(1948) Felfordult világ

Tibor bá’ online

 

~k0011953-ban vonultam be 3 évre. Akkoriban az volt a szokás, hogy mindjárt az első nap nullás géppel levágták a bevonulók haját, „szovjet mintára”. Ennek deklarált célja egészségvédelem volt, de valójában az ego összezúzása volt a cél, amit el is értek. Kopaszul az ember úgy érezte, mintha meztelen lenne, és persze mindenki őt bámulja, némi megvetéssel. Eltávozás után nem lehetett átöltözni, mert a szórakozó helyeken a kopasz fej világított, mint egy karbidos lámpa. A városparancsnokság járőrei azonnal kiszúrták (volna). A harmadik évben már megengedtek 3-4 centis hajat, amit roppant büszkén viseltünk. Ezzel szemben most a fiatal férfiak versenyeznek, ki tud kopaszabb lenni. Nem elég, hogy levágják, de utána le is beretválják a fejüket. Sőt, lassan már a nők is elkezdik. Divatból? Röhögnöm kell. Miért nem hozzák divatba a gyerekvállalást?

Az én időmben a tetoválás a megbélyegzés jele volt. A haláltáborokat megjárt embereknek egy szám volt tetoválva a karjukba. Felszabadulásuk után mindent megtetetek, hogy megszabaduljanak a tetkóiktól. Az a meggondolatlan fiatal, aki valami hülyeséget tetovált, rendszerint a karjukra, később, amikor megjött az esze, nem győzte mentegetni magát. A tetovált férfiakat csendes megvetés vett körül. Szégyellte is az, akinek volt. Ma a tetkó divat, seggre, mellre, mindenhova, bármit. El se gondolkodnak rajta. A divat változik, elég gyorsan. Az a nadrág, ami az idén menő, jövőre már ciki lesz. Mi lesz, azzal a tűzet okádó sárkánnyal a bicepszen? Mi van, ha jövőre az űrhajó lesz a divat, aztán meg egy boszorkány. A sárkányból nehezen lesz űrhajó, tulajdonosa 60 éven keresztül viselhet egy letűnt divatot. Kurvára unalmas lehet. Azt akartam írni, hogy hasonló baromságokat az afrikai törzsektől lehet tanulni, de hiszen már átvették. Pircingnek hívják. Orrba, fülbe, nyelv végére, csiklóba, fitymába. A hülyeségnek nincs felső határa. Az én időmben a lányok fülcimpáját már csak vidéken fúrták át fülbevalók végett.

Az ötvenes-hatvanas években ritkaság számba ment egy kövér fiatal férfi vagy nő. Aki kövér volt, annak anyagcsere zavarja lehetett, száz közül egy. Manapság, ha kimegyek az emberek közé, folyamatosan hányingert kapok az emberektől. Tíz ember közül hét elhízott, három pedig jó súlyban van. Valóban fess férfi, csinos nő 20 év felett olyan ritka, mint a fehér holló. Minél kövérebb valaki, annál büszkébb rá, de legalább is nem bánja. Olyan hájtömegeket pakolnak ki vízparton, fürdőhelyen, hogy az állatkerti vízilovak jutnak az eszembe. Látok egy harmincas párt, kéz a kézben mennek. Ketten együtt minimum 3 mázsák. Nem tudok nem arra gondolni, hogy ezek hogy dugnak? Látok fiatal nőt kisgyerekkel. A nő egy-egy combjának az átmérője meghaladja az én derekamét. Ez a nő hogy szült? Kivágták belőle. Jó-jó, császárral, de a fél mázsa hájban hogy találták meg a gyereket? 😀

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

57 gondolat erről: „(1948) Felfordult világ

  1. Tökéletes. Rövid, tömör, lényegre törő: felfordult világ (emberei).

    Attól függetlenül, hogy van súlyfeleslegem és 1mm-es hajam van, emelem kalapom a mai bejegyzés miatt, és egyben most érzem az inspirációt, hogy ledobjam a plusz kilókat. Ezért külön köszönöm, hogy ezzel indult a napom!!!

    (A hízásnak van egy oka, amiről azért nem tehetünk: mindenben cukor van, de szinte szó szerint mindenben és nem kevés. Szinte képtelenség rendesen enni és inni; igaz több mozgás… de arra sokaknak idejük sincs.)

  2. A finomított cukor mindenben benne van, pont mostanában került sor a kolbászok vizsgálatára.
    Ember nem mondaná meg hogy ezekben is van cukor…

  3. 1 & 2:
    Ízfokozás végett valóban majd minden készítményben van cukor, de csak kb 1 %. Nem helytálló erre kenni az elhízást. Ez a rejtett cukor a bevitt össz-kalóriának kevesebb, mint 1 százaléka. Ebből nem lesz 30-40 kilós túlsúly.

  4. A primitív törzseknél a tetoválás s törzs kultikus jeleit hordozta, nem volt össze-vissza firkálás.

    Manapság gyakran javasolják a mozgást, mint kövérség ellenszerét. (persze, vegyél jogging cipőt, ruhát stb.)
    Azt nem mondják a fitnessz guruk, hogy napi 5-6000 kalóriás étkezés mellett, napi 26 órát kellene edzeni.
    Cukros, lisztes, ételek ellenében nincs orvosság.
    Kövérséget csak a természetes (paleolitikus) étkezés tudja rendbe hozni.

  5. Valahol ott van az eb elhantolva, mint a gépeknél. Az ember rengeteg időt áldoz rá, hogy megspóroljon a géppel időt… Rengeteg időt áldoz a pénzkeresetre, hogy azután elköltse fogyasztószerekre, mert nincs ideje magával törődni, sportolni…
    Mindent elkövetnek, hogy egyéniségek legyenek, ezért tetováltatnak és lépnek be a tetováltak táborába.
    „-Belátják a nem-tetováltak, hogy mi mind egyéniségek vagyunk?
    -Beeeeee!” 🙂

  6. Egy doki azt állította, manapaság az ember akkor is inkább eszik, ha szomjas valójában és innia kellene.
    Tanácsolta, ha ehetnéke támad az embernek, előtte igyon egy keveset és csak akkor egyen, ha ezután is megmarad az éhségérzet. Igaza lehet és egy pohár víz még nem ártott meg senkinek.
    Ez is a kifordult világhoz tartozik. Ha szomjas valaki, már nem iszik, hanem eszik egy keveset.

  7. 5:
    Így van. Azt kellene az emberekben tudatosítani, hogy nagyon sok mozgásenergiával egyenlő viszonylag kevéske vegyi energia. Lefordítva praktikus nyelvre. Egy szelet kenyérben rejlő energiával 1 órán keresztül lehet kocogni. Sokkal jobb hatásfokú, ha rohangálás helyett kevesebbet eszünk.

  8. 1. jövőnk
    Abban van cukor, amibe teszek (feltéve, ha én főzök :)) A recepteket fenntartással és kritikával fogadjuk általában fele annyi cukrot teszünk a süteményekbe is, mint a mit ajánlanak

  9. Rejtő Jenő az egyik könyvében ugy irta le a szereplőjét. Hogy a két ajtós szekrény méretű 100 kilos genyszter 🙂 Ez ma már vicces lenne. Ha most élne legkevesebb 150 -200 kilot kellene irnia

  10. 5. Tibor Bá,
    „Sokkal jobb hatásfokú, ha rohangálás helyett kevesebbet eszünk.”
    Attól fűgg mi a cél. Ha csak az ideális testsúly megőrzése, és semmi más, akkor igen. Bár, nálam a rendszeres „rohangászások” hatására az étkezésem is átalakult. Kevesebb ételtől is jóllakok, emellett energiám is marad az edzésekre. Nem beszélve arról is, hogy az ésszerűen és rendszeresen végzett futás nagyszerűen megedzette a keringésemet, a láb, és törzs és vázizmokat is. Fizikálisan és mentálisan erősebbé tett, egész egyszerűen kiegyensúlyozottabb lettem, aminek pozitív hozadéka az anyagcserém és az étkezések terén is megmutatkozik. Ebből pedig következik az ideális testúly is.

    1.Jövőnk
    Ez a sokaknak idejük nincs a legtöbbször kifogás. Én a futást 3 műszakos munka és tanulás mellett is tudtam űzni, és bár családom nincs de úgy érzem akkor is tudnék edzeni nyilván nem ennyire magas szinten mint most de egészségmegőrzés céljából biztosan. De több edzőtársam főállás és család (több gyerkőc) mellett edz ráadásul versenyszerűen ami nyilván több időt is igényel mint egy csupán egészségmegőrzést szolgáló edzés.

  11. „Miért nem hozzák divatba a gyerekvállalást?”
    Kiszámolták , hogy a magyar ki fog halni 200-250 év múlva.(~10 generáció)

    A túlsúllyal kapcsolatban az a meglátásom hogy a strandon azért sok fiatalon már nincs túlsúly , mert kezdetét vette a fitness és gyúrás mánia.Énrajtam nincs sok felesleg talán hason 3-5 kg , és sokszor szégyenlem magam a strandon , mert sok fiatalnak kockahasa van. Bár itt munkahelyen is van 10-ből 1-2 aki túlsúlyos , 2-4 aki kezdi a pocakját növeszteni, de páran meg elkezdtek kondiba járni az utóbbi 1-2 évben.Szóval a kép vegyes.Túlsúly inkább a 40-50 évesek és felettük jellemző.

    Amúgy az akkori 80-as évekbeli fiatalhoz képest tényleg súlyosabb egy mai fiatal,de ez szerintem annak köszönhető hogy akkor még nem nem volt junk food. Ma nincs vitamin semmiben és én arra gyanakszom, hogy a szervezet a vitamin és ásványianyaghiáy miatt elkezd zsírt elraktározni.

  12. Én tavaly év elején „nekiálltam” kevesebbet enni. Naponta háromszor eszem, reggelire csak gyümölcsöt, ebédre visszafogottan (= egy-egy tányér) leves + valami második, vacsira két vajas kifli. Közben semmi nasi, süti, fagyi + csak vizet iszom. A mozgás maradt ugyanaz (kevés). 100 kg-ról lementem 85-re, de még csökken 🙂

  13. 11: Andrew

    A junk food + kevés folyadék + kevés mozgás megteszi a hatását, ezek miatt vannak a zsírraktárak. A szervezet a sok mérgező szemetet nem képes kitakarítani magából, ezért zsírba csomagolva elraktározza, hogy majd egyszer kedvező körülmények között megszabaduljon tőle, ami általában soha nem következik be és ebből lesz a sok modern kori testi és lelki betegség.

    Ajánlom megnézésre a „Böjt tudománya” című ismeretterjesztő filmet jól passzol a posztban foglaltakhoz.

  14. Szülés előtt nem inkább vékonyabbak a nők? No nem a babával: előtte.
    Én inkább nem lennék kíváncsi, hogy hogy dugnak – utolsó gondolataidból 🙂

    A legtöbbször a pajzsmirigyet hallom az elhízásért felelős szervnek, mármint annak rendellenességeit.

  15. Ez az értelmes emberek vitafóruma ??
    Szakadok! :’D Komolyan az ön korában érthető hogy ilyen dolgokon van kiakadva, de nem fér a fejembe hogy ezt így megosztani hogy képes és nem szégyenli. Hisz ön is leírja, „A divat változik” ezt vagy elfogadjuk vagy bosszankodunk rajta, ön az utóbbit választotta ami már nem bölcsé teszi hanem inkább szánalmassá. Állítom én vagyok a legfiatalabb olvasója, és tisztelettel hallgatom ahogy az idősebb korosztály mesél a maga idejében történt dolgokról. Igen sokkal nagyobb mázlisták akik abban a korban éltek, viszont nem értem mi köze van bárkinek ahoz hogy ki hogyan bánik a testével. Mindenki azt csinál magával amit szeretne, legyen szétvarva a teste, ne lehessen látni az arcát a piercingektől, legyen olyan kövér hogy könnyebb átugrani mint megkerülni, ha ezzel önnek nem árt akkor mi jogon nézi le? Ilyen kort élünk ez sajnálatos, de őkis ugyanúgy emberek mint ön. A kommentekben meg mindenki a súlyra tér ki, ami sajnálatos. „Értelmes emberek vitafóruma” nevetséges.

  16. 15 – Zsiga:
    A testeddel azt csinálsz, amit akarsz, bár az Állam beleköt néhány dologba, például nem lehetsz öngyilkos, persze erre nem szoktak engedélyt kérni. Viszont nekem meg jogom van (nem kiakadni, frászt) röhögni rajtatok. Jut eszembe, én pirosoztam be a hozzászólásodat. Találd ki, mért!

  17. Én is inkább röhögni tudok a tetkósokon. Azt hiszi a legtöbbje, hogy magára pingáltatott valamit, amitől olyan egyedi lett és különleges. Direkt úgy is öltöznek, vagy olyan helyre pingáltatják, hogy jó messziről látni lehessen. Viszont abból a távolságból, ahol az emberek szemlélik egymást az utcán, csak egy összefolyt tintafoltot lehet látni. Most ettől lesz valaki egyedi, hogy van rajta egy festékfolt? 😀 Hülyék paradicsoma.
    Festékfolt mentesnek lenni, na az számít manapság egyedinek.

  18. 15. Zsiga
    Szerintem, ha beszélgettél volna valaha személyesen Tibor bá’val, akkor nem feltételeznéd ezt róla. Ezt szóban hamis mosoly kíséretében adná elő, a kiváltott hatást, reakciókat lesve. Én 38 vagyok, de kamaszként sem könnyen álltam be divatokat követni. Kizárólag esztétikai okokból maradandó elváltozásokat, hosszútávú problémákat is felvállalni, az szerintem kifejezetten faszság. OK, hogy a kamasz a külsejével, meg ökörködéssel akarja felhívni magára a figyelmet, mert ki akar tűnni, de ha valaki túlzásba vitte, felnőve egyre több hátránya származhat belőle. Nem biztos, hogy tíz év múlva is ugyanazt az infantilis személyiséget akarja feltétlenül viselni, ami iránt elköteleződött. Aki meg állandóan változik a divattal, annak nehezen alakul ki saját személyisége, elég egyenfigura lesz belőle, ráadásul a divat követése, az ezzel kapcsolatos „műveltség” uptodate tartása elég sok időt elvesz, amit értelmesebben is el lehet tölteni. Érdemesebb inkább a környezetünkben élő emberek valódi igényeit megpróbálni kielégíteni, mint azt csinálni, ami szerintünk a teljes társadalomban menő.

  19. 18. Ez nem meglepő, matrózoknál általános volt. Mint a péniszre tetováltatott VITÉZ NAGYBÁNYAI HORTHY MIKLÓS MATRÓZA, amiből öregkorra csak a RÓZA maradt. 😀

  20. Az inga hol erre hol arra lendül ki ..

    Fehér kenyér —> barna kenyér
    Rövid szoknya—-> hosszú szoknya
    Hosszú haj—-> kopasz fej
    Demokrácia —–> diktatúra
    Hedonizmus —–> puritánizmus
    Poliamory —-> önmegtartóztatás
    Sok gyermek —-> alig gyerek
    Egyszerű megjelenés —-> kicsicsázott megjelenés

  21. Idei nyarunkat egy közkedvelt helyi fürdőhelyen töltöttük, és fiammal csúszdázás okán több ízben is volt szerencsénk megmászni az Empájör Sztét Bildinget, úgyhogy sorban állás közben bőven volt időm testközelből megfigyelni a tetkós trendit. A nonfiguratív krixkraxtól (tecciktudni azt, ami mostanság „kelta” motívum, de a tököm tudja hogy mitől) a mélymagyar, turáni, lapockától lapockáig terjedő egészhátas harcjelenettől a legelbaszottabb csicsás nemtudommiig.
    A csúcs a mell alatti magasságban körbefutó, több soros, kalligrafált hirdetmény, amiről a folyamatos felfelé haladás és tolakodás miatt nem tudtam eldönteni hogy jambus vagy anapestus, trocheus vagy dactilus, esetleg egy Villon négysoros. (Shaekspeare szonettet kilencven plusz fölött sem láttam senkin – számomra ismeretlen okból nem éltek a lehetőséggel.)

  22. Egy dolgot szeretnék hozzátenni. Bárhová megyek Európán belül Horvátországtól Angliáig sehol, ismétlem sehol nincs ennyi tetovált, kigyúrt kopasz paraszt, mint nálunk.

  23. 23:
    És hogy fogják ezek bánni 10-20-30-40-50 év múlva, mert ez a legszarabb. 30 kiló felesleget le lehet adni, a hajat meg lehet növeszteni, a pircinget ki lehet szedni, de a tetoválás MARAD, és arról árulkodik, hely milyen primitív voltam hajdanában. 😀

  24. Ez megint gáz… Ti tudtok más fejével gondolkodni? Ha igen akkor az vsz a „természetfeletti” kategória.
    Ha meg nem akkor mi alapján döntitek el, hogy valakinek a tetkója sok év múlva milyen gondolatokat – érzéseket hoz elő az illetőből. Lehet, hogy egy szép emléket…
    De ha valaki azon rugózik, hogy ez is kimaradt az életéből, hát sorry.. .

  25. 25:
    Nem döntöttem én el semmit. Jósoltam: kurvára fogják bánni. Én már találkoztam olyannal, aki piszkosul megbánta és vagyonokat fizetett a bőrgyógyásznak, hogy tüntesse el. — Kimaradt az életemből. Akár holnap is kaphatnék egy szép mintát a seggemre, ha hirtelen rám törne Dr. Alzheimer. 😀

  26. Láttam már olyan mellkasra tetováltatott AK-47 gépkarabélyt, ami az illető elhízása és „megcsöcsösödése” következtében kettéhajlott. El lehet képzelni, hogy néz ki strandolásnál egy ilyen kókadt csövű puska a hájas gazdáján. 😀

  27. about tatoo

    A vágy is, a félelem is, a legeslegkülönbözőbb
    (értelmes és értelmetlen= nekem) dolgokat képes megszállni.

    Mert vegyük azt azért észre ,hogy mindenki Etalon a saját életében ,
    de csak ott ! !

  28. 25. malleusorbis

    „Ha meg nem akkor mi alapján döntitek el, hogy valakinek a tetkója sok év múlva milyen gondolatokat – érzéseket hoz elő az illetőből. ”

    Ilyen az élet, divatok jönnek, mennek.
    Biztos neked is van egy szépemlékű pulóvered, ami nosztalgiát ébreszt 18 éves korodból, de ma már nem vennéd fel egy „jobb” társaságban…

  29. Tetoválások mozgató rugója, egy bolond százat csinál. pláne ha az etalon fő kolompos már „varratott”
    Csak azt nem értem, miért örökös mintákat tetováltatnak, amelyet iszonyú nehéz, sőt lehetetlen eltávolítani.
    Lemosható testfestéssel is lehetne egyénieskedni, ami lekopna egy év alatt, vagy spéci vegyszerrel félórán belül.

  30. Öregember

    Még küzd, még tenni akar,
    De látja már, hogy hasztalan.
    Jönnek újak, és ő már nem kell,
    Lépést tartani már esetlen.

    Azt hiszi, hogy a világ változott,
    Pedig csak ő korosodott.
    Évek során a benne felgyűlt tapasztalat,
    Mutatja a végtelenbe vesző utat.

    Már megkeseredett,
    Szúrós sündisznóvá lett.
    Gömbölyödik még kettőt-hármat,
    Majd csak elhagyja szívét a bánat.

    Vagy elviszi magával,

    Körülbelül ez van bennem, magammal, a világgal és a Veled kapcsolatban. Régen naponta jártam ide, ma már csak alig. Sajnálom, de a kezdeti szimpátiát már rég felváltotta az ellenszenv, ellenérzés. Tudom, hogy nem kellene ezt most ide írnom, el is mehetnék innen, hozzászólás nélkül is. Csak hát a kíváncsiság néha idehozz az oldaladra. Nagyvonalakban átfutom, van-e valami változás, vagy megjött-e már a geddon. Ilyenkor csalódok, és sokszor méltatlankodás is megfogalmazódik bennem. Távol áll tőlem, hogy kiforgassam szavaidat, de nekem általában az jön le posztjaidból, hogy hülyének, elkényelmesedettnek ítéled meg a ma emberét, jócskán le is nézve. Szeretném felhívni a figyelmedet, hogy ez az elpuhult, kényelmes embertömeg az őt megelőző generációnak köszönheti a jólétét. Tehát, például Neked is. Tetszett volna előbb gondolkodni és nem most háborogni, hogy mivé fordult fel a világ. Ma nincsen tétje a megélhetésnek. Kenyér akkor is jut az asztalra, ha nem vetek. Ez tétlenségben nyilvánul meg. A ma főleg fiatalja nem tud igazán a maga hasznosságára lenni. Miért is lenne? Hol van már az, amikor eljárt a fonóba? Vagy amikor kalákába verődött és kukoricát morzsolt kézzel, vagy bármilyen hasznos – megélhetése érdekében – közös munkát végzett. Ma gépek vannak, technika, technológia. Ki is röhögi a többség azt az egyént, aki kézi kaszát vesz a kezébe motoros kasza helyett. Az embernek alig kerül fáradságába, hogy kenyér legyen az asztalán. Pótcselekvésben találja meg ki-ki magának az élet elviselését. Legyen az evés, tetoválás, bár mi, amiről elhiszi, hogy ő több, jobb, különb, mint a másik. Tért nyert az egoizmus. Az előbbi mondatban az a „bár mi” lehet például az is, hogy blogot vezet az ember, aki naponta hozza a maga „szúrós sündisznóját”, és osztja az észt, mintha ő jobb vagy különb lenne ebben a világban. Ez utóbbi kijelentésem a véletlen műve, ha valaki, akár Te is, magára ismer benne, nem ezen hozzászólásom a tettese. 🙂
    Egyébként meg mások nemi élete nem tartozik harmadik félre, amíg az nem sért erkölcsi értéket. Ezzel én úgy vagyok, hogy aki „csinája” az minek beszéljen róla, akinek meg kicsi a tehetsége annak meg van sok dumája. De én sem vagyok tévedhetetlen.

  31. 31:
    Ezt (is) írod: „hülyének, elkényelmesedettnek ítéled meg a ma emberét, jócskán le is nézve.” Nagyon jól ítéled meg. Igen, a ma embere zabál, sörözik, tetkózik, immel-ámmal szexel, nem ért semmihez, el van kényeztetve. És hamarosan súlyosan fog érte fizetni.

  32. Az elhízással még egyet is értek, az egy mértéken túl igénytelenségre utal és gusztustalan, de a másik kettő mindenki maszek ügye, nem értem mi probléma lenne azzal ha valaki nem akar a hajával szarakodni és praktikusan leborotválja, engem se zavarna ha pl pont kopaszra nyírnának, csak eleinte rossz hogy hófehér az ember fejbőre.
    A tetoválások közt meg pont kezd elég sok lenni ami már művészi igényességű, és több a meló vele mint valami ótvar kontár mázolmánnyal amit valami újgazdag fasz a falára akaszt.
    Nőkön kifejezetten jól áll egy ilyen, ami nem ribancrendszám, értsd nem egy nonfiguratív szar a seggük fölé varrva.

  33. A cukor és a finomított liszt fogyasztása elsősorban nem azért baj, mert elhízást okoz, hanem mert cukorbajhoz vezet.

    Az elhízást minden bevitt kalória okozza, és a mozgásszegény életmód.

  34. 31: Én meg azt nem értem, motoros kasza minek van? Ugyanolyan sebességgel lehet vele haladni, mint a kézivel, csak a motorossal szar munka, a kézivel meg meditáció.

  35. Amúgy Tibor bá, e poszt kapcsán egyetértek Veled. A kopaszság mondjuk szerintem marginális dolog, de a többit hasonlóan látom.

  36. Persze,nem kell mindjárt arra gondolni,ha ránézünk egy beretvált fejű emberre ,hogy azért kopasz ,mert keménynek akar hatni a puhány nyugati társadalomban ,mint a fasz,-lehet csak simán tetves volt és tetűfóbiában szenved, vagy rákos és kemoterápiázik.
    A kövérek nem emberek 🙂 Majd ha elérik az átlagsúlyú ember átlag teljesítményét ,akik ezt a civilizációs kócerájt tartják életben és vállvetve kiveszik a részüket a munka minden területén benne.A sovány ember mindenre képes,a kövér viszont távolról sem 🙂
    A tetoválás egy- az egyben billogozás.A marhákat és jószágokat billogozzuk,így tesszük egyedivé ,mert annyira egyformák és nincs semmi más öröklött vagy tanult karakterük,amivel kirínának a nagy tömegből…:)

  37. 35. A kasza kicsorbul minden kövön, míg a motoros kaszában simán kicseréled a damilt.

    (Én is nagyon utálom.)

  38. 32: Mindannyian emberek vagyunk. Te is! A másik emberben hamar észrevesszük a kivetni valót, magunkba meg alig. Pedig a számunkra nem tetszőt fel lehet fogni máshogy is. Például a kövér, vagy akár milyen ember megmutatja, hogy milyenné válhatunk, amit jobb elkerülni. Én sajnálom, meg szánom őket, mert számomra eszközök, rossz példájukkal a jót, még jobban tudom értékelni és becsülni. Például az is jó, amit itt ezen az oldalon látok, hogy jó gazda vagy, aki hűséges házőrzővel is rendelkezik jól tartott (szellemi) táplálékodon.
    ( 35: / 36: ) Jól körbe nyalogat, az idegent megugatja. Van egy kicsi makacssága, mert azért mindenben nem ért veled egyet, de egy kis nevelés, ha szükségét látod, helyre teszi. Ostoba kérdését remélem nem nekem szánta. Nem rendelkezem motoros kaszával. Kérdését intézze egy illetékeshez, mondjuk ahhoz a közhasznú munkáshoz, aki valamely közterületen, vagy parkban, az esztétikai látvány megteremtésén fáradozik, madarakat riogató hangos eszközével. De csak óvatosan, nehogy nyakleves legyen a vége. Azért megkérdezném, egy egész napos kézi kaszával végzett rendvágás után, hogy sikerült-e kimeditálnia magát. Ja, ma reggel is „meditáltam” egy keveset. Természetesen kézi kaszával. Lehet, megártott. Talán azért sikeredett ilyen csipkelődőre a válaszom. 

  39. 38:
    A damil csere semmivel se kellemesebb, mint húzni egyet-kettőt a kaszakővel. Aztán ha felforrósodik a motor, az istennek se indul be. Aztán olaj csere, szűrő pucolás. Szóval inkább a kasza.

  40. 40: „olaj csere” Kétütemű motornál? Milyen fűkaszád van neked?

    Motoros kaszával a hülye is tud kaszálni, a hagyományoshoz meg kell némi ügyesség és gyakorlat. Motoros kaszával ‘akármilyen’ füvet levágsz, kézi kaszával meg van, ami már csak nyüglődés.

  41. 41:
    Négyütemű. Kétütemű motorra rá se nézek. 😀

  42. 42: Neszivassámá 🙂

    Nálam (szakzsargon) ‘ez’ a fűkasza:

    A tologatós meg a fűnyíró…

  43. 30 bogozy
    Van már egyébként olyan speciális tetkó festék-ami pár év alatt nyomtalanul felszívódik.Több ismerősömnek is ilyennel van elkészítve a varrás.Nekem semmi bajom a normálisan kinéző tetkó-val -tetszik másokon.Bár nekem nincs és nem is lesz soha.
    Magamon valahogy nem tudom elképzelni. Ugyan így vagyok a napszemüveggel is. 😀

  44. 41 Observer

    “olaj csere” Kétütemű motornál?
    Igen, elképzelhető. A főtengely környékén nem, de lehet sebváltó, kuplung, fordulatszámszabályozó a gépben.
    Fűkaszánál is lehet. Persze leginkább nincs.
    Tehát a kérdésed ill. az abban található állítás rossz volt.

    Kézi kaszával is lehet könnyen vágni. Nyakig érő gazt inkább ezzel.
    Amihez kell érteni, az az acél minősége és a kalapálás profilja. Régiek még tudták ezt.

    Szavaidból ítélve, te nem vagy műszaki ember.

  45. 45: „A főtengely környékén nem, de lehet sebváltó, kuplung, fordulatszámszabályozó a gépben.”

    Egy olyan fűkaszán, mint amit belinkeltem 43-ban?

    Nem zárom ki, de bemondásra el sem fogadom. Linket kérek… hova is öntöd azt az olajat?

    És valóban nem vagyok ‘műszaki ember’, de pár ezer m2-t lekaszálok évente, gépi és kézi /e.g. nem motoros/ kaszával (bár ez utóbbit kerülöm, ha lehet).
    Két fűkasza is használatban van, egy Stihl és egy Husqvarna, mindkettő simán keverék olajzású.

  46. 41 Observer

    Én a 41-es hsz-re reagáltam, Te a 43-mal válaszoltál.
    Elmentünk egymás mellet.
    46-ban elismerted, hogy jól ráéreztem a szavaidból, te nem vagy műszaki ember.
    Igen, értek a szóból, értelek Téged is.

  47. 47: Viszont én már nagyon kíváncsi vagyok, hogy a kétütemű fűkaszában /Tibor bá’ szerint négyütemű 😉 / hol cserélsz olajat? Mert az első pillanattól kezdve fűkaszáról volt szó, és nem másfajta gépről.
    Ebbe kotyogtál bele…

    Persze, van olyan kétütemű motor, ahol van olajcsere pl. a Babettámban én is cserélgettem annak idején. – De ugye fűkaszánál /vállraakasztós, ‘lengetős’/ tartunk…

  48. 48 Observer
    47-ben leírtam. Még egyszer megismétlem: Megértettelek.

  49. „Meditáció” előtt állok, de mára hanyagolom. (Tegnap kaszáltam annyit, ami mára is elég a birkáimnak). Talán ezen állapotomban elkövetett hozzászólásomnak is lesz valamilyen hatása, mint a 31-ben elkövetetnek. Hisz az utána elkövetett hozzászólások tartalma leszűkült a motoros kaszákra. Ráadásul nem is ez a poszt témája. Tibor ’bá összes – vagy legalább is a legtöbb – megnyilvánulása a gedon várás, a túlélésre való felkészülés. Sajnálattal állapítanám meg, – ha kinevezném magam egy fajta tanfelügyelővé –hogy megbukott mindenki. Motoros kaszáról, meg olajcseréről folyik a díszkurzus. Holott helyette kitárgyalásra kerülhetett volna az is, hogy hogyan kel megkalapálni a kézi kaszát, gabonára vagy fűszénára. Egy esetlegesen bekövetkező gedonban, a motoros fűkaszát a nézegetésen kívül mire tudod majd használni? Tibor ’bá! A minap olvastam egy hozzászólásod kapcsán, hogy már 8 éve írod ezt a blogot. (?) Vajon kik és hányan tanultak belőle, fogadták el intelmedet, amit összeszedtél eddigi életed tapasztalatából. Főleg abból a korból, – és itt, a fiatalságod időszakára gondolok – ami teli volt nélkülözéssel. Senki? Hisz a megnyilvánulásokból, ez tükröződik.
    Terelődhetett volna az általam elkövetett hozzászólás a motoros kasza helyett például a hozzászólás elején található vers részlet irányába is. Három ponttal a végén, jelzi, hogy van folytatása is. Talán nem csillog, nem villog, hangja sincs, hiszen csak egy írott valami, egy gondolat töredék, nekem vers, másnak talán csak versszerűség, egy erőtlen próbálkozás. Talán olyan, mint a Te, kb. nyolc éve folyamatosan elkövetett mindennapi megnyilvánulásod, bologod által űzött hiábavalósága. Kívánok neked ehhez hosszú életet, kitartást, és végtelen türelmet. Még akkor is, ha mára már tudom, hogy az idő múlásával valami kopik az ember életéből. Valami, talán a tudás, amit felvált a haszontalan ismeret, pl. „Makita BCX 3400”. Miért? Szövegelés helyett ajánlanám Tóth Ferenc dr. egyetemi előadó, „Mit eszel, ha majd nem indul a traktor?” című előadását, ami a mai technika, technológia jóvoltából, na meg maga az ember jóvoltából bárki számára elérhető. Itt a linkje: https://www.youtube.com/watch?v=QNU0irAY4Ho
    Remélem, hogy „jól nevelt kutyáid” is okosan ugatnak majd hozzá.
    Aláírás: egy kóbor kutya (mert én magam se vagyok több, vagy jobb, mit ebeid)

  50. 12. Roli
    „Közben semmi nasi, süti, fagyi” – ez itt a lényeg.

    13. Pistusz
    ugyancsak a böjtről:
    https://www.youtube.com/watch?v=V-WUP5psyuM
    Nekem nincs és nem is volt soha szükségem erre, de ez a történet lekötötte a figyelmemet az elejétől a végéig.

  51. Egyszer feleségemmel beszélgettünk, és szóba került valaki – már esküszöm nem is tudom ki – aki erősen elhízott volt, és én félve megjegyeztem – mert az asszony kényes rá, ha rosszat mondok valakire – hogy el nem tudom képzelni, hogy az illető jól el tudja látni a munkáját. Feleségem meg rám nézett és azt mondta: Persze, hogy nem, hiszen mit vársz egy olyan embertől aki a saját testét se tudja kordában tartani? Na ez a gond az elhízással, nem az esztétika.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük