(2152) Mi a probléma Észak Koreával?

VIP.225.

 

Mike Whitney esszéjének a felhasználásával

Középiskolás koromban, 1951 környékén dúlt a koreai háború észak és dél között, de valójában az északiakat támogató Kína és a déliek, vagy helyettük harcoló Amerika között. Az északiakat természetesen a Szovjet Unió is támogatta (na meg mi is). Ez egy igen komoly erőpróba volt a világ kommunistái és a kapitalistái között. Az osztályban volt egy külön faliújság a háború menetéről, és persze tőlünk el volt várva, hogy drukkoljunk az északiaknak (felajánlások, stb.). A falújságon volt egy koreai térkép, ami gombostűkkel naponta frissítve jelezték a harcok pillanatnyi állását. Szóval elég jelentős kultusz alakult ki a csatározások mentén. Aztán 1953 nyarán kötöttek egy fegyverszünetet, mivel a háborút az amerikaiak a földön nem voltak képesek megnyerni, és már nem volt mit lebombázni. A két Koreát egymástól elválasztva az É 48 szélességi fok volt a határvonal közöttük. Aztán az egész csetepatét szép csendben elfelejtettük, egészen addig, amíg É.Korea nem kezdett el atombombákat robbantgatni. Ekkor derült ki, hogy 64 évvel később még mindig „csak” tűzszünet van az USA és É.Korea között. Szóval elméletben még tart a háború, csak éppenséggel félbeszakították egy tűzszünettel. Most viszont az „új seprő jól seper” Donald Trump pontot akar tenni a dolog végére, mert az ENSZ-nél sikerült elérnie, hogy É.Korea ne építsen atombombát, amivel egy kicsit elkéstek, mert atombomba már van, fel is robbantottak belőle vagy hatot, de állítólag van hasadó anyaguk még legalább 40 bombára.

Azonban Washington utálja, ha egy országot nem tud maga alá gyűrni, ezért a tűzszünet megkötése után azonnal belekezdett É.Korea megfojtásába. Folytatta a kommunista ellenes propagandát: „A háború berekesztését követő 64 év alatt Washington lehetőségeinek határain belül mindent megtett, hogy a kommunista országot megbüntesse, megalázza, és keserűséget okozzon nekik. Éhezést okoztak az országnak, megakadályozták, hogy nyugati valutákhoz vagy piachoz jussanak. Bénító szankciókkal gátolták a gazdasági fejlődésüket, és végül közvetlenül a határ mentén rakétakilövő rendszereket telepítettek.”

Mi csak annyit tudtunk (ma is), hogy szörnyű elnyomás uralkodik É.Koreában, állandó éhínség honol. De azt nem tették hozzá, hogy a határ mentén Amerika D.Koreával együtt évente kétszer tart hadgyakorlatot, a tavaszi vetéskor és az őszi betakarításkor. Ezzel egy időben É.Korea kénytelen másfél millió embert készültségbe helyezni, akik különben a földeken dolgoznának.

Tárgyalásokról szó sem lehet, mert Washington nem hajlandó asztalhoz ülni egy ilyen pici országgal, helyette Kínát piszkálja, hogy diplomáciai úton továbbítsa Washington ultimátumait. Az USA természetesen abban reménykedik, hogy É.Korea egy napon beadja a derekát, és azt tesz, amit Uncle Sam előír a számára.

Azonban É.Koreának esze ágában sincs beadni a derekát, és annak sincs semmi jele, hogy valaha is meg fogja tenni. Ehelyett kifejlesztettek egy kisebb nukleáris arzenált abból a célból, hogy megvédjék magukat, amennyiben Washington háborút indítana ellenük. A világon nincs egy másik ország, akiknek nagyobb szükségük lenne atomfegyverekre, mint É.Koreának. Ezt persze nem fogadják el azok az amerikaiak akiknek agyát sikeresen fehérre mosta a FOX és a CNN.

És legyünk őszinték, az egyetlen ok, amiért Kim Jong Un nem osztozott Saddam és Gadhafi sorsával a) mert É.Korea alatt nincs egy hatalmas nyersolaj tenger, b) É.Korea képes Seoult, Okinavát, és Tokiót percek alatt füstölgő romhalmazzá változtatni. Ha Kim-nek nem állna rendelkezésre WMD, úgy már rég megelőző csapást kellett volna elszenvednie. Nukleáris fegyverek birtoklása az egyetlen ismert ellenszer az amerikai kalandor politikára.”

Ehhez még hozzátenném, hogy Kim azt is kitalálhatja, hogy egy 100 megatonnás atombombát felvisz egy tengeralattjáróra, majd egy másik tengeralattjáró kíséretében elmennek jó közel Los Angeles-hez, ahol a bombás tengeralattjáró személyzete átmegy a másikba. Az ott hagyott tengeralattjárót pedig időzítve felrobbantják.

Érdemes annak taglalása is, miért tart É.Korea az amerikaiaktól 64 évvel a fegyverszünet megkötése után is?

„Az 1950-es évek elején, a koreai háború alatt Amerika több bombát dobott le É.Koreára mint a II. világháború alatt a teljes távol keleti hadszíntérre. A folyamatos szőnyegbombázások során 32.000 tonna napalmbombát szórtak le, sok esetben szándékosan a civil lakosságot célozva. Sok ezer civil áldozatot követelve több kárt okoztak, mint amennyire szükség lehetett. A három éves háború alatt megölték a civil lakosság 20 százalékát. Az amerikai légierő tábornoka, Curtis LeMay a koreai háború alatt a stratégiai parancsnokság vezetője 1984-ben így nyilatkozott Dean Rusk leendő amerikai külügy miniszternek: ’Az Egyesült Államok Koreában mindent lebombázott, ami mozgott, minden téglát, ami egy másikon helyezkedett el.’ Miután nem volt több lebombázható város, bombázni kezdték a vízerőműveket, a mezőgazdasági irrigáló gátakat, amivel megsemmisítették a leendő terméseket.”

Phenjan-t ért napalmos támadás után a város, illetve, ami abból maradt, napokig égett. A félmillió lakósból mindössze 50.000 marad életben. Mindezeket az amerikaiak tökéletesen elfelejtették, de nem az észak koreaiak.

„Az Asia-Pacific Journal szerint az Egyesült Államok több mint 2 millió embert ölt meg egy olyan országban, amely semmilyen veszélyt nem jelentett a nemzeti biztonságra. A koreai háború, csak úgy, mint a Vietnámi háború nem volt semmi más, mint egy erőfitogtatás, amire Amerikának időnként szüksége van, ha már túlzottan unja magát, vagy szüksége van a legújabb fegyverek kipróbálására. Amerika semmit se nyerhetett a koreai agressziójával. Nem volt ez semmi más, mint birodalmi rosszindulat, amihez hasonlót már többször láthattunk az elmúlt időkben.”

Az Asia-Pacific Journal gondozásában megjelent 1950-1960 Észak Korea elpusztítása és újjáépítése című esszé szerint: „Víztározók, öntöző rendszerek, gátak, lakóközpontok mind le lettek bombázva, egyenlővé téve a földdel. Semmit se hagytak épen. Ha mozgott, lelőtték, ha nem mozgott, lebombázták. Amerika a háborút nem tudta megnyerni, tehát az országot egy lakhatatlan romhalmazzá változtatta.’ Éhezzenek, fagyjanak meg, egyenek gyomokat, gyökereket, és rágcsálókat, ha életben akarnak maradni. Aludjanak árkokban, és a romok között. Minket ez nem érdekel, mi vagyunk a világ urai. Isten áldja Amerikát!

„Amerika így működik és ez semmit se változott amióta a 7. Lovas ezred Wounded Knee-ben kiirtott 150 férfit, nőt és gyereket több mint 100 évvel ezelőtt. [utalás az utolsó indián legyilkolásra] Tanulják meg, aki Uncle Sam útjába áll, az mind így jár.”

Az amerikai barbarizmus az észak koreai emberek agyába beégetődött. Bár mekkora legyen is az ára ennek a megismétlődését nem engedhetik meg. Bár mekkora is legyen az ára, képesnek kell lenniük megvédeni magukat. Legfontosabb szempont az önvédelem.”

„Kérdés, hogy lenne-e módja annak, hogy a jelenlegi állapotot felszámolják ami Phenjan és Washington között fennáll? Természetesen………..

___________________________________________________________________________
A teljes VIP.225. anyagot a VIP előfizetőknek elküldöm E-mailben. Kapcsolat felvétel: evatibor#t.online,hu

__________________________________________________________________________

The Problem is Washington, Not North Korea

By Mike Whitney

Washington has never made any effort to conceal its contempt for North Korea. In the 64 years since the war ended, the US has done everything in its power to punish, humiliate and inflict pain on the Communist country. Washington has subjected the DPRK to starvation,  prevented its government from accessing foreign capital and markets, strangled its economy with crippling economic sanctions, and installed lethal missile systems and military bases on their doorstep.

Negotiations aren’t possible because Washington refuses to sit down with a country which it sees as its inferior.  Instead, the US has strong-armed China to do its bidding by using their diplomats as interlocutors who are expected to convey Washington’s ultimatums as threateningly as possible.  The hope, of course, is that Pyongyang will cave in to Uncle Sam’s bullying and do what they are told.

But the North has never succumbed to US intimidation and there’s no sign that it will. Instead, they have developed a small arsenal of nuclear weapons to defend themselves in the event that the US tries to assert its dominance by launching another war.
There’s no country in the world that needs nuclear weapons more than North Korea. Brainwashed Americans, who get their news from FOX or CNN, may differ on this point, but if a hostile nation deployed carrier strike-groups off the coast of California while conducting massive war games on the Mexican border (with the express intention of scaring the shit of people) then they might see things differently. They might see the value of having a few nuclear weapons to deter that hostile nation from doing something really stupid.

And let’s be honest, the only reason Kim Jong Un hasn’t joined Saddam and Gadhafi in the great hereafter, is because (a)– The North does not sit on an ocean of oil, and (b)– The North has the capacity to reduce Seoul, Okinawa and Tokyo into smoldering debris-fields.  Absent Kim’s WMDs,  Pyongyang would have faced a preemptive attack long ago and Kim would have faced a fate similar to Gadhafi’s.  Nuclear weapons are the only known antidote to US adventurism.

The American people –whose grasp of history does not extend beyond the events of 9-11 — have no idea of the way the US fights its wars or the horrific carnage and destruction it unleashed on the North.  Here’s a short  refresher that helps clarify why the North is still wary of the US more than 60 years after the armistice was signed.  The excerpt is from an article titled “Americans have forgotten what we did to North Korea”, at Vox World:

“In the early 1950s, during the Korean War, the US dropped more bombs on North Korea than it had dropped in the entire Pacific theater during World War II. This carpet bombing, which included 32,000 tons of napalm, often deliberately targeted civilian as well as military targets, devastating the country far beyond what was necessary to fight the war. Whole cities were destroyed, with many thousands of innocent civilians killed and many more left homeless and hungry….

According to US journalist Blaine Harden:  “Over a period of three years or so, we killed off — what — 20 percent of the population,” Air Force Gen. Curtis LeMay, head of the Strategic Air Command during the Korean War, told the Office of Air Force History in 1984. Dean Rusk, a supporter of the war and later secretary of state, said the United States bombed “everything that moved in North Korea, every brick standing on top of another.” After running low on urban targets, U.S. bombers destroyed hydroelectric and irrigation dams in the later stages of the war, flooding farmland and destroying crops……

“On January 3 at 10:30 AM an armada of 82 flying fortresses loosed their death-dealing load on the city of Pyongyang …Hundreds of tons of bombs and incendiary compound were simultaneously dropped throughout the city, causing annihilating fires, the transatlantic barbarians bombed the city with delayed-action high-explosive bombs which exploded at intervals for a whole day making it impossible for the people to come out onto the streets. The entire city has now been burning, enveloped in flames, for two days. By the second day, 7,812 civilians houses had been burnt down. The Americans were well aware that there were no military targets left in Pyongyang…

The number of inhabitants of Pyongyang killed by bomb splinters, burnt alive and suffocated by smoke is incalculable…Some 50,000 inhabitants remain in the city which before the war had a population of 500,000.” (“Americans have forgotten what we did to North Korea“,  Vox World)

The United States killed over 2 million people in a country that posed no threat to US national security. Like Vietnam, the Korean War was just another  muscle-flexing exercise the US periodically engages in whenever it gets bored or needs some far-flung location to try out its new weapons systems. The US had nothing to gain in its aggression on the Korean peninsula, it was mix of imperial overreach and pure unalloyed viciousness the likes of which we’ve seen many times in the past. According to the Asia-Pacific Journal:

“By the fall of 1952, there were no effective targets left for US planes to hit. Every significant town, city and industrial area in North Korea had already been bombed. In the spring of 1953, the Air Force targeted irrigation dams on the Yalu River, both to destroy the North Korean rice crop and to pressure the Chinese, who would have to supply more food aid to the North. Five reservoirs were hit, flooding thousands of acres of farmland, inundating whole towns and laying waste to the essential food source for millions of North Koreans.10 Only emergency assistance from China, the USSR, and other socialist countries prevented widespread famine.” (“The Destruction and Reconstruction of North Korea, 1950 – 1960”, The Asia-Pacific Journal, Japan Focus)

Repeat: “Reservoirs, irrigation dams, rice crops,  hydroelectric dams, population centers” all napalmed, all carpet bombed,  all razed to the ground. Nothing was spared. If it moved it was shot, if it didn’t move, it was bombed. The US couldn’t win, so they turned the country into an uninhabitable wastelands.   “Let them starve. Let them freeze.. Let them eat weeds and roots and rodents to survive. Let them sleep in the ditches and find shelter in the rubble. What do we care? We’re the greatest country on earth. God bless America.”

This is how Washington does business, and it hasn’t changed since the Seventh Cavalry wiped out 150 men, women and children at Wounded Knee more than century ago. The Lakota Sioux at Pine Ridge got the same basic treatment as the North Koreans, or the Vietnamese, or the Nicaraguans, or the Iraqis and on and on and on and on. Anyone else who gets in Uncle Sam’s way, winds up in a world of hurt. End of story.

The savagery of America’s war against the North left an indelible mark on the psyche of the people.  Whatever the cost, the North cannot allow a similar scenario to take place in the future. Whatever the cost, they must be prepared to defend themselves. If that means nukes, then so be it. Self preservation is the top priority.

Is there a way to end this pointless standoff between Pyongyang and Washington, a way to mend fences and build trust?

Of course there is. The US just needs to start treating the DPRK with respect and follow through on their promises. What promises?

No Advertising – No Government Grants – This Is Independent Media

Get Our Free Daily Newsletter

You can’t buy your way onto these pages

The promise to built the North two light-water reactors to provide heat and light to their people in exchange for an end to its nuclear weapons program. You won’t read about this deal in the media because the media is just the propaganda wing of the Pentagon. They have no interest in promoting peaceful solutions. Their stock-in-trade is war, war and more war.

The North wants the US to honor its obligations under the 1994 Agreed Framework. That’s it. Just keep up your end of the goddamn deal. How hard can that be?   Here’s how Jimmy Carter summed it up in a Washington Post op-ed (November 24, 2010):

“…in September 2005, an agreement … reaffirmed the basic premises of the 1994 accord. (The Agreed Framework) Its text included denuclearization of the Korean Peninsula, a pledge of non-aggression by the United States and steps to evolve a permanent peace agreement to replace the U.S.-North Korean-Chinese cease-fire that has been in effect since July 1953. Unfortunately, no substantive progress has been made since 2005…

“This past July I was invited to return to Pyongyang to secure the release of an American, Aijalon Gomes, with the proviso that my visit would last long enough for substantive talks with top North Korean officials. They spelled out in detail their desire to develop a denuclearized Korean Peninsula and a permanent cease-fire, based on the 1994 agreements and the terms adopted by the six powers in September 2005….

“North Korean officials have given the same message to other recent American visitors and have permitted access by nuclear experts to an advanced facility for purifying uranium. The same officials had made it clear to me that this array of centrifuges would be ‘on the table’ for discussions with the United States, although uranium purification – a very slow process – was not covered in the 1994 agreements.

Pyongyang has sent a consistent message that during direct talks with the United States, it is ready to conclude an agreement to end its nuclear programs, put them all under IAEA inspection and conclude a permanent peace treaty to replace the ‘temporary’ cease-fire of 1953. We should consider responding to this offer. The unfortunate alternative is for North Koreans to take whatever actions they consider necessary to defend themselves from what they claim to fear most: a military attack supported by the United States, along with efforts to change the political regime.”

(“North Korea’s consistent message to the U.S.”, President Jimmy Carter, Washington Post)

Most people think the problem lies with North Korea, but it doesn’t. The problem lies with the United States; it’s unwillingness to negotiate an end to the war, its unwillingness to provide basic security guarantees to the North, its unwillingness to even sit down with the people who –through Washington’s own stubborn ignorance– are now developing long-range ballistic missiles that will be capable of hitting American cities.

How dumb is that?

The Trump team is sticking with a policy that has failed for 63 years and which clearly undermines US national security by putting American citizens directly at risk. AND FOR WHAT?

To preserve the image of “tough guy”,  to convince people that the US doesn’t negotiate with weaker countries,  to prove to the world that “whatever the US says, goes”?   Is that it?  Is image more important than a potential nuclear disaster?

Relations with the North can be normalized,  economic ties can be strengthened, trust can be restored, and the nuclear threat can be defused. The situation with the North does not have to be a crisis, it can be fixed. It just takes a change in policy, a bit of give-and-take, and leaders that genuinely want peace more than war.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

49 gondolat erről: „(2152) Mi a probléma Észak Koreával?

  1. Nos ez igen tisztességes összefoglalása a lényegnek – ami nem más mint a félregombolt mellény visszagombolása…
    Enélkül nem ússza meg az emberiség, hogy „Elegendő harc, hogy a multat be kell vallani.” De hála a fejlődésnek, mindezt ma már globálice lehetséges, nincs kis-ország, nagy-ország amikor ma már egyetlen ország az egész Föld…
    A mellény visszagombolása nélkül soha nem tudjuk meg miért jutottunk ide – de azt sem, hogy merre tovább? Ennek van most ideje.
    Köszönjük Tibor bá!

  2. Egy egy hosszabb történelmi periódus, konfliktusos, háborús eseményeit mindkét fél a maga felé hajló módon keretezi.
    A másik fél gaztetteit, felnagyítja a magáét kisebbíti,a saját érdemeit és a másikét más más transzformációnak veti alá.
    Így van ez az egyes személyek és így a törzsek ,népek, vallások , országok életében is.
    A két kanonizált történet, sokszor köszönőviszonyban sincsen.
    A mindenkori torzsalkodás erőzés rivalizálás folyik a tudati reprezentánsokban is a médiában és a történelemtudományban.
    Aki erősebb az szokta bitorolni az „igazságot” is.
    Így van ez legalább 7 000 éve azóta vannak írásos feljegyzések, gyanítható, hogy az ezt megelőző több százezer évesre becsült prehistorikus időszakban sem volt másképpen.
    Az egyes sérelmeket és elszenvedett károkat, háborús bűncselekmény sorozatokat, nem lehetséges egzaktul összemérni, mindenki kialakítja a véleményét.
    Mindig megjelenik az elfogultság.
    Tibor bá’ ez esetben fölöttébb meggyőző, maximálisan egyetértek vele.

  3. 2 – Barcelona:
    Nem ez az első alkalom, hogy kifejted relativizáló álláspontodat, amit különben minden odafigyelő ember jól ismer. Felesleges többször felhívni rá a figyelmet. Viszont kifogásolom, hogy nem veszed észre, általában akkor jegyzünk meg valamit, ha az jócskán meghaladja az ismert vagy „elfogadható” mértéket. Mindenki lop, de amit most a Fidesz csinál, az kiérdemli a megjegyzést. Minden ország a saját érdekét nézi, de amit az USA csinál, az felháborító. Mindenki szépít (ahogy megjegyezted) de amit összemanipulál, összehazudozik az amerikai szajha média az már elképesztő. É.Korea esetében is vannak szemét dolgok. Először is „véres” diktatúra, de nem ez volt az első eset a világ történelemeben, amikor egy diktátor (vagy király) megöli a riválisát, vagy megöleti azt, aki útjában áll. És ez benne van az amerikai „demokráciában” is. De most a tét az emberiség kihalása, nem lehet elhallgatni azt, hogy az amerikai szajha média az egész világot puhítja Kim ellen, hogy Amerika viselkedése indokolttá váljon. Ilyen indok volt Szaddam WMD birtoklása is, vagy Asszad „gáztámadása”.

  4. „A konfliktus akkor vált nyílt háborúvá, amikor 1950. június 25-én az északi csapatok – kínai és szovjet támogatást élvezve – támadást indítottak Dél-Korea ellen. Ugyanezen a napon az ENSZ BT inváziónak minősítette az északi támadást és azonnali tűzszünetre szólított fel.[2] Június 27-én a szervezet 83. számú határozatában döntött egy nemzetközi ENSZ kontingens felállításáról és kiküldéséről, amely 90%-ban az Egyesült Államok, valamint húsz más ország által felajánlott fegyveres erőkből állt össze.” – Wiki

    Én ebből azért azt szűröm le, hogy É-Korea a hunyó. Minden más ennek a folyománya. De nyugodtan lehet továbbra is pátyolgatni a diktátort…

    „Jogilag máig tart a háború, mivel a felek csupán tűzszünetet kötöttek 1953-ban,[3] amelynek felmondásával Észak-Korea 1994 óta már legalább hat alkalommal fenyegetett, és végül 2013 márciusában hivatalosan fel is mondott” – Wiki

    Hm. 😉 De facto az USA és Észak-Korea háborúban áll. Csak egyelőre még nem lőnek…

  5. Tibor bá
    Remek összefoglalása a dolgoknak.
    Amerika a világ igazságos, jóravaló rendörének igyekszik mutatni magát, miközben a fene sem tudja, hogy ki nevezte ki öket rendőrnek, ki kérte fel öket erre a szerepre, ugyanakkor a pokolravaló szajhamédia minden erejével azon van, hogy a világgal elhitesse Amerika önfeláldozó szerepét a világ javára végzett munkája során.
    Emlékszem valamelyik amerikai lap nyavalygására nem sokkal a vietnami háború befejezése után, miután valahol valaki feltette a kérdést, hogy mi értelme volt az egésznek, hiszen Amerika jóformán semmit a háborúval nem nyert, hogy azt mondja ez a bértollnok:
    Amerikának köszönet jár a világtól , hiszen közel 50 milliárd dollárt áldozott a háborúra, ami tulajdonképpen-igy a szennylap- a kommunizmus elleni harc lévén , a kommunisták ázsiai terjeszkedését volt hivatva megállitani!
    Egy frászt!
    Köztudomásu volt, hogy Amerikának kellett egy mondvacsinált gyakorlótér az akkori új fegyverek élesbeni kipróbálására.
    Ennyi.
    God bless America?
    Nem.
    Fene vinné Amerikát a pokolba.

  6. 4 – Observer:
    Ez persze így messze nem a teljes képet adja, mert egy szó se esik az előzményekről. A lényeg az, hogy a japánok 1910-ben bekebelezték Koreát. 1945-ben, az atombombák ledobása után Japán kapitulált, és természetszerűen elvesztette megszállt területeit. Erre az eseményre Korea nem volt felkészülve. A leendő fővezéri posztra ketten is pályáztak, a Moszkvában tanult Kim Il-sung, és az Amerikában tanult Syngman Rhee. Az előző északon szervezkedett, az utóbbi pedig délen. Lényegében egy polgárháborúról beszélhetünk, ahol természetszerűen Sztálin Kim Il-sung mögé állt, míg Truman be volt szarva a kommunista terjeszkedéstől, tehát Syngman Rhee-t támogatta. Innen lehet folytatni. Ez egy sima polgárháború lett volna, de a két győztes nagyhatalom azonos vehemenciával ki akarta terjeszteni saját befolyását minél több országra. Végül is (az én olvasatomban) a mai helyzet annak köszönhető, hogy Amerika saját érdekét védve mindenbe beavatkozott. Majd a tűzszünet után alattomos módszerekkel gáncsolta Északot. Az SZU hasonlót nem tett Déllel, valószínűleg mert nem volt rá képes.

  7. szoval a konfliktus ugy kezdodott, hogy az ellenfel visszautott. ertem.

  8. A rádió éjféli hirösszefoglalójából megtudhattuk, hogy a mai nap folyamán massziv orosz katonai szerelvények tertottak az É.K. határ irányába.
    A müholdak felvételei szerint sok és rendkivül hosszú, 1-1,5 km. és gyakran 2 mozdony által vontatott szerelvényekről van szó, ami hatalmas rakománymennyiséget jelent.
    A szokatlanul élénk, elsöbbséget élvezö katonai forgalom miatt komoly fennakadások voltak f0leg Vlagyivosztok környékén a vidéki mellékvonalakon a polgári szerelvények menetrendjében
    Ezzel küld bennünket aludni a rádió..
    Mi az istenre készülhet Oroszország ???

  9. Értem én, meg van is benne valami, sőt valóban, a jueszéj világhatalom és arra törekszik, hogy az egész bolygót a befolyása alá vonja.

    DE, miért is lett volna rossz É.Kórea számára, ha 60 évvel ezelőtt Usa befolyás alá kerül és nem Kína és Oroszország befolyása alá?

    Dél Kórea az Usa befolyása – ha úgy tetszik uralma alá került – és hol tart ma É. Kóreához képest?
    Ha a kis pufi eltűnne és É. Kórea nem állna ellent, hanem egyesülni szeretne déllel, akkor miért is bombáznák szarrá? Lehetne akár egy NDK-NSZK egyesülési történet is, amivel a volt NDK nagyon is jól járt.

    Nem rossz a cikk egyébként, mert jól bemutatja az USA – a lakájmédia által leplezni próbált – mocskos, erőszakos arcát, de nem is túl jó, mert valahogy kimaradt az észak kóreaiak szenvedésének felősségéből Kína és Oroszország szerepének bemutatása.

    Szóval az olvasó melyik Kóreát választaná, ha választania kellene a kettő között, hogy ott éljen? Jobban jártak volna az észak kóreai emberek, ha Usa befolyás alá kerülnek? Azt hiszem, ez nem kérdés. Tehát nem olyan egyszerű ez.

  10. „North Korean state media warned the United States of a „super-mighty preemptive strike” after U.S. Secretary of State Rex Tillerson said the United States was looking at ways to bring pressure to bear on North Korea over its nuclear program.

    U.S. President Donald Trump has taken a hard line with North Korean leader Kim Jong Un, who has rebuffed admonitions from sole major ally China and proceeded with nuclear and missile programs in defiance of U.N. Security Council sanctions.

    The Rodong Sinmun, the official newspaper of the North’s ruling Workers’ Party, did not mince its words.

    In the case of our super-mighty preemptive strike being launched, it will completely and immediately wipe out not only U.S. imperialists’ invasion forces in South Korea and its surrounding areas but the U.S. mainland and reduce them to ashes,” it said.”
    SEOUL, April 20 (Reuters)

  11. „n February 2012, North Korea announced that it would suspend uranium enrichment at the Yongbyon Nuclear Scientific Research Center and not conduct any further tests of nuclear weapons while productive negotiations involving the United States continue. This agreement included a moratorium on long-range missiles tests. Additionally, North Korea agreed to allow IAEA inspectors to monitor operations at Yongbyon. The United States reaffirmed that it had no hostile intent toward the DPRK and was prepared to improve bilateral relationships, and agreed to ship humanitarian food aid to North Korea.[30][31][32] The United States called the move „important, if limited”, but said it would proceed cautiously and that talks would resume only after North Korea made steps toward fulfilling its promise.[30] However, after North Korea conducted a long-range missile test in April 2012, the United States decided not to proceed with the food aid.”

    Tibor bá’:
    Korábban megállapítottad, hogy a koreai vezér egy örült diktátor, aki miatt USA joggal tart, hogy a nemzetbiztonságát veszélyezteti.

    Most ez írtad (idézted) a cikkben:
    „amiért Kim Jong Un nem osztozott Saddam és Gadhafi sorsával a) mert É.Korea alatt nincs egy hatalmas nyersolaj tenger, b) É.Korea képes Seoult, Okinavát, és Tokiót percek alatt füstölgő romhalmazzá változtatni. Ha Kim-nek nem állna rendelkezésre WMD, úgy már rég megelőző csapást kellett volna elszenvednie. Nukleáris fegyverek birtoklása az egyetlen ismert ellenszer az amerikai kalandor politikára.””

    Csak az a probléma, hogy
    a.) még hadiállapotban állnak
    b.) Kína meg Oroszország meg támogatja őket, ahogyan a múltban is tették.
    Akkor is volt atomfegyvere az USA-nak, de a kínai-orosz támogatással kihozták döntetlenre.

    Gondolod, hogy ha Észak-Koreának nincs olaja, és nem lenne atomfegyvere, akkor megérné a kockázat az USA-nak, hogy Kínát és az Oroszokat is magára haragítsa?
    A semmiért?
    Mert most még a kommunista terjeszkedést se lehet felhozni érvként.

    Vajon miben különbözik Észak-Korea példája Vietnámétól, amely országot érdekes módon a háború után nem rohantak le az amerikaik.
    Nekik sincs olajuk, és még atomfegyverük sincs.
    És mégis, a történetek ellenére egészen meglepő módon, normális viszonyuk van az USA-val.

    A mostani eszkalációban nagy szerepet játszott az Észak-Koreai fegyverkezési program és Dél-Korea, Japán és USA azzal való folyamatos fenyegetése.
    A mostani kínai reakciókból ítélve ez már őket is kezdi zavarni.

    Érdemes elolvasni az ide vonatkozó wiki cikkeket (ezt lehet elérni a leghamarabb, tele van hivatkozásokkal), mindkét oldalról árnyalja a képet.
    Ezekről, azaz az Észak-Koreát negatív színben feltüntető tényekről valamiért az idézett cikk nem tesz említést.

    Szóval ha a nyugati, magyar „lakálymédia” elfogult az egyik irányban, akkor az idézett cikk elfogult a másik irányban.

  12. 10 – PZuj:
    Az nem megy, hogy belinkelsz 30 sor angol szöveget és azt várod, hogy én fordítsam le. Ráadásul a szöveg nem fair. Egy példa: „North Korean state media warned the United States of a “super-mighty preemptive strike” [É.Korea állami médiája figyelmeztette az Egyesült Államokat egy szuper méretű megelőző csapással] És akkor lehet hirdetni, hogy É.Korea megelőző csapással fenyeget. Ez olyan, mint amikor azt hirdették, hogy az iráni elnök Izraelt le akarja söpörni a térképről, ami totális félrefordítás volt. Most csak a mondatot ragadták ki a környezetből. A teljes hír úgy szól, amennyiben az USA megtámadja őket (hagyományos fegyverekkel) ők fognak először nyúlni az atombombához. És ez teljesen ésszerű. Konvencionális fegyverekkel az USA percek alatt letarolja őket. Kénytelenek atomhoz nyúlni. Nagyon jól tudják, hogy ha atomhoz nyúlnak, akkor É.Korában kő kövön nem marad, de más eszközük nincs, mint fenyegetnek hatalmas rombolás okozással. Talán így el tudják kerülni a háborút.

    És van egy alapvető hiba. Amerikai nyomásra az ENSz betiltotta az atombomba előállítást.És erre hivatkozva baszakodik Washington évek óta. Micsoda aljas banda, atomot fejleszt. Elnézést kérek! É.Korea és az USA hivatalosan háborúban állnak. Két hadviselő fél közül, hogy lehet betiltani az egyiknek, hogy olyan fegyvert állítson elő, amivel a másik már rég rendelkezik? Úgy, hogy amerikai nyomásra. Innentől kezdve nincs értelme, hogy vitatkozzak veled.

  13. 9: Teljes mértékben egyetértek.

    Az atomfegyver fejlesztése és az azzal való fenyegetés nem Észak-Korea érdeke, hanem a hatalmát féltő elit eszeveszett kapálódzása.

    Az Észak-Koreában élő szerencsétleneknek nem „függetlenségre” lenne szükségük, hanem rizsre meg közvilágításra.

    „Szóval az olvasó melyik Koreát választaná, ha választania kellene a kettő között, hogy ott éljen?”

    Így van, ezt az egyszerű kérdést kell megválaszolni.

    A két korea esete egyébként (a két németország esetéhez hasonlóan) nagyon jó példája annak, hogy mennyivel élhetőbb körülményeket teremt a többség számára a kapitalizmus, és mennyire nem működik a teljes hatalomkoncentráció.

  14. „Magyarul már csak egy lépésre vannak attól, hogy ICBM segítségével atombombát küldjenek Amerika földjére. Nyilvánvalóan ezt Amerika nem engedheti meg. ”

    http://www.antalffy-tibor.hu/?p=21172 (2125) Háborús riasztás 2017-03-20

    Tibor bá’, én csak arra lennék kíváncsi, hogy hogyan tehettél 180 fokos fordulatot az egy hónappal ezelőtti posztod hangvételéhez képest? Még Orbán sem ekkora szélkakas… 😀

  15. 5: „Fene vinné Amerikát a pokolba.”

    Balint, most kivételesen a realitásérzéked cserben hagyott. Az egyértelmű, hogy az USA-nak – mint az egyik, ha nem az egyetlen – valódi világhatalomnak rengeteg piszkos ügye van, csaknem kizárólag a saját érdekeit nézi, és ez alapján feljogosítva érzi magát, hogy a világban bárhol beavatkozzon, bármilyen eszközzel, világcsendőrt játszva.

    De – azért ne felejtsd el, hogy a modernkori Izraelnek már az emlékét is elfeledtük volna, ha nem állna mögötte az USA teljes mellszélességgel.
    Ami pedig Magyarországot illeti, eddigi „szövetségeseink” közül, aki eddig a nyakunkba ült, messze a legkellemesebb /ha ez a szó használható/ az amerikai iga. Ezt cseréljük fel oroszra, vagy kínaira??? Mert annyira nem vagyunk erősek, hogy valaki ne telepedne ránk, ha az USA után egy hatalmi vákuum alakulna ki.
    Az USA ugyan szar, de az összes többi alternatíva még szarabb.

    8: „massziv orosz katonai szerelvények tertottak az É.K. határ irányába.”

    https://444.hu/2017/04/21/oroszorszag-csapatokat-vezenyelt-eszak-korea-hatarara

    „menekültáradat indulna el az országból…. a csapatmozgások célja a határok lezárása, megerősítése lehet”

  16. 14 – Observer:
    Ez azért van, mert a tények ismertetése, a helyzet kiértékelése közben a személyes érzések nem befolyásolnak. A „Háborús riasztás”-ban a helyzetet logikusan elemzem. Ha „megértem” Kim gondolatait és várható döntését, az nem azt jelenti, hogy erkölcsileg az helyes, vagy én azt tenném a helyében. De ismerve őt, ezt fogja tenni. Ezzel a „jóslattal” nem legalizálom tettét. Ha rámutatok arra, hogy kiragadva van valami idézve, azzal nem állok Kim mellé, csak pontosítom a történteket. Ha ismertetem milyen szörnyűségeket követett el Amerika, ezzel nem állok be É.Korea táborába, hanem segítek megérteni az északiak gondolkodását. Nincs itt 180 fokos fordulat. Küzdelem van a valóság feltárására.

    Azzal, hogy valaki beírja É.Korea jobban járt volna a kapitalizmussal, semmit se érünk. Ez fehérre mossa Washington aljas világuralmát? Mi is jobban járunk, ha nem lépünk be a II. világháborúba, és jelent ez valamit a mai helyzetben?

  17. 15 – Observer:
    Amerika hülyére bombázta Jugoszláviát. Mi meg túl kicsik vagyunk ahhoz, hogy komolyan vegyen bennünket, de ha egyszer ez megváltozik, akkor megismerhetjük a magyarok istenét.

  18. 16: Azzal, ha valaki leírja, hogy „Washingtonnak aljas világuralmi törekvései vannak”, semmit se érünk. Ez fehérre mossa a diktátorok gaztetteit?

    🙂

  19. „Mi is jobban járunk, ha nem lépünk be a II. világháborúba, és jelent ez valamit a mai helyzetben?”

    Annyit biztosan jelent, hogy elgondolkozik rajta az egyszeri polgár, hogy lehet, hogy nem kell kritika nélkül elfogadni a nemzeti érzelmekre építő hazug „honvédő” propagandát, aminek zászlaja alatt a saját hatalmukat féltő gittegylet vágóhídra küldi.

  20. “Mi is jobban járunk, ha nem lépünk be a II. világháborúba, és jelent ez valamit a mai helyzetben?”

    Valószínűleg minden nép-ember többsége jobban jár, ha kimarad bármilyen háborúból. Míg másoknak a háború hozza a gazdagságot.
    Viszont pont az embert, a népet nem szokás megkérdezni, hogy szeretne-e kimaradni a háborúból. Így jártunk a II.-al is.
    A napi világunkra pedig erős kihatással van-volt-lehet egy korábbi ilyen fajsúlyos esemény.Csak pl. 5 magyar falu Pozsonnyal szemben, meg egy rakat „jóvátétel”.
    Meg formailag az alapjog 45 évre.
    Lehetett választani, hogy mi is úgy járjunk, mint a lengyelek a hősies küzdelmükkel 6-8millió halott, mondjuk egy szlovák-román-német vegyes megszállás keretében.

    Aztán a történelem folyamán olyan is volt, hogy meg kellet „erőszakolni” valakit, hogy vállalja el a legfőbb méltóságot. Nálunk is.

    Döntöttek a nép feje felett és a népnek viselni kell annak a következményét.
    Mint a jenkiknél, az oroszoknál, vagy é.-Koreában, avagy itt Döbrögisztánban.
    Ez a hatalom és a demokratikus -diktatórizmus sajátossága.
    Csak az egyikben jó pénzért eladó a hatalom, míg a másikban egy „kis fizikai és lelki rásegítés” kell a hatalom megszerzéséhez, elfogadtatásához.

    Egyébként is régóta köztudott, a népnek kenyér és cirkusz kell.
    Hát nép ne akarjál viadalt nézni, mert könnyen lehet , lecserélnek a gladiátorral.
    Ha nincs néző, bezár az aréna.

    De az emberi természet már csak ilyen.

  21. 16. „segítek megérteni az északiak gondolkodását.”

    A kis pufi és sleppjének gondolkodására gondolsz? Kíváncsi lennék, hogy az északi milliók közül ki szeretne a szíve mélyén Usa befolyás alatt élni és ki továbbra is a Kína-Orosz támogatással uralkodó kis pufi uralma alatt.

    Szerintem azt a hibát követed el Tibor bá, amit a cikk is, hogy miközben az Usa által elkövetett szörnyűségeket ismerteted, kiragadod az egészet a nagyhatalmi viszonyrendszerből.
    A másik nagy hiba, hogy nem az ott élő emberek, a társadalom túlnyomó többségének szemszögéből próbálod vizsgálni az eseményeket.

    „Azzal, hogy valaki beírja É.Korea jobban járt volna a kapitalizmussal, semmit se érünk.” Pedig így pont a lényeg mellett mész el.

    Amerikát szidni, meg leleplezni divat mostanság és persze van benne sok igazság, de szerintem csak akkor látható helyesen ez a dolog, ha összevetjük az orosz – kínai rendszer tetteivel és eredményeivel, ezek befolyási, uralmi övezeteikben az ott élők helyzetével.

  22. 17. „Amerika hülyére bombázta Jugoszláviát.”

    Nem a szerbek terrorjával kezdődött ott a történet? Először is nem bombázta hülyére, mert alig volt polgári áldozat. Másrészt ha nem vágja pofán a szerbeket, akkor hány embernek kellett volna még meghalnia és mi lett volna a térséggel?

    A volt Jugoszlávia térsége így járt jobban, még a szerbek is, rólunk nem is beszélve.

  23. 15.Observer
    Amerikát-legyen bár akármilyen világhatalom-soha sehol és senki sem fel nem hatalmazta, sem fel nem kérte tucatnyi nyilt katonai , azaz agressziv beavatkozásra legalább 8-10 helyen világszerte.
    Ne feledd, anno a szovjet is világhatalom volt, lehet, sőt biztos, hogy ők szintén itt-ott belepancsoltak a lavórba, de tették ezt inkább suttyomban, inkább tanácsadók jelenlétével, valamint fegyverekkel, de nem haderökkel, mint hülye Amerika.
    Véleményed szerint Amerikának köszönhetjük jelenlegi létezésünket.
    Nem, kedves Observer, mi az atombombánk árnyékában élünk, és most semennyire sem fontos hogyan szereztük!
    Van és kész!
    És itt jön a képbe Tibor bá rendkivül helyénvaló meglátása, miszerint É.K. az Izraelhez hasonlóan kicsi és gyengécske sün, szintén atomhatalmi státuszának köszönheti létét.
    Azt csak amúgy mellékesen jegyzem meg, hogy ime, a koreaiak is pontosan ugy fenyegetőznek az atomjukkal, mint Izrael, de valahogy senkinek sem akaródzik ezt olyan elitélően felfogni, oly rossznéven venni, mint Izrael esetében.
    És még azt is megjegyezném , miszerint É.K. ezirányú fenyegetéseit sokkal, de SOKKAL komolyabban kell venni, mint a mienket.
    Nálunk lehet az egész egy amolyan szájtépés, mint nálatok mondják, a koreaiaknál, a többévtizedes indoktrináció eredményeként-” az ideólógia erősebb a vér szavánál” a koreai kommunista párt jelszava az ötvenes években- ki tudja….

  24. 23: „a koreaiak is pontosan ugy fenyegetőznek az atomjukkal, mint Izrael, de valahogy senkinek sem akaródzik ezt olyan elitélően felfogni”

    Tényleg így látod? Mert mi meg itt rinyálunk, hogy É-Korea ürügyén kitörhet a III. vh. 😉

    „Amerikának köszönhetjük jelenlegi létezésünket.
    Nem, kedves Observer, mi az atombombánk árnyékában élünk”

    Szerintem mi két eltérő történelmet éltünk meg. 🙂 Mintha Obamával igencsak elégedetlenek lettetek volna, mert nem állt olyan lelkesen Izrael mellett, mint az előtte levők és az utána jövő… Aztán az a sok tervezett ENSz szankció, ami ellenetek irányult volna, ha az USA nem fúrja meg, stb, stb.
    Kell nektek az USA, hidd el nekem.

  25. gmarko & Gyarmathy:

    Ha azt mondjátok, hogy ez nem felel meg a valóságnak: „Phenjan-t ért napalmos támadás után a város, illetve, ami abból maradt, napokig égett. A félmillió lakósból mindössze 50.000 marad életben. Mindezeket az amerikaiak tökéletesen elfelejtették, de nem az észak koreaiak.” az vita alap. De ennek ismeretében, illetve, ha ezt a tényt elfogadod, akkor HÜLYESÉG amit összefirkáltok. A holokauszt közel egy évtizeddel volt korábban, mint a Koreai háború. Ennek ellenére a zsidók gondolkodását még ma is erősen befolyásolja kb. 6 millió áldozat. A koreait is a 2 millió halott, amire Amerika szerint azért volt szükség, hogy ne terjedjen el a kommunizmus. És ugye azt se tessék elfelejteni, hogy Amerika az emberi jogok védelme, a demokrácia megteremtése miatt támadott meg fél tucat országot. Megdöntötte Szaddam diktaturáját, amibe belehalt 2 millió iraki arab. És ezeket az eszméket véditek ti.

  26. 24 – Observer:
    Te összekevered Netanyahu-t Bálinttal. Ez olyan, mintha valaki nekem tenne szemrehányást Orbán tettei miatt.

  27. 25: A háborút, mint az állam által indított agresszió legdurvább formáját, természetesen elutasítom, ez nem kérdés.

    De egy, az 50-es években folytatott háború egy kiragadott embertelensége nem igazolja a több évtizede tartó terrort a saját néped ellen. Főleg úgy, hogy látod a szomszédban, hogy hol tarthatnál, ha hagynák.

    Mellesleg a koreai háború az északi oldal agressziójával kezdődött. És a déliak is nagyon súlyos veszteségeket szenvedtek.

    Wikipédia: „A déli főváros, Szöul 80%-a lakhatatlanná vált, a bányák és textilüzemek 75%-a pedig súlyos károkat szenvedett a harcokban, az országban pedig mintegy 100 000 hadiárva maradt”

  28. 24.Observer
    …”Szerintem mi két eltérő történelmet éltünk meg. ? Mintha Obamával igencsak elégedetlenek lettetek volna, mert nem állt olyan lelkesen Izrael mellett, mint az előtte levők és az utána jövő… Aztán az a sok tervezett ENSz szankció, ami ellenetek irányult volna, ha az USA nem fúrja meg, stb, stb.
    Kell nektek az USA, hidd el nekem.”
    Observer, nem tudom, mi kell nég történjen veled odaát Európában migránstekintetben, hogy valahogyan megértsed, felfogjad, magadévá tedd, átérezd, megtapasztald, tudatosdjon benned-és gondolom, most már minden jelzőt felhasználtam-hogy te, valamint családod, az iszlámmal egy fedél alatt , egy városban, egy országban, ugyanazon fa alatt NEM LÉTEZHETSZ!
    Hogyan magyarázzam ezt el neked, akinek a jelek szerint az európai muzulmán zavargások még mindig nem ejtették le a tantuszt?????????????
    Márpedig ha megérted vagy sem,ha elfogadod vagy sem, ez az iszlám, Observer, és nem kivánom, mert kedvellek benneteket, nem kivánom hogy megérd a napot, amikor TÉNYLEGESEN a kezökbe kerülsz, de sajnos, ti nem akarjátok ezt megérteni!
    Nos, Obama elnökkel azért nem voltunk ” megelégedve”, mert hozzád hasonlóan nem tudta, vagy nem akarta megérteni, hogy Izrael nem tehet eleget a palesztin fél alapkövetelésének, ami a béketárgyalások alapfeltételének szmitott náluk, a Camp-David béketárgyalások óta, azaz a kezdet kezdetén, a Gázai sáv, valamint a Judea-Shomroni, a hatnapos háború folyamán elfoglalt területek palesztin lakosait integrálni, azaz visszatelepiteni.
    Nos, Observer, bármennyire is az igazság ezen témában NEM áll a mi pártunkon, sajnálom, de mi nem vagyunk képesek visszafogadni kb. szüken számolva 3-3.5 millió muzulmánt a nem egészen 1.2-1.5 millió itt élő izraeli arabra ráadásul, mert napnál is világosabb, hogy ezt Izrael nem élné túl.
    Ezt nagyon jól tudja a palesztin fél is,nem bánja, hogy ezáltal viszont elszalassza a békekötést, többször is, ezért ragaszkodik körömszakadtáig ezen lehetetlen és teljesithetetlen alapfeltételhez, amit viszont Obama ilyen-olyan módon nemegyszer próbált már elfogadtatni velünk, majd miután nem sikerült neki, akkor lettünk mi a rosszfiúk és kezdödött a harag.
    Mert a jelek szerint éppen úgy nem érti meg az iszlámot, mint ti .
    Sajnálom.

  29. 25. ” félmillió lakósból mindössze 50.000 marad életben. Mindezeket az amerikaiak tökéletesen elfelejtették, de nem az észak koreaiak.” az vita alap. De ennek ismeretében, illetve, ha ezt a tényt elfogadod, akkor HÜLYESÉG amit összefirkáltok.”

    Tibor bá, Drezdát az amerikai-angol bombázók elhamvasztották, a városban alig maradt valaki életben. Lényegében az történt, ami Phenjannal, Drezda a volt NDK területén van. És mi történt 15 évvel később? Kinek kellett falat húzni, hogy ne szökjön mindenki nyugatra, az alig másfél évtizeddel korábban bombázó hatalmak uralma alá?

    Szóval nincs igazad szerintem. Már réges rég elfelejtették az észak kóreaiak és ha tehetnék, a legtöbben délre szöknének.

    Amit tesz a posztodban lévő cikk az én olvasatomban: A nyugati, USA által felügyelt és uralt viszonylagos jólétből és szabadságból támadja az USA-t és támogatja az észak kóreai társadalommal szemben is a kis pufi Kína támogatta uralmát.

    Szerintem nincs jó uralom, mert minden birodalomnak vannak hibái meg félresiklásai. Csak rossz van meg még rosszabb. És az Usa messze a kisebb rossz.

  30. 27 – gmarko:
    Hogy te mit utasítasz el, az lényegtelen, mint ahogy az is, mi az én véleményem. A lényeg, hogy a realitásokat, a tényleges helyzetet tudomásul kell venni. Nincs értelme közölni velem, hogy a délieknek is voltak vesztességei, mert nem folytatok veled számháborút. Az emberek gondolkodását befolyásolja az, hogy megölték 4 családtagját és ezen semmit se változtat, ha az ellenfél családtagjai is meghaltak. Ha ezeket a tényeket nem veszed figyelembe, akkor pufoghatsz amennyit akarsz, nem tudod kiértékelni a várható döntéseiket.

  31. 29 – Gyarmathy:
    Ha te azt hiszed, hogy a 10 százalék túlélő 15 év után elfelejti azt ami történt, akkor nincs miről vitáznunk, de (szerintem) az biztos, hogy velük kapcsolatban hatalmasat fogsz tévedni, ha megpróbálod kisakkozni, mire képesek. Amit felhoztál példának (Drezda) abban nincs semmi különös. 1958-ban, másfél évtizeddel a Holokauszt után megkérdeztem magyar Holokauszt túlélőt, hogy Ausztráliában miért vesz Mercedes gépkocsit, ami ráadás 50 százalékkal drágább, mint az amerikai kocsik. Azt válaszoltra, mert hülye lenne nem a legjobb kocsit venni. Az érzelmek és az egyéni érdek nem ugyanaz.

  32. Én is látom, hogy az észak-koreai rezsim a megsemmisülésétől való félelme miatt fenyegetőzik az atomfegyverével.

    Ami miatt hozzászóltam a témához, (és szerintem Gyarmathy is), az az, hogy a cikk morális érveket próbál meg felhozni az észak-koreai rezsim viselkedése mellett. És ez a cikk is úgy állítja be egy ország vezetőjét, mintha ő egyszemélyben képviselné az összes lakos véleményét.

    Kim Jong-un nem azért fenyegeti az USA-t atommal, mert meg akarja védeni a népét egy újabb amerikai tömegpusztítástól. Sokkal inkább azért terjeszt odahaza USA ellenes propagandát, hogy elfogadtassa a hatalmát a népével.

  33. 31: Szerintem itt most önellentmondásba keveredtél.

    A koreai a jobb élet reményében nem felejti el az 50-es évek háborús bűneit, de az ausztrál zsidó egy merci miatt túllép a 40-es évek népirtásán?

  34. 28 – Bálint:
    Én azt tartom hihetetlen nagy hibának, hogy amikor győztetek, nem irtottátok ki az összes felesleges arabot. Arabokkal nem lehet együtt élni, ahogy cigányokkal se lehet. Az európai cigányság 500 év alatt nem integrálódott, nyilvánvaló, hogy sose fog. A németek ebből nem tanultak, és azt feltételezték, hogy majd az muzulmán arabok egy-két generáció alatt németekké válnak. Hülyeség.

  35. 33 – gmarko:
    Miért, szerinted az ausztrál zsidó túllép a 40-es évek népirtásán? Az, hogy az É.koreai a kellemesebb életet választaná, nem jelenti azt, hogy „túllép” (ahogy te írtad) a napalmbombázásokon.

  36. 35: te magad írtad, hogy ő maga mondta, hogy hülye lenne nem német autót venni

    A mindennapi élet kényelme miatt túllép egy történelmi sérelmen.

    Nem látom, miért viselkedne máshogy az észak-koreai éhező szerencsétlen.

  37. 32 – gmarko:
    Ezzel az állításoddal nehéz lenne vitába szállni, ha nem lenne előttünk néhány példa. Gadafi is védte saját hatalmát, Szaddam is védte saját hatalmát az USA-val szemben. Nem volt atombombájuk, az USA „kérésére” és „ígérgetéseire” lemondtak róla. Nézd meg most a népet! Állítják, hogy a diktatúrák alatt sokkal jobb volt a helyzet. Ezt különben mind a két diktátor megjósolta. Ugyanezt teszi Kim is, csak őt nem tudják lerohanni, mert mi van akkor ha a fenyegetése nem üres?

  38. 36 – gmarko:
    Azért baszd meg, mert egy újabb Holokauszt esélye nulla, míg egy újabb szőnyeg bombázás esélye közel 100 százalék. Ha ezt magadtól nem éred fel ésszel, akkor veled most befejeztem a vitát.

  39. Nem az USA külpolitikai agresszióját védem, értsd már meg.

    32. alatt írtam le, hogy miért szóltam hozzá.

    Nem szabad összemosni a nép és a hatalmát féltő elit céljait.

    Líbiában és Irakban arabok élnek, és egyelőre nem sikerült kikászálódniuk a káoszból, ami a „demokráciaexport” után kialakult.

    A II. vh. után a szarrá bombázott Németország kikászálódott a saját káoszából.

    Szerintem a szorgos koreaiak, ha elzavarnák a diktátorukat, nagyon gyorsan élhető körülményeket teremtenének maguknak, a nyugati világ (természetesen nem „önzetlen”) támogatásával.

  40. 23. „Nem, kedves Observer, mi az atombombánk árnyékában élünk, és most semennyire sem fontos hogyan szereztük!
    Van és kész!”

    Nem éppen kedves Bálint. Ha nincs az USA, akkor nincs atombombátok, nincsenek a legmodernebb haditechnikátok és már régen kicsontoztak volna benneteket.
    És ha a pokolba megy az USA, akkor ti is mentek utánuk záros határidőn belül. Az arabok megmutatták már, hogy képesek megdögleni, ha az ellenfél is pusztul, őket nem tartja vissza az atombomba.

    Szükségetek van az USA -ra továbbra is, mint egy falat kenyérre.

    31. „Ha te azt hiszed, hogy a 10 százalék túlélő 15 év után elfelejti azt ami történt, akkor nincs miről vitáznunk”

    Én nem állítottam ilyet, de hogy az NDK nagy része jobban akart USA befolyást, azt igen, miután megtapasztalta a orosz uralmat. És így van ez É.Kórea lakóival is, ha ezt nem tudod elfogadni és belátni, akkor tényleg nincs miről vitázni.

    Észak Kóreát Kína és Oroszország támogatta, másként már ott tartana, ahol dél. Az, hogy Phenjan atomtechnológiához jutott, abban is ludas Kína és valszeg az oroszok is. Ha létrehozták ezt a kis terrorállamot, és megvédték, akkor kordában tarthatták volna, nem engedve, hogy atom kerüljön a kezébe. Hagyták, hogy a kis pufi és elődei a fejükre nőjenek, aztán kész a baj.

  41. 34.Tibor bá
    28 – Bálint:
    „Én azt tartom hihetetlen nagy hibának, hogy amikor győztetek, nem irtottátok ki az összes felesleges arabot. Arabokkal nem lehet együtt élni, ahogy cigányokkal se lehet….”
    Igy igaz, ahogy leirtad, és igy volna logikus ha nem lenne emberi lélektan.
    Mert ime, mikor elcsitul a harc heve, minden visszazökken a polgári mederbe, már nem emelhetsz fegyvert az utcán , a járdán veled szembejövö TEGNAPI ellenségedre, mert más a harctér és mások a békeidők!
    Ha a háború befejeztével fegyvert fogsz az immár civil polgárrá vedlett akárkire, nem vagy ember.
    Ezen okból , ebbö kifolyólag hajtogatom NEKTEK- immár saját szememben is mániákusnak, megszállottnak tünve – azt, hogy AZON SZENT PILLANATBAN, mikor országotokban megjelent az első migráns, és vele jött eszméletlen, hihetetlen szporodási képessége, nektek ott és akkor, azon szent pillanatban befellegzett!!
    Európa meghalt, csak még NEM vette észre!!!!!!!!!!
    Miért?
    Azért, amit fennebb irtam: senkinek, egyikötöknek sem lesz emberi lelkiereje agyonverni, agyonlőni az utcán veletek szembejövő migránst mert nem vagyunk a fronton a lövészárokban.
    Mint ahogy Izrael sem képes lemészárolni a falvaikban békésen szántogató palesztinokat, pedig tudva, hogy megsemmisitésünkre törnek első adandó alkalommal ,mert befejezödött a háború!
    Túlzásnak tünik?
    Lehet, de ilyen az emberi lélek.
    És higgyetek nekem, mert én, veletek ellentétben, voltam háborukban.

  42. 37. Az arab az egy külön fajta embertípus, nem tud rendben élni, csak despoták uralma alatt. A diktátor megdöntése után az arab ország káoszba süllyed. Az Usa Líbiát és Irakot csúnyán elbaltázta.

    Kórea egészen más, mivel teljesen más embertípus. Tud nyugatiasan, normálisan élni.

  43. 40. Gyarmathy
    Mint irod, Korea az oroszoktól és kinaiaktól szerezte az atomtechnólógiát, mig majdnem ugyanazon években Izrael viszont Amerikától.
    Az csak több, mint logikus szerintem, hogy minden kissebb ország valami nagyhatalom tövében igyekszik boldogulni, akkor mi a baj azzal, hogy Izrael innen, Korea meg amonnan kapja a segitséget?

  44. 43. Nincs bajom azzal, hogy az USA atombombát adott nektek meg haditechnikát, csak nem értem a pokolba az Usával álláspontod.

    A kis Kim pufival más helyzet. A fejére nő a térségnek az atombombájával.

    Tibor bá azt mondja, hogy önvédelmi céllal fejleszti az atomarzenált, mert egyébként leszőnyegbombáznák. Csak akkor az a kérdés, miért nem bombázta az USA szarrá őket 10-20-30 évvel ezelőtt, amikor még nem volt atomja meg célbajuttató eszközei az északi rezsimnek?
    Miért hagyta É.Kóreát élni 60 évig? Most jutott eszébe szőnyegbombázni, mikor már atomja van meg rakétatechnikája van É.K-nak?

    Nem a saját népét terrorban tartó kis pufival van mégis a baj? Meg a keleti tömb atomhatalmaival, akik a kis nyavásnak atomot adtak?

  45. 44.Gyarmathy
    ..”.csak nem értem a pokolba az usa-val álláspontodat”
    Akkor nem ismered a mondást:
    ” Még egy ilyen barát, és elvesztünk”
    Minden segélynek meg van az ára, hidd el.

  46. 45: „Minden segélynek meg van az ára, hidd el”

    Ez valószínűleg így van. Te viszont azt hidd el, hogy innen, Magyarországról teljesen úgy látszik, hogy az USA-Izrael „barátságnak” ti nettó haszonélvezői vagytok. /Azt el tudom képzelni, hogy Izraelben jobban látjátok ennek az árnyoldalait, bár nem tudom, mi lehet az./

    28: A migránskérdés valahogy nem passzolt ide, szerintem te egy korábbi, másik poszt alatti hozzászólásomra reagáltál valójában.
    Egyébként nem baj, mert ebben a témában szerintem egyetértünk.
    Sőt, megkockáztatom, hogy a magyar lakosság 95%-a egyetért azzal, hogy Európába nem kellenek négerek és/vagy muszlimok. Magyarországra meg végképp nem.

  47. Ma meg Ausztraliat fenyegette meg atombombaval
    Elgurult kim gyogyszere

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük