(1810) Húsz tanulság Kairó utcáiról

Tibor bá’ fordítása online

 

  1. Tanulság: A legjobb túlélési fegyver = akármilyen lőfegyver, amire szert tudsz tenni. A legkisebb mértékben se számít, hogy az mi. Az én utcámban egy srácnak egy 22-es flóbert kispuskája volt, aminek a birtokában jóval nyugodtabban viselkedett, mint azok makik baseball ütőkkel mászkáltak.
  2. Tanulság: A szomszédokkal fenntartott barátság többet ér, mint az alapos felkészülés. Egy rosszindulatú szomszéd totálisan lenullázhatja a gondos felkészülésed. – – – Egyik este összefutottam a szomszédban lakó rendőrrel, aki megkérdezte, honnan van a birtokomban ez a sörétes puska. Mondtam neki, hogy „találtam” és kacsintottam hozzá. Azt válaszolta, hogy „az más” és továbbment. Ez annak az eredménye, hogy 6 éven át nem játszottam meg a felsőbbrendű amerikait, hanem mindenkivel elálltam beszélgetni.
  3. Tanulság: A lelépés nem több, mint egyetlen lehetőség, ha vagy olyan szerencsés és kitűnő fizikai állapotban vagy, és pontosan látod mikor szarik a macska a ventilátorba (SHTF). A tapasztalat azt mutatja, hogy SHTF esetén majdnem biztos, hogy az utak le lesznek zárva. Amikor árt akartunk menni Alexandriába kiderült, hogy a kormány leállította a vonatközlekedést. Ennek ellenére, ha látsz lehetősége a menekülésre, akkor fuss, amíg tudsz (lásd a 4. és 11. tanulságot).
  4. Tanulság: Óriási a különbség a sóher menekült, és a pénzzel kitömött utazó között, amikor egy légitársaság segítségével akarsz elmenekülni (lásd a 13. tanulságot).
  5. Tanulság: Az emberek hülyék. Nem lehetetlen, ismétlem, nem lehetetlen, hogy amikor beáll a SHTF, de akár egy-két nappal később is, hogy az üzletek kinyitnak és árusítanak. Ekkor kell mindent megvenni, amit lehet. Már három napja állt a forradalom, és mégis a Tahir tértől két háztömbre az üzletek nyitva voltak és árusítottak.
  6. Tanulság: Murphy törvénye érvényes marad. „Ami elromolhat, az el is romlik.” A cirkusz kitörése előtt egy héttel jött meg a feleségem az Államokból egy vadonatúj műhold-telefonnal, ami ragyogóan helyettesítette volna a kormány által leállított mobil szolgáltatást. Na mit gondolsz? Az akkumulátora tök tossz volt. Megoldás, legyen mindenből tartalékod.
  7. Tanulság: Megfontoltan kell házasodni. Az én feleségem csodásan viselkedett. Megszervezett dolgokat, mindenre figyelt. Ellátta étellel a szomszédság őrszemeit, ezért mindenki imádja, mert más nők erre nem voltak képesek.
  8. Tanulság: Az eltávozás nem feltétlenül lelépés. Könnyen lehet, hogy 10 kilométerrel odébb nincs semmi gond. Amikor a 11. Nap elmentünk a repülőtérre meglepődve tapasztaltuk, hogy 10 perc autózás után minden a legnagyobb rendben volt. Sehol egy tank vagy katonai jármű. Az emberek nyugodtak voltak. Találkoztunk egy esküvői menettel is, mintha béke lenne, mert ott az is volt. Nem tudtuk 10 napon át, hogy csak el kellett volna utazni egy 20 kilométerrel távolabb szállodába és minden rendben lett volna. Mi ebből a tanulság. Ne ragaszkodj körmöd szakadtig az előzetes elképzeléseidhez.
  9. Tanulság: Amikor egy konfliktusban szereplők célja nem meghatározható, távol kell maradni. Ha tudod, hogy kiktől kell félni, nincs problémád. De amikor már mindenki mindenki ellen van, akkor kívül kell maradni, mert ott mindenki vesztes lesz. A február 2.-i forrongás erre nagyon jó példa. Nem csak a fosztogatóktól kellett félni, hanem mindenkitől. Az épületeket elfoglalták a konfliktus minkét oldaláról. Kialakulóban volt egy polgárháború. Egyszerű game over lett. Lépnünk kellett.
  10. Tanulság: Halmozz fel rengeteg élelmiszert. Az se probléma ha több  van, mint amire szükséged lehet, mert a felesleggel megvásárolhatod mások barátságát.
  11. Tanulság: Az emberek el fognak árulni. Légy rá felkészülve mert bárhonnan megkaphatod: „barátok”, rokonok, alkalmazottak, bárki lehet, ha azt hiszi, hogy mentheti saját bőrét a te károdra. A legszörnyűbb a dologban, hogy sokszor védhető, sőt megbocsátható az elárulás. Bizonyára megérted, hogy bizonyos helyzetben a saját családod lesz az elsőszámú gondod, és te lehetsz az, aki elad másokat. Nem egy kellemes dolog, de ez a valóság.
  1. Tanulság: Egyeseken meg fogsz lepődni. Olyanok, akikre a legkevésbé számítottál meg fognak lepni, hogy szükség esetén milyen mértékben fognak segíteni, esetleg saját maguk bajba keverése árán.
  2. Tanulság: Diverzifikiáld anyagi tartalékaidat, vagyis fektesd többféle dologba a pénzed. Arannyal nem lehet élelmiszert venni (de lásd a következő pontot), készpénzért nem tudsz repülőjegyet venni szorult helyzetben. De mit ad isten a bezárt élelmiszer kereskedő ad neked árut hitelkártyára. Legyen tehát készpénzed, de nem csak helyi valutában. Esetleg elrejthetsz készpénzt ott, ahová tervezed az elmenekülést.
  3. Tanulság: Legyen aranyad! Nem fogják elfogadni a az ABC-ben, de kellemes alkupozícióban találhatod magad. „Figyelj ezt az aranyat letétbe helyezem nálad az élelmiszerekért, és amint működnek az ATM-ek visszaváltom tőled.” De nagyon jól fel lehet használni megvesztegetésre. Például, ha a kedvenc kutyádat fel akarod csempészni a repülőgépre.
  4. Tanulság: Ezüst. Legyen nálad nagyobb mennyiség az aranyad mellett, ha nem tervezed a lelépést, mert az ezüstből nagyobb tömegnek van megfelelő értéke. Több kiló ezüsttel nehéz a mozgás. Konszolidáció után viszont jól jön, ha van ezüstöd.
  5. Tanulság: Légy rugalmas és találékony. SHTF a környékeden mindenkinek meglepetés lesz. Ez szükségessé teszi a gyors gondolkodást és döntést nem szokványos döntések mentén. Ne ragaszkodj semmihez se automatikusan. Ami ma eredményes, holnap nem biztos, hogy működik.
  6. Tanulság: Légy félelmetes, ha a helyzet úgy kívánja. Beszélj hangosan és határozottan, vágj szigorú képet, hitesd el, hogy bármire képes vagy. Ezzel minimálisra lehet csökkenteni a vitát, és maximalizálod az ellenlábas megnyerését. Tapints rá, hogy mikor kell visszahúzódni, vagy „támadni”. Az SHTF eseményei gyorsan változhatnak, amit követned kell. Neked is változni kell a szükségletnek megfelelően.
  7. Tanulság: Alaposan töltsd fel szeszes italokkal a házi raktárod. Ennek egy részével cserekereskedelmet folytathatsz másik részét lekenyerezésre használhatod.
  8. Tanulság: Az SHTF elmúlása után várható, hogy ismerőseid furcsán fognak viselkedni. Lesz egy csomó szöveg, hogy ki mit csinált, mit kell tenni legközelebb, hogy lehet elkerülni ilyen helyzeteket. Mindenki azt fogja hinni, hogy az ő ötlete a jó. Ezek a szövegek rontani fogják a helyzetedet. A lényeg, ha nem hazai vizeket evezel fogd be a szád. De ha őslakos vagy, a vita akkor se éri meg az árát.
  9. Tanulság: SHTF alatt rájöhetsz ki az igazi barátod. SHTF után bánj velük ennek megfelelően.
  10. Tanulság: SHTF alatt rájöhetsz ki az igazi barátod. SHTF után bánj velük ennek megfelelően.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

29 gondolat erről: „(1810) Húsz tanulság Kairó utcáiról

  1. Az egyik leghasznosabb eddigi cikk, mert nem talalgat, hanem tenyeken alapszik, sajnos :/
    Koszonjuk Tibor ba’!
    A forras linket megadnad?

  2. Kairóban a zavargások alatt könnyebb volt ezüsttel/arannyal fizetni/megvesztegetni, mint dollárral?
    Na ne már!

  3. 2: Aranyuk volt, dollárjuk meg nem. Iszlám államban jellemző, hogy az asszonyok viselnek egy csomó aranyékszert napi szinten /ha kirúgja a férje, csak azt viheti, amit visel/.

  4. „Ez annak az eredménye, hogy 6 éven át nem játszottam meg a felsőbbrendű amerikait, hanem mindenkivel elálltam beszélgetni.”

    Nekem ebből úgy tűnt, hogy aki ezt írta, az amcsi és nem egyiptomi.

  5. Ezt mind helyi viszonyokra kell lefordítani,,,itt meg nem hordja a szél az eurót,,,,Áruló!,,Erre kell leginkább számítani,,mert ez nálunk tradíció,,,főleg ha bőrre játsszák,,,25 év alatt eljutottunk arra a szintre,,,hogy már a családi házak lakói is versengenek,,hogy ki a jobb,,Összefogni?…Hogy növeljük az árulók számát,,,,Na ez nem ül valahogy,,de így lenne igaz,,Néhány régi barát csodára képes,,de kezdetben idegennek helye sincs,,átvenné ,,akarná,,a vezér szerepét..arra meg nem hinném hogy a tárgyalás a legfontosabb,,,Fölösleges pazarlás lenne az idomítás,,,alkalmazkodni a leggyengébbhez,,,az erős szegmensek meg úgyis megtalálják egymást,,addig kell kitartani,,Ésszel,,erővel,,akarattal,,,s nem megfutamodni,,gyáván feladni,,,az erőt meg először kell alkalmazni,,,
    Ebben az írásban minden benne van,,,helyi viszonyokra kell alkalmazni,,
    Gyáva népnek nincs hazája,,,s nem én találtam ki,,

    Jobb állva meghalni,,,mint térdelve élni,,,!!!
    Az legalább férfias,,

  6. 4: Vannak furcsaságok ezekben a tanácsokban. Ami nekem fura, a hitelkártya elfogadása, alkohollal cserekereskedelem egy iszlám országban, szóval a fene tudja. Aztán meg van, ami valóban logikusnak tűnik.

  7. 6. Tunéziában is főznek pálinkát, csinálnak sört meg bort, és nem csak turistáknak. Saját szemmel láttam részeg arabot (kocsit vezetni is)
    Itthon meg szinte mindenki szereti az itókát, úgyhogy jó tanács. A szarajevói túlélős tapasztalatos leírásban is kiemelt szerepe volt a szesznek.

  8. 7: Nincs kifogásom a szesz ellen, jó fertőtlenítő. 😉

  9. 6. Observer

    „alkohollal cserekereskedelem egy iszlám országban”

    Túl kellene lépni a mesterséges sztereotípiákon.
    A radikális Iszlám egy merőben új találmány és az USA terjeszti.
    Nézd meg: eddig minden moderált iszlám országot tönkrevágott, de a fundamentalistákat körömszakadtáig védi.

    Az Iszlám a legtöbb helyen annyira erős, mint mifelénk a kereszténység… jó… talán erősebb, de inkább a hagyománytisztelet miatt. Végülis MINDEN ember normális életre vágyik.

  10. Nem állítom, hogy ez az egyiptomi tapasztalat tökéletes, de több szem többet lát. Ki lehet belőle szűrni néhány dolgot.

  11. Jó cikk, köszönet érte!

    De hol a 20. tanulság? Én csak 19-et látok.

  12. 12:
    Tömény marhaság. A kegyetlenség nem genetikai öröklés, hanem társadalmi (kulturális) ráhatás. Lásd: szerzett tulajdonság örökölhető-e? NEM

    13:
    Bocsánat, lemaradt. Pótoltam. 😀

  13. A kegyetlenség, erőszak hajtóereje az agresszió. Az pedig nagyon is öröklődik. Sokszor tesztoszteron túltengéssel van összefüggésben. Legfeljebb az elkövetés módja lehet tanult. De nehogy még véletlenül is ránk vetüljön az előítéletesség gyanúja.

  14. 14: „Pótoltam” Az egyik 19, a másik egy híján 20 🙂

  15. 15:
    Ne vitatkozz! Ez bizonyított tény. Az agresszió is tanult.

  16. 17. Ha meg szabad kérdeznem, mire alapozod ezt ilyen bizonyossággal? Mert ebben még a szakemberek között is vita van. Konrad Lorenz például olyan ösztönnek tartja az agressziót, amiben a tapasztalatok is nagy súllyal vannak jelen.
    Nem nagyon konyítok a pszichológiához, de nem különösebben egzakt tudomány. Márpedig ahol nincs egzaktság, ott bizonyosság sincs.

  17. 18:
    A „szerzett tulajdonságok” nem örökíthetők. Ez nem pszichológia, hanem genetika. A vita már rég eldőlt. Nem is volt igazi vita. De ha végig gondolod be kell, hogy lásd. Az örökítő anyag a DNS-ban van kódolva, ami nem fog megváltozni azzal, hogy megtanulsz valamit. Amikor azt írom, hogy ne vitatkozz, akkor azt jelenti, hogy „ne kekeckedj”. 😀

  18. A vérmérséklet (hormonok, neurotranszmitterek, receptorok stb. szintjén) lehet örökletes. Mindenki ismer a környezetében hirtelen haragú embert (az én környezetem egész biztosan :)), más kérdés, hogy a szocializáció miatt – jó esetben – nem vágjuk el rögtön egymás torkát.

  19. 20:
    hargi, ne hantázz! : „(hormonok, neurotranszmitterek, receptorok stb. szintjén)”

  20. 19: „A “szerzett tulajdonságok” nem örökíthetők.” Ez valószínűleg nem teljesen igaz.

    Nem arról van szó, hogy ha te szereted Rejtő Jenő könyveit, akkor a fiad is szeretni fogja (bár valószínűleg igen), hanem az életmódod hagy nyomokat a génanyagodban, ami részben öröklődhet – keveredve az anya génanyagával. Mivel jellemzően fiatal korban szaporodunk, ezek a hatások elég gyengén „látszódnak”, ezért a bizonytalanság.

    „a genetikai örökítőanyagunkhoz, azaz DNS-ünkhöz kapcsolódó különféle kémia csoportok mintázata változik az életkorral, s változások módja családon belül azonos, vagyis öröklődik. Ez a folyamat nem jár együtt a genetikai anyag megváltozásával, de a gének működése módosul az életünk folyamán hozzájuk kötődő molekulák közvetítésével, és ez adódhat tovább a következő generációnak.”
    http://www.origo.hu/tudomany/20080806-epigenetika-szerzett-tulajdonsagok-oroklodese-avagy-a-lamarcki-evolucio-bizonyitekai.html
    /Bár ez csak egy origo cikk, de sok olyan felismerés van újabban, ami tényleg meglepő: más téma ugyan, de pl. növények összeoltásánál – eddig arra esküdtünk, hogy nincs génanyag cserélődés a nemes és az alany között, de egyre inkább úgy néz ki, hogy van.
    Aztán olyan állatok viselkedésében, amelyeket nem a szüleik neveltek fel, idővel megjelennek a szülőkre jellemző (egyedi) viselkedésformák./

  21. Kutyatenyésztésben is világosan kivehető, hogy az utódok egy idő után a szülők viselkedési tulajdonságait is hordozzák, nemcsak a külső jegyeket. Agresszióra is lehet kutyát szelektálni. Számomra teljesen egyértelmű, hogy öröklődő tulajdonságról van szó. Ugyanakkor neveléssel ezt a hajlamot nagyon fel lehet erősíteni, gyengíteni. Mindenféle tudományos hablaty nélkül, pusztán megfigyeléssel is látni lehet ezt a jelenséget.
    Már korábban is említettem is puli terelő képességét, ami szerzett tulajdonság, hiszen úgy általában a kutyára nem jellemzőek azok a mozgássorozatok. A kis kutyák már egészen kicsi korukban mutatják ezt a képességet, tanítás nélkül. Hubab leoltott, hogy erre vannak szelektálva. De könyörgöm, hogy lehetne valamilyen tulajdonságra szelektálni, ha nem öröklődik? 😀

  22. ne csak az agressziót nézd, hanem az elbutulást, unokatestvér – unokatestvérrel, tényleg nem egy túl jó recept ráadásul emberöltőkön keresztül, 50emberöltő, belterjesség, korcsosulás, betegségek, —de végül is a vallási vezetők tökéletesen elérték a céljukat, nem kérdez, parancsot vakon végrehajtja, „isten akaratából” az egész csoport manipulálható, kontrollálható, ki van ez találva.

  23. Ha a kutyámat megtanítom zsonglőrködni, akkor senki nem gondolhatja, hogy majd a kölyök is ugyanúgy fog egy generáción belül viselkedni tanulás nélkül. Mégis van egy olyan jelenség, hogy sok generáción át a tanult, tapasztalt képességek is egy vázlatos lenyomatot hagynak az örökítőanyagban, amire aztán már sokkal könnyebb építkezni. És ez nem is földtörténeti távlatokban történik, mert a pár száz, vagy ezer éve tenyésztett állatoknál is megfigyelhető. Tanult(megtapasztalt) képességek is, mint pókoknál a hálószövés, ha szépen lassan is, de örökletes ösztönné válnak.
    Az élet sokkal rugalmasabb annál, minthogy egyszerű dogmák alapján működjön, sokszor a fizika törvényeit meghazudtoló jelenségeket is tud produkálni. Talán ennek is köszönhető, hogy az öngyilkos civilizációnk ártó hatásai ellenére még mindig életben vagyunk.

  24. 26:
    Nem szívesen írom, de úgy tűnik, nem érted az evolúciót.

  25. 27. Tudom miért írtad és azt is, hogy szívesen írod, mert szeretsz szurkálódni. :D. Mutáció és természetes szelekció. Vagyis a pókháló szövésére irányuló viselkedés mutációval keletkezik, aztán az örökítődik tovább, mert sikere lesz. Erre ott van fedezéknek az időtényező, amivel úgysem lehet vitatkozni. Csakhogy rövidebb távokon az állattenyésztésben vannak ezek a jelenségek, amikről szó volt. Az ember józan ésszel nem tudja elfogadni, hogy pontosan olyan, az értelem irányába mutató mutációk jöjjenek létre a viselkedésben, amit aztán kényelmesen kiszelektálunk, mintha tálcán hoznák oda nekünk. Az időtényező mellett az élőlények létszáma is jóval kisebb állattenyésztésnél, mint amivel a jelenlegi evolúciós magyarázatoknál takarózni lehet. A dolog mégis működik.
    Örülök Observer hozzászólásának, mert ez a szakmája és ő is felfigyel ilyen furcsaságokra, ahelyett hogy gondolkodás nélkül söpörne le mindent az asztalról.

  26. 28:
    Ne haragudj, de ehhez nincs időm. Se az ORIGO cikkekhez („DNS-ünkhöz kapcsolódó különféle kémia csoportok mintázata változik az életkorral” – tipikus fordítói elnagyolás, mert nem érti a szöveget).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük