(2529) Leplezzük le őket

Tibor bá’ online

 

A kapitalista (pénzéhes) kereskedelem törvényes (vagy törvénytelen) trükkök tucatjait alkalmazza, amelyekbe könnyű belelépni. Használjuk fel ennek a posztnak a hozzászólásait arra, hogy aki megégette valahol a ujját, itt leírhatja mások tanulságára. Én mindjárt leírom az elsőt:

Az Auchanban lehet kapni egy viszonylag olcsó (60 Ft) „jégkrémet”, ami tulajdonképpen ízesített, cukrozott jég, belefagyasztva egy vastag, viaszozott papírtölcsérbe. Az ízesítés rendszerint lime, amit Éva nagyon kedvel. Néhány napja sorban álltunk az egyik pénztárnál, lassan haladtunk. Tudom nagyon jól, hogy a „felesleges” (ami nélkül meg lehet lenni, de ha már látom, akkor meg is vehetem) dolgok itt vannak felsorakoztatva, hátha megakad rajta az unatkozó vevő szeme, és beteszi a többi közé. Kézre esik egy kis hűtőpult is, benne fagyikkal. Kivettem egyet az ismert márkából, 60 forint nem oszt, nem szoroz, és 31 fok van árnyékban.

Fizetés után el szoktam dobni a blokkot, ahogy majd mindenki más is, de feltűnt, hogy milyen hosszú a blokk. Megnéztem, mi lehet az ok. Nos, az ok az volt, hogy 3 olyan tétel is volt, amiből 5 darabot vettünk és a pénztáros szorzó gomb benyomása helyett mindegyiket áthúzta a leolvasón. Persze, van papír elég, irtják a trópusi erdőket. Viszont az utolsó tétel a fagyi volt, nem lehetett nem észrevenni: 340 Ft. Micsoda? 340? Ez eddig 60 volt!

Hát persze, a hűtőgépsorban 60, a pénztárnál 340 és itt nincsenek kiírva az árak, valamint a vonalkódokat ember le nem olvassa, csak a gép. És, mint már írtam. A blokkot senki se nézi végig, amit a multi röhögve kihasznál.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

12 gondolat erről: „(2529) Leplezzük le őket

  1. Én csak azt szoktam észrevenni az Aldiban, amibe rendszeresen belefutok, hogy az akciós terméket nem akciós áron ütik be vagy olvassák be a pénztárnál. Kb minden 5. alkalomnál reklamálni voltam kénytelen. De szoktak azzal is trükközni, hogy pékáru esetében ha van két nagyon hasonló termék kinézetre és te az olcsóbból veszel akkor ők a drágábbat ütik be.

  2. Na én végignézem! Nem is sikerül atverniuk a gyökereknek. Ha surmók velem, akkor meg beírok, a valaszukkal meg nem foglalkozom.

  3. A 60-340 különbség elképesztően nagy ugyanazért a termékért (!) honnan tudhatta, hogy a pénztárnál vetted le és emiatt indokolható a félreszámlázása?
    A vonalkódjuk ugyanaz!
    Én van, hogy leárazás után látok meg valami jó levest vagy ételt vagy más terméket és még mindig a kedvezményes ár van kirakva a feledékenységük miatt.
    Olyankor mondom a vevőszolgálatnak a helyzetet, ellenőrzik és visszakapom a különbséget.

  4. A minap vásároltam egy 120 l műanyag kukát a metróban. br 8000 Ft-ért. Mivel elfogyott , legközelebb megint vettem volna egyet de az ár már 10500 volt.
    Igy is lehet gazdagodni hogy relativ árazás van , a napsütéshez igazitják a termék aktuális árát.

  5. Ma reggel történt egy Auchanban.
    Vettem egy almát, jonagoldot (olcsóbb a többinél).
    Kinn veszem észre, hogy 1 darabért 439 forint körüli összeget fizettem.
    Amilyen hülye vagyok nem néztem meg a tételeket, csak utólag itthon a számlát: az automata mérleg a jonagold megnyomására pink ladyt számolt 999 ft/kg – darab áron.
    Visszamentem a vevőszolgálatra mondani a tévedést megköszönték és pénztártól való távozás után reklamáció már nem lehetséges.
    Máskor jobban megnézem a kiadott cetlit, tanultam belőle.
    Szégyenkezve írom ide, hogy képes voltam eljönni a pénztártól, hogy ez ott nem tűnt fel .
    Amikor írtad ezt a cikket gondolkodtam mit írhatnék ide, nem emlékeztem esetekre pedig voltak. Ma reggel legalább eszembe jutott, hogy ide beírhatnám a tapasztalatomat.

  6. 6 – Bazs:
    Köszi.
    Az Auchan-nál sok ilyen trükk van. Kétféle banán van, egyszerű és prémium. 150 forint különbséggel, de a mérlegen könnyű felcserélni és akkor egy kicsit drágább lesz a banán. U.i. a két banán ábrából a drágább kiveri a szemed, az olcsóbbat nehéz megtalálni.

  7. @06 Bazs: „pénztártól való távozás után reklamáció már nem lehetséges”
    Ez a kifogás a te esetedben nem áll meg, mert a bolt hibájából keletkezett károd. Amennyiben a mérleg rosszul lett felmatricázva, arról te nem tehetsz!

    Ez a távozásos nem reklamálunk dolog arra vonatkozik, hogy „jajj meggondoltam magam, mégse banános joghurt kell, hanem epres” – na ezesetben jogosan utasítják el a reklamációdat (bár van olyan bót, ahol ez is belefér… – nem Auchan és nem Tesco persze).

  8. Úgy kívánja tisztesség, hogy megvédjem a Tescot. Én nemrégen, benéztem egy univerzális csavarkulcs árát. 5-17-ig minden csavarméretet tudott egy pofával. A polcon „ár jobbra” 1100 Ft volt. Tudom, hogy ami mindenre jó, az tulajdonképpen semmire sem jó igazán…de ennyiért bevállaltam. A pénztárnál már 3500 Ft. körül volt az ára. Szóltam…mosolyogtak…visszafizették…nem volt több öt percnél. Ez Kiskunfélegyháza volt, lehet máshol nem így van, de én elégedetten távoztam. Felénk a rangsor az alábbi : A Lidl tele van jókedvű fiatalokkal. Tiszták profik….szerintem meg vannak fizetve. Tesco : Kedvesek ( egy két kivétellel) , tiszták , félprofik, inkább megrendszabályozva vannak érzésem szerint mint megfizetve. Auchan (Kecskemét) : Kusza , rendezetlen, szutykos, eladók sem tudják, „Mi hol van”. Penny : be sem megyek, mert utálom, hogy , ha nem veszek semmit akkor is végig kell állnom a sort. Választék meg nem nagyon van, ezért többnyire nem vettem semmit. Felejtős!

  9. Van egy közért a Budagyöngyén. CBA. Ott a blokkon minden termék csak A TERMÉK megnevezéssel van jelen a blokkon. Ez szerintem megérne egy peres utat. Igazából mivel az árát ütik be, nem vonalkóddal olvassák be a terméket, ezért a pénztárostól függ például hogy mire számol 18, 5,vagy 27% áfát. És ugye nem mindegy. Tegnap vásároltam pl két kiló krumplit, fél kiló vöröshagymát, egy pár füstölt kolbászt, köménymagot, babért levelet, és egy doboz sört. Nagyot néztem a blokk átnézésekor. Két termék 18% áfával számolva, amiből az egyik a sör volt, a másik a vöröshagyma…. Kérdem én, ha a vöröshagyma 18% áfakulcs alá esik, akkor a krumpli, vagy a kolbász miért nem? A jövedéki adóköteles sör, hogy lehet 18% áfakulcsos? Ugye alapvető élelmiszer a burgonya, vagy mégsem? A kolbász még talán rendben lenne 27% áfával, meg a fűszerek, habár 1750ft/kg-os kolbász talán nem luxus, meg az 59 forintos babérlevél sem. Na de a sör mióta alapvető élelmiszer? Vagy a pénztáros minden legújabb hatályos élelmiszer-felügyeleti, adózási jogszabállyal tisztában van? Ugye a 18, és a 27 között van kilenc százalék különbség és mivel alapvető egy élelmiszer, ezért nem pár darab fogy naponta belőle. Az öt százalék alá eső termékekről már nem is beszélve. Ez nem burkolt áfacsalás? Ugye A TERMÉK a NAV-nál is a termék marad…Nem pedig krumpli.

  10. 5: „A minap vásároltam egy 120 l műanyag kukát a metróban. br 8000 Ft-ért. Mivel elfogyott , legközelebb megint vettem volna egyet de az ár már 10500 volt.”

    Hogy a francba tud egy kuka elfogyni?

    „Igy is lehet gazdagodni hogy relativ árazás van , a napsütéshez igazitják a termék aktuális árát.”

    És arról hallottál-e már, hogy pl télen rendszerint drágábban lehet venni a tűzifát…? Vagy épp a télikabátot is (kivéve a karácsony utáni leárazást).

    10: Kasszás Erzsiéknek a CBA-ban lehet ezt, ők nemzethy üzletlánc megfelelő irányú politikai kapcsolatokkal. Bár most, hogy Baldauf kiszáll a CBA-ból és Tállait is lecserélték a NAV éléről lehet némi kavarodás, amíg nem tisztázódnak a viszonyok, de gyökeres változásra nem hiszem, hogy lehet számítani.
    Ja, Kasszás Erzsi helyett is Icuka, a boltvezető van már…

  11. 1, Ásványvíz Tescóban akciósan 129Ft, kisebb italüzletben akció nélkül 99Ft.

    2, Ugyanez hússal: 999 Ft és 850 Ft.

    3, egyszer lemértem a Tescóban egy 3 kg- os csomag krumplit ott helyben a mérlegen. 1.8 kg volt, de ugyanez megtörtént 2 kg-os sajttal, ami 1.2 kg-ot nyomott.

    4, Bauhasban dilatációs profil 12990 Ft. Szakboltban ugyanez 5100 Ft!

    5, Ugyanaz a faanyag Praktikerben akciósan 3990, szakboltban 2990.

    6, Auchanban mellény (otthoni munkákhoz) akciós soron kitéve 3000 Ft, pénztárnál 6000. Persze a vevőszolgálat visszaadja a pénzét azoknak, akik ezt észreveszik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük