(2182) A macsó férfi korán meghal (a hagyományos férfiszerep önromboló)

Tibor bá’ online

 

Utálom ezzel kezdeni, de tényleg, a legutóbbi tanulmány feltárta a – sokak által sejtett – nagy igazságot: a macsó férfi – többek között – az orvoshoz fordulást „férfiatlannak” tartja, következésképpen élete rövidebb, mint a beszari alakoké.

Ma már mindenki tudja, hogy a nők – nagy általánosságban – tovább élnek, mint a férfiak, ami a régebbi időkben pont a fordítottja volt, elsősorban a gyermekszülés kockázata miatt. Ez utóbbi túltett a háborúk okozta  férfiáldozatok statisztikai hatásán is. Tény az, hogy több volt az özvegy férfi, mint az özvegy nő. A modern egészségügy hajnaláig ez a kép nem is változott meg.

Mára azonban letisztult a kép. A férfiak jóval múlékonyabbak, mint a nők, mert a férfi test biológiai felépítése sérülékenyebb, mint a női test, valamint a férfiak életvitele önpusztítóbb, mint a nőké. A férfivé serdülés közben felvett attitűdje: ne mutass gyengeséget, légy bátor. A biztosító társaságok igazolhatják, hogy a fiatal férfi a volán mögött sokkal felelőtlenebb, mint a fiatal nő, és természetesen gyakorta esnek áldozatul közúti balesetnek. Többet gyilkolnak meg közülük, követnek el öngyilkosságot és adagolják túl a drogokat. És valljuk be, az alkohollal, nikotinnal is gyakrabban mérgezi magát, mint a nők. Ráadásul ezeket az adatokat nem befolyásolja az eltérő nemzetiség, vagy pedig bőrszín. A nagyobb férfihalandóság mögött egyértelműen a macsóviselkedési forma áll. Mert az „igazi férfit” a veszélyek hidegen hagynak, a virtuskodás viszont nagy divat, aminek következményei sokszor tragikusak.

Mivel az adatok engem igazolnak, nyugodtan javasolhatom, hogy nézz végig saját családodon! Biztos vagyok benne, hogy a férfiak (nagyapák, dédapák) jóval előbb távoztak, mint házastársuk. Ez ellen nem sokat lehet tenni, hiszen a döntés az övék volt, amikor kockázatot vállaltak fel vagy egészségügyi tüneteket egyszerűen figyelmen kívül hagytak, de volt-e választásuk? Nem nehezedett-e rájuk társadalmi nyomás? A válasz mindkét esetben igen. Ma azonban más a helyzet. A társadalmi „elvárás” éppen az, hogy vigyázzunk az egészségünkre, hiszen a fogyasztói társadalom egyik pillére a sokszor feleslegesnek gondolt „táplálék kiegészítők” beszerzése és használata. Ma már nem övezi szégyen azt a férfit, aki törődik az egészségével, aki nem vállal fel felesleges kockázatot. Nem is nagyon teheti meg, hiszen az élete delén átlépő férfiak körében, egy újabb házasság keretei között, az újbóli gyermekvállalás „divattá” nőtte ki magát. A férfi új kötelessége az életben maradás lett.

De, ha kedvem támad, megtámadhatom a régi felfogást is. Ugye a logika az, hogy a macsó férfi kötelessége családjának a védelme. Ez dicséretes, de a halott férfi tudja a legkevésbé védelmezni a családját, a legkevésbé tudja ellátni az apai teendőket, ami jelentős ellentmondást szül. Nem kellene elfelejtenünk, hogy egy igazi férfi által nyújtott pótolhatatlan segítség nyújtásához az „igazi férfinek” jelen kell lenni, vagyis első számú kötelességünk egészségesen élni, és vigyázni magunkra (is).

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

10 gondolat erről: „(2182) A macsó férfi korán meghal (a hagyományos férfiszerep önromboló)

  1. Viszont a macsó férfi nagyob eséllyel nemz utódot és végtéri is erre megy ki a „játék”.

    Ha egy töketlen 20-as 30-as vagy, akkor hiába iszol reggelente brokkoliturmixot a nőknek többnyire nem fogsz kelleni. Az ilyen irányú csalódások egy része szigorúan az én véleményem szerint az azonos neműség felé tereli az ilyen nyámnyilákat. Aztán onnantól együtt szürcsölik a brokkoliturmixot nagy egyetértésben és boldogságban.

    Szóval visszatérve a praktikus megoldás, hogy amíg meg nem oldod az utódláskérdést, addig macsó vagy, utána átváltozol gondos családapává és férjjé, aki vigyáz magára, hogy minél tovább védelmezhesse a családot.:)

  2. 2: De ha az asszonyt a macsóság veszi le a lábáról, akkor ha az első gyerek után átvált az egykori macsó, immár családapa a brokkoliturmix ivásra, akkor lehet, hogy a második gyerekéről már csak hinni fogja, hogy az övé… 😉

  3. 2 – Avatar:
    ” a második gyerekéről már csak hinni fogja, hogy az övé… ?” A végére oda tettél egy smájlit, pedig ez egyáltalán nem vicces, hanem véres valóság. Anyám összefutott gyerekkori szerelmével, aminek következtében a húgomnak ő lett az apja. Ezt mindenki tudta, csak az apám nem, aki az istennek nem akarta elhinni az abszolút tényt, amire mindenki felhívta a figyelmét.

  4. Tibor bá’ édesapád nagyon okos volt! Nem az a lényeg kinek a kakasa búbolta, hanem kinek a tyúkja tojta! Ez a túllihegett és agyonreklámozott adrenalinos macsóság ostobaság.A bennünk levő agresszivitási ösztön levezetésére már kitalálták a sportot. De azt is véres küzdelmekké silányítják. Régen, míg az asszony verve jó, családpolitika dívott, könnyen haltak a nők. Igaz nem volt erkölcsös kimondani, hogy az ura agyonverte.

  5. 4 – bogozy:
    A valóságban a férfiak erre kényesek. Szeretik arra költeni a verejtékkel megkeresett pénzt, akit ők nemzettek. Ha engem kérdezel… még arra se érdemes.

  6. A hagyományos férfiszerep önromboló kijelentéshez tenném még hozzá, hogy a családban az anyagiak megteremtése általában a férfiakra hárul.
    Igaz, ma már a nők is járnak dolgozni, és hozzá is járulnak a családi költségvetéshez, de ha mindkettőjüknek átlagos munkájuk van, akkor ez csak arra elegendő, hogy feléljék a napi megélhetésre, a gyerekek iskoláztatására, de ebből nemigen lesz házépítés, nyaraló, menő új kocsi és egyéb javak, amelyek olyan áhítottak a legtöbb családban.
    A férfi, ha ilyen célokat dédelget, akkor jobb ha elfelejti a régi szlogent, 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás, és rohanni fog másod-, meg harmadállások után, ha nem talál végzettségének megfelelőt, akár rabszolgamunkát is elvállal.
    Könnyen kerülhet olyan helyzetbe, hogy az egész élete reggeltől estig egy öröm nélküli hajszává fajul pitymallattól késő éjszakáig.
    Aztán ilyenkor gyorsabban pörög a számláló, nem csoda a sok korai infarktus és egyéb bajok, a tönkremenő házasságról már nem is szólva.
    Viszont így lehet büszkén dicsekedni a csodapalotával, amit irigyen bámulnak a többiek, akik vesztesek voltak a versenyben a többlet munkalehetőségekért, viszont többnyire egészségesebben megússzák az élet ezen szakaszát, és talán túl is élnek.
    De a példakép a hajtós Józsi lesz, az asszony rá fog mutogatni, hogy ő bezzeg nem olyan élhetetlen mint te, mert ennyi pénzből nem lehet normálisan élni…
    Persze vannak elpusztíthatatlan életerejű emberek, akik ezt a tempót is jól bírják, viszont a gyengébb belerokkan, ha tartani akarja a lépést, márpedig sok tartani akarja, mert ezt sugallja a környezete, hogy csak így érsz valamit.

  7. 6: Sem a munkával töltött idő, sem a stressz nem egyenesen arányos a keresett pénzzel. Jól keresni azzal lehet, ha magas pozícióban dolgozol, nem azzal, ha halálra dolgozod magad.

  8. 7.

    „Jól keresni azzal lehet, ha magas pozícióban” vagy „, nem azzal, ha halálra dolgozod magad.”
    Nyelvünk sajátossága:
    Mennyit érsz?
    Magyarként mennyit keresel… ,de találsz is, vagy csak keresel?

  9. 7.
    Ebben igazad van, de sajnos a jólfizetett munkahelyek száma elég korlátozott, és akinek nem sikerül ilyent megcsípni, annak marad a gyalog módszer.
    Arról nem is szólva, hogy a jó helyek körül igen nagy a tolongás, sok a jelentkező akik közül nem kevés nem retten vissza az övön aluli módszerektől sem, az sem egy stresszmentes játék…

  10. Bár az én rokonságomban is így van, és az általam látottak is azt támasztják alá, hogy a férfiak hamarabb halnak, mint a nők, ott 5:4 arányban voltak az özvegy férfiak az özvegy nők ellen.
    Talán mondhatjuk azt, hogy a nőknél az életösztön a legerősebb, míg a férfiaknál a szaporodás utáni vágy felülírja az életösztönt, nem véletlenül vállalkozik sok férfi olyanra, ami veszélyes is lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük