(2286) Csak egy dobbanásra az elhalt szívizom regenerálásától?

Tibor bá’ online

 

A tapasztalat azt mutatja, hogy a blog rendszeres olvasói főleg negyven feletti férfiakból áll. A negyven feletti férfiak 50 százaléka szív-érrendszeri betegségben távozik az élők sorából, amit nagy vonalakban infarktusnak nevezünk. Érdekessége, hogy legtöbbször úgy jön mint derült égből a villámcsapás. Ez teszi ezt a posztot érdekessé.

Kardiológusok évtizedek óta nézik tehetetlenül, hogy az infarktusos betegek szívét képtelenek meggyógyítani. Most azonban úgy tűnik, hogy egy lépéssel közelebb kerültek a régi álom megvalósításához azzal, hogy patkányokban mesterségesen előállított infarktust követő izomkárosodást majd teljes mértékben sikerült helyrehozni. A Bostoni Gyermekkórház orvosa Felix Engel a felfedezést átütő sikernek értékeli.

Normál körülmények között, amikor az oxigént szállító vér infarktus következtében nem jut el a szívizmokhoz, a sejtek elhalnak, és helyüket forradások foglalják el. Ez a szív pumpafunkciójának ellátását különböző mértékben hátráltatja, ami a páciens halálához vezethet.

Engel és munkatársai felfedezték, hogy egy patkány sérült szívizmában új izomsejtek keletkezhetnek, amennyiben abba két különböző hatóanyagot fecskendeznek. Egyik a P38MAP kináz-gátló (foszfát-csoport áthelyezését elősegítő enzim), a másik pedig az FGF1 fibrinnövelő.

A kísérletezők munkájukat Petri csészékben végzett szívizomsejtek növesztésével kezdték, majd patkányok egyik koszorú erének a lezárásával infarktust idéztek elő az állatokban. Ezt követve a szív sérült területére a nevesített két anyagot befecskendezték. Három hónappal később ezeknek a patkányoknak a szíve majdnem olyan jól működött, mint az egészséges állatoké.

Más szakértők megítélése szerint ez egy sikeres áttörés a szív regenerálásához vezető úton. Van azonban némi kétely is. Nem lehetetlen, hogy a patkányok infarktusa után beadott injekciók hatására a szívizmok végül is nem haltak teljes el. Erre utal az a tény, hogy az állatok szívműködésének javulása mindjárt a második napon elkezdődött.

Most tehát egy olyan kísérlet sorozatra kerül sor, amikor is az injekciózás a mesterséges infarktust követően csak egy héttel később kezdődik el. Amennyiben ilyen feltétel mellett is elérhető a szívizmok regenerálása, biztosak lehetünk egy új gyógymód felfedezésében.

Hátra lenne még egy probléma leküzdése, nevezetesen a gyógyszerek bejuttatása az emberi szívbe. Ugyanis a szervezetbe „eltévelygő” sejtnövesztő anyag károsíthatja a májat és rákos burjánzást is okozhat.

Engel tisztában van azzal, hogy még csak a munka első fázisán vannak túl, de az eddigi eredményeket biztatónak találja.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

3 gondolat erről: „(2286) Csak egy dobbanásra az elhalt szívizom regenerálásától?

  1. Az egészséges életmód képes megelőzni a szívbetegséget.
    Azt nem reklámozzák.
    Abban nincs pénz.
    Bezzeg egy jófajta kiterjed infarktuson mekkorát kaszál az orvosipar, a gyógyszeripar.
    Szóval kutatgatják a csodaszert, amivel a saját magad által tönkretett szívedet meggyógyítják, jópénzért

  2. 1 & 2:
    Örülök, hogy ilyen reálisan látjátok a helyzetet. Természetesen egyetértek veletek.

    Pont 12 éve volt, hogy 150 lett a vérnyomásom, és elmentem a kardiológiára, ahol a doktornő „megállapította”, hogy koszorúér szűkületem van. Javasolta feküdjek be, megkatéterez és ha kell beültet egy sztent-et (ér szétfeszítő kütyü) és felírt egy jó nagy adag Béte-blokkolót, de nem mondta meg, hogy több hét alatt kell fokozatosan felmenni a fenntartó dózisra, egy-nyolcaddal kezdve. Én marha elkezdtem szedni a gyógyszert, ami egy vérnyomás csökkentő, tehát indokoltnak láttam. Eredmény: elképesztő szarul éreztem magam, össze-vissza vert a szívem, mégse mentem vissza katéterezésre. persze két hónap után a szívem megszokta a béta-blokkolót és sorba jártam 6 azaz hat kardiológust. Mind katéterezni akart. Aki nem tudja min az: az ágyékban kinyitnak egy artériát, beteszik a katétert és felnyomják a szívig, benyomnak árnyékoló anyagot, ami megmutatja, hol van érszűkület, és ott az ered szétfeszítik. A legfontosabb, hogy kb. 1% halállal jár, amivel nem szoktak eldicsekedni. Ez egy komoly beavatkozás, 3 nap bennfekvés, rengeteg hálapénz, és sok pénz a kórháznak az SZTK-tól. Volt olyan, aki a NEM válaszomra azzal fenyegetett meg, hogy „most jól érzi magát, de egy-két hónap múlva sírva fog visszajönni és könyörögni fog, hogy katéterezzük meg.” Szóval ez 12 éve volt és még nem mentem vissza sírva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük