(1989) Mit rejt az Antarktisz jégmezői alatt húzódó tó

VIP.146.

 

Október elején az orosz tudósok beszámoltak az Antarktisz jege alatt húzódó, Vosztok-tóban található, teljesen ismeretlen baktériumról. A felfedezett mikroorganizmus választ adhat arra a kérdésre, hogy milyen életformát találhatunk a bolygóközi űrben.

_________________________________________________________________A teljes fordítást elküldöm a VIP előfizetőknek. Kapcsolat felvétel: evatibor#t-online.hu

_________________________________________________________________
In early October, Russian scientists reported finding a unique bacterium in the subglacial Lake Vostok in Antarctica. The discovered microorganism could provide a clue as to what life forms we can expect to encounter when we venture further out into space.According to the researchers, the bacterium called w123-10 was absolutely unknown to science when it was discovered. Later it was found out that the bacterium is only 86% genetically similar to all known living organisms. In terms of genetics, this is enough to recognize the microorganism as absolutely unique, Lenta.ru reported.

© Flickr/ Kevin GillReady for Mars? Antarctic Mushrooms Survive Simulated Martian Conditions on Space StationLake Vostok, where the unusual bacterium was discovered, is the largest Antarctic body of water hidden under glaciers. The thickness of the ice above it reaches four kilometers is estimated to be 20 thousand years old. The lake, which was named after the Russian research station Vostok, remained isolated from the rest of the world for 15 million years, the scientists claim. The water temperature in its upper part is only two to three degrees Celsius below zero. So, the lake is likely to have geothermal sources on its bottom, which heat water and create comfortable living conditions for microorganisms. The environment the w123-10 bacterium lives in is similar to the one in the under-ice oceans of Jupiter’s moons (Ganymede, Callisto and Europa) and Saturn’s moons (Dione and Enceladus), as well as at the poles of Mars. These makes scientists believe that studying microorganisms in prehistoric Antarctic ice could give clues to what life forms could be found in space….RedditGoogle+BloggerPinterestStumbleUpon210

_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________

7 gondolat erről: „(1989) Mit rejt az Antarktisz jégmezői alatt húzódó tó

  1. Kérdés, amennyiben a víz a tóban geotermikus folyamatok által melegített (Tehát nem sokban különbözik a jeges tengertől februárban, ami nyitott.), és 15 millió éve elzárt (Földtörténeti szempontból nem olyan hosszú idő az, a dinoszauruszok akkor már 50 millió éve kihaltak, pedig azok nem épp egysejtűek voltak), mennyi köze lehet a világűr más táján kialakult hasonló bakteriális életformákhoz?

    A földi élet kialakulásához 3 tényező kellett: Folyékony víz (megfelelő nyomás és hőméréklet), a föld felszínére jellemző háttérsugárzás(radioaktív vegyületek+, mágneses védőernyő a föld körül-), viszonylagosan stabil klimatikus viszonyok (stabil keringés és tengelyforgás, ami nem okozott szélsőségesen meleg, vagy hideg gócokat a bolygón például a merkúrhoz képest, 600C fok nap hőingás).
    Ha ezek közül egy is hiányzik, akkor nincs élet abban a formályában, ahogy mi ismerjük. (Fantáziánk meg nincs elég, hogy másmilyent elképzeljünk.)

    Kérdés hogy mit tesz ezekkel az életformákkal a globális klímaváltozás.
    Ötlet 1.: Szerencsétlenek a +5 fokos vízben megfőnek, a szervezetük, mely rendkívül alacsony hőmérséklethez és lassú anyagcseréhez volt szokva egyszerűen elpusztul.
    Ötlet 2.: A javuló életkörülményeknek köszönhetően kitörhetnek közegükből és a nagyfokú ellenállóképességükkel invazív fajként addig szaporodnak, míg találnak tápanyagot a földön közben mutálódva és alkalmazkodva néhány évtized alatt kipusztítják a föld élővilágát velünk együtt…
    Ötlet 3.: Bármi a két véglet között.

  2. 1:
    Ha a 4km jég alatt levő baktériumok kiszabadulnak a globális felmelegedés miatt, akkor már rég nem lesz aki izguljon, hogy ránk esetleg veszélyesek lehetnek.
    A geotermikus folyamatok is váltakozhatnak, a mostani 2-3 fokos hőmérséklet nem biztos, hogy stabil, pár fokos kilengések lehetnek bármikor, ugyanakkor a baktériumok azok, akik nagyon jól tudnak alkalmazkodni, még a viszonylag gyorsan változó körülményekhez is.

  3. Hogy a Jupiter és Szaturnusz holdjain a jég alatti vizekben hasonló körülmények lehetnek, ennélfogva hasonló életformákra lehet számítani, mint a Vosztokban, az korrekt. De hogy jön ehhez a bolygóközi űr?

    Nem a fordítás hibás, azt látom, de ez a nevetséges újságírói túlzások közé tartozik, hogy a bolygóközi űrben lévő életről ír ennek kapcsán.

  4. Ennek a csupán 86% genetikai azonosságnak tudna adni valaki némi kontextust?

  5. 4: A szöveg eleve nehezen értelmezhető. Úgy is lehet érteni, hogy az örökítő anyagának 86%-a teljesen azonos minden más (ismert) élő szervezetével – ebből az is következhet, hogy vannak olyan élő szervezetek (pl. más baktériumok), amikkel még magasabb %-ban azonos az örökítőanyaga. 😉

    Én amúgy megfordítanám a dolgot – ha 86% azonosság található, akkor vajmi keveset ér az egész abban, hogy a külső bolygók holdjainak élővilágára következtessünk belőle. Ha csak fel nem tételezzük, hogy közös gyökerekkel rendelkezik a földi és az ottani élővilág (amennyiben egyáltalán létezik).

  6. 5: Vagy azt jelenti, hogy csak a génjei 86%-a fordul elő bármilyen más ismert életformában. Tényleg nincs kifejtve.

  7. 1.Drakonisz

    Érdekes a fejtegetés és másoké is!

    Még hozzátennék 1gyet.
    Ne is menjünk el millió évekre- egyesek szerint csak valami 5786 évnél nincs régebbi – a cikk szerint a jég volt 20.000 éves- ami valljuk be nem túl sok idő – a baktérium vélhetően akkortájt fagyott be.

    Hova lett a baci e földtörténeti szempontból rövid idő alatt, miközben az ember eredetét is hosszabbra datálják?
    Hogyan és honnan kerülhetett oda, a mai földi léthez hasonló körülmények között?
    Miért vonult „illegalitásba”?

    Nem kamu ez a cikk?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük