(2160) Észak Korea rakétái

Tibor bá’ online

 

Az elmúlt napokban a nemzetközi és a magyar média szerint is Észak Korea rakéta teszteket hajtott végre, de a rakéták rendre felrobbantak nem sokkal a fellövést követően. Kommentálás nincs, így mindenki azt a következtetést vonja le, amit akar. És mit akar a többség? Balfácánok! Amerika nincs veszélyben, mert Kim rakétái a Japán tengerig se érnek el. Ha elérnének, akkor amerikai felszólításra az ENSZ Biztonsági Tanácsa fel lenne háborodva, hogy Észak Korea rakétái nemzetközi vizekre pottyannak. Az senkinek se jut eszébe, hogy esetleg szándékosan robbantják fel őket, hogy Észak koreai területekre hulljanak vissza. Ha csak a motort, vagy az indítást akarják tesztelni, ez tökéletesen elég.

Ez mellett felmerül a kérdés, hogy van-e olyan rakétájuk, ami már túl van a tesztelésen és hadrendbe van állítva? Van. Az alábbi ábrát a BBC hozta nyilvánosságra. Gondolom angol szöveggel is érthető.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

146 gondolat erről: „(2160) Észak Korea rakétái

  1. BBC ábra hibás! 😛 No-Dong rendszerben, Taepodong 1 már kivonva a hadrendből, Musadan tesztelés alatt, a Taepodong-2 (Unha-3) meg inkább egy teszt/űrrakéta műholdaknak, mint igazi ICBM.

    Inkább ezt az oldalt ajánlom:
    https://missilethreat.csis.org/country/dprk/

  2. 1 – Piton:
    Ezek szerint 2012 óta van nekik ICBM-jük 15.000 km hatótávolsággal. Nem csodálom, hogy Kim nagyokat fenyeget, és azt se csodálom, hogy Washington komolyan veszi.

  3. 2: Van is, meg nem is. Unha-3 néven kisméretű műholdakat (1000 kg az össz. terhelhetőség) pályára tudnak állítani. Mivel ez egy „sufnituning” szintű ICBM Taepodong-2 néven, így eléggé kudarcos egy rakéta fegyverként. Konkrétan darabokra szokott esni ilyen felhasználási profilnál. Inkább tekinthető egy technológiai tesztplatformnak, mint valódi ICBM -nek.

    Megbízhatóan (csak pár kudarc jut a tucatnyi indításra) a habrendben lévő Scud-B/Hwasong-5, Scud-C/Hwasong-6, Scud ER/Hwasong-7 (ez már saját fejlesztésük) SRBM széria, és a No Dong 1 MRBM (Ez a rakéta sok rokonságot mutat a Scud-C -vel csak tartalmaz a szovjet R-21/SS-N-5 Sark/Serb rakétához hasonló elemeket is, így növelték meg a hatótávolságát.) üzemel, és ezekre tudnak jelenleg stabilan támaszkodni katonai értelemben. Technológiai szempontból ezek a rakéták korszerűtlenek, a ’60-as évek rakétatechnikája némileg modernebb köntösben, de hatalmas a szórásképük, és nem pár száz méteres kategória, hanem 500-1500m közötti a CEP értékük.

    Az új KN-17 -es (SRBM/MRBM) ami egy tovább csiszolt Hwasong 7 -es lehet így ránézésre, a manőverező robbanófejével (ami egy hajók elleni nukleáris cucc lehet egyesek szerint, de ránézésre inkább az első észak-korai MIRV v. MaRV robbanófej lesz az) egyenlőre totális kudarc kategória. A KN-11 (Pukkuksong-1) SLBM is eléggé kudarcos kísérletsorozaton van túl. A szárazföldi testvére a KN-15 (Pukkuksong-2) MRBM már jobb mutatókat produkál, de itt is van még mit csiszolniuk.

    A BM-25 Musudan IRBM lassan hadrendbe fog állni, mert elégé megbízható rakéta kezd belőle válni, de ezen nem kell csodálkozni, hisz évek óta tesztelik és tökéletesítik, valamint a műszaki alapjait az egykori szovjet SLBM, az R-27 Zyb/SS-N-6 Serb rakéta adja. (Az egy jó kérdés, hogy ennek a technológiáját, a terveit, stb. hogyan és honnét szerezték be az Észak-Koreaiak.)

    Ezeken túl fejlesztik a tényleges ICBM -et: a KN-08/Hwasong-13 és a KN-14 (KN-08 Mod 2) rakétákat. Tesztelésükről nyilvánosan nem tudunk, de láttuk már azokat díszparádén. Hogy azok csak anyagfáradási tesztpéldányok, makettek vagy valós rakéták, nem tudni. De a TEL járművek több példányban is léteznek, tehát biztosan fejlesztik ezeket, de még messze lehet a végcél, azaz a működőképes és valós képességekkel rendelkező, bevethető ICBM rakéta.

    Laikusként nagyjából ennyi tudható Észak-Korea rakéta programjáról. Szóval jelenleg Dél-Korea, Japán, és esetleg Guam az ami elérhető rakétákkal, és ha már rendelkeznek bevethető, rakétára szerelhető atomtöltettel, akkor nukleáris fegyverekkel is.

  4. Beteszek 3 db képet, és elsősorban a Dél-Koreába telepített THAAD ABM rendszer miatt. Az egy dolog, hogy Észak-Korea lefedve, de hatótávban benne van az Orosz Távol-Kelet egy része, viszont Kína teljes keleti területét lefedi a rendszer hatótávolsági görbéje. Csak úgy mondom…! 😉

    http://static6.businessinsider.com/image/5637bb81bd86ef20008c6953-2626-1898/ms-2016-north-korea-missiles-map.jpg

    https://greatest.info/wp-content/uploads/2017/03/9d70df7588e69bf3cecede1076cecdc9.jpg

    http://www.scmp.com/sites/default/files/styles/980w/public/images/methode/2016/03/30/52273648-f616-11e5-91e4-cb0759506578_image_hires.jpg

  5. 4: Az kimaradt, hogy a THAAD rendszer felderítő radarjának a hatótávolsága fedi le azt a területet, mert maga az elfogórakéta kb. 200km -ig jó.

  6. 6. Léon69

    Ez lerágott csont, de mi köze van Észak Korea rakétáihoz? 😛

  7. Egy újabb és sikeres rakétateszt: Hwasong-12 -es rakéta, ami az adatok alapján egy BM-25 Musadan IRBM lehetett. Mert eddig a Hwasong-12 -es nevet még nem láttam sehol korábban, de a nyilvánosságra hozott videón is a Musadanra hajaz a rakéta. Azért bírom, hogy az észak-koreai rakétáknál szinte az összesnek van kettő, vagy három elnevezése. 😛 😀

    „A rakéta a hivatalos phenjani közlés szerint 2111 méteres magasságba emelkedett, és 787 kilométert repült mielőtt becsapódott pontosan a kijelölt nyílt vízterületen, a Japán-tengeren. Egy amerikai szakértő vasárnapi nyilatkozata szerint a legújabb észak-koreai rakétakísérlet nemcsak azt mutatta meg, hogy a kommunista ország képes csapást mérni az amerikai haderő guami katonai támaszpontjára, de azt is, hogy hatalmasat lépett előre egy interkontinentális ballisztikus rakéta kifejlesztése terén. Az észak-koreai rakétaprogramot figyelemmel követő John Schilling repülési szakértő a 38 North című portálnak nyilatkozva kijelentette, hogy a vasárnap tesztelt rakéta mintegy 4500 kilométer távolságra repülhetett volna, amennyiben a maximális röppályájára állítják.”
    http://24.hu/kulfold/2017/05/15/eszak-korea-sikeres-raketakiserletet-hajtott-vegre/

  8. Mondom én, hogy BM-25 Musadan volt a letesztelt rakéta.

  9. A dél-koreai hadsereg adatai alapján viszont a vasárnapi tesz így is komoly és aggasztó fejlemény. Ezek szerint a szinte nyílegyenesen fellőtt rakéta kétezer kilométeres magasságot elérve, hétszáz kilométer megtétele után csapódott a Japán-tengerbe, vagyis képes kilépni a légkörből és visszalépni a légkörbe – ez pedig kulcsfontosságú egy interkontinentális rakéta fejlesztésénél. Melissa Hanham védelmi szakértő elemzése szerint szokatlan, hogy egy rakétát ilyen nagy szögben lőjenek ki, de a választott kilövési szöggel tesztelhették a hőpajzsait. Normális kilövési szöggel egy ilyen rakéta hatótávolsága 4500 kilométer lehet, vagyis az Egyesült Államok kontinentális részeit nem érné el, Guamot viszont már igen. Észak-korea emellett azt is állítja, hogy új rakétája képes nagyméretű nukleáris töltet szállítására. Ez szintén kulcsfontosságú fejlemény. Észak-Koreának bizonyítottan vannak atomfegyverei, de eddig nem rendelkezett ezek célba juttatására eszközökkel, illetve eddig nem volt képes eléggé lekicsinyíteni a tölteteket ahhoz, hogy rakétára szerelhesse azokat.
    https://444.hu/2017/05/15/eszak-korea-nagy-lepest-tett-egy-interkontinentalis-raketa-fele

  10. Van egy bibi: A hivatalos propagandafotókon egy KN-08 / Rodong-C / Hwasong-13 ICBM és annak TEL járműve szerepel. Fene se tudja mit lőttek ki, hivatalosan Hwasong-12 rakéta volt. A becsült hatótáv alapján BM-25 Musadan IRBM lesz, de a fotók alapján meg KN-08 ICBM.

  11. 11: Nos, múlt heti rakétateszthez egy kis kiegészítés. A TEL jármű a BM-25 Musadan -ra hasonlít, némi fejlesztéssel. A Hwasong-12 IRBM rakétát korábban a KN-08 / Rodong-C / Hwasong-13 ICBM rövidített változatának gondolták, de úgy néz ki, hogy egy teljesen független és új fejlesztés a mostani információk szerint, rakétamotorilag is. A BM-25 Musadan -nál kissé vékonyabb, magasabb rakéta, a hatótávolságuk közel azonos.

  12. Most pedig egy KN-15 / Pukkuksong-2 MRBM rakétát lőttek ki, ez kb. 1500-2000 km hatótávolsággal rendelkezik.

    Egy héten belül második rakétáját lőtte ki Észak-Korea, nagy az aktivitás. Megvan a maguk módszere, hogy ösztönözzék saját rakétafejlesztőiket, de hát ment ez a hitleri Németországban is: már minden oldalról szorongatták őket, visszavonulás közben mégis egy rakéta-erdőt tudtak Londonra kilőni. Nem szabad lebecsülni az elszánt rakétaépítőket.
    http://privatbankar.hu/makro/ket-eszak-koreai-csapat-versenyzik-a-raketafejlesztesen-hamar-elerhetik-amerikat-307665

  13. 13 Piton

    Számomra nem derül ki hogy akkor most mi van.
    Talán 1-2 év fejlesztés és simán elérik dél koreát vagy USA-t (akár tengeralattjáróról?) .
    Vajon tényleg be is vetik?
    USA és csatlósai éppen emiatt 1-2 éven belül lehet hogy letámadja észak koreát, még mielőtt Észak korea lőne ki atomot bárhová leblokkolva ezzel a világgazdaságot? (mert ha pl, New Yorkra lövi ki nemhiszem hogy 1-2 hónapon belül helyreállna miden (bank, globális kereskedelem,stb…)
    Vajon van egy kiélezett játszma hogy ki nyomja el egymást előbb mint egy cigarettacsikket? Vagy ez is csak egy szájcsata mint a Kubai válság??
    ÉS akkor még nem is beszéltünk a rakétavédelmi rendszerekről amihez rohadtul nem értek , mert egy külön szakma.(ki tud kivédeni mit??)

    Számomra már a helyzet elemezhetetlen.Van baj vagy nincs?
    Itt lennék kíváncsi jovonk véleményére hogy most mi a franc van?
    Lehet hogy egy nap arra ébredünk hogy pl.New York füstöl? A multicégek termelése pedig leáll? Hu de jó lenne ha nem kellene dolgozni menni 😀

  14. 14 – Tamás:
    Nincs baj. Majd Washington szép lassan, de igen keservesen megtanulja, hogy már nem tesz az egész világgal azt, amit akar, és békét köt Észak Koreával.

  15. 15: „Washington … megtanulja”

    Elég optimista vagy.

    Az átlag „amerikai” vezető még mindig a vadnyugaton ‘él’ – csak annyit tud, hogy mindenkit erőből le kell nyomni, mint annak idején az indiánokat.

  16. 16 – Observer:
    Azt írtam: „szép lassan, de igen keservesen megtanulja..” nincs más lehetőség. Ha most azonnal megtámadja Észak Koreát, már akkor is jelentős károkat kell elszenvednie.

  17. 14: Dél-Koreát, Japánt most is stabilan elérik a hadrendben lévő rakétáikkal.

    Most van kettő minőségi ugrási küszöb északon:

    1, Sikeresen tesztelték a hővédőpajzsukat, így már nincs messze az, hogy akár IRBM, és ICBM rakétákra MIRV v. MaRV tölteteket rakjanak 1-2 éven belül. MRBM és SRBM rakétákra valószínűleg 1 éven belül meglesz az atomtöltet, itt nem játszik a hővédőpajzs, tesztelés alatt lehet az áprilisi díszparádén látottak alapján a rendszer.

    2, Sikeresen tesztelték az MRBM rakétáikat, így lassan de biztosan meglesz a 4000-4500 km -es hatótávú lefedettségük, azaz már Guam veszélyeztetetté válik 1-2 éven belül. Ezek még tesztek, nem hadrendben lévő rakéták, de egy lépésre vannak tőle. Így egy USA külterület és támaszpont válik Észak-Korea által fenyegetetté, Japánon túl is.

    Ne felejtsük el, két máig hadviselő félről beszélünk, plusz Dél-Korea. Észak elsődlegesen békét akar kötni az USA -val. De nem két szemben álló állam logikájával kell gondolkodni, hanem két hadviselő, de tűzszünetben lévő országéval.

    A bevethető ICBM -ek is meglesznek kb. 5-10 éven belül.

  18. Nagyon úgy fest, hogy letesztelték a KN-08 vagy a KN-08 mod. 2/KN-14 ICBM rakétát. Hivatalosan Hwasong-14 ICBM-et tesztelték, a KN-08 -as a Hwasong-13-as, szóval…! Ezek kb. 5500-11.000 km közötti hatótávolságú rakéták, szóval minőségi szintet léptek az északiak. A teszt sikeresnek tekinthető, mert megint egy fölfelé nyúlt (a csúcspontja kb. 2800 km környékén volt) ballisztikus pályán reptették, így csak kb. 930 km távolságot tett meg, de ez sanszosan egy ICBM rakéta lesz.
    http://thediplomat.com/2017/07/north-korea-announces-that-it-has-successfully-tested-its-first-ever-icbm/

  19. 20.
    Végre, sóhajtanak fel néhányan és talán pezsgőt is bontanak az USA-ban. Nem kell vacakolniuk ikertornyokkal. Most már nincs akadálya, bármikor dobhatnak hamis zászló alatt atombombát magukra.

  20. 20 – Piton:
    Az orosz védelmi minisztérium szerint a rakéta nem ICBM volt, hanem „csak” egy közép hatótávolságú ballisztikus rakéta.
    _
    21 – Károly:
    Erre azért befizetnék. Ez nem 2000 halottat jelentene, hanem minimum 2 milliót.

  21. 21: Inkább nem véletlenül van már 3 db amerikai hordozó harccsoport Dél-Korea térségében!
    Hisz mától Hawaii, Alaszka, az USA teljes nyugati partvidéke, a középnyugati részei (ez Kanadára is igaz…) kvázi teljes Ausztrália, Új-Zéland északi része, Óceánia egy része, és Európa kb. 85-90%-a is elérhető Észak-Koreából ICBM rakétákkal.
    A 4-es vonalat tessék figyelni, igaz az KN-08 azaz a Hwasong-13 -as hatótáv görbéjét mutatja meg, a KN-14/Hwasong-14 ennél kicsit messzebbre repül, olyan 10-11.000 km körülire saccolják a hatótávolságát. De tudjon csak ez is 9000 km repülni…!
    http://static6.businessinsider.com/image/5637bb81bd86ef20008c6953-2400

  22. 22: A videóból is látszik, hogy ez bizony elég méretes darab, és Kim megint ott téblábolt végig az egész procedúra alatt. Ez egy 8 tengelyes TEL jármű, egy bazi nagy rakétával…! Ez bizony egy ICBM! Igaz még folyékony üzemanyagú, szóval elég macerás és hosszú idejű a telepítési és kilövési folyamata, de ez egy ICBM már csak ránézésre is. Még áprilisban Montezumával azon ércelődtünk, hogy ezek a díszparádén felvonuló ICBM gyanús TEL + rakéta párosokon a rakéta vajon makettek -e?! Nagyon úgy fest, hogy már azok is igazi rakéták lehettek.

  23. El tudom képzelni most ahogyJovonk szerintem ül a gép előtt a kezét a billentyűzet felett tartva, gondolkodva hogy írjon e , majd hirtelen meggondolva magát ezt mondja magában: áh menjetek a picsába, nem írok én nektek. 😀
    Na ez csak vicc volt hogy röhögjünk is egy picit 😀

  24. Fiúk nem kell beszarni. Csak az van, amit fél éve megírtam. Amerika meg fogja tanulni, hogy nem megy tovább, stílust kell váltani. Észak Korea nem háborút akar, hanem végre egy békeszerződést és, hogy „emberszámba” vegyék őket.

  25. 26: Egyetértünk Tibor bátyám!
    Már csak azon múlik a dolog, hogy mennyire zuhan tovább Trampli népszerűsége odahaza. Mert ha még zuhan, azért lehet némi megelőző bombázás a három hordozóról. Mattis benne lenne a dologban, erről már tanubizonyságot tett. Bízzunk abban, hogy végre mernek békét is kötni Északkal!

  26. A tegnapi kilövés elemzése. A röppálya elemzése alapján kb. 7000 km -re elröppent volna a KN-14 / Hwasong-14 -es ICBM. Itt olyan maximum kb. 8000 km -re saccolják a hatótávolságát, míg az előzetes kalkulációk 10.000 km hatótávolságúra várták a rakétát. (Én személy szerint nem lennék meglepődve, ha a 8000-10.000 km közötti hatótávolságot is tudna valahol félúton.)
    De a 8000 km -es hatótáv alapján ez bizony már ICBM!
    http://defense-update.com/20170704_dprk_icbm.html

  27. Lehet, hogy tévedtem, meg úgy általában a szemlézett nemzetközi szak-, és normál sajtó nagy része is! 😛

    A most sikeresen letesztelt Hwasong-14 ICBM lehet, hogy nem is a KN-14 -es ICBM rakéta volt, hanem egy második fokozattal kiegészített Hwasong-12 -es IRBM, amit még májusban teszteltek sikeresen az északiak! Ez állítólag egyfajta közbenső fázis lehet a rakétafejlesztési programjukban, egyféle technológia demonstrátor ICBM-t létrehozva a Hwasong-14 -el. Mert nagyon úgy tűnik, hogy rakétamotorilag a KN-08/KN-14 igazi nehézsúlyú ICBM páros az más fejlesztési irányvonal, mint amit a Hwasong-14 ICBM képvisel. (A KN-08 -al pedig voltak problémák rendesen, mindkét tesztben kudarcot vallott a tavalyi évben.)
    https://missilethreat.csis.org/missile/hwasong-14/

  28. Tibor bá’

    Kérdezném tisztelettel, miért azonosítod Észak Koreát azzal az elittel, amely rátelepedett? Vörös bárók. Nem az észak koreai emberek jóléte az érdekük, csak és csakis, a saját személyes hatalmuk fenntartása, amely nekik jelenti a jólét lehetőségét.

    Mi ezt már megéltük rákosi alatt nagyon durván, kádár alatt selymesen. Szovjetek és sok másik cucialista ország szintén nagyon durván.

    Észak és dél Korea, kelet és nyugat Németország, Kína és Tajvan/Hong-Kong
    mind élő példa a vörös és a fehér bárók rendszerére.
    Jobb a fehér bárók alatt élni. Vitathatatlan.
    Erre a szovjet érában élő szibériai nemzetiségek is rájöttek, természetes józan eszükkel, már legalább 87 évvel ezelőtt.

  29. 31 – bogozy:
    A „személyes hatalom”. Igen, ősidők óta, a világon mindenütt. És nekünk kis embereknek az a jó, ha a vörös és fehér bárok szemben állnak egymással. Pillanatnyilag a túlterpeszkedő USA csak úgy nyírható vissza, ha vannak ilyen Észak Koreák. — Különben m ikért lenne neked jó, ha Kim már Gaddafi, Husszein, stb sorsára jutott volna és Észak Korea úgy szét lenne baszva, mint Irak, Líbia, Afganisztán, Szíria? Irakban másfél millió arabot öltek meg. Szadam Husszein alatt még mindig élnének. — Ne légy dogmatikus! Nagyon sokan gondolják úgy, hogy Kádár (vörös báró) alatt jobb volt az élet, mint Orbán (fehér báró) alatt. Vannak, akik az NDK-t sírják vissza, vannak akik Sztálint. A képlet nem olyan egyértelmű, mint ahogy gondolod.

  30. 30 – Piton:
    Tök mindegy, előbb vagy utóbb teljesen fel fognak zárkózni az USA-hoz, és akkor a Pentagonnak rá kell döbbenni, hogy eddig tartott a basáskodás. Nem lesz ebből háború (ebből nem) csak Washington kénytelen lesz a szemlélet váltásra, és majd megfontolhatja, hogy vagy beáll a nemezetek közé, vagy elpusztíthatja az emberiséget.

  31. 33: „előbb vagy utóbb teljesen fel fognak zárkózni az USA-hoz”

    Hát azt nem hiszem. Abban bizonyára van ráció, hogy elkészülnek az ICBM-mel, meg lesz hozzá atomtöltet is, de az, hogy ebből több ezer legyen nekik, olyan nem lesz belátható időn belül.

    A kérdés az, hogy az USA mekkora fenyegetésnek tekinti, ha ÉK ki tud rá lőni 15-20 rakétát (amiből mondjuk a felét bizonyára le tudják lőni a fellövéskor). ÉK deklarált elsődleges célpontja az USA! Ha ezt komoly fenyegetésnek tekintik, akkor nem hagyják annyiban. Még akkor sem, ha láthatóan Trump-nak fogalma sincs róla, hogy hogy kezelje ezt az ügyet. Egyelőre az USA követelése (ÉK azonnal hagyjon fel a rakéták és az atomtöltetek fejlesztésével) – ami a feltétel a tárgyalások megkezdéséhez – ÉK számára elfogadhatatlan.

  32. 33: Tudod, hogy szkeptikus vagyok. 😛 😉
    De legyen úgy, ahogyan mondod. Obama alatt én is így látnám, csak Tramplinál ott a kiszámíthatatlansága.

  33. 34 – Observer:
    Én nem mennyiségre gondoltam (nincs is rá szükség) hanem minőségre.

    35 – Piton:
    Nem hiszem, hogy Trump dönt ilyen fontos dologban.
    Különben ez egy óriási chicken játék, még Kim részéről is.

  34. Arra azért kíványcsi lennék hogy az atom fejlesztés csak erő demonstráció lenne Kim-nek?

    Ugyanis ő nemhiszem hogy azért csinálja hogy emiatt most presztizse legyen.Szerintem őt nem érdekli a presztizs.Lehet egyszer ha meggondolja magát (vagy még vár arra hogy legyen 1-2 atomtöltete) kilövi .Kim olyna mint egy gyerek, a fegyvereket játékszerként kezeli szerintem, olyan mint egy felnőtt gyerek és lehet hogy olyan kedvel ébred hogy na akkor csináljunk egy kis káoszt a világban és mondjuk rálő egy atomot Newyorkra.

  35. 37. Tamas
    Kim egy nyugaton tanult, művelt, világlátott ember. Pontosan tudja, ha bármire atomot dob, akkor egy óra múlva ÉK-ból csak olvadt szikla marad és nem tud olyan mélyre bújni, ahonnan nem robbantják ki. Nagyon is szereti azt az életet, ahol minden körülötte forog, hülye lenne ezen változtatni. Ő biztosan nem fog támadni.

  36. Újabb ICBM teszt északon, a röppálya adatai alapján ballisztikus pályán kb. 10.400 km tud a „kicsike”! Szóval Hawaii, az USA teljes nyugati partvidéke, és a közép-nyugati részei is elérhetőek mától elméleti szinten Észak-Koreának.
    http://defense-update.com/20170728_nk_icbm.html

  37. Az ICBM kb. 47 percig repült, nagyjából 1000 km (600 mérföld) távolságra, a röppálya csúcspontja 3700 km (2300 mérföld) magasságban volt, ebből adódik a kb. 6500 mérföldes 10.400 km-es hatótáv.
    http://thediplomat.com/2017/07/north-korea-just-tested-a-missile-that-could-likely-reach-washington-dc-with-a-nuclear-weapon/

    Azt hiszem új időszámítást kezdhetnek írni Washingtonban, mert ez bizony jelentős fegyvertény Kimék kezében. Bár szerintem Trampli egyből elkezdi még jobban ekézni Kínát a fiaskó miatt.

  38. Kérdezném, ha a röppálya csúcsa valóban 3700 kilométer magasságban volt a föld felszíne felett, akkor a rakéta magasabban volt mint sok mesterséges hold. Miért nem állt földkörüli pályára?

  39. 41 – bogozy:
    Mert ahhoz nem a magasság kell, hanem a sebesség.

  40. 41: Ahogy Tibor bátyám írja, sebesség kell.
    Mivel nem egy műhold pályára állítása, hanem a rakéta maximális teljesítményének és nagy eséllyel a visszatérő modul túlélőképességének a tesztelése volt a kilövés célja, így a végfázisban azért ebben az esetben még dolgoznak a manőverező fúvókák, a megfelelő pályaszög elérése érdekében.

    Most is egy KN-20/Hwasong-14 ICBM -et teszteltek, mint július 4 -én. Akkor úgy néz ki nem ment a technika maximum teljesítményen, csak kipróbálták, hogy működik-e a dolog. Tegnap pedig kipróbálták, hogy akkor minden maximumra pörgetve mit is tud a rakéta, mert az első teszt alapján megbízhatónak tűnt.

    Már tudjuk: Phenjan szerint 3724,9 km magasságba sikerült feljuttatni, 47 perc 12 másodpercen át repült, és 998 kilométeres távolságot tett meg a Hwasong-14 ICBM.
    Alsó hangon az első elemzések szerint kb . 10400 km hatótávolságot tud, de lesz az 10500 km is. Persze nem tudjuk, mekkora terhet (robbanófej súlymakett) lőttek ki most vele, vagy terhelés nélkül repült.

    De az biztos, hogy ha terhelés nélkül volt a teszt, akkor is tud 9000-10000 km közötti hatótávot az új ICBM rakétájuk hasznos teherrel. Így is elérhető az USA nyugati partvidékének kvázi az egésze. Ha viszont hasznos teherrel megrepüli a 10400 km távolságot, akkor az USA közép-nyugati területei is elérhetőek Kimék számára.

    Az szinte biztos, hogy a Pentagonban idegesek, mert ezt az észak-koreai képességet ’17 -hez képest kb. plusz 2-3 éven belülre várták, és nem idén.

  41. A legjobb seizmográf néha a média által tálalt esetek gyakorisága.
    Amióta tegnap-tegnapelött éjszaka É.K. sikeresen tesztelte azt a nyomorult rakétát, azóta a téma nem kerül le a napirendről.
    Jobbról-balról, minden lehetséges irányból feldolgozták , minden lehetséges vetűletét megbeszélték, minden , a témához közeli szakember nyilatkozott, a média pedig, szokása szerint, elemez, azaz jövendől.
    Mivel két esküdt ellenségről van szó, az átlagos, általános trend: HÁBORÚ!
    Nos, természetesen nem tudhatom, miféle és mennyi felületet kapott nálatok a dolog, de az itthoni visszhangját tekintve, majdnem hogy azt üzenném nektek:
    nem tudom, milyen mély az Aggteleki barlangotok, de szerelkezzetek fel egy hátizsák élelemmel, menjetek oda, majd zárás után igyelkezzetek odabent felejteni magatokat.
    Az esetet kisérő médiahisztériát és a kisérő elemzéseket nézve-hallgatva, lehetséges, hogy jól jártok majd.

  42. 44 – bálint:
    Már több hónappal ezelőtt megírtam, hogy „mindössze” az történt, hogy Washingtonnak tudomásul kell venni GAME OVER. Ami eddig volt, már nem érvényes. Már nem tesz azt a világgal, amit kénye kedve kíván. Majd egy darabig pufogni fog, de a végén belátja, hogy ez van. Békét köt É.K-val és kész. Hiába kiabál, nem fog első csapást mérni, mert az Japán és Dél Korea halálát jelentené. Közben Oroszország és Kína röhögnek a markukba.

  43. Kimék kivetítőn vetítettek közben olyan videókat amiben amerikában robbantak atombombák.PL los angeles felett.
    Lehet hogy ezt csak keménykedésből csinálták,de nem tudni mi van Kim fejében,mert pl csak nevetgéltek az egészen.
    Lehet hogy van benne annyi fanatizmus hogyha összetudnak rakni pár atomtöltetet, amivel biztos elsöpörnek egy pár nagyvárost akkor be is vetik(persze tudják hogy nekik is végük lesz) .Hitler is hatalom és megallomániás volt, lehet Kim is ilyen.Nem tudod mi van a hátsó gondolataiban , keménykedés vagy igazi szándék.
    Matematikai statisztika alapon simán elképzelhető hogy van olyan ember/vezér aki bevetné.
    Gondoljunk csak bele a papoknál a pedofíliába, én soha nem gondoltam volna hogy van ilyen csak amikor a tv-ben láttam akkor szembesültem vele hogy igaz….Itt sem tudjuk az igazi szándékot…

  44. „Észak-Korea közölte szerdán(?) – //elvileg erre válaszolta Trump az előző hsz-ben levőt, szóval valami nem stimmel// -, „komolyan mérlegeli”, hogy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétáival csapást mérjen az Egyesült Államok csendes-óceáni külbirtokára, Guam szigetére”

    „A Koreai Néphadsereg egyik szóvivője a KCNA állami hírügynökség által közölt nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy „bármelyik pillanatban” végrehajthatják a Guam elleni rakétacsapás tervét, amint erről döntést hoz Kim Dzsong Un észak-koreai vezető.”

    http://www.hirado.hu/2017/08/09/amerika-elleni-raketacsapast-tervez-eszak-korea/#

  45. 46:

    Esküszöm nem ertem hogy ezt miert csinalja Eszak Korea. Ha segit valaki elmagyarazni, hogy ez mire jo…..

  46. 49 – Curix:
    Kim Dzsong Un nem egészen azt mondja, ami megérkezik hozzánk. Most folyik Kim Dzsong Un demonizálása. Különben okos fiú, tanult Gaddafi és Szadám történetéből, akik önként lemondtak az atombomba kifejlesztéséről, amiért cserébe az életüket adták. Most ugyanezt a megoldást ajánlották fel Kim Dzsong Un-nak, aki átlát a szitán. Már egyszer megírtam (de úgy látszik nem olvassátok el, helyette fantáziáltok), Washingtonnak tudomásul kell venni, hogy számukra a game over. Már nem fog az menni, ami eddig ágyba szarás volt. Különben tegnap szivárgott ki, hogy az amerikai titkosszolgálatok jelentése szerint Kim Dzsong Un-nek sikerült miniatűrizálni 30 kilótonnás atombombát, amit már akár holnap el tud juttatni New York-ba. Nem lesz Észak Korea letámadása. Majd szép lassan rájönnek, hogy az 1953-as tűzszünet után most békét kell Észak Koreával kötni, amit Észak Korea évtizedek óta kér, de nem álltak velük szóba. Helyette Kínán keresztül, meg twitteren üzengetnek.

  47. 1945 augusztus 6-a és 9-e.
    A világon egyetlen állam dobott eddig már kétszer atomot civilekre saját hazájától 8.000km-re, megölve legalább 300.000 embert és ennél többet megnyomorított.
    Az amerikai elnöktől nem semmi időzítés a nyilatkozat.
    Ha ázsia két amerikai városra atomot dobna, akkor még mindig csak döntetlen lenne.

  48. Lehet az észak koreai szándék nem valós ahogy mondjátok és csak szójáték megy ,de én nem látok úgy a politikai üzengetések tartalma mögé, és nem lebecsülésképpen mondom de szerintem ti sem , ezt ti is csak sejtitek hogy így stratégiázik.Ha a Guan szigetet támadja atommal én mint laikus nem hinném hogy extra nagy kárt csinálna amerikána, mert van annak rengeteg támaszpontja.illetve ha kilőne ott egy pár fegyvert és lenne egy pár áldozat akkor amerika még ezt túlélné.

    Ha már igazi bajt akarna okozni észak korea akkor new yorkra kellene atomot lőni meg pénzügyi központokra akár egy pár tengeralattjáróból (feltéve ha megvan a technikája). Na az lenne az igazi káosz amikor már nem csak a szobából olvasnánk a karosszékből hogy mi történik a világban hanem összeszakadna a tőzsde , globális logisztika, stb…..

    Én ha kim helyében lennék akkor még várnák hogy le legyen gyártva egy jó pár töltetem (lehet hogy le is van neki azért keménykedik) aztán ha megvan a mennyiség akkor csapást mérnék oda ahol a végeredmény a legnagyobb globális káosz lenne:D

  49. 52 – andrew:
    Egyes jelentések szerint Észak Koreának jóval több töltete van, mint eddig hitték, több mint 30. Guam letörlése a Földről demonstráció lenne. Nem egy rossz ötlet. Az amcsik nem mernének visszalőni. Kim lehet, hogy kövér, és hülyének néz ki, de helyén van az esze.

  50. Retorikai kauzalitás:

    „Donald Trump úgy érezte, hogy Kim Dzsongun a szokásosnál durvábban fenyegetőzött, ezért kedden az amerikai elnököktől szokatlan keménységgel fenyegette „dühvel és tűzzel” Észak-Koreát.

    Erre válaszul Észak-Korea már egy amerikai terület, Guam lerakétázásáról kezdett beszélni.”

    Mondjuk a lehetőségéről beszéltek, de a lényeg: Az USA -ban a DIA jelentése után megszólalt a vészcsengő, hogy bumm, Kimék már képesek miniatürizált atomtöltet előállítására is. Magyarul képesek a meglévő és működő nukleáris robbanótechnológiát olyan méretben előállítani, amit képesek már a rakétákra illeszteni. Azaz a Meglévő és sikeresnek tűnő IRBM, MRBM, és ICBM rakétáik nem csak hangzatos propagandaeszközök, hanem valós, még ha korlátozott támadókapacitást jelentenek. Tehát nem csak makettek, teszt eszközöket mutogatnak. És bár az a 20-30 kt hatóerő manapság eléggé megmosolyogtató, de azért azzal szinte minden katonai elemző tisztában van, hogy a Little Boy (Kisfiú) nevezetű kb. 15 kt -ás uránbomba, és a Fat Man (Kövér ember) nevezetű kb. 21 kt -ás plutóniumbomba simán leradírozta a térképről Hirosimát és Nagaszakit.

    Igazából nem lenne ekkora vihar a „biliben”, ha Trampli nem a maga tajparszt és tahó twitter módján reagál egy sajtótájékoztatón a hírekre…, akció reakció.

    A lényeg:

    ” A BBC washingtoni tudósítója, Anthony Zurcher szerint azonban nyilvánvaló különbség van aközött, amikor Kim Dzsongun fenyeget tűzzel és pusztítással, és aközött, ha a világ legnagyobb szuperhatalmának elnöke ígér „precedens nélküli tüzet és pusztítást”. Már csak azért is, mert ezzel belekényszerítheti önmagát egy Észak-Korea elleni pusztító csapásba, vagy saját hitelességét kockáztatja.”

    Nem politikus, hanem egy gátlástalan kapitalista üzletember Trump. Csak ez geopolitikában és egy világhatalom vezetésénél nem feltétlenül a legjobb opció…!

    https://444.hu/2017/08/09/eszak-korea-guam-vagyis-egy-amerikai-terulet-elleni-raketacsapassal-fenyegetozik

  51. 53: Ha mernének, ha nem, muszáj lenne visszalőnie az USA -nak, egy sikeres támadás esetén. Mert ha nem, akkor onnantól Kína, és Oroszország szemében egy komolytalan ellenfélnek tűnnének.

  52. 55 – Piton:
    Ez az igazi dilemma. Ha visszalőnek, akkor egy amerikai nagyvárosnak annyi. Nem lenne okosabb békét kötni Észak Koreával, és belátni, hogy az amerikai évszázad eddig tartott. Lehet visszamenni a farmokra teheneket tartani, meg indiánokat skalpolni.

  53. „Hosszú idő óta azzal van mindenki elfoglalva, hogy az USA megcsapja-e Phenjant avagy sem, miközben lehet, hogy a kérdést pont fordítva kellene feltenni: Észak-Korea valóban atomcsapást indíthat-e az USA ellen, ha technikailag erre készen áll? A nemleges válasz távolról sem egyértelmű.
    Friss hírek és becslések szerint Északnak a működő ICBM-ek mellé lehet akár 60 olyan atomtöltete is, ami a rakétáira felszerelhető. Ismerve az orosz és kínai rakéta és atomtechnológiát, minden további nélkül Észak akár komoly segítséget is kaphatott abban az elmúlt években, hogy secperc alatt ledolgozza a technológiai hátrányát és mostanra valóban működő és bevethető nukleáris fegyverzete legyen.

    Tegyük fel, hogy a becsléseknek csak a fele igaz és mindösszesen „csak” 30 bevethető atomfegyvere van részben ICBM, részben pedig közepes hatótávolságú rakéta formájában. Esetleg pár darab tengóról indítható SLBM. Ha Észak-Korea úgy dönt, akkor cirka 8 perc alatt elpárologtatja Tokiót egyetlen csapással (a világ tőzsdéi természetesen azonnal összeomlanak) valamint indíthat 15-20 rakétát az USA nyugati partja ellen. Ha ezeknek a fele célba ér (erre igen nagy az esély), az is 8-10 amerikai nagyváros felégetését jelenti.
    Ebben az esetben az USA ugyan válaszcsapást mérhet a globális értelemben jelentéktelen Észak-Koreára és elpusztíthatja az egészet, de ez nem fog változtatni a végeredményen: Tokió valamint közel egy tucat amerikai nagyváros elégetését az USA, mint nagyhatalom nem lesz képes kiheverni. Ne feledjük, az USA a Katrina-hurrikán utáni helyzetet sem volt képes megfelelően kezelni, a jelenlegi belső állapotok pedig az Egyesült Államok széthullását hoznák magukkal egy az USA ellen végrehajtott korlátozott, de sikeres nukleáris csapást követően – miközben Kína és Oroszország területe, lakossága hadereje és nukleáris arzenálja érintetlen maradna.

    Észak-Korea feláldozható sakkfigura azon a bizonyos asztalon. Teljesen egyértelmű, hogy Phenjan valójában nem egy önálló hatalom, hanem valaki strómanként áll mögötte. Ez lehet Kína, lehet Oroszország, de lehet az a nyugati elit, aki a globalizmusban nagyon is érdekelt, Trump Amerikájában viszont egyáltalán nem. Az USA látványos berogyasztásával viszont a hatalmas dollár-piramisjáték és a visszafizethetetlen adósságtenger elég hamar leírható.

    Meglátásom szerint a globalizmus urainak új célpontja a nemzeti húrokat pengető „trump-i” Amerikai Egyesült Államok lett.”

    (https://biztpol.hungarianforum.net/t6p350-biztpol-a-nagy-sakktabla#9914)

  54. 56: ” belátni, hogy az amerikai évszázad eddig tartott”

    Ezt a véleményedet nem értem (és eddig se értettem).
    Az orosz ( vagy kínai) atomütőerő sokszorosa ÉK-énak és attól sem hátrált meg az USA. Mi a fenének lennének gyávábbak ÉK esetében?

  55. Observer:
    Ezt hogy érted, hogy az USA nem hátrált meg az orosz vagy kínai atomarzenáltól? Megtámadta őket?

    Eddig csak szájkarate volt, a valóság pedig:
    1. koreai-háború kínai beavatkozással, USA vereség
    2. kubai rakétaválság, látszólagos szovjet behátrálás, a valóságban az USA is leszerelte a a Törökországba telepített Jupiter rakétáit
    3. vietnami-háború kínai és szovjet beavatkozással, USA vereség
    4. szíriai-háború, orosz beavatkozás, USA behátrálás

    1945 óta eddig az USA minden alkalommal behátrált, ha a közvetlen katonai konfrontáció realitássá vált egy másik atomhatalom ellen.
    Az Egyesült Államok a valóságban sokkal gyengébb annál, mint amit a Twitteren, Hollywoodban vagy a médiában nagy pofával harsognak, illetve amit a mikrohatalmak elleni katonai fellépésével mutat.
    Mindenki bedől az amerikai show-műsornak…

    Valódi nagy háborúkban az USA mindig a végén szállt be a győztes oldalon, a kemény meccsekből kimaradt.

  56. 56: Igazából ez szájkarate mindkét oldalon. Csak most Kimék hangosan kimondták, amit kvázi mindenki tud: Ha az USA megtámadja őket, akkor Guam biztosan megy a levesbe, meg Dél-Kora és Japán is!

    57: Monte jó kis logikai levezetés! 😉 🙂
    De mint tudjuk Észak-Korea egy kvázi kínai szatellit államocska, csak Kim elkezdet kvázi önjáró lenni, mert fenyegetve érzi magát, minden mézesmadzag ellenére.

  57. Piton:
    Szöul és Tokió kiütése már önmagában véve is a jelenlegi világgazdaság és pénzügyi rendszer azonnali összeomlását jelentené.
    ÉK-nak és Kimnek valójában mi a vesztenivalója? Adott egy végletekig fanatizált ország, akik készek az isteni Kim dinasztiáért meghalni is és adott egy ravasz és igen jól kiiskolázott Kim, aki – meggyőződésem – nem saját kottából játszik.
    Csapdaszagot érzek, Kim olyan háborúba rángatja Trumpot, amire Amerika is rámegy, mégpedig belülről.

  58. 56,60 Montenzuma

    Nagyon jó helyzetelemzés. Most itt is az az igazság hogy bármennyit beszélünk róla nem igazán tudjuk mi lesz .

    Lehet már a jövő héten indul a buli és lebombázza usa-t,japánt és dél koreát , lehet hogy 20 év múlva csak nevetve emlékszünk erre majd vissza mint a kubai rakétaválságra. Ha a parancs kiadása meg Kim-en múlik befolyásoló tényező lehet neki az éppeni idegállapota.Mondjuk ha üzenetekkel felbasszák az agyát , vagy épp összeveszik az asszonnyal akkor lehet úgy dönt hogy pusztuljon minden.Ti is voltatok már úgy hogy legszívesebben ököllel povánbasztátok volna a főnököt, csak nem merted mert tudod hogy pórul jársz.De Kim meg meri tenni, mert őt nem rúgják ki a munahelyéről.:D

    Jovonk te meg indítsd a honlapodon a red alarmot:D

  59. Szerintem hatalmas tévedésben vagytok, mert nem mentek vissza a történelemben. Az Észak Koreai emberek nem Kim Dzsong Un-ért hajlandóak meghalni, hanem azért, mert emlékeznek mit tett velük az USA 1952/53-ban. És látva Gaddafi és Száddám valamint országaik sorsát. Pontosan tudják, hogy USA kizárólag nukleáris fegyverek birtoklásával téríthető belátásra. Washington tehetetlen, mert az amerikai metropoliszok védhetetlenek. Nem lesz a koreai válságból atomháború.
    Obserever:
    „Ezt a véleményedet nem értem (és eddig se értettem).
    Az orosz ( vagy kínai) atomütőerő sokszorosa ÉK-énak és attól sem hátrált meg az USA. Mi a fenének lennének gyávábbak ÉK esetében?”
    Az orosz/kínai kontra USA atomháború az emberiség végét jelenti. Ezt mind a három fél pontosan tudja. Ezért erre sose fog sor kerülni. Vagyis a sok duma ellenére az USA meghátrál. Az É.koreai kontra USA atomháborúja egy-két tucat felrobbantott atom robbanófejet jelent. Még kísérletnek is jó lenne, ha nem veszne oda közel 100 millió amerikai, de odaveszne, mert Kim Dzsong Un-t nem érdekli az ember áldozat, és olyan városok mint New York, Chicago, Los Angeles elképesztően jó és védhetetlen célpontok. Ráadásul Kim Dzsong Un a háború után egyszerűen átmenne Kínába leélni hátralévő életét. Az élet a Földön nem szűnne meg. Irán megtámadásán filozó Trump megtanulja, hogy ami eddig volt, az tovább nem megy, vagyis rezsim váltások, lebombázások, lerohanások, terroristák pénzelése, stb. Mert egy kis ország sikeresen ellenállt.
    62 – Tamás:
    Nem kell beszarni. Nem lesz koreai atomháború. Már nem. Ezt a lehetőséget Washington elszalasztotta.
    57 – Montezuma:
    „lehet az a nyugati elit, aki a globalizmusban nagyon is érdekelt” Ez azért már a fantáziák birodalmába tartozik. 😀 Kim a maga embere.

  60. Nem értem, mért lennének védhetetlen célpontok az amerikai nagyvárosok. Kifejlesztettek már elfogórakétákat. Van globális műholdrendszer, ami azonnal jelez egy rakétaindítást. Mire átér az a 20-30 ICBM a Csendes-óceánon, már rég leszedték.

    Lehet, hogy az oroszoknak van olyan rakétájuk, ami egyrészt olyan gyors, másrészt annyi részre oszlik szét indítás után, amit lehetetlen mind leszedni, de nem hiszem, hogy a koreaiak itt tartanának.

  61. Azért pár kérdés felmerül az emberben.

    1.) A legutóbbi ENSZ szankcióknál egyöntetű volt a szavazás, azaz Kína és Oroszország is a szankciók mellett volt.
    Ami az ÉK export 30%-át jelenti.

    Miért?

    a.) Ők is úgy gondolják, hogy ÉK „kissé” elvetette a sulykot.
    Lehet, hogy nem mindig a gaz imperialista a hibás?
    b.) Megszavazzák a szankciókat, de nem tartják be.
    c.) Félnek az USA-tól, illetve a belengetett válaszlépésektől.

    Na most Kim önjáró avagy nem?
    Ha önjáró akkor azért én nem lennék teljesen nyugodt Kína és Oroszország helyében sem.
    Ha KIM kínai vagy orosz báb, úgy érzem kezd kicsúszni a kontroll a kezükből.

    Mert ha minden a terv szerint megy, akkor miért szavazták meg a szankciókat? Lehetett volna tartózkodni, azzal tovább támogatni a bábjukat.

    Szép-szép a jelenlegi társadalmi rend megroskadásáról elmélkedni, de az nem csak a nyugati világot (benne minket) sújtana.
    Kína és Oroszországot is nagyon megviselné, ha a nyugati kereslet kiesne.

    A legfontosabb:
    Mi a garancia arra, hogy KIM szavahihető az esetleges békekötés esetén?

    Az szeretetem, amikor sokan olyan határozott kijelentéseket tesznek, a birtokukba lévő töredék információk alapján.
    Teszik ezt úgy, hogy jó pár jóslatuk már bebukott.
    Valamelyik egyszer csak bejön…
    Van aki saját hibájából se tanul…

    Tibor bá’:
    „Az Észak Koreai emberek nem Kim Dzsong Un-ért hajlandóak meghalni, hanem azért, mert emlékeznek mit tett velük az USA 1952/53-ban. ”

    Ezt meg mire alapozod Tibor bá’?
    Megkérdezted az észak-koreai embereket?
    Szerinted az ÉK lakosság hány %-a 65-70 év feletti?.
    Vajon a háború utáni rezsim „jótéteményei”, mennyire tudják felülírni ezen emlékeket?

    Te is azért építetted a Rákosi rendszert, mert a nyugati gaz imperialisták kizsákmányolják a munkásokat és a dicső Szovjetunió ellen törtek?

    Vagy azért mert az adott helyzetben nem volt más választásod?

    Vajon az ÉK disszidensek a fentiekről nem tudnak?
    Vagy lefizette őket a CIA, hogy majd átjutottak a határon, akkor hazudjanak mindent össze a csodálatos ÉK rendszerről?

    „Nem lesz a koreai válságból atomháború.”
    Eddig mindig háborút, atomháborút vizionáltál.
    Ez most egy új szín a jóslatok sorában.
    De most kívánom, hogy igazad legyen…

  62. 59: Nem teljesen tiszta, hogy hagyományos háborúkat miért hozol példának egy esetleges atomkonfliktusra, de ezekkel a példákkal sem értek egyet.

    Pl. a koreai háború miért USA vereség? Az északiak leszaladtak majdnem a félsziget legaljára, onnan nyomták vissza őket a jelenlegi határig. Lehet vitatkozni, hogy miért csak addig… 😉

    Talán a vietnámi háborút lehetne USA vereségként elkönyvelni, de azt sem feltétlenül katonai okokból, sokkal inkább belpolitikai okokból ‘vesztették el’.

    Szíria meg végleg kilóg a sorból, az USA (Obama) maga se tudta, hogy mi a fenét kezdjen a helyzettel.

    „Ezt hogy érted, hogy az USA nem hátrált meg az orosz vagy kínai atomarzenáltól? Megtámadta őket?”

    Fenntartja a status quo-t. Mellesleg a Szovjetuniót legyőzte, ha úgy vesszük.

  63. Observer:

    „Pl. a koreai háború miért USA vereség? Az északiak leszaladtak majdnem a félsziget legaljára, onnan nyomták vissza őket a jelenlegi határig. Lehet vitatkozni, hogy miért csak addig… ?”

    Talán a közbelépő kínai „önkéntesek” miatt? Azért addig, mert nagyjából egymilla kínai katona sorakozott fel az északi oldalon addigra és emlékeim szerint a kicsit tovább nyomuló, ENSZ égisze alatti USA haderőt pofozta vissza az eredeti határokig, de sebaj…

    Vietnam: Hagyjuk már a fingreszelést, Vietnamban elverték a francia utána az amerikai haderőt is, bombázók garmadája ide és vegyi fegyverek bevetése oda.
    Ennyi erővel a szovjetek is negyed óra alatt megnyerték volna az afganisztáni háborút fél tucat H-bomba ledobásával – ehhez képest tíz év háború és egymillió afgán halott maradt utánuk, mégsem győztesnek nevezzük őket igaz? Ott sem a mudzsahedek verték ki a Veres Hadsereget, hanem maguktól mentek haza.

    Szíria a napnál világosabb: 2013 nyarán a felszállásra várakozó francia bombázókat leállították, mert az USA behátrált – pedig akkor még csak az orosz flotta vonult fel a szír partoknál. Hagyjuk már Obamát is, hol voltak akkor a Pentagon tábornokai és szakértői?
    Ja igen, a helyükön. 😀 Ez megvan?

    A Szovjetuniót az USA+Szaúd-Arábia+KÍNA (háromszor aláhúzva) együttműködése győzte le. Ebből Kína volt a legfontosabb, nélküle még pár évtized lett volna buli. Kissinger, Nixon és a kínai nyitás mond valamit?

    Túlbecsülöd az Államokat, a PR fele sem igaz róluk.
    Lásd 2017. év realitását vagy olvasd el Brzezinskinek az utolsó könyvét, amit Amerikáról írt a halála előtt nem sokkal.
    Amit én írok Amerikáról lényegtelen, amit ő írt le, talán nem annyira…

  64. 65 – Pzuj:
    Azért ez eléggé demagóg szöveg:


    Tibor bá’:
    “Az Észak Koreai emberek nem Kim Dzsong Un-ért hajlandóak meghalni, hanem azért, mert emlékeznek mit tett velük az USA 1952/53-ban. ”

    Ezt meg mire alapozod Tibor bá’?
    Megkérdezted az észak-koreai embereket?
    Miért? Te megkérdezted az észak koreai menekülteket? Egyáltalán voltál ott? Akkor honnan tudod mi a tényleges helyzet, vagy csak a CIA propagandát ismered?
    Szerinted az ÉK lakosság hány %-a 65-70 év feletti?. Nem kell ahhoz 70 évesnek lenni, hogy valakik tudja a Vörös hadsereg 1944/45-ben több tízezer magyar nőt erőszakolt meg. Én olvastam tanulmányokat, sőt le is fordítottam, hogy mi volt 1953-ban, és hogy állnak hozzá az emberek. Sőt arról is olvastam, hogy nem lehet őket összehasonlítani az európaiakkal, mert hagyományosan egészen más a társadalmi struktúra. Ahogy az orosz lélek is más.
    Vajon a háború utáni rezsim “jótéteményei”, mennyire tudják felülírni ezen emlékeket? Semennyire. Menj oda, és nézd meg. Normális élet folyik, csak sokkal nagyobb a fegyelem, mint Nyugaton, ahová sajnos most már mi is tartozunk.

    Te is azért építetted a Rákosi rendszert, mert a nyugati gaz imperialisták kizsákmányolják a munkásokat és a dicső Szovjetunió ellen törtek? Ez a provokatív kérdés tökéletesen jelzik, mennyire el vagy tájolva. A háború utáni Rákosi rendszer nagy részben szükségszerű volt. A „túlkapások” pont olyan természetű volt, mint az Orbánizmus. Leváltotta az uralkodó osztályt, mert a tömegek súlyos árat fizettek a Horthy rendszer alatt. Most politikai okokból kifolyólag demonizálják a Rákosi rendszert azok és azoknak, akik nem is éltek alatta. Ha betartottad a szabályokat, a nyomoron kívül nem volt semmi probléma.

    Vagy azért mert az adott helyzetben nem volt más választásod?

    Vajon az ÉK disszidensek a fentiekről nem tudnak?
    Vagy lefizette őket a CIA, hogy majd átjutottak a határon, akkor hazudjanak mindent össze a csodálatos ÉK rendszerről?

    “Nem lesz a koreai válságból atomháború.”
    Eddig mindig háborút, atomháborút vizionáltál.
    Ez most egy új szín a jóslatok sorában.
    De most kívánom, hogy igazad legyen…

    A „Nem lesz a koreai válságból atomháború” a mai álláspontom. nagy marha az, aki minden újabb fejlemény ellenére ragaszkodik eredeti álláspontjához. A miniatürizált atom töltet, a sikeres ICBM rakéta tesz totálisan új helyzetet teremtet. Trump-nak csak a szája jár, nem mer, mert nem lenne ésszerű megtámadni Észak Koreát.

    66 – Observer:
    1945-ben Németország, majd Japán feltétel nélkül megadta magát. Így kell háborút nyerni. 1953-ban Washington majd beszart, hogy tűzszünetet vívjon ki. Különben a tengerbe űzték volna őket. Ez nem háború nyerés, és súlyos vereség. Vietnam-ból az utolsó emberek az Amerikai nagykövetség tetejéről menekültek helikopterrel a várakozó amerikai hadihajóra. Ez se nevezhető nyerésnek. Egyetlen hasznuk 58.000 amerikai elvesztett élete. Szíriában a háború célja „Asszadnak menni kell”. A rezsim és Asszad maradt.

  65. Tibor bá’!
    Egyes hírforrások arról regéltek, hogy az ifjabbik Kim egy svájci bentlakásos magániskolában végezte a tanulmányait, ahová csak a szuper gazdagok és az arisztokrata elit gyerekei jártak/járnak.

    Egyébként Denis Rodmann-nel (a Féreg) bulizik rendszeresen a koma, sőt, a haverjait is beengedte Észak-Koreába, lásd az alábbi videoklippet a raszta feka haverokkal 😀

    https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=PDfTh3Usqpc

    A Kis Pufi hatalomra kerülésével azért történnek ott olyan dolgok mostanában, amelyek eddig nem. Persze ez nem zárja ki, hogy ő egymaga dönt mindenben, bár szerintem ennél azért több esze van és ismeri a térképet valamint halott már Kínáról és Oroszországról is.
    Nem akkor lesz bajban Phenjan, ha Trump fenyegetőzik, hanem akkor, ha Peking lép, mert esetleg a Sárkánynak elege lesz a Kis Bajkeverőből.

    Ui: egy fotó a „kőkorszaki” Phenjanról
    https://i2.wp.com/www.felixgottwald.net/wp-content/uploads/2015/10/City_FNJ_2015-09-20_01cr.jpg?fit=1200%2C801
    Ezt a képet PZuj-nak kellene megnézni (nekem nem új), akinek fogalma sincs a helyi adottságokról, mert kizárólag CIA propagandát olvas.

  66. Tibor bá’:
    A 65.-ös posztom első felén elegánsan megint átsiklottál, az is demagógia?
    Vagy arról nincs véleményed?

    Hozzászólásodból kiemelnék pár dolgot:
    „Nem kell ahhoz 70 évesnek lenni, hogy valakik tudja a Vörös hadsereg 1944/45-ben több tízezer magyar nőt erőszakolt meg. ”

    Én bevallom nem én éltem akkor, de nem ezen tudás miatt tartok az orosz nyomulástól. Csak meg kell nézni az életemben az orosz történéseket, hogy hogyan alkalmazta pl. a gázfegyvert az érdekei képviseleténél.
    Ez nekem éppen elég.
    Magyarország egymagában esélytelen az oroszokkal szemben. Eltérő súlycsoport.

    „Normális élet folyik, csak sokkal nagyobb a fegyelem, mint Nyugaton, ahová sajnos most már mi is tartozunk.”

    Veled ellentétben, én egyáltalán nem bánkódom amiatt, hogy a Nyugathoz tartozunk, bár egyre több balkáni, keleti beütéssel.
    Érdekes, hogy ezeket az Orbán bíráló cikkeidben látod, és rendszeresen számon kéred…
    Itt meg egy sokkal súlyosabb rendszernél elnézed, mert az USA-val van konfliktusa.

    Szóval ÉK-ban minden OK?
    Semmi éhínség, elnyomás, eltűnő emberek. Csak „nagyobb fegyelem”?
    Tudod mit, ezt a normalitást meghagyom Neked!
    Nálam mást takar a normalitás.

    Akkor tényleg csak a Soros, meg a CIA fizeti le azokat az embereket, akik elmenekülnek onnan?
    Hazudnak, mert jól megfizetik őket?

    70. Montezuma:

    „A Szovjetuniót az USA+Szaúd-Arábia+KÍNA (háromszor aláhúzva) együttműködése győzte le. Ebből Kína volt a legfontosabb, nélküle még pár évtized lett volna buli. Kissinger, Nixon és a kínai nyitás mond valamit?”

    Tehát a SZU nagyrészt a kínai nyitásnak köszönhetően bukott meg.
    Mert előtte felhőtlen volt a SZU-Kínai viszony.

    Semmi köze nem volt a SZU egyre versenyképtelenebb gazdasági szerkezetének, az USA által erőltetett fegyverkezésnek amivel próbált lépést tartani, az eső olajáraknak, meg a jelentős gabona importjuknak, amit egyre nehezebben tudtak kifizetni.
    Mert pl. a nyugatiak egy idő után nem adtak nekik hitelt.
    Ezt a szükséges búza meg tőke importot Kína oldotta volna meg, amikor akkortájt még hasonló cipőben járt?

    Természetesen az eső olajárakat Szaúd-Arábia csinálta USA sugallatra.
    Az előtte való áremelkedést meg biztosan a SZU sugalmazta ezen logika mentén.

    Mint tudjuk, a jelenlegi történések is azt támasztják alá (?!), a szaúdiak az USA bábjai, azt csinálják, amit az USA mond.
    Önálló gondolkodásra, saját érdek képviseletre képtelenek.
    Mert?
    Biztosan alacsonyabb rendűek?

    Ezzel a belinkelt képpel és az indoklásoddal több probléma van:

    a.) Hiányzik a validálás, hogy ÉK helyszínen készült.
    Ne csak a nyugati propagandáról tételezzük fel, hogy hazudik…

    b.) Ha a kép valós, kirakat épületek, városrészek, városok minden diktatúrában lehetnek, pont a rezsim felsőbbrendűségét bizonyítandó.

    c.) Nekem ennél sokkal többet mutat egy-egy éjszakai műholdfelvétel a Koreai-félszigetről.
    Találd ki mi a különbség a képeken a két Korea között.

    d.) No, majd ha ez a két ország azonos bevilágítottságot mutat, akkor majd én is felülök az ÉK propagandának, ahogyan ezt Te már önszorgalomból most is teszed….
    Addig maradok a nyugati propagandánál.

  67. Pzuj

    Nagyjából 25 éve foglalkozom geopolitikával, most sem időm sem kedvem belemenni a részletekbe.
    Nem az van Ék-ban, amit a nyugati média tol, ennél sokkal árnyaltabb a kép, természetesen össze sem vethető Európával.

    Az USA Kína nélkül nem tudta volna a SZU-t megbuktatni, de a képletből kihagytam az újgenerációs szovjet bolsi elitet, akik már a 80-as években lazán boltoltak a nyugati nagytőkésekkel, miközben még ezerrel tolták a jónépnek a foxi-maxit, ha tudod hogy mi az egyáltalán.

    Kis hazai kitérő: Szerinted például Medgyesi Péter D-209-es ügynök létére hogyan kapta meg a Francia Köztársaság Becsületrendjének főtiszti érdemrendjét, a Német Szövetségi Köztársaság Érdemrendjét valamint a Grand Cross of the Order of the Crown-t?

    De tovább megyek, mert erről sem beszél senki: a szovjetek beindították a tengizi gázmező beruházást, onnantól égetővé vált a probléma, az USA és Szaúd-Arábia az OPEC-cel karöltve közbe kellett, hogy lépjen a SZU ellen, mert a beruházás már akkor veszélyeztette a szénhidrogénekre épülő dollár monopóliumát.

    A Szovjetunió katonailag nem volt rákényszerítve az ingyenes visszavonulásra, az 1980-as évek második felében 4-szeres (jól olvasod!) nukleáris fölény volt a szovjeteknél az USA-val szemben! Ha Gorbacsov helyett egy keményvonalas főtitkár van, akkor ilyen nukleáris fölény mellett nem tárgyalás, hanem ultimátum és atomháború van 1989-ben.

    Mindegy, kicsit fáraszt már a történelmi tények semmibe vétele és hogy lassan népfőiskolát kell üzemeltetni ahhoz, hogy érdemi párbeszéd legyen ilyen témákban mert sokan a Blikk szintjén tolják a geopolt. Az USA nem véletlenül erőlködött 60 éven át a SZU ellenében emberek! Most sem véletlenül erőlködik Oroszország ellenében, mert még mindig nagy falat. Sőt, egyre nagyobb.

    Javaslom Brzezinski, Kissinger, Emmanule Todd és S. P. Huntington könyveinek az elolvasását, ők nyugati politológusok és stratégák, így nem érheti őket az a vád, hogy a Kreml ügynökei.

    Utána van érdemben miről beszélni, addig csak a sz@rt tapicskoljuk.
    A nyugati agitpropot olvashatod tovább éjjel-nappal, pont olyan ócska, mint amilyen a szovjet volt. Jó étvágyat hozzá.

    Utóirat:
    Fáradj fel a google-ra vagy a youtube-ra, írd be hogy Phenjan vagy North-Korea és csemegézz kedvedre. De kereshetsz utazási irodák ajánlatát is, képzeld, olyan is van.
    Azt hittem, ez a XXI. században egy nyugati embernek evidens.

    Tibor bácsi!
    Lassan feladom, már alig van kedvem bármelyik oldalon hozzászólni vagy elemzést írni. Esküszöm, mostanra több az agymosott és az agyhalott, mint amennyi a Szovjetunió legsötétebb óráiban volt a keleti blokkban mindösszesen – elnézést kérek Mindenkitől ezért!

  68. 72 – Montezuma:
    Megértelek. És képzeld el, ezt én már évek óta csinálom megállás nélkül az ilyen PZuj-okkal és Attila (PV)-kel, akik képtelenek tisztán látni, csak a régi, elavult nyugati propagandát nyomják.

    71 – PZuj:
    A 65. bejegyzések első felét nem nekem adresszáltad. A poszt az Észak koreai rakétákról szól. Kényed kedved szerint nem megyek bele a kelet-nyugat propaganda egymásmellé állításába, pláne olyannal, akiről évek óta tudom, hogy az USA seggnyalója.

  69. 63. Ábel
    Az amerikai nagyvárosok elpusztításához nem kellenek rakéták. Ha Kim támadni akarna bepakolná a bombáit egy-egy konténerbe (még miniatürizálni sem kellene), felrakná egy-egy teherhajóra, beúszna a városi kikötőkbe ‘oszt bumm. Ahol nincs kikötő ott ugyanez csak kamionnal. Ezek ellen semmilyen elfogó rakéta nem véd. Az ICBM nem támadó, hanem megtorló fegyver. Az a célja, hogy még véletlenül se legyen háború.

  70. 69 (és 67): „1953-ban Washington majd beszart, hogy tűzszünetet vívjon ki. Különben a tengerbe űzték volna őket.”

    Igen, ez esélyes volt. Logisztikailag az USA lényegesen rosszabb helyzetben volt, mint a szárazföldön utánpótlást biztosítani képes Kína.
    Éppen ezért volt szép eredmény, hogy képesek voltak egy Dél-Koreát létrehozni (és megvédeni). És szó se róla, jelentős lett a különbség a két Korea között életszínvonalban, dél javára. Még akkor is, ha ezt nem látod be. Egy jó barátom dolgozott a délieknél sok hónapig, szerinte még mi is messze-messze le vagyunk tőlük maradva.
    Észak-koreai „küldöttség”-gel meg személyes találkozásom volt. Kb, ahogy az 50-es éveket elképzelem… A ruháik minősége, a szemvillantásos utasítások, amiket nem a hivatalos küldöttségvezető, hanem a politikai megbízott(?) adott a többieknek, az általuk adott ajándék hihetetlen gyatra minősége – ettől függetlenül kedvesek voltak, de igazából sajnálatot váltottak ki belőlem.

  71. Tibor bá’!
    Egen, tudom.

    Más:
    Előre is elnézést kérek, de relatíve sok képet/videót töltök fel az észak-koreai csapásmérő erőkről – érdemes egyszer megnézni őket.
    Jó csemegézést a tényekhez!

    Tengeralattjárókra való rakéták (kép):
    https://pp.userapi.com/c637617/v637617825/43b84/bITm1c79xtU.jpg

    Tengeralattjáróról végzett kísérleti indítás (videó):

    Haditengerészeti cirkálórakéták indítása (videó):

    Khvaszon-12 közepes hatótávú ballisztikus rakéta (kép):
    https://pp.userapi.com/c837431/v837431436/42dd9/r4EGUaix1yk.jpg

    Pukkuksong-2 (kép):
    https://pp.userapi.com/c636424/v636424963/682fb/CghAnYyDP1M.jpg

    ICBM indítás 2017. 07. 28. (videó):

    Hatótávolságok (kép):
    http://static6.businessinsider.com/image/5637bb81bd86ef20008c6953-2626-1898/ms-2016-north-korea-missiles-map.jpg

    Tüzérségi hadgyakorlat (kép):
    https://pp.userapi.com/c636416/v636416605/53baa/0A58bNLKVBs.jpg

    Tüzérségi állások Észak-Koreában (műholdkép):
    https://pbs.twimg.com/media/DEBnbgMXkAEVcU7.jpg

    Tavaszi tüzérségi hadgyakorlat (videó) – ennyi tüzérségi eszköz talán Európában nincs összesen!

    Innentől kezdve ezek fényében érdemes ÉK katonai lehetőségeiről beszélgetni.
    Aki nem tudná, a mai napig nincs békeszerződés Észak-Korea és az USA között, csak tűzszüneti megállapodás, azaz perpill még mindig hadban állnak!
    Aki azt hiszi, hogy ÉK sétagalop lenne az USA-nak, az nagyot álmodik.
    (Azt már csak zárójelben teszem hozzá, hogy Oroszország vagy Kína katonai csapásmérő ereje Észak-Koreánál egy-két nagyságrenddel komolyabb – innentől kezdve lehet álmodozni a nem behátrálásról meg ábrándozni a sosem létezett „egyedüli szuperhatalmi” mítoszról.)

    Források:
    https://forum.htka.hu/threads/biztpol-%C3%89szak-korea.511/
    https://biztpol.hungarianforum.net/t39-biztpol-del-kelet-es-delkelet-azsia

  72. 75 – Observer:
    Bocsánat, én nem írtam, hogy Észak Korea életszínvonala veri délt. Pontosan tudom, milyen egy sztálinista diktatúra. De nem ez a poszt lényege.

  73. Rendkívül látványos infografikus videó a jelenlegi atomhatalmak nukleáris csapásmérő erejéről:

  74. 76 – Montezuma!
    Köszönet a képekért, és az információ „kiegészítésért”.

    Már hetekkel ezelőtt megírtam, hogy az USA részére a game is over. Meg kell nekik tanulni másképp gondolkodni. Ezt persze a magyar atlantisták nem tudják megemészteni.

  75. Tibor bácsi!
    Szívesen, bár nem az én érdemem.

    Nem ártana ránézni például az orosz stratégiai atomarzenálra. Azon kívül, hogy akkora, amint az amerikai, nagyjából 20-25 évvel fiatalabb a mostani orosz fegyverrendszer, mint az amerikai, ami kezd avulni!!!
    Sojgu két hónappal ezelőtt jelezte, hogy a teljes orosz atomarzenál 98%-a azonnal bevethető állapotban van tartva, azaz az USA első fingására lesöprik Amerikát a térképről. Oroszország 40 millió ember bevonásával a történelem legnagyobb PV gyakorlatát tartotta, csak Moszkvában 5000 új atombunkert adtak át tavalyig.
    Az USA-ban ezidáig egy darabot sem. Oroszország felkészült az atomháborúra Amerikával, Amerika viszont nem az oroszokkal.
    Oroszország a taktikai atomtöltetek számát tekintve közel 3-szoros fölényben van a NATO-val (800 db vs 2500 db), azaz a ruszkik egész Európából úgy csinálnak radioaktív sivatagot, hogy a stratégiai atomerőikhez hozzá sem kell nyúlniuk.

    „James Mattis amerikai védelmi miniszter elképesztően siralmasnak tartja országa fegyveres erőinek harckészültségét – legalábbis ennek a véleményének adott hangot ő maga hétfőn Washingtonban a képviselőház katonai ügyek bizottsága előtt tartott meghallgatásán.” – 2017. június 13.
    http://www.hirado.hu/2017/06/13/siralmas-allapotok-az-amerikai-hadseregnel/
    Ezt nem én állítom, hanem maga az amerikai védelmi miniszter két hónappal ezelőtt!

    Az USA az elmúlt huszonöt évben leamortizálta a saját fegyveres erőit. Több, mint 800 vadászgép áll a földön, mert nincs elég katonai pilóta hozzá és egyre kevesebben akarnak a dicső jenki haderőben szolgálni. 1991-ben a Sivatagi vihar idején 3x annyi harci gépe volt az USA-nak bevethető, mint most.
    Az amerikai elnök és a védelmi miniszter azon vitázik a twitteren, hogy mennyi buzi és mennyi gendermajom szolgálhat az amerikai haderőben, naponta változtatva a véleményüket. Ami Washingtonban folyik, az kimeríti a kabaré fogalmát.

    Kína: A kínai arzenálról vannak nem hivatalos amerikai becslések, ahol a töltetek számát nem 230 darabban állapítják meg, hanem 1500-3000 db közé becsülik!!!

    Összességében: Ha az USA összeugrik a Kelet nagyhatalmaival, a történelemben példátlan katonai vereség előtt áll a végletekig megosztott társadalmával és az egyre jobban lezüllő haderejével együtt.
    A Kelet nem fog behátrálni a Nyugat rogyadozó nagyhatalmával szemben, mert nincs miért. Az USA látványos visszavonulása csak idő kérdése – vagy pusztul az egész világ Amerikával az élen. Nagyjából ez a valós helyzet.

    Game over valóban.

  76. 75.
    Jók nagyon a linkek.

    Szerintem csináljunk egy blogtalálkozót és bográcsban csináljunk jódpörköltet 😀

  77. 72: Montezuma:
    ÉK:
    „Nem az van Ék-ban, amit a nyugati média tol, ennél sokkal árnyaltabb a kép, természetesen össze sem vethető Európával. ”
    Jó akkor ebben kiegyezhetünk.

    Ha jól emlékszem Te kezdtél egy csodás városi látképpel jönni, azt sugalva, hogy húd de fejlettek az alábbi idézettel: „akinek fogalma sincs a helyi adottságokról, mert kizárólag CIA propagandát olvas.”

    Azt megkérdezhetem, hogy honnan tudod, hogy én mit olvasok?

    Azért vess egy pillantást azokra a műholdképekre is.
    A fejlettségükről való sokoldalú tájékozódás jegyében.

    Annyira nem érdekel a téma, de Te kezdted kissé Kína szerepét túlhangsúlyozni.

    A nagy Kínai szerepre lekezelő válaszodból se kaptam választ.
    Helyette új szempontokat hoztál fel, új bolsevik elit.

    Nálad látom a gazdaság másodlagos, ezt korábbi beszélgetésünkből is leszűrtem. Számomra emlékezetes a Gazprom EU felé való export arányának lekicsinylése, ahol még a hivatalos Gazprom jelentés se győzött meg. Érdekes módon még mindig az EU exportot erőltetik, a Kínaival szemben.

    Pedig a képlet eléggé egyszerű gazdaság nyelvén. Olaj ár le, így deviza exportbevétel le, de valamiből fizetni kell a devizás gabona importot. Ezt egy ideig a nyugat hitelezi, de utána beintettek. Hogy ez csak gazdasági okokból történt, azon lehet vitatkozni.

    Egy megoldás volt, a fegyverkezést csökkenteni, hogy erőforrások szabaduljanak fel. Reagen ekkor lengettte be a csillagháborús terveit, ami újabb fegyverkezési spirált indított volna be, ebbe az Oroszok nem nagyon akartak beszállni.

    Kína szerepét gazdasági vonalon nem lehet értelmezni, mert akkoriban hasonló problémái voltak. Tőkehiány, élelmiszer import.
    Azon lehet filózni, hogy az oroszok ezért nem támadták meg USA-t, mert a Kína hozzáállás számukra nem volt tiszta.
    Előtte voltak keményebb vezetők is. Attól javult a SZU helyzete, azaz csökkent a nyersanyagfüggőség, ami jelenleg is probléma?
    Gorbacsov logikája ez lehetett.

    De mindegy is, ez se USA érdeme, hanem Kínáé.

  78. Tibor bá’:
    Azért azt nem mond, hogy az újabb egyhangúlag megszavazott ENSZ határozatnak nincs hatása az ÉK rakétáira!!!

    Pontosan ezért lenne érdemes elemezni az orosz és kínai ÉK támogatást, mert mintha ez változna.
    Az ÉK devizás export 30 %-a.
    A jelenlegi nagy ÉK kardcsörgetés pont ezeknek az újabb szankcióknak szól, amiért USA-t hibáztatják.

    „A legfontosabb:
    Mi a garancia arra, hogy KIM szavahihető az esetleges békekötés esetén?”

    Ez szerintem nagyon fontos kérdés. Mert a tényleg van mini atombombája, akkor az tengeralattjáróval, egy korábbi kommentben említed konténerben könnyen el lehet juttatni az USA partokhoz.

    Én nem bíznék benne.
    Emlékezetes, az elitben való változatos módon való leszámolása, az emlékezetesebbek között volt a maláj reptéren való gyilkosság.

    „akiről évek óta tudom, hogy az USA seggnyalója.”
    Engedd meg, hogy ne elemezzem, hogy ki kinek a seggnyalója.
    De Neked ugye lehet megsértődni, ha valaki neked nem odaillőt mond?

  79. Még egy apróság – tessenek erre a térképre nézni és a közeli jövőn elmélázni egy kicsit:

    http://www.portfolio.hu/img/upload/res/orig/kepkivagas-20170712.PNG

    „Az időskorúaknak a munkaképes korúakhoz viszonyított aránya egy fontos demográfiai mutató, ami kifejezi, hogy milyen erőfeszítésébe kerül egy társadalomnak gondoskodni a rászorulóiról. Minél magasabb ez az mutató, arányaiban annál több idősről kell a munkaképes korúaknak gondoskodni.”

    Az USA illetve Ny-Európa hogyan is áll a kérdésben?
    25 év múlva az USA lakosságában a munkaképes szavazó többség nem fehérekből áll majd, miközben a születési ráta ott is határon áll – de ez is csak a latin-amerikaiaknak és az afro-amerikaiaknak köszönhető, nem a protestáns fehéreknek!
    Azaz az USA és Európa „szerelme” törvényszerűen véget ér, de ehhez nem kell 25 év sem, sőt…
    … az USA már most Európa ellensége.
    Dél-kelet Ázsiába és Európába szeretné „kihelyezni” az új világháborús projektjét (szokás szerint), azaz a saját túlélése érdekében ismét másokat akar háborúztatni egymás ellen.

    Na, ezt a cuclit már nem veszi be a világ, ha balhét generál, akkor mindjárt az elején jön az USA is a süllyesztőbe mindenkivel együtt.

  80. Montenzuma
    25 év geopolitikai elemzési múlt az jó dolog. Van saját honlapod is?

    Akkor Nógrádival vagy egyszinten 😀 . Csak nekem a tv-ben szereplő geopolitikai elemzőkkel az a bajom hogy nem mernek soha mondani durva dolgokat, mindig csak mérsékelt dolgokról beszélnek.

    Ha USA és Európa ellenségek lesznek akkor várható hogy pl. Venezuela szintű államot csinál belőlünk USA?

    Illetve az ismereteid tekintetében vársz nagyobb gebaszt? Úgy értem nagyobb háború ami pl. éhínséggel vagy pénzrendszer összeomlásával jár, tehát olyan dologra gondolok amit már nem egy kávé közben a karosszékből olvasunk hanem a bőrünkön érezzük.

  81. Kedves Pzuj!

    Senkire sem szeretek mutogatni, de az igazsághoz tartozik, hogy a kék színű kiemelés nem tőlem származik, nekem fogalmam sincs, hogy mit és hol olvasol.
    Mindenkitől – Tőled is – elnézést kérek, ha megbántottalak, senkit sem akarok sem leszólni, pláne nem a világnézetét ócsárolni.
    Ellenben qrva jó lenne, ha a T. emberiség elkezdene felébredni ebből a delejes álomból, mert éppen készül ránk szakadni az egész szakramentum úgy, ahogy van, miközben boldog tudatlanságban szajkózza mindenki a maga igazát. (Beleértve természetesen engem is. 😀 )

    A gazdaság nem másodlagos kérdés, ellenben jelezném, hogy az oroszok és Kína éppen a dollárt készül kivégezni, bár Kína még visszafogott a kérdésben a nagy amerikai adósság miatt – egyelőre Kína ezt a dollárt még a saját javára használja fel egy kis ideig.

    Igen, Kína nélkül az USA nem tudta volna taccsra tenni a Szovjetuniót, cserébe viszont megkapta a felfejlesztett Kínát és a kínaiak mögé beálló oroszokat. Cseberből vederbe – az USA elkúrta, ez van.
    Moszkvával könnyebb dolga lett volna, így viszont szinte lehetetlen lesz az a fajta kiegyezés, amit az USA szeretne. Amerika felhozta gazdaságilag Kínát, az oroszok pedig katonailag segítettek rá.
    Régi orosz stratégiai törekvés egy kínai-amerikai háború kiügyeskedése, erről 1990-ben jelent meg egy orosz stratéga elemzése. A sors fintora, hogy az USA a rövidtávú gazdasági érdekeiért erre még rá is segített önmaga ellen.

    Az EU-n belüli éles törések a NATO felbomlását is előre vetítik, a minap Erdogan háborúval fenyegette meg Európát, szavai szerint három nap alatt kifektetik Németországot is, ha kell.
    https://888.hu/article-folyamatosan-romlik-a-torok-nemet-viszony?source=hirstart
    http://www.atv.hu/kulfold/20170808-torok-lap-harom-nap-alatt-lerohanjuk-nemetorszagot
    Csak jelezni szeretném, hogy erőteljesen formálódik az orosz-török-iráni tengely is, miközben bomlik az USA jelenlegi szövetségesi rendszere!
    http://www.atv.hu/kulfold/20170809-megallapodast-kotott-oroszorszag-torokorszag-es-iran
    Az Egyesült Államok világhatalmának két pillére Japán (Dél-Kelet Ázsia) és Németország (EU) katonai-gazdasági felügyelete (todd-i tétel), ami igen erőteljesen rogyadozik.
    Észak-Korea az USA utolsó reménysége, nélküle ugyanis sem Japán, sem Dél-Korea nem tart igényt a további „védelemre” a XXI. század új központjának számító Ázsiában.

    Kim az USA szövetségese valójában.

    Ezért történt az, hogy amikor ÉK átágyúzott Dél-Koreába, az USA csapás helyett kaját és fűtőolajat küldött Phenjannak. Amikor ÉK elsüllyesztett egy dél-korai hajót, az USA megint kaját és fűtőolajat küldött az északi rezsimnek.
    Ha Japán és Dél-Korea nem akar épp milliárdokat fizetni a THAAD-rendszerért az USA-nak, akkor Kim eldurrant pár atomtöltetet és elereszt három rakétát a Japán-tengerbe – és láss csodát, mindjárt megnyílik a japánok és a dél-koreaiak pénztárcája is.

    Ott akkor lesz csak háború, ha Kína megunja a szarakodást és agyoncsapja a Kis Pufi birodalmát – jelen pillanatban 500 ezer kínai katona állomásozik bevetésre készen az északi határon, kettő gyors reagálású és egy támadó hadosztály.

    Dél-Korea erősen Kína felé oldalazik, Japán pedig Moszkvával barátkozik a színfalak mögött – mindegyik készül a Pax American korszak végére és szeretné túlélni a bulit.

    Mára ennyit, szerintem van mit emészteni.

    Üdv és jóéjt!

  82. 87.
    Montezuma!
    Ezt hívják „Messianisztikus képességnek” amit leírtál. Ne haragudj!
    Csak az a helyzet, hogy Te sem vagy tévedhetetlen, és nem vagy próféta. Azok az „emberek” akik hozzák a mindennapok döntéseit a világban minden logikát figyelmen kívül hagynak, és hagytak,(!) – mint ahogyan az élet, és a történelem már ezerszer bebizonyította ezt .Másképpen gondolkodik, és gondolkodnak, ezért a Tiéd is csak egy egyszerű vélemény , mint a többi „egyszerű” emberé akik ide írnak. Jöhetsz te minden adattal, ténnyel , de az elmúlt időszakban olvasva az írásaidat rájöttem arra, Te sem a vagy a Messiás. Itt már nincsen tudatos logika, és cselekvés !! Pillanatnyi helyzetek vannak, amelyekre reagálnak, és amelyet bevégeztetnek előbb-utóbb. És amelynek mindannyian nemsokára áldozatai leszünk.
    Nagy ívben sz@rt az elit eddig is, hogy milyen károkat okoznak/okoztak ennek a planétának, legyen az egy biológiai hadviselés bárhol, tízmilliók lemészárlása,vagy egy egyszerű fukusimai robbanás, ami után radioaktív anyagok tömkelegét fogják beleengedni a tengerekbe megfertőzve azt, és évszázadokra kizárva , hogy az regenerálodjon.
    Tudomásul kell venni mindenkinek, hogy ez a világrend összeomlik, és összeomlott, amelyet nem tudnak már” hagyományos ágyúkkal kezelni”. Sokan lettünk mára, és minden elkövet a „háttérhatalom” aannak érdekében , hogy ez lecsökkenjen , és megváltozzon, amelyeknek szenvedő alanyai leszünk mindannyian nemsokára, bárhol, is kezdődjön az el…

  83. Ada:
    Pontosan, szó szerint.
    Csak véleményem van, nem jelenéseim.
    Meg némi ismeretem pár témában.

    Károly:
    Szívesen.

    Tamás:
    Nincs honlapom és távolról sem vagyok egy Nógrádi György szintjén. Maradjunk annyiban, hogy csak egy „műkedvelő laikus” vagyok én is.

  84. Ma déli hirelemzés:
    Mint valszeg hozzátok is eljutott , miszerint tegnap délután Kim barátunk bejelentette valami 2 hét mulva É.K. „olyan helyzetben lesz, hogy támadást indithatunk Guam ellen”….
    A hirek nem térnek ki arra, hogy mitöl teszi függővé a támadást, azaz mi kéne történjen, vagy sem ahhoz , hogy a tervezett csapás elmaradjon.
    Mindenesetre, a valós helyzet, a világ sorsa soha nem látott veszélyeknek néz elébe.
    Én, balga alak, kissé bespájzoltam ezt-azt, amazt nem romlandó élelmiszert, ajánlom nektek is, jobb félni, mint megijedni alapon.
    N.B.
    Ajánlom mindenkinek, ki analizálni akarná, akár próbálná is, a távol-keleti ember lélektanát!
    Főleg nem egy rendkivűl fanatizált ország lélektanát!!
    Mi, fehérek soha őket megérteni nem fogjuk, mert MI nem vagyunk ŐK.
    Találkoztam sok fehér emberrel , kik hosszú évtizedekig dolgoztak beosztásukból kifolyólag távol-keleti országokban, megtanulták tökéletesen az illető ország nyelvét, szokásait, hagyományait, és ime egybehangzó tapasztalatuk dióhéjban:
    „Negyven évig voltam köztük, negyven évig láttam szemök mélyén az elfojtott gyűlöletet. DE MOSOLYOGNAK!”
    Pont.

  85. 84 – PZuj:
    Ha valaki nem törekszik az objektivitásra. Ha valaki a híreket szelektáltan tárja fel. Ha valaki ferdén emlékszik a múltra, vagy tények helyett ragaszkodik a propagandához. Ha a kiértékelésbe irreleváns dolgokat von be (pl.: É.K esti műholdképe) akkor ezt én tömény egyszerűséggel seggnyalásnak értékelem. Nem finom kifejezés, de találó. Nem sértésnek szántam, hanem megalapozott véleménynek, de ha annyira a szívedre vetted, akkor elnézést kérek érte.

  86. 91 balint
    Na jó, ismerve a feketékről alkotott véleményedet is, kimondhatod, hogy „nem vagyok rasszista, de az ember bőre fehér”! 🙂

  87. 93.hubab
    „Na jó, ismerve a feketékről alkotott véleményedet is, kimondhatod, hogy “nem vagyok rasszista, de az ember bőre fehér”!
    hubab kedves, foglalkozásom mián egész életemben egyik országot a másik után jártam, és láttam bizony sok távoli országot, népeket.
    Mivel mindenhol nyitott szemmel jártam, hát láttam-tapasztaltam egyet-mást róluk , mentaltás, életmód stb. terén.
    Nekem elhiheted, hogy nem kell hosszú időt eltölteni sehol, hogy ráérezz, hol vagy, hova kerültél és kik közé!
    Ne légy naiv európai, vedd észre mily sok gyöngédséget hoztak a te SAJÁT országodba neked magukkal mutatóba a közelmult migránsai.
    Ha Úgy az arab, mint az afrikai néger atyafi ily nagy szeretettel simogat téged a te Európádban, akkor képzeld el, milyen végtelen ragaszkodással babusgatna téged ez a migráns ha te vetődnél el HOZZÁ!
    N.B.
    hubab,lrtam ezerszer most mgsmétlem habár nem tartozik a topichoz : neked, fehér embernek, nincs helyed a nap alatt az ilyen mentalitással!!

  88. 94 balint
    Milyen mentalitással? Nem írtam semmi különöset, csak elsütöttem egy régi poént, ami nálunk közismert, ami így szól:
    Én nem vagyok rasszista, de azt állítom, hogy az ember bőre fehér!
    Egyébként nem is a bőrszín a lényeg, hanem a mentalitás.
    Azt tudod, hogy a sémita népek is a fehér rasszhoz tartoznak a fő rasszjellemzők alapján, az arabok is.
    Sok szíriai embert nem tudok megkülönböztetni a dél-európaiaktól külsőre…

  89. 95.hubab
    …”Én nem vagyok rasszista, de azt állítom, hogy az ember bőre fehér!”
    Ezt hangoztatom én is, ezek szerint egy véleményen vagyunk.
    Azonkivül szerintem a fejlődés, a civilizáció a fehér embernél kezdödött, ezt nem veheti el tőlünk senki agyalágyult libero-degenerált.

  90. (86) Tamás:

    Elnézést, a feltett kérdéseidre közben röviden válaszolok:

    „Ha USA és Európa ellenségek lesznek akkor várható hogy pl. Venezuela szintű államot csinál belőlünk USA?”

    Már elkezdte, többek között a Brexitet nyíltan támogatják, akárcsak az ukrajnai félfasiszta álkormányt, miközben ezerrel dolgoznak azon, hogy az Oroszország elleninek álcázott szankciókkal hazavágják a német gazdaságot.

    „Illetve az ismereteid tekintetében vársz nagyobb gebaszt? Úgy értem nagyobb háború ami pl. éhínséggel vagy pénzrendszer összeomlásával jár, tehát olyan dologra gondolok amit már nem egy kávé közben a karosszékből olvasunk hanem a bőrünkön érezzük.”

    Várni nem várom, de tartok tőle.
    Amire még komoly esélyt látok, az egy váratlan orosz/kínai megelőző nukleáris csapás az USA ellen, illetve egy kiprovokált indiai-pakisztáni atomkonfliktus, amibe Kína és Oroszország is belesodródik.

    ÉK vs USA
    Friss elemzés a Foreign Policytől:
    http://www.atv.hu/kulfold/20170810-phenjan-pillanatnyilag-nyeresre-all-washingtonnal-szemben

  91. 97 – Montezuma:
    Már hetekkel ezelőtt megírtam, hogy Washingtonnak nincs semmi más opciója, mint leszállni a magas lóról és tárgyalni Észak Koreával.

    Hónapokkal ezelőtt megírtam, hogy Putyin meglepetésszerű megelőző nukleáris csapást fog mérni Amerikára, amint kész a katonai, elsősorban rakétaelhárító fejlesztésével. kb. 3-4 év múlva.

    De úgy látszik, amit írok azt senki se olvassa el. 😀

  92. Tibor bácsi!
    Dehogynem olvassuk, sőt, ezekben a kérdésekben egyet is értünk.
    Miután ÉK és az USA részletes katonai terveket tett közzé ma, így egyre kevésbé hihető, hogy valós háborút robbantanak ki. Az USA és ÉK szerintem összejátszik ebben a színházban, itt valami egészen más a cél. Valódi atomháborús veszély Oroszo.-USA és Kína-USA között van.

  93. 95. Bálint

    Nem vonom kétségbe, hogy a fehérek nagyot lendítettek az emberiség sorsán az ipari forradalommal. Japán történelmét és a társadalmuk kifinomultságát látva, a japánok kultúrája sem alávaló.

  94. 97. Tiborbá
    „Hónapokkal ezelőtt megírtam, hogy Putyin meglepetésszerű megelőző nukleáris csapást fog mérni Amerikára, amint kész a katonai, elsősorban rakétaelhárító fejlesztésével. kb. 3-4 év múlva.”

    már annyi az infó hogy nem emlékszik mindenre az ember.illetv egyszer azt is írtad hogy nem lesz atomháború sohasem.
    De ha ezt te tudod Tiborbá mint átlagember akkor nyilván USA is tudja.Márpedig ha tudja akkor nem várja meg még megtámadják, így lehet hogy USA csinál megelőző csapást mégelőbb.

    Itt már nem lehet tudni mi lesz.

  95. Az USA orosz rakétahajtóművek nélkül műholdat sem tud fellőni.
    Miközben szankciózzák Moszkvát, a NASA bejelentette az igényét további 20 + 20 orosz rakétahajtóműre! Vicc az egész.
    Közben a ruszkik egyetlen rakétával 73 műholdat dobtak fel a minap!
    http://www.atv.hu/kulfold/20170714-oroszorszag-egyszerre-73-muholdat-allitott-palyara
    Az USA a világot megfigyeli és lehallgatja, a Krímet mégis úgy szállták meg az oroszok, hogy az USA is csak az RT híradóból tudta meg, mi a helyzet.
    Összességében a lényeg: az USA nem tud hatékonyan megelőző csapást mérni sem az oroszokra, sem Kínára, miközben az orosz strat atomarzenál gyakorlatilag teljes egészében és azonnal bevethető az USA ellen.
    A „nagy meglepetés”, amit az USA rövidesen produkálni fog a világ számára, az távolról sem ez lesz.

  96. 99.bogozy
    Igazad van, egy szóval sem vitatom, a japán, valamint a kinai kultúra azon régi időkben messze verte a nyomorúságos európait.
    De utána ők valahogy megálltak, mintegy megtorpantak, minden stagnált évszázadokig, miközben Európában elkezdödött egy szédületes előretörés minden területen.

  97. 103. Bálint

    „De utána ők valahogy megálltak, mintegy megtorpantak”

    Inkább úgy volt, hogy az európai gyarmatosítási láz átlépett egy olyan morális gátat, amit a világ többi kultúrája soha nem tett. Erre nem voltak felkészülve se technikailag, se erkölcsileg.
    Muszáj volt, mert egy közepes gyarmatosító misszió finanszírozására 600% volt a kamat… Szóval a „vállalkozónak” nem volt választása, ha magának is szeretett volna valami hasznot.

  98. 104.Atilla
    Hsz-d nem egészen világos, nem értem mit akarsz mondani.

  99. 105. Bálint.

    Csupán annyit, hogy nem az ázsiaiak torpantak meg, hanem Európában történt egy erkölcsi/minőségi változás. Az utóbbi 2000 év 80%-ban a világ GDP-jének 80%-át India és Kína adta.
    Európa nemigen termelt sokat, inkább hódított, akár mint Római Birodalom, akár annak utódállamai. Ebben volt jó. A sokezer éves birodalmakat pár száz éves hatalmak pár évtized alatt alázták porig. Ehhez kellett az a materialista világnézet, amit a felvilágosodás hozott el.
    Ez volt a kezdete annak az „új” világrendnek, ami miatt most tippelgetünk, hogy atom- éh- tűzhalál vár ránk, vagy elitjeink fognak valami menő vírussal kiirtani…

  100. 105 – Bálint:
    Attila semmit se akar mondani, opponálni akar tűzön-vízen át. 😀

  101. 101 – Tamas:
    Persze az én fejem se káptalan, de ismerve maga akkor marhaságot nem írhattam, hogy sose lesz atomháború.

  102. 101. Montezuma

    Bizony, a megbízható sorozat gyártott Szojuz űrhajók nélkül, a személyzetes űrutazás nem megy az USA-nak.
    Katonai műholdakat tudnak fellőni korlátozott számban.
    Kína rakétái még nem jöttek fel a csúcsra.

  103. Bogozy:

    A múlt évszázadokban azt mondták, aki a tengereket uralja, az uralja a világot. Jelen idő szerint ez úgy módosult: aki a világűrt uralja, az uralja a világot. Ebben a ruszkik mindig is jók voltak, a Szputnyiktól kezdve a Mir űrállomásig bezáróan. Az USA mostanra nem sokat mutat mint űrnagyhatalom, ergo vagy van egy csillagközi titkos flottája vagy pedig tényleg az van, amit látunk: belülről rohad szét a Nagy Olvasztótégely.
    Én az utóbbira szavazok.

  104. 105.Atilla
    Egyetlen szavaddal sem értek egyet.
    Érdekes , de fölöttébb egyoldalú szemléleted mindig valahogy az örökös bűnbak, az európai fehér társadalom fikázásában merül ki.
    Rengeteg ellenvetésem volna, de Nem bonyolódom veled vitába a téma körül, mert nem tartozik a topichoz, csak annyit jegyzek meg ismételten, hogy szerintem egyáltalán nincs igazad jelen esetben.

  105. 111. Bálint

    „mindig valahogy az örökös bűnbak, az európai fehér társadalom fikázásában merül ki.”

    Finomítsuk azzal, hogy a nyugat-európai…
    A keletiek inkább szívtak, mint a világ többi része.

    Az világos, hogy az egész Föld nem élhet nyugati szinten… És ezt a szintet csak erőszakkal lehet fenntartani… egyre brutálisabb erőszakkal és egyre kifacsartabb ideológiákkal.

  106. 111 – Bálint:
    Olvasd el 112. alatt mit ír Attila, és vedd hozzá, hogy Franciaországban él. 😀

  107. 112.Atilla
    A világ nem egy brahmin értékrend szerint berendezett buddhista kolostor, de mennyire hogy nem.
    Tudomásul kell venned, hogy van egy kissé parasztos, de nagyon igaz magyar mondás egy kedves négylábú házi jószágról ahogy fajfenntartási előjogait gyakorolja pusztán nagyobb ereje miatt.
    Idestova néhányszáz esztendeje ezen népszerű és kedves állatot Európának hivják.
    Most pedig , kedves Atilla,nézz végig a történelmen és meglátod, a világ ezen paraszti bölcsesség mentén müködik, az idők kezdete óta.
    Egyiptomiak, görögök, perzsák, rómaiak, stb.

  108. 112.Tibor bá
    Háát… igen.
    Fikázza Európát, de jól jön a franciaországi élet.
    Apropó Fr. ország.
    Európa legnagyobb és legszégyentelenebb, legpofátlanabb gyarmattartó országa.

  109. 115. Bálint

    „Európa legnagyobb és legszégyentelenebb, legpofátlanabb gyarmattartó országa.”

    Jó… akkor már ketten fikázzuk, több kevesebb joggal. De legalább közelednek az álláspontok, és te is aláírod, hogy mocskos egy társaság. Persze a többi nyugat európai ország sincs nagyon lemaradva mögötte.

    Az erősebb négylábú genetikai információjának továbbadását illetően teljesen igazad van, de ő is a hajára kenhetné a sikereit, ha nem lenne tele a világ „palimadarakkal” akik valahogy mégis többször választják az önzetlenséget az önzés helyett.

    És örülök, hogy van tudomásod bráhmin értékrendről, ezek szerint te is tudsz különbséget tenni az erkölcsös és erkölcstelen életmód között…
    De úgy tűnik, te már lemondtál a bráhmin értékrendről…
    Én pedig úgy gondolom, hogy akkor lesz a világnak vége, ha már mindenki lemondott róla…
    Akkor majd a rátermet négylábúak egymás torkának esnek…

    Persze még mindig nem értem, hogy akkor szerinted miért olyan szégyentelen az a fránya Franciaország, ha neked olyan simán belefér az erősebb kutya koncepciója…
    Inkább értékelhetnéd a sikereit.

    Persze, lehet hogy azért nem értem, mert csak egy ábrándos bőgatyás földhözragadt suttyó vagyok, és még nem értettem meg hogy az erősebb kutya alapelve az igaz hit…

  110. 116 – Attila:
    Te állandóan összekeversz két dolgot. Ha valaki megállapítja a véres valóságot az nem jelenti azt, hogy egyet is ért vele.

  111. 115.Atilla
    „Persze, lehet hogy azért nem értem, mert csak egy ábrándos bőgatyás földhözragadt suttyó vagyok, és még nem értettem meg hogy az erősebb kutya alapelve az igaz hit…”
    Én ilyesmit rólad soha nem mondtam volt sehol.
    Tibor bá már válaszolt neked a témában, éspedig hogy kevered a dolgokat, a fejlett nyugati civilizáció megleg medencéjében lubickolva fikázod a fehér társadalmat aki mindezt a kényelmet összelopta neked anno.

  112. Ha már egy tucatnyi ország rendelkezik atombombával, frankón nem értem mit számít ha eggyel több lesz ezekből.

  113. 119 – Fontolva hívő:
    A logikád jó, de itt másról van szó. Oroszország és Kína kilógnak a sorból, Izrael kivételes helyzet. Az összes többi aláveti magát az USA felsőbbrendűségének. Észak Korea erre nem hajlandó. Most meg már presztízs is közbeszól. A nyílt ellenszegülést rosszul kezelték Washingtonba, és ugye a Világ láthatja, hogy a császár meztelen.

  114. Az Usa Kínának nem parancsol, Oroszországnak nem parancsol,Izraelnek sem,mostmár új atomhatalomként Észak Kóreának sem , most komolyan kérdezem és akkor mi van ?
    Majd ha olyat tesz, akkor lerohanják, porig bombázzák behintik sóval a helyét.

  115. Érdekes egy felállás…
    Az USA megtehetné, hogy nagyvonalúan kivár, és deklarálja, hogy nem hisz kicsi Kim blöffjeinek, de ha az mégis lépne, akkor kő kövön nem marad náluk.
    Ha feltételezzük, hogy Kim tényleg csak blöfföl, akkor semmi gond, marad a béke.
    Ha viszont tényleg hajlandó lenne ilyen öngyilkos akcióra, akkor az USA felelőssége lesz, hogy nem védte meg időben magát és térségbeli szövetségeseit, hiába semmisítené meg az É.K.-iakat.
    Ha viszont ő lép elsőnek, akkor a kínaiak és oroszok ellencsapására számíthat, mert azok védeni fogják befolyási övezetüket, stratégiai helyzetüket.
    Ez a rókafogta csuka helyzet, amit csak Kim és rendszere öngyilkossága, vagy Amerika látványos engedményei oldhatnak fel, vagy marad a pattanásig feszülő bizonytalanság blöffcsatákkal.
    Kim nyerő helyzetben van, amennyiben csak a szája jár, és nem tesz semmi konkrétat, viszont porig alázhatja Amerikát tartósan az egész világ szeme előtt…

  116. Itt is jelezni szeretném, hogy a minap a világ elfeledkezett két szégyenteljes évfordulóról:
    augusztus 6. Hirosima
    augusztus 9. Nagaszaki

    Mi ezt ne tegyük és ne feledjük ezt a két szégyenteljes napot, ahol az Amerikai Egyesült Államok két olyan kisvárosra dobott nukleáris bombát, ahol katonai és ipari célpont zéró volt, ellenben egy csomó gyerek, nő és idős ember éldegélt.

    Közben a 2 milliós japán Kvantung-hadsereg vígan töltötte napjait Mandzsúriába, aminek a környékére sem ment a dicsőséges amerikai haderő.

  117. Szerintem már keresi a megfelelő helyszínt, honnan tudna önmaga ellen támadást színlelni a térségből, hogy megtámadhassa utána észak kóreát.Ügyesek ezek, meg fogják oldani.

  118. 87.Montezuma:
    „Senkire sem szeretek mutogatni, de az igazsághoz tartozik, hogy a kék színű kiemelés nem tőlem származik, nekem fogalmam sincs, hogy mit és hol olvasol.”

    Elnézést, hogy neked tulajdonítottam olyan írást, amit megtévesztő módon a bloggazda követett el.

    Mentségemre szolgáljon, hogy a bloggazda szerint „kizárólag CIA propagandát olvas”-sok, és ezért olyan browser plugint használok, ami a fehér hátteret feketére és a a betűket fehérre ( vagy az adott színre ) cseréli. Itt elveszett a kék színinformáció.

    „A gazdaság nem másodlagos kérdés”
    Ezért írtam, azt amit a felbomlása gazdasági okairól. Az egy eléggé logikus magyarázat szerintem. A nagy Kínai szerepre változatlanul nem adtál logikus érveket. A SZU felbomlásakor Kínai gazdaságilag közel nulla volt, ne a mostanival hasonlíts össze.
    És annyira kompetens az orosz vezetés, hogy változatlanul az egyoldalú export problémájával küzdenek.
    Kína SOKKAL jobban manegelte az átmenetet.

    „Csak jelezni szeretném, hogy erőteljesen formálódik az orosz-török-iráni tengely is,” kétségtelenül van közeledés, de az adott cikkre reagálva, azt azért megemlíteném, hogy a szankciók feloldásával, jó pár nyugati társasággal kötöttek szerződést az irániak, az olaj és gáz kitermelés okán. A diverzifikáció jó dolog, ezt ők is tudják.

    „Kim az USA szövetségese valójában.”
    Ez egy új, eredeti megközelítés, van benne logia.
    Az azért megjegyezném, hogy Dél-Korea és Japán nem csak ÉK-tól tart, hanem Kínától is. Lásd Dél-Kínai tengeri történések.
    Természetesen erősen ambivalens a helyzet, mert Kínával jól lehet üzletelni is, bár erősen lejt a pálya Kína felé.

  119. Tehát Kínai, Orosz hozzállás változás:

    1.) Egyöntetű ÉK szankciók kibővítését elfogadó ENSZ szavazás

    2.) Kína
    „Kínának egyértelművé kell tennie, hogy semleges lesz, ha Észak-Korea indít először olyan támadást, amely fenyegeti az Egyesült Államokat, de ha az Egyesült Államok és Dél-Korea támad először, és megpróbálják megdönteni az észak-koreai kormányt, akkor Kína meg fogja akadályozni őket ebben – írta pénteken a Kínai Kommunista Párt angol nyelvű hivatalos lapja, a Global Times.”

    Ergo egyik fél első csapását se támogatja.

    3.) Oroszország:
    „Ennek kapcsán Ozrov úgy fogalmazott: Trump reakciója érthető és jogos, a világon egyetlenegy országnak sem engedhető meg, hogy katonai csapással fenyegesse meg a másikat. A szenátor véleménye szerint egy hasonló helyzetben bármelyik másik ország is így reagálna. Ezzel együtt az pozíció, amelynek alapján Phenjan tárgyal, csak a helyzet romlásához vezet, mivel „a zsarolás sohasem vezethet elfogadható eredményekhez” – tette hozzá Ozerov.

    Oroszországot nyugtalanítja, hogy Észak-Korea nem a nemzetközi joggal összhangban viselkedik, ezzel kivívja az Egyesült Államok érthető válaszreakcióját, ráadásul ez a meglehetősen „forró” pont határai közelében található – jelentette ki a szenátor. ”

    „Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig a kormányközeli RT szerint kijelentette, hogy
    Oroszország nem fogad el egy olyan Észak-Koreát, amelynek atomfegyvere van.

    Lavrov arról is beszélt, hogy a mindkét oldalon egyre inkább elmérgesedő retorika ellenére reméli, hogy győzni fog a józan ész.”
    RT hivatkozás !!!

    Nehéz ezeket összerakva nehéz arra következtetni, hogy Oroszország és Kína teljes mellszélességgel ÉK mögött áll.

  120. 92. Tibor bá’
    A bocsánatkérést elfogadom, az előtte való indoklásodhoz annyit:
    Szerintem az ott leírtakat magadra is vonatkoztathatod.

    Két megjegyzés még:
    Én emlékszem arra, amikor kifejtetted, hogy a Nyugat-Kelet harcában a saját (blog) propaganda megengedett. Ezen nagyon meglepődtem és megmaradt bennem, mert ez szerintem élesen szembe megy „az értelmese emberek vitafóruma” elveivel, ahol elvileg a logikai érvek számítanak.

    Egy rakás cikket fordítasz, ami nemes dolog.
    Azonban jó pár olyan cikk van, ami eléggé egyoldalú. Ha valamilyen okból ezt szóvá teszik neked, vagy rá mutatnak a cikk tárgyi tévedéseire, akkor arra hivatkozol, hogy a cikk nem a Te véleményedet tükrözi.

    Konkrétan:
    „Ha a kiértékelésbe irreleváns dolgokat von be (pl.: É.K esti műholdképe)”
    Miért irreveláns az, hogy egy csodás PR ÉK városképre, ami a nagy fejlettségre utalva linkeltek, az éjszakai műholdképet ajánlom összehasonlítási alapként?

    Vagy emlékeztesselek a Causescu hatalmas Bukaresti sugárútjaira és palotáira?
    Az mutatja, hogy az akkori Románia mennyire fejlett volt?

    Azért örülök hogy az ÉK rendszer leírásánál eljutottál a „Normális élet folyik, csak sokkal nagyobb a fegyelem, mint Nyugaton,”-tól a
    „Pontosan tudom, milyen egy sztálinista diktatúra. „-ig.

  121. 127 – PZuj:
    Azt mindenki tudja, hogy kék betűkkel írom a saját véleményem (a posztokban is). Nektek akkor se lesz kék a betűtök, ha akarjátok. Tévedés kizárt. Montezuma annyira figyelmetlen, hogy még a nickemet se veszi észre, következeteset „bácsizik”. Naná, hogy félreértitek egymást.

    Szélsőségesen veszélyes világpolitikai helyzetben vagyunk. Én erre hívom fel a figyelmet, elemzem É.K. mit miért tesz, kit mi motivál, stb. Te pedig állandóan rámutatsz a társadalmi rendszerekből adódó (ha úgy tetszik egyes országokon belül uralkodó hatalmi struktúrából adódó) helyzetre, ráadásul messze nem objektíven, hanem a mélyen sértett ember elfogultságával. Azt visszautasítom, hogy propagandát folytatok. Persze néha-néha rossz „információhoz” nyúlhatok, de szándékosan valótlanságot nem írok le.

  122. Tibor bá’!

    Bocs, mostantól így írom a Hozzád intézett soraimat!

    PZuj!

    Kína rohamtempóban történő felemelkedése nem csak úgy magától történt és indult be, hanem volt egy pár évtizedes előkészítése a dolognak. Ez indult a nixoni nyitással és a SZU bedőlését követően vált igazán látványossá a dolog. A SZU bedőlése hatalmas, addig lekötött erőforrásokat szabadított fel Kínában is, ráadásul az oroszok új geostratégiai céljai miatt (erről írtam korábban) bizonyos területeken (katonai) rá is segítettek Kínára, brutálisan felgyorsítva a fejlődésüket. 1989-ben bevezetett Kína elleni nyugati szankciók (fegyvereladások) erre pluszban ráerősítettek.
    Az Egyesült Államoknak továbbá gazdasági/pénzügyi háttér erősítésként kellett Kína ahhoz, hogy a SZU-t ki tudják végezni, de ennek ára volt: egy felemelkedő új szuperhatalom, azaz maga Kína.

    Az orosz vonallal kapcsolatban azért felhívnám a figyelmed arra a Törökországra, aki – bár majdnem összeugrasztották Moszkvával – villámgyors pálfordulással Moszkva mellé állt, sőt, már a mai Törökország határait rögzítő 1923-as lausanne-i egyezmény érvényességét is feszegetik, miközben Európát és Németországot fenyegetik akár katonai oldalról is.
    http://transform.hu/index.php/hirek/44-hirek-kulfold/1215-erdogan-uj-kalifatusa
    Moszkva elő fogja segíteni az újoszmán mozgalmak sikerét a Közel-Keleten, Ankara pedig támogatást fog adni (meglátásom szerint szükség esetén katonait is) a kelet-európai – elsősorban az ukrán – kérdés rendezéséhez.
    Oroszország-Törökország-Irán összefogása alapjaiban fogja átrendezni az egész közel-keleti status quo-t, aminek geopolitikai oldalról globális szinten lesznek hatásai – nem véletlen, hogy az Amerika sebtében elszállította Incirlikről az 50 éve ott tárolt atomtölteteket is, mivel Törökország már nem megbízható partner…, igen finoman fogalmazva.

    Észak-Korea egy „szerelmi háromszög” kellős közepén áll, USA-Kína-Oroszország vetélkedő zajlik, ahol Dél-Korea és Japán csak másodkörös, de fontos statiszták. Ennek részletesebb kifejtését majd később, a lényeg annyi, hogy ÉK létét remekül fel- és kihasználja mindhárom katonai szuperhatalom.

  123. Ezt sem érdemes figyelmen kívül hagyni, persze ma MÉG csak egy kósza ötlet, de holnap – figyelve a villámgyors változásokat – konkrét török-orosz katonai szövetség is lehet akár Európa ellen!
    http://www.atv.hu/kulfold/20170808-torok-lap-harom-nap-alatt-lerohanjuk-nemetorszagot
    A törökök viszik a Balkánt illetve a Közel-Kelet egy részét, az oroszok pedig lenyomhatják a Baltikumot valamint Ukrajnát téphetik darabokra.

    Megjegyzés: a minap példátlan magyarellenes kirohanást intézett az ukrán média, a kelet-ukrajnai szakadárokkal egy szinten emlegetve a kárpátaljai magyarságot. Komoly kelet-európai katonai összeütközés sejlik fel, amiből Ukrajna mellett Lengyelország, Románia, Magyarország és Oroszország sem maradna ki.
    Ez kizárólag az USA érdeke lenne!

  124. Montezuma: Csak köszönetet mondhatok a rengeteg hírmorzsádhoz és azoknak összefüggéseire való rámutatására. (Az ÉKorea-i hamis hírterjesztés lehetőségére meg Tibor bának.)
    Ami eszembe jutott Szovjetunió széthullásával kapcsolatban, az az a rengeteg indok, amivel magyarázni próbálják. Amikor Gorbacsov nyilatkozott Csernobil kapcsán, akkor éppen az atomkatasztrófát jelölte meg, mint a széthullás indokát. Másik műsorban az afganisztáni háború volt a lehetséges ok a birodalom széthullásának. Amikor egyéb gazdasági okokról szólt az adott műsor, akkor midig az adott gazdasági történés volt a jelentős ok. Mindezek együttesen sosem hangzottak el. Csak az jutott eszembe, hogy Kínával is hasonló lehet a helyzet. Nem kétséges, hogy hozzájárult Szovjetunió széthullásához, de a fő okot én (és ez tényleg a saját nézőpontom), mégiscsak egy szovjet vezetés döntésében látom. Ha úgy döntöttek volna, hogy megtartják a birodalmat, akkor ma is létezne. A peresztrojka visszavezethető egyetlen külső okra?

  125. Üdv Gloucester!

    Minden nagy birodalom belülről omlott össze, ahogy mondani szoktam volt a gyarmatosítás a harctéren kezdődik de a fejekben/lelkekben ér véget. Az összeomlás pont fordítva: a fejekben/lelkekben kezdődik és a csatamezőn ér véget.

    A Szovjetunió felbomlásának valódi oka a belső újgenerációs hatalmi elit kapzsisága volt, akik secperc alatt lepaktáltak a Szovjetuniót anno megfinanszírozó és létrehozó nyugati bankárelittel és belevágtak a XX. század utolsó nagy lerablási projektjébe. A Jelcin-Gajdar vonal adta meg a kegyelemdöfést, a Szovjetunió akkora veszteségeket szenvedett egyetlen puskalövés nélkül, mintha újra játszották volna a második világháborút: a terület egyharmada egyik napról a másikra elveszett a lakossággal együtt, a gajdari sokkterápia pedig bő egy évtizedre a nyomorba küldte a lakosságot, aminek a vége többek között rengeteg (több millió!) meg nem született gyerek lett.

    Az orosz hatalmi elit végül félreállította Jelcint (szerencsére) és a hatalomba emelte a saját új kommisszárját, második Putyint. Emlékezzünk csak, hogyan is került Putyin a képbe!
    (Az első Putyin az orosz történelemben Raszputyin -azaz Raz Putin – volt, de ebbe most ne menjünk bele, mert okkult vonalra tévedünk és Tibor bá’ kivág innét. 😀 )

    Az összes külső tényező önmagában kevés lett volna a SZU kifektetéséhez, ha nem lett volna meg a belső vezetői rétegben a szándék és az érdek is hozzá. Ellenkező esetben egyébként jó eséllyel 1989 környékén kitört volna a harmadik világháború.

    Tehát valahol jót is tettek a világgal, csak közben az USA kapott vérszemet, a szó szerint ajándékba kapott egyetlen szuperhatalmi státuszával azonnal visszaélt és ámokfutásba kezdett. Ezért tart ma ott a világ, ahol…

  126. 128: Tibor bá’:
    „olyan browser plugint használok, ami a fehér hátteret feketére és a a betűket fehérre ( vagy az adott színre ) cseréli. Itt elveszett a kék színinformáció.

  127. 130.Montezuma:
    „Eddig akiket megszankciózott az USA, azoknál beindult a gazdasági növekedés. Irán és Oroszország után az új versenyző Észak-Korea:

    A szankcióknak idő kell, hogy kifejtsék a hatásukat…

    Ha olyan jól fejlődött Irán a szankciók alatt, megindokolnád, hogy miért kötötte meg nukleáris önkorlátozó egyezményt, USA, Orosz, Német stb. részvétellel, amiért cserébe feloldották a szankciók egy részét?

    Itt egy link az Iráni GDP-ről:
    https://tradingeconomics.com/iran/gdp-growth-annual
    Nagyon látványos a 2016-tól bekövetkező változás.
    A szankciók feloldása 2016 elején történt.

    Az orosz GDP növekedés ugyanazon az oldalon megtalálható.
    Itt bonyolítja a helyzetet az olajár esése, ami legalább annyira, ha nem jobban hat, mint a szankciók.

  128. PZuj:
    Nem vagyok közgazdász így nem tudom megmondani. Amit viszont látunk az annyi, hogy sem Észak-Korea, sem Irán, sem Oroszország nem rogyott össze, sőt, köszönik szépen de egészen jól elvannak 50-25-5 év szankciózás után/ellenére is.
    Az USA szankciói valójában hatástalanok, illetve egy hatása már van: az eddigi szövetségesei is lassan de biztosan szembefordulnak Amerikával, mivel pénz beszél kutya ugat.
    A GDP-ről azt hallottam magamnál okosabb emberektől, hogy puszta számmisztika az egész és nem is ez számít valójában a gazdasági erő mérésében.

  129. 131 – Motenzuma:
    3 nap alatt lerohanja Németországot? Nem kellene előbb ránézni a térképre?

  130. 139 – sama:
    Ez csak szöveg. Trumpnak nagy a pofája, mert mást nem tud csinálni. Kim-nek nagy a pofája, mert tudja, hogy következmények nélkül teheti. Amerikának egyre közelebb van a megszégyenítő meghátrálás. Kíváncsi vagyok, mit találnak ki, hogy fognak kihátrálni. Küldenek még egy anyahajót? 😀

  131. Tibor bá’!
    Persze, költői túlzás a 3 nap, de ne feledjük, hogy Németországban több millió török él, akiknek a jó része Erdogan szimpatizáns!
    Ha mégis beüt a ménkű és kitör a parasztgyalázat na meg összeáll egy jó kis orosz-török szövetség, akkor ha nem is három nap, de három hét alatt kényelmesen összejöhet a fiúknak a buli.
    Ettől függetlenül nem hiszek egy EU-orosz háborúban, de egy orosz támogatású török terjeszkedés a Közel-Keleten és egy török támogatást élvező Ukrajnát érintő rendes putyini pofán verés sanszosan ott lóg a levegőben.
    Elég, ha Ankara lezárja a Boszporuszt az amerikai hajók elől és közben ad némi légi felderítési támogatást Moszkvának miközben bezsarolja Németországot az ott élő törökökkel, hogy nyugi legyen közben.
    Bár a jelenlegi német haderő sok vizet nem tudna zavarna, ez is tény.
    Putyinék szerintem Trump lépéseit várják, nekik nagyon nem gond egy növekvő kínai-amerikai feszkó, ha pedig bejön, amit Trumpról írtam a Breaking posztban, akkor lesz nemulass egy-két helyen.

  132. 141 – Montezuma:
    Az igaz, hogy Németországban van 5 millió török, de ezek nem túl nagy hazafiak, ha azok lennének, akkor nem lennének Németországban. Ja, hogy ott magasabb az életszínvonaluk és ezt basszák szét Erdogan kedvéért? Na erre befizetnék!

  133. 141: „ha nem is három nap, de három hét alatt kényelmesen összejöhet a fiúknak a buli”

    Minek? Mit kezdene a mai Törökország fél Dél-Európával? Oroszország egy lerohadt Ukrajnával, vagy a nem túl jelentős Baltiakkal?

    Jelenleg mindenkinek a status quo a legjobb…

    Ezt cseszi szét a hülye Kim a handabandázásával. És emiatt lehet, hogy nem is Trump fogja pofánvágni erőből, hanem Kína – hátulról.

  134. Egy élő személynek fájhat egy presztizsveszteség lehetnek kellemetlen következményei is , Amerika és Trump magasról leszarja.
    Nehogymá elhiggyem, hogy imidzsre játszanak !
    Sokkal komolyabb dolgokról van itt szó minthogy
    „mit fognak akkor szólni a Szabóék drágám ?”

  135. Tibor bá’
    Ha abból indulok ki, hogy a második generációs betelepült muszlimok radikalizálódnak mindenhol…, a törökökért sem tenném a tűzbe a kezem.
    Néhány német nagyvárosban a török negyedbe már évek óta be sem megy a német rendőr, szerintem ne becsüljük alá azt az 5 milla törököt, ha csak az 1%-uk behülyíthető (ennyit simán megszavazok) az is 50 ezer vadbarmot jelent.
    Lásd Nápolyt és a megfutamodó olasz katonákat a muszlim bevándorlók elől (A videó megtekintéshez a tartalom miatt be kell jelentkezni!):
    https://www.youtube.com/watch?v=0rVYMJP6trE&feature=youtu.be

    Observer
    Ukrajna sokkal fontosabb az oroszoknak, mint gondolod, az USA ép 5 haditengerészeti támaszpont építését tervezi az ukrán tengerparti sávban! A kiszivárgott amerikai katonai tervek miatt Putyin hosszabb távon nem engedheti meg, hogy Ukrajna úgy folytassa tovább, ahogy a Majdan óta teszi – ne feledjük, az ukrán határtól Moszkva cirka 800 km-re van légvonalban.

  136. Kis kiegészítés:

    Az amerikai légierő bevethetőségéről és harckészültségéről:
    https://www.militarytimes.com/news/your-air-force/2017/08/12/less-than-half-of-the-us-bomber-fleet-is-ready-to-fight-tonight/#.WY8TssdnZ-g.twitter

    Reality check: About 70% of Marine Corps fighter jets, 50% Navy fighter jets, 50% of USAF B-1 bombers can’t fly right now after budget cuts
    https://twitter.com/LucasFoxNews

    Azaz per pillanat az USA légierejének nagyjából a fele van bevethető státuszban, természetesen a bevethető géppark még így is igen komoly, de meg sem közelíti a papírforma szerintit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük