(2077) Udo Ulfkotte, Európa bátor újságírója

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

Paul Craig Roberts (2017. Január 15.) visszatekintése

Ulfkotte (fényképe balra) a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerkesztője volt. Kiadott egy nagyon bátor könyvet, amiben azt állította, hogy jelentősebb európai újságíróikat a CIA tartja kézben, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy Washington szabja meg az európaiak véleményét és azt mi juthat az európai vezetők tudatába. Valójában nincs olyan európai kormány, amely független lenne Washingtontól.

Valamikor Európa tele volt bátor emberekkel, manapság nehéz ilyet találni. Charles de Gaulle volt az utolsó jelentősebb európai ország vezetője, aki független maradt Washingtontól. Manapság Marine Le Pen mondható függetlennek, és talán a magyar miniszterelnök. De Nyugat és Kelet Európa vezetői Washington vazallusai, akik elkötelezik magukat az amerikai háborúk mellett………

Tibor bá’ utóirata: Udo Ulfkotte egy héttel 57. Születésnapja előtt halt meg szívinfarktusban. Amilyen leleplező könyveket írt (itt balra látható egy magyar fordítás) nem vagyok abban biztos, hogy természetes halált halt. Ha fogadnom kellene, akkor arra fogadnék, hogy a CIA áll halála mögött, akik egy-egy politikai gyilkosságtól nem szoktak visszariadni. Az alábbi videó egy kis csemege. Nem lenne csoda, ha eltették volna láb alól.

_________________________________________________________

Udo Ulfkotte szédületes könyvét (A megvásárolt sajtó) 2014-ben Kopp Verlag publikálta. Németországban a könyv óriási szenzáció volt, eladtak belőle másfél millió példányt, de amerikai kiadó nem nyúlt a könyvhöz. Végül a múlt hónapban egy harmadosztályú kiadó, Progressive Press, angol nyelven kiadta „A beépített szajhaság a CIA kifizető listáján van” címen.

Ulfkotte könyve összezúzta azt az illúziót, hogy a nyugati világban bárhol fel lehetne lelni a független sajtót. Ulfkotte részletesen feltárta, hogy az elit miként sajátítja ki az újságírók gondolkozását, akik a titkosszolgálatok, nagytőkések és lobbizó szervezetek, politikusok és az amerikai külügy politikájának a propagandistái és PR ügynökei. Az újságírók feladta, hogy tálcán szolgálják fel az embereknek azokat a magyarázatokat, amelyek az elit és a washingtoni külpolitikai érdekeit szolgálják. Ez az üzenet olyan jó hatásfokkal lett tálalva a német népnek, hogy a legfontosabb német újságok olvasótábora felszívódott.

Ulfkotte leírja, hogy toborozzák az újságírókat, még amikor csak diákok, és el vannak adósodva, ezért az igazság helyett mások érdekeit szolgálják ki. Minden újságíró a legalacsonyabb besorolástól a főszerkesztőig hozzájárul ahhoz, hogy az elit irányítsa a témákat. Ulfkotte könyvében nevén nevezi a szereplőket és jegyzékbe szedi az újságírókat, hogy mely titkos szolgálatokat, agytrösztöket, politikusokat és külügyi embereket szolgálják. A bensőséges kapcsolat az újságírók és a titkosszolgálatok, nagytőkések, politikusok és az amerikai külügyi emberek között annyira szoros, hogy senkinek sincsenek „ferde” gondolatai. Csak azok égetik meg a kezüket, akik nem működnek együtt.

Ulfkotte a könyvet németeknek írta. Amerikaiak a német részleteket unalmasnak találhatják, de a részletek tárják fel azt a finom eljárást, ami az újságírókat a titkosszolgálatok, politikusok, nagytőke szolgálatába állítását létrehozzák. A könyvet a könnyű történetekkel kezdi, mert Ulfkotte tudja, ha ajtóstól rohan be az olvasó házába, és a rémtörténetekkel kezdi, akkor hitetlenséget vált ki. Tehát azzal kezdi, hogy a hír „forrást” jutalmazzák, mellékjövedelemmel látják el, amiért a valódi híreket cenzúrázzák, például: német mérges gázt használnak Irán ellen az irakiak.

Az egyik érdekes történet arról szól, a német sajtó miként kezelte a bolgár és román migránsokat Németországban. A német kormány közbejárt, hogy ezt tovább könnyítse azzal, hogy igénybe vette a német médiát, írják meg, a bevándorlók a keményen dolgozó, soha nem lazsáló „balkáni poroszok”. Hamisan állították például azt, hogy a bolgár és román bevándorlók között kevesebb a munkanélküli, mint a német munkások között. Ezt a hamis állítást folyamatosan ismételgették bizonyítékok nélkül. Később a tények feltárultak, a segélyen élő bevándorlók száma jelentősen megnőtt az előző évhez viszonyítva, 60 százalékkal. Azokat a szakértőket, akik ezt előre megjósolták nacionalistáknak és náciknak kiáltották ki. Vagyis a média eltitkolta a tényeket, és hamis híreket hintett szét.

A szabályozott magyarázat óvatosan összeállított hálója magyarázatot ad arra, hogy Donald Trump, Marine le Pen és más, valódi változást akaró hangok veszélyesnek vannak megbélyegezve az elit részéről. Marine le Pen folyamatosan ki van téve a vádemelésnek, és a CIA/FBI/DNC által létrehozott félrevezetéseket arra használja fel a szajha média, hogy Trumpot elűzze hivatalából. A nyugati média megvesztegetésével se demokrácia se pedig számon kérhető kormány nem létezhet. Hogy ez világossá vált az Ulfkotte érdeme.

Itt van néhány, Ulfkotte szórakoztató és feltárt kedvenc témáiból:

Támogatóink eladják az igazságot: Elit hálózat és titkos szolgálat.

Az újságírók hogy fizetik ki a Toszkán villáik vételárát.

Megvásárolt médiánk szinkronizált, szófogadó és nincs kérdés, feltevés.

A titkos ügynökségek hálójában.

Obama trolljai: Amerika ötödik hadoszlopa.

Rockefeller szelleme – A háromoldalú bizottság

A Bilderbergerék hatalma: összeesküvés elmélet vagy a valóság

Három újságíróból kettő eladó

Kiemelt cél: Németország identitásának levágása.

Merkel mesedélutánja: Hogy hazudik a német kormány állampolgárainak.

Ulfkotte azt mondta, azért tud könyvet írni, mert nincsenek gyermekei vagy családja, akiket meg kellene védeni a bosszútól. A könyve végén Ulfkotte feltárta, hogy ez az első könyv egy háromtagú sorozatból. De ebből nem lett semmi, mert infarktusban meghalt a könyv megjelenése után. A 56. évében bekövetkező halála felveti a spekulációt, vajon az infarktus valódi volt vagy megrendezett?

Ulfkotte bejegyzését a Wikipédiába azok végezték, akiket leleplezett. A Wikipédia az ellenőrzés szerves része, nem független forrás. A Wikipédia főfunkciója az igazság megíróinak megrágalmazása.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

94 gondolat erről: „(2077) Udo Ulfkotte, Európa bátor újságírója

  1. Nem ismertük a pasast, de amikor olvastuk a halálhírét az élettörténetével együtt a hírportálokon, én mondtam, hogy ő se természetes halállal halt meg (akárcsak Jörg Haider, aki anno a csodaautójával úgy borult fel, hogy az több, mint gyanús), és a férjem felnvetett, hogy ő is pont erre gondolt.

    Aki túl hangosan és sikeresen ellenszegül a hatalommal szemben, azt el szokták lehetetleníteni, vagy megölik.

  2. Köszönöm a fordítást Tibor bá’

    Lovas sajtószemléjében azt írta, hogy a decemberben megjelent könyvében megírta, hogy az olyan újságíróknak, mint ő számolnia kell azzal, hogy meggyilkolják. Tényleg felkészülhetett a halálra, 3 nappal a halála előtt segítséget kért az interneten, mert adatokat gyűjtött a következő könyvéhez, amelyben Merkelről és a többi atlantista politikusról. Ez már sok volt a gyilkosainak. Lovas a linket is betette, ahol német nyelven Ulfkotte nagyobb összeget ajánl fel.

    Egyébként mind a „Menekültipar”, mind a a „Megvásárolt újságírók” fenn van a Scribd.comon, én le is töltöttem, beleolvastam és ezek alapján azon csodálkozom, hogy eddig hagyták élni…

  3. Én most olvastam el a Menekültipar c. könyvét. Azóta is rosszul vagyok, ilyen horrorisztikus olvasmány már régen került a kezembe. Összerakott ezernyi információ-mozaikot, minden állításához ott van az internetes link, ahol meg lehet nézni – semmit nem ő talált ki. Gyakorlatilag a végkövetkeztetés, hogy azok miatt, akik az egész menekült-importon betegre keresik magukat, és akik miatt a német (és más) szociális rendszereket a csalók gátlástalanul foszthatják ki, Németországnak már befellegzett, és vele együtt Európának is. Elképesztő dolgok vannak benne, mindenkinek ajánlom. Nekem is meggyőződésem, hogy a halála nem véletlen.

  4. OV semennyire nem független, csak mivel kiszolgáljuk a washingtoni geopolitikai érdekeket (NATO törzs Szfehérváron, amerikai csapatok gyakorlatozása – az itt tárolt minimális technikát meg nem mi nem engedtük, győzött a tengerentúlon a pénzügyi logika, majd arra az időre idevonatoztatják Romániából és Lengyelországból) és ameddig ez megvan elnézik a dolgaikat. Idén beindul a verkli, a 3. páncélos dandár egyes elemei és egységei hozzánk is átrándulnak gyakorlatozni. Az amerikai különleges erők jelenléte kvázi állandónak mondható hazánkban, a szolnoki KMZ technikai, képzési, stb. együttműködés miatt, hisz egy jelenleg is aktív, képzett, harci körülmények között, amerikai együttműködésben (én alárendeltet mondanék) bevetett egységről van szó.
    Szavakban nagyon függetlenek vagyunk, de…! Most jön Trump, és lehet felkötni a gatyát, hisz nem költjük a GDP 2%-át védelemre. Lesz is következménye, nem épp pozitív. Új adminisztráció ide, v. oda, az amerikai Európában történő csapaterősítése és mozgatása folyamatos lesz, igen nagy eséllyel ebből nagyon tovább hazánk sem tud majd kimaradni. Nem lengyelországi v. romániai mértékben, de mi sem tudunk sokáig kimaradni, főleg ha a szerbek erősebben kezdenek orosz hátszéllel mocorogni Koszovó miatt. A két folyamat nem független egymástól!

  5. És az is érdekes adalék, hogy Ulfkotte halálában is bizonyította, hogy a német sajtó egy helyről kapja az utasítást.

    Szinte minden fősodratú német újság szinte ugyanazzal a címmel hozta halálhíreét : „Umstrittener Autor Ulfkotte gestorben” (A vitatott publicista, Ulfkotte meghalt)

    És a Facebookról is le lett tiltva…

  6. Tudtok linket adni a könyveihez? (Ahol nem kell regisztrálni…)

  7. Re:11
    Anno a „fekete angyal” ápolónő így nyírta ki az öreg betegeket az elfekvőben. Több évig űzte ezt a hobbiját, és nem jöttek rá, mert nem maradt nyoma.
    Jó is a sószegény só(kálium-kloriddal dúsított), Norbi csak tudja mit árul… 🙂

  8. Nagyot mész ma Tibor bá! A népek imádják a konteót!

  9. Udo mindenképp egy magasan képzett,intelligens igazságkereső ember volt.Olyan újságíró aki a szakmáját kiválóan értette.
    Arra jutott hogy nem áll be a jól fizetett médiakrvák sorába.
    A következő munkája a semmivel nem igazolható Willkommenskultur tőle megszokott módon való aprólékos és adatokkal alátámasztott szétszedése.
    Ha elkészül, Merkel és a hasonló ballibák szorultabb helyzetre számíthatnak egész Európában.
    Lehet konteózni, nem elfogadott meg nem értett,sértődött stb… személyként leírni ahogy megpróbálják Őt leértékelni.
    Attól még mindenki tudja, érzi hogy a távozása nagy veszteség.
    +1,
    A német nyelvű videóit jó hallgatni,mivel világosan és nagyon szabatosan fogalmaz, könnyen érthető tiszta kiejtéssel.

  10. 13. anna

    „A népek imádják a konteót!”

    És szerinted mi az oka annak, hogy a gyíklények meg a chemtrail sokkal hihetőbb alternatívák, mint az, hogy a „választott” elit a választói érdekében munkálkodik?

    Miért könnyebb elhinni, hogy a német újságírók a CIA-tól kapják az anyagot, ők csak a stílust adják hozzá, mint, hogy Németországban cenzúra nélküli igazi sajtószabadság van, mindennemű korlátozás nélkül…
    (lazán idekívánkozik az is, hogy miért szenvedett Merkel síbalesetet azután, hogy kíváncsi lett a Fort Knox-ban őrzött német aranyra? – És mostmár egyáltalán nem kíváncsi.)

  11. 4. Tibor bá’

    „…már majdnem meg tudom neki bocsátani a bűneit.”

    Talán annak az ára, hogy Paul Craig Roberts azt gondolhatja, hogy „Charles de Gaulle volt az utolsó jelentősebb európai ország vezetője, aki független maradt Washingtontól és manapság Marine Le Pen és talán a magyar miniszterelnök” – tehát annak az az ára, hogy nem bocsáthatjuk meg Orbán bűneit. Mert nem állhat nyilvánosság elé mindennel, ami miatt azt kell tennie, amit tesz.

  12. Végignéztem a betett videót, és a végén azt nyilatkozta, hogy ő már nem fél semmitől, volt már három szívinfarktusa, gyereke nincs, csináljanak amit akarnak.
    Szóval azért nem tenném le a nagyesküt, hogy kinyírták, három infarktus után már ingatagok az életesélyek, ezt ő is tudta.
    A halála meg kifejezetten segítette az érdeklődést iránta, sok ember lett kíváncsi a munkáira. Még én is…


  13. 17:
    Hogy is van ez? Idézni csak pontosan, szépen, ahogy csillag megy az égen. (lemaradt a szmájli)
    19:
    Ha nem haragszol, de a szövegedből csöpög a meglehetősen sunyi cinizmus.

  14. 19. hubab

    „Szóval azért nem tenném le a nagyesküt, hogy kinyírták…”

    Nyilván senki sem tudja pontosan mi történt.
    De azt hiszem, ő volt az egyik „legbefolyásosabb” tényező az utóbbi időkben, ami nagyban hozzájárult a német politikai erővonalak átrendeződéséhez.

    Minden szervezet keményen bünteti a titkok kifecsegeését…
    Ki tudja… Az a három infarktus mitől alakult ki.
    Azt ugye tudjuk hogy a fennálló hatalom (háttérnek hívjuk, avagy sem) nagyban támaszkodik a médiamonopóliumra. Nyilván nem nézik ölbetett kézzel, hogy valaki egy-két könyvvel meg Youtube videoval rombadöntse, amit évtizedek alatt felépítettek.

    És ez tulajdonképpen magában hordoz egy jó hírt is: Ha ennyire vigyázni kell a rendszerre, akkor az valójában nagyon is sérülékeny.
    Erre utal a blöffnek indult Brexit, Trump megválasztása, és alapjában véve Európa jobbratolódása, a PC egyre nyíltabb mellőzése.

  15. 14- re:

    nekem nem enged letölteni semmit.
    Fel tudnád dobni valahová, ha neked megvan?

    Kösz 1000X

  16. 22. Ouse M.D.

    Van 1 téglalap, amibe az van írva, hogy ‘Nem vagyok robot’, előtte 1 jelölőnégyzettel. A négyzetbe tegyél pipát, és amilyen feladatot ad, azt old meg (nekem közlekedési táblásat adott). Ezután klikk a kék alapon lévő ‘Letöltés’-re.
    Ha nem működik, akkor írjál, nézek másik fájlmegosztót. 😉

  17. 20.
    Pedig nem annak szántam.
    Lehet a szövegnek egy olyan olvasata is, ahogy szerintem te is értelmezted, hogy milyen jó hogy meghalt, direkt jót tett a népszerűségének a halála.
    Pedig nem ezt akartam kihozni belőle, hanem azt, hogy az adott körülmények között nem tartom valószínűnek, hogy ezt az ellenségei ne tudták volna felmérni, ezért nem tartom valószínűnek, hogy szándékosan megölték volna az adott helyzetben…

  18. 23. X/2
    Én pontosan így jártam el, de hosszas gondolkodásba kezdett a gép, és nem indult el a letöltés.

  19. 25. Jani

    Én most munkahelyen vagyok (nem otthon, délelőtt voltam otthon, akkor raktam fel a data.hu-ra), de most itt már a másodikat töltöm le, simán megy, ha megoldottad a ‘Nem vagyok robot’-os feladatot, és az oldal zöld pipát tesz a ‘Nem vagyok robot’ elé, akkor a kék alapon lévő ‘Letöltés’-re kattintva indul a letöltés, bár elég sokáig tart (lassú letöltés).

  20. 26. X/2
    GOTO 25. Jani

    Csak egyszer próbáltam, de Jövőnk hozzászólása felbuzdított, hogy esetleg nem az én készülékemben van a hiba.

    Update: Most a második linket próbáltam, az elindult.

  21. 24. Én viszont vállalom a cinizmust.
    Az a kérdés, hogy melyikkel kapott nagyobb nyilvánosságot? A könyvével, vagy a halálával?
    Az internet nem egy 100%-ig leuralható médium, így nem az egyes igazságkereső cikkek, könyvek letiltásával, hanem brutális mennyiségű hoaxxal próbálják hiteltelenné tenni az Ulfkotte-hoz hasonló újságírókat. Rengeteg a nyilvánvaló baromság (Sziriuszról jött magyarok és az eperlekvárral töltött porcelán teáscsészén érkezett hűllőemberek háborúja a zsidók vs világ harca), a hihető, ám utánanézéssel és logikával cáfolható hír (valójában nincs globális felmelegedés, valójában kihűlés szakaszban vagyunk, azért van hóvihar ausztráliában), így a hihetetlennek hangzó, de jelentős kutatómunkával alátámasztott igazi feltáró cikkek, könyvek eltűnnek a tömegben.
    Egy két napig hírek aztán a történelem nagyon apróbetűs részévé válnak, amiket esetleg 3-4 generációval később igazolnak, mikor kitisztulnak a hoaxok.
    A konteókhoz szokott embereknek sokkal gyanúsabbá válik egy bármi miatt meghalt újságíró munkája, mint az élőé, bármilyen hangos is, tapasztalt, vagy jónevű. Lásd kiváló példának 16-os hozzászólást Attilától.
    Elértünk arra a pontra, hogy olyan mennyiségű hülyeséget bevesznek az emberek, hogy feltáró munkáktól az elitnek nem kell félnie, és ehhez nem elhallgattatni kellett, csak szétspamelni mindent, minden csatornán. Szerintem.

  22. 31:
    Igen, és pont ezért dühöngök, amikor valaki itt elkezd pofázni és rikácsol, hogy ha az én véleményemmel nem egyezőket kitiltom. Kurva nehéz megtalálni a valódi híreket, a tényeket. Pontosan ezt teszem napi 24 órában. Elvárnám ennek a méltányolását, és kérném, hogy hülyeségeket ne linkeljenek be.

  23. 31. Drakonisz

    „Elértünk arra a pontra, hogy olyan mennyiségű hülyeséget bevesznek az emberek, hogy feltáró munkáktól az elitnek nem kell félnie,”

    Szerintem nem egészen így működik.
    Ugyanis a feltáró munkák és a hülyeségek egy irányba hatnak, akkor is ha az elit még továbbhígítja mesterséges hülyeségekkel.

    Tipikus példa a 9-11-es merénylet.
    Rengeteg elmélet látott napvilágot, de még mindig a legkevésbé hihető a hivatalos verzió a többség számára.
    Lehet, hogy sok internetes fórumozó maradt alul vitákban a hivatalos álláspontot védőktől, de a többség nem lett meggyőzve a végletekig kihegyezett tudományos okfejtésekkel az acél olvadáspontját illetően.

    Az összeesküvéselméletek nagy száma nem egyszerűen azt jelenti, hogy a tömegek hülyék, hanem azt, hogy egyszerűen nem hisznek az elitnek, és a hétköznapi életben jórészt olyan dolgok és folyamatok vesznek körül bennünket, amiknek nem értjük az összefüggéseit.

    A klímával is az a helyzet, hogy az egyszerű Gipsz Jakab nem tudja eldönteni, hogy melyik elismert tudósnak van igaza, mert annyi mindennel becspták már, és inkább politikai szimpátiája alapján ítéli meg hogy most akkor hűl vagy melegszik a Föld.

  24. Nem azt mondom, hogy ezzel, hisz a sok stressztől is összejöhet egy szívroham. De azért tudjunk róla, hogy bő 40 éve nyílvános dolog a szívroham pisztoly, és sokkal több idelye létező fegyver, nem csak a tengeren túl.
    https://youtu.be/8LO6tiD5Dy0

  25. 34. Tudom nagyon leegyszerűsítem a világot, ha azt mondom, hogy a 130IQ+ emberek nem értik a 100 alattiakat. Pedig mivel ez egy átlagoló arányszám, ők az emberiség fele. Igazság szerint szerintem a szavazók 80%-a. Nincs semmilyen kutatás a kezemben, csak azt mondom, amit látok.

    A világ nagyon egyszerű, ha nem keresed az igazságot. Ha szó nélkül elfogadod, amit a TV mond. Vagy csatlakozol a sziriuszi származást követőkhöz. Vagy hitgyülekezetes leszel. Vagy akár csak hívő keresztény. Megkapod a kincstári válaszokat mindenre.

    Ez a pék, aki kenyeret süt, a gyári munkás, a bolti eladó, a bank ablakánál is ezek az emberek ülnek. Persze van kivétel, de általánosítsunk.

    Nagyon irigylem ezeket az embereket. Nagyon szeretnék én is olyan ostoba lenni, hogy kritika nélkül higyek bárkinek. Akár Tibor bá’ blogjának gondolkodás nélkül (Itt nem Tibor bá’ szavahihetőségét vonom kétségbe, de mindent, amit hallok és olvasok megpróbálom saját csekély élettapasztalatom szemüvegén át látni.).

    Naponta találkozok Brexit szavazókkal. Akik elhitték, hogy Anglia újra birodalom lehet, ha kilép az EUból.
    Naponta találkozom Clinton szavazókkal. (USA állampolgárok)
    Naponta találkozom olyan emberekkel, akik szerint Putyinban született újjá Hitler (Nem vicc).
    Naponta beszélek emberekkel, akik szerint a bank azért van, hogy segítsen.
    Naponta látok embereket hitelt felvenni TV-re.
    Folytathatnám a sort közel végtelenségig, de minek.

    A hatalmon levőknek nagyon könnyű. Írhat bárki bármit, akárhány felvilágosító jellegű cikk, könyv jelenhet meg. Akármennyire propagálhatjuk a klímaváltozás valós hatásait. Történhet bármi, az emberek féltik a kényelmüket, az életszinvonalukat, munkahelyüket.
    Aki megígéri nekik, hogy nem lesz baj, arra szavazni fognak.
    Aki azt mondja, hogy a Párizsi klíma csúcs meg fogja állítani a melegedést. Aki azt mondja nekik, hogy lesz gáz fűtésre jövő decemberben. Aki megígéri, hogy a reálbérek nem fognak csökkenni, azt megszavazzák. Akkor is, ha legutóbb is ezt igérték, mégis 20 perccel többet kell dolgozniuk egy kilo kenyérért, mint tavaly.

    Nincs értelme hinni az elit leváltásában. Ha le lesz váltva, csak másik ugyanolyanhoz fog kerülni a hatalom.
    Aki nem tesz magáért, aki nem fejlődik folyamatosan, annak vége.
    A nyugati társadalomnak van mit veszíteni, így önként fog bevonulni a vágóhídra. És a nyugati társadalom alatt nem az amerikai bankárt értem. Még csak nem is az angol középosztályt.
    Abba beletartozik Magyarország minden egyes állampolgára. Sőt. Ukrajna minden egyes állampolgára, Oroszország és Bulgária is.

    Itt a vége. Szerintem. A világ oly bonyolult lett, hogy senki sem tudhat mindent. Bármire találsz igazolást és cáfolatot egyaránt. Az emberi civilizáció zsákutcába futott.

    Viszont három gyermekem van és kötelességem hinni a jövőben. Hinnem kell abban, hogy legjobb tudásom és belátásom szerint készülünk fel arra ami következik.

    Remélem így hajnal kettő tájban tudtam érthetően fogalmazni és sikerült átadnom amit gondolok.

  26. Németül tudóknak ajánlom Ulfkotte kiadóját, ahonnan számos más könyvét és egyéb hasznos dolgot is meg lehet rendelni (ingyen kiszállítják!).

    http://info.kopp-verlag.de/index.html

    Egyébként a honlapon írják hogy egészségi problémákkal küszködött.

  27. 20. Tibor bá’

    Még ilyent! Csupán néhány szót hagytam ki, hogy rövidebb legyen… 😀

  28. 4: „Ezért a kiállásért már majdnem ? meg tudom neki bocsátani a bűneit.”

    Na, akkor én pontosan idézlek. 🙂

    Szóval, azért egyet ne felejtsünk el – miért ennyire migránsellenes Orbán Viktor? Ennyire szeretne bennünket, hogy próbál megóvni?

    Hofit idézve: „Lófaszt, Mama!” Ha a magyar társadalom felhígulna a migránsokkal, akkor arányaiban lecsökkenne az a „népnemzetikeresztényjobboldalilibsikomcsigyűlölő” /bocsánat 🙂 / választói kör, ami most OV-t hatalmon tartja. Ezért elemi érdeke, hogy ide ne telepítsenek be migránsokat, sőt, mára már az is, hogy az a 600 ezer, aki kint dolgozik nyugaton, soha ne térjen vissza.
    Így is be vannak szarva a hazai választók kiábrándultsága és passzivitása miatt, azért tolják a milliárdokat a határon túlra, hogy 2018-ra dőljenek majd onnan az őket támogató szavazatok.

  29. 38 & 39:
    Én az idézetből a 😀 kimaradását kifogásoltam. Eszem ágában sincs Orbánnak „megbocsátani”, őt és Polt Pétert felakasztanám egy villanypóznára. De azt is látni kell, hogy MSZP-SZDSZ vezetés mellett már több tízezer menekültnek adnánk szállást és elsőrendű ellátást, elfelejtve a 60.000 magyar hajléktalant – ezt persze Orbán is elfelejti, de legalább nem enged be „menekültet” és a muszlim horda még csak ez után fog igazából érkezni. Nagyon úgy néz ki, hogy a klíma meglendült.

  30. 39. Observer

    „Ha a magyar társadalom felhígulna a migránsokkal, akkor arányaiban lecsökkenne az a “népnemzetikeresztényjobboldalilibsikomcsigyűlölő” /bocsánat ? / választói kör, ami most OV-t hatalmon tartja….”

    A szemét piszok Patás !

    Mert EGYÉBKÉNT kifejezetten hasznos és kívánatos lenne migránsokkal, pláne annyival elárasztani az országot, ami ANNYIRA megváltoztatná a szavazati arányokat, hogy a baloldalnak megnyerjék a választásokat… Így gondolod?

    Vagy nem lehetne egyszer-egyszer elfogadni, hogy a Patás időnként olyan dolgok mellett áll ki ami az ország érdekeit szolgálja, és nem ejti csak azért, mert úgy nézhet ki, hogy a saját szavazótáborát erősíti?

  31. 36. Drakonisz

    „Tudom nagyon leegyszerűsítem a világot, ha azt mondom, hogy a 130IQ+ emberek nem értik a 100 alattiakat.”

    Nekem ez régi vesszőparipám.
    De én úgy érzem, hogy a 130-asok nagyon is tudják hogy működnek a 100-asok… Erre épül a marketing, meg a technológiai újítások, az „okos” eszközök.

    Az én dilemmám az, hogy az emberiség miért jutott ide?
    Azért mert a vezetői ide vezették, vagy azért, mert „ilyen az ember”

    Ha a vezetők a hunyók, akkor legalább elméletben van esély a vezetők leváltásával arra, hogy a dolgok megváltozzanak.
    Ha „ilyen az ember” akkor gáz van.

    Nekem is vannak gyerekeim, tehát kötelességszerűen hiszek az első variációban.

  32. 41: „Így gondolod?”

    Te is tudod, hogy nem így gondolom, de az első pillanattól kezdve azt mondjuk, hogy migránskérdésben – kivételesen – az ország lakosságának érdeke és Orbán érdeke egybeesik – csak ahogy én gondolom, más-más okból.
    A szavazótábor felhígulása csak egy dolog, de pl. a migránskérdés ébrentartásával lehet nemzeti egységet kovácsolni (98% 😀 ) stb. stb.
    A lényeg, hogy ebben a kérdésben Orbán a saját érdekét képviseli, ami részben egybeesik a mienkkel. Nagyon jól demonstrálja ezt a letelepedési kötvények esete – haza érdeke ide, haza érdeke oda – pénzért jöhetett volna akár kambodzsai tömeggyilkos is.

    „nem lehetne egyszer-egyszer elfogadni, hogy a Patás időnként olyan dolgok mellett áll ki ami az ország érdekeit szolgálja”
    Olyannal még nem találkoztam – amúgy is lehetetlen. Mert mi az „ország”? Egy körberajzolt terület egy térképen, vagy az ott lakó emberek? Olyan intézkedésről pedig még soha nem hallottam, ami mindenkinek kivétel nélkül jó lett volna. De ha lenne is, 1 jó nem tesz semmissé 99 rosszat.

  33. 39. 43. Observer

    „Ha a magyar társadalom felhígulna a migránsokkal..”, „A szavazótábor felhígulása…”

    Én nem a 2018-as választások miatt nem akarom a migránsokat ide Magyarországra, hiszen úgy sem szavazhatnának, mivel nem magyar állampolgárok. Azért nem akarok ide az országba több 10 ezer fős migránstömeget, mert mi a lóf@szt csinálnánk velük? Nem tudnak integrálódni, nem beszélik a nyelvet, nem tudnának hol dolgozni, irtó sokba kerülnének az adófizetőknek, nekünk kéne eltartani őket, agresszívak, követelőzők, tök más kultúrából valók, stb…

    A magyar „kisebbséggel” is épp elég gond van, meg a Tibor bá’ által említett 60.000 (vagy több?) magyar hajléktalannal, úgyhogy nem kell még egy púp a hátunkra (így is van elég), hogy idejöjjön több tízezer migráns. Mi a fenét csinálnánk velük, így is épp elég gondunk van.

    Pl. Németországba 2015-16-ban beáramlott több, mint 1 millió migráns. Ott idén lesznek a választások, de nem hiszem, hogy ezek, akik tavaly meg előtte odamentek, azok szavazhatnának, mivel nem német állampolgárok (szerintem). Tehát a szavazást nem befolyásolják, de okoznak épp elég gondot, problémát, feszültséget, pl. 2015 Köln szilveszter, vagy tavaly Berlin karácsonyi vásár, hogy a sokból csak kettőt említsek. (ezeken kívül volt ott még jópár atrocitás, meg szerintem lesz is még).

    (A 2018-as választás meg egy külön téma, nekem személy szerint elképzelésem sincs, hogy kire szavazzak, MOST nem látok olyan pártot, akire érdemes lenne. De ez az én véleményem, más valószínűleg máshogy látja.)

  34. 43. Observer

    „kivételesen – az ország lakosságának érdeke és Orbán érdeke egybeesik – csak ahogy én gondolom, más-más okból.”

    De, könyörgöm, ez természetes !
    A buszvezető se azért viszi az utasokat a Kálvin térre, mert neki az az érdeke, hogy az utasok ott legyenek, hanem mert azért kapja a fizetését. Szóval az érdekeik egybe esnek.
    Az összes többi politikus is így működik. Ezen kár rágódni.
    És igen…
    Hogy most változik a szél Európában is, ez a hozzáállás erősíti a pozícióját. És amíg a menekültválság a kiemelt hírek között lesz, addig ki is fogja facsarni belőle az összes lehetőséget.

  35. 45: „A buszvezető se azért viszi az utasokat”

    Rendben van – én csak arra reflektáltam (lényegében), hogy ne keressünk ott hazaszeretetet, ahol csak hatalommánia van (némi vagyonosodási igénnyel megspékelve). Bár van egy olyan sejtésem, hogy szeretne ő jó király lenni, csak ehhez rossz utat választott.

    44: „úgy sem szavazhatnának” Nem ismerem az ide vonatkozó jogot, de ha az EU tartósan letelepít(ene) itt egy százezres tömeget, az előbb-utóbb szavazati jogot is kapna (mondjuk 5 év itt tartózkodás után).

    „mi a lóf@szt csinálnánk velük?” Szerintem mostanra már mindenki egyetért abban, hogy „ide ne jöjjenek”. Az egy dolog, hogy más miatt nemkívánatos neked és nekem a migráns, mint OV-nek, aki eggyel sem találkozna akkor sem, ha már százezerszámban lennének itt. A Cinege utca akkor is „műveleti terület” lenne. 😉

  36. 42. Ezt valahogy úgy képzelem, mint az autovezetést. Aki tud vezetni, probálja magyarázni, hogy „csúsztasd a kuplungot, érezni fogod, hogy megremeg a karosszéria, a motor tartja az autót”, aki még sosem indult el, az nem fogja tudni melyik az a pont.
    Erre vannak autós oktatók és marketingesek, akiknek az a dolguk, hogy úgy is el tudják magyarázni, hogy tudnak vezetni. (Ez egy külön készség. Nincs köze az intelligenciához. Vagy van, vagy nincs. Aztán lehet fejleszteni.) Az a marketingesek érdeke, hogy mindenkinek önvezetö automatát ajánljanak, hogy aztán az auto szabadon arra menjen, amerre a programozó akarja, és ne arra, amerre a bennt ülök érdeke diktálja. Ha úgy esik a szakadékba kétszázzal. Akár még azt is megmagyarázzák, hogy a szakadék alján van a német életszìnvonal és a még nagyobb, még okosabb, még laposabb TV.

  37. 42. Attila (PV)
    Hidd el, az ember ilyen, persze nem ilyen egyszerűen, hanem mint társas lények csoportja.
    Mert szerintem minden statisztikailag értékelhető csoportban kimutatható, hogy az egyedek valahány százaléka erősen önző és gátlástalan, és van egy erősen altruista rész is, amely hajlamos az önzetlenül, a közösség érdekében cselekedni. A többség meg semleges, illetve a helyzettől függően ingadozik.
    De az a szomorú tény, hogy a legbefolyásosabb réteg mindig az erősen önző és gátlástalan részből alakul ki, ideológiától függetlenül.
    Ezt a folyamatot nem lehet megállítani, korlátozni.
    Habár volt már, aki úgy akart társadalmat építeni, hogy megpróbált mindenkit kiirtani elvi alapon, aki az átlagnál intelligensebb volt. Pol Potnak is nyilván volt egy eszmei elköteleződése, de ez a gyakorlatban irtózatos mészárlást jelentett.
    De még ebben a rendszerben is érvényes volt, hogy az élen lévők abba a szűk rétegbe tartoztak, akik ehhez kellően intelligensek és gátlástalanok voltak, hogy megfelelő mimikrivel ne essenek bele a kiszelektálandók körébe…

  38. Hogy mennyire van igaza Ulfkotte-nak nem tudom. Azt sem tagadom, hogy van US propaganda és véleményformálás.
    Ezzel együtt mégiscsak jobb ebben a nyugati világban élni, legalábbis szerintem.

    Emlékszem Nagyanyám arcán a rémületre, amikor az udvaron Nagyapám a muszkavilágot kezdte szidni.

    Egyébként úgy volna az objektív, hogy ha egy kicsit boncolgatnád mondjuk azt a putyini törvényt, ami 15 év börtönnel fenyegeti azt, aki az ukrajnai háborút nevén (azaz háborúnak és nem speciális katonai műveletnek) nevezi.

    Vajon miért menekülnek az orosz emberek tízezrével abból a klassz, szabad világból a rohadó, elnyomó és veszélyes nyugatra? 🙂

  39. 49. Gyarmathy
    Azért azon is elgondolkodhatunk mi történik azzal, aki nyugaton a nőt nőnek, a buzit buzinak, a négert négernek nevezi. Lehet, hogy sokaknak nyugodtabb az élete ott, ahol a cáratyuska mondja meg a frankót és békén hagyják, ha betartja, mint ott, ahol attól kell félnie, hogy kivágják a munkahelyéről, ha véletlenül nem az éppen választott nemének megfelelő névmással szólítja a kollégáját.

  40. Re:49
    Valahogy a nyugati propaganda olyan nekem, mint a Mátrix első részében az a jelenet, mikor elárulja Neót Cypher, és azon polemizál Smith ügynökkel, hogy tudja, hogy a hús, amit eszik kamu, de annyira finom, és úgy meg szokta, hogy inkább a hazugságot választja, és vissza akar menni a Mátrixba.
    Másik propaganda pedig nem olyan kifinomult…

  41. Gondoltam, megveszem…
    Sehol nem elérhető a könyv!
    Gyanús, nagyon gyanús…

  42. 49.
    Szubjektív az is hogy hol jobb élni. Akinek kell a sodoma, a duhajkodás, a dőzsölés az szereti a nyugati világot és az ál-jólétért cserébe hajlandó bármilyen hazugsággal azonosulni és szemeit tudatosan becsukva tartani nehogy véletlenül meglásson valamit ami megkérdőjelezi azt amiben eddig vakon hitt.

  43. 53 – Én nem csukom be a szemem. Pontosan tudom, hogy a nyugati világban milyen propaganda van, és milyen beteg trendeket nyomnak. De ha kelet felé nézek, Oroszországra vagy Kínára, még mindig inkább ezt a beteg elnyomást választom, mint a keleti típusút. Nyilván jobb lenne tényleges függetlenségben és szabadságban élni, de opció ez?

  44. A szíriai migránsválságot mi okozta? Ezt tudja valaki? Kik bombázták kazettás bombákkal a civileket, vegyi fegyverekkel a gyermekkórházakat, arra kényszerítve a tömegeket, hogy elvándoroljanak? Igen, ez egy orosz terv volt az unió ellen, török segítséggel, és ebben Orbán aktívan részt vett. Végül a migránsválság nem verte szét az uniót, utána próbálkoztak az oroszok az ukrán háborúval, az sem jött össze. Trump is aktívan részt vett ebben, Trump véleménye az volt, hogy hagyni kell az oroszokat, hogy visszakapják kelet europát, cserébe segítenrk USA-nak kína ellen. Ez változott meg Biden alatt – szerintem a mi szerencsénkre. Ha jól sejtem, ez az újságíró is az oroszoktól kapta a pénzt. Független újságírás pedig valóban nincs, mivel sok pénz kell hozzá.

    Ki tudja, a párizsi lövöldözők hol szerezték a géppisztolyokat? Magyarországon. Az IED-hez használt SIM kártyák honnan származtak az elmúlt 15 évben? Magyarországról. Szóval ennek fényében ítéljük meg Orbánt – szerintem. Nem véletlenül remeg a szája..

  45. Segítek konteózni 🙂 A neve pedig kiadja hogy PCR (Paul Craig Roberts) 🙂 🙂

  46. 49 – Gyarmathy:
    1944-ben apám jómódú nagykereskedő volt. Nekem ragyogó élet kilátásaim voltak. Ezt az oroszok szétrombolták, szegények lettünk, mint a templom egere. Apám fizikai munkás lett egy vasgyárban Erre rájött habnak az édesanyám meggyilkolása 1945.január 18-án. Az oroszokat teljes szívemből gyűlöltem. Az orosz nyelv tanulását megtagadtam (meg is buktam belőle). Boldog voltam, amikor a rendszerváltáskor kivonultak. De ez nem jelentheti azt, hogy az egyértelmű tényeket letagadjam. Nem vagyok Putyin barát, nem érdekel, hogy veszít-e vagy nyer. Bár a következményekre nem vagyok közömbös. Se nem vagyok hajlandó becsukni a szemem. A tény, az tény. És a tényekből lehet levonni egyértelmű következtetést. Tény, hogy 2014-ben 5 milliárd dollár költséggel, amerikai háttérrel puccsot hajtottak végre Kijevbe. Tény, hogy Putyin elfogadhatatlannak tartotta, hogy a NATO az orosz határig terjeszkedjen. Tény, hogy a fasiszta ukrán kormány kisebbség ellenes volt (Kárpátalján is). Tény, hogy kelet Ukrajna orosz ajkú többsége veszélyeztetve érezte magát és el akart szakadni. Tény, hogy a kormány fegyveresen megtámadta saját népét, és 8 éven át fegyveres konfliktust tartott fenn, tárgyalás és megegyezés helyett. Tény, hogy Putyin hónapokon át bejelentette elégedetlenségét, és igényét a helyzet konszolidálására. Tény, hogy Amerika ezt cinikusan elutasította. Tény, hogy Putyin nem látott mást, mint fegyveres megoldást. Az is tény, hogy Amerika az Ukránoknak minden segítséget megad. Ebbe benne van az egész világra kiterjedő propaganda hadjárat is. És akkor most jön az, hogy te ezt elhiszed, elfogadod és tovább akarod terjeszteni, amit az én intellektusom nem tud elfogadni. Szerintem egy értelmes embernek nem szabad úgy viselkedni, ahogy te teszed. Véleményedet nem befolyásolhatja az, hogy milyen emlékeid vannak a nagyszüleiddel kapcsolatban. És nem érvelhetsz azzal, hogy hol jobb élni. Az sem bizonyíték, hogy az összekötött kezű civileknek azért oroszok a gyilkosaik, mert Katyinban az oroszok lemészároltak 20 ezer lengyel tisztet 80 évvel ezelőtt. Ezek az egyszerű emberekre ható propagandák, értelmes emberhez nem méltóak.

  47. De ez a CIA irányította nyugati sajtó objektíven tájékoztat a covidról 😀

  48. 51. dajtás

    „Másik propaganda pedig nem olyan kifinomult…”
    De hogy ezen miért nem változtatnak, érthetetlen. A világ egyik legfantasztikusabb országa lehetne Oroszország. A nyugatihoz képest fillérekért adhatnák az olajat, gázt, áramot, ezeket meglépve az élelmiszert is és elindulhatna egy nagyon dinamikus fejlődés. Mindenük van, mi szem szájnak ingere, de valami megakadályozza, hogy pocsolyából illatos kertté váljanak. Elnézést minden orosztól, de ezt érzékelem.

  49. No comment

    Ferenczi Krisztina újságírónő, elhunyt 2015 (65 éves volt)
    Könyvei:
    Szüret. Az Orbán-vagyonok nyomában. Diario Kft. 2006
    Narancsbőr – Az Orbán-vagyonok nyomában. Tény 2014 Kft. 2014

    https://vilagterkep.atlatszo.hu/2020/12/16/negyvenket-ujsagirot-oltek-meg-2020-ban-es-legalabb-234-en-vannak-bortonben/

    https://hu.euronews.com/2022/02/27/het-eve-gyilkoltak-meg-putyin-egyik-leghangosabb-biralojat-nyemcovot

    https://www.szabadeuropa.hu/a/tizenot-evvel-politkovszkaja-meggyilkolasa-utan-valosagga-valtak-az-orosz-riporter-felelmei/31498152.html

    Aki keres, talál…

    Dzsamál Khasogdzsi 2018 Isztambul

  50. „Tény, hogy a fasiszta ukrán kormány kisebbség ellenes volt (Kárpátalján is).” Ennek mi volt az előzménye? Hogy a szovjetunióban elnyomták az ukrán nyelvet. Jó lenne az előzményekről is szót ejteni, vagy akkor úfy lesz, hogy úgy kezdődött az egész, hogy a másik visszaütött….

    Ja, írhatnál a holodomorról is egy cikket valamikor….

  51. 56, Radován

    A szíriai migránsválságot egyszerűen az aszályos évek okozták Szíriában, melynek következtében a vidéki lakosság a városokba vándorolt, ahol eltérő vallási nézeteik miatt összetűzésekbe keveredtek, majd polgárháborúzásba kezdtek.
    Erről, ezen a blogon több poszt is volt.

    A Száhel-övezeti háborúknak (kb. 40 millió fő belső migráns) is az aszály a kiinduló oka.

    62,
    Ukrajna története nagyon bonyolult.
    A 3819. posztban „kakukk” kolléga berakott egy linket.

    56,
    Szunnita dzsihadisták Magyorországról szereztek fegyvert és SIM-kártyát a 2015.-ös párizsi merényletekhez? Ezt te elhiszed a fejeddel, amikor a kezeddel leírod?

  52. 53 No, de kedves János, hogy kerültek ők Európába?

  53. „Szunnita dzsihadisták Magyorországról szereztek fegyvert és SIM-kártyát a 2015.-ös párizsi merényletekhez? Ezt te elhiszed a fejeddel, amikor a kezeddel leírod?”

    Párizsi merényletekhez a fegyvert Magyarországról szerezték, a SIM kártyákat afganisztánban és irakban használták.

    #Salah Abdeslam

  54. 62 – Radován:
    Egy vitában ez elfogadhatatlan:

    “Tény, hogy a fasiszta ukrán kormány kisebbség ellenes volt (Kárpátalján is).” Ennek mi volt az előzménye? Hogy a szovjetunióban elnyomták az ukrán nyelvet. Jó lenne az előzményekről is szót ejteni, vagy akkor úgy lesz, hogy úgy kezdődött az egész, hogy a másik visszaütött….

    Ha én állítok valamit, arra nem lehet azt válaszolni, hogy mi volt az előzménye. Mert az előzmény nem cáfolja az állítást.

  55. Képek a volyni mészárlásról:

    https://www.google.com/search?q=volyn+massacre&tbm=isch&sxsrf=APq-WBvtCuaKB-FokDynxjeIJ3vJqWs67w%3A1650969114084&source=hp&biw=1366&bih=657&ei=GspnYt_zAcqW9u8Pvfmr6As&iflsig=AHkkrS4AAAAAYmfYKnCh6N1wwc9XYwuU_CLjX-sFKLCL&ved=0ahUKEwjf6M6cw7H3AhVKi_0HHb38Cr0Q4dUDCAc&uact=5&oq=volyn+massacre&gs_lcp=CgNpbWcQAzoFCAAQgAQ6BAgAEBM6BggAEB4QE1AAWN0UYOoVaABwAHgAgAFLiAHiBpIBAjE0mAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWc&sclient=img

    Most még a lengyelek és az ukránok nagy barátok. Most még! Igazából ez is csak a kormányok szintjén igaz. Ha eljönnek Európába az igazán súlyos gazdasági gondok (már pedig elég hamar eljönnek!), akkor akár Lengyelországban is nagy problémák lehetnek a két etnikum között. Mindkét nemzetnek gondja van az oroszokkal, de egymással is; az, hogy szeretik egymást, csak illúzió, ami pillanatok alatt elillanhat a (közel)jövőben. A súlyos történelmi sérelmek itt is jelen vannak.

  56. ” Vagyis a média eltitkolta a tényeket, és hamis híreket hintett szét.”

    Erröl szól a legfrissebb cikk is:

    A brit kormány jelentése elismeri, hogy Angliában 19,2 millió ember egyetlen adag Covid-19 vakcinát sem kapott, további 12 millióan pedig visszautasították a 2. vagy 3. adagot.

    Hónapok óta megtévesztik a brit közvéleményt olyan mesék, miszerint az Egyesült Királyságban mindössze 5 millió ember nem hajlandó elfogadni a Covid-19 elleni védőoltást. De ez egy teljes kitaláció, amelyet kétségtelenül arra használtak, hogy azok, akik megtagadták a szúrást, úgy érezzék magukat, mintha egy kisebbséghez tartoznak.

    Mert egy hivatalos brit kormányjelentés azt bizonyítja, hogy csak Angliában legalább 19,2 millió ember nem kapott egyetlen adag Covid-19 oltást, 21,8 millió ember nem kapott két adag Covid-19 oltást, és 31 millióan, akik nem kaptak három adag Covid-19 oltást, ami azt jelenti, hogy Anglia lakosságának csaknem a fele okos lett a kormány és a mainstream média propagandájára és hazugságaira az elmúlt két évben.

    /www.napitema.com/2022/04/a-brit-kormany-jelentese-elismeri-hogy.html/

  57. Ki olvasta itt – tudná angolul olvasni -, Ryan Holiday – Trust me, I’m lying (Bízz bennem, hazudok) című könyvét? Igazi média strici a csóka. 😉 Mondjuk, már 13 éve adta ki és magyarra csak a sokkal szolidabb „önfejlesztő” könyveit ferdítették le, adták ki… 🙁
    Csak mert kíváncsi vagyok, hogy egyedüli félhülye vagyok-e, aki effélét olvasgat… 😐
    https://www.goodreads.com/book/show/13542853-trust-me-i-m-lying
    Fel nem tett kérdésre a válaszom: naná, hogy megvan az elektronikus könyvkollekciómban. 😛

  58. Re:67
    Szögesdróttal fára kötött kisgyerekek eléggé „ütős” képek…
    Nem tudom mi játszódhat le ilyenkor valaki fejében, hogy ilyet csináljon. 🙁

  59. Tibor bá’:
    “Tény, hogy a fasiszta ukrán kormány kisebbség ellenes volt (Kárpátalján is).”

    Radován:
    “Ennek mi volt az előzménye? Hogy a szovjetunióban elnyomták az ukrán nyelvet.”

    Majdan és a Szovjetunió felbomlása között eltelt majdnem negyed évszázad, közben egy egész generáció fiatal felnőtt lett. Nagyon későn kapcsoltak, de inkább utólagos magyarázkodásnak tűnik a szovjetekkel jönni. mi magyarok nem nyumtuk el őket, mégis szemetek velünk.

    Radován:
    “Ja, írhatnál a holodomorról is egy cikket valamikor….”

    Jó lenne, mert akkor kiderülne, h nem csak ukrán tragédia és jóval bonyolultabb ügy, mint ahogy a köztudatban van.
    https://hu.euronews.com/2013/11/22/nepirtas-e-a-holodomor

  60. 68: Bámulatos, hogy áprilisban sikerült rátalálniuk ezekre a számokra, és rámutatni, hogy Sir Patrick Vallance szeptemberben(!) csúsztatott azzal, hogy
    „There are five million or so people who are eligible for vaccines now who haven’t been vaccinated,”. (#https://www.bbc.com/news/uk-58560031)
    Mellesleg ezek a számok már akkor is hetente publikáva voltak: #https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1016276/Weekly_Flu_and_COVID-19_report_w36.pdf (81. oldal)
    Akkor a különbség még valójában kb 22 millió volt, de abból ~11 millió 16 év alattiként nem volt jogosult az oltásra (akkor még 16 volt a korhatár és a 16-18-as korosztálynak jóval később nyílt meg a lehetőség mint a 18 felettieknek).
    Szóval kb 11 millió helyett mondott 5-öt.
    Ezzel kalkulálva az oltásra jogosultak kb 80%-a legalább egyszer oltott volt, tehát akik „megtagadták a szúrást” valóban így is „egy kisebbséghez tartoztak”.

  61. 72 Trianon meg tegnap volt…. A „kommunizmus” mikor ért véget? Mégis élnek a sebek. Valamint 2014 után felerősödött az orosz ellenenesség. 2014-ben hogy bántak az ukrán katonákkal az oroszok? Hogyan végezték ki a magukat megadó ukránokat?

    Állitólag ez a gondolkodó emberek blogja. Vajon miért ilyen nagy az ukrán ellenállás? Mert amerika ad coca-colát?

  62. 74.
    Értelmes kérdést is fel tudsz tenni, ami érdemben kapcsolódik a hozzászóláshoz?
    „Gondolkodó emberek”? Inkább ne feszegesd a témát ezek után…

  63. 75 „Értelmes kérdést is fel tudsz tenni, ami érdemben kapcsolódik a hozzászóláshoz?” Szövegértés jól megy ? Ez érdemben kapcsolódik a hozzászóláshoz…

  64. 76.
    Röviden a válaszod: nem
    Oké. Nekem tök mindegy. Lépjünk tovább.
    —–
    Érdemes elolvasni, h a kozák származású orosz Szolzsenyicin mit ír az ukrán-orosz viszonyról (részletek, szerk):

    “Én majdnem felerészben ukrán vagyok, és gyermekéveimben ukrán beszéd vett körül. Nem kívülállóként szólok hát az ukránokhoz, hanem mint egy közülük.

    Hiszen népünk csak a mongol vész s a lengyel gyarmatosítás idején szakadt három ágra. Az csak nemrég kiagyalt hamisítás, hogy szinte a IX. századtól kezdve létezett önálló ukrán nép a maga sajátos, nem orosz nyelvével. Mi valamennyien a kincses Kijevből származunk, ahonnan Nesztor krónikája szerint “az orosz föld támada”, s ahol a kereszténység fénye felragyogott ránk. Ugyanazok a fejedelmek kormányoztak bennünket: Bölcs Jaroszlav felosztotta fiai között Kijevet, Novgorodot és mind a földeket Csernyigovtól Rjazanyig, Muromig és Belozeróig; Vlagyimir Monomah egy személyben volt kijevi és rosztov-szuzdali fejedelem; közös szolgálatot láttak el a metropoliták is. A Kijevi Rusz népe hozta létre a moszkvai államot is. Litvániában és Lengyelországban a beloruszok és a kisoroszok orosznak vallották magukat, és így harcoltak az ellengyelesítés és katolizálás ellen. E földek visszatérését Oroszországhoz annak idején mindenki újraegyesítésként fogta fel.

    Igen, fájdalmas és szégyenletes felidézni II. Sándor korának rendeleteit (1863, 1867), melyek betiltották az ukrán nyelv használatát a publicisztikában, majd az irodalomban is – de ez nem tartott sokáig, ezek a rendeletek azok közé az őrült merevségek közé tartoztak mind a közigazgatási, mind az egyházi politikában, amelyek előkészítették az orosz államrend bukását.

    Ám az 1917-es, kapkodva összerántott szocialista Rada is a politikusok megállapodása alapján született, és nem a nép választotta meg. És amikor a föderációtól visszalépve, kinyilvánította Ukrajna kiválását Oroszországból – nem kérte ki az egész nép véleményét.

    Volt már alkalmam rá, hogy válaszoljak azoknak az ukrán nacionalistáknak, akik Amerikában azt hangoztatják, hogy “a kommunizmus csak mítosz, nem a kommunisták akarják meghódítani a világot, hanem az oroszok” (és lám, az “oroszok” már meghódították Kínát és Tibetet, legalábbis így áll, immár harminc esztendeje, az amerikai Szenátus által hozott törvényben). A kommunizmus olyan mítosz, melyet 1918 óta az oroszok is, az ukránok is saját bőrükön tapasztalhattak meg a Cseka tömlöceiben. Olyan mítosz, amely 1921-1922-ben kisöpörte a Volga-vidéken még a vetőmagot is, és huszonkilenc orosz kormányzóságot odavetett az aszály és az éhhalál martalékául. Ugyanez a mítosz áruló módon ugyanilyen kegyetlen éhínségbe taszította 1932-33-ban Ukrajnát. Együtt vészeltük át a kommunisták korbácsos-agyonlövéses kollektivizálását – nem fűznek-e össze bennünket ezek a véres szenvedések?

    Ausztriában a galíciaiak még 1848-ban is “Golovna Ruszka Radának”, Orosz Főtanácsnak nevezték nemzeti tanácsukat. De aztán az elszakított Galíciában, az osztrák uszítás közepette, kialakult egy eltorzított, nem népi ukrán nyelv, mely tele volt tűzdelve német és lengyel szavakkal, és hatott a csábítás, hogy leszoktassák a kárpátoroszokat az orosz beszédről, és hatott a teljes összukrán szeparatizmus csábítása, mely a mai emigráció vezéreinél hol karikatúrába illő ostobaságban nyilvánul meg, mely szerint Szent Vlagyimir “ukrán volt”, hol pedig elvakult ágálásban, hogy “éljen a kommunizmus, csak a muszkák dögöljenek meg”

    Mert hogyne osztoznánk abban a fájdalomban, melyet Ukrajna a szovjethatalom halálos gyötrelmeitől elszenvedett? De honnét az az elvakult hév, mely az elevenbe vágva hasítaná le Ukrajnát (azt a részt is, ahol soha híre sem volt a régi Ukrajnának, mint amilyen például a nomád pásztorok “Vad Mezője”, Novorosszija vagy a Krím vagy a Donyec-medence, csaknem egészen a Kaszpi-tengerig)? Egyébként ha a “nemzet önrendelkezéséről” van szó, akkor a nemzetnek csakugyan magának kell megszabnia a sorsát. Ilyen kérdésekben nem lehet népszavazás nélkül dönteni.

    Ha ma választják le Ukrajnát, az azt jelenti, hogy milliónyi család és ember életét háborgatják: gondoljuk meg, mennyire összekeveredett a lakosság: egész területek vannak, ahol az oroszok élnek túlsúlyban; hányan vannak, akik nehezen tudnának választani a két nemzetiség közül; hányan vannak a vegyes származásúak; mennyi a vegyes házasság – ezeket mostanáig senki nem tartotta “vegyesnek”. A lakosság közt még csak nyoma sincs az ukránok és oroszok közötti viszálykodásnak.

    Testvérek! Nem kell ez a kegyetlen osztozás! Ez a kommunista évek esztelensége. Együtt szenvedtük végig a szovjet érát, együtt kerültünk ebbe a katlanba, együtt is fogunk kikapaszkodni belőle…”

    Alekszandr Szolzsenyicin: Hogyan mentsük meg Oroszországot? – Töprengések (1990)

  65. 78 – Száguldó Világfaló Pizza

    Szolzsenyicinnel nagyon sok mindenben lehet vitatkozni, sok mindenben téved, némely kérdésben az általa kinyilvánított „igazságoknak” semmi valóságalapja nincs. De mindegy, ezt nem akarom tovább kivesézni.

    Amiben egyetértek vele, a Magyar-Osztrák Monarchia szerepe a galíciai lakosság elvadításában, amit Szolzsenyicin „osztrák uszításnak” nevez a fenti szövegben. Ebben teljesen igaza van, mert mi is történt a mai Nyugat-Ukrajna területén a lakossággal? Egy példán lehet a legjobban illusztrálni a lényeget:
    Képzeld el, hogy mondjuk a palócok között elkezdenék terjeszteni, hogy ti többek, jobbak vagytok a magyaroknál, magasabb kulturális szinten álltok, máshogy is beszéltek és ami a lényeg, a magyarok elnyomnak benneteket, kinevetik a tájszólásotokat, büdös parasztoknak tartanak benneteket, stb. Nagyon bután hangzik, igaz? Merthogy a palócok is magyarok. De ha ezt a szöveget hallja a jó sok palóc kisgyerek sok-sok generáción keresztül, mondjuk 150 évig, erre épül fel a kultúra, az identitás, akkor az eredmény előre borítékolható: végül megjelennek a szabad Palócföldért harcolók, a magyarok lesznek a legádázabb ellenségeik és Palócföldből Antimagyaroszág lesz. Na, ez történt Ukrajnával, konkrétan Galíciával és Volhíniával! Az ottani orosz, kicsit másképpen beszélő lakosságból megteremtették Antioroszország alapjait. Sok időbe került és bizony, Szolzsenyicinnek igaza van, az osztrákok kezdték el ezt a politikát brutálisan nyomni, nagyon konkrétan ezt a munkát a bécsi Generalstabon belül, ezzel megbízott emberek irányították. A Monarchia széthullása után a megkezdett munkát Londonból folytatták. Ennek eredményét látjuk ma. Alá kell húzni, hogy Kelet-Ukrajna, sőt nagy részben a központi területek lakosságának az identitása teljesen más tészta, ez elég világos mindenkinek, gondolom.
    Egyébként később az angolok a világ sok táján eljátszották ezt az „oszd meg és uralkodj” játékot, néhol a vallási ellentéteket használták ki (a szubkontinenst elhagyva így szakadt az akkori India Pakisztánra, Kelet-Pakisztánra, ez a lett a későbbi Banglades és magára Indiára, máig súlyos problémát okozva a világnak), de elég Irak és Kuvait példáját is említeni, amit később az amerikaiak milyen jól is tudtak hasznosítani! A lista messze nem teljes, sok ilyen gócpont van Ázsiában, Afrikában, sőt Latin-Amerikában is, ahol már az Egyesült Államok a Monroe-doktrína jegyében vállalt nagyon aktív szerepet leváltva Őfelsége „hűséges kalózainak” korábbi garázdálkodását a térségben. Az például, hogy Panama levált Kolumbiától, minden, csak nem véletlen…

  66. 78-79:
    Vagy 20 éve volt nekem egy kárpátaljai vendég munkásom. Nagyon keveset tudott magyarul. Értelmes, ügyes, gyorsan tanuló volt magyar feleséggel (akik otthon maradt). Logikus kérdésemre, hogy a magyar feleséggel ukránul beszél-e? Mert hogy nem tud magyarul. Sértetten azt mondta, hogy nem, és ő orosz, és ne keverjem össze a kettőt. Ezt akkora önérzettel mondta, hogy szinte megijedtem tőle.

  67. 80 „és ő orosz, és ne keverjem össze a kettőt” mert ott éltek oroszok is, akik nem ukránok. Ahogy romániában élnek magyarok, akik nem románok, szerbiában magyarok, akik nem szerbek. Legutoljára Gyurcsány románozra le en bloc az erdélyi magyarokat.

    78 olvasd el, egy román történész mit ír a magyarokról. Vagy egy szerb.

  68. 81 – Radován:
    Nem vagyok zöldfülű, ezzel tisztában vagyok, de feltételeztem,hogy aki Ukrajnában él az ukránul beszél. Hogy milyen sok orosz ajkú él ott azzal nem voltam tisztában, azzal meg pláne nem, hogy az orosz ajkú felsőbbrendűnek érzi magát.

    Hogy az erdélyi magyarokat lerománozzák, azon én is kiakadok. Részben, mert az apám/és szülei 1921-ben jöttek át Szatmárnémetiből.

  69. Re:82
    Saját rokonságomban is vannak ilyen tulkok, aki lerománozzák az erdélyi magyarokat, és erre azt szoktam mondani, hogy :
    1. nem román, hanem erdélyi magyar
    2. ha egy skótot leangoloznék egy kocsmában, akkor minimum pofánverés járna érte.
    Máskülönben „érdekes” módon jellemzően balos beállítottságú emberek mind, aki Erdélyt következetesen Romániának mondják, és a székelyeket románnak.

    Kárpátalján elég sok ruszin nemzetiségű él, ukrán nacionalisták kifejezetten „szeretik” őket.

  70. 81 Radován

    Olvasd el, mit mond a román titkosszolgálat volt elnöke a magyar koronáról, érdekes.

  71. Nekem dolgozott két ukrán, egy házépítkezésen még kb 15 évvel ezelött.
    Rendes megbízható fickók voltak, nem simliskedtek!
    Amikor az orosz ukrán viszony került szóba, azt mondták, az ukránok utálják az oroszokat!
    Az ukránok értenek és beszélnek mindkét nyelven, de ők, az ukránok mikor egymást közt beszélnek, azt nem értik az oroszok!

  72. 85 mode
    Az ukránok és az ukrajnai oroszok közt volt valami feszültség még a SZU. idejében is.
    Mikor egyetemista voltam, egyszer jött hozzánk egy ukrán csoport a harkovi műszaki egyetemről, akiket kísérgetni kellett.
    Persze a mi tört oroszunkkal ez nem volt egyszerű feladat, de azért valahogy boldogultunk.
    Aztán mikor egyszer valahogy leoroszoztam őket, azonnal kijavítottak, hogy ők nem oroszok, hanem ukránok, viszont előretoltak maguk közül egy Ivánt, akire mutatva mondták, hogy na ő orosz.
    Az viszont elég fanyalogva fogadta ezt a kitüntetést, érezhető volt a távolság közte és a többiek között.
    Amit írsz arról, hogy az orosz nem érti az ukránt, az csak az oroszországi oroszokra igaz. Az ukrajnai oroszok tökéletesen értik az ukránt is.
    Nemrég néztem egy videót, amit egy ukrajnai orosz srác készített, egy ukrán nemzeti parkot mutatott be. A park vezetője ukránul beszélt, a srác meg oroszul.
    Érdekes volt, vidáman, kötetlenül beszélgettek egymással a két nyelven, még ahhoz sem vették a fáradságot, hogy egyikük áttérjen a másik nyelvére, de láthatóan tökéletesen értették egymást.
    Én viszont az ukránból egy kukkot sem értettem néhány szó kivételével, akár kínaiul is mondhatta volna.
    Szóval rokon vagy nem rokon, a két nyelv eléggé eltávolodott már egymástól…

  73. 86 – hubab

    „Amit írsz arról, hogy az orosz nem érti az ukránt, az csak az oroszországi oroszokra igaz. Az ukrajnai oroszok tökéletesen értik az ukránt is.”

    A két nyelv nagyon közeli, az oroszországi oroszok is értik az ukránt, esetleg van néhány szó, amelyet máshogy mondanak, de így is tökéletesen megértik egymás nyelvét. Ha én magyarként értem az ukránt úgy, hogy sosem tanultam, akkor az oroszokra ez miért ne lenne igaz?
    Magad is ezt írtad fent egy ukrán-orosz párbeszédre hivatkozva, hogy „de láthatóan tökéletesen értették egymást.” Igaz, utána magadat cáfoltad azzal az állítással, hogy ”
    a két nyelv eléggé eltávolodott már egymástól…”. Biztosíthatlak arról, hogy ez a távolság nem nagy! Létezik, de mondom, hogy nem nagy.
    Ukrajna területén a két nyelv logikusan hatott egymásra, a kelet-ukrajnai oroszok is gyakran használják a „h” betűt, amit az oroszországi oroszok szinte soha (g illetve ch betűt használnak, a „h” az azbukában nincs is benne). Például a várost az orosz gorad-nak monjda (gorod-nak írja), de sok kelet-ukrajnai orosz is horad-nak ejti…

  74. 85. mode
    „Az ukránok értenek és beszélnek mindkét nyelven, de ők, az ukránok mikor egymást közt beszélnek, azt nem értik az oroszok!”

    Ugyanez érvényes az ukránok és a lengyelek között. Ha a lengyel nem beszél oroszul akkor nem érti az ukránt az ukrán azonban nagyon jól megérti a lengyelt.

    86. hubab
    „Amit írsz arról, hogy az orosz nem érti az ukránt, az csak az oroszországi oroszokra igaz. Az ukrajnai oroszok tökéletesen értik az ukránt is…

    Igy igaz ” hubab ”
    Persze igy volt ez „jugó”-ban is a háboruig. Szinte mindenki értette a másikat most meg tolmácsot kérnek mert nem értik vagy nem akarják megérteni a másikat.

    86. hubab
    „Szóval rokon vagy nem rokon, a két nyelv eléggé eltávolodott már egymástól…”

    Mindez nem véletlen mivel ezt a területet bár ugyanaz az Orosz nép lakta hosszú időig mások gyarmataként kezelték. Ennek megvoltak a maga következményei is.

    87. Zsolt
    „A két nyelv nagyon közeli, az oroszországi oroszok is értik az ukránt, esetleg van néhány szó, amelyet máshogy mondanak, de így is tökéletesen megértik egymás nyelvét.”

    Tisztelt Zsolt
    Nemcsak ez a különbség az oroszok is az ukránok között.
    Az Ukrán nyelv szerintem az Orosz és a Lengyel nyelv kereszteződése, egy „átmeneti” nyelv az Orosz és a Lengyel nyelv között, mivel a gyarmatositás ideje alatt az Orosz nyelvbe egy nagyon nagy adag Lengyel szókincs asszimilálódott abban.
    Ha igazat kéne adnom a fentebbi mondatodra akkor a forditotja is érvényes lenne:
    „A két nyelv nagyon közeli egymáshoz, a Lengyelek is értik az Ukránt, esetleg van néhány szó, amelyet máshogy mondanak, de így is tökéletesen megértik egymás nyelvét.”

  75. 88 – L.S.

    Abban nincs vita, hogy az ukrán nyelvre hatással volt a lengyel is. De össze tudom hasonlítani a lengyelt, az oroszt, még a szlovákot az ukránnal (ezek Ukrajna szláv szomszédai (a fehéroroszról jobb nem is beszélni, a taraskjevica erőltetett műnyelv, a belaruszok nagy többsége a tiszta oroszt használja): hát az ukrán jobban hasonlít az oroszra, mint a lengyel nyelvre! Értem én, hogy sok az olyan szó, ami a lengyelhez áll közelebb, valóban „átmenetinek” is lehet nevezni az orosz és a lengyel között, de összességében a mérleg nyelve az orosz felé billen. Az ukránban rengeteg az „i” az orosz „o” helyett, nagyon ritkán vannak olyan szókapcsolatok is, amelyek legjobban a szlovákra hajaznak, de az ukrán nyelv dinamikája és kiejtése is inkább az oroszra hasonlít, nem a rengeteg scs-t használó, sokszor sejpítősnek hallatszó lengyelre, a mondatszerkezetről már nem is beszélve. Ha egy ukrán és orosz nem érti egymást, az inkább azt jelenti, hogy nem is akarja érteni, de az már politika. Erre te is világosan céloztál az orosz-ukrán nyelv vonatkozásában, viszont a lengyel-ukrán viszonylatban meg magad írtad, hogy „ha a lengyel nem beszél oroszul akkor nem érti az ukránt az ukrán azonban nagyon jól megérti a lengyelt“.

  76. Nevelőanyám apja füleki német ajkú volt, de folyékonyan beszélt magyarul és szlovákul is. Trianon után áttelepült Budapest környékére (Sashalom), ahol épített egy házat. 1945-ben 6 orosz katonát betelepítettek hozzájuk (ennyi hely volt). Nagyapám az oroszokkal folyékonyan kommunikált. Oda-vissza értették egymást. Ennek volt köszönhető, hogy ami ételt máshol zabráltak, azt hazahordták a háziaknak.

  77. 87 Zsolt
    Pedig elhiheted, hogy a nem ukrajnai oroszoknak gondot okoz az ukrán megértése.
    Ezt onnan tudom, hogy most éppen oroszul tanulok egy online nyelvtanuló közösségben, amiben nagyon sok Magyarországon élő orosz, Oroszországban tanuló vagy dolgozó magyar, kárpátaljai magyar is tag, akik sokat segítenek a nyelvi problémák tisztázásában.
    Ez a téma is többször felmerült, és maguk a tiszta oroszok írták, hogy az ukránt csak igen töredékesen értik, viszont volt egy hölgy, aki hosszabb ideig élt Ukrajnában is, mielőtt Dunaújvárosba került, és büszke volt rá, hogy ő jól érti az ukránt is.
    Azt meg félreértelmezted, hogy az orosz műsorkészítő miért értette olyan jól az ukránt.
    Pontosan azért, mert ő is ukrán állampolgárként nőtt fel, jól ismerte az államnyelvet is az anyanyelvén kívül.
    És valóban, ő is jellegzetesen h-val beszélt g helyett, de erre is azt írták az oroszországi származásúak, hogy ez nem csak ukrajnai sajátosság, Dél-Oroszországban a Kaukázus körzetében, és több más térségben is jellemző ez a fajta kiejtés.
    Persze azt nem állítom, hogy semmit nem értenek az ukránból, főleg mivel ha ismeretlen szót hallanak, hamar találnak ott egy rokonértelmű másik szláv szót, amit már mindketten értenek.
    A fehérorosszal is az a helyzet, hogy hasonlít az oroszhoz, de itt is sok a jövevényszó, és nem orosz kifejezés, szótár nélkül nem is tudom követni a regényeiket.
    És hát persze nem harcolnak az orosz nyelv elnyomásáért, sőt hivatalos állami szinten is használják az oroszt.
    A háború kitörésekor meghallgattam youtube-on azt az állami tanácskozást, ahol Lukasenka tájékoztatta a vezérkart a követendő intézkedésekről, ez színtiszta orosz nyelven történt, jól követhető volt.

  78. 90 Tibor bá’
    Erről én is hallottam, az oroszok bejövetelekor nálunk is a helyi szlovákokat használták tolmácsként.
    Olyan „ha nincs ló, szamár is jó” alapon. 🙂
    Felénk légköri viszonyoktól függően időnként bejönnek szlovák adók, néha ha kocsiban várakozok, bele szoktam hallgatni, örülök, mikor mozaikosan megértek a szövegekből kis részleteket.
    Egy szláv nyelvű nyilván sokkal többet, mert olyan szavakat is megért, ami a modern anyanyelvéből már kikopott, de ismeri a régebbi irodalomból, régies, elavult, ritkán használt.
    Ahogy mi is megértjük Balassi vagy Csokonai szövegeit is, még ha tele is van ma már nem használt szavakkal…

  79. 91 – hubab

    Rendben, elhiszem neked. Talán részben magyarázat lehet erre, hogy fiatalokról van szó, de ez csak feltételezés, ami viszont konkrét élményeken alapul: a csehek és szlovákok oda-vissza értik egymást, ami nem csoda, hiszen régen egy államban éltek. Viszont rendkívül meglepett, amikor valamikor a 2000-es évektől a szlovák tévéken cseh meséket, mesefilmeket adtak szlovák felirattal,;ez nekem egy abszurdum volt! Szóval ez az oda-vissza értés a testvérnépek nyelvei között már egyáltalán nem automatikus a gyerekeknél, fiataloknál, akik nagyon rákattantak az angolra. Ráadásul némely orosznál és ukránnál lehet valami pszichológiai blokk is az ellenségeskedés miatt, nem tudom, hogy ilyen dolgok is közrejátszhatnak e bizonyos embereknél… Mindegy, én tartom azt, hogy az ukrán nyelv az oroszhoz hasonlít jobban, nem a lengyelhez. A szlavisztika tanszék részemről mostanra lezárva.

  80. 93 Zsolt
    Azért még egy utolsó adalék, nehogy azt hidd, hogy ez csak az én egyéni véleményem.
    https://www.youtube.com/watch?v=CQLM62r5nLI
    A lényeg a videó végén van 17.23-tól:
    „Since most Ukranian speakers also speak Russian or have extensive exposure to it, asymetric intelligibility is the norm.
    In other words, Ukranian speakers can often undestand Russian, while the Russian speaker doesn’t understand Ukranian, especially Russian speakers from outside Ukraine”.
    Ezzel én is lezártam a témát… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük