(2166) Mi a háttere a koreai krízisnek?

Tibor bá’ online

 

Paul Craig Roberts gondolatai

Az Észak koreai „krízist” Washington kreálta. Észak Korea utoljára 1953-ban háborúzott. 64 év alatt Észak Korea senkit se támadott meg, senkit se szállt meg. Észak Korea egyszerűen túl gyenge katonailag ahhoz, hogy bárkit megtámadjon. Ráadásul Kína nem engedné meg nekik, hogy háborút indítsanak. Akkor pedig mire fel démonizálja É. Koreát a Trump adminisztráció és a szajha média?

Egyazon az eljárás azzal, amit Irán esetében tettek. A iráni fenyegetettséget azért fabrikálták, hogy amerikai anti-ballisztikus rakéta bázisokat lehessen telepíteni az orosz határ mentén. Az anti-ballisztikus rakéta (ABM) szerepe az atom robbanófejjel felszerelt interkontinentális ballisztikus rakéták megsemmisítése, megakadályozva, hogy elérjék célpontjaikat.

Washington állította, hogy az anti-ABM bázisokat nem Oroszország ellen állítják fel, hanem ezekkel akarják megvédeni Európát az iráni atom-rakéták ellen. Figyelmetlen amerikaiak beszophatják ezt a cocát, de az oroszok egészen biztos nem, mivel Iránnak se ICBM, se atomtöltete nincs. Az orosz kormány egyértelműen leszögezte, hogy az elhárító rakéta bázisok célja megakadályozni az orosz válaszcsapást, amit a washingtoni első csapásra reagálnának.

De a kínai kormány se hülye. A kínai vezetés pontosan tudja, hogy az É.koreai „krízis” célja elkendőzni a kínai határmentén felállítandó elhárító rakéták valódi célját.

Más szavakkal Washington védelmi pajzsot hoz létre, hogy miután megtámadta Oroszországot és Kínát, ne tudjanak visszavágni.

Kína az oroszoknál erőteljesebb választ adott Washingtonnak, követelték, hogy azonnal hagyjanak fel Dél Koreában az elhárító rakéták telepítésével.

Hogy összezavarják az amerikaiakat, Washington az anti-ABM rendszert átkeresztelte THAAD-ra (Terminal High Altitude Area Defense) – nagymagasságú végső területvédelem. Kína viszont pontosan tudja, hogy a THAAD rendszernek semmi köze Észak Koreához, amely ország szomszédos Dél Koreával. Semmi értelme nem lenne, ha Észak Korea megtámadná Dél Koreát ICBM, azaz kontinensek között felhsználható rakétákkal.

A Dél Koreában felállított THAAD rendszer a kínai visszavágó egységek ellen szól. Ez része Washington előkészületeinek mind Oroszország, mind pedig Kína nukleáris megtámadásának úgy, hogy annak csak minimális következményei legyenek az USA-ra nézve. Igaz, Európa teljesen le lesz söpörve a Földről, mert az anti-ABM rendszer semmit se ér az orosz cirkáló rakétákkal szemben.

Viszont a birodalmakat sohase érdekelte vazallusainak sorsa. Washingtont tehát hidegen hagyja Európa sorsa. Washington csak az érdekli, hogy hegemóniáját a Föld felett meg tudja tartani.

Most a kérdés az, hogy Oroszország és Kína tudja-e, hogy Washington előkészületeket tesz egy megelőző nukleáris első csapás kivitelezésére, annak érdekében, hogy el tudjon távolítani két akadályt Amerika útjából. Vajon ez a két ország ülni fog a babérain és várja a csapást?

Helyükben te mit tennél?

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

9 gondolat erről: „(2166) Mi a háttere a koreai krízisnek?

  1. Kis kiegészítés: Nincs átkeresztelés Tibor bátyám. Európába Aegis Ashore rendszert telepítettek, telepítenek RIM–161 SM3 rakétákkal. Ami tulajdonképpen a haditengerészeti Aegis rendszer szárazföldi telepítésű változata. Ez egy Lockheed Martin (radar rendszer) és Raytheon (rakéták) rendszer.
    A THAAD rendszer a Lockheed Martin más tipusú radarját és egy másfajta rakétát tartalmaz. Mindkettő ABM rendszer, az Aegist felfejlesztették ABM képesre, a THAAD már eleve erre lett tervezve.
    Nem csodalom, hogy az oroszok meg a kínaiak egyre idegesebbek! 🙁

  2. „Helyükben te mit tennél?”
    Aktivizálnám az alvó ügynökeimet, hogy csináljanak egy jó kis felfordulást a nagyobb városokban, majd szétkürtölném a világban, hogy az IÁ magára vállalt mindent. (Nem szégyen tanulni az okosabbtól!)

  3. Üdv.
    Én a józan paraszti eszemet használva úgy gondolom, hogy az Usa semmiképp nem fog belemenni egy olyan háborúba, amely egyidejűleg zajlana a kínaiak és az oroszok ellen. A divide et impera, amit a rómaiak találtak ki, jóval értelmesebb nézőpont.
    Az amerikaiak igazi ellenfele Kína lesz, nem az oroszok, mivel az Usa most a világvezető hatalom, Kína az egyetlen állam, ami ilyen babérokra esélyes.
    Kína és az oroszok összeugrasztása lenne logikus az amerikaiak számára, erre véleményem szerint csak Putyin halála utáni Oroszország esetén van esély-feltételezve, hogy Putyin haláláig orosz vezető fog maradni.-
    Kínának nem lenne ellenére, hogy a nyersanyagban gazdag orosz területekből elfoglaljon magának, viszont van egy közös ellenségük, az USA, emiatt az amerikaiaknak nem érdeke, hogy ő kezdeményezzen támadást, mert számukra egyszerre ezzel a két hatalommal megvívni finoman szólva is kockázatos.
    Ha orosz vagy kínai vezető lennék, helyükben kölcsönös segítségnyújtási szerződést kötnék, mert ez lenne garancia, hogy az Usa ne merjen támadni.

  4. Szolgálati
    Holnap reggel 08h -ig off vagyok. Aki beragad, hát annyi!

  5. Ha döntéshozó lennék, elsösorban Nicaraguába telepítenék szintén egy rakéta védelmi rendszert Ez az aki mind két országgal baráti viszonyban áll Cubába vagy a karib térség egyik szigetével pl Haiti kötnék egy hasonlo szerzödést mint a románokkal az usa. Biztosan található arra egy olcso kis sziget amelyek megvehető. Föleg Kinának apropénz lenne. Amugy lassan elkerülhetettlen lesz a katonai konfliktus, teljesen mindegy hogy mi az lesz az ok. Az usa találni fog indokot. A katonai válasz oroszország és kina esetében szerintem azert is késik mert a pálya az ö javukra lejt. Minden nap erösebbek lesznek forditva az usaval. Ha eltudjak meg huzni pár évig a háborut akar már kulon kulon is megnyerhetik majd .

  6. 3: Én csak annyit mondok, hogy…! Igaz még csak törvénytervezet, de mindent elárul egy modern birodalom hatalmi gőgjéről, arról, hogyan is gondolkodik a neokon hatalmi elit!

    Az orosz kikötők amerikai ellenőrzés alá vonásáról rendelkező washingtoni törvénytervezet olyan, erő alkalmazását magában foglaló forgatókönyvet tartalmaz, amely hadüzenettel egyenértékű – jelentette ki Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament külügyi bizottságának elnöke pénteken a RIA Novosztyi hírügynökségnek.
    http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/mar_haduzenetrol_beszelnek_az_oroszok_az_usa_dontese_kapcsan.636563.html

  7. Én ma már azt se hinném el, ha valaki azt állítaná, hogy egy szomszédos országban atombomba robbant (szeptember 11 óta mindent elhitethetnek együgyű emberekkel).
    Amerika és Kína háborúja a csillagok háborúja lesz.

  8. Az angolul nem v. kevésbé tudók kedvében járva, Trautmann Balázs is értekezett a THAAD -ról:

    Az, hogy a dél-koreai Seongju melletti Lote Skyhill golfpálya negyedik lyuka helyén hirtelen egy amerikai, nagy hatótávolságú radarrendszer nőtt ki, nem csoda. Az, hogy Kína tajtékozik emiatt, nem meglepő. S hogy ennek Észak-Korea az oka, az pedig, kérem, természetes. Donald Trump elnökké választásával alaposan megkeményedett az amerikai kül- és biztonságpolitika. Ennek egyik látványos következménye az öt, hadrendbe állított THAAD rakétavédelmi rendszer összecsomagolása és Dél-Koreába küldése. Ennek „szeme”: a mindössze tíz példányban megépített, X-hullámsávban dolgozó, nagy hatótávolságú AN/TPY-2 radar. Figyelemre méltó tény, hogy Japánban már dolgozik két ilyen radar. Éppen a folyamatos észak-koreai rakétafenyegetés miatt telepítettek egyet-egyet a Kjogamiszaki és a Sariki katonai bázisokra. Feladatuk az esetleges észak-koreai rakétatámadások korai felderítése és a rakéták pontos követése – csakúgy, mint a most Dél-Koreába telepített harmadik rendszernek.
    Éppen a rendszer használhatósága és védelmi képessége az, ami kiakasztotta a kínai politikai és katonai vezetést. A “probléma” az, hogy a golfpályára gurított radar hatótávolsága bőven meghaladja az 1500 kilométert (ez a szakértők becslésének alsó értéke), s így jóval messzebb lát, mint az alig 334 kilométeres észak-déli hosszúságú Észak-Korea. Azaz jócskán belátni vele Kína keleti területeinek légterébe, feltérképezve és követve a kínai katonai repülőgépek mozgását. Hivatalosan persze csak az esetleges észak-koreai támadás korai felderítése és elhárítása lesz a feladata a dél-koreai rendszernek, de tegyük az egeret a szívünkre: ki hiszi el, hogy nem fognak a radarral és a tűzvezető rendszerrel messzebbre is dolgozni? Nem véletlen, hogy kínai katonai szakértők máris ellenlépéseket sürgetnek. Ez lehet egy Kelet-Kínába vezényelt katonai erősítés, a légierő és a haditengerészet egységeinek modernizálása és átcsoportosítása, de akár a stratégiai rakétaerők bevonása is. Az sem nehéz elképzelni, hogy akár néhány DF-41 interkontinentális rakéta új célpontot kap.
    http://24.hu/tech/2017/05/07/a-golfpalya-negyedik-lyuka-helyen-kinott-egy-raketarendszer/

  9. Az a bizonyos amerikai törvényjavaslat, ami tartalmazza az Orosz Távol-Kelet -i kikötők blokkolását is…:

    Angol felirattal
    US Congress Wants Control Over Russian Far East Seaports

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük