(2236) Nyugger vagyok, nyugger (avagy sírva nevet a magyar) – gondolat ébresztő repríz

Tibor bá’ online

 

Nyugger vagyok, nyugger,

Nyuggernek születtem,

Nyugger nótát dalolt a dajka felettem

Nyuggerül tanított imádkozni anyám,

Hiába foltozom

Lyukas már a gatyám.

Már olyan régen vagyok nyugger, hogy valószínűleg annak születtem, csak már nem emlékszem rá. Arra viszont emlékszem, hogy egy Gyurcsány nevű politikus beígérte a 13. havi nyugdíjat, ha rá szavazok. Mielőtt szavazhattam volna egy Orbán nevű másik politikus beígérte a 14. havi nyugdíjat. Hát babám, az lett volna ám a szép világ, de akkor a 13. havit visszavonták. A 14. haviról pedig nem esett több szó. Tegnap viszont szó esett a 12. haviról, mert aki a 14.-et beígérte, az most el akarja venni a 12.-et, ugyanis:

Orbán apánk azt üzente,

Elfogyott a költőpénze.

Ha még egyszer azt üzeni,

Nyugdíjunkat leköll adni,

Éljenek a stadionok,

Éljen a vezér.

Ma még csak vezér, népünk bölcs vezére majd csak lesz a 60. Születésnapján. Esetleg egy kicsit előbb. De most nézd végig ezt a videót, mielőtt tovább olvasol.

Most aztán ráfáztál. Előre dörzsölted a markodat, hogy I. Viktor most oda teszi ezeket a nyavalyás nyuggereket, ahová valók, de figyú! Egy havi fizetés is ugrik, nem csak a nyugdíj. Gondolom azt gyanítod, hogy ez egy rémhír. Nem barátom, ez egy rémes hír. Ha esetleg megérted Orbán egyéni kiejtését, akkor annál jobb. Ha nem érted, akkor az utolsó gesztust sokszor megismétlik: OUT. Na majd én lefordítom: KIHÚZVA, MEGSZÜNTETVE.

Szóval egy kicsit másképp beszél Brüsszelben, mint Budapesten, de ezt már megszoktuk. Az „out”-ot kísérő gesztikulációtól nekem melegség öntötte el a szívemet a boldog visszaemlékezéstől. 1952-ben léptem ki a munka világába, mint frissdiplomás technikus 860 kemény forint fizetéssel havonta. Akkor ez egy átmeneti kabát ára volt. Oké, nem tudod mi az az átmeneti kabát, nem érdekes. Minden esetre nem volt rásteppelve. Hogy „I love NY” vagy „Fuck me” vagy valami hasonló, és egyszínű volt, nem pedig három-négy élénk színből összevarrva. Különben nyomorúságos kis bér volt, de azért beosztottam valahogy. Néhány héttel a munkakezdésem után Rákosi elvtárs kitalálta (ahogy Orbán szokta), hogy mindenki adja le egy havi fizetését. Akkor is bajban volt a haza, mert az előző nyolc évet valaki elkúrta. Ugyanis, mindig akad valaki, aki elkúr hol nyolc évet, hol huszonhármat, hol százötvenhármat. Kinek hogy sikerül. A visszakúrásra Rákosinak volt egy terve, mert általában mindig van nekik tervük, amit mi, a magyar nép beszopunk. Szóval akkor Rákosi csinált egy 5 éves tervet, de ö nem ígért 1.000.000 új munkahelyet, ő békét ígért, ami 1956-ig be is jött. Szóval volt neki egy béketerve, aminek a megvalósításához kellett a békekölcsön, ami évente egyhavi fizetést jelentett. Aki nem akart jegyezni, azt (a rémhírek szerint) behívták a pártirodába és addig verték, amíg alá nem írta a kölcsönadást. Pillanatnyilag én csak arra vagyok kíváncsi, hogy lesz-e pártiroda. Mert a fizetés és nyugdíj leadásnál az egy fontos kellék. Ha jól emlékszem a gondos beosztásomnak lőttek, mert a 860 Ft percek alatt lement 780-ra, amiért már egy pár cipőt se lehetett kapni.

Ha netán kíváncsi lennél, hogy Rákosi hogy került hatalomra, akkor elárulom. Választások útján. De ő nem 2/3-ot kapott, hanem 99,9 százalékot, amiből csak az látszik, hogy I. Viktornak van még mozgástere.

Máskülönben úgy mondják, hogy az arc a lélek tükre (na jó, a szemé, de kicsire nem adunk). Mutatok nektek egy tükröt, itt balra. Tudom, hogy nem vagytok pszichológusok (én se), de azért meg lehet próbálkozni vele. Esküszöm érdemes. Szokatlan eredményre fogtok jutni. Pláne, ha tudnátok, hogy mi jön még. Meglepetésben nem fogtok hiányt szenvedni. A politikusok rettentően találékonyak.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

82 gondolat erről: „(2236) Nyugger vagyok, nyugger (avagy sírva nevet a magyar) – gondolat ébresztő repríz

  1. Na akkor nem nyeri meg a választásokat, nem lesz 2/3-a, ha a nyugdíjasok egy havi nyugdíját elveszik. Hiszen azok szavaznak rá főleg. Vagy ha mégis, ennek ellenére rá szavaznak, akkor ez a vég kezdete. Nem nyelik le remélem. És akkor még nem beszéltünk a választási csalásokról. Á, az nem fordulhat elő, ilyen nincs! De!

  2. Jaj Tibor bá’ nem látod a politikai fától a politikai erdőt… 🙂
    Cél az új feudalizmus kiépítése, és ehhez újkori hűbéresek kellenek.
    Szemed láttára épül újjá a királyi Magyarország, kell a hely az ünnepléshez…

    Viccet félre téve, én már szoktatom arra a nyugdíjas szüleimet, hogy nyomorúságos nyugdíjuk lesz az életük vége felé. Megy a felháborodás, hogy de ő mennyit dolgozott, ja de Kolompár Rómeó nem sok nyugdíjjárulékot fog fizetni… Én idős koromra(ha megélem) nyugdíjam sem lesz, kb értelmetlen a klasszikus formájú előtakarékosság egy 30-40 éves embernek. Fel kell építeni egy önjáró egzisztenciát, különben a síromat is magam kaparhatom ki.

  3. Tibor bá’, ez egy 2011-es megosztás a YouTube-on 🙂 Amúgy meg nem tudom, mitől vagy meglepve. Ma a termelés nem igényli az emberi munkaerőt, tehát az Ember nem egyéb, mint szociiális teher! (Korábban az Ember a termelő teljesítmény kulcs figurája volt). Változnak az idők, az egykori jövedelem termelő mára költséggé alakult, a nyugger, ahogy Te írod, az meg hiba a szociális és egészségügyi rendszerben, hiszen ha megéri valaki azt a kort, akkor az egészségpusztító nevelés nem volt hatékony (lásd só megvonás az iskolai étkeztetésben, helyette cukrot tesznek mindenbe). Mindíg a pénz diktál, és azt diktálja, ami érdeke, a világ nem változott, csak a technológia 🙂

  4. ez egy 2011-es videó – illetve akkor lett felrakva, gondolom valamikor akkoriban is készült (?). Itt már kész tényekről beszél ha jól értem.
    Szóval most akkor ez már megvolt, vagy most mi van? Esetleg ezután lesz?

    Nem kekeckedni akarok, nem vagyok sem magyarországi lakos, sem nyugdijas, ezért kérdem hogy most akkor 2011-ben elvettek egy havi nyugdijat? hány havi nyugdij volt akkoriban?

  5. 3-4:
    A címben ez szerepel: „gondolat ébresztő repríz”

  6. Igen, persze, a Viktor mindenkitől elvette a decemberi jövedelmét 2011-ben, csak olyan hülye agymosottak vagyunk, hogy nem vettük észre! Még szerencse, hogy itt van nekünk Tibor bá, aki felnyitja a szemünket, rájövünk, hogy már rég éhenhaltunk, és dühünkben majd az ellenzékre szavazunk! Hogy kire, azt még nem lehet tudni, mert olyan szerencsétlen banda, hogy azt se lehet tudni, hogy ki jut be belőlük egyáltalán a parlamentbe, de mindegy, mert a Patásorbánnál mind biztosan jobb.

    Esetleg meghívhatnánk az iszlám állam vezetőjét, hogy vegye át az országot, úgyis ez lesz belőle hosszú távon, ha beengedi őket, akit a Zorbán helyett választunk.

  7. 6.
    Akkor tedd azt a haverjaiddal!

    Bár a múltkori beírásod alapján erősen kétlem, hogy azért a kapott több mint 10 misi után is van annyi vér a pucádban, hogy szembe mernél és akarnál fordulni a vityáddal.

    Csak úgy emlékeztetnélek, hogy a narancs 2010-es választási ígérete volt a 13. havi nyugdíj és közszolgai bér és egyik nekikeseredésében a vitya beígérte a 14.-et is, amennyiben hatalomba segíti az istenadta nép.
    Na erre is éppúgy kellett mérget venni, mint az összes többi ígéretére!

    Képzeld el, nem mindenki kapott,
    hanem nagyon sokaktól vastagon elvett a narancsos csürhe,
    talán legtöbbektől, de aki a mézes bödönből merítheti a mézet – mint te is- annak nincs joga a kirabolt méhek nevében nyilatkozni.

  8. 7: Nézd, nekem sokminden nem tetszik, amit a vityáék csinálnak, pl. az állami földek kiosztása. Nem is rájuk szavaztam az utóbbi két választáson. De ahogy itt fröcsögtök rájuk, ettől újra egyre szimpatikusabbnak tűnnek.

  9. 8.

    Elég szomorú, ha csak az állami földek kiosztását (cimborák között ingyen szétosztását) veszed észre és más viselt dolgaik nem érik el az ingerküszöbödet.

    Csak tudod a jogtalan fröcsögés az alaptalan, indulattól vezérelt vádaskodás,
    az alátámasztott vádaskodás meg nem fröcsögés, hanem a fájó igazság kimondása, még ha az szomorú is.

    Ha majd a lopás eredményeként péppé züllesztett állami ellátó rendszerben a te fiad is összeszed egy halálos kórházi baktériumot,
    ami az észlény gázszerelő lopásának egymilliomodából elkerülhető lett volna,
    és éppen nem több tíz százalékkal több maradna a keresetedből a zsebedben, hanem sokkal kevesebb, mint korábban
    és a megtakarításodat és épülő házadat is lenyúlnák egy szimpla törvénymódosítással…. nem tudom, akkor is ilyen lelkes lennél-e?

  10. 9: Nyilván azért vannak ezek a kórházi baktériumok, mert a miniszterelnök személyesen megtiltotta az összes kórházi dolgozónak, hogy fertőtlenítsenek, így kifakadásod tökéletesen érthető és racionálisan alátámasztott.

    Voltak nekünk is rossz kórházi tapasztalataink, de valahogy naivságunkban nem jutott eszünkbe, hogy pl. az, hogy a tatabányai gyerekosztályon embertelenül bánnak a gyerekekkel, és nem engedik be a csecsemőkhöz az édesanyjukat, személyesen a vitya felelőssége lenne. Mi, kis naivak a főorvost hibáztattuk.

    Az pedig, hogy vannak nagyon jó tapasztalataink is a közegészségüggyel, hogy egyes orvosok gyorsan, nagy szakértelemmel és emberségesen gyógyítottak meg minket a modern készülékeiken, nyilván azért van csak, mert ők ellenállók, akik szabotálják a minisztérium parancsát, hogy mindent rosszul kell csinálni.

  11. 10.
    Nem kell játszanod a hül.ét.
    Ennél valamivel értelmesebbnek tartottalak eddig.
    Nagyon „jó” a poénod.

    Pl. papírunk van a kórház hibáiról és okirathamisításáról,
    de nincs ember, aki ezt a mai poltos ügyészségen és bíróságon átveri.

    És az életet a bíróság sem hozza vissza – tudod?

    Tudod nem kívánom, hogy családtagod elvesztését éld meg mások hibájából, de legalább érezd meg, mielőtt nyilatkozol.
    És itt nagyon sok ember életéről van szó!

    És azt se kívánom, hogy minden vagyonod nyúlják le a politikusok, csak legyen szerencséd megtapasztalni az érzést.
    És akkor nézem meg a mosolyod.

    Addig nyalakodj a mézes bödönből, amíg odaengednek, de gondolj néha arra is, hogy azt a mézet nagyon sok dolgos méh kirablásával, éhen döglesztésével gyűjtöttek be!

    Nem állatok vagyunk, hogy a szerencsétlenebbül jártakkal szemben semmi empátiánk ne legyen,
    amikor a lopott jószág pont onnan hiányzik, ahol emberéletek múlnak rajta.

    Csak azért, mert a vityának semmi nem elég.
    Gondolom annyira naív te sem vagy, hogy a mindent visz, félnótás lőrinc koma a maga boldogítására uralja a lopott
    100 milliárdokat.

  12. 10.
    A kórházi baktériumok nem azért vannak mert mert a miniszterelnök megtiltotta az összes kórházi dolgozónak, hogy fertőtlenítsenek. (egyébként mindig vannak csak nem mindegy milyen arányban) Hanem azért mert a kedves miniszterelnökünk az egészségügy helyett a fociba önti a pénzt, így nincs eszköz, nincs szakképzett személyzet, aki takarítana annyiért, amennyit fizetnek. Ezért a takarítás is kevesebb és nyilván felületesebb is. Az pedig, hogy vannak még lelkiismeretes orvosok az nem bizonyítja, hogy a rendszer jó, amikor mindenki tudja, hogy milyen körülmények között kell dolgozniuk és mennyit.

  13. A kórházi baktériumok ugyanaz a tészta mint az antibiotikum-rezisztencia kialakulása.Pártfüggetlen. Mert amióta beszüntették az egyszerű autóklávokban való kifőzést és mindenféle fertőtlenítőket kezdtek csak alkalmazni azóta a bacik nem csak in vivo edződnek a gazdaszervezetekben hanem minden orvosi eszközön is. A meccs végének a kilátásai a humán csapat számára nem rózsásak… 🙁
    Mégha órákat becsületesen és alaposan fertőtlenítőznek is szegény egészségügyisek.

  14. Re:13
    Ahova szökő évente egyszer megyek fogorvoshoz, ott az eszközfertőtlenítő még mindig a „sütő”. Igaz van vagy 40 éves darab, de jól teszi a dolgát, és nem akarják kicserélni…

  15. 13: „Pártfüggetlen.”

    A baci valóban pártfüggetlen, de azért valami oka van, hogy Mo. élen jár a kórházi fertőzésekben, Ausztria, Szlovénia stb. meg nem – függetlenül attól, hogy ott melyik párt van hatalmon. Ezek az országok ugye gazdagabbak, mint mi. Szóval a fertőzések gyakoriságát bizonyára befolyásolja az egészségügyre fordított pénz – illetve nálunk annak hiánya.
    Pl. milyen jó ötlet lenne a TAO pénzeket nem a sportra, hanem az eü. ellátásra fordítani…

  16. 13.
    Elmész az alapprobléma mellett.

    A bacik azért virulhatnak, mert a steril műtők nem sterilek. (nálunk a „kisműtőben” hetekig egy vödröt akasztottak a menyezeten futó, csöpögő szennyvízcsőre)

    Rendszerhiba miatt.
    A fertőzés oka lehet emberi mulasztás, vagy eszközbeli hiányosság .
    Mindkét esetben a fej a vétkes első sorban.
    Igaz a magyar szólás: „fejétől bűzlik a hal”

    És a hibák, hiányosságok azért vannak, mert nem is akarják megszüntetni.

    A ma reggeli HÍR TV műsorában szólaltak meg orvosok, hogy szív-érsebészeti műtétek várólistája 5 hónapról , több hónappal növekedett. Szakember, eszköz, műtő , műszer van;
    azaz szabad kapacitás van, de pénz az nincs az üzemeltetésre.

    Ugyanezt mondta el egy gerinc-idegsebész is a saját szakterületéről.
    A várólista időben csaknem duplázódott.
    Közben emberi roncsok lesznek a betegek, maradandóan károsodhatnak, rosszabb esetben meghalnak.
    Egy „életmentő” műtét átlag 600.000 Ft lenne.
    De az OEP nem fizet.
    Azt is hozzátette, hogy ezalatt az aktív korú páciens „gyógykezelés” és táppénz, avagy rokkantosítás alatt állhat.
    Mennyibe is kerül ez? Talán többszöröse a műtét költségének.
    Ez hangzott el az orvos szájából; aki nem hiszi, visszanézheti az élő adást.

    Egy ember (jobb) élete, csupán csak 600.000 forintért.
    És nincs erre pénz.
    Kapacitás lenne, de pénz, az nem!

    De a vitya barátai féle lenyúlásokban 100 milliárdok tűnnek el a zsebeikben.
    Meg 10 milliárdokért épített üres stadionokra, kisvasútra, stb. jut pénz.
    Dögivel.

    Mert döbrigisztánban a pénz az érték és nem az emberi élet!

    Az ember vagy dögöljön meg, főleg ha nyugger,
    vagy húzzon el.
    De ne felejtse a kinti munkabérét hazautalni, hogy legyen erkölcstelen politikusainknak miből lopni.

  17. 4.
    Van valaki aki meg is tudja válaszolni a kérdésemet? tényeket nem látok sehol …

  18. 17. sleeper

    Már több bejegyzésben is hozzászóltak sokan a tényeket vázolva, ha nem olvastad korábban.

    A 2008-as válság után a gyurcsány félreállt, a válságkormányzást bajnaira bízva.
    Bajnai féle kabinet a válság miatt a kiadások lefaragása indokával elvette a korábban szoci kormány által adott 13. havi nyugdíjat és a közszolgák 13. havi járandóságát.

    A felcsúti törpe a 2010-es választási ígérgetéseiben a 13. havi járandóságot is beígérte nagyon sok egyéb mellett..
    Mikor az istenadta nép bizalmat szavazott neki,
    hirtelenjében minden ígéretét elfelejtette
    és így nem állította vissza a 13. havi járandóságot sem.

    Tehát 12 havi nyugdíj volt akkoriban.

    És 2010 után megváltoztatták a nyugdíjkorrekció számítását, ezért fordulhatott elő, hogy a nyugdíjakat még a hivatalos inflációval és a beígért gazdasági eredmény arányában sem korrigálták. Azaz a nyugdíjakat folyamatosan elinflálják.

    A kormány minden ígéretét megszegte, hétköznapian mondva végig hazudott és hazudik, a nyuggerek meg megszívták.
    Megváltoztatták a nyugdíjba vonulás körülményeit , a nyugdíjszámítás metodikáját és a kedvezményeket elvették .
    pl. még a nyuggerek utazási kedvezményét, gyógyszer támogatását korlátozták is.

    Így fordulhatott elő, hogy a nyugdíjba vonulók és a nyuggerek sokat veszítettek a vityán, mialatt a költségvetés sok-sok ellopható tízmilliárdokat spórolt meg
    – pedig már a világválságon túlvoltunk 2011-ben- .

  19. Melyik miniszterelnök is volt, aki utoljára egészségügyi reformmal próbálkozott? Ami lényegében a pénzkivonásról szólt. Ő vezette be, a hosszú várólistákat, abban az esetben is, ha műszer és orvos rendelkezésre állnak. Segítek: nem O-val kezdődött a neve.

    Ne értsetek félre, nekem se tetszik, hogy stadionokra megy a pénz. Csak arra akarok rámutatni, hogy hamis az a kép, hogy mindenért egy személyben a vitya a hibás.

    A magyar egészségügy az elmúlt 20 évben lejtmenetben van. Tény, hogy a vitya nem törte magát, hogy gatyába rázza. Szerintem nem akart belenyúlni a lehulló késbe. A magyar egészségügy alulfinanszírozott, ez igaz, de ez csak az egyik oka a problémahalmaznak. Strukturális bajok is vannak, de azokat még nehezebb orvosolni. Bárhogy is nyúlnának bele, lennének, akiknek fáj, akik hangosan tiltakoznának. És a tapasztalat azt mutatja, hogy a legjobb szándékú, a legjobb szakemberek által a leggondosabban előkészített reformok is elcsúsznak valahol, valakiken, és a végén az ellenkezője sül ki a dologból, rosszabb lesz, mint volt.

    Szóval szerintem még jól is jártunk, hogy a vityáék nemigen nyúltak hozzá az egészségügyhöz.

  20. 19 – Ábel:
    Hiába mentegeted magad, Orbán szekerét tolod. Bűnös kiszolgáló az, aki relativizál, és te pontosan ezt teszed.

  21. 20: Aranyos vagy, Tibor bá. Eszem ágában sincs mentegetni magam. Írom, amit igaznak gondolok.

    És közben nem vagyok olyan dühös, mint Ti.

  22. 19. Ábel

    Rosszul tudod és gondolod.

    Az újabb szerelőhöz azért viszi az ember a kocsiját, mert a régi rosszul csinálta meg és az újabbtól várja, hogy megjavítsa.
    Ha az sem javítja meg, akkor kirúgja és keres egy másikat. Mert te is ezt tennéd.

    Egy megválasztott kormánynak sem az a feladata, hogy a rosszat hagyja meg rossznak, hanem, hogy megpróbálja a problémát megoldani.
    De itt nem a problémát akarják megoldani, hanem a beteget deszt. vizes infúzióra kötik a gyógyszer helyett, ezzel „jegelik”ideiglenesen a rossz rendszert, hogy össze ne omoljon, hogy a pénzszivattyú az egészségügyben is tovább működhessen.

    Több törvénymódosítást, egészségügyi protokoll átírást is végeztek, de a helyzet nem javult, hanem nagymértékben romlott!
    A betegellátásra szánt pénzek meg sokszor nominálisan is csökkentek, miközben egyre többet lopnak ki belőle.
    Jobb esetben nominálisan maradt a keretösszeg, csak közben az infláció, erőltetett bérkiáramlás száguldott el, ami folyamatosan rontja az egészségügyi helyzetet.
    Mialatt a környező országok GDP arányosan is egyre többet költenek a saját egészségügyükre, polgáraik egészségére.

    A fenti példa szerinti esetekben 600.000 forintból meg lehetne egy ember életét menteni.
    Csak a teljesen felesleges felcsúti sportaréna megépítésére , az idióta focibolond hóbortjára elment több mint 4 milliárd forint.
    Hány ember életét lehetett volna csak abból a kidobott pénzből megmenteni?
    Ugye ki tudod számolni?

    És ha a te fiad, szüleid, vagy párod is a megmentésre szorulók várólistáján állna, akkor is így vélekednél?

  23. Előforduló, borzasztó lehet egy gyermeket elveszíteni. Az is teljesen természetes, ha ezek után dühös vagy. A düh a gyászfolyamatnak egy normális állomása. Az is érthető, ha a dühödnek konkrét személyt kerestél, akire haragudhatsz.

    Csak azt engedd meg nekem, hogy az érthető haragodat ne tegyem meg magam számára az objektív és racionális ítélet vízmértékének.

  24. 23

    Abel

    Most komolyan te szedsz valamit? Olyan vagy mint akit benyugtatoztak.

    Elöfordulo egyaltalän nem dühös, csak a valosagot irja le amitöl te egyre messzebb vagy….

  25. 23. Ábel

    Nem akarok személyeskedni.
    Nem gyermek elvesztéséről van szó. De ismerőseim közül többeknél is az emberi gondatlanság, a szakszerűtlenség , arrogáns -buta orvosok okozta gyermekük elvesztését.

    De amikor a kórházi ügyeletes osztályvezető szakorvos 3 órával a műszakja lejárta előtt lelép, otthagyva (törvénytelenül) szakorvosi felügyelet nélkül a rezidenseket, hogy ellássanak…….
    És amikor a beteg személy kórelőzményét ismered és térden állva kéred az idióta, orvosnak nevezett emberszerű lényt, hogy ne alkalmazza azt a kezelést, mert az a páciens halálát okozza;
    és az idióta mégis megteszi, aztán esetleg mosolyogva sajnálkozik és még mindig köztiszteletben álló, jól fizetett orvos a helyén……. , és legközelebb valaki másoknál is tévedni és hibázni fog…….sorozatban……….lehet legközelebb pont te leszel a soros……..

    És a tehetetlenség érzése, az idiótáknak, a tehetségtelen, lusta, hanyag , embertelen, erkölcstelen, felelőtlen tróger szélhámosoknak való kiszolgáltatottság érzése….
    és ez semmit sem érő szélhámos politikusainkra éppúgy igaz…..
    Mert más pályát is választhatna… mert sok érdemesebb orvos lett pályaelhagyó, míg a „szarok” koncentrálódva felhalmozódnak az egészségügyben.

    Nem konkrét személyt keresek a dühömnek, hanem dokumentumom van a szakszerűtlen, hanyag és a protokolltól eltérő kezelésről és annak kivitelezőjétől, okirathamisításról…. stb.
    És újabb emberéletekkel kell adózni ennek az erkölcstelen brigantinak
    Mert ilyen a rendszer……..

    És a „fejnek, fejeknek” a problémákról, a személyi alkalmatlanságokról tudomásuk van.
    De amíg folyik a lé, és bele lehet mélyen nyúlni addig falaznak egymásnak.
    És a legfőbb fej is falaz, sőt aktív részese ennek az erkölcstelen rendszernek, a pénzszivattyúnak.

    Minden megengedett neked, ha objektíve van véleményed de ” a meglopott méhecskék nevében nyilatkozni” közben a falánk macival „pertuban „…..— tudod nem hiteles az objektivitás és nem is várható el.

    És jobban is örülnék, ha nem személyes véleményekkel, hanem idézett statisztikákkal, politikusi nyilatkozatokkal szemben kell érvelni…

    Úgyhogy várom a nem érzelmekre épülő statisztikailag alátámasztott objektív tényfeltárásodat mind egészség, mind az ország gazdasági ügyeiben.
    Én már sok adatot tettem korábban főleg Attila elé, hát mutass te is valamit.

  26. 21 – Ábel:
    Valóban nem mentegeted magad, de szöveged gondos tanulmányozása árulkodik:

    „Csak arra akarok rámutatni, hogy hamis az a kép, hogy mindenért egy személyben a vitya a hibás.” – Ide normál körülmények között a „hibás” szó helyett a „felelős” illene. De te a világ minden kincséért se tennéd Orbán felelőssé.

    „Szóval szerintem még jól is jártunk, hogy a vityáék nemigen nyúltak hozzá az egészségügyhöz.” – Magad helyett mentegeted Orbánt. Értjük az (alaptalan) álláspontodat, de miért tagadod le? Megmondom, mert azt akarod sugallni mások felé, hogy te objektív vagy és ezek szerint Orbán egyáltalán nem olyan rossz, mint mi állítjuk. Mi vagyunk szubjektívek, ráadásul dühösek is. (hogy ezt honnan veszed!)

  27. Tudom nem mindenkinek hiteles hírforrás,
    de sokatmondó:
    http://hvg.hu/gazdasag/20170719_Oriasi_bajok_a_hazai_CTvizsgalatoknal#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg

    Az eszesebb mint Zuckerberg ,
    üzleti ügyében megjelenő cég a Zion Europe Kft. és a hír, amelyben nem kispályáznak, valahogy a zavaros 23 milliárd Ft is odakeveredett:
    http://hvg.hu/kkv/20170719_kemping_meszaros#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg

    És egy hír a Budai Várban tervezett átalakítás pályázati versenyeztetéséről, bár nyugodtan a nyertest is megnevezhetnék, úgyis be fog jönni a papírforma:
    http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/igy_alakitjak_at_a_budai_varat_kiderultek_az_ujabb_reszletek.643942.html

    Sokak szerint a Magyar állam ugyebár már egyáltalán nem szorul hitelre, főleg nem a külföldiekére……., csak a kínaikéra, meg majd a japánokéra is:
    http://privatbankar.hu/kotveny/komoly-kinai-biznisz-jon-a-pandakotveny-309838

    Szóval lehet elmélkedni a „sikereken”

  28. 18. előforduló

    köszönöm a választ.

    tehát ha jól értettem:
    a) akkor 13 nyugdíj volt, és Bajnai vette el a 13. havi nyugdíjat.
    b) Orbán megígérte, de nem állította vissza
    c) a nyugdíjkorhatár folyamatosan kitolódik, a reálértéke folyamatosan csökken

    tehát az egy kérdésem megválaszolása után már csak két kérdésem maradt /:-)/ :
    1) a cikk hangvétele olyan volt, mintha Orbán Viktor elvette volna a 12.havi nyugdíjat. Miért? Ráadásul egy régi cikkben, ami most újra elő lett szedve.
    2) a belinkelt felvételen maga Orbán Viktor is arról beszélt, hogy megszüntették. Miért? Vagy ez csak olyan szófordulat volt, amiben mint regnáló miniszterelnök Magyarország képviseletében az eredményeket a kormányoktól függetlenül mutatta be (amiben szintén van logika) ?

    amennyiben Tibor bá’ átvitt értelemben gondolta a 12.havi nyugdíj elvételét, a reálérták csökkenésén keresztül, szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ez nemcsak a nyugdíjasokat érinti, hanem a bérből és fizetésből élőket is.

    Kívülről úgy látom, hogy Magyarországon a nyugdíjasok helyzete nem rosszabb mint a környező országokban. Persze abszolút értékben nem sok, és senkit nem kell hogy ez vigasztaljon, de máshol gyakran még rosszabb.

    Maga a nyugdíj téma egy nagyon bonyolult és szerteágazó téma, sok helyen a világban például ma sincs nyugdíj. Ez csupán a jóléti állam megteremtésével vált lehetővé, sőt akkor sem mindenkinek, hanem először az állami tisztségviselők számára csupán.

    Számtalanszor leírták hogy a szocialista nyugdíjrendszer miért nem volt fenntartható, ám szeretném megjegyezni, hogy olyan mértékű kirablása a jövő nyugdíjasainak mint ami a magán nyugdíjalapok eljövetelével kezdődött, még nem volt. Senkinek ne legyenek illúziói, ha egy állam (kormány) feléli a nyugdíjalapot (ellopja), be kell hogy biztosítsa valahogy, ámha egy magán nyugdíjalapból tűnik el a pénz, akkor mindenki felkötheti a gatyáját. Persze lehet majd tüntetni, hogy azt is a közösből törlesszék, de igazából az teljesen más tészta.
    Egy kormány mindig be fogja biztosítani valahogy a nyugdíjat, amíg csődbe nem megy az állam, de a magánpénztárakban tartott pénzel mindenkinek saját magának kell elszámolnia.

    Ez nem Tibor bá’ számára érdekes, hanem a mostani aktív keresők, majdani nyugdíjasok számrára.
    Ja, és azt se felejtse el senki, hogy a magánalapokban tartott pénzt senki sem fogja valorizálni. És itt áldozzunk néhány pillanatot az elmúlt néhány évtizedben megtörtént pénzreformokra, inflációra, buborékokra, válságokra, stb ….

  29. 37 Sleeper

    Magán nyugdíj alapokról írt soraid figyelemreméltóak.
    Nyugati demokráciákban nem egy nyugdíjalapot elloptak, elsikkasztottak eltőzsdéztek már.
    Sok zsidó és más ember gondolta magát bebiztosítani mindenféle károk ellen a második világháború előtt az akkoriban fellendülő biztosítási cégeknél.
    Nos, a pénzük eltűnt…..

  30. 28. sleeper

    igen, a) ; b) ; c) így van.

    1) szerintem vágáshiba, de nem tudom. Érdekes, amit a nyelvről mond, nem hiszem, hogy így hagyhatta el a száját.

    A text elején a feladatokból emelt ki 3-4-et, amit tényleg megváltoztattak, de nem az jelentette az ország újjászervezését és azt sem taglalta, amit elvett.

    Új nyugdíjrendszert sem vezettek be, csak a régi jogokat megnyírták, meg erőszakkal felszámolták a magánnyugdíjpénztárakat, azokban meglévő nyugdíj megtakarításokat államosították. Ezt inkább megszorításnak és lopásnak hívják jobb helyen.
    És rengeteg nyugdíjas, rokkantnyugdíjas jogot, kiváltságot, kedvezményt vontak meg, ami 100 milliárdokban mérhető.
    Persze szava járása az átszervezés a megszorítás helyett, Mert ezt a szót törölték a szótárból.

    A környező ország pl. eltér Ausztria, de a szlovákoknál is magasabb a nyugdíj és a rendszer is másabb. Gondolom nem az ukránt, románt akartad példának állítani.

    A magánnyugdíj lenyúlása azért volt fontos, mert az éves GDP 9%-a megjelent azonnal a költségvetésben, egyéb elszámolt bevételként és nem kellett semmilyen kötelezettséget vele szemben állítani, mivel a jövőbeni nyugdíj kifizetés nincs nyilvántartva az elszámolt költségvetési kiadásokban, se mint hitel, se mint tartozás.

    Így szépítették meg pillanatok alatt a költségvetési és államháztartási-adóssági adatokat 9 %-al;
    és ezek után pofátlan módon elvárták a hitelminősítőktől és az Eutól, hogy dícsérjék meg őket a javulásért, ami csak egy szimpla lopás és könyvelési trükk volt.
    De bejött nekik, mert nem lett belőle nagy lázadozás és a hitelminősítők sem korrigálták ezzel a 9%-al a magyarországi adatokat.

    Sajnos az állami nyugdíjra tényleg egyre kisebb az esély,
    mert a fizetett nyugdíj járulékot is vitya átkeresztelte szociális hozzájárulási adónak, azaz a ma dolgozója nem fizet jogilag nyugdíj járulékot, csak szociális hozzájárulási adót, ami összegben nem kisebb, mint a korábbi nyugdíj járulék;
    ezért elvileg nyugdíjat sem követelhet a nyugdíjba vonuló dolgozó az államtól a jövőben.

    Ennek a gyalázatnak ágyazott meg ez a patkány.

  31. Azért azt tegyük hozzá, hogy ingyen ebéd sehol sincs a világon.

    A jóléti világ nyugdíjasai egyszerűen nem termeltek annyit aktív életükben a nyugdíjalapokba ami reálisan elég lenne az eltartásukra.

    Jól jártak azok akik kaptak nyugdíjat, aki meg nagyon rosszul jár az majd az lesz aki fizeti a járulékot de ő már nyugdíjat nem kap.

  32. 31. Aranyfiú

    Állami, kötelező nyugdíj rendszer fontos eleme a nyugdíj járulék fizetés.
    Ez nem elég teljesen a nyugdíjban töltött teljes időtartamra fizetett nyugdíj fedezetére.
    Az aktív korú dolgozók pótolják a többit.

  33. 31. Aranyfiú
    „A jóléti világ nyugdíjasai egyszerűen nem termeltek annyit aktív életükben a nyugdíjalapokba ami reálisan elég lenne az eltartásukra. ”
    Hogy mi?
    Az állam hozta létre a minimál bér intézményét, és bármilyen jól dolgoztál, aszerint adóztál. Hogy zsebbe kaptad a ténylegesen járó fizetést, – mert termeltek – az volt a megélhetésed. Annyit nem kaptál, hogy félretegyél belőle. Tehát a minimál bér után kaptad a nyugdíjat. Ebből telik csirke farhátra. Vagy arra sem.
    A többi senkit nem érdekelt.

  34. Az általános nyugdíj rendszert a háború után vezette be a népi demokrácia. Akkor az állam volt mindenkinek a munkaadója. Az állam annyi bért adott mindenkinek, amennyiből (szűkösen) meg lehetett élni, ha kétkeresős volt a család. Munkanélküliség nem létezett. Beismerten a dolgozó messze nem annyit kapott a munkájáért, mint amennyit termelt (plusz több éves katonai szolgálat). Cserébe az állam nyomott áron (vagy ingyen) adott lakást, oktatást, kultúrát, szórakozást, üdülést és majd egyszer nyugdíjat. Tehát a nyugdíj fedezetet az állam rejtve szedte össze. Ez részben érvényes még a ma nyugdíjba vonulókra is hiszen munkájuk felét a pártállam időben dolgozták le. helytelen tehát az a sokszor hangoztatott felfogás, hogy az aktív dolgozók tartják el a nyugdíjasokat. NEM, az aktív dolgozóktól az állam önkényesen elveszi a hozzájárulást, amiért még egy ígéretet se ad. Ez nem más, mint egy további adó a sok tucat között. A mai nyugdíj nem más mint segély az idősebb állampolgároknak, amit az is kap, aki soha a büdös életben nem dolgozott.

  35. 31.-32.

    Azért nem árt tudni, hogy a magyar emberek bruttó fizetésének 24 + 10 %-a ment a „nyugdíjalapnak” nevezett valamibe.
    Azaz a mostani átlag (állítólagos) 300.000 bruttó bér 34% = 102.000 Ft havonta
    A nettó átlagbér kb 200.00 Ft jelenleg.
    Nyugdíjba, minimum 40 év munkaviszony, 65 év felett mehet.

    Azaz az átlag nyugger vastagon kitermelte és befizette a jövendő teljes nyugger időtartamra a teljes nyugdíját, még többet is.

    A mai élő magyar férfiak átlag várható élettartama 72,5 év; azaz átlagban 7,5 évet tölthetnek el nyugdíjban halálukig .a magyar nők kicsit többet (a magyar egészségügyön keresztül próbálják ezt ma – már hivatalosan is – nagymértékben lecsökkenteni.

    Szóval 7,5 évig, átlagnyugdíj havi 115.000 Forint, miközben több mint 40 éven át havi 102.000 Forintot befizet.
    Aki tud számolni, az kiszámolhatja, hogy az állam mennyit keres a nyuggereken.

    Hogy menetközben „valakik” lenyúlták és ellopták és lopják a korábbi generációk által befizetett és felhalmozott állami vagyoni értéket?
    Azt ne a nyuggereken, hanem a becstelen politikusokon és cimboráikon tessék számonkérni.

    Ja mert a nyugdíj megállapítás, jogosultság és folyósítás megint csak nem az igazságosság jegyében történik!

  36. 34. Tibor bá’
    Az általános nyugdijrendszer bevezetésével járt együtt a mostanig érvényes „beszedő-kirovó” rendszer.
    ” Cserébe az állam nyomott áron (vagy ingyen) adott lakást, oktatást, kultúrát, szórakozást, üdülést és majd egyszer nyugdíjat. ”
    Ha megengeded árnyalnám, mert még élénken emlékszem.
    Ingyen lakást? Legfeljebb a párt lótusz-faktuszainak, azoknak is a másoktól elkobzottat.
    Pesten iszonyú lakásmizéria volt. Ezért indult a panelesités.
    A panellakásokat otp hitelre adták, 2 %-os kamatra. Valóban nyomott ár volt, de annyira kevés volt a lakás az igényhez képest, hogy hosszú évekig várólistás volt, az is, aki be tudta fizetni az önrészt. Ha végre megkapta, akkor nem választhatott a lakások között, hanem kisorsolták, hogy ki melyik lakást kapja a házon belül.
    A kultúra: tényleg olcsó volt, bárki, akinek igénye volt rá eljuthatott színházba, operába hangversenyre, és minőséget kapott. A könyv is olcsó volt valóban.
    Üdülés: az aktiv éveim fele a kádárizmusban telt, tehát kötelezően fizettem a szakszervezeti díjat kb 20 éven át, mint mindenki. Egyszer kaptam egy más által visszaadott siófoki családos beutalót, azt is csak azért, mert az elvtársak már akkor „olaszba” meg „spanyolba” jártak.
    Ez elég rossz arány 20 év befizetései után.
    Hová lett a 40 év alatt a szüleim és az én generációm által befizetett szakszervezeti vagyon ?

  37. 36 – larimar:
    Ne keverjük össze a dolgokat! Az ostrom alatt rengeteg lakás lakhatatlanná vált. A rohamtempós iparosítás miatt az egy milliós Budapest kétmillióssá vált. Naná, hogy mizéria volt, de 1963-ban 2-szobás (összkomfortos) társbérletért havi 63 forintot fizettem, miközben a havi fizetésem 2300 forint volt. Ez kevesebb, mint 3 %. Apám a háború előtt szoba-konyhás (udvaron a vécé, stb.) lakásért havi 30 pengőt fizetett, miközben a fizetése havi 110 Pengő volt, ami majdnem 30 %. Ma Budapesten egy albérlet 150.000 Ft, miközben az átlag fizetés 250.000 Ft körül van. Ez 60 %. Ha én 1963-ban a fizetésem 60 százalékát kiadtam volna lakás bérleményre, akkor a Gellért-hegyen kaptam volna egy villát, és kinyalták volna hozzá a seggem.

    A szakszervezeti díj nem volt kötelező! Ne gyere az antikommunista dumával. Én nem voltam szakszervezeti tag, ennek ellenére teljesen ingyen kaptam belépőt a Tungsram balatoni üdülőbe, ráadásul úgy tukmálták rám, mert senki se akart menni májusban.

    A szakszervezeti díjból nehezen jött össze „vagyon”. Azok a 10-20 forintok bőven elmentek az adminisztrációjukra. Az más kérdés, hogy nem volt rájuk semmi szükség.

    Ha visszaemlékszel a múltra, ne írj le zöldségeket, mert a fiatalabbakat félreinformálod.

  38. 37. Kedves Tibor bá
    ‘Ha Te hazatért disszidensként 2 szoba összkomfortot kaptál és állást – ingyen üdüléssel – akkor minden okod megvan rá, hogy nosztalgiával gondolj a kádárizmusra. Nem hasonlítható az átlagpolgár életútjával, Te tudod, mivel érdemelted ki.
    A 38 év munkaviszonyom alatt 3 db szakszervezeti tagkönyv telt be a befizetési bélyegekkel. Itt van előttem mind a három db. Úgy volt kötelező a szakszervezeti tagság, mint a választásokon való részvétel – aki nem ment el, arra rákérdeztek és számontartották.
    Egyébként, ahogy nézegetem, kaptam szülési segélyt és kelengyepénzt is.
    Ahogy visszaszámolom, a mindenkori munkabér 1-2 %-a lehetett a tagdij összege.
    Ezt milliók fizették havonta és 4 évtizeden keresztül. Ahol a kivételezettek üdültek, azt fel kellett építeni – ha nem államosított ingatlan volt – és fenn is kellett tartani.
    A Te ingyenes üdülésedért is fizetett valaki.
    Ez nem antikommunista duma, ezt tény.
    Larimar

  39. 38 – larimar:
    Pénzzel jöttem haza, de nem vehettem semmit és nem is építhettem, mert a rendelkezések szerint Budapesten 5 év helyben lakás volt ezek feltétele, és ugye én hiába születtem Budapesten, hiába nem éltem egy percet se Budapesten kívül a szabály az szabály. Lakáshoz tehát egy (kamu) hármas cserével jutottam 2-szer 20 ezer forint ellenében. A lakást tehát nem kaptam senkitől. Haza csak úgy jöhettem, hogy apámék garantálták a lakhatást, nehogy az állam terhére legyek.

    Ha te be voltál szarva, és nem mertél nemet mondani a szakszervezetnek, az a te dolgod, de ne állítsd, hogy kötelező volt.

    Az Egyesült Izzónak a Balatonon és a Római parton volt üdülője, valamint egy uszodája az újpesti Duna parton. A dolgozóknak ingyenes volt, csak a vacsoráért kellett fizetni 4 forintot. Az igen olcsó üzemi kosztból bárki vihetett haza 2-3 adagot, amivel nagyon kevesen éltek. Ezekért persze, hogy fizetett valaki, az állam. Ezt kaptuk cserébe az alacsony fizetésekért, de pontosan ezt állítottam korábban is.

    Nekem nincs nosztalgiám a gulyás kommunizmus után, csak megírom a helyzetet. A dolgok értékelésénél a magyar lélekben ferde a fontossági sorrend. Például az útlevél birtoklása rendkívüli módon felértékelődött. Most útlevél se kell, csak pénz, az meg nincs. Ugyanez van a szólás szabadsággal is. Ma az utca kellős közepén Orbánt elküldhetem a jó kurva anyjába, senki se fog csinálni semmit, de mit érek vele, Orbán maradni fog. Ezt Kádárral nem lehetett megcsinálni, de ezért nem volt hiányérzésem. Arról nem beszélve, hogy a Fidesz gyűjtőhelye a volt funkcionáriusoknak. És?

  40. 39. Tibor bá’
    „Ezekért persze, hogy fizetett valaki, az állam. ”
    Ja, a „beszariak” befizetéseiből.
    Minden nagyvállalatnak, minisztériumnak, egyetemnek, kutatóintézetnek, tanácsnak voltak saját üdülői, sportlétesítményei, óvodái, és egyéb szociális intézményei.
    Érdemes volna megnézni, hogy ezek a bezárt intézmények, balatoni és római parti ingatlanok , államosított kastélyok, kúriák hogyan cseréltek gazdát a „rendszerváltás” után.
    A volt szakszervezeti vagyonra alakultak a társadalombiztositási önkormányzatok.
    Hová lett ez az intézmény, és hová a vagyon?
    Larimar

  41. 40: „Hová lett ez az intézmény, és hová a vagyon?”

    A szakszervezetek vagyonát ellopták, azok, akik legelőször hozzáfértek, ez egyértelmű.

    Viszont amiket korábban írtál — hát, nem tudom, de mi állandóan szakszervezeti üdülőbe mentünk nyaralni (fillérekért), a többi prolival együtt.
    Ja, és most is szakszervezeti tag vagyok, bár nem tudom, hogy minek. 🙂

  42. 40 – larimar:
    És???? Mi közöm nekem ezekhez? Melyik hozzászólásomra lenne ez válasz? Rákosi-Kádár alatt kurva olcsó volt a lakbér, pont. Erre valahogy nem tetszik tudni válaszolni. Akkor meg minek az erőlködés?

  43. 41. observer

    „A szakszervezetek vagyonát ellopták, azok, akik legelőször hozzáfértek, ez egyértelmű.”
    Számomra is.
    A szakszervezeti vagyont és az egészségügyi és szociális intézmények vagyonát a társadalombiztositási önkormányzatok „kezelték.”
    Nem volt ez olyan régen, hogy a feledés homályába vesszen, milyen szinekben politizáltak ezek a „vagyonkezelők”.
    Ha ennek egy kicsit utánagondolunk, lehet, hogy nem a mai kormány a legnagyobb felelős az egészségügy és a szociális ágazatok mai állapotáért.
    Larimar

  44. 42. Tibor bá’
    Elég sokára engedted át a hozzászólásaimat.
    Hogy melyik posztodat érinti az én kérdésem?
    Hát az egészségügy szétlopását és a nyuggersiratót.
    Az, hogy a rákosi alatt olcsó volt a lakbér, gyerekként nem érdekelt.
    A szüleim valószínű ugyan annyit fizettek a saját 2 szoba összkomfortjukért, mint te a firnájszosan megszerzett társbérletedért.
    Kádár alatt fiatalként nekem nem jutott az olcsó lakásból. Mindent saját erőből oldottunk meg. Ahogy most is.
    A kádárizmusból mi ezt tanultuk meg:
    Ami ingyen van, az vagy sz@r, vagy később nyújtják be érte a számlát és sokkal többe kerül, mint amennyit ér. Úgyhogy nem érdemes elsajátitani a prolitempót.
    Larimar

  45. 44 – Larimar:
    Halálra vagy sértve (nem érdekel, mikért) Jobbra-balra pufogsz és a vitapartneredet teszed felelőssé nyavalyás sorsodért. Miért teszel fel nekem ilyen megállapításokat: „Érdemes volna megnézni, hogy ezek a bezárt intézmények, balatoni és római parti ingatlanok , államosított kastélyok, kúriák hogyan cseréltek gazdát a “rendszerváltás” után.” Semmi közöm semmihez. Gyűlölöd a Kádár rendszert (nem érdekel, hogy miért) de gátlástalanul használod a kádárista terminológiát (disszidáltál). Ami pedig ezt a mondatodat illeti: „Elég sokára engedted át a hozzászólásaimat.” Te itt egy ingyen szórakozó vagy, a körülményeket nem kifogásolhatod. Ez van, ezt kell szeretned. Ha nem ismered fel saját korlátaidat, akkor a jövőd pont úgy fog eltelni, ahogy a nyomorúságos múltad.

  46. Kedves Tibor bá’

    Mielőtt megkezdem a nyomorúságos kis életem mai nyomorúságos vasárnapját, úgy döntöttem reagálok a tegnapi hozzám intézett soraidra, annak ellenére, hogy biztos vagyok benne, nyilvánosságra nem engeded.
    Remélem tudod, hogy amit nekem adresszáltál,és amilyen stílusban megfenyegettél, az rólad szól, téged minősít, nem engem.
    Mindössze arra szerettem volna utalni a hozzászólásaimmal – anélkül, hogy téged bármiért hibáztattalak volna – , a személyes vonalat te fűzted a párbeszédbe – , hogy az egészségügy és a nyugdíj alapokat már a rendszerváltás hajnalán ellopták, amikor orbán még a kispadon várt a sorára. Sokan emlékezünk még erre, ezért a mostani állapotokat teljes egészében orbán nyakába varrni, igazságtalan, és kontraproduktiv.

    Legyen szép napod
    Üdvözlettel
    Larimar

    Tibor bá’: Ha az a véleményed, hogy kiszűröm a hozzászólásodat, de meg akarod mondani a véleményed, akkor miért nem E-mailben értesítesz?
    Normál körülmények között távol tartom magam a személyeskedéstől, de amikor valaki olyan tenyérbe mászóan kötekedik, mint te (vagy például Attila (PV) ) akkor felmentem magvam ezen szabály alól.

  47. 46: „az egészségügy és a nyugdíj alapokat már a rendszerváltás hajnalán ellopták, amikor orbán még a kispadon várt a sorára”

    Ez hülyeség. Nem volt semmilyen „alap”, amit el lehetett volna lopni. Amit befizettek az egyik oldalon, azt kifizették a másikon. Tízezrek (százezrek?) mentek „kényszernyugdíjba” a rendszerváltás után, és lenullázták a rendszert. Pont azért kellet hozzányúlni a rendszerhez, mert már nemhogy nullszaldós, hanem mínuszos volt. A manyupnak pont az lett volna a lényege – az állami rendszerrel szemben-, hogy fialtatja a befizetett tőkét és emiatt nagyobb lehet(ett volna) a kifizetés.

  48. 47:

    Csak kérdezem, ha eleve minuszos az egyenleg akkor hogyan változik akkor amikor a manyup kiveszi a bevétel egy részét, de a nyuggerek a jelenben kapják a pénzüket?

    Lehet hogy a manyupos aktívaknak ez jó, de az államkasszát masszívan minuszossá tette a manyup működése. Ennek a baromságnak a megszüntetése van lopásként feltüntetve.

    Nem nagyon érdekel sem a fidesz sem a nemlétező ellenzék sem, csak a gondolatmenetet érzem bukfencesnek.

  49. 48: Hm. A fő hangsúly a rendszerváltás utáni nyugdíjazáshullámról szólt, ami megrengette az egyenleget. De aki nem tud olvasni, az csak a manyup szóra ugrik. Beee.

  50. Ha jól emlékszem a nyugdíj kasszára volt/van ráterhelve a gyes fizetés is. Manapság így van -e, azt nem tudom, de egy korábbi időszakban egészen bizonyosan.

  51. Nyugdíj ügyben (mivel aktív dolgozók vagytok) simán átugrotok a jogfolytonossági kötelezettségen. A mai nyugdíjasok fiatal éveiben majd mindenkinek az állam volt a munkaadója. Vagyis az Állam monopol helyzetben volt, annyi volt a fizetés, amennyit az Állam jónak látott, vagyis alacsony, ami mellett viszont vállalta a majdani nyugdíjat, meg sok minden mást, amiket már felsoroltam, de basztok rá reagálni. Magyarul a magyar Állam a rendszerváltáskor nem csak a „befektetőknek” tartozott x milliárd dollárral, de tartozott az y millió magyar dolgozónak is nyugdíjának biztosításával, mert annak idején ennyivel kevesebb fizetést adott. A privatizáláskor illett volna a bevétel egy részét berakni egy nyugdíj alapba, mert a vállalatok korábban nem fizették ki a teljes munkabért. Morálisan a történelmet nem lehet leverni a nyuggereken. Amorálisan persze mindent lehet.

  52. 51:

    Annak is jár a nyugdíj aki egész életében lébecolt a szocialista vállalatnál és a munkát valójában nem végzett?
    Csak morálisan kérdezem.

  53. 49:
    Alapvetően van egy igazságtalanság a nyugdíj rendszerben, az pedig az hogy a jelenlegi aktív fizeti a jelenlegi nyugdíjas tartását.
    Azaz köze nincs a valós teljesítménynek a kapott nyugdíjhoz.

    Ha az aktívak sokan vannak és van bevétel akkor nyugdíj is lesz.
    Ha az aktívak fogynak és nincs bevétel akkor mindenféle megszorítások jönnek (nyugdíj korhatár emelés, elinflálás, stb)

    A manyup rendszer igazságosabb lenne, mert valóban a saját befizetésen alapulna.
    Viszont a jelen nyugdíjasait valakinek akkor is el kellene tartani.
    Egyszerre nem lehet az aktívakra kettőt terhelni, a saját és a szülői generáció eltartása idős korban.

    Egyébként meg ne beszélj mellé, nagyon jól tudod hogy mit írtam.
    Fáj azt mondani, hogy igazad van? 🙂

  54. 52: Aranyifjú
    „Annak is jár a nyugdíj aki egész életében lébecolt a szocialista vállalatnál és a munkát valójában nem végzett?
    Csak morálisan kérdezem.”

    Annak is jár jövedelem aki egész életében soha semmi hasznos munkát nem végez a társadalom számára de megfelelően beágyazott helyzetéből kifolyólag rengeteget tud kivenni?
    Csak morálisan kérdezem.

  55. 54:

    Egyik élethelyzet nem igazolja a másikat.
    Remélem érted.

    Nyugger ne vinnyogjon hogy neki jár, amikor a államszocializmusban valós munkát nem végzett.

  56. 55:
    Nyilván erkölcsileg egyik sem etikus – de ennek megállapításával nyilván nem jutottunk előbbre a közjó irányába.
    Nem az élethelyzet a gond szvsz, hanem az a társadalom amelyik ezt lehetővé teszi, eltűri, sőt az „elitje” erre alapoz, mert ezzel saját sírját is ássa (a végén)
    Nem csak erkölcsileg.
    Az meg hogy mindig vannak vinnyogók – akik számára sose elég – örök emberi és életkor előrehaladtával persze biológiailag is növekvő jelenség, ha nem kezelik. Mert akik igazán szenvednek azok már hallgatnak.

  57. 53 – Aranyifjú:
    „Alapvetően van egy igazságtalanság a nyugdíj rendszerben, az pedig az hogy a jelenlegi aktív fizeti a jelenlegi nyugdíjas tartását.”
    Vagy én vagyok hülye, vagy te, de hajlok az utóbbi felé. Elég világosan megírtam, hogy 1948 és 1989 között a munkáltató ráerőszakolt egy szerződést a dolgozókra, ami szerint nem fizet annyi bért, amennyi az érték teremtés után járt volna, de cserébe nyújt olcsó vagy ingyenes oktatást, egészség ellátást, kultúrát, üdülést és majd egyszer bizonyos szabályok szerint kiszámolt nyugdíjat. Erre válaszul azt a marhaságot vágod hozzám, amit fent idéztem. – Na most, ha még mindig nem érted, akkor a szádba rágom. Az állam téged adó megfizetésére kötelez. Nem arra, hogy eltarts bármennyi nyugdíjast. És ettől teljesen függetlenül az állam jogfolytonosság miatt a korábban vállalt kötelezettségének eleget tesz a nyugdíjba vonultak részére. Hogy ehhez az állam honnan veszi a pénzt, na ezen lehet vitázni, de csak úgy megjegyzem, hogy én mint nyugdíjas évente kb. 500.000 forintot adok az államnak különböző jogcímen.

  58. 47. Observer

    Az állami költségvetésnek volt egy fejezete, Jóléti és szociális alapnak hívták.
    Ebbe a fejezetbe tartozott az Egészségügyi Minisztérium, a Nyugdíjintézet és a Szakszervezetek Országos Tanácsa.
    A Jóléti és szociális alap fedezeti oldalát a munkabérekből levont nyugdijjárulék, a befizetett szakszervezeti tagdíjak péterfillérei,/ teljes foglalkoztatottság, legalább 6 milló munkavállaló befizetései 1948-1989/ valamint a termelő vállalatok , mint munkáltatók jóléti és szociális adója adta.
    És az a jelentős infrastruktúrális vagyon,/szakszervezeti üdülők, óvodák, bölcsödék, kórházak, szanatóriumok/ ami a feladatellátáshoz kellett.
    Ebből a nagykalapból finanszírozták az ingyenes egészségügyet, fizették a táppénzt,a mindenkori aktuális nyugdíjakat, segélyeket, járulékokat, gyest stb. és tartották fenn a kórházakat, szanatóriumokat, óvodákat, bölcsödéket, azt az üdülőhálózatot, ahol fillérekért lehetett üdülni.
    Mivel ez az értelmes emberek fóruma, a következtetést vond le magad: Hol tartana ma az egészségügy és a nyugdijrendszer, ha ez a jelentős ingatlanvagyon a helyén marad és azt a célt szolgálja tovább, amiért létrehozták?

  59. 47. Observer
    A munkahelyek megszünésével megborult az egész rendszer, amit még súlyosabbá tett az, amit emlitesz, a kényszernyugdíj, de olyat is ismerek, aki a munkanélküliség hónapjait táppénzen vészelte át.
    A manyup bevezetése is megborította az állami nyugdijrendszert. Az aktuális kifizetések fedezetének jelentős hányadát átirányitotta a magánnyugdijpénztárakhoz. Hitelből pótolták, ami a lehető legrosszabb megoldás volt.

  60. 52. Aranyifjú

    Azoknak a senkiháziaknak, akik manapság egy pozícióba beleültek, de a társadalomnak semmi hasznosat sem csinálnak és az idióta politikusok is fognak nyugdíjat kapni, nem is keveset.
    Akkor morálisan ez is rendben van?

    A MANYUP-nak az lett volna a lényege, hogy a nyugdíjrendszert szép lassan leválasszák az államról.
    Na de a MANYUP pénze sokkal jobban kellett a fijjuknak, mint a nyugdíjrendszer átalakítása.

    A jelen és közeljövő nyuggerei pedig már vastagon megfizették a nyugellátásukat, korábban levezettem….

    „Nyugger ne vinnyogjon hogy neki jár”
    Milyen erkölcsi értékítéleted van?
    Bele tudsz szüleid szemébe nézni?
    Az ne is zavarjon, hogy az a korosztály újjáépítette a háborúban lerombolt, kifosztott országot, megteremtette létednek az alapjait, kórházat iskolát, infrastruktúrát, ipart épített, mert különben gyerekkorodban csak a bokor alá mehettél volna szarn……

    Egyébként a jelenleg keveset fizetők az állami rendszerbe, nagy eséllyel a 28.500 Ft minimál nyugdíjra lesznek jogosultak, lehet írigykedni rájuk…..

    De maga a fizetési rendszer, főleg az állami köz bérezés egyáltalán nem teljesítmény arányos, mert a sógor-koma-jóbarát, haverok kapják a fölét, aki dolgozik, az meg a savóját. Pl. ott a jógaedző MNB-s barátnő milliós rendű fizuja, stb.

    Szóval az igazságtalanság a későbbiekben is igazságtalanságot, aránytalanságot szül-
    Másrészt egy jól fizető pozíciót is csak egy ember tölthet be és általában nem is az arra rátermett, azaz a társadalom számára nem a leghasznosabb………

    Állítólag az ausztrál nyugdíjrendszer olyan, hogy mindenkinek azonos szintű nyugdíjat folyósítanak, ami -szerintem- igazságosabbnak tűnik és még mindig nem omlott össze.

  61. 61 – előforduló:
    Az ausztrál nyugdíjrendszer kettős. Vállalati, amibe te és cég fizetnek be, de nem kötelező. Az állami olyan, hogy senki se kerüljön az utcára, az se, aki egész életében egy centet se fizetett, sőt állami bérlakást is kap, ha rászorul,. de csak 70 felett.

  62. 58. Tibor bá
    Vontak a bérünkből nyugdijjárulékot és a munkáltatónk is fizetett a bérköltsége után nyugdijjárulékot.
    Találtam a googlin egy diplomamunkát, ahol ez tételesen le van vezetve 1951-2016-ig.
    A munkaviszony nyilvántartás rendkívül precíz volt. Nekem még a középiskolás diákmunkák is be voltak számolva a ledolgozott éveimbe.

  63. 59: „ha ez a jelentős ingatlanvagyon a helyén marad és azt a célt szolgálja tovább, amiért létrehozták?”

    Amire létrehozták (pl. szinte ingyenes üdültetés), azzal nem sokra mennénk. De azzal egyetértek, hogy piaci alapon működtetve a ‘nyugdíjalap’ ingatlanjainak a haszna beforgatható lett volna a rendszerbe (ahogy ez a II. vh. előtt is volt) és ez lehetővé tenné a bérekre eső járulékok csökkentését.
    De nem így lett, az azonnali haszon kecsegtetőbb volt, mint a távoli jövőben a ‘népjólét’.

  64. 61:

    A jelen nyugdíjasok nagyobb részt akkor születtek amikor a IIww zajlott véget ért.
    Magyarul a demagóg hülyeséget hagyjuk, újraépítés azért legalább 10 év alatt lezajlott, addigra jó ha az iskoláikat kijárták.

    Többi fröcsögésed is kb hasonló színvonalú, nem részletezem.

  65. 58:
    Neked meg mi bajod?

    Amit írtam annak az a lényege, hogy nem lehet egyszerre eltartani a jelen nyuggereket és mellette a saját nyugellátásra valót is összekuporgani.

    Ezért bukott a manyup és pont. Mert egy elqrt gondolat volt.
    Amit lenyúltak, azt évek alatt az állam pótolta ki és nagyobbrészt oda is ment vissza.

    Azt meg a helyedben nem firtatnám hogy mennyi adót is fizetsz, mert ugye abból fizeted amit az államtól kapsz. Magyarul a szaldód az minimum nulla de inkább negatív.

  66. 66 – Aranyfiú:
    Nekem az a bajom, hogy értelmi szinted alkalmatlan arra, hogy megértsd, amit írok. Javaslom olvasd el még egyszer, amit 58. alatt írtam. A többszörös olvasás néha segít a megértésben. Ha meg nem, akkor nem, nem lesz káros a blogra. 😀

    Ez az állításoddal: „Azt meg a helyedben nem firtatnám hogy mennyi adót is fizetsz, mert ugye abból fizeted amit az államtól kapsz.” Az égvilágon semmit se bizonyítsz, de elárulod bigott rövidlátásodat. Pl. eszedbe se jut, hogy esetleg van olyan jövedelmem, amit nem az államtól kapok.

  67. 67:

    Ezt próbáld értelmezni:
    Te:
    „Morálisan a történelmet nem lehet leverni a nyuggereken. Amorálisan persze mindent lehet.”
    Én:
    „Annak is jár a nyugdíj aki egész életében lébecolt a szocialista vállalatnál és a munkát valójában nem végzett?
    Csak morálisan kérdezem.”

    Ehhez hogy jött a 58-as hozzászólásod? Szájbarágnád?

    Miért kéne bármit bizonyítanom?
    Kapsz nyugdíjat? Igen.
    Fizetsz adókat? Igen.
    Talán te bizonyítsd – ha van kedved – hogy a Nyugdíjad < mint a fizetett adód.

  68. 68 – Aranyifjú:
    Hozzád aztán kell türelem! A híressé vált kérdésed: „Annak is jár a nyugdíj aki egész életében lébecolt a szocialista vállalatnál és a munkát valójában nem végzett?
    Csak morálisan kérdezem.” Nominális válasz: Annak jár a nyugdíj és annyi, ahogy azt a törvény előírja. Az analizáló válasz: A rendszer teljes foglalkoztatást hirdetett, amiből kialakult az úgynevezett „kerítésen belüli munkanélküliség”. Ugyanis több volt a felvett munkaerő, mint az elvégzendő munka megkívánta volna. Így működött a megbukott tervgazdaság. Ezt feszegetni értelmetlen kérdésekkel semmit se old meg. A lébecoló volt munkást felelősségre vonni simán nevetséges. Mégis ezt teszed.

    Na és a többi felvetésemre nem kellene adni valamiféle vacak kis választ?

  69. 65. Aranyifjú

    Beléd aztán szorult értelem!

    Az még véletlenül sem jut el a tudatodig, hogy egy 40%-ban lerombolt országot nem lehet teljes egészében 10 év alatt újjá építeni.
    Iparral, közművekkel, utakkal, erdőkkel, stb. És jóvátétel megfizetése mellett. Meg apanázsolni a „megszálló” szovjet csapatok itt tartózkodását. Meg némi „segéllyel” ellátni a távoli földrészeken épülő baráti szocialista demokráciákat…

    Akkor a vityának is sikerednie kellett volna már 7,5 éve alatt, pedig most nem is rombolták le a nemzeti vagyon 40%-át, nem volt háború, meg jóvátétel……
    És utána folytatódott az állami javak felhalmozása, mint nemzeti-állami vagyon.
    Ebből jutott egykor neked is, hogy világra jöhettél és tanulhattál, már ha nem tojáshéjas csipás vagy.

    És a korabeli fiatalság, aki nem bulizni járt nyáron, hanem építő táborokba, akiknek a szülei nem tudtak mindent anyagiakban megadni, mint ma, mert a szülők munkájának nagy része ment az állami közösbe, meg még a szeretet is, mert a szombat is munkanap volt.

    De ugye jól vagy és állításaid után bátran nézel őseid szemébe?
    Mert te mindent jobban tudsz.
    Lehet el is veszed az öregeid nyugdíját, mert nem érdemlik meg?

    Azért nem árt, ha olvasgatsz egy kis Móricz Zsigmondot.
    Van még benne sok újdonság a számodra.

    A fröcsögésről meg, cáfold statisztikai adatokkal és akkor elhiszem, de addig csak vagdalkozol a nagy sötétségbe……

  70. 61. előforduló
    „A MANYUP-nak az lett volna a lényege, hogy a nyugdíjrendszert szép lassan leválasszák az államról.”
    Az elképzelés helyes volt.
    1./Mindössze 10 évet késtek a bevezetésével. A rendszerváltás előkészítésekor kellett volna, amikor még az az infrastuktúrális vagyon működőképesen megvolt, amiről az observernek 59 alatt írtam.
    Ebben az időben nyomták le a torkunkon a személyi jövedelemadó bevezetését, mert az államnak az fontosabb volt saját fennmaradása érdekében .
    2./volt egy kb 2,5-3 milliós nyugdíjas réteg, akivel szemben az államnak nyugdijbiztositási kötelezettsége volt a korábbi befizetéseit kompenzálandó.
    A fedezeti oldalról hiányzott a magánnyugdijpénztárakhoz átirányitott összeg. Hitelből finanszírozták, ami tovább növelte az államadósságot.
    / Az eutanáziát is ekkor kezdték pedzegetni )/
    3./Minden biztositó társaság külföldi kézen volt-van.

  71. 71.

    Igen ,
    úgy lehetett és kellett volna.
    Mint leírtad is, nem tisztelt országvezetőink és bandáik ellopták a korábban felhalmozott állami vagyont, a jövőben nyugdíj alapját.
    Érdekes, hogy ugyanezen embereknek nem jutott és nem jut eszébe az állami vagyon megdézsmálása ellen felemelni szavukat, csak a volt keményen megdolgozott nyuggereket szidni.

    A hiány mértéke azért nem volt annyira elviselhetetlenül kolosszális, de tény.
    Halkan hozzáteszem, hogy pont a nyuggerekre jellemző a hazai termékek és nem a drága import fogyasztása és ha a költéseik, életük adótartamát is nézzük, akkor nem olyan rossz a kép.
    Ha beruházásnál, beruházásösztönzésnél a járulékos és multiplikátor hatást elemzik, akkor ezt a nyugdíjaknál is megtehetnék.

    Persze az egészségügyi körkép más, bár manapság a nyuggerek ellenére tárca szufficites.
    És a felvett hitelek jórészt nem a nyuggerekre mentek el, hanem más állami költekezésre, politikusok és cimboráik „lopásaira”.

    3./
    nem igaz, hogy minden magánpénztár-biztosító külföldi kézben van- volt, pl. az OTP nyugdíjpénztár is.

  72. 55. Aranyfiú
    „Nyugger ne vinnyogjon hogy neki jár, amikor a államszocializmusban valós munkát nem végzett.”
    Azért ez így nagyon sommás összefoglalás.
    Ha körülnézel a saját felmenőid között, csak találsz közöttük becsületes munkában megőszült nyuggert?
    Az emberek többsége tisztességgel tette a dolgát. Nem tehettek róla, hogy egy rosszul szervezett rendszerben, rossz vezetők irányitása alatt.
    A mi fizetésünkből levont nyugdijjárulékból a szüleink korosztályának nyugdiját fedezték. Soha fel sem merült bennem, hogy én tartom el őket. Amíg a kezüket emelni tudták, mindíg csak segítettek.

  73. 71. előforduló
    A fiatalok mindíg, mindent jobban tudnak az előző generációnál, aztán megöregszenek, és visszakapják a tiszteletlen kritikát -:)

    „A hiány mértéke azért nem volt annyira elviselhetetlenül kolosszális, de tény.”
    10 % volt a bérekből vont nyugdijjárulék, ebből 3 ment kötelezően az államiba továbbra is, 7 pedig a manyup-ba. Ez hosszútávon az állami nyugdijrendszer összeomlásához vezetett volna, ha nem pótolják hitelből a kieső fedezetet. A hitel mindig mindenkor a lehető legrosszabb megoldás. Nem megoldás, csabda, amiből nem lehet kikecmeregni.

    Az otp mellett döntöttünk mi is, mikor a gyerekemnek pályakezdőként választani kellett. Pont annak az illúziója miatt, hogy magyar :-))
    A legnagyobb probléma a szerződésben a biztositó hosszútávú kötelezettségeinek dondonai megfogalmazása a befizető felé.
    Előképe volt a devizahiteles bankszerződéseknek.
    Benne volt a lehetősége a súlyos pofáraesésnek.

    12 éve vagyok nyugdíjas és nem látok okot a panaszkodásra.
    Véleményem és tapasztalatom szerint az egészségügyben sem a pénzhiány a legnagyobb probléma, hanem az emberi hozzáállás, ami az élet minden területén tapasztalható. A feladathoz, a másik emberhez való viszonyulás. A tiszteletlenség, az empátia teljes hiánya, rosszhiszemű bizalmatlanság. Ezt pénzzel nem lehet kompenzálni. Ahogy a rend és a tisztaság hiányát sem.

    Nekem mások a vásárlási tapasztalataim.
    Ha bemész egy multihoz élelmiszert vásárolni, a magyar termékeket a legalsó polcon találod és jellemzően drágábban, mint a külföldi rosszabb minőségűt. Mindenki az olcsót preferálja, kevés az öntudatos vásárló.
    Tartós fogyasztási cikket, ruhaneműt hiába keresel magyar gyártmányút, nincs.
    Szerencsére ezekből a nyuggernek már kevés kell……

  74. 74.
    körülbelül.
    Én úgy emlékszem, hogy a munkavállalói és munkáltatói volt nyugdíjjárulék több mint 20% volt bruttó bérre vetítve.
    Ma már szociális hozzájárulási adónak nevezik.

    Az egészségügyben a tekintélyelvűség, az alulképzettség, az elv-embertelen pénzközpontúság , és a fejesek nagymértékű „lopása” vezetett idáig – szerintem-.

    A nyuggerek még inkább szeretnek a piacon matatni a friss árúban, mintsem a bevásárlóközpont félkész-késztermékei között. A „gyorskaját” inkább a fiatalok preferálják.
    Az idősebbek már csak jobban ragaszkodnak bekövesedett szokásaikhoz.

  75. 75.
    A manyup csak a munkavállalói oldalt érintette.

  76. 70:

    Szabadjon megjegyeznem, hogy én téged nem minősítettelek (Tibor bá’-t sem).

    Aki a háború alatt született az kb 58-ra vált nagykorúvá, addigra már nem a háborús újraépítés, hanem a vas és acél országa leszünk meg a téeszesítés című mozgalom zajlott.
    Nyilván lehetne találni olyat ami még mindig háborús helyreállítás, de azért 90%-ban már ezen túl voltunk.
    Közbevetőleg még ma is vannak háborús foghíjak, és sokat csak 10-15 éve építettek be.

    Azért vessük össze az akkori ember meg a mai ember életének kihívásait.

    Akkor fillérekért lehetett lakáshoz jutni, ha munkás szülők gyermeke vagy sok gyerekkel akkor különösen. Ma ez kissé problémás, az átlag 20 évre eladósítja magát ugyanezért vagy hatalmas összegekért bérel.
    Akkor nem létezett hajléktalan. Ma ha elválsz és kibasz az ex (fizikailag vagy a bíróság által) akkor könnyen lehetsz hajlékony.
    Akkor munkanélküliség nem létezett, ma ugye nem kell részleteznem hogy simán lehetsz 50 év fölött akármikor úgy hogy esélyed sincs elhelyezkedni. Persze alatta is könnyen lehetsz évekig (regisztrálatlan) álláskereső.

    Akkor nem mehettél külföldre, ma is csak akkor mehetsz ha ki tudod fizetni.
    Akkor biztos lehettél abban hogy lesz nyugdíjad, ma akkor sem lehetsz benne biztos ha fizetsz nyugdíjjárulékot.

  77. 77.

    Örömmel konstatálom, hogy a „demagóg hülyeség” kicsit ki finomodott;
    és nem szükséges a nyuggereket már fikázni, akik annak idején alkalmasint többet letettek az asztalra, mint a maiak. Minden tisztelet megilleti az akkori dolgozókat, akik ezt az országot a munkájukkal újraépítették.

    Egy háborút évtizedekig nem lehet kiheverni, erre a korfa és nembeli megoszlás sajnos ma is jellemző.
    A korabeli üzleti kapcsolatokat sem lehetett évtizedekig helyreállítani, a szocializmus sajátossága és KGST miatt sem.
    Igaz a vas és acél országa címet célozták meg, de az ipari termelési szint sem érte el sokáig a korábbit.
    Egy erdőnek is több 10 év kell, mire regenerálódik.
    Az erőszakos TSZ-esítés inkább járt a mezőgazdasági termelés szétverésével kezdetben, mintsem a háború előtti gazdálkodási szint elérésével.

    A filléreket a lakásért sajnos nem egészen úgy nézett ki-szerintem-, hanem alacsony hitellel, esetleg kiutalással, vállalati segítséggel a „jobbaknak”, de a többség ugyanúgy évtizedekig -35 évig nyögte a részletet, mint a maiak.

    Akkoriban tényleg nem volt munkanélküliség, csak közveszélyes munkakerülés.
    Ma szintúgy van munkanélküliség szervezeten belül, úgy mondhatni csókos pozíciók, haveroknak egy helyecske és ez a sajnos multiknál is dívik.
    A felső vezetésbe ma is az ajánlólevélel a legbiztosabb a bejutás, mintsem pályázattal. És most nem is a politika nyúlványterületeiről beszéltem, hanem a gazdaságiról.
    Alkalmanként a multi hazája belit küld, akinek ez inkább nyaralás, mintsem robot.
    Sajnos ez is rontja a magyar munkavégzés hatékonyságát…….

    Akkoriban is lehetett külföldre menni, de javarészt csak keleti irányba, a testvér országokba és szervezetten.
    Később azért írigylésre méltó utazási szabadságot kapott a magyar ember, -igen- csak pénz kérdése volt.
    De mivel a szocialista gazdaság a végzett munka ellenértékét részben fizette csak ki, a fizetések a maihoz hasonlatosan nem sokra futották.
    És igazad van, akkor a dolgozó biztos lehetett benne, hogy az állam cserébe részesíti szociális ellátásban.
    Manapság a dolgozó szintén fizet (pontosan látható összeget) mégis a mai állam nem garantál semmit, sőt sokszor cserben hagy.

    Akkor most melyik államforma az erkölcsösebb és tisztességesebb?

  78. 69:

    Azt állítottad, hogy a nyugger előállította a saját tartása költségét.

    Erre szedtem elő a szocializmus nevű csoda által létrehozott kapun belüli munkanélküliséget.
    Ezek az emberek nem állítottak elő semmit, sőt a többiek tartották el őket és még nyugdíjat is kapnak.
    Nem vonok én felelősségre senkit, csak ezzel kissé árnyalom a te állításodat.

    Ha belegondolunk, hogy ezek az emberek nemcsak fizetést és nyugdíjat kaptak, hanem lakást, olcsó üdülést, dotált élelmiszert és tsait, akkor még rosszabb a helyzet.

    Ez a réteg nagyságrendileg azonnal munkanélküli vagy előnyugdíjas lett a rendszerváltás után, mert a kapitalista hamar kiszelektálta a nem termelő egyedeket.

    Melyik felvetésedre kellene választ adnom?
    Ha esetleg egyetértek vele akkor helyeselnem is kéne?

  79. 77 & 78:
    A lakáshelyzettel kapcsolatban eléggé limitáltak az ismereteitek. majd írok erről egy posztot. Addig nem érdemes baszogatni egymást. 😀

  80. hmm, nem is rossz hogy irnak ide olyanok is, mint Aranyfiú. Az ő hozzászólásai sokkal messzebre helyezik azt a határt, ahol én a szűklátókorű, korlátolt gondolkodást látni véltem. Ő ezeket a korlátokat simán átugorja 🙂

    Persze inkább tudatos provokátornak vélem, mivel igazából nem hiszem hogy lehetséges ennyi butaságot alapból összehordani. Bedob egy témát, majd később a modora már simábbra vált, nagyon-nagyon tudatos stratégiára vall…

    Mondjuk arra is jók ezek a hozzászólások, hogy eszembe juttassák, anno az én szüleim csak öt, illetve hét évet járhattak iskolába. Ez is a háború, és az utána következő korszak egyik párhuzamos valósága …

  81. Egyetértek Aranyfiúval, a mostani dagadt disznó, cukorbeteg, hülye vén banyák akikről beszél mindenhova tiszteletet követelnek. Kifizetem a bérletet, hogy leülni sem tudjak, meg amúgyis ezeknek minden ingyen jár (utazás, színházjegy). Az összes úgy néz ki mint Ursula a kis hableányból vagy mint egy pitbull (csak mosolyogni ne kelljen, ha igen azt is hamisan). Ezek szart se építettek az országból, láttad egyáltalán Pestet? Még most is úgy néz ki mint valami lerobbant telep a Stalker-ből. Nagyon vicces ahogy az emberek fejében apává vált az az ember aki szovjet tankokkal verte le a forradalmat. Abból a fideszes 3,5 millió szavazóból instant van kettő egész hét nyugger mert nekik ugyanaz a kényelem kell mint akkoriban. Legszívesebben az útra lökném, vagy be a kályhába az ilyeneket ha nem járna érte büntetés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük