(2119) Antarktisz és környéke

Tibor bá’ online

 

Sokáig az volt a szkeptikusok szövege, hogy jó-jó az Északi-sark körül olvadás van, de a Déli-sarknál jegesedés tapasztalható. Ezzel szemben a valós helyzet az, hogy a jég az Antarktiszon is olvad. A két pólus külön-külön is olvad, és összességében is. A két pólus együttes jégterülete soha nem látott alacsony szinten van. Az Északi-sark jégkiterjedéséről állandóan látni grafikonokat. Most mutatok egyet a Déli-sark jegéről:

De vannak egyéb megfigyelések is.

A Délisark gleccserei

Jó tíz éve az Államok Közi Klíma Figyelő Szervezet (mely szervezetnek a klimatikus változások figyelése a főfeladata), előrejelzése szerint az Antarktisz a XXI. század folyamán az óceánok vízszint emelkedésében nem fog jelentős szerepet játszani.

Azonban erre a válasz, a Londonban megtartott gleccser szakértők értekezletén elhangzottak szerint, éppen az ellenkezője fog bekövetkezni.

Az Antarktisz szélén elterülő, a tengerek fölé nyúló jégmezők széle példátlan sebességgel morzsolódnak. Csak a Nyugat Antarktisz mellett elterülő Amundsen tengerbe torkoló két gleccser évente több mint 110 km3 mennyiségű jeget hord az óceánba.

A gleccserek alatt örvénylő melegebb óceánvíz egyre gyorsabb gleccsercsúszást eredményez, aminek következtében az elmúlt tíz év alatt a lecsúszott jég mennyisége megháromszorozódott. Önmagában ez a két gleccser több mint 1 méter óceánszint emelkedést fog okozni mire teljesen eltűnik.

A dél óceáni vizek CO2 telítettsége

A Reuters jelentése szerint a A dél-óceáni vizek oly mértékben telítettek CO2-vel, hogy további széndioxid elnyelésére már nem képesek. Ezen állapot bekövetkezésére még jó néhány évtizedre nem számítottak. Telefonérdeklődésre Le Quere, az University of East Anglia professzora elmondta, hogy számításaik szerint erre 2050 előtt nem számítottak. Az eseményről azt mondta „A helyzet valóban kétségbeejtő”.

Köztudott, hogy míg például a forró teában gyorsabban oldódik a cukor és több oldható fel belőle, mint hidegen, a széndioxiddal a helyzet pont fordított. A hideg víz több CO2 elnyelésére képes, mint a meleg. Következésképpen nem csak arról van szó, hogy a dél-óceáni vizek több széndioxid elnyelésére nem képesek, de lassú felmelegedésük hatására a már elnyelt széndioxidot is folyamatosan ki fogják ereszteni a légkörbe.

Az ipari forradalom óta az emberiség megközelítőleg 500 Gigatonna szenet égetett el, aminek egy negyedét az óceánok nyelték el. Ha az emberi tevékenységből egyelőre még fokozódó CO2 kibocsátás mellett az óceánok is el kezdik kibocsátani az oldott széndioxidot, akkor az a melegedési folyamatot jelentősen felgyorsíthatja.

 

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

16 gondolat erről: „(2119) Antarktisz és környéke

  1. Roham léptekkel haladunk az abrupt klímaváltozás felé, ha már nem a küszöbénél vagyunk…! 🙁

  2. 1:
    Ha csak ezt a grafikont nézed, illetve rajta a kék vonalat, akkor bizony ez a küszöb.

  3. Sajnos a Larsen C is összeomlik eddigi legnagyobb jéghegy szabadul el a szárazfölddel már 20 km tartja még magát néhány hónap és vége menthetetlen .

  4. 3:
    Úgy néz ki most is a Titanic-on utazunk? Most is jéghegyek fogják lerendezni az értelmetlen növekedést, száguldást? Csak kicsit most nehezebb lesz a mentés, és még kevesebb a mentőcsónak, meg főleg a „biztos szárazföld”…

    Szóval kemény évre lehet készülni, mert a gazdaságban a Nefedov-ciklus is túl van a csúcsponton: https://gailtheactuary.files.wordpress.com/2017/01/world-economy-is-very-near-a-turning-point1.png

    (Majd most kiderül ki a legény a gáton – meg kinek van szerencséje…)

  5. Ezzel felkerül az i re a pont civilizáció el fog pusztulni szerintem 2030-ig bisztosan.

  6. 6:
    Szerintem elírás. Az az 5000 négyzetméter valójában négyzet kilométer.

  7. 6.

    A méret szemléltetése a 14 másodpercnél:

  8. Azt azért hozzá kell tenni hogy 5000km2 az az egész északi és déli sarkhoz képest szinte semmi. Ha úgy nézzük hogy egy harmad anglia akkor akkor sok, de ha a déli és északi sark területéhez nézzük akkor szinte semmi.

    Ezzel csak azt akarom mondani hogy ha leválik a larsen c akkor még nem lesz világvége 1-2 éven belül.A letöredezés eltarthat évekig (kivéve ha megfut)

    4. hozzászólás
    „Nefedov-ciklus is túl van a csúcsponton”

    Érdekes ez a ciklus .Vajon benne van e a lehetőség hogy téved -5-10-20 évet? Ugyanis régebben találta fel ez a manusz.Majd utánaolvasok.Ezt a ciklust vajon régebbi civilizációkra is kivetítette?

  9. 12:
    Ez a szociális (társadalmi) ciklus elmélet kb 20-évvel ezelőtt jelent meg, felvállalta a társadalomfejlődás seculáris (nem vallási) alapú meghatározottságát, – mégis valamiért a main stream nem preferálta – ugyan miért? Amazon árulja könyvben – publikáció semmilyen nyelven nincs… Annak idején pedig emlékszem volt a médiában – de most arra a gugli nem talál rá… A Princeton-egyetem talán egyedül kitart mellette és vállalja mint „igen merész és ambiciózus elmélet” http://press.princeton.edu/titles/8904.html
    Aki jó angolban az fórban van 🙂

  10. Az Antarktisz körüli tengeri jég valaha mért legkisebb nyári kiterjedését érte el március 3-án, ezzel megdöntötte az 1979 óta tartó mérések rekordját.
    A NASA jelentése szerint az Antarktisz legkisebb nyári kiterjedése 2,11 millió négyzetkilométer volt, ez 184 ezer négyzetkilométerrel kisebb, mint a korábban a műholdak által mért legkisebb minimális kiterjedés, amelyet 1997-ben jegyeztek fel. A déli-sarkvidéki tengeri jég 2016-ban korán elérte maximális kiterjedését, amit gyors jégveszteség követett szeptember elején, a nyár kezdetén. November óta az Antarktisz jege naponta döntötte meg a korábbi rekordminimumokat. A jég zsugorodásának sebessége februárban lelassult. A déli sarkvidéki jég rekordja mindössze két évvel azután következett be, hogy évtizedeken át mérsékelten növekedett a tengeri jég és hónapokon át rekordokat döntött az Antarktisz jegének kiterjedése.
    Március 7-én a világ másik felén az északi-sarki téli tengeri jég kiterjedése is rekordot döntött, ekkor mérték a legkisebb téli maximális kiterjedést a feljegyzések óta. Az Északi-sark körüli tengeri jég zsugorodása jelzi leglátványosabban a klímaváltozást az elmúlt évtizedekben. Klímakutatók arra figyelmeztettek, hogy ha változatlan ütemben folytatódik a károsanyag-kibocsátás, 2050-re eltűnhet a tengeri jég az Arktiszon.
    http://ecolounge.hu/nagyvilag/az-eddig-mert-legalacsonyabb-a-deli-sarkvideki-tengeri-jeg-minimalis-kiterjedese-is

  11. 14 – Piton:
    A klímakutatók roppant optimisták. 2050-re nem jég nem lesz, emberiség se.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük