(2081) Donald Trump beiktatási beszéde

VIP.212.

Trump beiktatási beszédét már többet analizálták, fasisztának kiáltották ki, de még fordításával nem találkoztam. Az alábbiakban teszem közzé a fordításomat, hogy az angolul nem tudok is kialakíthassák saját véleményüket.

…….. Azonban a mai ünneplésnek van egy különleges értelme, mert nem csak átvesszük a hatalmat egy másik adminisztrációtól, az egyik párttól a másik pártnak, de mi elvesszük a hatalmat Washingtontól és visszaadjuk azt nektek, a népnek………

_________________________________________________________

Donald Trump beiktatási beszédének teljes fordítását elküldtem a VIP előfizetőknek.

Hogy lehetsz VIP előfizető? Aki legalább 6000 forinttal támogatja a blog fenntartását annak 52 VIP fordítást küldök szét (nagy vonalakban egy év alatt) E-mailben. Kapcsolat felvétel: evatibor#t-online.hu

________________________________________________________________

PRESIDENT DONALD TRUMP: Chief Justice Roberts, President Carter, President Clinton, President Bush, President Obama, fellow Americans and people of the world, thank you.

We, the citizens of America, are now joined in a great national effort to rebuild our country and restore its promise for all of our people.

Together, we will determine the course of America and the world for many, many years to come. We will face challenges. We will confront hardships. But we will get the job done.

Every four years we gather on these steps to carry out the orderly and peaceful transfer of power.

And we are grateful to President Obama and first lady Michelle Obama for their gracious aid throughout this transition.

They have been magnificent.

Thank you.

Today’s ceremony, however, has a very special meaning because today we are not merely transferring power from one administration to another or from one party to another, but we are transferring power from Washington, D.C., and giving it back to you, the people.

For too long, a small group in our nation’s capital has reaped the rewards of government while the people have bore the cost. Washington flourished, but the people did not share in its wealth. Politicians prospered but the jobs left and the factories closed.

The establishment protected itself, but not the citizens of our country. Their victories have not been your victories. Their triumphs have not been your triumphs. And while they celebrated in our nation’s capital, there was little to celebrate for struggling families all across our land.

That all changes starting right here and right now, because this moment is your moment.

It belongs to you.

It belongs to everyone gathered here today and everyone watching all across America.

This is your day.

This is your celebration.

And this, the United States of America, is your country.

What truly matters is not which party controls our government, but whether our government is controlled by the people.

January 20th, 2017, will be remembered as the day the people became the rulers of this nation again.

The forgotten men and women of our country will be forgotten no longer. Everyone is listening to you now. You came by the tens of millions to become part of a historic movement, the likes of which the world has never seen before.

At the center of this movement is a crucial conviction that a nation exists to serve its citizens. Americans want great schools for their children, safe neighborhoods for their families and good jobs for themselves.

These are just and reasonable demands of righteous people and a righteous public.

But for too many of our citizens, a different reality exists.

Mothers and children trapped in poverty in our inner cities, rusted out factories scattered like tombstones across the landscape of our nation.

An education system flush with cash but which leaves our young and beautiful students deprived of all knowledge.

And the crime and the gangs and the drugs that have stolen too many lives and robbed our country of so much unrealized potential. This American carnage stops right here and stops right now.

We are one nation, and their pain is our pain.

Their dreams are our dreams, and their success will be our success. We share one heart, one home and one glorious destiny.

The oath of office I take today is an oath of allegiance to all Americans.

For many decades we’ve enriched foreign industry at the expense of American industry, subsidized the armies of other countries while allowing for the very sad depletion of our military.

We’ve defended other nations’ borders while refusing to defend our own. And we’ve spent trillions and trillions of dollars overseas while America’s infrastructure has fallen into disrepair and decay.

We’ve made other countries rich while the wealth, strength and confidence of our country has dissipated over the horizon.

One by one, the factories shuttered and left our shores with not even a thought about the millions and millions of American workers that were left behind.

The wealth of our middle class has been ripped from their homes and then redistributed all across the world. But that is the past, and now we are looking only to the future.

________________________________________________________________
________________________________________________________________
________________________________________________________________

55 gondolat erről: „(2081) Donald Trump beiktatási beszéde

  1. Szép beszéd, főleg egy milliárdos szájából. Kíváncsi leszek az intézkedéseire, nincs kizárva, hogy jól fog kormányozni.

  2. 1:
    Könnyű neki, mert ő ingatlanokban utazik, amiket nem lehet áttelepíteni Kínába, vagy onnan behozni. 😀

  3. Nagyjából 1/2 év alatt kiderül, hogy mire is számíthatunk igazából az új adminisztrációtól, és magától az elnöktől. Addig is csak pragmatikus türelem, és éber figyelem. 😉

  4. Arról, amit az elején mond az esztablismentről (Túl hosszú ideig a nemzet fővárosában egy apró csoport élvezte a kormány nyújtotta előnyöket, miközben ennek költségeit a nép viselte. Washington virágzott, de a népnek ebből semmi se jutott … stb) az engem J.F. Kennedy 1961-ben elmondott beszédére emlékeztet.

    Erre a részre gondolok:

    „Maga a szó: „titkolózás” – össze nem egyeztethető egy szabad és nyílt társadalommal; és mégis, emberekként elválaszthatatlanul és történetileg állunk szemben titkos társaságokkal, titkos összeesküvésekkel és titkos tervekkel.”

    „Az egész világon kell szembenéznünk egy fegyelmezetten egységes és könyörtelen összeesküvéssel, mely elsősorban rejtett módszerekkel növeli a befolyásának területét – a beszivárgással a megszállás helyett, a felforgatással a választások helyett, a megfélemlítéssel a szabad döntés lehetősége helyett, gerillákkal éjszaka mintsem katonákkal nappal. Ez egy olyan rendszer, amely rengeteg embert és anyagi erőforrást tömörít egybe, egyetlen szorosan összefonódó építményben, egy nagyon hatékony gépként ötvözve a katonai, diplomáciai, hírszerzői, gazdasági, tudományos és politikai műveleteket.

    Az előkészületeik titkoltak, nem nyilvánosak. A hibáikat eltemetik, nem teszik a címoldalakra. Az őket elhagyókat elhallgattatják, nem elismerik. A kiadásaikat nem kérdőjelezik meg, nem kerül [róluk] hír nyomtatásba, nem kerül nyilvánosságra titkuk. Ők irányítják a hidegháborút – röviden – olyan háborús fegyelemmel, melyet semmilyen demokrácia nem remélhet és kívánhat teljesíteni.”

    Tudjuk, hogy Kennedy sem volt képes győzni ellenük. Azóta 57 év telt el és ezek a titkos társaságok csak erősödtek. Az a világ csodája lenne, ha engednék, hogy élve megússza akár csak ezt az évet is.

  5. Azt mondják, hogy ha egy esküvő alatt esik az eső, az a házasság alatt kimondottan rossz, sírós viszonyt jelent, majd később egy kudarcba fulladt kapcsolatot. Ha jól láttam, Donald Trump beszéde alatt masszívan esett az eső. Majd meglátjuk milyen lesz ez a hatalmi frigy. Ennyit a babonákról.

  6. Kedves barátaim.
    Hogy az egész „demokratikus ” választási cécó világszerte, de főképpen Amerikában mennyire egy vidéki kiscirkusz nivójára süllyed, évről-évre gyengébb majd még gyengébb szereplökkel., az valami!
    Nincs mit csodálkozni azon, hogy az emberek, látva a sok hitvány politikusfigurát, kiknek van pofájuk a nemzetek legföbb szervezetét, az állam vezetési pozícióját maguknak vindikálni , egyre kevesebben mennek el szavazni.
    Egyre nyilvánvalóbb ama , a politikusok számára fölöttébb kellemetlen tény, hogy nemigen van kire szavazni.
    Vessünk már együtt egy pillantást az utóbbi esztendök miniszter-avagy államelnöki posztjai felé nyújtozkodó jelöltekre a világn éhány ismertebb országában:
    Ki ez a Merkel???
    Ki ez a Nataniahu?
    Ki volt Bush, Reagan, ki a fene volt Obama, ki a franc volt Hillary?
    Ki volt Sarkozy, Berlusconi, egyáltalán kik voltak nemzeti szempontból a világ vezetöi megválasztásuk ELÖTT !? Mit tettek le nemzeteik asztalára, mivel emelkedtek ki a sorból, hogy majd ennek fényében, ezen érdemeikért a vezetö posztokra aspirálhatnának?
    Nos, valaki tudna esetleg valamit javukra felhozni, valami közjavára véghezvitt akármilyen eredményt?
    Egy egész kicsivel, egy picurkával is megelégszem.
    ha semmit sem tudtok elöszedni, akkor beigazolódik a gyanum:
    Bábuk ezek, szerepet játszó fizetett ripacsok.
    És ezek intézik a világ, az én, a tied, a valamennyiünk sorsát!
    Méghozzá ROSSZUL.

  7. 7. Piton

    Mit értesz elit elitjén? Trump milliárdos, az apjától örökölt vállalkozás továbbfejlesztésével szerezte a vagyonát. A háttérben működő láthatatlan és senki által meg nem választott hatalommal rendelkező kicsiny réteg, amelyről azt mondja a beszédében, hogy ” egy apró csoport”, Kennedy meg azt, hogy „titkos társaság” – hát ezek közé nem tartozik.

    Ez a kifejezés, hogy „elit” nagyon megtévesztő, mert az elit az én elképzelésem alapján nem merül ki abban, hogy kinek hány milliárdja van.

    Én nem is hiszem, hogy egy amerikai elnöknél követelmény lenne, hogy ne legyen milliárdos. Sőt…

  8. 10. Kyra

    Tényleg tisztázni kellene az „elit” szót.
    Sokan csupán „vezető” értelemben használják, de eredetileg latin/francia alapokon „választott”-at jelent… az angol „elected” is innen jön.
    Érdekes módon, nyugaton is inkább használják az elitet „vezető” értelemben.
    Ugyanis például a bankár elitet senki nem vélasztotta, mégis meghatározzák életünket.

  9. Ron Paul:

    „A baloldal Trump megválasztását abszolút katasztrófának tekinti, annak ellenére, hogy támogatja a szakszervezeteket és a protekcionista kereskedelmi politikát, a new yorki elithez tartozik és nem valamilyen lenézett republikánus állam politikusa, és annak ellenére, hogy a keresztény konzervatívokat lázba hozó társadalmi kérdésekhez ambivalensen viszonyul. (…)

    A progresszívek közvetlen felelősséggel tartoznak Trump megválasztásáért. Súlyosan mellélőttek, amikor Hillary Clintont, egy hataloméhes és humortalan technokratát jelöltek, aki totális kudarcnak bizonyult az egyszerű emberek megszólítása terén. Elhanyagolták a populista gazdasági kérdéseket és a szakszervezetek problémáit a globális kereskedelmi megállapodások kedvéért. Csendesen tűrték, hogy az Obama adminisztráció két teljes elnöki ciklust háborúzással töltsön. Mentegették Obama NSA botrányait. A birodalmi jellegű elnökség és az aktivista igazságszolgáltatás fejlődését ünnepelték, és most döbbenten látják, hogy ezek kikerültek az ellenőrzésük alól.

    De a legnagyobb probléma, hogy a progresszívek megmérgezték Amerikát a gyűlölködő identitás politikájukkal, és a rasszizmus, szexizmus, xenofóbia és privilégiumok mélységesen hamis narratívájával. (…) A történelem, vallás, tradicionális családi értékek és az amerikai középrétegek démonizálásával szándékosan bevonták az élet olyan nagy területeit a politikai kérdések közé, amelyekhez semmi köze sem kéne, hogy legyen a kormányzatnak.

    Ennek ellenére Trump megválasztása nem a konzervatívok győzelme. A politikai jobboldal ideológiai zűrzavarban van, annak ellenére, hogy egy feltételezett republikánust választottak elnökké és további helyeket szereztek a képviselőházban. Nem rendelkezik az individualizmus, kapitalizmus és a lehetőségek teremtésének koherens ideológiájával, amelyekkel a függőségben tartás és áldozati szerep progresszív narratívájával szembe lehetne szállni. A republikánus identitás egyszerűen abból áll, hogy kevésbé progresszívek, mint a progresszívek, pusztán más célok felé akarják a mérnöki társadalomépítést gyakorolni. A Republikánus Párt régen elvesztette a hitelét a limitált kormányzás és az alkotmányosság szempontjából, ami az ifjabb Bush eladósodással kísért katasztrofális elnökségéből látszik. A republikánusok elkötelezettek az intervencionizmus és a nemzetek építése irányába, ami egy baloldali radikális gyökerű külpolitikai doktrína. Nem foglalkoznak a jogosultságok kérdésével, akár strukturálisan, akár abban a lényeges értelemben, hogy elutasítanák a kormányzat szerepét az egészség- és nyugdíjbiztosítás terén. De a legfontosabb, hogy a konzervatívok lemondtak a szélesebb kultúráról: a progresszívek dominálják az egyetemeket, a médiát, az irodalmat, az előadó művészetet, a filantrópiát, az egyházakat, zsinagógákat és az igazgatótanácsokat Amerika szerte.

    Mit tehet Trump ennek a politikai és kulturális patthelyzetnek a fényében? Ez rossz kérdés. Az számít, amit le tud építeni, vagy legalább el tud kerülni. Az utolsó dolog, amire szükségünk van, a még több törvény, New Deal, Szerződés Amerikával. Amire szükségünk van, az a társadalom feletti politikai kontroll csökkentése, kevesebb állami beavatkozás a napi szintű gazdasági, kulturális és társadalmi kérdésekbe.”

    http://www.ronpaullibertyreport.com/archives/what-trump-could-do

    (A libertariusblog fordítása)

  10. 1o.
    Ja,azok a reptiliánok,akik a kezdetek óta a háttérben lapitanak és egyaránt élősködnek királyon és kolduson.
    11.
    Dehogynem választottad, akinek hitelre van szűksége rögtön a bankárt választja,ha nagyon hülye akkor az uzsorást,akinek ha nem fizeted a kénye- kedve szerinti kamatot kicsinálja a családodat és téged is.
    Erre van egy nagyon jó példám a szomszédos faluból .
    Jó mesterember lévén az egyik asztalosnak rengeteg munkája volt,méltó anyagi és családi helyzetben,négy alkalmazottal. Aztán vásásrolt egy Mercedes terepjárot ML – 12o ezer euroért,de ehez hitelt kellett felvennie a bankból,mert neki csak 2o ezre volt,épphogy le tudta előlegezni.Meg lett a kocsi -az álma – és a hét faluban nem volt párja.
    Aztán egy évre rá hirtelen megcsappant a munka és nem tudta fizetni a részleteket.Jött a bank ,hogy lefoglalja a házát.Hogy ez ne következzen be elöször ismerösökhöz ,rokonokhoz ,majd egy uszoráshoz fordult kölcsönért,amivel sikerült kifizetnie néhány részletet.Munka továbbra sem volt elegendő.
    Az uszorásnak sem tudott fizetni,zaklatni kezdték, kétszer szétverték,majd ultimátumot kapott , ha nem fizet elrabolják a gyerekét és kicsinálják a feleségét. Végül rendőri védelem mellett vette el a bank a házát,a felesége lelépett angliába a gyerekkel,majd nemsokára ö is eltünt.Az Ml mercit is vitte a bank.Az álom véget ért.
    Bizonyára most már ő is bankárfóbiában szenved.De miért is hibás ezért a bankár vagy szűlőatyja – az uzsorás?!
    Áhá,mert tönkretették az életét!
    Ezzel a logikával a Mercedes Benz a hibás-miért gyárt ilyen drága kocsikat.

  11. 14:
    Én már egy párszor rámutattam, hogy nem a bankot kell szidni a kamat (kamatos-kamat szitokszó) és a behajtás miatt, hanem azt, aki igénybe veszi. De akkor jön Attila (PV) és közli, hogy a szegény kisember meg van tévesztve, rá van dumálva, pszichésen van befolyásolva, stb. stb.

  12. 14. Kalotaszegi

    John Fitzgerald Kennedy és Trump meg méginkább teljesen elmeroggyant szerencsétlenek. Te viszont pontosan tudod, hogy ők ketten és még nagyon sok köztiszteletben álló személyiség a „reptiliánokról” beszélnek. Tudod az ilyen vélemények, mint amilyen a tiéd is juttatják az emberiséget oda, hogy fél évszázaddal később még mindig ott tartunk, hogy azt várjuk, mikor öletik meg Trumpot ezek a „reptiliánok”.

  13. 15. Tibor bá’

    Most, hogy már csak a 8 leggazdagabb ember vagyona egyenlő a világ szegényebbik felének vagyonával, (tavaly még 64-en voltak) nehéz tagadni, hogy a kamat egy pénzmágnesként működik, és ez a fő oka az olló szétnyílásának.

    Úgy is mondhatnám, hogy a kamat megkönnyíti az „ember” negatív tulajdonságainak a felszínre kerülését.
    A hitelezőnek komoly hatalmat ad, amihez többnyire nincs erkölcsi tartása hogy ne éljen vissza vele, az adósnak meg egy ábrándot, hogy azelőtt juthasson valamihez, mielőtt összegyűjti rá a pénzt.

    És azt se tagadhatod, hogy manapság, például lakáshoz jutni bankkölcsön nélkül szinte lehetetlen…. Szóval a túlnyomó többség számára ez már nem egy egyszerű és logikus választás, hanem kényszer.

    És az is egyre világosabb, hogy a gazdasági válságok fő oka is az, hogy most már a hagyományos termelési módokkal nem lehet kitermelni egy-egy vállalkozás beindításához felvett kölcsönt.

  14. 16. Kyra

    A helyzet az, hogy vannak olyanok, akik a sivatagban, a hőség miatt egyre csökkenő méretű pocsolyába lökdösik a társaikat a krokodilnak, abban reménykedve, hogy hálából őket eszi meg utoljára.

    Mindig ez a példa jut eszembe, amikor a mi szintünkön élők a „gyíkokat” védik „ellenünk”.

    De hát nekik is csak annyi lesz a becsületük, mint a vár gyengeségét a töröknek feladó vargáé a Szondi két apródjában, aki pont annyi aranyat kapott, ami a bőrében elfért.

  15. 15: Tibor bá – a bankokat is lehet szidni, hogy átláthatatlan pénzügyi termékekkel próbálják elárasztani a piacot, a lakosságot. Nem említik meg nekik, hogy ezáltal adósrabszolgaságba kergetik magukat.
    Más tészta és hasonló a banki „strukturált” kötvények, amit első körben megpróbálnak rátukmálni a bankok a mit sem sejtő ügyfelekre (holott az azt ajánló banki pultos kisasszony se venne belőle).

  16. Én a Trump beszédből azt tartom leglényegesebbnek, hogy az egyes országok önrendelkezési jogát elismeri.

    17. Attila (PV)
    Van valami forrásod erre a 64-es, illetve 8-as számra?

  17. 17. & 19.:
    Na most kezdődik elölről. Ne haragudjatok, felnőtt, teljes jogú emberekről van szó, akiknek büntetőjogi felelősségük van, hogy mit tesznek, mit nem tesznek. Tudják nagyon jól, hogy a házukkal, lakásukkal felelnek a tartozás visszafizetéséért. Tudják nagyon jól, hogy a kölcsön után mennyi a THM. Mindent tudnak. Szabad akaratból döntenek, és akkor ti a bankokat hibáztatjátok. Én naponta kapok E-mailben banki ajánlatot kölcsönre. ÉS? Naponta bombáznak ezer dologgal, hogy vegyem meg. Ha a bankokat szidjátok, akkor az egész rendszert is szidni kell. De akkor miért nem maradtunk meg a tervgazdálkodásnál? Ott akkor lett autód, ha a teljes árat 5 évvel korábban befizetted. Hogy kölcsön nélkül nincs lakás? Maradtunk volna meg a gulyás kommunizmusban. Ott kiutalták a lakást. Nem barátaim. Azzal van a baj, hogy a széles tömegek elhiszik, hogy nekik is lehet minden. NEM LEHET. Én fiatalom boldog lettem volna, ha lett volna egy saját íróasztalom. Most egy huszonéves lakóparki lakást akar, most, azonnal. Hát akkor fizesse meg az árát, és ne sírjon, hogy átveri a bank.

  18. 20. Jani

    Úgy emlékszem az Oxfam szokta számolgatni, ez egy humanitáriánus szervezet.
    Ha beírod a gugliba, hogy „the world richest 8 people”, vagy „the world richest 62 people” akkor találsz forrásokat. A számok valamelyest eltérhetnek, attól függően, hogy mikor végezték a számítást.
    2014-ben ez 85 volt.

    Kis kutatással ( google „distribution of wealth”)nagyon tanulságos grafikonokat lehet találni, hogy hogyan oszlik meg, azaz nem oszlik meg a világ vagyona egyre kevesebb gazdag között, miközben a nagy átlag vagyona rohamosan csökken.

    És, érdekes, hogy csak azok vannak beleszámolva, akiknek van neve és arca…
    A Rotschieldek, Rockefellerek, Wartburgok, meg még vagy 300 család nincs rajta semmilyen listán. Nehéz tudni, hogy kik ők, és mennyi vagyon felet rendelkeznek.

  19. 21. Tibor bá’

    „Azzal van a baj, hogy a széles tömegek elhiszik, hogy nekik is lehet minden. ”

    Így van.
    De MIÉRT hiszik el?
    Ki az aki elhiteti velük, hogy ők is lehetnek milliomosok, nekik is lehet szép autójuk, csak bátran bele kell vágni, mert ők is megérdemlik?
    Mennyire kiegyensúlyozottan kapják az információt, arról, hogy mi a helyes, és miből van MÁSNAK haszna?

    Megint elvárod, hogy az átlag Gipsz Jakab a te fejeddel gondolkozzon, pedig nem tud, mert nincs akkora IQ-ja, és nem tud vitatkozni a rá ömlő kifinomult, körmönfont reklámokkal, viselkedésmintákkal.
    Többször megbeszéltük, hogy intellektuális fasizmus van, a világ valahol 120-as IQ felett válik élhetővé, a többi meg a kihasználandó balek. Persze, lehet hogy nagyjából mindig így volt de a 120+ -osok ennyire talán soha nem voltak gátlástalanok, mint manapság. (És azt se felejtsük el, hogy 5-600 éve a „gazdag” arisztokrácia krémje még első sorban harcolt a csatában népért, amelynek munkájából olyan jól élt.)

    Senkinek nem jutna eszébe a kamatos kamatot hibáztatni, ha nem lenne gigantikus aránytalanságok elsődleges eszköze.
    De az…
    És az se baj, hogy a hitelező jól jár…
    A baj az, hogy lassan a Föld lakosságának a döntő többsége adós lesz, visszafizethetetlen adóssággal.

  20. 23: Attila, ismered azt a népi bölcsességet, hogy „Addig nyújtózkodjál, amíg a takaród ér”?

    Ha régen ezt tudta Gipsz Jakab, akkor ma miért nem tudja? – Azért mert NEM AKARJA tudni. Az összes többi csak belemagyarázás.
    Soha senkinek nem tiltották meg, hogy végigolvasson egy kölcsönszerződést, vagy rákérdezzen, ha valamit nem értett. Megtette a többség? Nem tette meg… Ahogy ma (majdnem) mindenki úgy telepít a telefonjára dolgokat, hogy el se olvassa, hogy az az alkalmazás mihez fog hozzáférni. Esetleg éppen a bankszámlája jelszavához…

  21. 24. Obi : Lehet áramot kellene az emberek heréibe vezetni mielőtt hitelt vennének fel. 🙄 Útólag meghálálnák.

  22. 23:
    Ne haragudj Attila, a természet törvényét a darwinizmus kodifikálta. Ezek szerint a rátermettebb túlél, a kevésbé rátermett elbukik. Miért sírsz te a Gipsz Jakabokért?

  23. 26. Szerintem a rátermettség nem válasz mindenre, a szervezetünk sejtjei sem rátermettségi alapon osztják ki egymás között a feladatokat. Illetve ha igen, akkor azt már ráknak hívjuk.
    Egyébként ha feltűnik egy olyan tumor mentalitású egyén a láthatáron, mint gmarko, akkor Tibor bá’, te is hangnemet váltasz és a másik oldal mellett foglalsz állást, olyankor megmutatkozik a szociális érzékenységed. 🙂 Ez azért egy kicsit megnyugtató.

  24. 27 Pugacsov elvtárs
    „Szerintem a rátermettség nem válasz mindenre…”
    Ez az egyetlen jó válasz. Ezt legfeljebb ragozni, vagy más szavakkal kifejezni lehet. (lehet)
    Így: Aki hülye haljon meg.

    26 Tibor bá’ ezen állítása viszont üti a „(2083) Szelektálódunk” posztban leírt állítást, azt hogy „…vagyoni alapon fogunk szelektálódni…”.
    Nem! Hülyeségi alapon!
    Finomabban. A vagyoni helyzet a szellemi képességek szerint alakul(hat), fordítva nem igaz.
    Nem lesz okosabb az akinek pénzt adunk, ha pedig hülye marad akkor meghal.
    Belátom, hogy jól együtt fut az „okosság” és a vagyon, de nem a farok csóválja a kutyát!

  25. Konkreten ebben a környezetben lehet sírnia a Gipsz Jakabokért, mert a pénzügyi veszteségeiket előbb-utóbb szocializálják ráöntik a társadalomra és az is szív talán többet is, aki megvédte magát hasonló helyzetektől.

  26. 26. Tibor bá’

    „Ne haragudj Attila, a természet törvényét a darwinizmus kodifikálta.”

    Nem haragszom.
    De én úgy látom, hogy a darvinizmus inkább csak legitimálni próbálta, hogy egy csoport felrúgta azoknak az emberi/társadalmi szerződéseknek a nagyrészét, ami az emberi közösségeket nagyjából egyensúlyba tartotta.

    Ugyanis, ha igazad lenne, akkor semmi értelme nem lenne ennek a blognak, mert nincs erkölcs, és nyilván Orbánnak van igaza, nem is szabad a „darwinizmus” alapján kritizálni. Te se kritizáld a bugyutának tűnő, de alapvetően kifinomult TV-s pénzlehúzó showkat, mert hát ha tudja, akkor verje át a hülye parasztját, nem igaz?

    Miért van az, hogy néha erkölcsileg kritizálsz dolgokat, de ha úgy kényelmesebb, akkor előhúzod Darwint a kalapból?

  27. 24. Observer

    „Ahogy ma (majdnem) mindenki úgy telepít a telefonjára dolgokat, hogy el se olvassa, hogy az az alkalmazás mihez fog hozzáférni. Esetleg éppen a bankszámlája jelszavához…”

    Látod, pont ez az.
    Azt hibáztatod, akit megloptak, és nem azt aki lop.

  28. 25: És mi legyen a nőkkel? 🙂

    —-

    31: „Azt hibáztatod, akit megloptak”

    Figyelni szoktam az állatok viselkedését, segít megérteni az emberekét… 🙂

    Az állatvilágban is jellemző a lopás, a „hatalommal visszaélés” stb.
    Ezért az én olvasatomban bizony sokszor az áldozat is hibás, ha nem kellően körültekintő.
    Van egy elvárható szintje, hogy figyelj a dolgaidra – a zebrára sem lépsz le körülnézés nélkül, pedig tudod, hogy elsőbbséged van…

  29. 31:
    Én természetesen szociálisan érzékeny vagyok, és kiállok az igazság mellett, de „segíts magadon az isten is megsegít” elvet vallom. Az már nem fér bele a szociális érzékenységbe, hogy a hülyékért, a felelőtlenekért is harcoljak. Az felborít minden rendet, ha az egyén nem lesz felelős tettének következményeiért. Arról nem is beszélek, hogy vissza lehet vele élni, és vissza is élnek.

  30. 32. Observer

    „Figyelni szoktam az állatok viselkedését, segít megérteni az emberekét… ? ”

    Hááát nem látom eredményét.
    Az állatok világában is van lopás, valóban.
    De mindenképpen megmarad egy egyensúly a természetben.
    Minden állat annyit öl/lop, amennyi az egyensúly fenntartását nem veszélyezteti.
    Az oroszlán megölhetne tízszer több zebrát, mert elég erős hozzá, de csak annyit öl meg, amennyiből a falka jól lakik.
    A „bankár” vagy a puritán kapitalista pedig MINDEN elérhető javakat igyekszik megszerezni, függetlenül attól, hogy mik a valódi szükségletei…
    És ez még nagyvonalúan mindig megbocsátható lenne, ha nem hajszolná a Földet atomháborúba, klímakatasztrófába, éhínségbe, meg még kitudja milyen válságba.
    De még ezeknek is akad prókátora, aki azt mondja, hogy azok a szerencsétlenek a hibásaok, akik hagyták, hogy kilopják a szájukból a falatot, mert szegény kapitalista meg nem adhatott mást, mint lényegét, és „élt az alkalommal, hogy kilopja.

    Nyilván nagy a sivalkodás amikor szóba kerül az erkölcs meg a morál…

  31. 34: „de csak annyit öl meg, amennyiből a falka jól lakik”

    Mert felesleges energiapazarlás lenne a számukra többet megölni. Nem a jó erkölcs miatt nem ölnek többet, hanem azért, mert magukat veszélyeztetnék vele.
    Kisragadozók viszont lelkesen ölnek a szükségesnél több tyúkot, ha beszabadulnak a tyúkólba, mert minimális energiabefektetéssel jár és jó szórakozás…
    Áttérve az emberekre, ha a „kapitalista” kockázat nélkül gyarapodhat más kárára, akkor meg is teszi. /De a kapitalista helyett betehetjük az „ember” szót is, nem tévedünk nagyot./

  32. 33. Tibor ‘bá
    „Az felborít minden rendet, ha az egyén nem lesz felelős tettének következményeiért. Arról nem is beszélek, hogy vissza lehet vele élni, és vissza is élnek.”

    Teljesen ezt látom én is. Ezért ilyen csodás a társadalom.

    34.Attila
    Az állat az egy állat, semmiféle megfontolás nem vezeti csak a hasának a telítettsége. Az, hogy nem eszik többet mint amennyit tud, az nem ered másból mint a programjából. Egyébként vannak olyan programok is, hívhatjuk ösztönöknek is, amik bespájzoltatnak vele egy egész télre mogyoróból.
    Az, hogy a bankárok gátlástalanul rabolnak pontosan ugyanabból fakad amiért az állatok ölnek. Csak egy pár szinttel feljebb ragadt le, mint egy macska. Ráadásul a pénz nem is romlik meg, így valós igények nélkül elégíthetik ki elmebajukat. Ha javakban kapná csak akkor hamar rájönne, hogy felesleges mert egy szint fölött csak számok vannak. Az állatok is túlszaporodnak kedvező körülmények között, nem sokat foglalkoztak biztos születésszabályozással.:-) A kecske egy prérin is lelegelné az utolsó árnyékot adó fát, nem gondolva hogy hamarosan hőgutát fog kapni.

    Lehet, hogy emberek nélkül működne a bolygó, de hol lenne az öntudat azon formája amelyik meglátja egy fa szépségét?
    Nem rosszak vagyunk mi emberek, hanem csak szimplán vakok.
    Ezért is tűnünk el ha így folytatjuk, de választhat(t)unk (volna) mást is.

  33. 35. Observer

    „Áttérve az emberekre, ha a “kapitalista” kockázat nélkül gyarapodhat, akkor meg is teszi.”

    De akkor is megteszi, ha magát és másokat és az egész ekoszisztémát kockáztatja… mert megteheti.
    Itt a bibi.

    A bankcsődöknél láttuk, hogy még akkor is adták a kölcsönöket, amikor már nyilvánvaló volt hogy a „subprime” adósoktól soha nem látnak egy fillért se… De a banki üzletkötők a kiadott kölcsönök után kapták a jutalékot.

  34. Fellapoztam az értelmező szótárt és a BTK-t.
    Tolvaj
    1. valaki, aki (általában titokban) engedély nélkül elveszi másnak a tulajdonát, vagyis lop.
    Az áldozatról egyikben sem esik szó.
    Nyelvünk és törvényeink szerint aki lop az tolvaj.

  35. 34:
    Egyetlen éjszaka 50 tyúkomat vesztettem el. Reggel 49 hullát találtam, a ragadozó csak egyet vitt el. Egyedül a 51. kakas élte túl a látogatást, de ő is sérült volt.

    Kegyetlen tőkés, oligarcha. Observer szerint nyugodtan mondhatjuk, hogy Ember. – Nos apám egyik gyerekkori barátjának (az isten tudja hogyan) volt egy cipőgyára, ahol 20-30 melós dolgozott. A tulaj (Sanyi bácsi) egyik fiatal munkásnője a szeretőjévé vált. Aki hamarosan teherbe esett. Sanyi bácsi nem sokat teketóriázott, elvette a nőt feleségül, aki a megszületett (14 évesen ott voltam a keresztelőn) közös gyerek után a gyár művezetője lett. Volt munkatársait olyan kegyetlenül hajtotta, mint a piramist építő rabszolgák hajcsárjai. Hallottam, amikor Sanyi bácsi az apámnak mondta, hogy ez nem mehet tovább, de nem tudja, hogy oldja meg a dolgot.

  36. 37: Egy szóval sem mondom, hogy ne lenne igazad, illene végre különbül viselkednünk, mert – elméletileg – értelmes lények volnánk. De sajnos az értelem minden szinten vesztésre áll.

  37. 36. Balázs

    „Az, hogy a bankárok gátlástalanul rabolnak pontosan ugyanabból fakad amiért az állatok ölnek.”

    Ez nem igaz.
    Az állatok életszüklétletből ölnek.
    A bankár nem tudja semmilyen igazolható szükséglettel alátámasztani, hogy minek neki az ötvenedik milliárd dollár.
    A többségük szemrebbenés nélkül elvisel több milliárdos veszteséget is.

    Szerintem ez a szintű gátlástalanság olyan „természetes” képződmény, mint a rák… Az is „természetes” és nincs is tudomása róla, hogy határtalan növekedésével elpusztítja a gazdatestet, és lpusztul maga is.
    Pontosan ugyanígy éli fel egy szűk réteg gátlástalansága a bolygót.

    Ahogy az állatokat az ösztöneik figyelmeztetik, hogy mikor elég, az embereket az erkölcseik…
    De mióta mesterségesen kiiktatták az erkölcsöket, elsősorban a vezető rétegekből, azóta ez az önkorlátozás megszűnt.

  38. 40. Observer

    „De sajnos az értelem minden szinten vesztésre áll.”

    Csak addig, ameddig azt súlykolják mindenkibe, hogy ez természetes.
    Annyira természetes, mint a lepra meg a rák.
    Tudomásul kell venni létezésüket, de önvédelemből harcolni kell ellenük.

    Kérdés persze, hogy mi az „értelem”?
    A lusta bűvészinas által titkon elcsent varázsige, amivel a nehéz munkát meg tudja spórolni, de nem tudja leállítani az éltala elindított folyamatokat?

    Mennyire sáfárkodott jól a felvilágosodás során szerzett új tudományával az újonan kialakult tudományos társaság?
    Mire fordította azt a mérhetetlen intellektuális tőkét, amit felhalmozott?

    Az atomvillanás árnyékából szemlélve, nem jártunk volna jobban ha megmaradunk a kapanyél mellett a középkorban?

  39. 41 Attila

    Az is -a tévesen értelmezett- és eltorzult életszükséglet. A kérdés, hogy annak aberrált volta milyen kompenzációs szükségletet elégít ki.
    Mi játszódik le a bankár fejében, hogy így elveti a sulykot?
    Csak gonosz, pénzéhes önző hülye lenne? Vagy öntudatlanul kíván vmit kielégíteni? Mi az ami -számára is- nyilvánvalóan esztelenség, ami felülírja a józan észt és saját maga legfőbb javát is, ami történetesen mindenkinek a javát is szolgálhatná?

    Az hogy elit meg gonosz attól nem jutunk előrébb. Benned és bennem is ott lapul ennek a csírája, ezen tévedésünk mértéke egyedi. Sőt majdnem mindenkiben. Detektálni kell a folyamatot ami idáig juttatott minket.
    Az állatokat szeretem, de attól még teljesen értelmetlen nem létező tulajdonságokat tulajdonítani nekik. Ezen kérdés megválaszolása maga az emberben van. Nézd meg bizonyos emberek reakcióit(nem is kell messzire menni :-), egy vitánál is kényszeres önvédelemben vannak.
    Tisztára mint a nemzetek agybajos vezetői. Én unom az bölcsis homokozót, büszkén mondhatom magam ovisnak. De azért a suliig még meg kell tanulnunk írni, olvasni is ám.

    Abban egyetértünk, hogy az erkölcsöket kiiktatják tudatosan, de mire tudnak rájátszani? Nem valamire ami bennünk van? Pl, félelemre? öröm utáni vágyra? stb.

    A rák az viszont következmény, nem pusztán természetes képződmény.
    Ahogy a globalitás terjesztése, úgy változnak a hajdani élhető körülmények az egyén számára egyre frusztrálóbbá. Ennek egyik betegsége a rák. Természetesen a ráknak nincs tudomása semmiről, de a gazdaszervezetben lelki okokra igenis visszavezethető.

    A tudomány nem ellenség, a kapa nem erény. Eszközökről beszélünk amiket mi találtunk ki, és mi használunk.
    A tudatosság egy bizonyos szintjéhez képest értünk el túl nagy civilizációs fejlődést.
    Az elit befolyásolja a népet(nagyon jól), de a mi feladatunk nem velük kapcsolatos.
    Semmi fogásuk nem lenne rajtunk, ha úgy döntenénk. De haj kérem, amíg félünk és félelemben tarthatnak minket, ez lesz.
    A mi dolgunk a félelemmel kapcsolatos és hogy miből fakad.

  40. 43. Balázs

    „”Benned és bennem is ott lapul ennek a csírája, ezen tévedésünk mértéke egyedi.”

    Benned és bennem is ott lapul néhány rákos sejt, pár vírus, baktérium, de egy egészséges immunrendszer sikeresen veszi fel velük a harcot. Tulajdonképpen hasznosak is, mert ezzel a dinamikával az önvédelem mindig készenlétben áll, és hozzásegítenek a természetes szelekcióhoz is.

    „Az hogy elit meg gonosz attól nem jutunk előrébb.”
    Attól nem.
    De attól, hogy megértjük mozgatórugóit, szellemi, spirituális hátterüket, a kiválasztottságtudat működését, jobban fel tudunk ellenük készülni, esetleg őket is meg tudjuk „gyógyítani”, mert a gonoszság végülis egy, az autizmushoz közel álló jelenség, amiben az egyén nem érzi át környezetének állapotát, az általa okozott fájdalmakat…

    És nagyon igazad van abban, hogy a rák legtöbbször lelki okokra, szorongásra, elfojtásra, haragra vezethető vissza…
    És ez igaz a „globális” rákra is… sőtpláne ! A globális vezető rétegek rettegnek tetteiknek következményeitől, mert intelligenciájuk tökéletesen felméri, hogy mit tesznek. Előre menekülnek, maximális kontrollt akarnak, végül kiirtani minden potenciális konkurrenciát, vagy aki esetleg számon kérheti rajtuk a világ állapotát.

  41. 41
    Gátlánstalanság?! Nem,az csak következmény,az eredeti ok a hatalomvágy,amely minden emberben ott lapul. Valójában nem mohóság ez,valójában nem a pénzről szól ,csak a modern világban ez az eszkőze,hogy valaki mások felett uralkodhasson .
    A hatalomvágy az egyik legsúlyosabb betegség, amitől az ember valaha is szenvedett. Ráadásul minden oktatási rendszer, az összes vallás, kultúra és társadalom, mind csak erősíti ezt a betegséget az emberben. Mindenki azt akarja, hogy az ő gyereke legyen a világ legnagyobb hatalmú, legbefolyásosabb embere. Figyeld csak meg az anyukákat a játszótéren, ahogy a gyerekeikről beszélnek – mintha csak magát Nagy Sándort, Rettegett Ivánt, Sztálint vagy Ronald Reagent szülték volna a világra.
    Egyszerre hét milliárd ember fut versenyt a hatalomért. Meg kell értened, hogy ez a szűnni nem akaró hatalomvágy egyfajta belső ürességből fakad. Azok az emberek, akik nem vágynak hatalomra, beteljesültek, elégedettek, otthon érzik magukat az életükben.
    Te nem. 🙂

  42. 41 Attila (PV)
    De bizony tudja a bankár és a nagyvállalkozó is igazolni, miért kell neki a még több.
    Az ember értelmével hamar rájött, hogy az eszét használva a társadalmi javakból többet tud megszerezni magának, mint az átlag.
    De mivel sok átlagosnál értelmesebb ember van, ők egymás konkurenciájává válnak, harcolni fognak egymás ellen, hogy vadászterületük ne szűküljön be. Eddig ez még nem sokban különbözik a ragadozó állatok territoriális viselkedésétől, ők is állandó háborúban állnak a szomszédsággal.
    Csak az ember esetében hozzájön az a tényező, hogy ebben a harcban csak egyik tényező a szellemi képesség, a másik a vagyoni háttér, amivel ezt a harcot hatékonyabban tudja folytatni.
    Magyarul, ha mindenáron el akarja kerülni annak az esélyét, hogy a versenytársak letaposhassák, nem szabad lemaradnia a versenyben, sőt törekednie kell, hogy abban előrelépjen, mert csak ez adhat lehetőséget a talponmaradásra az egyre erősödő versenytársak között.
    Ha ezt a törekvést valamelyik feladja, azzal máris arra ítélte magát, hogy kiesik az aranykosárból.
    És ez máris megmagyarázza azt a globális folyamatot, amely során a vagyonok egyre jobban koncentrálódnak.
    Aztán a nagy történelmi kataklizmák esetében felborul minden, és részben új szereplőkkel újra kezdődik a folyamat…

  43. 45. kalotaszegi

    ” a hatalomvágy,amely minden emberben ott lapul.”
    Igaz, de mint fentebb írtam a legtöbb emberben még ellenőrzés alatt tartja valami ezt a hatalomvágyat… és ez a valami az erkölcs, ami pontosan azért morzsolódik olyan gyorsan, mert azok, akik hatalmon vannak, ezt reklámozzák. Nekik kell az „erkölcstelen” tömeg, mint legitimáció.

    Arra hogy a tömegekben még van az erkölcsnek egy csírája általában az adakozásból látszik a legjobban… Katasztrófák esetén ők adnak a legtöbbet, a hatalomal rendelkezők meg fogcsikorgatva, és csupán a látszat kedvéért.

  44. Attila (18)

    Hát persze, igazad van, de ezeknek az embereknek sem ártana már visszavenni egy kicsit a nagyképű trollkodásból. Tudom mindenki abból él meg, amiből tud, de még mindig túl sokan vannak, akik a mamájukat is eladnák egy kis könnyű keresetét.
    Annyira nyilvánvaló és logikus lesz minden, ha megértjük, hogy ki és mi mozgatja a világunkat. Megértjük, hogy miért hülyült meg a pápa, mitől viselkedik úgy Merkel tudós létére, mint egy fogyatékos vénasszony, miért kell folyamatosan háborúkat provokálni, miért nem elég a Rotschildoknak a 400 trillió dollárnyi felosztás előtti vagyon és miért kell még több és még több és miért van szükség a magyar emberek eladósítására deviza hitelekkel, azt is, hogy miért nem képesek tenni az ellen, hogy az az egy százalék rendelkezzen annyi vagyonnal, mint amennyivel az emberiség fele, 3,7 milliárd ember…. (mert nem akarnak 😀 ) Miért is kell összekutyulni a keresztény kultúrájú embereket a írástudatlan arab és fekete bőrű muzulmánokkal. Miért is veszítette el a fehér ember a fajfenntartási ösztönét, miért süllyedünk egyre mélyebben az erkölcsi mocsokba. Legalább arra emlékezhetnének az emberek, hogy ugyanez volt a helyzet a második világháború előtt is. Persze, aki akkor élt, még kisgyerek volt, ezért nem emlékezhet rá, éppen ezért aztán többet kellene olvasni, méghozzá nem csak blogokat, hanem könyveket, olyanokat, amelyeket nem a mainstream történészek csócsáltak meg előttünk.

    Én emlékeztem itt Tibor bá’ blogjában egy olyan posztra, aminek így szólt az utolsó bekezdése:

    „Nem kell tehát Orbánt teljesen hülyének tekinteni, nagy valószínűséggel zöld utat kapott a világtrend magyar bevezetéséhez. A gazdag legyen gazdagabb, a szegény pedig szegényebb. Ha 6500 milliónak el kell tűnni a Föld felszínéről, akkor előbb a középosztályt fel kell számolni, mert az 500 millióba nem fér bele. „

    Mindent ez irányít. Már 1995-ben volt egy konferencia San Franciscoban a Gorbacsov alapítvány rendezésében. Ezt az 500 milliós létszámot már ott elhatározták a „reptiliánok” által felállított Georgia Guidestones-ra írták fel először ezt a mondatot:

    „Tartsd az emberiség lélekszámát 500 millió alatt”

  45. 48. Egyelőre nem tűnik túl sikeresnek a népességcsökkentés. Másodpercenként több mint két fővel növekszik az emberi populáció. Ha hinni lehet a számlálónak, akkor már 7,5 milliárdan vagyunk.

  46. 48.
    Te csak azt nem érted,hogy semmi értelme a konspirációdnak annak függvényében,hogy a fehér ember hamarosan eltűnik a Föld felszinéről a rockefellereivel és reptiliánjaival együtt,mert a kis buta sárgák,arabok és indiaiak leszaporodják és pillanatok alatt bekebelezik a nyugati kulturát ,majd el is felejtik 🙂

  47. 49. Pugacsov elvtárs

    „Egyelőre nem tűnik túl sikeresnek a népességcsökkentés.”

    Juj, dehogynem !
    Nem a bangladeshi szaporulat számít, mert ott pár millió nem oszt, nem szoroz…
    Viszont az európai középosztály rohamosan hal kifelé, mert az ő fogyasztásuk valóban a globális elit zsebéből szedi ki a drága pénzt !

  48. Amikor 6,5 milliárd ember volt, akkor egy tanácskozáson elhatározták, hogy 2 milliárdra csökkentik az emberiség létszámát. Ahhoz képest nőtt 1 milliárddal, pedig milyen ügyesen beindították az emberre is veszélyes madárinfluenzát, vagy az ebolát. Jellemző az önmagukat „zseniálisnak” tekintő csoportra, hogy még a tanulatlan afrikai emberek eszén sem tudtak túljárni, mert észrevették, hogy csak ott terjed az ebola, ahol oltogatja őket az „Orvosok Határok Nélkül” nevű szervezet. Hirtelen meg is gyógyult mindenki, nehogy az ebolával lehessen indokolni a migránsok megállítását. Még be is jelentették, hogy lecsengőben van a pandémia és szeptemberre meg fog szűnni. …és láss csodát! Meg is szűnt. D:

    Nekik sem sikerülhet minden, pedig azokat, akik tetteikkel vagy szavaikkal veszélyeztetik a terveik végrehajtását, el kell lehetetleníteni, meg kell bélyegezni, nevetségessé kell tenni. Végső esetben fizikailag is meg kell semmisíteni.

    Ez utóbbit gyakorolják most Trumpon.

  49. 51: „az ő fogyasztásuk valóban a globális elit zsebéből szedi ki a drága pénzt”

    Szerintem ez kb. pont fordítva van. A ‘fogyasztás’ növeli a profitot – ezért is találták ki a „fogyasztói társadalmat”. Akkor is vedd meg a legújabb terméket, ha semmi szükséged nincs rá, mert ezzel növeled a profitot.
    Banglades meg pont azért van leszarva, mert ott tömeg ugyan van, de nincs „fogyasztó”.

  50. 53. Observer

    A fogyasztásból az elit csak az árrést teszi el… De neki az EGÉSZ kell… Egyrészt, mert több, másrészt az elit szemében európai/északamerikai középosztály teszi tönkre a földet a szennyezéssel és a pazarlással.
    Tehát a cél az, hogy a középosztály ezentúl ne okosTV-re meg adóra költse a pénzét, hanem egészségbiztosításra, lakáshitelekre, a gyerekk tanítására felvett hitelekre, stb, mert az „tiszta” pénz, és nem kell hozzá füstös gyárakat építeni, alapanyagokat bányászni, munkásokat fizetni, és szükség esetén egy az egyben le lehet nyúlni az egész pénzt, azaz uzsorával egyből bezsebelni a középosztály fizetését, anélkül, hogy gyakorlatilag bármit is kapna érte.

  51. 50. Kalotaszegi

    Te meg azt nem érted, hogy a megalázó reptiliánozással éppen azoknak a malmára hajtod a vizet, akikről Tibor bá’ egy 2012-es posztjában azt írta, hogy terveik szerint „A fenntartható egyensúly akkor áll be, amikor 5 munkaerőből egyet alkalmaznak csak. Vagyis a munkaképes lakosság húsz százaléka elég lesz ahhoz, hogy lendületben tartsa a világgazdaságot. Ennél több munkaerőre nem lesz szükség. A munkát keresőknek mindössze egy ötöde fogja megtermelni mindazt az árut, illetve nyújtani mindazt a nagy értékű szolgáltatást, amelyet a világ társadalma megengedhet magának.”

    Ezeknek az ismereteknek az elterjedése mondjuk arra is jó lenne, hogy amikor Orbán a munka alapú társadalmat emlegeti akkor a szitkozódás helyett megértenénk, hogy vajon miről is beszél? Ugyanis volt már ilyen a történelemben, Németországban a 30-as években. Az eredménye: 6 millió munkanékülit sikerült bevonni a munka világába, méghozzá közmunkával… Ugyanígy azt is értenénk, hogy vajon miért próbál kimenteni egy kis pénzt a Nemzeti Bank alapítványaiba, ahelyett, hogy a nemzetközi internácikat gazdagítana abból a pénzből, amiért nem ők, hanem mi dolgoztunk meg. Ehelyett mi újra a gyurcsányisták zsenialitását kezdjük felfedezni, mert hogy milyen hülye ez az Orbán.

    Persze hogy az, mert ha kiállna és elmondaná mit miért tesz, rögtön vége lenne. Gondolom minimum őt is lereptiliánoznák. Így sem az internácik szíve csücske.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük