Vadonatúj orosz fegyverek a szíriai siker titka

VIP.110.

 

Amikor Putyin parancsára az orosz erők beavatkoztak a szír polgárháborúba, az amerikai szakértők néhány nap után hatalmasat csalódtak. Biztosak voltak abban, hogy Putyin bicskája bele fog törni a vállalkozásba. Az ellenkezője történt. Ennek egyik, de legfőbb oka, hogy az oroszok fél tucat vadonatúj fegyverrel rukkoltak elő. Lássuk, mik ezek!

Su-35 szuper manőverezhető, többcélú vadászgép:

~q050

A Sukhoi Su-34 támadóvadászgépet az orosz légierő 2015-ben rendszeresített. Ezt alakították át úgy, hogy a Szíriában harcoló Daesh erők ellen bevethető legyen. 2016-ban a Hmeymim légibázishoz telepített gépeket kipótolták 4 darab Sukhoi Su-356S szuper manőverezhető, többcélú vadászgéppel. Ezeknek a vadászgépeknek a lenyűgöző teljesítménye máris felkeltette több leendő vásárló figyelmét szerte a Világban.

__________________________________________________________

A teljes anyagot elküldöm a VIP előfizetőknek. Kapcsolat felvétel: evatibor#t-online.hu

_________________________________________________________________

_________________________________________________________________
_________________________________________________________________

6 gondolat erről: „Vadonatúj orosz fegyverek a szíriai siker titka

  1. Kedves Tibor bá’!
    Csak egy észrevételt szeretnék tenni. A posztban lévő, illusztrációként betett repülőgép egy Szu-34-es típust ábrázol, a felette lévő szöveg viszont „Su-35”.
    Az utolsó mondatban pedig „Su-356S” szerepel, nyílván csak elírás a „Szu-35S” helyett.
    Egyébként kíváncsi leszek, hogy a Haditechnikai Fórumon lesz-e ennek a posztnak viszhangja, ádáz csaták dúltak már eddig is a fórumozók között az Orosz Légierő szíriai jelenlétéről.

    Üdv,
    Ászi

  2. 1:
    Nem lesz, mert a cikk csak kis részben hozzáférhető, a teljes fordítást „feldobni” meg nem lenne etikus.
    Köztes megoldás lenne az eredeti cikk linkje, amit be lehet dobni a „falka” közé, oszt hajrá.

    Jó eszközök vannak ott, például legutóbb a T-90 harckocsi túlélt egy közvetlen TOW páncéltörő rakéta találatot illetve a SZU-35-ös gépen már aktív radarvezérlésű légiharc rakéták is láthatóak voltak.

    Ami inkább figyelemre méltó fejlemény, hogy a bevetésre kerülő viszonylag kis számú orosz haditechnikának is szinte csak a negyede számít új illetve korszerű technikának, miközben az elvileg már „avult” fegyverek is igen hatékonynak bizonyulnak.

  3. 3:
    Nyugodtan utalhatsz a lefordított részre.

  4. Akkor egy kis pontosítás utáni pontosítás: Az a Sukhoi legyen Szuhoj. 😉 🙂

    Azért az oroszokat sem kell félteni. A „munka” oroszlán részét a Szu-24M és a modernizált Szu-24M2 és Szu-25 SzM gépek végzik, zömében „buta” bombákkal.

    Viszont Szíria ideális teszt terepnek bizonyult, és bizonyul. Na meg reagálni is kellet az egyik Szu-24M törökök általi lelövésére.

    Így a kontingens kitelepülése óta a Szu-30 SzM vadászbombázó és a Szu-34 vadászbombázó gépek szárnyvégén ott figyel a Hibini nevezetű elektronikai zavarókonténer rendszer. Aztán a nemrég odavezényelt Szu-35 Sz gépeken is látható a Hibini, na és rajtuk jelent meg a modernizált R-77 -es azaz az RVV-SzD aktív radaros légharcrakéta, amelynek a rendszeresítése az Orosz Légierőben hivatalosan még nem fejeződött be.

    A gép lelövése után telepítettek Sz-400 Triumf (SA-21 Growler) föld-levegő rakétarendszereket Szíriába, és az addigi reptér közel légvédelmét ellátó Pancir Sz1 (SA-22 Greyhound) légvédelmi rendszerek mellet megjelent, az Orosz Hadseregben kb. a tavaly év végén hadrendbe állított, modernebb radarral és tűzvezető elektronikával rendelkező, stb. Pancir Sz2 rendszer is.

    Ezen felül az elektronikai hadviselés, és a SIGINT/ELINT/COMINT területén is kipróbálják élesben az új fejlesztéseket, szárazföldön és levegőben egyaránt. Nemrég járt ott kb. 1 hétre az egyik Tu-214R elektronikai felderítő és hírszerző repülőgépük is.

    A fegyverzet területén dominálnak a hagyományos bombák, és rakéták. De azért látni a korrigált zuhanású (irányított) KAB- szériás lézeres, elektrooptikai, és Glonass (Orosz GPS rendszer) vezérlésű bombákból, és látni irányított levegő-föld rakétákat is. Ezek elsősorban a Szu-34 -es gépeken láthatóak, de van egy tippem, hogy nemsokára a Szu-35 Sz gépeken is megfognak jelenni a precíziós ejtőfegyverek azaz a „precíziós” bombák is. Valamit lehetett a Szu-34 -ken látni H-35 irányított hajó elleni robotrepülőgépeket is. Ami vagy a Török/NATO haditengerészeti egységek riogatására került föl, vagy szárazföldi célpontok ellen is bevethetőek eleve, vagy azzá tették, és a többi rendelkezésre álló levegő-föld fegyverhez képest kisebb, „csak” 145 kg -os harci része ideálissá teszi terrorista célpontok likvidálására, minimalizálva a járulékos károkat, mert az oroszoknak nincs a kb. 120 kg -os SDB bombáknak megfelelő „okos” bombájuk, náluk a KAB-250 (250 kg) indul a választék, ha jól tudom.

    Továbbá a Stratégiai Bombázóerők aktívan részt vesznek nagy távolságú bevetéseket repülve a Tu-160 -as, Tu-95 -ös gépekkel cirkálórakéta bevetéseket (H-101, H-55, H-55 SzM) repülve, Tu-22M3 gépek a távolság és a légi utánatölthetőség hiányában csökkentett teherrel, hagyományos FAB/OFAB-250 -es bombákkal terület célokat (olajfinomító, olajkocsi gyüjtőpontok, stb.) támadnak.
    Az Orosz Haditengerészet pedig hadihajókról és tengeralattjárókról vet be bizonyos időközönként Kaliber-NK (Kalibr-NK) „cirkálórakétákat” kb. 1000-2000 km -es távolságokból, a Kaszpi-tengerről, vagy épp a Földközi-tengerről.

    Továbbá aktívan használják az Orosz Kozmikus Erők felderítő műholdjait, a helyszínen a hazai gyártású UAV -et felderítésre, a hadműveletek koordinálásának segítésére, a tűzcsapások pontosítására, azok eredményességének ellenőrzésére.
    Továbbá elég jól vizsgáik az Orosz Hadsereg új számítógépes hálózat alapú tervezési, irányítási rendszere is, amit hadgyakorlatokon évek óta tesztelnek, de itt élesben is jól muzsikál.
    Ja, meg állítólag egy-két szárazföldi, rizikós magaslatok elfoglalását
    segítendő a szíriai csapatokat, távirányított, pct. fegyverekkel, gépágyúkkal és géppuskákkal felszerelt „robot” platformokat is bevetettek az oroszok az első hullámokban, legalább két esetben. Ezeket is ki kellett próbálni élesben, és állítólag jól vizsgáztak. Megsemmisültek, megrongálódtak ha minden igaz, de kiugrasztották az ellenséget az állásaikból, és már mehetett is a levegőben tevékenykedő UAV -ok információi alapján a pontosított tüzérségi tűz, majd az élőerős második szárazföldi hullám.

    És igen, a Szír haderő kapott kb. 15 darab első szériás T-90 -es harckocsit még a tavaly nyár végén, kb. 25 db különböző specifikációjú T-72B harckocsival egyetemben. Ezen felül katak még a szírek pár darab TOS-1A rakétavetőt, és BTR-80/82 PSZH -at is. A T-90 -es harckocsi műszaki hibája (?), nem automata üzemmódú vezérlése, a személyzet lazasága, arabos lezsersége miatt nem működött a Stora rendszer, így a TOW2A rakéta eltalálta, de a Kontakt-5 ERA passzív védelem (robbanó „páncél”) elhárította a találatot. A személyzet túlélte, és némi javítás után maga a harckocsi is újra bevethető lesz. Ez is meglepetés, mert a TOW2A már tandem robbanófejes pct. rakéta, pontosan az ERA elemek hatásos leküzdése miatt. De a Kontakt-5 jól vizsgázott ellene, megvédte a személyzetet és a harckocsit magát is.

    Ja, és a nyugati katonai elemzők is meglepődve konstatálták, hogy a kitelepült orosz légi kontingens 70-80% -os hadrafoghatóságot mutatva hajtja végre a számára kijelölt feladatokat. Ennél sokkal rosszabbra számítottak, mert ugye az orosz/keleti haditechnika ugyan félt ellenfél, de az utóbbi 20-30 évben azért sokkal jobban lenézik, mint korábban, a technológiai fölény öröknek hitt birtokában, itt nyugaton. Ezért megszólaltak azok a bizonyos vészcsengők, hogy a Muszkák nem is annyira lesajnálandó, lenézendő haderővel rendelkeznek mint akár még a 2008 -as grúziai harci cselekmények idején is rendelkeztek.

    Ez már nem a pénztelen, lerobbant orosz hadsereg
    http://www.honvedelem.hu/cikk/55765_ez_mar_nem_a_penztelen_lerobbant_orosz_hadsereg

    Nagyjából hirtelenjében ennyi plusz v. nem plusz információ a bejegyzéshez. 😉

  5. Hipp-hopp két USA katonai bázist ill. repülőteret építettek Észak-Szíriában,
    a kurdok által ellenőrzött területen, a török határ közelében. Minden bizonnyal valamilyen kurdokkal vagy törökökkel kötött paktum alapján…
    mert nem hiszem, hogy ehhez a törvényes szír kormánynak köze lenne.
    Ezzel egymás közvetlen közelébe került két ellenséges nagyhatalom légiereje. A háború eszkalálódni fog.

    https://www.stratfor.com/situation-report/syria-us-experts-setting-air-bases-kurdish-areas

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük