(2256) A világgazdaság az összeomlás felé tart

VIP. 241

 

…….. a gazdag országok befektetői kihátrálnak a tőzsdéről, vagyis saját gazdaságukból és olyan követelésekbe fektetnek, amelyek pillanatok alatt készpénzzé válthatók. Ezzel az elit gyakorlatilag beismeri, hogy szerintük a gazdaság totálisan labilis…….

___________________________________________________________________________

A teljes fordítást elküldöm a VIP előfizetőknek.

__________________________________________________________________________

The Elites Are Jumping Ship As The Financial Collapse Draws Near

By Mac Slavo

July 29, 2017  – It’s easy to think of the political and financial elites who run our world as lofty and all powerful. They command dangerous governments that can wield devastating weapons, central banks that treat our economy like a rigged casino, media conglomerates that pacify the minds of the public, and unbelievably wealthy corporations that have concentrated wealth to an unprecedented degree.

However, they’re certainly not invincible, and the systems of control that they’ve created are rapidly diminishing. Most notably, they seem all to aware of the fact that the global economy is headed for a crash. On the rare occasion where you can catch one of the elites in a moment of candor, they’ll tell you that the party is almost over.

Mohamed A. El-Erian is a bona fide member of the global power elite (a former deputy director of the IMF and president of the Harvard Management Co.). Yet he writes in a fairly accessible style on the popular Bloomberg website. When El-Erian talks, we should all listen.

In a recent article he raises serious doubts about the sustainability of the bull market in stocks because of reduced liquidity resulting from simultaneous policy tightening by the Fed, European Central Bank (ECB) and the Bank of England.

He says stocks rose on a sea of liquidity and they may crash when that liquidity is removed. This is a warning to other elites, but it’s also a warning to you.

Their actions are quite telling as well. Sovereign wealth funds, which are largely funded and owned by powerful governments to invest in domestic industries, are jumping ship.

Among sovereign wealth funds, the Government of Singapore Investment Corp. (GIC) is one of the largest, with over $354 billion in assets. So what does the head of GIC say about markets today?

Lim Chow Kiat, CEO of GIC, warns that “valuations are stretched, policy uncertainty is high” and investors are being too complacent.

GIC allocates 40% of its assets to cash or highly liquid bonds and only 27% of its assets to developed economy equities.

Meanwhile, the typical American small retail investor probably has 60% or more of her 401(k) in developed economy equities, mostly U.S.

In other words, the investment arms of wealthy nations are pulling out of the stock market and out of companies in their own economies (developed economy equities), and putting their money into assets that can be quickly turned into cash. It’s practically an admission by the elites, that they think the economy is completely unstable.

But this is just the latest warning sign that the elites are getting nervous. Corporate executives have been selling their stocks at an unprecedented rate for several months. Meanwhile, ordinary people are still placing their faith and their bets on a stock market that most experts agree is completely unsustainable.

And let’s not forget that “luxury bunkers” have become immensely popular, and that the super-wealthy have also been buying remote retreats all over the world. Are they afraid of what the public is going to do to them when their phony economy crashes and leaves everyone broke? Are they positioning themselves for a crash that they know is coming?

All of this suggests that the wealthiest and most connected among us know that chaos is in our future, and they’re getting ready for it. Ignore them at your own peril.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

 

48 gondolat erről: „(2256) A világgazdaság az összeomlás felé tart

  1. Egyelőre a nagy likviditás (QE, fedezetlen pénznyomás) a bankok mérlegében van és ők vesznek akár túlárazottan is részvényeket. Ők nyomják le a kötvénykamatokat (hozamokat), mert valamibe el akarják sütni, ami nem a részvénypiacba megy. A svájci jegybanknak 80 milliárd dollárért van amerikai részvénye. Őrület.
    Már évek óta várom a cikkben említett összeomlást. Németországból híreket olvasok és eddig rendszeresek voltak a hozzászólók
    tapasztalatai „csak hadsereg által igazoltatható” szállítókamionokról (Kelet-Európából, Lengyelországból érkező kamionokról), ami mostanra úgy 1-2 hete abbamaradt.
    Hasonló okokból kifolyólag több német már a héten vagy heteken belül számít az összeomlásra, aminél papírpénz nem marad épen, elveszti a vásárlóerejét mind.
    A volt NDK németjei korábbi sorsuk alapján borúlátóbbak, a volt NSZK németjei tudomást se akarnak venni arról, amit a posztodban leírtál.
    Egy volt NDK-beli volt katonatiszt úgy tartja, hogy a harcok mindig logisztikával indulnak, mert harcközben már nem lehet szállítmányozni. És a fizetőeszköz összeomlásakor már nem lehetne eljuttatni élelmiszert a katonai alakulatoknak (saját hozzáfűzésem: akik az iszlám horda, Merkel kedveltjei ellen harcolnak majd)

    BTW A napokban olvastam a CIB elemzőitől talán a porfolio.hu-n: ők 35%-nyi könnyen pénzzé tehető (mondjuk készpénzt) ajánl a porfólióba.
    Ők sincsenek tisztában azzal, hogy a mostani válságban minden pénz, pénzügyi eszköz enyészetté válik (töredék értéke lesz vagy hogy fogalmazzam meg). A készpénz pár napig még működik ilyen esetben, amíg fel nem vásárolják a boltok árukészletét.

  2. 1. Bazs
    „eddig rendszeresek voltak a hozzászólók
    tapasztalatai “csak hadsereg által igazoltatható” szállítókamionokról (Kelet-Európából, Lengyelországból érkező kamionokról), ami mostanra úgy 1-2 hete abbamaradt.
    Hasonló okokból kifolyólag több német már a héten vagy heteken belül számít az összeomlásra,”

    Ezt hogy érted?A Német hadsereg bespajzolt élelemből? Mennyire lehet ezt hitelesnek venni? Nem kételkedem, csak előfordulht az is hogy a németeknél egy fórumozó ezt beírta és közben neki is fals információja volt.

    Az hogy egy német számít az összeomlásra még nem biztos hogy lesz most. Emlékezz rá kb. 1 éve is volt egy mizéria amikor frissítették az atombumkerek készleteit és a németeknek javasolta az állam a tartós élelem betárolását.

    Most figyelmezteti erre az állam a polgárokat?

    Egyébként a kommented jó, nem kötekedésből írok csak azért hogy ezt részletesebben kitárgyaljuk, ha van részletesebb infód leírhatnád.

  3. 1 – Bazs:
    Én se kötekedek, de
    „Egyelőre a nagy likviditás (QE, fedezetlen pénznytatás) a bankok mérlegében van és ők vesznek akár túlárazottan is részvényeket.”
    A QE-en kívüli pénz(nyomtatásnak) van fedezete? NINCS. A Quantitative Easing „csak” a likviditást növelte. A többi OK.

  4. A részvénypiac összeomlása elképzelhető de fenntartásokkal kell kezelni , azért mert 7 éve megy fel nem biztos hogy most egyből beszakad.Láttunk már rá példát a történelemebn hogy és most is elképzelhető lesz ugyanis sosem az történik amit várunk:

    7 év emelkedés után lehet most jön 1 év oldalazás ,majd 1 év enyhe emelkedés , és csak lehet ezután jön az esés( és az sem biztos hogy 80% minusz) .Most amikor mindenki az esést várja (már kb. 2 éve) naná hogy nem fog esni és átlagjóska bukni fog.

    Ha nagy tőkekivonások lennének a részvénypiacról már most akkor esne az ár, de még nem esik.

    A fizetőeszköz elértéktelenedése lehetséges, de ezt egy német szintén előre nem tudja ugysem megmondani.(bekövetkezhet , esély van rá nem modom)

    1-2 éve is olyan cikkek jöttek le hogy a nagy guruk aranyba menekülenk , és hogy az összes pénzüket majdnem aranyra váltották.Mégsem történt semmi eddig.Hol hibázik ez? Hát ott hogy itt is egy két hülye cikkíró másképp írja le a történetet.

    Pl egy nagy gazdag bejelenti hogy x mrd dollárért vesz aranyat ( és közben azért vett mert lement az ára) a köcsög újságíró meg úgy hozza le hogy a gazdagok eladnak mindenüket és aranyat vesznek mert végösszeomlás jön.És ezt a fél világ megeszi.

    Ez egy félreinformálás.

    A másik dolog meg az hogy az arany sem egy biztonság ma azért mert a VH idején az volt.Ma megváltozott a világ, 2008-ban is lezuhant az arany ára.Most is leeshet, ez a világ már más.LEhet hogy egy nagy esésnél elfogadják fizetőeszközként lehet hogy nem .

    Ha csak egy olyan válság lesz mint 2008-ban és lemegy az ára akkor elbuktad a vagyonod pl 50%-át ha aranyat vettél.Olyan nagy válságra meg talán kicsi az esély amikor minden borul és a bankárok is az utcasarkon fognak almát árulni te meg odamész az 1 g -os mini aranyrudaddal és almát veszel érte.Szóval a válság fokozatától függően alakulhat az arany értéke is.

  5. 4 – andrew:
    Hogy lehet beírni ilyen vad dolgokat: „Ma megváltozott a világ, 2008-ban is lezuhant az arany ára.”
    Valójában 890 $/oz-ról október 8-án leesett az ár 730 $/oz-ra, de már januárban 940 $/oz volt, és utána folyamatosan emelkedett 1.100 $-ra. A te mondatod egészen mást sugall.

  6. 5.SZj
    ez a cikk mindenről ír csak a címben szereplő dologról nem 😀

  7. 7.andrew

    Az USA dominanciáját, s vele az amerikai jólétet biztosító fedezet nélküli dollár és a dollár alapú világgazdaság bukása már évtizedek óta csak hajszálon függ. A kérdés nem az, hogy be fog e dőlni vagy sem, hanem az, hogy mikor

    + nézd meg légyszi a képen látható tervezett pénzérmén (Phoenix) található évszámot.

  8. 4. Andrew

    „Láttunk már rá példát a történelemebn hogy és most is elképzelhető lesz ugyanis sosem az történik amit várunk…”

    Azt hiszem, hogy a klasszikus közgazdasági ismeretekkel nem lehet megmagyarázni a világ gazdasági eseményeit.
    A hipergazdag elit bármikor bármelyik szegnenset tudja befolyásolni, torzítani, hogy sose az történik, amire számítunk.
    Gigantikus pénzek vannak felhalmozva a globális elitnél, és nyilván befolyásolják a világ folyását.
    Látjuk, hog az aranytól az olajig mindennek az árát tudják manipulálni, majdnem teljesen függetlenül a kereslettől.
    Szerintem előbbre juthatnánk, ha a globális elit hosszú, közép és rövidtávú céljait próbálnánk meg felvázolni, mert abból hatékonybban tudnánk a gazdasági folyamatokat értékelni.

  9. A részvénypiaci lufik bármikor kipukkadhatnak, ez így van, amióta részvénypiac létezik. Ez még nem gazdasági összeomlás önmagában.

    Az is igaz, hogy a világgazdaság úgy ahogy van fenntarthatatlan, már vagy 15 éve bármikor összeomolhat. Lehet, hogy most fog, lehet, hogy később.

    Amúgy jó ez a cikk, Tibor bá. Megerősít, hogy amit rég tudunk, az igaz.

  10. 9.abel
    Ez viszont igaz hogy az összeomlás és a válság között különbség van.Válságok mindig voltak ,összeomlás talán 1929-ben.Viszont az sem tartott sokáig, 1-2 év alatt viszonylag normalizálódott a helyzet.Válság volt 1929 óta egy pár ami
    abban nyilvánult meg hogy 1-2-3 évig esett a tőzsde 10-20-50%-ot , bár ebből az átlagember nem sokat érzett meg.

    Most mit vártok lesz egy végső összeomlás (nem válság) ami után évekig évtizedekig nem lesz felállás a mai technikai szint mellett?

    1929-ben az akkori technikai szint mellett helyreállt minden 1-2 év alatt.

  11. 2 andrew: mennyire vehető hitelesnek? Két német fórumon független szamélyek írnak ilyen „weisse Sattelschlepperekről”, amiről ottani
    rendőr megerősítette, hogy ők nem kutakodhatnak a szállítmányban, csak a Bundeswehr rendészei.
    Üres Bundeswehr rendszámmal.
    Nem tudni, hogy mit spájzolt be, csupán annyit, hogy a gazdáknak ki volt adva, hogy augusztus 9-ig fejezzék be az aratást.
    Ilyen nyergesvontatók (Sattelschlepperek) vitték el a gazdáktól megvásárolt terményt is.
    Mást is vihetttek, arról nem írt hozzászóló.
    Természetesen bárkinek lehetnek fals információi.
    Túl következetesen jönnek ezek az információk (azzal együtt,hogy a német államigazgatásban szeptemberre számítanak muszlim khm „belső német hacokra”). Majd meglátjuk mi a valóság.

    2. Tibor bá: mindegy hogy nevezzül a pénznyomtatást, a QE végső soron azzal a céllal fut, mert nincs elég pénz a gazdaságban, hogy a hitel fejében a jegybank nyomta bankjegyek kamatait is ki lehessen fizetni, visszafizetni az adósoknak. Nem ez volt a lényege a kommentemnek.
    Kérdésedre? a QE-n kívüli pénznyomtatásnak van fedezete, a magyar állam vagy a pénzt nyomó állam államkötvénye, ami a jegybank vagyonát alkotja, míg a kötelességei az enne fejlben nyomott bankókban teljesülnek meg (nem értek a számvitalhez).

    5. Az aranyár a papírarany ára.

  12. http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2016/04/miert-menekulnek-ezrevel-milliomosok.html

    Na most itt van ez a cikk, milliomosok ezrei hagyják el a nagyvárosokat világszerte.
    Kérdezem én hogy ki az a szervezet aki ezt összeszámolja:?????
    Pl. Budapestet elhagyja 2000 XY nevű milliomos.Ki a franc számolja össze ezeket és utána ki adja át az infót egy cikkírónak??
    Nem gondoljátok hogy ezek a cikkek kamuk?
    Persze majd pont Párizsban valaki összeszámolta hogy 5000 milliomos elment ,és aki összeszámolta tudja az illetőről hogy milliomos…..

  13. 11. Bazs
    nem kötekedésből kérdezek , vagy írok csak hogy bizonyosságot nyerjek.
    Lehet van benne valami és 1-2 héten belül világvége lesz, de az is lehet hogy a Bundeswehrnek is kell safety tartalékot tartania mert elő van írva neki(illetve lecserélni a régit) Nehezen tudom elképzelni hogy a Bundeswehr bespájzolt búzából 😀
    Legfeljebb konzervekből,de már állítólag 1 éve is volt ilyen hiszti.

    Itt van 12 Tamas linkelt cikke , így van amit ír simán lehet félrevezetés,mert ki a franc tudja megszámolni hány milliomos hagyja el az országot .Senki.

    3éve az egyik USA-ban élő geddonista manusz egy amerikai telephelyen mutatta kívülről hogy több ezer műanyagkoporsót tárol a kormány,és azt mondta hogy geddon lesz.Közben kiderült hogy az usa kormánynak kell fenntartania safety tartalékot természeti vagy egyéb katasztrófára :D. Na meg valamelyk kormánytagnak jó üzlet volt. Pedig már akkor is mindenki a világvégét hitte.

    NEM modnom hogy sok infónak nincs alapja, de nem kell mindent elhinni..

  14. 14 Andrew nem veszem kötekedésnek (leginkább továbbítani szándékoztam első hozzászólásommal a németeknél tapasztalható hangulatot, tényeket).
    Azoknak is, akik nem német nyelvterületre specializálódtak.
    Egy cikk oldal: https://bachheimer.com/der-drohende-kollaps a névadója egykoron svájci bankár volt, most a Gold Standard Institute vezetője.
    A Mannheimer blog szintén ismert, nem linkelek még egyet és ott én is úgy érzem, hogy túlzásokba esik és mégis érdekes és hasznos hozzászólásai vannak.
    Kevesen értik, hogy most az európai szociális állam (álom) tönkretétele folyik.
    És egyelőre titkolni akarják ezt a beavatottak, nehogy az emberek elkezdjenek menekülni a pénzügyi rendszerből: minél többek pénzével lehessen szanálni a mostani fiat money rendszert.
    És még rengeteg másik német nyelvű blog is van, nincs értelme felsorolni, sok idő kell a követésükhöz. Ilyen helyekről formálom a világképem, véleményemet.
    Angol nyelvterületeken talán Jim Sinclair és Egon von Greyerz publikál összehasonlíthatókat.

  15. 14 kiegészítés: a német kormány megmondta tavaly szeptemberben, hogy egy cent búzája semmi élelmiszere nincs raktáron a lakosság esetleges megsegłtésére, minden németnak (egyednek, nem háztartásnak) tárolnia kell megadott mennyiségű élelmiszert, italt, tisztálkodó cikkeket egy esetleges természeti katasztrófa vagy háború esetére.
    A LIDL és az ALDI ott kb 80 eurós olyan csomagokat készenlétben tart minden üzletben, amelyek megfelelnek a kormány elvárásának (fejenként 14 liter ottani szokásos ásványvíz is része ennek). Személyenkénti 2200 kalóriával számolnak a ministériumban.
    Gyerekjátékokat nem írnak elő, de e törvény bevezetésekor azt is írták, hogy az addig tartalékként tárolt játékokat (és élelmiszert) jótékonysági célokra elajándékozták az élelmiszerrel együtt rászoruló külföldi országoknak.
    Vetőmagot szükség esetén a norvég génbankból szereznek majd be.

    A kormány által elvárt lista itt van a cikkben, ha tudsz németül: https://www.welt.de/politik/deutschland/article157812853/Die-komplette-Hamsterkauf-Liste-fuer-den-Notfall.html
    Tipp: búza helyett bulgur is jó, könnyen elkészíthető lényegében minimális energiával.

  16. Biztosan teljesen véletlen, hogy megint az északi- sarki jég olvadási évszakának végéhez közeledve (szept 21.) intenzifikálódnak a hadgyakorlatok, nukleáris kardcsörtetések, vészforgató- könyvek, stb
    Mielőtt teljesen eltűnik, indul a nukleáris tél és depopulálás projekt.
    Természetesen az USA aktív közreműködésével és áldásával.
    Egyébként ha már elég nagy lesz a migráns- káosz Európában, akkor is automatikusan indul.
    Egy 500 millis megbolydult méhkast és az újabb útnak induló 10 milliókat nem lehet majd máshogy „lehűteni”

  17. 19.
    Ouse M.D.
    De jól látod!.. Én is így érzem, és vallom. Egyetértek veled!
    Még mi „el leszünk foglalva” ezzel a sok szerencsétlennel, addig „megvívják a nagyok” a saját kisded játékukat…
    Kicsi lett ez a planéta mára ennek a sáskahadnak…

  18. 18.Ouse

    Én ebben nem hiszek hogy az elit atommal akarja lehűteni a klímát. Nem mondom az esélye megvan annak hogy így van. Ha azzal is akarná honnan lenne infónk nekünk átlagembereknek erről?Ki az aki kiszivárogtatná?

    Apropó hogy áll a sarki leolvadás és metánkoncentráció?

    Mondjuk a migránskáosz az bejöhet de nem feltétlenül most. Még talán évek kellenek. Most volt egy felmérés mely szerint Bécs lakosságának 50%-a lesz muszlim 20 év múlva.50%-ról pedig felmenni 80-90%-ra már csak szintén 1-2 évtized (ez már az én véleményem)

  19. 21: 50%-ról 100-ra felmenni hónapok kérdése. Ha többségben vannak, megszavazzák a saríját, és gond nélkül bevezetik, hogy vagy áttérsz muszlimnak, vagy levágják a fejed.

    Esetleg meghagynak elnyomásban egy kisebbséget, ami már nem számít.

  20. Miért akarna az elit Atomot mikor ok nekik van a legtöbb veszteni valójuk.
    Ha én az elithez tartoznék ,Biztos nem akarnám az életem hátralevő részét egy bunkerban eltölteni .Mert akármilyen egy , luxusbunker csak egy bunker .

  21. 23 – sama:
    Mert bizonyos vélemény szerint a globális felmelegedést csak a nukleáris téllel lehet lenullázni.

  22. 24:
    Köszönöm Tibor bá
    Ezt tudtam ,meg azt is ,hogy ha az Ember beleavatkozik a Természetbe az általában nem szül jót.Ezért is vagyunk abba a helyzetben amiben vagyunk.
    G.Carlin mondta:
    „We don’t even know how to take care of ourselves and we want to take care of the Planet?”

  23. Bocs. Tibor bá az off-ért
    Nem tudtam hová tenni.De lehet hogy ide illik a legjobban.
    És magyarul nem hangzik olyan jól
    „Pessimist: Things are so bad they can’t possibly get any worse.
    Optimist: Sure they can.”

  24. 26 – sama:
    Pesszimista: A dolgok oly rosszul mennek, hogy ennél már nem lehet rosszabb.
    Optimista: Dehogy nem. 😀

  25. Én ezt valahogy úgy ismerem, hogy:

    Az optimista szerint ez minden világok legjobbika, a pesszimista tart tőle hogy ez így van.

  26. Kedvcsinálónak, információnak:

    http://beforeitsnews.com/prophecy/2017/08/government-tells-funeral-homes-to-prepare-for-mass-death-just-in-case-2493372.html

    A kanadai egészségügyi hatóságok az ottani ravatalozók figyelmét, minden eshetőségre, hogy készüljenek fel tömeges halálesetek lehetőségére (EMP, tartós áramszünetek, járványok) okán.
    Legyen elegendő önkéntes segítőjük.

    Lényeg, hogy készülnek valamire már Kanadában is.
    Elég kevés információt olvasok Kanadáról, én bajom.
    Múlt héten beszélgettem egy Kanadában élő volt osztálytársammal. És többet tudott a közelgő problémákról, mint én. Ez persze nem meglepő, én se tudok sokmindent. A kinti magyarok is sokmindent tudnak, amit mi Európában .

  27. 29 – Bazs:
    Ha egy mondatnak nincs állítmánya, elég nehéz megérteni. 😀

  28. 31 – sama:
    Egészen biztos érdekes olvasmány, de kiknek van ma erre ideje? Miért nem mondod el 5 mondatban, hogy mi a lényeg?

  29. A világgazdaság összeomlásának okait és folyamatát próbálja összefoglalni.
    Vagyis egyszerűen „GAME OWER”.

  30. Tibor bá
    Érdekes hogy szinte összecseng két, egymástól különálló dolog, éspedig :
    A vejem amúgy mellékesen kérdi a tegnap, hogy nem vennék-e én is ásványvizrészvényeket, ugyanis, mondja, élénk érdeklödés mutatkozik-értsd ezalatt: veszik ,mint a cukrot- a kelet európai, köztük a magyar ásványvizlelöhelyek részvényei iránt.
    -Bedőlt a „Teva” üzem, a befektetők valszeg más lehetőségek után kajtatnak-válaszolok neki.
    Ma délután a presszóban ismerösöm meséli, hogy fia mint biztonsági őr egy-két nap mulva Bulgáriában lesz , egy ÁSVÁNYVIZ ÜZEM védelmében!
    Mert, teszi hozzá, a fia szerint az utóbbi napokban nagyszámú FEGYVERVISELÉSRE JOGOSULT izraeli fiatalt vettek fel ERRE A MUNKÁRA , román, valamint szlovák üzemekbe.
    Mióta szokás egy ásványvizüzemet idegen fegyveresekkel védeni??????
    Készül valami a viz, a lakossági vizellátás körül a jövőben, vagy csak én vagyok paranoiás?
    Elgondolkoztató véletlen, vagy csak én látom annak?

  31. 34 – Bálint:
    Van egyszerűbb magyarázata is. Egy bolond százat csinál. És ugye Occam beretvája szerint az egyszerűbb eset a valós. – Különben nagy mennyiség tárolása nem javasolt, mert a PET palackból a víz kioldja a Bifenol-A-t

  32. 35.Tibor bá
    …”Van egyszerűbb magyarázata is. Egy bolond százat csinál”
    Vagy forditva, egy okos, előrelátó csoport száz bolond között, ez is lehet egy opció.
    Éppen eléggé idős és tapasztalt ember vagy, hogy tudnád, miszerint vannak akik kissé messzebb látnak mint a többség, és számolnak egy esetleges vizhiánnyal, a nem is oly távoli jövöben.
    Ha netán momentán, jelen pillanatban esik ugyan az eső arrafele nálatok, ez ne tévesszen meg, Európa elsivatagodása megkezdödött.
    A folyamat lassú ugyan , de beköszönt majd ki tudja mily rohamosan, és lehetséges, hogy valakik már most, évtizedekkel a baj elött, felkészülnek a vizlelőhelyek fegyveres védelmére.
    Esetleg meg kell barátkozni a gondolattal, hogy akinél a viz, annál az élet záloga.
    Afrika, Arábia már ismerik ezen helyzetet, a szörnyű vizhiányt, most akkor Európa lesz soron.
    Miért irom nektek mindezt?
    Azért, hogy a mi példánakat ajánlva , saját érdeketekben hassatok oda, hogy hozzánk hasonlóan az állam nálatok is sajátitsa ki a vizlelőhelyeket., mint nemzeti túlélési letétményt.
    Valamikor 2000 körül, mikoris nyilvánvaló lett a vizügyi szakemberek számára a közelgő vizhiány, azonkivűl, hogy lóhalálában, három mőszakban épiteni kezdték a hatalmas desalination telepeket, ezzel egyidőben az állam azonnal kisajátitotta azon földeket, ahol akár egy nyúlfaroknyi kis kutacsaka, benne 5 hordónyi napi vizhozammal, táláható volt, tette ezt nemzeti érdekekre hivatkozva, és igaza volt.

  33. 36. Bálint

    Igazad van, a víz a túléléshez létszükséglet a sivatagosodó klímában.
    Célszerű lenne ciszternák építését is támogatni, az esővíz tárolására, használati és locsolási céllal.

    Ugyanígy van a termőfölddel is. Az összes mezőgazdasági földet nemzeti tulajdonba kellene venni. (nem államosítás) Jelen tulajdonosok számára művelési kötelezettséget előírni. Ha felhagy a gazdálkodással, megváltást kellene fizetni a részére. Aki gazdálkodni akar, annak olcsón bérelhető földet adni.

  34. 37.Bogozy

    …”Ugyanígy van a termőfölddel is. Az összes mezőgazdasági földet nemzeti tulajdonba kellene venni. (nem államosítás) Jelen tulajdonosok számára művelési kötelezettséget előírni….”
    Nagyon igazad van, helyesen látod.
    Viz, termőföld, ezek mint nemzeti infrastrukturák, a nemzet életét fenntartani hivatott , nem lehetnének magántulajdonban.

  35. 34:balint
    Köszönet az Infó-ért, ami hasznos lehet ,de mindenképpen elgondolkodtató.

  36. 36 – Bálint:
    Én másképp látom. A melegebb levegő miatt az Atlanti-óceán felületéről több vízpára távozik, mint korábban. A vízpárából természetesen felhő lesz. A felhőket a szél folyamatosan Európa felé tolja. Ez nem mehet a végtelenségig, a felhőkből kiválik a víz eső vagy hó formájában, de a több felhőből több csapadék érkezik a korábbi időkhöz képest. Európa közeljövői elsivatagosodásától én nem félek. Jelenleg a helyzet ez, ami megváltozhat, ha minden felborul, de jelenleg Európa felett a nyugati szél dominál, az óceán pedig párolog, jobban mint korábban.

  37. 39.Tibor bá
    …” felhőkből kiválik a víz eső vagy hó formájában, de a több felhőből több csapadék érkezik a korábbi időkhöz képest. Európa közeljövői elsivatagosodásától én nem félek….”
    Ez is egy nézőpont, ha igy akarod látni.
    Az én véleményem viszont az, hogy az esőkre nem lehet hagyakozni nemzeti vizellátás szempontjából, mert:
    Az világos, hogy az utóbbi évtizedek nyarai melegebbek és szárazabbak, mintsem volt ez gyermekkorunkban.
    Akárhányszor megtörténik, hogy nyaranta nálatok is 35-40 fok van, és hetekig nem esik egy csepp eső.
    Majd hirtelen lezúdul egy orkánszerű felhőszakadás, több kárt okozva, mint hasznot, lerohan a csatornán a folyókba, és néhány órán belül – de legkésöbb másnap – ismét meleg, száraz idő jön hetekig.
    Ezen esőből vizutánpótlás nemigen lesz, mert rögtön lerohan, elfolyik, néhány órára felduzzasztja a folyókat, de ennyi.
    A havazásról, ami olvadáskor a legjobb vizutánpótló, a hegyvidéken, a havasokban „a források apja” nos arról nincs mit beszélni, mert nincs .
    Gyermekkorunk méteres hóval beköszöntő telei véglegesen a múlté lettek, illusztrált képeskönyvek őrzik emlékét.
    Ennyi.

  38. És ha már itt tartunk, azt is jó volna államilag törvénybe iktatni, hogy a mezőgazdaságot igazi szakemberek irányítsák( na persze ki és mi alapján ítélné meg, hogy ki az igazi szakember?). Monokultúrás földművelés elhagyása kapásból, helyette mozaikos táj- és földművelés, permakultúra stb.

    Persze?! Majd ezek a gyíkok azonnal látványosan megölnék, éhen döglesztenék a lakosság felét, inkább 95%-át? ki szavazna ezek után(rájuk v. bárkire)? Álmodozni persze lehet. A kulturális háttér hiánya és a társadalmi beidegződések rögzült pályán tartják a folyamatot. A kulcs a kezünkben, csak nincs kulcs formája és túlságosan be vagyunk baszva, hogy a kulcslyukba találjunk.
    Show must go on!

    Először inkább kisebb célokkal kellene kezdeni, pl. összehozni 5 embert egy cél érdekében, mondjuk focizni a hétvégén.:-)
    Egyből megmenteni az egész buta emberiséget és vele együtt a földgolyót ,ejha!

  39. 41. Bálint

    Jól látod az esők újkori természetrajzát

    Sajnos a hegyekről lekopasztották az erdőségeket. Régen a hegyek víztornyokként működtek, a fákról még egy óra múltán is csepegett a víz, a hegyoldalak víznyelői bevezették a vizet a hegybe, és az esőzés után vidáman csörgedeztek a források, patakok. Legtöbb forrás sosem apadt ki. Manapság a források jelentős része kiszáradt, mert a hegyekről az esővíz lerohan, bele a folyóban, pár nap múlva már vissza is ért a tengerbe.

    Budai hegyek le vannak betonozva, alig marad valami víz, ami be tudna szivárogni a hegy belsejébe.

  40. 42: „Monokultúrás földművelés elhagyása kapásból, helyette mozaikos táj- és földművelés, permakultúra stb.”

    Bizonyára így kellene. De amíg a „kapitalizmus” nevű urat szolgáljuk, addig a profitmaximalizálás mindent felülír.
    Félreértések elkerülése okán, még azt is, hogy a jelenlegi gyakorlatot folytatva vajon élhető marad-e a Föld mondjuk 20-30 év múlva.

  41. Felmerült bennem a gondolat hazai vonatkozásban szintén összeomlás következményével kapcsolatosan.
    A jegybank kész magánhadsereget (biztonsági elemzőkkel) tart fenn, amit legalább egy éve tudunk.
    A készpénz kezelés ilyen igényeivel indokolták ezt tavaly, ami egész addig hihető indok, amíg nem sikerült végleg kivezetni a készpénzt (ez a kormány célja lenne).
    Mi a véleményetek arról, hogy a jegybank fizetőeszköz cserét készítene elő és emiatt van a magánhadserege?
    Azután nem a muszlimok ellen kellene megvédeni az embereket, hanem a pénzcsere miatt esetleg kisemmizett korábban pénzes rétegektől, egymástól is.
    Olyan érzésem van, hogy a mostani fizetőeszköz életideje lejáróban van (vagy lejárt és ennek a MANYUP megvédésen kívül nem láttuk a következményeit pedig az is emiatt volt). Indokolta valaki így is közülük.
    Vagy a hiteltelítettség Minsky-pillanatát értük csak el? Onnan még lenne tovább.

  42. 44. Bazs
    „Olyan érzésem van, hogy a mostani fizetőeszköz életideje lejáróban van ”
    Erre szerintem az a válasz amit Nógrádi mond a III vh kitörésésére:
    Nem tudni mikor lesz.
    Nem hinném hogy a jegybank csinálna egy fizetőeszköz cserét és új pénznem lenne. Sokkal inkább jobban függünk a világgazdaságtól .Ha ott lenne valami valutareset akkor itt is.De ezt megmondani hogy lesz e lehetetle. Persze azt halljuk h gyűjtik az a ranyat a Kínaiak és az oroszok, és ez annak a jele hogy lesz valami.De ez még nem egyértelmű jel, nyilván azért gyűjti mert van pénze és mi másba tegye?
    De szerintem egy ideig még nem kell féli valutaresettől.
    ————
    Viszont energiakrízis előbb jöhet.A mama írt egy cikket Kínáról és annak energiaigényéről, a cikk nehezen érthető egyrészt az angol miatt másrészt az ott feltárt összefüggések miatt,
    Viszont egy posztot ennek a cikknek a kivesézése megérne:
    ( a linket nem engedi bemásolni:C)
    Tiborbá ha esetleg kifogynál a cikk ötletekből akkor ez mindenképp megérne egy posztot.Vagy meg is hívhatnád a mamár egy vendégposztra vagy összehozhatnál vele egy randit 😀 Ő a te amerikai másod 😀

  43. a linket sajnos nem engedi bemásolni, pedig csak 1 linkről van szó talán így : ourfiniteworldpontcom legutólsó cikk

    Tiborbá ha esetleg kifogynál a cikk ötletekből akkor ez mindenképp megérne egy posztot mert itt még ilyen nézőpontból nem volt írva cikk.Vagy meg is hívhatnád a mamát egy vendégposztra vagy összehozhatnál vele egy randit 😀 Ő a te amerikai másod 😀

  44. Érdekes a cikk, nem sok új van benne, de jól össze van szedve.

    Régóta tudható, hogy a jegenyefák nem nőnek az égig.

    A kínai konjunktúra nagyban függ a világtól.
    A belső piacra alapozott növekedés mindenhol olyan mint amikor Münchausen báró a saját hajánál fogva húzza ki magát a mocsárból.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük