikor 30 éve James Hansen a kongresszusi meghallgatásán jelezte a bajt, akkor még lehetett volna lépéni. Ma már nem lehet. Az abrupt megfutás 2026-ra érvényes feltételezés. Én csak annyit írtam, hogy a jég 2018 őszére egészen biztos nem tűnik el, és igen nagy valószínűséggel 2019 őszére se.

  23. Nos a szituáció az egy szituáció . Nem egy probléma . a problémára van vagy lehet megoldás . A szituációra nincs . Az egy adott dolog . Mint ez . Viszont amit ajánlok én -„Smoke`em if you got`em ” -Ha van szívjátok ! Boldog Canada napot ! július 1 től legális a marihuána itt az egész országban . Lehet birtokolni fogyasztani és növeszteni .

  24. Dr. Hansen keményen fogalmaz:

    „Mindössze annyit tettünk, hogy egyetértünk abban, hogy gond van. Erről egyeztettünk 1992-ben (a Rioi Föld Konferencián)
    majd újraegyeztettünk Párizsban (a 2015-ös éghajlati megállapodásban). Nem ismerjük el, hogy mit is kellene megoldanunk. Az olyan ígéretek, mint a Párizsi Klímaegyezmény, nem jelentenek sokat, vágyálmok. Ez egy csalás, amelyet a kormányok játszanak velünk az 1990 -es évek óta.”
    https://www.theguardian.com/environment/2018/jun/19/james-hansen-nasa-scientist-climate-change-warning

  25. 28:
    Dr. Hansen egy naiv idealista. Félti az unokáit és ezért wishful thinking. Azt állítja, hogy 2040-ben lépünk át a 1,5 °C melegedésen. Ezzel szemben Sam Carara szerint 2014-ben már átléptünk. Ez nem apró tévedés.

  26. Mindenesetre jó lenne egy összefogó körkép a világról hogy hogy áll az élelemtermelés a globális melegedés miatt(pl egyiptom, kalifornia, egyenlítői területek) , melyk területek szartak már be?
    Melyik területek fognak elsivatagosodni, mert Magyarország elvileg nem, itt lesz eső, de pl. Kaliforniának teljesen más a földrajzi adottsága, ott lehetnek nagy aszályok vagy egyéb területeken,

    Illetve ahol vannak USA-ban ezek a nagy kör alakú ültetvények ott is fogyogat a fosszilis víz.Ennek ellenére terjednek a víztakarékos növénytermesztési módszerek amik ellensúlyoznak.
    Az más kérdés hogy tápértékben szart sem érnek..Mindemellett még USA-ban szerintem nem emelkedtek az élelmiszerárak drasztikusan ugyhogy még a geddon kezdetéről nem beszélhetünk.
    Kína is tartja magát még majd ha nem akkor eljár felvásárolgatni wordwide az élelmet.
    De szerintem itt is majd akkor beszélhetünk az élelemben az összeomlás kezdetéről ha drasztikusan emelkedik majd minden.Pl egy csomag kávé nem
    800 Ft lesz hanem 3800Ft és majd kétszer is kifőzzük:D , de még ettől nem tudni hány évre vagyunk..Valakinek tipp?

  27. Andrew

    „Mindenesetre jó lenne egy összefogó körkép a világról ”

    Minden evben megjelenik a „Vilag helyzete” sorozat egy aktualis szama. Ajänlom szives figelmedben, abban minden le van irva, amit itt most hianyolsz. Legutolso magyar nyelvü kiadas a 2013-as. Nehez olvasmany, de akit erdekel…..

    „Melyik területek fognak elsivatagosodni, mert Magyarország elvileg nem….”

    Hät ebben nagyon tevedsz. Talajerozio, elsivatagodas Magyarorszagot kiemelten erinti. Jo lenne vegre elfelejteni a Karpat medence ölelö vedö mitoszat, ami a magyarokat mindig megvedi, mert ez netto baromsag. Ha a magyarok nem valnak környezettudatosabbakkä, akkor cseszhetik. A Karpat medence egy forro üstte valtozik.

    „de még ettől nem tudni hány évre vagyunk..Valakinek tipp?”

    Latok jeleket a rendszerben, amik egy környezettudatosabb jövö fele mennek, de tul lassuak es erötlenek es a fösodratu gazdasag mellett eltörpülnek.
    Az emberi termeszetböl kiindulva a vegsökig lesz feszitve a hur es addig csinäljuk mig a szo legszorosabb ertelmeben fel nem eltük az összes eröforrast.
    Ha figyelmen kivül hagyjuk a klima hatasat a jelen agonizäcio akär 30-40-50 evig is folytathato esetleg meg tovabb…..Ha nincs hirtelen felmeleges akkor a mi idönkben nem varhato vegleges összeomlas…..

    Mindenki a tudomanyba fektette az összes hitet. Mindenki varja, hogy felfedezzek a müanyagzabälo planktont. Mindenki värja a vizzel meghajtott autokat. Mindenki varja a szenyvizet megtisztito csoda berendezest…… a sor a vegtelensegig folytathato.
    De ebböl egyik sem fog bekövetkezni…..
    De a hülye ember mehet majd a sivatagba legelni….na ez viszont be fog következni.

  28. 30.Andrew
    …”Mindenesetre jó lenne egy összefogó körkép a világról hogy hogy áll az élelemtermelés a globális melegedés miatt…”
    A lassú klimageddon már megkezdödött, csak még kevesen tudnak róla.
    Azon pillanatban, mikor a Titanic a jéghegynek ütközött, fent, az elsőosztály éttermében Lord Cunningham csodálkozó pillantást vet az asztalon hirtelen megcsörrenő finom kristálypoharakra, anélkül, hogy tudta volna hogy ő azon pillanatban tulajdonképpen meghalt.Csak nem volt valaki, ki ezt megsúgja neki.
    Most is egy katasztrófa lopakodik felénk, ugyanoly lassan és észrevétlenül, de most látjuk a veszélyt, tudatában vagyunk, csak nem tudjuk, mit is tehetnénk ellene.
    A vizről, de inkább annak hiányáról volna szó.
    Nem tudhatom, mi a helyzet nálatok, de tudom mi a helyzet nálunk, és félő, hogy lassanként ez átgyürűzik hozzátok is:
    1.A napokban bejelentik nálunk a rizs -tömegélelmiszer, igen? – árának 20%-os emelkedését. Az importországokban jelentkező termelési nehézségek mián-röfögi a bejelenéts tevő illetékes.( Értsd: vizhiány a távol-keleti országokban, magyarul)
    2.A hatalmas Tnuva tejipari konszern tegnap a birósághoz fordul az illetékes minisztérium ellen, ki nem engedte meg nekik a tej-és termékek 13%-os emelését az előállitási kiadások megnövekedése mián ( az agrárszektort fenyegető vizhiány, magyarul)
    3.A marhatenyésztők szövetsége bejelenti, amennyiben az agrárminisztérium netán csökkenteni merészelné- mint bejelentette volt – az ágazati vizkvótát,akkor az jelenlegi állomány kényszervágásra kerül, továbbtenyésztési tervezet nélkül, azaz lemondanak a helyi szarvasmarha tenyésztésről. Elmondásuk szerint, egy állat valami 40-50 liter vizet igényel naponta, ha ezen mennyiséget a minisztérium csökkentené, a gazdák nem hajlandók a további tenyésztésre. Ergo, importra szorulunk, ha lesz még honnan egyáltalán, és milyen áron, de le is lehet mondani a marhahúsról, ezen ne múljon.
    Ime a sokkal nagyobb bajunk:
    4. A tévében megjelentek a viztakarékosságra felszólitó felhivások, egy esetleges vizadagolási megszoritást is kilátásba helyezve!
    A desalination telepek-mind az 5 – kapacitásuk maximumán, a karbantartási munkák rovására!!!!-ilyesmi még nem volt nálunk- dolgozik, EGYELŐRE, de persze nincs messze az idő, mikor muszáj lesz ezen munkákat elvégezni sorjában mindeniknél, és akkor bizony életbeléphet a napi vizadagolás!
    Ha ez van nálunk, ha erre sor kerülhet egy eszméletlenül fejlett országban, akkor gondolni sem akarok arra, mi lesz egy harnadik világbeli ” fejlödő” szemétdombon nemsokára.
    Én személy szerint, fenem a kaszát-vasvillát az elkövetkező időkre, mert A VIZEMET NEM ADOM!!!!
    Ti mivel fogtok védekezni, és ezt a leges-legkomolyabban kérdem?

  29. 31 curix,32 balint
    Lehetséges hogy elsivatagososik az ország is annyira nem jártam utána. Nagy bajok leszenek az biztos és elismerem ezt.
    Csak a mikorral vagyok gondban : Például beindult már Mo. elsivatagosodása?Évenként hány hektár esik ki a termelésből? Most nem évi 50 hektárra gondolok mert az semmi….

    Bálint
    A risz ára akkor náluk is emelkedni fog. Igy lesz ez sok élelmiszerrel: Évenkénti 20% emelés , a fizetés pedig csak pár %-ot emelkedik, így pár év alatt a fizetésemelés és a élelmiszeráremelés versenyéből kijön az hogy
    pl. eddig 1 kg rizst 1 munkaórából tudunk megvenni, 5 év múlva pedig 3-4-5 órányi munkából .
    Ha Tiborbá nyugdíja eddig 4-én elfogyott, akkor majd elsején el fog 😀

    Bálint jó összefoglaló. talán ott dőlnek az első dominók.

  30. 30 & 32:
    Tegnap előtt elég világosan megírtam: „Sam Carana két napja feltette a blogjára a legújabb posztját. http://arctic-news.blogspot.com/ A Föld átlag hőmérséklete 2014-ben belépett a “veszélyes zónába” (a Párizsi egyezmény szerint) ugyanis átlépte a kitűzött maximális 1,5 °C melegedési határt, sőt állítása szerint ez év vége felé elérheti a 2,0 °C értéket is.” Ha megkeresed a fent jelzett honlapot akkor meglátod azt a grafikont, ami jelzi az 1,5 és a 2,0 időpontját, és a hamarosan nagyon meredek exponenciális görbét. Ha ezt a görbét elfogadod, akkor feleslegesen teszed fel a kérdéseidet Andrew: És tök feleslegesen akarsz felkészülni, mert értelmetlen.

  31. 33.Andrew
    Köszönöm az elismerést.
    Figyeld meg az események, a drágulások között megbúvó baljós jeleket, egy sötét jövő előjeleit:
    Amennyiben tovább tart és állandósul a vizhiány, csak nézd és lásd mily hamar omlanak össze a nemzetközi kereskedelmek, legalábbis az élelmiszerek terén!
    Ma a rizs, de csak ma és egyelőre, holnap viszont majdnem minden élelmiszer, mert az a kevés megmaradt viz éppen hogy esetleg ivásra lesz elég!
    Vagyis tessék felkészülni arra, hogy amit nem tudsz megtermelni nálad, azt majdan sehonnan, semmi pénzért megszerezni nem fogod.
    Gyönyőrű jővő, szép új világ!!!!

  32. Andrew

    te be vagy sozva.
    Hidd el hiába vársz bárkitöl egy dátumot ilyen nincs. Ha Tibor bá joslata lesz valoság akkor viszonylag gyors folyamat lesz, de ez is csak kalkulácio, mint bármi más.
    Ha jelen trendeket vetited elöre akkor a rendszerben van még néhány évtizednyi agonizácio.

  33. 36 – Curix:
    Nekem nincs jóslatom. Én mindössze Plauzibilisnek találom az abrupt melegedést, de csak 2019 szeptemberében tudom eldönteni, hogy benne vagyunk-e már az abrupt melegedésben.

  34. Tibor bá
    erre a hirtelen megugro höfokra egyelöre semmi jel nem mutat.
    Ezert en abbol indulok ki hogy a jelenlegi trendek folytatodnak.

  35. 38 – Curix:
    A pozitív visszacsatolásra jellemző az exponenciális növekedés, ami „megfutáshoz” vezet. A kérdés mindössze a „skála” mérete. A Föld hatalmas, amihez képest a néhány év nem jelentős. De a megfutás be fog következni. Ez ügyben a tisztánlátáshoz várni kell még egy jó évet.

  36. 36 curix
    Nem vagyok besózva.A dátum nyilván érdekel hogy 5-10 vagy 20 év, hiszen azért is van a blog hogy itt megvitassuk a dolgokat, nyilván nem egy főzicskésős blogon beszélünk erről:D. PL itt megtudtuk amit bálint is említett, mert ilyet a hírdó vagy a netes hírportálok nem hoznak fel.

    **

    Nagy bajok lesznek , nem vagyok tagadó. Csak azt mondom hogy a környezetszennyezés és a gyorsuló melegedéstől eltekintve még felfelé fut a
    világgazdaság, a mezőgazdasági termelés sem csökkent világszinten.
    Ez olyan amikor arról beszélnek hogy ingatlanboom van Pesten és majd kipukkan meg egyesek már az árak esését mondják , de a valóság az az hogy még az árak mennek felfelé.Tehát még felfelé menő szakaszban vagyunk, de a többiek meg már esésről beszélnek.Ez egy ilyen párhuzam .
    Ez akkor lesz édekes ha beindul a lassulás , ipari termelés csökkenés, olajár emelkedés, munkahelyek megszűnése , klíma miatti terméskiesés stb,,,
    Tudjuk hogy ez bekövetkezik majd , de mint mondtam még olyan mint az ingatlanár pesten még emelkedik , egyesek meg esésről beszélnek miközben
    emelkedik az ár.
    Azok lesznak majd a előgeddon idők amikor nem lesznek nyaralgatások a tömegek számára, érték lesz egy szelet zsíroskenyér, az emebreknek facebook helyett muszály lesz a kertben kapálni csakhogy mergeremjen pár kg zöldség mert nem lesz pénz megvenni.

    Na még azért mondom hogy nem tartunk itt , nézzük meg a mai fiatal generációt , szinte semmit sem dolgoznak stb….
    Majd ha pl évi 5%-ot zsugorodik az autóghyártás, építőipar, 150$ lesz az olaj , 15% feletti a munkanélküliség, globálisan 20%-al kevesebb lesz a termés
    stb… és ez majd minden évben csak fokozódik…Na majd akkor lesz itt vadnyugat 😀

  37. „Majd ha pl évi 5%-ot zsugorodik az autóghyártás, építőipar, 150$ lesz az olaj , 15% feletti a munkanélküliség, globálisan 20%-al kevesebb lesz a termés
    stb… ”

    Andrew
    gyakorlatilag megvälaszoltad sajat magadnak a kérdésedet.

    A gazdasäg elméletileg tudna a végtelenségig növekedni. Az egyetlen korlat „csupan” a föld eröforraskészlete. Abbol viszont még nagyon sok van….
    Senki sem fog tudni neked pontos dätumot mondani, de még megközelitöt is nehéz lenne.

  38. A billeno pontok a globalis okologiai es gazdasagi rendszerben -ahonnan mar nincs visszaut – elerese mikor hol es hogyan kovetkezik be biztosan senki nem tudja …..Sokan meg a puszta tenyt sem hajlandok elfogadni.

  39. Igen sajnos be kellett latnom ,holott sokaig szkeptikus voltam kerestem a racionalis erveket -erzelmi alapon -arra vonatkozolag hogy van remeny….ahogy egyre jobban elmelyultem a temaban es beszeltem hazai es kulfoldi honlapokon keresztul sok-sok emberrel az ordogi reszletekbol osszeallt a pokoli egesz…..csak rohadt nehez elfogadni pedig addig amig ez nem tortenik meg az ember nem kezdi el felkeszulest de mire is?

  40. 42 tom

    KURVA nagy bajban vagyunk! Sokan látják is.

    A baj ezer apró negatív dologból tevődik össze. Ezt neked (másoknak) kell meglátniuk és megérteniük. Senki sem fogja direktben elmondani.
    Csernobilban ég(ett) az erdő. A radioaktív port vitte a szél.
    Senki nem mondja el, hogy Mo.-ra ebből mennyi jutott. Akkor régen sem mondták el.

    Mezőgazdaságban ma már nem kapálnak. Ennyi terményt már nem lehet.
    Gyomírtóval ölik a gazt.
    A vegyszer benne marad a talajban, felszívja a növény, mi pedig esszük.
    Így megbetegszünk, de élhetünk valameddig. Ha nem eszünk, nem betegszünk meg, csak egészségesen éhen halunk.

    Mostanában sok eső esett:
    http://delhir.info/2018/07/03/gondbaejto-az-eso-miatt-drasztikusan-romlott-buza-minosege/

    És még fog is:
    http://delhir.info/2018/07/05/voros-riasztas-holnap-este-akar-20-30-liter-eso-eshet-negyzetmeterenkent-delvideken/

    A gazdák permeteznek a gyom és a gomba ellen. SOKAT!
    Pusztul a gyom, de más is:
    https://index.hu/tudomany/2018/07/05/gorcsbe_randulva_pusztultak_tomegesen_a_somogyi_mehek/
    Méhek nélkül nekünk annyi.

    Máshol a hőség a gond:
    https://index.hu/kulfold/2018/07/05/bitumen_olvadt_az_ausztral_autosok_kerekeire/
    http://delhir.info/2018/07/05/kozel-huszan-meghaltak-kanadaban-szokatlan-hoseg-miatt/

    Bálint is mondott egy-két dolgot.

    Ehhez hasonló morzsákat kell összerakni egy képpé. Nem szép képpé. 🙁

    Ez a szar helyzet.

  41. Egy új tanulmány szerint a globális felmelegedés mértéke kétszer nagyobb lehet a korábban feltételezettnél. A felmelegedés a duplája is lehet a korábban becsültnek, a tengerszint pedig hat méterrel is megemelkedhet, ha a globális átlaghőmérséklet 2 Celsius-fokkal nő.
    A tanulmányt egy nemzetközi kutatócsoport készítette, A 17 országból származó kutatók a Nature Geoscience új számában publikálták az észrevételeiket. Mint írják, a megfigyeléseken alapuló bizonyítékok az elmúlt 3,5 millió évből származnak; ekkor a felmelegedés mértéke 0,5-2 Celsius-fokkal volt magasabb, mint a XIX. században az iparosodás előtt. Azt is bemutatták, hogy a sarkvidéki jégtakaróknak mekkora területe olvadhat el.
    https://index.hu/tudomany/2018/07/05/tudjak_mekkora_szopas_lesz_a_globalis_felmelegedes

  42. n/a

    Ilyen hirek 30 evvel ezelött is voltak es még mindig élünk. Ez semmire se bizonyiték, ez bulvar.
    Természetesen nagy a baj, de nem holnaputan fog mindez bekövetkezni.
    Ertem Tibor ba pozitiv visszacsatolasos indoklasat, de senki nem tudja szamitassal bizonyitani, hogy az elmeletek mintajara fog ez megtörtenni.
    Az összes ilyen elmelet nem mas mint megalapozott talalgatas. Aki klima ügyben biztosat nyilatkozik annak üveggömbje van otthon.

    Tibor ba azt szokta mondani, hogy a rendszerben 20-40 ev tehetetlenseg van. Ezzel szemben itt Python cikkeben mar több szaz evröl beszelnek….. Ebböl latszik, hogy mennyire halvany fingunk sincs a klima müködeseröl.

  43. 47 Curix

    „Ilyen hirek 30 evvel ezelött is voltak es még mindig élünk. Ez semmire se bizonyiték, ez bulvar.”

    Nem ittad meg a kávédat ma reggel. 🙂
    Nem bizonyítottam semmit. Morzsákat mutattam. Ezt arra használod amire akarod.

    Az idén sok eső esett. Ezt Te is láttad. Ezt nem kell bizonyítani.
    Ma esni fog az eső. Ezt látni fogod.
    A vegyszereket az élelmiszerben érezni fogod. (Legalább is a hatását)
    A méheket nem látod. Ilyen állat nincs is?
    A radioaktív felhőt nem látod. Az is mese?
    Kanada messze van. Ode nem látsz el. Ott nem is élnek emberek. (Pláne ha meghaltak a hőség miatt)
    Ausztráliában nem jársz autóval. (Mi is az az aszfalt?)

    Rendben játszunk, nem kell mindent komolyan venni.
    Az arany ára folyamatosan esik.
    https://www.igolder.com/gold-charts/Configure.aspx?w=700&h=180&months=3
    Jövőre már ingyen adják. Kirakhatod aranytömbökkel a járdát a házad előtt.

  44. N/a

    komolytalan vagy.
    Egyebkent nem kavezom. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük