(2405) Az USA Biztonságpolitikai Stratégiája

VIP. 316

A múlt héten hozták nyilvánosságra az USA Biztonságpolitikai Stratégiáját 68 oldalon keresztül. Természetesen nem ezt a 68 oldalt fordítottam magyarra, hanem a stratégiának a lényegét összefoglaló, és kiértékelő írást. A dokumentumot igen fontosnak értékelhetjük, mert ebből lehet kiértékelni a várható fejleményeket. Most pedig a fordítás:

…….A dokumentum bemutatja Trump nézetét a Világról és azokat a kihívásokat, amelyekkel az USA-nak szembe kell nézni. Az NSS teli van ellentmondásokkal és csalásokkal, valamint saját erényeit és nagyságát illetően a szokásos amerikai téveszmével.

Fel kell figyelni egy visszatérő témára, ami szerint Oroszország és Kína „rivális”, akik – szerintük – rosszindulatú szereplőként iparkodnak aláásni Amerika nagyhatalmi státuszát.

Az utolsó NSS-t olvasva nem fér kétség ahhoz, hogy Trump vezetése alatt Washington semmiben se különbözik a korábbi adminisztrációktól abban, hogy alapvetően ellenséges nézetük van a Világról, de különösen egy olyan Világról, amelyben Oroszország és Kína ellenségként létezik.

Mindkét ország: „kétségbe vonja a mi geopolitikai előnyünket és megpróbálják javukra megváltoztatni a nemzetközi rendet.”

Majd még gonoszabbul folytatják: „Ellenlábasainkat meg kell győzni arról, hogy le tudjuk és le is fogjuk őket győzni. Ha megtámadják az Egyesült Államokat, nem csak megbüntetjük őket….. azzal, hogy olyan fegyvereket fejlesztünk ki, amelyek egyértelműen felülmúlják az ő fegyvereiket.

Ez végeredményben egy siralmas felhívás még több militarizálásra, és feltárja egy nyavalyás amerikai világnézetét más nemzetekről, mint engesztelhetetlen ellenségekről.

Kínát „gazdasági agresszióval” vádolják, Oroszországot pedig „felforgatással”……..

___________________________________________________________________________

VIP előfizetőknek a teljes fordítást E-mailben elküldöm.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

 

Éljetek a lehetőséggel

(2405) Az USA Biztonságpolitikai Stratégiája” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Részlet egy cikkből:

  Az új amerikai Nemzetbiztonsági Stratégia egy anarchikus nemzetközi arénát jelenít meg, ahol minden szuverén állam a fegyveres erejére kell, hogy támaszkodjon a saját biztonsága érdekében (akkor mi mit csinálunk a saját operett-honvédségünkkel?). A stratégiában az EU egy lábjegyzetté silányul és a klímaváltozást, mint kifejezést is száműzték. Az anyag egy új, hibrid háborús korszakot jelenít meg Washington és Peking viszonyában, amely a háborús küszöb alatt folyamatos küzdelmet vetít előre.
  Számos belső forrás egybehangzó jelentése szerint a világ első számú politikai vezetője naponta legalább négy órát tölt a TV előtt, kábel-televíziós csatornákból tájékozódva országának és a világnak állapotáról. Amikor tehát munkatársai az elmúlt 11 hónapos kormányzásának nyilvános beszédeiből összeollóztak egy 68 oldalas Nemzetbiztonsági Stratégiát, akkor nem meglepő, hogy egy olyan fércmű jön velünk szembe, amely sokkal inkább egy virtuális valóságot jelenít meg, mintsem valós problémákra reagál. Maximális pontszámmal jutalmazható például ez a mondat: „Így együtt, a feladatunk megerősíteni a családokat, felépíteni a közösségeinket, szolgálni a polgárainkat és ünnepelni Amerika nagyságát, mint a világ fénylő példaképét”.
  Valójában Trump szótárából és világképéből hiányzik a szilárd jogrendre épülő nemzetközi kapcsolatok rendszere. Arthur L. Herman történész szerint Trump stratégiája az 1917 előtti világot jeleníti meg újra: egy anarchikus nemzetközi arénát, ahol minden szuverén állam – legyen kicsi vagy nagy – a fegyveres erejére kell, hogy támaszkodjon a saját biztonsága érdekében (arra most nincsen alkalmunk kitérni, hogy ebbe a világba hogyan illeszkedik a hazai operett-honvédség). Herman szerint ebben az új korban a hatalomnak igaza van és a nagyhatalmak óhatatlanul dominálják a kisebbeket.
  Míg a korábbi, a 2015-ös stratégia még a nemzetközi jog bázisán mozgott, a jelenlegi amellett érvel, hogy a „szuverén államok versenye a békés világ igazi reménysége”. Nos, a történelem mintha mást tanítana nekünk. Az anyag 1862-be visz bennünket, amikor Otto von Bismarck porosz kancellár kijelentette egy hírhedtté vált beszédében: „A kor nagy kérdéseit nem szónoklatokkal és többségi döntésekkel kell eldönteni, hanem vassal és vérrel.”
  Az új amerikai stratégiában az Európai Unió egy lábjegyzetté silányul és a klímaváltozást, mint kifejezést is száműzték. Ehelyett a Fehér Ház ura az Egyesült Államokat egy „energia-domináns nemzetté” akarja formálni „bőséges energiaforrások felszabadításával” – amely ez esetben a fosszilis üzemanyagok (LNG) exportjára utal. A stratégia „klíma-szakpolitikákról” tesz említést, amik viszont visszavetik az USA energia-politikáját és hátrányosak az amerikai energia- és biztonsági érdekekre.
  Az anyag Moszkvát és Pekinget revizionistának bélyegzi, amelyek veszélyeztetik az amerikai szupremáciát. A kínai hadsereg „ki akarja szorítani az USÁ-t az indo-pacifikus térségből”, míg Moszkva „vissza akarja állítani a nagyhatalmi státuszát és befolyási övezetet akar létrehozni a határai közelében.” Az anyag részletesen foglalkozik az amerikai szellemi tulajdon szisztematikus kínai eltulajdonításával, azon belül is az átdobott kínai diák-kémekkel, akik miatt Washington a közeljövőben felülvizsgálja a vízum-kiadási gyakorlatát.
  Valóban, a stratégia egy új, hibrid háborús korszakot jelenít meg Washington és Peking viszonyában, amely a háborús küszöb alatt folyamatos küzdelmet vetít előre. Az anyag világosan jelzi, hogy ez a versenyfutás kiterjed a kibertérre, az információk és a kulcsfontosságú technológiák ellenőrzésére. Az új generációs hadviselésben a mesterséges intelligenciának központi szerep jut. Az anyag ennek megfelelően külön fejezetet és narratívát szentel az „információs államvezetésnek”, amely az információk megfelelő használatával politikai célokat ér el.

  Akit érdekel eredetiben a 68 oldal:
  https://www.whitehouse.gov/articles/new-national-security-strategy-new-era/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.