(1841) Netanyahu (egy jelenség)

Tibor bá’ online

 

~q191Az izraeli miniszterelnök, Binyamin Netanyahut néhány millió Iztaelben élő zsidó választotta meg, aki ezt követve hatékonyan irányítja a 350 milliós Amerika külpolitikáját. Ezt oly nyíltan és természetességgel teszi, hogy a tényhez a legkisebb kétely se tartozik.

Egy évvel ezelőtt Netanyahu elment a republikánus többségű amerikai Kongresszusba és finoman kifejezve lobbizott, hogy megfúrja az ENSZ Biztonsági Tanácsának törekvését az Irán nukleáris kísérleteinek a kordában tartására. Ugyanis Netanyahu nem megakadályozni akarja Iránt az atombomba előállításába, hanem le akarja Iránt bombázni. Nem békét akar, hanem háborút, amit helyette az USA vívjon meg. Hogy ez neki nem sikerült, és Obama aláírta a JCPOA szerződést (Joint Comprehensive Plan of Action) az más lapra tartozik. Minden esetre feltűnően szokatlan, hogy egy elnököt (királyt, miniszterelnököt) megkerülve egy idegen ország vezetője leálljon beszédet tartani az adott ország törvényhozása előtt, amit még a republikánusok közül is sokan kifogásoltak.

Most azonban Netanyahu az évi szokásos részvételét az AIPAC (American Israei Public Affairs Committee) kongresszuson egyszerűen kihagyta, ami a kisebb meglepetés lett volna, de a Fehérház vacsora meghívását is visszautasította. A kérdés, hogy miért?

Tekintve, hogy a múlt évi performanca mint ráutaló magatartás azt jelenti, hogy egyetért a republikánusok ideológiájával, az idei összeröffenésnél egészen biztos feltennék neki a kérdést, hogy melyik elnökjelöltet támogatja. Na most, az amerikai zsidóság hatalmas liberális hányada demokratapárti, de a jóval kisebb, viszont dúsgazdag rétege pedig republikánus. Netanyahunak mind a két csoportra szüksége van.

Ennél is kényesebb az, hogy a legnagyobb eséllyel rendelkező Donald Trump nem foglal állást se Izrael, se pedig a palesztinok mellett, ami Netanyahunak nagyon nem tetszik. Ráadásul Trump dúsgazdag, nincs szüksége a zsidók anyagi hozzájárulására a kampányköltségekhez.

Miközben a Haaretz izraeli napilap újságírója, Chemi Shalev szerint még a gazdag amerikai zsidók se fognak Trumpra szavazni szélsőjobb retorikája miatt. A hab a tortára pedig az, hogy a Usrael által létrehozott Daesh túlnőtt a szülőkön, és ma már azzal a veszéllyel fenyeget, hogy beépül a palesztin tömegekbe. Ez ugyan Netanyahu belföldi helyzetét egészen biztos tovább szilárdítja, ugyanakkor élete legnagyobb kihívását fogja jelenteni, főleg ha Trump kerül az elnöki székbe.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

4 gondolat erről: „(1841) Netanyahu (egy jelenség)

  1. Én nem hiszek Trump győzelmében, túl sok befolyásos ember van ellene. Az előválasztási diadalmenete miatt is már teljes összefogást terveznek ellene.

  2. Zsidók egymás közt. ezen a szinten az államhatárok nem számítanak már! jól írtad Usrael..
    a kongresszusból ugyanúgy belepofáznak az izraeli belpolitikába,mint ahogy a Netanyahuék az amerikai külpolitikába!
    kíváncsi lennék az usa kongresszusból hányan kettős állampolgárok. .. és,hogy ezt miért nem érzi a közvélemény veszélyesnek?!

  3. „az idei összeröffenésnél egészen biztos feltennék neki a kérdést, hogy melyik elnökjelöltet támogatja.”

    A kérdés inkább költői.
    Mivel mindenki tudja, hogyaz elnökválasztás egy cirkusz, és az elnökök csak végrehajtók, nem fontos, hogy ki az elnök.
    A lényeg, hogy a mindenkori elnök hátterében ott legyenek a soha nem változó tanácsadók, hivatalnokok, akiknek az a dolga, hogy a fontos dolgok zökkenőmentesen menjenek tovább, és a tömegnek időnként belöknek egy kis parasztvakítást, hogy elhiggyék: van választásuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük