(2339) Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás?

Tibor bá’ online

 

Még a nyáron történt, hogy a Római parton jött velünk szemben egy leányzó, világoskék pólóján hatalmas fehér betűkkel ez állt: FUCK ME. Évát gyorsan megnyugtattam, hogy nem leszek hűtlen, bár lenne hozzá kedvem. Mi röhögtünk, a csaj egyre közelebb ért hozzánk. A kisördög belém bújt, ezt nem lehet kihagyni. Amikor hozzánk ért, megállítottam, és megkérdeztem tőle, tudja-e mi van kiírva a pólójára? Nem tudta. „Akkor nyilván meglepődne, ha most leteperném itt a fűben és készülnék megdugni?” Kikerült és azt sziszegte a fogai alatt, hogy „vén hülye”.

Kissé elcsodálkoztunk, mert a ”fuck” szót már különböző közterületeken is lehet olvasni. Divattá vált, bár fogalmuk sincs mit jelent. Persze lehet találkozni rafináltabb szövegekkel is. „Don’t ask, do it”, vagy „Let us make love”, csak nem mondják meg kivel. De nem ez az igazi bánatom, elkoptak a 25 éve vásárolt pólóim, ideje lenne beszerezni újakat, de nem létezik felírat nélküli póló. Miért? Mert nincs rá igény, de ez nem igaz.A trükk az, hogy kitalálnak valami teljesen feleslegeset, például sétáló pálcapárt. Nem sétabotot, pálcapárt. Ez kérem két darab sétabot, és úgy kell használni, mint télen a síbotokat. Persze lehet vele „sétálni”, de inkább csak menetelni, és persze abszolút felesleges. A következő lépés a megismertetés, majd a hipermarketek ellátása. Az emberek elkezdik vásárolni és használni. Egy idő után óriásivá válik a kereslet. A keresletet pedig ki kell elégíteni. Még hatásosabb, ha élelmiszerrel csinálják ugyanezt. A hasonló élelmiszert el kell tüntetni a polcokról, az értékesíteni kívántat pedig alaposan szét kell teríteni, szó szerint. Egy idő után már semmi mást nem lehet kapni. Például a hagyományos hízott libamájat el kell tüntetni a polcokról, helyette a polcokat teli kell pakolni hízott kacsamájjal. Csakhogy a kettőnek az íze igen messze áll egymástól, de külsőleg abszolút csereszabatosak. A feliratot úgy kell megszerkeszteni, hogy a kacsa-liba cserét ne nagyon lehessen észrevenni. Aki reklamál annak a válasz: „erre van kereslet”. Amire tényleg volt kereslet azt elfelejtik, egy idő után a vevők is.

A kérdés az, hogy miért nem lehet kapni, felírat mentes pólót? Mert nincs rá kereslet? Frász karikát, azért mert a felírat szövegével befolyásolni lehet a fogyasztókat. Aztán pedig a feliratokat a vevők úgy meg szokták, hogy mást már nem is akarnak megvenni. Lehet rá hivatkozni, „nincs rá igény”.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

20 gondolat erről: „(2339) Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás?

  1. Tibor’bá, menj el a Decathlonba, ott vannak tűrhető minőségű, feliratmentes pólók, több színben és kivitelben (nyak, ujj..).

  2. Hát én sem igazán találtam jó minőségű, feliratmentes pólót(A Dechatolonba sem). Érdekes, hogy a 15 éves noname pólóim még mindig jól tartják magukat, az újak pedig rövid időn belül folynak le rólam. A nyakuk akkora, hogy a derekam is beleférne, így kilátszik a szőrös hátam közepe is.
    A feliratmentességre visszatérve: mivel a hátam elég nagy, kiadnám reklámfelületnek, de nehogymár én fizessem ki a pólót is 🙂

  3. Helyi kínai boltban vettem múltkor egy csomó pólót, egyszínű, feliratmentes változatban, olcsón, de jó anyagból. Persze, akinek a kínai derogál… 🙂

  4. Piacot kell csinálni az újabb (esetleg silányabb, olcsóbban előállítható vagy valamiért drágábban eladható stb.) terméknek, ami a gyártónak, kereskedőnek jobban megéri. Aki másképp csinálja, az kiszorulhat, lenyomja a konkurencia.
    Kapitalizmus?

  5. Re:Tibor bá’
    Hasonlóan vagyok én is ezzel, csak én azt szoktam mondani, hogy nem vagyok mozgó reklámfelület…
    Javaslom a megtekintésre a reklamajandek.hu oldalt, rogyásig van jelöletlen dolgokkal, pl pólókkal,pikékekkel is.
    Kb 6 éve nem vettem pólót boltban, mert minek, piké pólót bármilyen színben megveszek 2eFt környékén, sima pólót 1eFt környékén…

  6. 3. Observer

    Én is itt nálunk az Ázsia Kincse -ben (kínai áruház) vettem felirat nélküli pólókat, elég jó minőségű, nem tágul, és van törzsvásárlói kártyám, amire 10% kedvezményt adnak. (de itt vettem több pizsamát – téli, nyári – meg sok más ruhát – nadrágok, stb.)

  7. Én is elsősorban kínai pólókat tudok javasolni. Nem egyszerű egyszínű pulóvereket sem venni, pedig én nem vagyok hajlandó mintás, feliratos, cégreklámos dolgokat viselni, amivel gyerekkoromban eléggé megnehezítettem édesanyám életét.

    A síbot jellegű sétapálcákat először én is hülyeségnek tartottam, amikor 2003-ban először láttam, amikor nepáli hegyi túrán láttam, de majdnem minden túrázónál volt ilyen. Nagyhátizsákkal hegymenetben állítólag igen hasznos, mert a kezünket is használva a lábunkat tehermentesíthetjük kicsit.

  8. Ami a „két darab sétabotot” illeti, nagyon jó túrázáshoz (túrabot) és sportoláshoz (nordic walking). Én a magam részéről több éven keresztül, szinte minden nap kora reggel felmentem a Mecsekre és 7 kilométert „nordikoztam”. Megszűntek a hát és nyak problémáim – egész nap gyakorlatilag ülök. Mióta feltörték az autómat, csak ritkán megyek, de ez az én hülyeségem. Futni nem nagyon tudok a térd problémáim miatt. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Nem kapok jutalékot 🙂
    Nagy előnye, hogy rossz terepen, illetve csúszós utakon is stabilitást ad. Sokszor látok télen, jégen-hóban idősebb embereket a városban is ezzel közlekedni.
    Hátránya, hogy mind a két kezet lefoglalja, így ha vinni kell valamit, az csak hátizsákban lehetséges.

  9. Tibor bá’, imered ezt a reklámot?:
    https://www.youtube.com/watch?v=Z6ktYTxJAUY
    🙂

    Amikor valaki a pólóján hord olyan feliratot, amit nem is ért, az még talán a kisebbik baj, sokkal meredekebb, amikor magára is tetováltat valami kínai/japán/stb feliratot, amin a betűket se tudja kiolvasni…

    De ha a fogyasztó nem is érti a feliratot, akkor mennyiben áll meg, hogy azért feliratos a póló, hogy befolyásolja a fogyasztót? A kék pólós lány se akart dugni, hiába volt a pólóján…

  10. Tibor Bá! a nordic walking bot jó, de ezt már más is megírta, felirat nélküli pólót én mindig a New Yorkerben veszem, márka: Szmog, nem kínai ( Bangladeshi ) ,olcsó ,kiváló.

  11. Nem az én üstöm, ahogy mondják, de muszáj megjegyeznem:
    Vicces, de egyuttal fölöttébb szomorú a tény, hogy nagyon sok kedves hozzászóló észre sem véve ajánlja a KINAI, vagy ellenkezőleg, megnyugtatóan kijelentve , hogy NEM KINAI textilárut.
    Drága jó barátaim, egyik kedvenc rögeszmém a valahavolt ipar fölötti kesergés.
    Mondok egy megdöbbentőt:
    Ha hiszitek, ha nem, valamikor réges-régen még ugy nálatok, mint idehaza nálunk, voltak mindenféle ilyen…izé… épületek, melyeket gyáraknak hittak, és ahol tömegnyi ütödött, kótyagos népségek mindenféle fura dolgokat fabrikáltak, többek között ne adj isten, még pólókat is.
    Azután ,képzeljétek el, el kellett menni az üzletekbe és megvásárolni amit ezek az alakok legyártottak, mert NEM VOLT KINA!
    És nem jártak plázákba ezek a magukat mérnököknek, technikusoknak , szakmunkásoknak tituláló fura népség.
    Hála az égnek, ezek mára lassanként kivesztek teljesen.
    ÉLJEN KINA ÉS AZ ÁRUJÁVAL TELEPAKKOLT PLÁZA!!!!!!!!!!!

  12. 10. balint, a képlet nagyon egyszerű: vagy kínait (bangladesit stb.) veszel, vagy semmilyet – mert nincs magyar könnyűipar. Amikor a nagyobb gyárakat bezárták, akkor sokan vitték tovább a szakmát családi üzemekben, aztán mára már ezek is lehúzták a rolót. Feleségem egyik rokona is pont ilyesmit gyártott, de vagy 10 éve abbahagyták.
    A csóró magyar ugyanis azt veszi meg, amire a pénze futja, nem azt, amit szeretne. Amíg a távolkeleti gyerekmunkás tizedáron háromszor annyit megvarr, mint egy magyar munkás, nem is fog változni a helyzet.

  13. 12.Observer
    Száz százalékban igazad van.
    Ém sem viaskodom szemben a széllel, tudomásul veszem, hogy az iparnak véglegesen befellegzett , az olcsó áru mindent ver, természetesen.
    Egy nagyon érdekes dolgot jegyeztél meg, amiről pedig a jól beidomitott nyugati ballib-haladó-felvilágosult vonitókórus egy vakkantásnyit sem ugat:
    A kinai munkásember eszméletlen kihasználásáról, a napi-3-5 dollárért 10-12 órákat dolgoztatott kinai munkástömegek sorsáról egy parányi, halk, icipici ugatás sincs a zöld levelibéka sorsától a kongói bányákban dolgoztatott 10 éves gyerekek, a brazil ültetvényeken sanyargó munkásgyerekek miatt égigérő csaholást rendező kórus a kinaiak iránt valahogy semmiféle empátiával nem viseltetik.
    Nem lehetséges, hogy valakik a kinaiak bérrabszolga – sanyarúsága miatti óbégatást kifejezetten megtiltották volna nekik.?
    De, nekem nagyon is úgy tünik!

  14. Re:Bálint
    Olcsó textilárú már nem Kínában készül, hanem Bangladesben, vagy Pakisztánban. Azonban ez is kezd drága lenni a globáltőkének, így kezdenek Kambodzsába, és Miamarban varratni. Hazai(magyar) textil ipar valóban tetszhalott állapotban van, ma már csak és kizárólag magas hozzáadott értékű termékeket lehet itthon gyártani. Pl idehaza állítják az úgynevezett EMS ruhák világtermelésének felét, mert annyira komplex a ruha, hogy a két tál rizsért dolgozó melósnak agyilag fel sem fogható bonyolultságú…

  15. 13.dajtás
    Hála istennek, legalább valami kis ipari tevékenység jut Mo-nak is.
    Érdekes amit irsz, éspedig, ha valami igazán minőségi vagy bonyolult, azaz igazi agymunkát követelő valaminek előállitásáról van szó akkor ismét kiderül a nyugati szaki felülmúlhatalansága.

  16. 12. Bálint

    Teljesen egyetértek veled.
    A levelibéka jóléte sokkal előbbrevaló , mint a gyermekmunkások sorsa.
    Egy szakértő egyszer azzal az álságossággal magyarázta, szükség van a gyermek munkára, mert különben a család éhenhalna.
    A valóságban, meg a gyermek szülei munkanélküliek, mert nekik már magasabb bért kellene fizetni mint a 8-16 éves gyermekeknek.

    Az oligarchiák képmutatása hihetetlenül óriási.
    A leveli béka kutatásra szívesen ad akár egymilliót, abból az ezermilliárdos nyereségből, amit az elhallgatott gyermekmunkából beszedett.

    Gyuri bá ugyanígy sorolja át az összeharácsolt gigantikus vagyonának morzsáit, emberbarátoskodásra, amelynek hátsó szándéka a gazdagodását biztosító, zavarosban halászható, rendszer fenntartása.

  17. 15.bogozy
    Ugy van, ahogy irod, nagyban megy a képmutatás, az elsumákolás , a kettös mérce.
    Mintha külön-külön, minden előre meg lenne mondva ezeknek a multimilliárdosok pénzéből támogatott ember, környezet és világmegváltó szervezeteknek, hogy most és ma ki és mi ellen kell vonitani, holnap pedig majd ezek vagy amazok ellen.
    Eszembe jut, igy irás közben, a Duna tévé hireiben néhány évvel ezelött látott a magyar libatenyyésztők ellen megszervezett kampány.
    Hadd lám, Mi volt a rettenetes, égbekiáltó bűne a tenyésztőknek?
    Ha jól emlékszem, a libák tömése!!!!!!!!!!!!!!!!
    Hogyan és mi jogon merészeli a magyar libás a hizott máj érdekében tömni a libát?????????????????????
    Ez volt, ha nem tévedek a félhülye ballib szervezet felháborodásának a cime.
    Ezek után csak azt nem értem, hol voltak akkor, mikor – gondolom én – évszázadok óta a tenyésztők tömik a libát, miért kellett ezt az óbégatást pont és éppen akkor megrendezni, amikor, ha nem tévedek, az uniós, franciaországi libamájnak kellett piacot felszabaditani, és valakiket valszeg nagyon zavart a magyar libamáj világhires minősége.
    Hát nem furcsa és elgondolkoztató, bogozy kedves?

  18. munkaruházati boltban is lehet kapni egyszínű pólót,
    pl. Bp. Thököly út.
    semmilyen feliratos szart nem tudok elviselni magamon, így ez marad.

  19. 16. Bálint

    Libamáj ügyben láttam videót, a libák nyugodtan sorban álltak a tömésre várva.
    Közben meg ezerrel ment az állatkínzásos propaganda.
    Azt a libamájat, amit a fogyasztók keresnek, tömés nélkül nem lehet előállítani

  20. 18.bogozy
    Akkor hát elhiszed, hogy az egész cécó a libások ellen megrendelésre készült.
    Persze, hogy minőségi libamájat tömés nélkül nem lehet előállitani, azért ilyen hiresen jó a magyar, és ez , ami nagyon zavart valakiket.
    Ahogy a hires magyar akácméz miatt anno valakik az unióban szintén hirtelen belekötnek a szegény jámbor magyar akácfákba, szintén néhány évvel ezelött.
    Valakiket zavart a magyar mézipar, és annak záslóshajója, az akácméz.
    Persze, hogy azután el lehetne nektek adni a külföldi szir-szart.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük