Az emberek kérdezik, hogyan készüljenek fel a gazdasági összeomlásra?

VIP.106.

 

Questions People Ask About How To Prepare For The Collapse Of The Economy

 

Honnan lehet tudni, hogyan készüljek fel a gazdasági összeomlásra? Mit csináljak a pénzemmel? Mit tehetek a családom biztonságáért? Hogyan készüljek fel, ha nem dúskálok az anyagiakban? – Ezeket a kérdéseket teszik fel az emberek újból és újból. Abban a pillanatban, amikor valaki rádöbben, hogy a gazdaság folyamatosan zsugorodik, az első gondolata az, hogyan tudna felkészülni az előttünk álló eseményekre.És most pont ebben a helyzetben vagyunk. A világ tőzsdéinek indexei karácsony óta folyamatosan csökkennek. A Baltic Dry Index (BDIY), ami a tengeri kereskedelmi forgalmat tükrözi, folyamatosan csökken, pénteken 317 ponton állt, amire még nem volt példa. A gazdasági elemzők néhány hete egyöntetűen soha nem látott összeomlást jósolnak, és ügyfeleiknek eladást javasolnak. Vagyis itt az idő, hogy komolyan elgondolkozzunk. – Akkor vágjunk bele.

Az igazság az, hogy nincs két egyforma ember, ami a körülményeit illeti. Éppen ezért a felkészülés mindenkinél más és más kell, hogy legyen. Ezen belül azonban vannak közös elvek, amelyek valahányunkra vonatkoznak. Például, a gazdaság lejtmenete esetén nem a legjobb ötlet százezreket költeni nyaralásra, vagy valami új szórakoztató ipari eszköz megvásárlására. Szinte hihetetlen, milyen sokan állítják, hogy nincs egyetlen felesleges forintjuk se, aztán lefutnak a TESCO-ba és vesznek fél tucat DVD-t. Nehéz időkben minden egyes forintért keményen meg kell dolgozni, éppen ezért alaposan meg kell nézni, mire költjük el. Az a viszonylag gondtalan jólét, amit a múltban élvezhettünk, most a végéhez érkezett, és közben kiderül, hogy fogalmunk sincs, hogyan álljunk hozzá a húzósabb dolgokhoz. Ha még nem múltál el 60 éves, nem ártana olvasni néhány könyvet a háború előtti depressziós időkről. Elég sok mindent megtanulhatunk saját történelmünkből.

Egy másik közös elv, hogy a jövőben nagyobb rugalmasságot kell mutatnunk. Aki már volt katona, az tudja, hogy a feladatok megtervezése kötelező, de a tervek sose válnak pontosan valóra. Amint a gazdaság összeomlik, a világ egyre bizonytalanabbá válik, mialatt a körülmények igen gyorsan fognak változni. Ami egy bizonyos helyzetben jó megoldásnak tűnik, hat hónappal később totálisan katasztrófa lehet. Ha nem vagy képes, vagy nem vagy hajlandó alkalmazkodni a drámai változásokhoz, akkor igen sok nehézségbe fogsz ütközni az eljövő időkben.

Igen sokan vészmadárnak csúfolnak, amiért a gazdasági összeomlás bekövetkezésére szavazok, és folyamatosan rámutatok, hogy az egész emberiség egy totális gazdasági káosz felé tart. – Rendben, de mi haszon van abból, ha fejünket bedugjuk a homokba? Szerintem az egyetlen helyes, amit tehetünk, hogy iparkodunk megérteni azt a folyamatot, ami körülvesz minket, és felkészülünk rá, amennyire lehetséges.

A magam részéről iparkodom minél több olvasómmal megértetni, hogy minek nézünk elébe, és ezzel lehetőséget biztosítani számára a felkészülésre. Nem kötelező velem egyetérteni, és lehet vitatni az egyes elképzeléseket, de azt állítani, hogy erőfeszítésem káros vagy helytelen, nagyfokú balgaság lenne.

Rá szeretnék mutatni még valamire. Általánosságban, a dolgok folyamatosan egyre rosszabbul mennek az évek múltával. Véleményem szerint a gazdasági összeomlás nem egyetlen esemény. Sokkal inkább esemény sorozat lesz, krízis pontok sorozatával. Éppen ezért a felkészülést differenciálni kell annak megfelelően, hogy rövidtávban, középtávban, vagy hosszútávban gondolkozol. Remélhetően a válaszok olvasásakor ezt nem téveszted szem elől.

A következőkben azokat a kérdéseket sorakoztatom fel, amelyeket foglalkozni fogok:

Hogy fogjak hozzá a felkészüléshez?

Mire használjam a pénzem?

Mi a helyzet az arannyal?

Megszabaduljak-e az adósságaimtól?

Mi van, ha nincs pénzem a felkészülésre?

Vegyek-e lakást/házat vagy béreljek?

Mi van az egészségünkkel?

Tároljak-e élelmiszert

Tartalékoljak-e vizet?

Vízen és élelmiszeren kívül mi másra lesz szükségem?

Mi van, ha elmegy az áram?

Kiköltözzek-e a nagyvárosból?

Felkészüljek-e az önvédelemre?

Mit tegyek, ha a családom és a barátaim nem hallgatnak rám?

Az eredeti cikk teljes  fordítását elküldöm a VIP előfizetőknek. Kapcsolat felvétel: evatibor#t-online.hu

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

 

 

170 gondolat erről: „Az emberek kérdezik, hogyan készüljenek fel a gazdasági összeomlásra?

  1. Kicsit off, de azért annyira mégsem:

    http://24.hu/belfold/2016/01/31/meghaltak-a-tuladagolt-kismamak-csecsemoi/
    A lényeg: két bedrogozott anyukát kényszerűségből megcsászároztak, de a gyerekek nem élték túl. /Az majd hab lesz a tortán, hogy valami sztárügyvéd majd emiatt beperli a kórházat./

    Szóval van az a dilemma, hogy ha az államhatalom nem omlik össze egészen, és várható, hogy egy válságperiódus után valamennyire stabilizálódik a helyzet, akkor mit lehet tenni ilyen, a fentiek IQ tartományába eső ’emberekkel’, ha azok megtámadnak? Ilyen primitív emberek éhségükben még azt a kevés realitásérzéküket is elvesztik, ami esetleg még most van nekik, és nekimennek mindennek ész nélkül…

    Bár a fő szabály az, hogy jobb élve a bíróságon, mint koporsóban… de azért célszerű a kockázatot mérsékelni.

    Szóval mit gondoltok, lehet-e olyan szintű passzív védelmet kiépíteni egy házban és környékén, ami egy ilyen „zombitámadásnak” önmagában – aktív védekezés nélkül – ellenállhat?

  2. 1:
    Szerintem a megoldás kevésbé alkalmasnak látszani a környezethez képest. Pl. Vegyük a mi esetünket. Van 3 nagytestű kutya, amelyek jól láthatók (de csak 40 méterről), akik ha valaki megáll a kapuban, vagy az oldal kerítéstől 20 méterre eszeveszett ugatásba, vicsorgásba, hörgésbe kezdenek. Nyilvánvaló, hogy nem hozzám fognak betörni, hanem 4 házzal odébb. Lakóházban pedig, ha látványos rácsokat szerelsz fel, nyilván nem hozzád kísérlik meg a betörést. De ezt lehet folytatni. Pl. látható helyen állandóan egy viperát cipelsz magaddal, mondjuk lóg a nadrág szíjadon.

  3. 2: Szóval rács meg kutya…

    Bár szerintem a rács önmagában vonzza a betörőket, ha a környéken egyébként meg nem jellemző. Egy rokonomhoz most törtek be, lefeszítették a rácsot valami kisebb ablakról..

    Olyasmiben gondolkodom, amit szükség esetén lehetne felszerelni (tehát pl. csak gazdasági geddon esetén), viszont így meg a szerelhetőség lenne a gyenge pontja – amit fel lehet szerelni, azt le is lehet… valami frappáns, célszerszám nélkül nem oldható rögzítési pontokat kellene kitalálni.

  4. 3:
    Hegesztés? 🙂
    Ha mélyen a falba ütött/fúrt vastag betonvasakra hegesztesz akkor azt csak vágni, vagy fallal együtt kitépni lehet.
    Egyik sem megy „célszerszám” nélkül.

  5. Köszönjük, ez egy nagyon fontos írás, jó időnként feleleveníteni ezeket a dolgokat.

  6. 2. Tiborr bá’

    „…nem hozzám fognak betörni, hanem 4 házzal odébb.”

    Ez jó esetben egy-két nap előnyt adhat.
    Mert ugye aki nem tudta megszervezni a védelmet, onnan elvinni sincs mit.
    De az a ház, amit kutyákkal, fegyverrel védenek, az felkelti az érdeklődést. És nyilván lesznek fegyveres csoportok, akik arra specializálják magukat, hogy élelmet gyűjtsenek a városlakóknak…

    Szerintem hatékony védekezés csak ngayobb, minimum 10-20 fős csoportokban lehetséges, amikor a fegyveres támadóknak KOMOLY ellenállással kell számolniuk.

    De továbbra is fenntartom, hogy a gazdasági összeomlás nem felborítja a rendet, hanem egy hadikommunizmus kialakulásához fog vezetni… A hatalom is tudja amit mi tudun, sőt, többet.
    És a fegyveres erőket az élelemmel meg a a többi infrastruktúrával maguk mellett tudják tartani.

    Szóval nem Mad Max lesz, hanem statárium a fosztogatókra, meg kötelező beszolgáltatás.

    Az összeomlás nem lesz olyan gyors, hogy a hatalom ne tudná megszervezni.
    Ráadásul szerintem balgaság azt hinni, hogy a piaci törvények nagyon beleszólnak a dolgokba.
    A háttérhatalomnak az utolsó pillanatig meglesz a befolyása a folyamatokra.
    És a kívülálló kisember hamarabb esik ki az egyenletből, mint a hatalomhoz tartozók…

  7. 4: A hegesztés ‘magától értetődő’ megoldás /ha van áram/, de én oldható-nyitható megoldásban gondolkodom, fix keret lenne, amire valami hevederzárszerűséggel lehetne rögzíteni a rácsot.

  8. 7:
    Egyszer már bemutattam fényképekkel együtt az én rács szerkezetemet. Majd felfrissítem.

    6:
    Attila, te vagy az örökös ellentmondó, de most sincs igazad, mert nem ismered az emberi gondolkodást (a te gondolkodásod nem tipikus). Jön az első csoport, hogy betöréssel élelemhez jusson. Engem elkerül a 3 kutya miatt. A szomszédot kifosztja. Két nappal később egy másik szomszédot fosztanak ki. A következő nap bekopog hozzám a harmadik szomszéd, hogy csatlakozunk-e a védelmi csoporthoz. Ez így működik.

  9. Csak elvi síkon kérdem, ha a világ annyira el embertelenedik, akkor van-e értelme 1 hétig, 2 hónapig tartani magunkat ? Utána mi lesz ? Én azt gondolom, hogy a mai fegyver ellátottság mellett (Amerika rögtön szállít oda, ahol kitör a balhé, a fegyver gyártás az egyetlen ipari tevékenysége) nem lehet olyan védvonalat építeni, ami biztosan ellenáll, esetleg a földbe ásott, nem látható vasalt beton bunker. Abban meg milyen élni ? Az ember maga is becsavarodik. Nem tudom van-e remény azon kívül, hogy azt támogatjuk gondolatilag és tettekkel, hogy civilizált maradjon a világ. Meggyőződésem, hogy háború azon egyszerű ok folytán van és sűrűsödik az ezzel súlytott területek száma, mert gyártanak fegyvert, és nem akármennyit, az USA hadi költségvetése az őt követő 10 (Oroszország is benne van) legtöbbet költő államéval egyenlő. Amíg ez nem változik, addíg a világ csak szerabb lesz, és szerintem erőforrás még lesz rá minimum egy ember öltőn keresztül. Ha ide is bepiszkítanak (az EU szétgyalázását követően) akkor nem akarok senkit elkeseríteni, de nincs esély a civilizált életre 1 hét vagy 2 hónap túlélő elszigetelődést követően sem…

  10. Nem gondolkodom a klímán, a háborún, az atomerőművek katasztrófáin, hanem a társadalom emberi tényezőinek megvitatásán, amit itt az értelmes emberek vitafórumán nagyon hiányosnak, és nagyon kényes pontjának látok.
    Hogy mit fogunk tenni majd, amikor eljön az összeomlás? Loránd vicce nagyon találó volt („a világ esze a poroltóval ugrott ki”),tehát okos, képzett mérnök urak 🙂 vigyázzunk, hogy ne essünk át a ló túlsó oldalára.
    A 3 gyerekes mai családmodell képletes, a valósággal való bármilyen egyezés csak a véletlen műve! És akkor néhány mondat a 1802-es hozzászólásokból: Jól szituált értelmiségi családok sok gyerekkel VÁSÁROLJÁK az élelmiszert.
    3 gyerek MAJD!!! dolgozik.
    Évek óta készülök az összeomlásra, anélkül hogy a családomat és a barátaimat ez érdekelné. A páromon kívül nem is tud róla más. 🙂
    Azt gondolom, hogy a rács, a kutya, fegyver csak felszín. Lelkileg kell felkészülni. Tudna valaki tanácsot adni, hogy hogyan kell? Én csak jólétben éltem, nem tudom milyen éhesnek lenni, és mit vált ki az éhség. Olvastam, hallottam, néztem filmet a háborús depressziós időkről, erre én nem tudok felkészülni és nem tudom felkészíteni a gyerekeket, pedig lehet, hogy van rá megoldás, csak én nem tudom.
    Tehát kihívom vitára ezt a kérdést: Lelkileg fel lehet-e készülni egy összeomlásra?

  11. Úgy írod ezt, hogy „vásárolják az élelmiszer”, mintha ez valami jellemhiba lenne. Képzeld, vannak barátaim, akik biokertészetből élnek, 2-3 gyerekkel… és még ők is vásárolnak élelmiszert!
    Mért is ne tennék, ha van pénzük, és a pénzükért élelmiszert lehet vásárolni?

  12. 11.Ábel! Mi van Veled? Próbálom röviden kifejezni magam, egy bocsánat, hogy élek nicknévvel, senkit nem megbántani. Nagybetűt a kiemelés miatt használom, hogy ezekre a dolgokra szerintem oda kell figyelni. Mi köze az utálatnak és a jellemhibának ezekhez a dolgokhoz? Ábel! Ha Te lelkileg már most békeidőszakban is támadsz, mi lesz majd, amikor a családod, mint férfira akar rád támaszkodni? Te hogyan készülsz fel lelkileg egy összeomlásra?

  13. 12: Bocsáss meg. Ez a fajta kommunikáció, amit nálad érzékelek, egyéni okokból extrém módon frusztrál engem. Ha belegondolok, ez legalább annyira rajtam múlik, mint Rajtad. Ezennel leszállok Rólad. Ha mégis nekiállnék vagdalkozni a jövőben, kérlek figyelmeztess, hogy ígértem ilyesmit.

  14. Mondok példát a felkészüléshez, ami a mai jómódban is bele élhető, ismert szituáció: ha egy család fenntartó elveszíti a bevételét (munkáját, juttatását, mindegy hogyan hívják), mindkét kereső elveszíti havi rendszeres bevételét, közben bezár az iskola és óvoda, és a gyerekeknek szociálisan sem jut minimális élelmezés. Ezek szerintem megbetegítően brutális sokkok, de itt még ki lehet menni az utcára, az erdőbe, a kertbe vagy vállalni napszámot. Ez még vidám élet ahhoz képest, amikor bombák hullanak és katonák lőnek civileket (mert ezt csinálják Ukrajnában, Szíriában, és mindenütt a modern háborúkban). Aztán szétlövik a házadat, és még túl is éled szerencsétlenül, már nincs hová visszahúzódni…
    Kérdezném, fel lehet erre készülni ??? Hogy egyik nap lelövik a társad, a gyereked ? Az erre való készülés már béke időben is lélektelenné tesz, itt csak bízni lehet a legjobbakban, még ha reális valóság érzékelés nem is indokolja ezt az optimista bizalmat…Én évek óta nagyon becsülöm a békés, nélülözés mentes, jóléti hétköznapokat. Bízom benne, hogy évekig így tehetek még…Majd ha megváltoznak a körülmények, akkor alkalmazkodunk, remélem nem kell…

  15. Továbbra is jelzem: sokan nem értik, mi lesz egy HEMP+atomcsapás után, így teljesen fals elméleteket gyártanak.

  16. 9: Szabolcs, nem ok nélkül linkeltem be azt a cikket az első hozzászólásban. Sajnálatos módon az emberek egy nagy része annyira primitív, mint az ott szereplők. Első körben ezek ellen kell megvédened magad, ha télen van egy „helyzet” akkor ezek 2 hét alatt éhen halnak /megfagynak/. Nyáron kell hozzá 2 hónap.
    Katonaság hadrafogható része eleve kis létszámú, megvannak a saját készleteik, odaviszik a családjukat, és tartják a bázisaikat, nem fognak az országban kószálni, mert minek tennék a több évre elegendő konzervkészletek mellett.
    Néhány hónap káosz után meg csak kialakul valami rend.

    10: „erre én nem tudok felkészülni”, Éppen most készülsz fel rá… Már azzal, hogy egyáltalán el tudod képzelni, hogy ilyen forgatókönyv is lehet a jövőben. Azzal, hogy elolvasod mások véleményét, tanácsait /amikből bizonyára lesz néhány hasznos is adott szituációban 😉 /.

    15: Gazdasági összeomlás a téma…. Ahhoz nem kell HEMP… 😉

  17. 15. Írj egy posztot róla ide! (Nem olvastam a régi blogodat.) Amúgy is volna kérdésem, de így bonyi.

  18. 15: az nem valószínű, hogy lesz, mert utána nem marad, akinek el lehet adni a fegyvert, és mivel az USA legkeményebb „befektetői” csak fegyvert tudnak gyártani, így most teremtik hozzá a piacokat. Egészen hatékonyan és eredményesen, de a pénz nem a totális lesöprésben van. Nem maradnak megszállva a „leigázott” területek, ezt nem érzékeled ? Már rég meg lehetett volna nyomni azokat a gombokat, amik atom csapást indítanának, de nem tették, szerinted miért ?

  19. 15: Nézd, Jövőnk, én pontosan tudom, hogy nem látom a jövőnket – azon túl, hogy a jelen nem folytatató sokáig, nem tudom, hogy konkrétan mi lesz. Szerintem Te sem, de mintha ebben nem értenénk egyet.

    Mindenesetre, ha úgy gondolod, Te érted, hogy mi lesz egy HEMP+atomcsapás (a HEMP az nem atom tán?) után, akkor többre mennénk vele, ha ezt kifejtenéd, és nem csak ledorongolnád azokat, akik a maguk kis szűk köréből megpróbálnak felkészülni arra, amire lehet.

  20. 15. Jövőnk

    „Továbbra is jelzem: sokan nem értik, mi lesz egy HEMP+atomcsapás után,”

    És akkor mi van ha azok, akiknek ez a dolga azok értik?
    A hatalom is túl akar élni, nem csak vájtfülú blogolvasók.

    Ha a hatalom megtestesítő személyzete, akiket látunk, nem is túl intelligens társaság, attól a tanácsadó réteg valós információk tudatában ipari méretekben fel tud készülni.
    Elképzelhető, hogy az emelkedő élelmiszerárak a tömeges raktározás miatt emelkednek a túltermelés dacára.

  21. A nepáli polgárháborút tudom valamennyire személyes élményként ideírni. A kezdet csaknem idilli volt, a király istenkirály volt, kedves, fiatal, szemüveges, mindenki szerette. Szabadon választott parlament hozta a törvényeket, amibe ő nem nagyon szólt bele. Egy családi bankettre bement egy bedrogozott unokaöcs két gépfegyverrel, és megölte a királyt, jó sok családtagot, és a merénylő is meghalt. A legtöbb potenciális trónkövetelő halott volt. A következő a sorban egy antipatikus ember volt, akiről legtöbben azt feltételezték, hogy ő állt a merénylet hátterében. Ő fokozatosan megvonta a jogköröket a parlamenttől, egy idő után nem is volt választás, maradtak ugyanazok a képviselők. Hét biztost nevezett ki a fő területekre, új adókat vezetett be, erősödött az elnyomás. Egy idő után a maoisták elkezdtek fegyveresen ellenállni, így beindult a polgárháború. Egy idő után újabb csoportok csatlakoztak az ellenálláshoz, végül miután a pártok és a diákok beszálltak, a királynak le kellett mondania. Ez egy évtizedes folyamat volt. Végig volt áram, közszolgáltatások a főbb településeken. Az ellenállást esélytelen volt erőszakkal felszámolni a hegyek között.

    Én 2003 nyarán jártam ott először. Mahendranagar-ban, a nyugati határ mellett a Highway Hotel-ben (majdnem Highway to hell 🙂 ) szálltunk meg. A szállásadónk fia, Dipendra gazdasági főiskolára járt, és kő-maoista volt. Azon az éjszakán beengedett, és elrejtett néhány maoistát az őrjárat elől. 50 km-enként katonai ellenőrző pontok, ahol minden helyi leszállt a buszról ellenőrzésre, ezalatt egy katona átnézte a buszt, benézett az ülések alá, megbökdöste a táskákat, hátha rejtőzködő embert, vagy fegyvert talál. Mialatt a hegyekben túráztunk, eldurvult a polgárháború, ekkor maradt el a választás, néhány politikust, tábornokot megmerényeltek. A hegyekben minden faluban rendőrség, ahol pecsételtetnünk kellett, néha láttunk gyakorlatozó, vagy vonuló kormányerőket, az egyik csapatban láttam 40 cm-rel a többiek közül kilógó orosz kinézetű zsoldost is. A kormányerők a városokat és a főbb utakat tudták ellenőrzés alatt tartani. Néhány síkvidéki falvat kipusztítottak. Egyik felét a kormányerők, másik felét a maoisták. Mindkét fél feltételezte, hogy akit a másik fél életben hagyott, az azoknak a szimpatizánsa. A hullák arcát összevagdalták, hogy ne lehessen azonosítani őket. A fővárosban, Kathmandu-ban minden nap szerepelt egy-két robbantás az újságban, bár mi nem hallottunk dörrenést. Pokharában (kedvenc településem) nem lehetett érzékelni a háborús helyzetből semmit, csak amikor bevezették a kijárási tilalmat éjszakára. Ezután is volt, hogy éjszaka összefutottunk egy őrjárattal következmények nélkül, de ez alighanem a turista mivoltunknak volt köszönhető. Egy-két nappal előrehoztuk az ország elhagyását, mert sztrájkra készültek a maoisták, ami azt jelenti, hogy aki mégis kinyitja a boltját, elindítja a buszát, az az életével játszik. Ez évekig így ment, míg meg nem buktatták a királyt, közben a turisták elmaradtak, ami fájó pont, mert Nepál rizsből sem önellátó, pedig nagyon meredek lejtőket is megművelnek teraszosítva.

  22. 8. Tibor bá’

    „A következő nap bekopog hozzám a harmadik szomszéd, hogy csatlakozunk-e a védelmi csoporthoz. Ez így működik. ”

    Na… Én is pontosan így gondolom…
    A nyerő stratégia a védelmi csoportosulás, a három kutya esetleg időnyerés.
    Akinek nincs három kutyája, azok kényszerből hamarabb alakítják meg a védelmi csoportot…
    És esetleg diktálják a belépési feltételeket.

  23. 16: Observer, szerintem a drogos hordákra nem kell rendszerszinten készülni, elég egyénileg, de az nem függ össze az összeomlással. Drogosok már most is vannak, esetenként most is támadnak, nem hiszem, hogy az összeomlás ezt sokkal gyakoribbá tenné.

    A drogos hosszútávon kinyírja magát, de rövid távon veszélyes lehet. Konkrétan a feleségem szüleivel történt egyszer egy benzinkútnál, hogy két drogos fiatal elkezdte őket szidalmazni majd verni. Alig bírtak elmenekülni. Ez ellen egy megoldás van: időben felismerni a helyzetet, és gyorsabban elmenekülni vagy leütni. Ez nem feltétlenül egyszerű, mert ha stimuláns van benne, akkor gyorsabb, erősebb és gátlástalanabb a drogtól.

  24. 16. Observer Áááááááá! Igen véleményeket és tanácsokat szeretnék olvasni, ha érdekel valakit elmondani, hogy én hogyan csinálom! De így nem tudom, hogy Jövőnk leHEMP-eg, nemsokára jön Szilárd leKlímáz, 🙂 mert azok sokkal érdekesebb dolgok, mint az, hogy hogyan változtassunk a jelenlegi hozzáállásunkon.
    14.Szabolcs Egy egészséges embernek nem szabad, hogy megbetegítően brutális sokk legyen egy elszegényedés! Azonban belegondoltam, és ha ez a jelenség tömeges lesz, akkor még nagyobb réteget érint az összeomlás alatti lelki összeomlás, mint eddig gondoltam.

  25. OFF – elnézést Tibor bá’ nem Neked szól – már elnézést uraim, de itten körbe-körbe forgás zajlik. Hol ezt rágjuk, hol azt rágjuk és nem történik önöknél semmi.

    Adva van – lásd Tibor bá’ cikkei, fordításai stb. – klíma gebasz. (Olaj-energia is, de majdnem mindegy, klíma beelőzött.)

    Adva van a nukeláris fegyverkezés, nyilván brahiból.

    MIT NEM LEHET EZEN ÉRTENI? A klímát egy atomháborúval próbálják majd meg megállítani. Vagy sikerül, vagy nem. Ha nem, fos mindegy. Ha igen, akkor jön az, amire utaltam: lövésetek sincs a felkészülésről. Röviden leírom: közösség, megfelelő helyen. Ennyi.

    Nem csoda – nem sorolok az illendőség kedvéért neveket -, hogy mindenkinek tele már a f@sza, idézem Bogár tanár urat: „kedves magyar polgárok vagy cselekszel, vagy megdöglesz.” Na, pontosan ez a helyzet. Jelzem, tudomásom szerint összesen 3 készülő – igen jó eséllyel – közösségről tudunk, meg pár magán „bunkerről”. Ennyi… Jásdon nem lovagolnék. Sok sikert nekik, őszintén, de szerintem zsákutca.

    Tényléeg unom már. Minden tiszteletem Tibor bá’-é, mert ő az utolsó mohikán, mert pontosan tudom, kik azok, akiknél szintén betelt a pohár; és mindjárt rendesen leolt… 🙂

  26. 19 a kedvedért utoljára azt részemről „off air”.

    HEMP = nem lesz áram = nem lesz SEMMI, se víz, se szennyvíz, se rendőr, se tűzoltó, se katasztrófavédelmis, se mentő, se kórház, se lófasz. SEMMI. Se kaja, se gyógyszer. 10 másodperc után.

    Atomháború… nem fogom x-edszer részletezni.

    Másnaptól? TOTÁLIS KÁOSZ, 2-3 nap szomjhalál, 20-200 nap éhhalál, de inkább 20-30 nap. Mezőgazdaság a HEMP miatt NEM FOG még 10% termésáltalgot sem elérni.

    Na gondolkodj.

  27. Jövőnk!

    Minden tiszteletem mellett….
    nagyon jó, hogy leírod mi várHAT ránk!Tényleg hasznos és egyedülálló.
    De azért tényként ne kezeljük már ezeket a dolgokat, mert akkor a legegyszerűbb ha mindenki fog egy kést és felvágja az ereit.

    Ha olyan világ jön el, mint a felvázolt, akkor tényleg jobb menni a lecsóba, mint azon agyalni, hogy 2 vagy 3 hónapig van tartalék élelem/ védelem/ stb.

    Ugyanez vonatkozik Kedves Lórándra is. Sok-sok mindenben igaza van, az emberek nagy része zombi/hülye, de azért nem kell nekünk se átesni a ló túloldalára.

    Lehet hogy megvalósul a legrosszabb forgatókönyv, és klíma/HEMP/ stb egyszerre üt be. De akkor nem az itt leírtak lépnek életbe, hanem egy tényleg nagyon más világ. De ezt várni és másokat hülyének nézni, hogy nem ebben éli a mindennapjait nagyobb hiba, mint a teljesen tudatlanok hozzáállása. Szerintem.

  28. 26: ha bekapunk egy akkor meteor, ami a Yucatan félszigetet „létrehozta”, akkor szökőár és tűzvész következik, kb 24-48 óra alatt totális kihalás még a Vakondok számára is, volt már ilyen, és lehet is ilyen, de nem ezt az opciót vizslatom percenként, mert szerencsére kicsi az esélye. Ha lesz atom háború, az irracionális döntés eredmény lesz, egy idióta elindít egy rakétát. Van rá esély, mert van eszköz(sajnos bőséggel), amihez egy idióta hozzáférhet, de ezzel az opcióval nem számolok, mert azt emberségben túlélni nem lehetséges, ahogy egy néhány km-es meteorit becsapódását sem (erre kisebb az esély, de nem nulla). A 21-es leírás megvalósulásának a Merkeli politika miatt ma igen nagy a valószínűsége, az is brutális, pont elegendő, de egy atomháború most kicsi eséllyel jöhet. Főképpen, hogy a szemben álló felek egyike kifejezuetten a békében érdekelt, mert akkor lehet földgázt, kőolajat eladni (ebbe is bel döglünk), a másik félnél pedig egyre alkalmatlanabbak vannak stratégiai döntéshozó szerepekben. Na de majd meglátjuk 🙂

  29. 25: „MIT NEM LEHET EZEN ÉRTENI? A klímát egy atomháborúval próbálják majd meg megállítani.”

    Pont azért nem lehet megérteni, mert Tibor bá’-n „nőttünk fel”. 🙂 Szerinte már egyáltalán nem lehet megállítani. Akkor meg minek az atomháború, kik azok, akik kirobbantanák stb. – felmerül sok kérdés.

    Viszont a „piros gomb” nem a te kezedben van. Legalábbis kurvára remélem… 🙂 Mire fel állíthatod 100%-os biztonsággal az atomháború kitörését? Azon kívül, hogy Te logikusnak gondolod…
    Egy állítást bizonyítani is tudni kell, az atomfegyverek léte önmagában nem bizonyíték.

  30. Jaj Istenem!
    Az emberi közösségek újra és újra termelődnek. Néha egy hét alatt, néha 10 év alatt (lásd Mepált) Minden összeomlást követ egy újraszerveződés, mert úgy sokkal egyszerűbb élni. Szervezett társadalom nélkül az egyénnek kell ruhát varrni, cipőt készíteni, lisztet őrölni, szülést levezetni, és mindent előállítani, amire szükség van. Ez nem megy. Tehát össze kell szerveződni, nem csak a védelem miatt. Ebből az következik, hogy az első időket kell túlélni, erre kell felkészülni. Majd akkor meglátod, hogy hogyan alakulnak a dolgok, és ahhoz alkalmazkodsz. Lehet, hogy nem lesz víz, lehet, hogy lesz. lehet, hogy nem lesz áram, de lehet hogy lesz. Ha a központi hatalom teheti, rendet tart a katonasággal. Ha nagy a gebesz a katona haza megy és védi a saját családját. Ezeket előre megmondani nem lehet. A felkészülés az lehet, hogy a legrosszabb szcenáriót veszed célba. Semmi se lesz. Ha ennél jobb a valóság, nyert ügyed van. Ha komolyan veszed a felkészülést, akkor adok néhány tippet. Nyáron, szabadság alatt, kapcsold le a villany a lakásban egy hétre és éljetek villany nélkül. Ne kapcsold vissza. Találjátok fel magatokat. Más alkalommal vidd el a családot a Pilisbe és gyalogoltass velük 30 km-t. Víz ivás, csak a célba érkezéskor. Ezek után lesz majd ötleted, hogy milyen esélyetek van.

  31. 30 Tibor bá’ Na, most valóban állva tapsolok és mélyen fejet hajtok előtted. Köszönöm, nem a magam nevében!!!

    29 Vannak itt páran, akik pontosan tudják a bizonyítást, mert ők maguk végezték el. Mondom, nekem betelt a pohár. Tudom, hol, kikkel, hogyan és kit viszek még oda. Ennyi. A többi nem érdekel (már). És, ha azt hiszed éjjel-nappal prepperkedek, akkor baromi nagyot tévedsz. 😀

  32. Egy reménysugár
    Tegnap olvastam. Angliában csináltak egy hadijátékot, amiben csupa neves vezető vett részt. Az utolsó fázisban jelezték a bunkerben, hogy London kapott egy hidrogén bombát, le lett törölve a föld színéről. Azt kellett megszavazni, hogy kiadják-e a parancsot a Trident tengeralattjárójaiknak, hogy lőjék ki megtorló rakétákat. Egyetlen egy tábornok kivételével mindenki ellene szavazott. Indoklás. Azoknak a rakétáknak a szerepe elrettentés volt, nem megtorlás. A lesöpört London nem hozható vissza egy megsemmisített Moszkvával. Száz millió orosz halála nem éleszti fel a halott angolokat.

  33. 30: Tibor bá, maximális tiszteletem ezért a hozzászólásért, teljesen egyetértek! Jövőnk szavaival élve: TAPS, standing ovation! 🙂

  34. 31: Bizonyíték nélkül az állításaid annyit érnek, mint ha én azt mondom, hogy vízözön lesz. Víz van hozzá…
    Nem megsérteni akarlak, csak hogy értsd, hogy itt mit várunk tőled…
    Ha sértetten az elefántcsont tornyodba húzódsz, azt is megteheted. De akkor kár volt idejönnöd…

  35. 34 Te most komolyan azt hiszed, bemásolok ide 50-60 oldalas tanulmányokat?!! Melyeket elfogadtak btw. Vagy itt – egy nyitott fórumon – leírok olyan adatokat, amelyeket nem írhatok?!! Hol élsz Te?!

    Lassan írom, hogy érthető legyen: N E M É R D E K E L, hogy ki mit hisz el stb. Van ennél jobb és fontosabb dolgom is.

    Ettől még naponta elolvasom Tibor bá’ bejegyzéseit, ahogy a Russia Today-t és még egy-két szakoldalt. Oszt ennyi.

  36. 35: „leírok olyan adatokat, amelyeket nem írhatok”

    Na, ezt utáltam mindig. Amikor egyesek belengetik, hogy micsoda bennfentesek, aztán ha valaki rákérdez, akkor durciznak. Ha nem akarod, hogy megtudjuk, ne is célozgass rá, hanem hallgass.

    „N E M É R D E K E L, hogy ki mit hisz el”

    Látod, ez a hiba – HINNI kellene. Az sajnos nem megy. Elvégre ez az értelmes emberek fóruma. Itt nem hinni akarunk, hanem tudni. 😉

  37. 30-hoz Az áram nélküli élet nagyon kemény próba, még akkor is, ha játéknak veszem, és tudom, hogy bármikor felnyomhatom az automatát. A 10 éves gyerek 2 napig téblábolt nem találta fel magát, én rájöttem, hogy mindenünk árammal működik. Apa horgászott. :-)A kicsiket sem érdekli az áram.
    Délelőtti séta: a gyerek barátainál szendvics, üdítő, csoki, telefon. ??? A kilométerekkel nincs gond.
    További ötletek?

  38. 36: Tudod van olyan, hogy titoksértés, amit eléggé keményen büntetnek.
    Ha mondjuk személyesen találkozol Jövőnkkel, mert úgy ítéli meg, hogy érdemes vagy rá, mert win-win szituáció áll fönt, azaz kölcsönösen nyerhettek az „ügyleten”, akkor találkozni fogtok. És akkor lehet mutat, beszél dolgokról, amikről itt nem fog. De szigorúan négy szem között.

    Ennyi, ez így működik!

    Egyszer 2 napig nem volt nálunk áram, na az kemény tud lenni, az elkényelmesedett, civilizációs „átok” által sújtott ember számára. Kb. 2-3 nap amíg majd „megőrülsz”, hogy ez sincs, az sincs, mert ugye olyankor (pl. nálunk) csapból folyó meleg víz, net, tv, rádió, világítás. Utána hozzászoksz…! Na de amikor 4 napig szerelték a csatornázási munkálatok miatt a vízvezetékrendszert is, mert ugye jó magyar szokás szerint nem pont ott volt a közműtérképen, mint valójában, és azon a 4 napon kb. 8:00-16:00 között nem volt vezetékes víz…! Munkanapon nem akkora dolog, de hétvégén, amikor otthon vagy. És ez nem teljes vízszünet, amikor semmi nincs. Ugye ivás, tisztálkodás, WC…!

    Kemény dolgok ezek elsőre, de lehet alkalmazkodni, csak van 3-5 napnyi idő, amikor a megszokott kényelem hibádzik, és hiányzik a modern embernek! Gyurcsányi szófordulattal: Nem kicsit, nagyon! Na de amikor sehol sincs, és nem tudsz átmenni a szomszédhoz sem, hogy adj már egy kanna vizet, légyszi. Na akkor a nem megfelelő közösségben élők tuti egymásnak esnek az idegtől, mert nincs az ami megszokott. Nincs a boltban kaja kb. 1-2 nap alatt, nincs víz, nincs áram, stb.! Kőkemény dolgok fognak adódni ebből az elején, szerintem! Mert ha még úgy élnénk, mint 80-100 éve, akkor sokkal kevésbé lenne sokkos az átlagembernek az, ami jönni fog.

    Ahogy Tibor bátyám mondja, menj el 20-30km túrára az erdőben, kis csapattal, családdal, stb.! Ott azért kiderül, a komfortzónából kikerülve, hogy ki mennyit is bír és ér valójában, milyen reakciói vannak. 😉 😛 🙂
    De minden fejben dől el! 🙂

  39. 25. Jövőnk

    „MIT NEM LEHET EZEN ÉRTENI? A klímát egy atomháborúval próbálják majd meg megállítani.”

    Például azt nem értem, hogy ha van esély atomrobbantással megállítani a klímát, miért játszanak atomháborúsdit ?
    Van elég bizonytalansági tényező a dologban anélkül is.
    Ha nukleáris robbantással lehet hatni a klímára, azt jobb összehangoltan csinálni, és nem háborúnak álcázni…

    Ilyen felállásban inkább Arma rögeszméja valószínűbb: A klíma kifogásával lehet atomháborút indítani, ami a Föld lakosságát a kívánt 500 millióra redukálja.

  40. 38: „Tudod van olyan, hogy titoksértés”

    Persze hogy van. Azt is jelenti, hogy nyilvános fórumokon nem ‘potyogtatok’ részinformációkat. 😉
    Ami ‘Jövőnket’ illeti – egyértelmű, hogy beleásta magát az atomfegyverekkel kapcsolatos ismeretekbe, túlélés kérdéseibe stb., többet tud, mint itt bármelyikünk.

    De azt már nem hiszem el, hogy egy magyar pasi, legyen akár a honvédség főtiszti állományában, birtokában legyen olyan információnak, hogy ki, mikor és milyen céllal fog atomháborút kezdeni valamikor a jövőben. Ezt még a Pentagonban se tudja senki előre megmondani. Persze, biztosan vannak mindenféle atomháborús tervek, miért ne lennének. Ha vannak ilyen fegyverek, akkor tervek is vannak a bevetésükről.
    /Hogy emberileg milyen kép alakult ki bennem róla, azt meg nem írom le, mert Tibor bá’ kimoderál. 🙂 /

  41. Jövőnk!

    De ha NEMÉRDEKEL, akkor miért hergeled a népet?
    Olyan vagy mint egy szűzkurva, már bocsánat a hasonlatért.
    Aki felhergeli a férfiakat, aztán meg rácsapja a kupleráj ajtaját az álló farkakra.

    Leírod, hogy ez meg az meg amaz van, de hát a lényegről nem írhatok, aki meg kérdezni mer, az nemérdekel, meg különben is mindenki le van szarva.

    Így nem lehet normálisan értekezni, hogy vannak egyoldalú kijelentések, és azok be vannak bizonyítva, amiket aztán nem lehet megismerni. Tudom, hogy nemérdekel, meg magad készülsz, meg mindenki kapja be, de ha egy kicsit belegondolsz a mi oldalunkról, akkor Te is elgondolhatod, hogy így furcsa a leírtakat teljesen magunkévá tenni.

    És igen, egyet értek, lesz gebasz, az emberiség kurvára elkényelmesedett és elkorcsosult.
    Csak a fórum népe olyan,mint egy hülyegyerek….a miértekre kiváncsi, arra amire sose kap választ.

    szép és tevékeny hetet mindenkinek

  42. Mindenkinek
    Azon gondolkodjatok el, hogy én miért nem reagálok Jövőnk rendhagyó viselkedésére. Ott a megoldás kulcsa.
    😉

  43. 42. Tibor bá”

    „Ott a megoldás kulcsa.”

    Valami olyasmi lehet a dologban, hogy Jövőnk minnl idegesebb, annál közelebb a geddon…

    Te meg nem vitázol, csendben nevelgeted a kutyáidat.

  44. 42: Gondol, gondol… De ez mitől rendhagyó? Jövőnk, amióta itt kommentel, ugyanígy viselkedik. Bedob bombasztikus nagy mondásokat, aztán ha részletek iránt érdeklődünk, játssza a sértődöttet.

    Nem mondom én, hogy nincs igazsága, és biztos nagyon tökös gyerek, meg okos prepper, de nem szívesen élnék vele egy túlélőközösségben. Ne vedd sértésnek, Jövőnk, az a bajom, hogy alfa pozícióba rakod magad, de abból, ahogyan kommunikálsz, azt érzem, hogy hiányzik belőled az a stabilitás, ami ahhoz kellene, hogy rádbízzam magam.

    Én egyébként nem követelem, hogy bizonyíts mindent. Nekem elég, ha azt mondod, a HEMP-nek illetve az atomháborúnak van egy nem elhanyagolható esélye a közeljövőben. Fontos tudni, hogy nem lesz áram, és ebből nyilván következik, hogy nem fogok tudni telefonon hívni senkit, de erre fel lehet készülni. A szomszéd orvos attól nem tűnik el, a falu határában álló artézikutak nem tömődnek be, legfeljebb aggregátort kell majd tenni a pumpa mellé. A sufniban álló mázsa búza és az ismerős gazda hodályában álló több tonna sem válnak porrá egyik pillanatról a másikra.

  45. 43: Tibor bá’ vazze, mára elegem van a rejtvényekből! Mi a f.szom van? 🙂
    Vegyek tavaszi cipőt, vagy már ne vegyek? 🙂

  46. 46:
    Minden „hozzáértőnek” van egy elképzelése. Az angol közmondás szerint „your guess just as good as mine” (szabadon) = a te tipped semmivel se jobb, mint az enyém. Persze mindenki esküszik a sajátjára. Jövőnk túl agresszíven esküszik az övére, ti pedig bedőltök neki. Én még az elején közöltem, hogy nem értek vele egyet, amit nem akarok naponta megismételni. Attila rámutatott, hogy enyhén szólva illogikus, hogy a klíma problémát atomháborúval akarják megoldani. Hogy az ő információja titkos? Ettől nem lesz jobb, mint az én kiötlésem. Hogy neki már megvan a közössége. ??? 5 éve Balázsnak is megvolt a tanyaközössége. Személyesen megtekintettem. Fél évvel később felbomlott. Akkor lesz stabil egy ilyen közösség, ha majd „lőnek”. — Különben felteszek egy új anyagot. Ott lehet folytatni.

  47. 47: Klasszikus eset – valaki annyira belemélyed egy témába, hogy az teljesen rabul ejti és a lyukakat kitömi a fantáziájával, amit aztán valóságnak fogad el.

    „ti pedig bedőltök neki” Hát én éppen hogy nem… 🙂
    Ettől eltekintve én is tanultam tőle pár dolgot, aminek az ismerete még jól jöhet.

  48. Jövőnk! mivel oly sokat emlegeted ezt a „HEMP”-et, engem az érdekelne nagyon, hogy mekkora valószínüséggel teszi tönkre a nem hálózatra kötött elektronikát, vagy pl. a napelemeket amik fel vannak szerelve. Ha van időd, légyszi válaszolj.

  49. Jövőnk olyasvalaki lehet, mint a kormányzó a Walking Dead 3. évadjában. Amolyan posztapokaliptikus várúr, aki jól megvédi a falut és környékét, de ha ellentmondasz, személyesen végez ki. Aztán a végén úgyis a zombik győznek. (Na jó, ezt nem tudhatjuk.)

    Amúgy nem akar valaki beköltözni egy 100% cigányfaluba, ott gazdálkodni, stb.? Az lehetne geddon-előtanulmány.

    Más, tegnap hallottam első kézből egy történetet, nem ismerősöm az illető, de a lényeg, hogy egy 30 éves nő öngyilkos lett, mert elköltözött tőle a barátja/élettársa. Nem ismerem a részleteket, de azért elég kemény, hogy ennyitől valaki megöli magát. Mindig volt öngyilkosság, de egy kicsit is keményebb helyzetben mi várható, ha valaki egy ilyen helyzetben ezt csinálja? Elgondolkodtatott, kiből mit hozna ki csak egy egy fokkal nehezebb élet. (pl. jegyrendszer, részleges élelmiszerellátás, részleges áramellátás, stb.)

    Meg még egy rövid könyvajánló, (nem tudom, reklámnak számít-e, nincs érdekeltségem benne, esküszöm) megvettem ezt: http://www.szalaykonyvek.hu/konyvek/konyv/6736 Bushcraft, túlélés szerintem nagyon igényes és tartalmas könyv természetjáróknak, kezdő túlélőknek, stb.

  50. gab… anyád.

    ADATOK:

    Klíma terén Tibor bá’, Ouse M.D., Hetesi Zsolt (és a mögötte álló klímás(ok)), valamint sokan mások a szakértők, nem én. Adatokat ők/ti adjátok.

    Az ipari forradalom előtt a CO2 szint kb. 280 ppm volt, január 11-én – átlépve a bűvös és kritikus határt! – 402 ppm. A széndioxid emelkedési üteme egyre gyorsuló, azaz nem egyenletesen nő szépen lassan. Az elmúlt 400.000 évben rendszeresen emelkedett – nem ilyen ütemben! – a széndioxid szint 180 és 280 ppm között, amit követett a hőmérséklet emelkedése -8 és +2 C fokos eltéréssel az átlaghőmérséklethez képest. Tette ugyanezt a metán, 300 és 700 ppb között. A három grafikon teljesen harmonizál. (Korábban linkelte valaki itt)

    Most a metán 1.840 ppb és rendszeresen mérnek durva kilengéseket, a legutóbbi január 2-án 2.745 ppb volt!!!

    A klíma döglődik, a kurva nagy kérdés, hogy mikor érjük el azt a pontot, ahonnan nincs visszaút, hacsak nem… mert ha nem, akkor elérnénk majd azt a pontot, ahonnan már az Isten se állítja meg a folyamatot.

    A klíma helyzetre nincs megoldás, semmilyen geoengineering megoldás vagy tevékenység nincs. A chemtrail hülyeség, megoldás lehetne elvileg és talán, de nem szórnak semmit. De mondjuk önmagában az elégetett kerozin picit lassítja a folyamatot, s közben rontja az egészet közép távon.

    Csak hogy érthetőbb legyen, ha holnap bevetnének egy biológiai fegyvert és az emberiség 90-95%-a elpusztulna egy hónapon belül, akkor leállna a teljes légszennyezés is. Ezzel viszont prompt gyorsulna a felmelegedés, mert a szutyok egyben hűt is, igaz gyorsítja és fokozza a klíma elbaszódását. Azaz csak az emberiség leradírozása, már (!) nem elég; legalábbis nem biológiai irtással.

    Egy atomháborúban X millió por és hamu kerül a levegőbe, a hatalmas tüzek füstje és koromszemcséi is a légkörbe kerülnek, azaz HŰTENEK. Közben a „mesterséges hűtő felhőzet” alatt az emberiség 90-95%-a elpusztul, leáll a légszennyezés, de nem okoz prompt felmelegedést már és a klíma „visszahül”. Mennyit? Számítások szerint nagyjából pont annyit, ami segít, különösen ha ehhez társul a Nap-minimum, ami mostanság kezdődik és 2030-2040-ben éri el a teljes intenzitását.

    RÖVIDEBBEN:

    Nő a CO2 szint, ettől a hőmérséklet és ettől egyre több metán kerül a légkörbe. Az Északi-sarkon illetve annak tágabb környezetében a metán egyre inkább „kiszabadul”. Jelenleg 5 milliárd tonna metán van a légkörben, de ez 50-100 milliárddal nőhet bármikor (!) egészen 1.700 milliárdig. Ha egy szintet meghaladunk metán terén, akkor vége, de mindennek és mindenkinek, a metán csekély részének felszabadulása is éghajlati katasztrófát idéz elő, 4-6ºC-os hőmérsékletnövekedéssel. 2ºC a kritikus határ az ember számára, jelenleg 1,1ºC-on állunk.

    Az atomháború során kb. 25-75 millió tonna por és hamu jut a légkörbe, ami 1,2-4,8ºC fokos lehűlést okoz pár évig. Mivel por van a légkörben, így az azonnal kieső ipari légszennyezés nem okoz prompt további melegedést. Közben elpusztul 6 milliárd ember 1-2 éven belül… és 2030-2040 között minderre rájön a Nap-minimum csúcsa, további lehűlést okozva.

    Eredmény: PROBLÉMA MEGOLDVA, 1 milliárd körüli szórványosan élő túlélő, RENDSZER újraindítható.

  51. 49 nem vagyok villamosmérnök, sajnos nem tudok válaszolni. Elvileg minden vezető, még a szigetelt is, felveszi mind az E1 50kV/m-ig túlfeszültségét, valamint az E3A és E3B GIC-ét (geomágnesesen indukált áram). Előbbit 4,84 nanomásodperces csúccsal, utóbbit 10-100 másodpercen keresztül.

    Youtube-on van egy jó EMP videó, ahol átküldenek egy Ford Taurust… rögtön kampec. Az pedig lópikula egy HEMP-hez viszonyítva, inkább SREMP-nek felel meg, ami a „rendes” atomrobbanáskor keletkezik és eléggé más, mint a HEMP.

  52. 51-re Jövőnk!
    Ha objektíve csak a problémára koncentrálok minden emberi érzés nélkül, elsőre nem hangzik rosszul.
    De két dolog azért az eszembe jut:
    -a 25-75 millió tonna hamu része, bombák, stb-ik mennyi +Co2-ot generál, ez benne van az egyenletben???
    -a másik mikor Bogár kiakad a jutubon és rendszerelméleti lehetetlenségnek nevezi az 1 milliárdnál való megállást.

  53. 45 alfa pozícióban? 😀 pont nem, éppen most sikerült elérnem, hogy qurvául ne azt kelljen magamra venni, ‘hál Istennek sikerült, s lészen belőlem mezei hangya a rendszerben.

    Amúgy védd majd meg; no az nem fog menni Neked és sokaknak.

    EZÉRT pipulok be, amikor amúgy éppen front van, mert nem értitek meg, hogy vagy egy qurva faluközösség készül fel közösen, vagy kábé adtatok a szarnak egy pofont. Egyedül, kis csoportban NEM FOG MENNI.

  54. HEMP kivédésére a házamat árnyékolni nem tudom, meghaladja a lehetőségeimet. Inkább járható út lenne, hogy azokból a cuccokból, amit utána használni szeretnék (napelem és részei, legfontosabb készülékek) egy készletet vasládában tartsak. Ezt sem tudom most megoldani, meg még nincs is értelme. Tervezem, hogy veszek egy 250 W-os cellát microinverterrel, hogy legyen tapasztalatom a használhatóságáról. Ezt a teljesítményt nappal is simán felveszi a háztartásom. Arra meg majd figyelek, hogy a szolgáltató ne rúgjon fenékbe a visszatáplálás miatt. Vészhelyzetben még néhány cellával bővíthetem, mert elektromosság nélkül azért már nagyon nehéz lenne.
    Az utolsó előtti pillanatban kellene reagálnom, csak ehhez jó lenne tudni, hogy az mikor van. Tehát figyelnem kell, felkészülni, akkor azonnal cselekedni. Dönteni pedig már tudom, hogy a megérzésem alapján fogok. Még nincs itt az idő.
    Persze az egésznek semmi értelme akkor, ha engem és a házamat elfúj a szél, meg ez az egész csak a HEMP kivédésére jó.

  55. A szabad világ sajtója egyre inkább propagandacélokat szolgál.

    Az orosz állami televízió Vasárnap Este Vlagyimir Szolovjovval című, január 31-ei vitaműsorában oroszországi közéleti szereplők vitáztak amerikai újságíróval, politológussal, izraeli közszereplővel a BBC eljárásáról, a washingtoni kormányzat felelős képviselőjének a diplomáciai kapcsolatokat gyengítő megnyilatkozásáról, s arról, hogy mi állhat a háttérben. Az amerikai szereplők mindössze arra szorítkozhattak, hogy ostobának, az amerikai érdekeket sem szolgáló, ám összességében jelentéktelen intermezzóként állítsák be a történteket. Az amerikai újságíró ígéretet tett arra, hogy újságíróként él a közérdekű adatok kikérésének jogával, s kérelmezi azokat a bizonyítékokat, amelyekre a pénzügyminiszter-helyettes a vélelmezett állításait alapozta. Igaz, maga is jelezte: alighanem formális választ fog kapni. Az orosz résztvevők arra a következtetésre jutottak, hogy a Putyin elleni hangulatkeltés szorosan összefügghet azzal, hogy Európát az Oroszország elleni katonai felvonulási tereppé változtassák. A közvélemény megdolgozása – a Goebbels-i módszerek jegyében – oly módon történik, hogy egy konkrét személyt, történetesen Vlagyimir Putyint neveznek meg minden gonosz forrásának, amivel aztán igazolni lehet egy esetleges beavatkozást. Szerintük ez Oroszország vezetőivel kapcsolatban mindig így történt: amikor gyengének mutatkoztak, dicsőítették őket, amikor erősnek, minden eszközzel igyekeztek lejáratni.
    Mondom: ezt állították a tévéműsorban részt vett, az orosz elnökhöz közel álló közszereplők. Nem vagyok abban a helyzetben, hogy eldönthessem, kinek van igaza. Viszont naponta tapasztalom – például a menekültkérdésről írt, a hosszabb távú magyar kormányzati megoldások és a legszélesebb európai összefogás érdekében való fellépés hiányát szóvá tevő legutóbbi posztom szavazási eredményéből és a hozzászólásokból –, milyen védtelen az ember, ha szakértő propagandisták fognak össze a tőkés érdekeket szolgáló politikusokkal a sokaság agyának átprogramozása érdekében.
    http://bekialtas.blog.hu/2016/02/01/legyetek_bizalmatlanabbak

  56. Kedves Jövőnk!
    Minden tiszteletem a tiéd, de fel kell hívjam a figyelmedet egy dologra. Amit a napfolt ciklusokról írták az egy nettó hülyeség!
    A naptevékenységi ciklus hossza 11 év! Nem írhatsz olyat, hogy 2030-2040 között éri el a minimumot, mert ez majdnem egy teljes ciklus! Amúgy a maximum 2013 nyarán volt. Pontosabban csak lett volna, mivel a napunk gyengélkedik. A maximum is elég gyatra volt, és azóta gyorsan csökken! A szakértők szerint már 25% van arra hogy megismétlődik a Maunder-minimum ami 400 éve volt legutóbb.
    Akkor 70 éven át nem voltak napfoltok.
    A Maunder-minimum alatt voltak a legkeményebb telek Európában, kis jégkorszaknak is nevezve ezt az időszakot, amikor világszerte számos területen figyeltek meg szokatlan lehűlést. A fagyűrű tanulmányok szerint az északi félteke átlagosan 0,4 Celsius fokkal hűlt le. De ez nem állítja meg a melegedést, mivel már +0,85 foknál vagyunk 1880 óta.
    A legvalószínűbb eshetőség tehát, hogy a nagy minimum némileg csökkenteni fogja a felmelegedést, majd megszűnésekor jóval nagyobb melegedés zúdul ránk.
    Másrészt a metán 20év alatt kiürül a légkörből, mert idővel elbomlik az ultraibolya sugárzás hatására.

  57. 55 … mindenki máskép csinálja. 🙂
    Nálam „B-ház” (egészen pontosan „C”), ahol sparherd (fazék és dézsa), vaskályha, mécses, olajlámpa, gyertya stb. Mindezt félvállról véve, azaz semmi mánia és paranoia. Egyedül a gyakorlati és autogén tréning van véresen komolyan véve idéntől, amikor lesznek áram és vezetékes víz mentes hétvégék. Szokja csak a család.

    Ezt csak azért írom, mert egy nem felkészült településen, az a ház, ahol elektromos áram van, igen csak hívogató lesz. Nálam sötét lészen éjszaka… és őrszolgálathoz meg ott az éjjellátó 1:1 nagyítással. 🙂

  58. 58.
    Teljes mértékben igazad van. Nem is gondolkodom akkuparkban, mert egyrészt borzasztó drága, hamar elöregszik, másrészt értelmetlen. Megelégszem azzal, ha nappal néhány órányit működik. Felhozza a vizet kútból a locsoláshoz, feltölti a külső védelmi jelzőrendszer aksijait, … Amíg meg nem szerveződik a figyelőszolgálat, addig nem tudok állandóan készenlétben lenni, meg azért utána is jó lenne, hogy ne az ajtóban vegyem észre azokat a vendégeket, akik elfelejtettek csöngetni, hanem minél távolabb.

  59. 59 „…ne az ajtóban vegyem észre azokat a vendégeket, akik elfelejtettek csöngetni, hanem minél távolabb.”

    Na, ettől leszek ideges, már mint nem Rád most, hanem úgy általában. Mert évek óta próbáljuk megértetni az emberekkel, hogy ÍGY nem fog menni a dolog. Amit írsz, az egyéni, vagy legfeljebb diszlokált kis csoportos felkészülés, illetve majdani túlélési „játszma”. Nem fog sikerülni.

    A védelem nagyon leegyszerűsítve, és értelemszerűen TÖRVÉNYES KERETEK között tervezve, azaz HA megszűnik a kapcsolat a külvilággal, AKKOR a törvényesen felhatalmazott vezető (polgármester, KV tiszt, ha van, stb.) vezetése alatt:

    – külső védelmi zóna, zónák (humán erőforrás függvénye), felderítő járőrözés
    – külső ellenőrző pont a bevezető „főutakon”, zsákfalu esetében értelemszerűen 1, normál esetben 2, ha több, az már nem megfelelő település sok esetben
    – település közelében belső ellenőrzési, beléptetési pont
    – belső védelmi vonal, még mindig a falun kívül; értelemszerűen kat.földrajzi szempontok fontosak
    – legbelső védelmi zóna, támadás esetén civilek végső esetben ide vonuljanak, ha nem lehetséges az evakuálás

    És ez most végtelenül le van egyszerűsítve és HANGSÚLYOZOM, hogy olyan helyzetre értendő, HA NINCS SEMMILYEN KÖZPONTI ÁLLAMI DIREKTÍVA, DE VAN TÖRVÉNYES FELHATALMAZÁSSAL RENDELKEZŐ VEZETŐ.

    Nálam van, még pediglen optimális beosztású. És szerény személyem mezei hangya lesz. Lévén sportlövő vagyok, valszeg nem kapálni fognak küldeni. Egyénként meg szívesen adok szakmai tanácsot, ha igény lesz rá. Dettó eszközöket, mert én nem önmagamnak készülök, hanem egy falu teljes közösségének. Máskép nem megy.

    Szóval, ezt nem érti meg senki; sajnos. És Tibor bá’ pontosan ennek egy fontos, sőt a legfontosabb részére utal rendszeresen: készülj a legrosszabbra (kiegészítés tőlem: és a legvalószínűbbre) és akkor nem ér meglepetés.

  60. Húsz tanulság Kairó utcáiról posztból idézve és egyetértve.
    „bizonyos helyzetben a saját családod lesz az elsőszámú gondod, és te lehetsz az, aki elad másokat. Nem egy kellemes dolog, de ez a valóság.” Faluközösség? Erős kérdőjel. Csak katonai vagy diktatórikus módszerekkel működhet. Kizárt egy demokratikus faluközösség működtetése áram mentes időkben.

  61. Faluközösség?

    Ép most kaptam idegbajt a legújabb rendeletektől – az egyik, hogy nem szabad vasárnap motoros géppel dolgozni, vagy zajjal járó munkát végezni, a lusták had lustálkodjanak, a szorgalmasakat meg egye a fene. /Egy szőlőtermelő községben, ahol a peronoszpóra nem nézi, hogy vasárnap van-e./

    A másik a kukaméret – megszüntetik a 60 literes használatát – amibe mi öten simán „belefértünk” /komposztnak való a komposztra, amit lehet szelektíven gyűjtve, a normál háztartási hulladék meg bőven elfért./
    Most majd mindent belevágok a 120 literesbe /ha már azt fizetem/, nesze neked környezetvédelem.

    Na ennyire képes a falu vezetősége manapság. Vészhelyzetben ezekre számítani?

  62. 63 hol írtam az, hogy az önkormányzat majd minden bajt megold, vagy hogy a falu teljes lakossága részt vesz valamiféle felkészítésen?! Tessenek már gondolkodni. 🙂 és ez nem bántó szándékú volt!

    (Értsétek már meg, ezt a témát itt – egy nyitott fórumon – nem lehet megvitatni.)

  63. 64.
    És egy zárt fórumon, meghívásos alapon?

  64. 64: Persze. Csak az a helyzet, hogy ahol elég értelmes a polgármester és a képviselő testület, csak ott működik a dolog.
    Amire meg a példát írtam – hát ott semmi nem lesz központi irányítással egy geddonban, ha így tudják súlyozni a problémákat /hogy pl. ma az a legfontosabb, hogy csend legyen… /. És az ilyen falu a több.
    Polgármestert meg 5 évente választanak újat. Aki most „jófej”, és előre tervez, az lehet, hogy a következő ciklusban már nem lesz ott. Ha a falu többsége hülye, akkor pártra szavaz, és nem ’emberre’.

  65. 63.
    OFF
    Te is jó faluban laksz…
    Én városban lakom, de itt a kettővel odábbi szomszédban marha is volt tavalyig, disznó most is van. A vasárnap ebéd utáni flexelés meg népszokás errefelé

  66. 54: Bocs, Jövőnk, a személyeskedésért. Jó eséllyel élőben jobban megértenénk egymást.
    A front mindenkit megvisel, a paprikás hozzászólásaidra én is paprikásabban válaszolok 🙂

    52, 58, 60 – köszönöm az informatív hozzászólásokat, jó meglátásokat. Ne legyél ideges, azért vagyunk itt, hogy megbeszéljük ezeket a dolgokat. Ha ilyen szépen kifejted, hogy miket érdemes csinálni, annak van értelme, az igedeskedésnek nincs.

    Szerintem is a faluközösség a kulcs. A polgármester nincs a topon, de van polgárőrség, ez a dedikált, törvényes szervezet a rend fenntartására gond esetén. Most már tényleg csatlakozni fogok. 🙂 És vannak vadászok is bőven.

  67. 68 Ábel, nincs harag. 🙂 nem is volt.
    Nem vagyok ideges… ami a felkészülést illeti, csak azért szoktam néha ideges lenni, mert látom, hogy sokan fognak elhullani és ez idegesít, zavar, megvisel.

  68. Minden tavasszal és ősszel van blogtalálkozó. Miért nem jöttök el, az egy ZÁRT fórum?

  69. 70: Családi okokból. De érlelődik bennem az elhatározás.

  70. 70: „Miért nem jöttök el” Se nők, se pia… 🙂

  71. 70.
    Már sokszor terveztem, de mindig közbejött valami. Amúgy szívesen találkoznék élőben az itt hozzászólókkal. Élőben valószínűleg sokkal kevesebb anyázás lenne és több egyetértés (és/vagy érdemi vita)

  72. 65:

    Ott se, bizonyos körök előtt nincsenek zárt fórumok.

  73. 74: Ha csak egy mobiltelefon is van a közelben, akkor le tudnak hallhatni. Ha akarnak. De olyat úgyse igen tudunk mondani, amit ne tudnának amúgy is.

  74. @55: Nem ártana utána olvasni a dolgoknak, mert az a mikroinverteres dolog, csak visszatáplálós módban működik, tehát ha nics hálózat az sem megy!Ami működhet az a sziget üzemű rendszer, de ahogy „Jövőnk” felvázolta, az is beadja a kulcsot ha lesz „HEMP”.

  75. 76:

    Nyúztam egy ilyen telepítő céget azzal, hogy olyan rendszert mondjon ami leválaszt a hálózatról ha tilt a hálózat és belső rendszerként működik tovább.
    Elvben megoldható, de nem szokványos dolog.

  76. 76:
    A kritikus a napelem: Az akkumulátor mindent kibír, az inverter elég sokat (Teljesítmény elektronika és a HEMP is közös módusú zavarjelként hat rá. Ha mégsem bírja ki, akkor könnyű és viszonylag olcsó tartalékolni belőle.). A napelemből viszont méreténél és áránál fogva nehéz raktározni. Esetleg lehet bízni benne, hogy csak néhány cella megy tönkre, vagy napközben éri a csapás, amikor az inverter megfelelő kisimpedanciás lezárásról gondoskodik.

  77. A közösségek szerintem csak akkor jönnek létre, ill. zárnak össze, ha közvetlen külső fenyegetés érkezik majd. Akkor is csak annyira amennyire éppen csak muszáj!
    Másrészt képzeljünk el egy hipotetikus falut. Mondjuk 1000 lakossal, 15 négyzetkilométer területen. Két ki és bevezető úttal. A magyar átlaggal számolva erre az 1000 emberre jut kb. 10-12 lőfegyver.
    Az utakra kell 2-2 fegyveres őr. Maradt 8 puska. Az édeskevés egy ekkora terület és ennyi ember megvédéséhez. Nem azt mondom, hogy bárki „leigázná” a falut. De itt-ott add-hoc jellegű fosztogatásokat, betöréseket nem lehet megakadályozni. Ha csak nem veszed körbe fallal a falut. És még arról nincs szó hogy termelni is kellene külterületen, szántóföldi növényeket. Azt is meg kellene valahogy védeni, mert különben más fog aratni….
    Ezer emberből mindig lesz jó néhány akinek másfelé is húz a szíve. Azaz nem megbízható potenciális áruló.
    Szóval sok-sok kérdőjel van még amit csak az idő tud eldönteni majd. Jó-jó a falu közösség, meg minden, de ha nem tudsz elrettentő erőt felmutatni, akkor ugyan úgy prédának tekinthető a közösség szerintem.

  78. 77:
    Annyira nem szokványos, hogy három féle céggel találkoztam, amikor ilyet akartam csináltatni:
    1. Hülyének néztek, hogy miért akarok ilyet és elhajtottak.
    2. Hümmögtek, de nem vállalták.
    3. Olyan árat mondtak, amiből egy jobb autót lehet venni.
    Szóval maradt a házi kivitelezés, ami nem megoldhatatlan, ha van az embernek némi elektromos affinitása. Lényegében minden részegység boltban kapható.
    Ami nehezen bevállalható, az a békeidőbeli össz hatásfok.

  79. Dr House-t idézve, mindenki hazudik, ha az érdeke úgy kívánja.
    Az adott szót addig tartják meg, míg abból hátrányuk nem származik. Ez itt Magyarország, itt szocializálódott emberekkel. Az eskü annyit nem ér, mint halottnak a csók. Lásd az esküt tevők válási százalékát. Ha jól tudom 50%. Nem igen tudok olyanról, aki nem korrumpálható. Már észre sem vesszük, ha műveljük. Ha rokonod a körzeti aszisztens, megkéred, írja már meg a receptet, ne kelljen órákat ezért a váróban ülni, és ezt természetesnek vesszük.
    Még, ha össze is jön egy kb. tíz családból álló falusi vagy nem falusi közösség, azt le kell tesztelni, hogy jönnek ki egymással. Egy három hetes nyári táborozás már felszínre hozza az ütközéseket. Még az űrhajósokat is edzik az összezártságra, egymásra utaltságra, pedig ők már az együttműködés magasiskoláját is kijárták.
    Sajnos Magyarországon nem tanítják a kompromisszum tant, vitakultúrát, és hogyan kell együtt dolgozni úgy, hogy ne sérüljön senki. Mint a hármas sexnél említette Tibor bá. Senkit sem szabad hanyagolni, különben nem működik.
    A geddon felszínre hozza, kiben mi rejlik. Ennek az ismeretnek a bírtokában már létre jöhetnek szövetségek.

  80. 72:
    Nők is vannak (kb. 1/3 arányban) és pia is, egyik se kötelező. 😀

  81. 60.
    Az a város, ahol élek Pest környékén eléggé hírhedt hely a közbiztonság szempontjából. Most viszonylag csend van, az önkormányzat minden bejövő utat bekamerázott, ezért inkább a szomszédokba mennek a begyűjtők. Az önkormányzattól túl sokat nem várok, a közvetlen környezet (utcák) lezárását biztosan meg tudjuk oldani, erre vannak fiatalabbak, akikben biztos vagyok, hogy ezt fogják tenni, amikor szükséges. De ez a környezet önfenntartásra képtelen, legfeljebb a kisebb zavargások esetén nyújthat védelmet.
    A „B” terv, a tőlünk 70 km-re lévő telek, ami mellé egy kis falu alakult ki a városból kiköltőzőkből. Szerencsére fiatalok. Amíg a város másik oldalán lévő rész elöregedett, a beköltöző etnikum miatt a környezet teljesen lepusztult, addig itt a közösség megszerveződött, sikeresen kiszorította az élősködőket, elkerülik már a környéket.
    Ezzel a két példával csak azt akartam mondani, hogy az elkövetkező állapotokra való felkészülésre kevés az esély, ha most mondanám, hülyének néznének. De akkor, amikor majd a saját bőrükön érzik a veszélyt, akkor van ahol esély lesz a védelem megszervezésére, van ahol nem. Az valami csoda hely lenne most, ahol ez már létezik. Persze, oda kellene csatlakozni, ha ez nem megy, akkor meg az egyéni védelemmel addig kihúzni, amíg ki nem alakul a közös. Ha meg nem alakul ki, akkor annyi.
    76.
    Így van, a mikroinverteres a bejövő hálózatra szinkronizál. Ha az nincs, akkor leáll (ami jó is, mert a hálózaton dolgozót meglepetés érheti, ha az előírás szerint nem földelte le a munka megkezdése előtt a rendszert). Tehát, vagy bele kell buherálni, hogy asszinkron fusson (amit azért nem szívesen tennék), vagy bejövőt kell neki produkálni. Ez esetleg egy egyszerű szünetmentes táp is lehetne. Na, ezért akarok egy próbarendszert. A sziget üzem gyenge pontja a hatalmas méretű, emiatt drága akkupark, aminek persze az élettartama sem hosszú, a napelemek messze nem az ideális töltési módot adják. Inkább lemondok a folyamatos áramellátásról.
    A cellák ára folyamatosan csökken, egy 250 W-os ma már 50-70 ezer Ft körül elérhető A HEMP kinyírja, talán a vasszekrényben tároltat nem.

  82. Jövőnk:

    1. Az elektromos kütyük „átmentésére” alkalmas lehet egy kis 2m x 2m-es acélkonténer leásva mint faraday kalitka?

    2. Esetleg a családi ház homlokzati szigetelésekor egy acélhálót berakni a hungarocel alá? Kérdés itt, hogy a tetősík alá és a pince födémre is rakni kell vagy elég körbe a falakra? Méretezése hogyan nézne ki, milyen közökkel és milyen vastag drót legyen? A házunk szigetelése lesz vagy ~2.5m Ft így ha lehetséges védelmet nyújt beraknék egy hálót is ami már nem vészesen több költség. 1x1cm-es hálóval kb 300ezer Ft lenne a pluszköltség, viszonyításképp ezt az összeget évente kifizetjük most a casco+élet+lakás biztosításokra, a hálót meg csak egyszer kell berakni 🙂

    3. Családban van aki könnyűszerkezetest épít, abból az acélvázas alkalmas ugyanerre a feladatra vagy felejtős a nagy fém-távolságok miatt?

    Köszi a választ előre is!

    ui.: A közösségi összefogás szerintem is alap! Amíg nem vagyunk telepakolva mindenféle gyüttmenttel mint nyugat európa addig örüljünk. A hazai „rómaiak”-tól nem tartok annyira igaz most összefognak és ellenük nincs összefogás de ha itt a baj akkor a többségi társadalom se lesz rest és alakulnak majd szerintem komolyan vehető/védhető közösségek.

    ui2.: Nem a medvénél kell gyorsabban futni hanem mindig csak a leglassabb túristánál kell egy picivel jobbnak lenni! 🙂

  83. 84. A Farady-kalitka akkor véd, ha alul felül be van zárva. Az 1×1 cm-es háló az annál nagyon hullámhosszúságú elektromágneses hullámot zárja ki. Tehát mobilozni, rádiózni biztos nem fogsz tudni. Hogy egy EMP esetén milyen hullámhosszal kell számolni, nem tudom.
    Mivel lakásról van szó az elektromos áramot vezetéken viszed be, ez pedig elég komoly lyuk a védelmen: a konnektorba dugott berendezések nagy valószínűséggel tönkremennek. A hálóval be nem fedett nyílászárók is elég nagyok. Szerintem nem érdemes erre pénzt áldozni, mert valószínűleg nem véd meg. Ha tudsz, vegyél egy hajózási konténert és abba pakolj be. Még egy kisebb autó is befér, ami jól jöhet, ha menekülni kell.
    Apropó autó, a fémlemezekből készült karosszéria jelentős védelmet nyújthat. Bár a finom elektronika (fedélzeni számítógép) valószínűleg elszáll, de talán működőképes maradhat a jármű. Minél régebbi gyártmány, annál érzéketlenebb az EMP-re. Egy hozzáértő meg tudná mondani, hogy ha elszáll az elektronika egy mai kocsiban, attól még be lehet tolni? Ha nem, akkor a meghibásodott részt lehet pótolni, áthidalni? A motortérben lévő akkumulátor és a vezetékek szerintem kibírnák.
    Egy kisebb szigetüzemű napelemes rendszeren én is gondolkoztam már. Szerintem nem kell több száz wattos, mert TV-t már úgysem nézel és nem lesz Internet sem, a fényár meg csak felhívná rád a figyelmet. Egy kisebb napelemekből összeállított rendszer mobilabb és elég ahhoz, hogy pár LED-es izzóval világíts a pincében, meg feltölteni a rádiódat, kézilámpákat, esetleg egy kisebb biztonsági rendszer (kamera, mozgásérzékelő) üzemeltetéséhez. Persze ezeket a komponenseket alukofferben kell tárolnod és csak az EMP után felszerelni.

  84. Tisztelt Tibor bá’, tisztelt hozzászólók. Egy erdélyi, azon belül pedig székelyföldi származású ember vagyok, szép feleséggel és még szebb gyermekekkel. Régóta olvasom Tibor bá’ írásait és tanulok. Van amit.
    Nem kívántam beleszólni az itt folyó vitákba, de, ahogy a túlélő közösség került szóba (és azon belül a falu), már nem állhattam meg szó nélkül. Ugyanis, túlélés kapcsán, én is a faluban hiszek. DE! Nem az olyanokban, mint amik itt nyugaton leledznek.
    Röviden. Az itteni falvak nagy része (99%), túlélés és önfenntartás szempontjából nem jöhet szóba. Nincs meg már az az „ősanyag” ami 1000 év alatt alakult ki vérségi alapon ezt a TSZ-el szétverték az ’50-es évektől kezdődően. Ennek megfelelően nincs aki megőrizte volna a Rendet és az abból fakadó a Hagyományt, ami a falu lelke. Helyette van – várostól távoli falvakban – egy elöregedett, mentálisan lepusztult, lelkileg megrokkant emberanyag, tetézve egy tájidegen hordával (város közeli falvak, alvó falvak, meg egyébként sem jöhetnek szóba a zombi csordák miatt). Az említett falusi emberanyag között elszórva (mutatóban) leledzik egy pár – ősei hagyományát feszegető – kisbirtokon gazdálkodó, törekvő ember. Ez kevés egy működő faluhoz. Ebben a közegben nem lehet túlélni. Ha a geddon esetén kényszerből betelepülőkre kívánja valaki építeni a jövőt, hát nem lesz egyszerű. Több baj lesz az ilyenekkel, mint a helyi kocsmázó személyekkel.
    Ezek után felmerül a kérdés, hogy milyen faluba kellene költözni? Tanácsolom, ha valaki teheti – nyugat helyett – menjen ki vagy két hétre Erdélybe. És nem feltétlenül a székely földre (Erdély nem csak ebből áll). Például Máramaros vidékére az Iza völgyi Morosánok közé. Ha nem románul beszélnének, akár székelyek is lehetnének. Ott lehet tanulni, és lesni, hogy a XXI. században, hogy működik egy teljes önellátásra képes faluközösség. Minden portán csűr, kút, pajta és a belevaló állatok. Legalább családonként egy tucat juh (amit Szt. Györgykor kicsapnak a legelőre és Szt. Mihálykor behajtják), 2-3 tehén (kijáró csordában), feleennyi borjú, esetleg ló, 3-4 disznó, majorság (tyúk, kacsa, stb.). És minden portán – annak ellenére, hogy atraktort ott is szeretik – ott vannak a hagyományos földművelési eszközök (eke, borona). És mindez kiegészítve egy olyan fokú összetartással, amit mi itt elképzelni sem tudunk. Példának mondom hogy, ha tűz van és a harangot félreverik, az egész falú rohan vederrel, lapáttal, létrával, csáklyával az oltásra. Ha nem sikerül, akkor a gazda nem a Generali biztosítóhoz rohan, hanem a komák elindulnak és gyűjtenek. Ha állat vész el, akkor csak a faluban, ha épület, akkor a két szomszéd faluban is. Ez a szokás a mai napig él nálunk is. Ezenkívül olyan erősek a vérségi és egyéb (komasági) kötelékek, hogy egymásért tűzbe mennének. Ezeket az embereket nem kell felrázni, mert ha van valami, pillanatok alatt megszervezik magukat. Ezekkel szemben, ha fegyverhez jutnak, még egy létszámban hasonló méretű hadseregnek sincs esélye (főleg ha a családjukról van szó). De ezek a közösségek fellelhetők még a csángóknál, a székelyeknél, a Fogaras és Beszterce vidéki románoknál (ezek egyébként a Máramarosiakkal együtt határőrök voltak a Magyar királyságban). Nem kizárólagosan, de főleg a hegyvidéki emberek ilyen hagyományőrzők.

  85. Még csak annyit, hogy a földet sem úgy művelik arrafelé mint itt. A modern gazdaság által kinevetett gatyaszíj parcellák élnek a mai napig (fel lehet menni a google mapsra és meg lehet nézni a falvak határait az említett régiókban). És szigorú vetésforgót alkalmaznak a mai napig. Ezzel a módszerrel nem merítették ki a földeket és nem is igényelnek intenzív vegyszerezést. Nem terem olyan sok mint itt, de ami lesz, az pont elég. És ha nem lesz a gazdának, bizalommal fordulhat a rokonhoz, mert nem hagyják étlen veszni. Tudom mondanátok, hogy más lesz, ha jön a felmelegedés vagy az atomfelhő. Higgyétek el, akkor sem fognak embert enni. Vannak annyira „primitíven babonásak”, hogy inkább a templomban hallnak éhen (nem mellékesen a vallás egy nagyon erős közösségformáló tényező). Ha tényleg ragaszkodtok ahhoz, hogy ők is csak emberek és ösztönösen cselekednének, ha nem lenne étel, elmondhatom, hogy ’47-48-ban olyan szárazság volt, hogy az állatok nagy része megdöglött (a kicsi halak is csak két év múlva tanultak meg úszni), étel majdnem semmi nem volt (fakérget őröltek a kicsi lisztbe, kenyérhez és a gyerekeket az állam összeszedte és az aszály által nem sújtott régiókban osztotta ki családoknál) de akkor is egymást segítették. Ahogy ismerem az ottaniakat, ha az újfajta nyomorúság kipurgálja belőlük az elmúlt 25 év anyagi szennyét (mert vitán felül, ott is keményen fertőződtek – de szerencsére ez az ősök tudását nem érintette) akkor az a vidék élhető lesz. Leszámítva ha a felmelegedés nem tesz be, vagy Jövőnk előrejelzése nem válik valóra.
    Végezetül, vidékünkön, a mai napig telente állnak a szövőszékek (rongyszőnyeget szőnek), az öregebb asszonyok unalmukban (ha nem megy a sorozatuk) fonnak. A fiatalabb nők tudnak kenyeret sütni, szappant főzni, szénát takarni és kapálni (bikiniben – elvégre a korral haladnak :-)), na meg úgy ölelni, mint sehol (ezt bikini nélkül ,-)).

  86. 86-87:
    Köszönjük Lóránt. Jó volt olvasni a hozzászólásodat. Nekem nem mondtál újat, de abban biztos vagyok, hogy itt néhány embert felráztál a valósággal.

  87. Jövönk!
    Fel tudsz sorolni pár magyar települést, ami megfelel a jó túlélőhely szempontjainak?
    Mivel írtad, hogy ismered személyesen is dr. Hetesi Zsoltot, nem tudnád megkérni, hogy nyilatkozzon klíma ügyben? Jó lenne egy poszt tőle, akár itt Tibor bánál, vagy az ffek-n. Olyan közérthető formában.

  88. 89:
    Mi az ördögöt nem tudsz klíma ügyben? Kategóriákra klikkelve annyi posztot kapsz, hogy estig elszórakozhatsz velük.

  89. 89: „Fel tudsz sorolni pár magyar települést, ami megfelel a jó túlélőhely szempontjainak?”

    ‘Van-e ott folyó és földje jó?
    Legelőin fű kövér?’

    Ezt a kérdést ugye nem gondolod komolyan? 🙂

    Eleve mi az, hogy túlélőhely? Mit akarsz túlélni?

    1945-ben, mikor jöttek az oroszok, a falut megszálló németek szépen beásták magukat az egyetlen bevezető út mellett. Az oroszok meg keresztülmentek a hegyen, erdőn… Aztán a falusiak szépen elkaparták a német katonákat…

    Az a jó hely, amit senki nem talál meg, még te se… 🙂 Ha valaki tud ilyet, hülye lenne elárulni.
    Különben, amelyik település rajt van a térképen, már nem nyerő. Persze vannak fokozatok, melyik mekkora és milyen fajta „terhelést” bír ki, de ez nem csak a helytől függ, hanem az ott lakóktól is.
    „Inkább kevés oroszlán, mint sok nyúl. Akinek reszket az ina a közelgő zivatartól…” GG 😉

  90. Tibor bá!

    Hát én biza akkor is szívesen olvasnám Zsolt helyzetelemzését, és nem azért, mert hátha majd ő azt mondja, hogy megússzuk, hanem mert egyszerűen tisztelem a munkásságát, és nagy koponyának tartom. Ennyi, és nem több.

    91.
    Kicsit provokatív volt a kérdés, mert elnézve Mo. térképét nem igazán tudnék ilyen helyeket. De mégis, hátha ő tud legalább hasonlót példának.

  91. Tibor bá’. Köszönöm szavaidat. A „forrásukat” tekintve, számomra többet jelentenek, mint dicséret:-).

  92. 92.
    Én is szívesen olvasnám.Youtube-on van fenn újabb videója.Egyikben ő(és akik vele kutatnak) a sark leolvadást 2040-re mondja ha jól emlékszem.
    Most 2020 vagy 2040 a valószínűbb?
    Kérdés hogy feltétel a sark leolvadás a metán kiszabadulásához vagy nem feltétlen? Gondolom lehet elég neki az enyhébb időjárás is hogy újabb xGt kiszabaduljon.
    Mostanság pedig elég enyhének indul a február EU-ban.

    51.Hasznos hozzászólás röviden-tömören 😀

  93. 86-87, Sólyom Lóránt

    Ahogy itt szokás néha, felállva tapsolok. Én. Neked. És mindazoknak, akikről írsz.

    Szerintem fennmaradásunk egyetlen módja, ha az általad ennyire hitelesen leírt, mindenek dacára még mindig létező szemléletmód, gondolkodás képes „visszafertőzni” ezt a gyökerét vesztett, ezért mindenféle pótcselekvésben a jövőjét felégető, felnőtté soha nem érő sereget. És akkor nem jön a „geddon” és nem jön az atom, hanem egy értelmesebb világ, amit ti megérdemeltek. Mi most nem.

    Bár többet látnék hozzád hasonlót. Köszönöm.

  94. Ne álmodjunk ha ébren vagyunk. Fejlett’ országokban az önellátó kistérségeket a mindenkori politika sosem szerette, ugyanis ezeken a helyeken a pénz, a hatalmi funkcióját nem tölti be a kívánt mértékben.

  95. 95. Kedves Loránd
    Aki a probléma kulcsát képes volt felismerni, ezt meg is tudta közérthetően fogalmazni és a jó kérdést feltudta tenni, szakmailag alkalmas és láthatóan elég felkészült arra, hogy jó választ is tudjon adni az általa feltett kérdésre az miért itt siránkozik?
    Miért nem a feladat megoldásával foglalkozik?

    (6b: ha képesek vagyunk megalkotni egy olyan rendszert, amely közösségi megállapodás alapján szabályozott láthatósággal és teljességgel tartalmazza a közösség (emberi és környezeti) erőforrásait, lehetővé teszi a közösségi igények megfogalmazását és fontossági sorrend kialakítását, a feladatok megvalósításának megszervezését (feladatmegosztás, időbeli tervezés) – akkor ez hatékonyabb, mint az ugyanerre a feladatra létrehozott, de állandóan ellenérdekelt feleket generáló pénzrendszer.
    6c: programozó vagyok, és teljes bizonyossággal állíthatom: technikai szempontból egy ilyen rendszer kialakításának és elérhetővé tételének nincs semmi akadálya – kivéve azt, hogy az informatika szintén a monetáris irányításnak megfelelően eladásra és erőforrás-pocsékolásra rendezkedett be.
    6d: a láthatóság és a közvetlen reprezentáció az erkölcsileg helyes és hosszú távon fenntartható utak keresését motiválja, szemben a pénz-alapú gondolkodás egyénileg előnyös és rövid távú nyereséget hozó megoldásaival
    6e: kialakulóban van az az embertömeg, amely már nem hiszi azt, hogy a jelenleg követett úton van értelmes megoldás.)

  96. 98.
    Nagyon jó dolgokat írsz, én is úgy látom, hogy minden technikai feltétel adott egy atom?háború utáni redukált népesség újrakezdéséhez. Persze aztán nem ezt a rendszert kellene újraindítani, hanem valami egészen mást, és van aki, (pl. Hetesi Zsolt) most is azon fáradozik, hogy más legyen ez az új rendszer. Mivel mindenki nem lehet kutató, ezért a saját szintünkön fáradozzunk ezen. Amit kezdésnek mindenki megtehet, hogy elfelejti a médiában lévő mocskot nézni, olvasni, aztán elkezd Tibor’bá posztokat olvasni 🙂 , jól beszarik, főleg ha még elolvas pár kommentet, végigmegy az 5 fázison, és az elfogadás fázisban; hogy egy nagy klasszikust idézzek, „ezt a diófát ma még elültetem”. Ezeket kellene valahogy tömeg pszihózissal, vagy tudom is én mivel átnyomni az emberek agyán. Sajnos a CO2, metán, sarki jég, klíma, és egyéb adatok összefüggésben való értelmezése nem megy a nagy átlagnak, abból nem von le olyan következtetéseket, hogy most kell cselekedni, akkor is ha már túl késő.

  97. 100. korn
    A zárójelbe tett sorok nem tőlem származnak hanem Lóránd egy régebbi írásából (bár nálam is hasonlóakat lehet olvasni)csak provokálás céljából illesztettem be és elfelejtettem idézőjelbe tenni.

  98. 98, Melampo – fogós, ravasz kérdés 😀

    Kár, hogy a választ ugyanott olvashattad, rögtön az idézett szöveg után, amit nem mellesleg 2011-ben írtam. De ha már ismétlés, fussunk neki megint.

    Az idézett szöveg (értő, ha kérhetem) olvasásával levonható legfontosabb következtetés: egyedül nem megy. Nekem sem. Tehát a megoldás kulcsfontosságú lépése hasonlóan gondolkodó emberek közösségének keresése.

    Nem fogom felsorolni, hány ismert szaktekintély, „másként gondolkodó” cég, környezetvédő ember és szervezet, média-lakó, politikai szakértő és kényszer-politikus, stb. figyelmét próbáltam felhívni a szerintem fontos szempontokra publikus és privát megkeresésekkel. A jelek szerint átlátszó vagyok, a leírtak pedig szépen sorban valósággá váltak.

    Sok időt töltöttem a „köz” fórumain, mindenhol saját névvel és arccal. Így nyilván kicsit más, ahogy (csak kiragadott példaként a sok közül) a nagytiszteletű Tibor bá elmebetegnek nyilvánít, „tréfásan” életveszélyes fenyegetésekkel kínál meg, vagy aljasnak nevez azért, mert a senki által sem látogatott blogomat nála reklámozom (például az általad is idézett cikkre mutató linkkel). Az itt futó témák egy része akkor is fontos a számomra, ha egy végre beinduló szerintem is értelmes párbeszéd közben egy csöcs-pöcs kombóval ébreszt rá, valójában hova is kerültem. Köszönöm 🙂

    Most lett 10 éves az alapítvány, amit egyetlen céllal hoztam létre: ha sikerülne áttörést elérnem az általam kutatott területen, az elkészült rendszer ne legyen az enyém vagy bármilyen cégé, így az általam fontosnak tartott közösségi célokra mindig ingyen felhasználható legyen. Főleg pedig ne legyen belőle szabadalmi fal valamilyen cég birtokában, amellyel az üzleti érdekeit sértő fejlesztéseket blokkolhatja. Láttam már elég ilyet, és tudom, hogy elég esélytelen a nagyokkal szemben, de ennyi telik tőlem.

    Ugyanis közben meg kell élnem, és mivel egy senki vagyok, kutatások és tanulmányok írása helyett bérmunkával tartom fenn a családomat. Az arcom felvállalásának első mérhető eredménye az alábbi baráti visszajelzés: „ugye nem gondolod komolyan, hogy a most kiszórásra kerülő több milliárd K+F pályázati pénzből bármi, ami a nevedhez köthető, egy fillért is kaphat?”

    Nyilván ezek után megtisztelő, hogy kedves emberek tőlem vett (szerintem csöppet felületesen olvasott) idézetekkel magánban vagy publikusan oktatnak. Csak jelzem, ez nem sokat enyhít a végtelen intellektuális magányon. De hát „teher alatt nő a pálma”, ugyi? 😉

    Ami a megoldást illeti. Szerettem volna erőm szerint hozzájárulni civilizációnk (az én fogalmaim szerint) emberhez méltó jövőjéhez. Kénytelen vagyok meghajolni az előtt, hogy ez a faj pontosan azt a jövőt érdemli, amelynek építésén minden erejével munkálkodik. Így most már képes vagyok teljes erőmmel arra koncentrálni, amit talán meg tudok oldani programozóként.

    Sajnos nem találtam köztetek (nem leszűkítve erre a fórumra) senkit, akinek a kezébe adhattam volna. Ha tényleg jutok valamire, természetesen el fogják venni [pontosítok: örömmel fogom átadni] tőlem azok, akik például képesek különbséget tenni a „tudom” (beszélek, írok róla, véleményem van) és a valóság (ebbe születtem, ebben élek) között. Nem feltétlenül „jó” emberek. De legalább nem szamár-szivattyúval akarnak atomerőművet hűteni, vagy a vita elemi szabályainak folyamatos megsértésével „kommunikálni”. Lássuk be, ma már ez is valami.

  99. Jaj, már megint milyen morcos voltam. Tessék ugyanez, profiktól 😀

  100. 102:
    Valóban. csodálkoztam is, amikor olvastam Melampo bejegyzését. Rád mindent lehet mondani de azt nem, hogy csak a fenekeden ültél. Próbálkoztál te eleget, és igen én magam is azt mondtam, hogy feleslegesen.

  101. 87.
    Biztos van ilyen falu Erdélyben is. Nem hiszem, hogy sok, de hát annál jobb. Mert most-amit- én látok megy a „Csíkturistáskodás” meg a minden áron való érvényesülési szándék.
    Igen Erdély megfertőződött, ámbár bizonyára vannak ilyen közösségek amikről írsz, ha te is ott élsz. Nagyon irigylem, hogy nem élhetek egy ilyen helyen!
    Inkább maga az érzés lenne jó, hogy viszonylagosan tiszta emberek vesznek körül, talán én is tisztulnék ettől. És nem az, hogy ott talán túlélhetném a halálomat:-)
    A kérdésem, hogy tudatos döntésük eredménye, hogy őrzik gyökereiket és nem mentek az árral vagy egyszerűen a körülményeké, vagyis hogy nem mehettek az árral?
    Persze most már ki is akarna? Igaz „ezidáig nem lehetett és most, hogy látszik hova visz így nem érdemes” hozzáállás teljes idegösszeomlást váltana ki.

    Ha az előbbi(tehát tudatosan ragaszkodva), akkor meg kell jegyeznem, hogy a fajon belül egy fejlettebb variánssal állunk szemben. Nem kérdés, hogy kinek kell túlélnie, ha a fajt szeretnénk menteni.
    Ugyanis ez a berendezkedés amit mi képviselünk nem pöröghet a feje búbján a végtelenségig.

    Azért is fontos mert evoluciós szempontból nem lenne szerencsés, ha fizikai életük megtartása, majd megkönnyítésére tett kísérletezések közepette elvesztenék a lényegüket, ami remélhetőleg nem csak ugyanabból a félelmükből adódó együttműködési kényszerből táplálkozna.
    Ugyanis abban az esetben kár is túlélni, hacsak nem egy működő rendszerből tudnák leszűrni a megfelelő konzekvenciákat. vagyis egy visszafele tanulás történne. Főleg a várható események tükrében érthetnék meg a történéseket a jövőben.

  102. 105.
    Az, hogy az emberek ott még ma is így élnek, azt jelentős részben a körülményeknek köszönhető (gazdasági, klimatikus, politikai és egyházi behatások). Török, tatár, német, muszka dúlta őket, gyenge – de saját – földeken gazdálkodtak és hosszú téllel voltak „megáldva”. Ezzel együtt határt kellett védeni katonás rend alatt és nagyúr hiányában meg kellett szervezzék életüket. Ezek kovácsolták egybe a közösségeket. Ezek keletkeztették az életüknek keretet adó szokásjogot. És persze a vallásnak is megvolt a nem elhanyagolható szerepe ebben a fejlődésben. Ebből a több évszázados kötött életformából jött létre (nőtt ki) az az embertípus, aki önszántából és örömmel tartja az ősök hagyományát. Persze ez nem a többség, olyan 1/3-a a népségnek.

    Egyébként a „modernitás” férge ott is kikezdte a bevett rendet (közvetítő a televízió volt). Ott is megjelent a kivagyiság és az irigység, de azért rokoni és baráti szinten még magától értetődő a segítségnyújtás. Az hogy átszól a szomszéd vagy a koma, hogy kéne egy kis segítség, az egy természetes dolog. A megszólított leteszi azt, amivel foglalkozik, és megy. Kaput nem zárják, éjjel is bátran fel lehet verni a szomszédságot, ha baj van. Nagyban könnyít az életen az a tudat, hogy baj esetén, van akire támaszkodni.

    És persze érvényesülni is akarnak az ottaniak, de általában nem a másik kárára (ha igen, híre megy, és magára marad a simlis). A barátom csak traktort vett és egy bálázót, mert a többi szerszám megvan a szomszédságban – persze a bálázó nála is „szabad préda” (eszközöket mindenki úgy tesz vissza, ahogy elvette).

    Még valami. Mint itt is, korunk szelleme főleg a fiatalokat fertőzi meg. Egy részük elmegy városra vagy nyugatra cselédként „érvényesülni”, majd ezek egy része hazamegy. Ezek és a maradók követik őseik útját. Van, aki az apja kezéből kiesett kaszát veszi fel, van aki a nagyszülők nyomába lép, mert városon született, de hívja a föld. Nem állítom, hogy ha fennmarad ez a társadalmi rend, akkor ezek az emberek nem vesznek ki, de ha belátható időn belül lesz egy geddon (kivéve felmelegedés, sugárzás) akkor ott meg van az a tudáskincs, amiből egy közösséget működtetni lehet.

    Hogy pontos legyek, én sem ott élek, vagy 20 éve Magyarország az első hazám (azért is vagyok ilyen szomorú, hogy a vidék itt így leromlott). Amit tudok életem első felének 22 évében és a rendszeres hazalátogatás alatt szedtem össze.

  103. 102. Kedves Loránd
    Valamikor a kulacs projektről olvasás folyamán találkoztam az írásaiddal és a pénzrendszer elemzése kapcsán kezdtem el-nagy hézagokkal-követni a tevékenységedet.
    Minden bántó szándék nélkül mondtam az előzőeket, de ha valaki ilyen felkészültséggel sokadszor is nekimegy fejjel a falnak és csak egyre nagyobb lesz a púp a fején akkor én azt várom, hogy esetleg eszébe jut megkerülni. Vagy nyílást keresni rajta.
    Vagy valami olyan megoldást amilyen normális embernek eszébe sem jutna.
    Nem csodákat várnék el tőled és társaidtól illetve a hozzád hasonlóktól, de például kriptovaluták megalkotói, az UBER, a szívességi cseréken alapuló portálok vagy a helyi pénzek kibocsátói, illetve ami azonos vagy hasonló a kaláka rendszerek szervezői vagy egyéb közösségi rendszerek létrehozói mind ütöttek egy rést a falon.
    Némelyikük nem is kicsit.
    Neked nem hiszem, hogy magyarázni kellene, hogy a pénz egy információ ami azt rögzíti, hogy ki tartozik kinek és aki ezt az információt manipulálni képes az határozza meg a te hitelképességed, illetve a javaid értékét.
    Ez korlátlan hatalmat biztosít a világ minden élőlénye felett.
    Amennyiben az adósok és a hitelezők bármikor egzakt információkhoz tudnának jutni ezen értékekről ez a hatalom megszűnik. Lásd bitcoin féle próbálkozások.
    Egyszerű rendszerszervezői és programozói probléma.
    „programozó vagyok, és teljes bizonyossággal állíthatom: technikai szempontból egy ilyen rendszer kialakításának és elérhetővé tételének nincs semmi akadálya ”
    Lehet, hogy ezen oldal kommentelőinek lesz igaza és mind meghalunk(persze, hogy mind meghalunk csak nem egyszerre) de előtte döntsük ki azt a falat.
    Ritkán jövök ide kommentelni és piszkálódni de amennyiben ez érdekes privát is elérhető vagyok mert nem biztos, hogy mindenki kíváncsi ránk.

  104. 1o5
    Rengeteg ilyen falu van Romániában, (nem a forgalmas főútvonalak mentén és városok környékén ,hanem beleveszve az irdatlan mezőségekbe , hegységekbe ,a Duna Delta zegzugaiba,akik ismerik és alkalmazzák a hagyományos gazdálkodást napjainkban.Székelyföld szellemisége és kultúrája többnyire a magyarországiaknak tűnik végső megoldásnak ha minden kötél szakad ,de ha valaki a román hagyományokkal szimpatizál az sem fog rosszul járni ,mert legalább annyira ,de sokkal többen és több helyen őrzik azt.
    Ez kényszerből történik és maradt fenn,ahol fennmaradt,mert muszáj volt fennmaradnia.
    Csak a folklórra és a nemzettudatra igaz a felkentség ,és átörökítés generációról generációra ,minden más csak a puszta túlélést szolgálja,a parasztgazdálkodásban nincs semmi prózai,ahogy sokan képzelik.

  105. 107 Melampo: szerintem ezekre a kérdésekre is válaszoltam.

    A pénz fogalma és az emberi civilizáció túlélése között kizáró vagy kapcsolat van, (sarkítva) az „új pénzek” csak kölni a sz@ron. Ahogy az UBER és a taxi mögött is ugyanaz az ok: az utazás szükséglet – a jármű birtoklás nem. Hadd ne kelljen már újra elmondani mindezt csak azért, mert nem akarod vesztegetni a saját idődet alaposabb olvasással, gondolkodással.

    „Újra meg újra nekimegy”… ezt más néven tanulásnak, meg kutatásnak hívják, ami közben keletkezik, az kívül púp – belül viszont tudás. Még ha a moziban meg az IT legendákban („garázscégek”) mindez egy telivér csodával megoldható.

    Az eredmény nem biztos, hogy „megkerülés”, hanem esetleg „megoldás”. Tegnap például újra az volt a téma, hogy a konfiguratív kernel objektumaihoz pontosan hogyan lehet a legkésőbb kapcsolni a lefordított üzleti logikát. Ez egy a legalább harminc kritikus problémából, amit meg kell oldani ahhoz a bizonyos „pénzt kiváltó” rendszerhez. Nettó 100 órám van kb csak ebben az egyetlen kérdésben, legalább öt működő teljes rendszert építettem már az eddigi, ma már nem elég jó megoldásaimra. Ha mégis sikerülne, akkor 97% eséllyel intelligens fegyverrendszereket meg távfelügyeletet fognak csinálni vele, nem új civilizációt. Tudsz segíteni? Nem hinném.

    Szóval eredeti kérdésedre válaszolva: igen, dolgozom. Nem, nincs időm csacsogni róla. Bocs…
    Publikus fórumon pedig azért szoktam „siránkozni”, mert akár belefuthatok valakibe, aki ébren van, továbbá képes és hajlandó segíteni. Tíz év sikertelenség nekem kevés ahhoz, hogy feladjam… 😀

  106. 107:
    Csak azért mert nem szólok bele, én – például – kíváncsi vagyok 😉

  107. 109. Kedves Loránd
    Valószínűleg félreértettél. Az általam példaként felsorolt kísérletek, próbálkozások majdnem mind el is buktak, de volt közöttük néhány amelyiket erőszakkal kellet leállítani (wörgli pénz, német szénjegy) és van amelyik ma is működik, mint a magyar utalványok vagy a kaláka rendszerek.
    Persze én is tudom, hogy ezzel csak befestjük és bekölnizzük a kakit, hogy ne lehessen érezni milyen büdös és ne lehessen látni, hogy barna.
    A lényege mindegyiknek ugyanaz. Megalkotóik képesek voltak felismerni, hogy elefántcsonttornyuk magasságából a világ nem olyannak látszik mint amilyennek a sárban hasalva tűnik.
    A gyakorlati kipróbálás nélkül a legbriliánsabb ötlet sem ér szart sem.
    Én a kulacs projekt olvasása közben sikítórohamot kaptam mert elképesztő volt számomra az a világ működésével szembeni totális értetlenség ami minden sorából sütött.
    Pedig az ötlet zseniális a kidolgozás tökéletes és iszonyú mennyiségű munka van benne. Csak szart sem ér.
    Mindössze azt szerettem volna mondani az előző hozzászólásaimmal, hogy a gyakorlatban ki nem próbálva a legbriliánsabb ötlet sem ér semmit. Minden apró részletet érdemes embrionális állapotában tesztelni mielőtt beleölünk eszement sok munkát.
    A legfontosabb kritérium az, hogy a tömeg megérti-e, tudja-e, hajlandó-e használni, vagy ha egyik sem megy, be lehet-e csapni vele?
    A legprimitívebb ötletek mint a lufi fújás működnek évezredek óta. Fújtak lufi ónöntecsből, ezüstből, aranyból, papírból, mos pedig éppen mágneses jelből.
    A meg nem értett zseni élete lírai szépségű lehet egy filmen, de a valóságban inkább rögös szokott lenni.
    Tehát a legfontosabb mondanivalóm amit soha nem szabadna figyelmen kívül hagynod az, hogy az összes többi ember kivétel nélkül nem a te fejeddel gondolkodik hanem a sajátjával.

  108. 111:
    „az összes többi ember kivétel nélkül nem a te fejeddel gondolkodik hanem a sajátjával.” Pontosan ez az, amire kedves Loránd figyelmét évekkel ezelőtt fel akartam hívni.

  109. Oké, erre mégis válaszolok, annyira benne van minden. Persze értelme valószínűleg nincs, de legalább jegyzőkönyvbe kerül… 🙂

    107: „Vagy valami olyan megoldást amilyen normális embernek eszébe sem jutna.”

    111: „Én a kulacs projekt olvasása közben sikítórohamot kaptam mert elképesztő volt számomra az a világ működésével szembeni totális értetlenség ami minden sorából sütött. Pedig az ötlet zseniális a kidolgozás tökéletes és iszonyú mennyiségű munka van benne. Csak szart sem ér.”

    Szóval, ott van előtted valami olyasmi, amit „kértél”, de mivel idegen számodra, ezért szart sem ér. Egyébként ha megnyugtat: összesen négy órám van a Kulacs projekt leírásában – és addig a napig kb tizenöt év (benne nem csak köldöknézés, hanem sok olvasás, szakértőkkel való beszélgetés) abban, hogy így lássam a világot.

    Így kerülünk át a kicsit elvontabb problémához.

    Ha jól értem, az a baj velem, hogy „máshogy” gondolkodom, mint a „többiek”. Ez a használt képekből (elefántcsont torony vs sárban hasalás) inkább „jobb”, vagy „túl sok”, nem kevesebb. Na most, ezután te (vagy Tibor bá) a következőket állítod rólam: félreértelek, értetlen vagyok, figyelmen kívül hagyok valamit. Vagyis, te jobban érted a világot nálam is…
    Szóval van a „közgondolkodás” = sárban hasalás; van az enyém = elefántcsont torony; és van a tiéd, valahol mindezek fölött, ahonnan jogosan fogalmazol meg véleményt, adsz javaslatokat nekem. Fel sem tételezed, hogy az említett dolgokat esetleg ismerem, esetleg jobban, esetleg elemzés eredménye a tévesnek minősített hozzáállásom (akkor kérdeznél, nem állítanál vagy javasolnál).
    Mert az már tényleg túl sok lenne, hogy utánanézz és elolvasd… 🙂

    Nem tudom, feltűnik-e a belső ellentmondás a saját hozzáállásodban, de sajnos nem valószínű. Tibor bá önreflexióra való képtelenségét már nem is akarom tesztelni (102/104-ben egyébként megtörtént).

    Mindezzel a következőre szeretnék kilyukadni.

    „Tehát a legfontosabb mondanivalóm amit soha nem szabadna figyelmen kívül hagynod az, hogy az összes többi ember kivétel nélkül nem a te fejeddel gondolkodik hanem a sajátjával.”

    Válaszom két részre bontható.
    1: Amit „az összes többi ember” művel a fejével, azt nem „máshogy” gondolkodásnak nevezem. Ez nem gondolkodás. Ez nem sértegetés meg lenézés, annál sokkal rosszabb: ténymegállapítás. A gondolkodásnak vannak szabályai, elengedhetetlen egy belső koherencia, nem épülhet ilyen mértékű ellentmondásokra, feltételezésekre. Ezek a szabályok ismertek, leírtak, erre épül a tudományunk, a technológia és a modern társadalom.
    (A közvélekedés meg a szavazósdi ezen a szinten érdektelen, mellesleg az oly sokszor emlegetett ókori görögök szerint csak egy a számos alapvető érvelési hiba közül.)

    2: Azt valóban figyelmen kívül hagytam, hogy „az összes többi ember” ilyen mértékben igyekszik elzárkózni a valódi, igényes, önreflexív, konstruktív gondolkodástól. Ebből kiindulni valóban nagyképűség lett volna a részemről. Tíz év szerencsétlenkedés után viszont azt hiszem, ideje belenyugodnom, és átadnom a terepet a csacsogóknak. Tehetetlen vagyok.

    A képlet egyszerű (még egyszerűbb, mint a pénzes levezetésem):

    1: a „köz” nem fogja fel, hogy a gondolkodás nem természetes, hanem szigorú szabályokra épülő, több évtizedes gyakorlást követelő tevékenység (az erre épülő vita pedig nem egymás cseszegetése, hanem együttműködés, amelyben nincs olyan, hogy „győztes”, vagy „igaza van”);
    2: a „köz” úgy véli, értheti a világot, véleménye lehet róla, amely meghatározhatja az emberi civilizáció tevékenységét és céljait;
    3: a „köz” általa érthető dolgokat kiabáló, saját színvonalának megfelelő vezetőket választ (mert pillanatnyi lelkiállapota szerint hülyének nézi vagy utálja azokat, akik számára érthetetlen dolgokat mondanak vagy tesznek);
    4: a „köz” aztán csodálkozva nézi, ahogy a civilizáció összeroskad körülötte. De nem baj, mindig van egy-két tartalék légvár, bespájzolt gyógyszer meg ilyenek, aztán majd csak lesz valahogy.

    5: hacsak nem jön valaki, aki nyugodt lélekkel átveri valami mesével, ahogy a szamarat az orra elé lógatott répával veszik rá arra, hogy vonszolja a kocsit. A szamár erre való, a kérdés, hogy mit akar, milyen minőségű a kocsis? Ezért tragikus a 3. pont. Ezt a japánok persze szebben mondják: Rinzai sogun – szoto dogen. Megint másként ez az indiai kasztrendszer: súdra, vaisja, ksatrija, bráhmana.

    De ezt nem kell értenie senkinek ahhoz, hogy politikai véleménye legyen és azt ordibálja. Végülis, a modern kommunikáció szerve a tüdő, nem az agy… 😀

  110. 109-113.
    „mert akár belefuthatok valakibe, aki ébren van, továbbá képes és hajlandó segíteni.”

    Hat nem irigyellek Lorand!Mert ez a harmas kombo Kung mester sorsara emlekeztett.
    De tegyunk felre mindent,mert tudom, hogy gondolkodasodban ott a megujulas minden pillanatban.
    Mit tehetne itt egy ember aki most olvas es ert teged, legalabb a feluleten nem a sirankozast latja? Mit tehet egyetlen ember?
    Hogyan tud hozzajarulni a munkadhoz?

    Mi kell legyen neki? Penze,tudasa? Szandeka? Hatalma?Egyaltalan hogy kell elkepzelni? Tudom, hogy a hajnalvilagban leirtad, de egy rovid osszefoglalas talan nem artana.
    Most nem magamra gondolok, mert nyilvanvalo, hogy nekem nem erossegem egynemely dolog ezek kozul, de lehetnek emberek akik bovebben rendelkeznek ezen dolgokkal.

    Velemenyem szerint Lorand szenzacios dolgot talalt ki, de reszben a befogado kozeg ertetlensege, reszben a „kudarcok” miatti elkanyarodas miatt ez kisse nehezen jon at.

    A kudarcok szamara tapasztalatok, melyeket beepit szamomra erthetetlen vagy lassan kovetheto gondolkodasi rendszerebe.
    De nem IDEALISTA ALMODOZO hulyegyegyerek, erre az eletem tennem.
    A helyzet, hogy az ember lefele kompatibilis,felfele ez mar nehezebb.
    De ha nem magunkkal es „faszmericskelessel” vagyunk mindekozben elfoglalva talan valami at is jonne. Ugyanis nem szamit ki mondja, csak hogy mit mond.

    Ne higgyunk azon gondolatoknak, hogy ez mar lefutott, vagy tudom mit akar mondani. Amit melampo mondott, lenyegileg: nem lathatunk bele mas fejebe. Probaljatok megismerni!
    Biztosak lehettek benne, ha valojaban akarjatok, nem lenne ez az ertelmetlen labda nelkuli(ertelmi lenyeg)ping-pong.

    Van alazat Lorandba, kerdes bennunk is van-e es valoban tenni akarunk valamit gyermekeinkert, ha magunkat le is szarjuk?

  111. 113
    Eddig minden valaha létezett civilizáció összeroskadt.
    Ha az eszmefuttatásodnak bármiféle realitása lenne a Sumér civilizáció még ma is állna.
    De az is lehet,hogy te többre tartod magad Jézusnál, nála is többet bírsz letenni az asztalra 🙂 🙂 🙂

  112. „A meg nem értett zseni élete lírai szépségű lehet egy filmen, de a valóságban inkább rögös szokott lenni.”

    …a valóságban inkább röhejes, unalmas, bosszantó, sajnálatos, néha kínos… szokott lenni.

    Van már vagy harminc éve, amikor azt gondoltam, hogy mindenki hülye, csak én vagyok helikopter…és közben nem vettem észre, hogy a sok nem gondolkodó körülöttem röhög rajtam…

    Tételezzük fel, hogy Albert Einstein óta a fizika társadalmi funkciója az ember álmainak féken tartása (gondolok itt mindenekelőtt az űrutazás lehetőségeire).

    Mondjuk, hogy ez így igaz, és a meg nem értett zseni minden kétséget kizáróan tudja, hogy az. Mire menne ezzel a tudással?

    Mit tudna vele kezdeni?

    Valószínűleg semmit.

    Tehát a tudás értéke attól az embertől függ, aki rendelkezik vele, és önmagában nincs értéke.

    Ha az igazság tudása mindössze arra jó, hogy emberek gondolkodásának és beszélgetésének témája legyen, akkor nem igazán ér többet a semminél.

    Ha az igazsággal nem lehet kezdeni semmit a gondolkodáson és a beszélgetésen túl, akkor mire jó?

    Akkor mennyit ér?

    Nyilvánvalóan vannak olyan léptékű igazságok, amiknek egy adott ember egy adott szellemi szinten, vagy a lehetőségek egy adott szintjén nem látja semmilyen hasznát…

    …és bizony a gazdasági összeomlásra életszerűbben kell felkészülni.

  113. 115.
    Ezért szükségszerű elfogadni és hinni az emberfeletti, isteni igazságban mindenki számára.

  114. 113:
    Azt kellene észrevenned, hogy vagy mész az árral, vagy felkészülsz a mártíromságra. Harmadik opció nincs.

  115. 114: „Velemenyem szerint Lorand szenzacios dolgot talalt ki”

    Hujjé, végre! Írd már le nekem közérthetően (én ‘a nem gondolkodók’ fajtájába tartozom), hogy mit is?
    Mert amiket Lóránd írt, abból nem jöttem rá… Azon kívül, hogy valami világmegváltó-korszakalkotó valamit. Help me, please. 🙂

  116. 120:
    Egyszer Arany János írt egy 6 oldalas levelet Petőfinek. Az utolsó bekezdés így szólt: „Ne haragudj Sándorom, de nem volt időm rövidebben írni.”
    Tibor bá’: Aki 3 mondatban nem tudja veled közölni mit akar, az más disznóságokra is képes. 😀

  117. 121.
    Latod a sok kerdest? Magam is segitsegre szorulok! En is azt szeretnem, hogy megtudjunk valami konkretumot. En teljesen felretettem magam es szeretnem megerteni, de tenyleg. A kognitiv disszonancia ideje lejart.
    En oszinten irtam es nem kukacoskodas a celom, sem a gunyolodas. Sok irasat olvastam es sok kiemelkedo van benne, a tobbihez-gondolom- keves a tudasom. Igy kivancsi vagyok. ha nem roviden osszefoglalhato,akkor azt szeretnem megtudni, hogyan juthatok kozelebb a megismereshez. Ha en keves vagyok ehhez akkor mas, nalam fejlettebb szemely, aki pont ideteved.

    Te egyebkent biologus vagy kedves Observer? nehany irasodbol arra kovetkeztetek, de konnyen lehet tevedek.

    115.
    Sajnos Jezus is belebukott. Bar elore tudta megse tehetett mast, hisz ertunk tette. Magat csak ugy valhatja meg az egyes szemely
    ha egyetlen egy sincs melyhomalyban. Sajat elete azert nem kis aldozat, es ezzel itt a minta- elvaras nelkul, csak mint lehetoseg. Fantasztikus.
    Egyebkent o hogyan tudott letezni? Alig ertettek, megse hisztizett, tudasa hatalmas, megis turelemmel volt irantunk. En erre szoktam gondolni, pedig tudasom hangyafasznyi,minek is ugralnek? hogyan is itelkezhetnek? Tudassal meg jon a megertes, akkor meg azert nem kell.

  118. 122: „Te egyebkent biologus vagy” Nem, hanem „trágyajogász”. 🙂

  119. 121: Tibor bá’

    …a blog olvasásával a két évvel korábbi önmagamhoz képest sokkal bölcsebb lettem, de az „Aki 3 mondatban nem tudja veled közölni mit akar, az más disznóságokra is képes.” igen sommás kijelentést olvasva, úgy érzem, megvilágosodtam…:)

  120. Nocsak!

    Aki 3 mondatban nem tudja veled közölni mit akar, az más disznóságokra is képes.

    Ó, ezzel semmi gond nincs, minden szépségkirálynő meg tudja tenni: „Világbékét!” 😀
    A gond az, hogy én nem vagyok szőke bombázó, tehát a hogyan kérdése is felmerül. Egyébként szerintem Orbán Viktor „mit szeretnél” válasza is tökéletes, amíg nem derül ki, mit ért rajta és hogyan csinálja… Na itt vérzik el a 3 mondatos elmélet.
    Rendszertervezőként meg állandó a harcom a három mondatos vezetői óhajokkal, amiből a végén soha nem lesz működő rendszer, mert minden szón minden szereplő mást ért – és persze unja a megbeszéléseket meg a terveket elolvasni akkor is, ha mindent megcsinálok helyette. De legalább fizet érte 😉

    Opciók…

    Nos, én kapásból hatot tudtam felsorolni, ebből kettő és fél egész jó, arra játszom jelenleg. Főleg, mert ehhez nem kell semmi, csak a saját időm. Csak azért álltam le csacsogni, mert a 86-87-re mindenképpen reagálni szerettem volna, a többi meg jött már megint (a hajnali fél-meditatív állapotom nem tudatosan irányítható, a 98 megkavarta).

    Jézus

    Érdekes, én ezt vajon hol olvastam?

    „Halálra adja majd a testvér a testvért, az apa a gyermekét, a gyermekek meg szüleik ellen támadnak és vesztüket okozzák. Mindenki szemében gyűlöletesek lesztek nevemért.” … „Ne gondoljátok, hogy békét jöttem hozni a földre. Nem békét jöttem hozni, hanem kardot. Azért jöttem, hogy szembeállítsam az embert apjával, a leányt anyjával, a menyet anyósával. Az embernek a tulajdon családja lesz az ellensége. Aki apját vagy anyját jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám, aki fiát vagy lányát jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám. Aki nem veszi vállára a keresztjét, s nem követ, nem méltó hozzám. Aki meg akarja találni életét, elveszíti; aki azonban elveszíti értem életét, az megtalálja.”

    Elég masszív fazon lehetett, ugyan hol vagyok én ettől?
    Vagy viccelt volna? Vagy viccet csinálnak belőle azok, akik valami tündérmesét rajzolnak köré? 😀

    Ez meg itt az én tündérmesém (ma már semmilyen felelősséget nem vállalok érte)
    http://hajnalvilag.blogspot.hu/2013/09/pandora-szelenceje.html

  121. 125
    Játszod az érthetetlent.Eddig minden civilizáció összeomlott a történelem során az emberi lény alaptermészete miatt, az ipari civilizációnk sem lesz kivétel ,csak abban ,hogy ezerszer gyorsabban fog lezajlani az előzőekhez képes és kegyetlenül síralmas lehetőségeket fog hagyni maga után bármiféle újrakezdéshez .A vonat már elment,Kedves Loránd.

  122. 113.Kedves Loránd

    Örülök, hogy nagy nehezen végre sikerült elrugdosnom legalább a felismerés stációjáig.

    „Szóval, ott van előtted valami olyasmi, amit “kértél”, de mivel idegen számodra, ezért szart sem ér.2
    Nem. Nem velem kell megértetned a probléma megoldásának egyetlen helyes módját hanem mindenki mással.

    „Vagyis, te jobban érted a világot nálam is…”
    Nem. Skizoid vagyok és mindkét oldalt képes vagyok látni paralel. Ez nem alsóbb vagy felsőbbrendűség, ez átok vagy áldás. Nézőpont kérdése. De ugyanannyit kínlódtam a meg nem értéssel mint te.

    „Amit “az összes többi ember” művel a fejével, azt nem “máshogy” gondolkodásnak nevezem.”
    Én sem neveztem annak. Simán gondolkodásnak neveztem. Mindenki olyan fejjel gondolkodik amilyen van neki. És olyan szinten amilyen szinten ezzel a fejel lehetséges. Ennek a tevékenységnek minden szintjét gondolkodásnak hívjuk de adhatunk neki más nevet ha ez téged zavar.

    „Azt valóban figyelmen kívül hagytam, hogy “az összes többi ember” ilyen mértékben igyekszik elzárkózni a valódi, igényes, önreflexív, konstruktív gondolkodástól.”
    Azaz figyelmen kívül hagytad a körülötted létező valóságot.

    „1: a “köz” nem fogja fel, hogy a gondolkodás nem természetes, hanem szigorú szabályokra épülő, több évtizedes gyakorlást követelő tevékenység (az erre épülő vita pedig nem egymás cseszegetése, hanem együttműködés, amelyben nincs olyan, hogy “győztes”, vagy “igaza van”)
    Nem bizony, mert veled ellentétben megértette, hogy a tömegek általa kívánt irányba történő terelgetése az ő módszereivel lehetséges a tiéddel pedig nyilvánvalóan nem.

    „2: a “köz” úgy véli, értheti a világot, véleménye lehet róla, amely meghatározhatja az emberi civilizáció tevékenységét és céljait;
    Bizony, a köz úgy véli, hogy értheti a világot, véleménye lehet róla és ezzel biztosítja, hogy az irányítói meghatározhatják az emberi civilizáció tevékenységét és céljait.

    „3: a “köz” általa érthető dolgokat kiabáló, saját színvonalának megfelelő vezetőket választ (mert pillanatnyi lelkiállapota szerint hülyének nézi vagy utálja azokat, akik számára érthetetlen dolgokat mondanak vagy tesznek).
    Ez a jelenség sem különösebben bonyolult. Ha valaki a pekingi telefonkönyvet olvassa fel szuahéli nyelven azzal nem fog meggyőzni arról, hogy milyen jó lesz az neked ha őt választod.

    „4: a “köz” aztán csodálkozva nézi, ahogy a civilizáció összeroskad körülötte. De nem baj, mindig van egy-két tartalék légvár…”
    Abból valóban nagyon jók vagyunk. Légvárépítésből, lufifújásból a tömeg utolérhetetlen.

    „5: hacsak nem jön valaki, aki nyugodt lélekkel átveri valami mesével, ahogy a szamarat az orra elé lógatott répával veszik rá arra, hogy vonszolja a kocsit. A szamár erre való, a kérdés, hogy mit akar, milyen minőségű a kocsis? Ezért tragikus a 3. pont. Ezt a japánok persze szebben mondják: Rinzai sogun – szoto dogen. Megint másként ez az indiai kasztrendszer: súdra, vaisja, ksatrija, bráhmana.”

    Az ötös volt a legfontosabb pont. Azt szerettem volna eredetileg is elérni, hogy ezeket magadban megfogalmazd és leírd.

    Tehát ha valamit el akarsz érni:
    1. Tedd érdekelté.
    A számára érthető módon, a saját szintjén értesd meg vele, hogy ez a valami mért előnyös számára. Lehetőleg ismételgetve, hogy rögzüljön és kihangsúlyozva mennyivel jobb lesz ez neki mint másoknak.
    2. Emocionális eszközökkel tereld az általad kívánt irányba.
    Nem is kell, hogy értse, nem is akarja majd megérteni, de menni fog mint a birka.
    3. Kényszerítsd.
    Ha megvannak hozzá az eszközeid megteheted ezt is csak a többihez képest viszonylag több költséggel jár.
    4. Csapd be, vezesd félre.
    Természetesen az adott szituációhoz adaptálva kombinálhatod az előzőekkel is és ezzel eredményesebb vagy költséghatékonyabb lehetsz.

    Ide szerettem volna eljutni, illetve ide szerettelek volna eljuttatni.
    Köszönöm, hogy meghallgattál.

  123. 127: nézhetem akárhogy – ez gyönyörű lépés. Nyertél 🙂

    Köszönöm a játékot.

  124. 128. Kedves Loránd
    Örülök, hogy tetszett. Szívesen máskor is. Nem feltétlenül kell gondolkodás nélkül lelőni azt aki eltorzult arccal ordítva rohan felénk. Lehet, hogy csak a szakadékba vezető végzetes lépést tesszük meg éppen és erre próbál messziről figyelmeztetni.

  125. 120.Observer

    „Hujjé, végre! Írd már le nekem közérthetően (én ‘a nem gondolkodók’ fajtájába tartozom), hogy mit is?”
    Csak el kell olvasni amit itt is írt. És megpróbálni megérteni. Anélkül nem fog menni.

    „A pénz fogalma és az emberi civilizáció túlélése között kizáró vagy kapcsolat van”…

    Vagy képesek vagyunk kialakítani leegyszerűsítve egy használható „pénzrendszert”, (ennél persze egy kicsit többet, globális információs rendszert)vagy végünk.

  126. Lehet, hogy csak én értem félre, de azért pontosítanék.

    Azt mondtam, hogy ma: egy globális és egyidejű informatikai hálózat korában már nincs olyan, hogy „használható pénzrendszer”, a kettő együtt pusztító kombináció. Vagy képesek vagyunk újra a valós értékek meglátására és egy ezt kezelő rendszer kialakítására, minden közbülső, egyénileg birtokolható és felhalmozható bigyó nélkül (mindegy, hogy forintnak, bitcoin-nak vagy talentumnak nevezzük) – vagy végünk.

    Lásd pl: http://hajnalvilag.blogspot.hu/2012/01/szabad-valasztas-atka.html

  127. 131.Kedves Loránd
    Ezért van ott sz idézőjel és a zárójeles megjegyzés.
    Egy nyílt, tisztán információ alapú forrásértékelő rendszert ne akarj mindenkivel első olvasatra megértetni.
    Amúgy meg a hagyományos is elég jól elműködött néhány tízezer évet.

  128. 131: Loránd, ne haragudj, nem tudom elképzelni, hogyan képzelsz el egy pénz nélküli civilizációt. Még ha teljhatalmat is kapnál a bevezetésére a rendszerednek: hogy lehet egy falunál nagyobb közösséget pénz nélkül működtetni?
    Mi közvetíti az értékek, termékek, szolgáltatások cseréjét? Mi a jutalma a munkának, mi biztosítja a megélhetést, ha nem a pénz?

    Amennyire én tudom, az összes, ősközösségnél fejlettebb civilizációban létezett eddig pénz.

    Gondolom, erről is van valahol egy összefoglalód. Ez az aranyos kis szösszeneted az almák szabad választásáról a szívemhez szólt, de nem derül ki belőle, hogy hogy lehetne társadalmat szervezni pénz nélkül. Gondolom, nem is fér el az eszmefuttatás egy A4-es oldalon, pedig az lenne a jó, ha nem kellene egy hétig olvasni.

    Egyébként abból a cikkből amit az erőműről küldtél, az derül ki, hogy azok a szivattyúk a standard működés közbeni vízellátásra szolgálnak. Leállás után néhány hónappal (amikorra végképp elfogy a dízel), a termelt hő sok nagyságrenddel kisebb, nem feltétlenül kell ekkora monstrum a hűtővíznek, még ha a szamár csak „ad absurdum” merült is fel, mint egy hangulati elem.

  129. 132: Érveidet elfogadtam, nem akarom már megértetni, sőt, igazából semmit sem akarok.
    Viszont a kritizált „finomításod” a „middle ground”, az „elműködött…” pedig az „anekdotikus” érvelési hiba (és állítólag érted a bizonyításomat, amely szerint akkor sem, most meg végképp nem jó, akkor meg miért?)
    Neked szabad ilyet csinálni, de nekem nem, tehát ha rám hivatkozol miközben elköveted, akkor szólok. Vagy lehet, hogy ezt se kéne 🙂
    (lásd: https://yourlogicalfallacyis.com )

    133: ott a 125 végén (a megelőző mondattal együtt értelmezendő).

  130. 134: Köszönöm, szép kis tündérmese. Rokonszenvesebb, mint az 1984, a Szép Új Világ, a Kommunista Párt Kiáltványa vagy a Mein Kampf. Ugyan nem tudok olyan utópiáról, aminek a megvalósulása ne lett volna sokkal rosszabb annál, mint amit felváltott, de hátha ezúttal másképp lesz.

    Szóval szép kis vízió, de hogy hogyan működne pénz nélkül egy társadalom, azt nem találtam a Pandora Szelencéjében.

  131. 135: Vajon felfogod, hogy pl minden cég így működik?

    A dolgozók persze fizetést kapnak – de nem egymásnak fizetnek vele azért, hogy elvégzik a munkájukat (sőt, általában nem is illik a fizetésről beszélni)! Amikor bemennek a munkahelyre, megszűnik a pénz: csak szakértelem, szerepkörök, feladatok, határidők, főnökök vannak – ezért működik egy cég. Lejár a munkaidő, kimennek a kapun, és megjelenik a pénz – ezért nem működik egy társadalom.

    A globális, egyidejű informatikai rendszerek a teljes bolygót alkalmassá teszik az egyetlen, koherens organizmusként való működésre. Sajnos ettől még az egyének nem válnak automatikusan képessé ugyanerre. A végeredmény elég egyértelmű.

    2×3 mondat. A „hogyan”-t viszont ne kérdezd, ahhoz nagyon-nagyon sokat kellene olvasni, meg gondolkodni. Aztán a végén rájönni, hogy reménytelen. Na jó, ez is megvolt már pár éve, csak mindig elfelejtem… 😉

    http://hajnalvilag.blogspot.hu/2012/01/megvilagosodas.html

  132. 136: Nagyon kevesen dolgoznának a munkahelyükön, ha nem kapnának érte pénzt. Tegyük fel, hogy a szükségleteimet, lakhatásomat, étkezésemet kielégítenék: akkor sem valószínű, hogy munkahelyen dolgoznék, ha nem adnának olyan pénzt, amit szabadon elkölthetek a saját céljaimra.

    Illetve ha olyan a rendszer, hogy nincs más lehetőségem, mint elvégezni a kijelölt feladatomat, amiért cserébe megkapom, ami jár és amire szükségem van (pénz nélkül), akkor
    1. Ez miben különbözik egy globális rabszolgatartástól?
    2. Mi adja a motivációt, hogy jobban végezzem a munkám, többet csináljak, keressem, hogy miben vagyok tehetségesebb, hogy kiemelkedőt nyújtsak?

  133. 137: akkor ezek szerint te csak a munkahely szót ismered, és nem tudod, mire használják mások a „hivatás” fogalmát. Sajnálom, ezen nem segíthetek. Ajánlott olvasmány továbbá: Daniel Pink: Motiváció 3.0

  134. 138: Szerinted az emberek hány százalékának van hivatása, és ezen belül mennyi engedheti meg magának, hogy abból él? A Te elképzelt szép világodban mi oldaná fel azt az ellentmondást, hogy az elvégzendő feladatok 90%-ára gyakorlatilag senki nem érez hivatást?

  135. 139:
    Az emberi együttélés az évezredek folyamán állandóan csiszolódott. Erre mondta Churchill, hogy szar ez a kapitalizmus csak még nem találták ki ennél jobbat. Jézusok mindig születtek és némileg mindig hatottak a tömegekre, de végül is az maradt meg, ami a legélhetőbb volt a legtöbb ember számára. A legutolsó kísérlet a létező szocializmus a végére egészen élhetővé vált. Felváltotta egy rabló kapitalizmus, ami nagyon sok ember számára elviselhetetlen. Majd ebből is kimászunk valahogy, de nem ötletelések útján, mert a hatalommal egyszerűen nem kompatibilis.
    — A pénzzel sok baj van, de nélkülözhetetlen. A megfogalmazás szerint „általános csereeszköz”. PONTOSAN. Akkor tökéletes, ha magának a pénznek van értéke. Ezért jó az ezüst és arany pénz, csak ezek a használattól elkopnak. A lehető legjobb volt a dollár, ami nem kopott el, de amit a törvények szerint „kérésre ezüstre-aranyra átváltottak”. A baj akkor kezdődött, amikor ezt felváltotta a fiat money, és persze nem ok nélkül. A 300 millió amerikai az egész világ kárára akart jól élni, felhasználni azokat a javakat, amiket mások teremtettek elő. A megoldás nem megszüntetni a pénzt, hanem fedezetet tenni mögéje.

  136. 139

    Nem hinném ,hogy lenne olyan bányász a Földön,aki elhivatottságból lapátolna a naftát a föld mélyén ,míg más -szintén elhivatottságból csak filozofálna naphosszakat luxuskörnyezetben 🙂 A lista nagyon hosszú,Loránd elhivatottsága a virtuális térben kezdődik és ott is ér véget.:)

  137. Dalai láma kettő mondattal megoldja az emberiség problémáját.
    „Minden nyolcéves gyereket meg kellene tanítani meditálni. A gonoszság egyetlen generáció alatt eltűnne a földről.”

    Utópisztikus gondolatokkal teli a padlás.
    Sajátból néhány. Mindenki maga határozná meg a rá érvényes büntetőtörvényt.
    Kihátrálás intézményesített rendszere. A szavazatommal vagy adómmal kihátrálhatnék a döntéshozó vagy a döntés tárgya mögül. Az olimpia megrendezése mögül azonnal kivonnám az adómat.
    Hogy végre felnőtt emberek vegyenek körül, a felnőttek világába lépésre a szülőknek, a gyerek környezetének kellene javaslatot tennie.
    Születésünkkor nem pénz tőkét kapnánk, hanem a következő etapban felhasználható energiát. Ha gazdag lesz valaki és sokat akar fogyasztani, akkor vehetne a szegényektől. A nincstelen megélhetését a gazdag finanszírozná.
    A jelenlegi internetes keresőmotorok konkurenciájaként megjelenhetne a barkóba alapú kereső. Ez akkor lesz fontos, ha a gondolatunkkal szeretnénk irányítani a keresést.

    Szorosan a témához is hozzá szóljak, a kutyáim, egérfogó macskáim, a szárnyasok, bírkák ivási sorrendje. Tócsa, esővíz, vezetékes víz. Nem mondom, hogy igyunk tócsából, de az állatok valamiért ódzkodnak a csapvíztől. Ha olyan szaglásunk lenne, mint nekik, lehet, hogy mi is inkább esővizet innánk.

  138. Egyetlen törvény kellene :
    Holnaptól a Földet természetvédelmi területté (nemzeti parkká)
    nyilvánítani !

  139. 138

    Te meg csak a munkahely fogalmát ismered? Hogyan „keresne” a te rendszeredben az őstermelő vagy az egyéni vállalkozó?

    Amúgy találkoztál már „hétköznapi” emberrel? Nagy részük rühelli a munkát, csak azért csinálja, mert muszáj, abban is lóg, ahol tud. Simán ellenne egész nap a sorozatát bambulva, vagy a kocsmában üldögélve, eszébe se jutna dolgozni. Motiváció?!!! Ugyan már… Ugyanitt bukna meg a feltétel nélküli alapjövedelem is

  140. 143:
    Ha mindenki meditálna, akkor nem csak a gonoszság tűnne el, hanem az emberiség is. Egyszerűen éhen halnának. Meditációval nem lehet jóllakni. Dolgozni meg senki se dolgozna. A Dalai Láma könnyen meditál, dolgozik érte a népe.

  141. 146: Én ismerek meditáló embereket. Nem napi 24 órában meditálnak, hanem csak mondjuk 1. A többi időben viszont mindent hatékonyabban csinálnak: hatékonyabban dolgoznak, jobban pihennnek, jobban figyelnek a többi emberre stb. Vagyis nem kell attól éhenhalni.

  142. Lorándot megerősítve egyébként azt gondolom, hogy korunk egyik legrosszabb rákfenéje az, hogy az emberek nagy tömegei olyan munkát végeznek, ami nemhogy nem hivatásuk, de alig-alig motiváltak benne.

    Én is egy olyan világban szeretnék élni, ahol a nagy többség számára elérhetővé válik az, hogy tisztába kerüljön a saját eszményével, a saját hivatásával, és hogy meg is tudjon abból élni.

    Ami furcsa számomra, hogy Loránd úgy adja elő magát, mint aki lényegileg tisztában van vele, hogy hogy működik ő maga, hogy műdödik az „ember”, a társadalom és a világ, és hogy ő képes megalkotni egy olyan rendszert, ami az egész katyvaszt tisztába teszi. Nehéz elhinni, hogy bárki, aki nem Isten, csak egy ember, képes lehet ilyen szinten megváltani a világot, de én szurkolok neki.

  143. Gautama Buddha úgy jellemezte a nirvánát – a “legnagyobb boldogságot”, hogy a tökéletesen nyugodt tudat állapota, amely megszabadult a vágyakozásoktól, haragtól és egyéb kínzó állapotoktól.

    Ez egyben a “világ végét” is jelenti, hiszen nem marad utána öntudat és a tudatnak nincs határa. A tudat megleli a békét az egész világgal, együtt érez minden lénnyel és lemond a rögeszmékről és a berögzülésekről.

    A nirvánában a vágyakozás és utálat gyökere kerül kiirtásra. Ezután az ember már nincs kitéve szenvedésnek…és boldogan végzi a ráeső feladatot.

  144. 149.

    …és boldogan készül a gazdasági összeomlásra 🙂

  145. 149: És a vágyakozás gyökeres kiirtásával vajon mennyi motiváció marad bármire is?

  146. 151. Ábel

    Az ember ember marad,…

    Annyira akartuk/akarjuk az egyenlők társadalmát, ahol nincs mit irigyelni a szomszédtól…
    De mindig van mit irigyelni – vágyakozni valami/valaki után!

    Egy mosoly, egy barátság… valami ami neked nincs és szeretnéd. Ezen a világon (…) tehetségben, szerelemben… mindig lesz gazdag és szegény.

    …Ellenség a kapuknál c. film után szabadon.

  147. 131.Kedves Loránd
    Igaz, slendrián voltam. Nem „működött” csak használták. Akik megértették a működését, azok sem képesek több mint háromezer éve a többiekkel megértetni. És még gyűlölik is érte őket.

  148. 148: Én húsz éve abból élek, hogy jobban átlátok egy-egy rendszert, mint azok, akik benne élnek és dolgoznak; tudok olyan informatikai megoldást tervezni és írni hozzá, amit nem kell kidobni egy év múlva. Ez egyrészt a kívülről nyilván idegesítő precizitásnak köszönhető, másrészt annak, hogy nem döntök el mindent előre, hanem a „felhasználó” kezébe adom azt, amit ő jobban tud nálam. A technológiai része is baromi nehéz, de azzal talán elboldogulok – viszont a megoldást nincs kinek a kezébe adnom, hogy tegye bele a maga részét.

    3 mondat, egy következtetés: a feladatot nem tudom megoldani. Csak azzal vitatkozom, hogy „lehetetlennek” deklaráljuk.

    151: ha már nem ragaszkodom a céljaimhoz (amit akarok, amit szeretnék), akkor van esélyem meglátni az okot (amiért létezem, amerre az egész sorsom visz). Én egyébként a motiváción sem azt értem, „amit szeretnék” (én, saját akarattal), hanem „ami mozgat” (mint valami külső erő, amely számára érdektelen minden aktuális célom, amely túléli a személyiségem, világképem folyamatos változását, sőt engem is). A megélt „ok” mellett épphogy eltörpül minden „cél”.

    Viszont ezt a 148 alapján te is így látod 😉

    Több megjegyzéshez kapcsolódva: Tartalmat keményen kritizálok, de nem vesztegetek időt „az emberek”, vagy egy kiválasztott, számomra nem szimpatikus egyén leszólására. Elég melót jelent, hogy én képes legyek megfelelni a saját szabályaimnak. Meglehetősen hasznosnak bizonyult ez a hozzáállás, javaslom a megfontolását… 🙂

    153: na ehhez nincs mit hozzátennem, pontos. 😀

    155 (időutazás!): én nem állítom, hogy sikerül, csak azt, hogy ez az utolsó pillanat (Szun-cu szerint „halálos terepen harcolj”, és elég jól értett hozzá, ma is tanítják) …

  149. 148.Ábel
    Akik több mint háromezer éve a mai pénzrendszer alapjait megalkották egy olyan információs rendszert adtak az emberiségnek amely nem csak megváltoztatta a világot, de évezredekre kijelölte a fejlődésének ütemét és útját.
    Fogadatlan prókátorként azt tudom csak mondani, hogy nem a problémát átlátni az igazán nagy dolog hanem az eszközt és az időpontot felismerni amikor az alkalmazásával meg tudod változtatni a világot. Lóránd szerintem itt vérzik el.

  150. 141.Tibor bá’
    „Akkor tökéletes, ha magának a pénznek van értéke.”
    Van neki. Az adja az értékét, hogy használható információ.
    A „pénz” egy információ amely a gazdaság szereplő közötti viszonyt jeleníti meg, számszerűsíti.
    „A baj akkor kezdődött, amikor ezt felváltotta a fiat money”
    Kizárólag egyféle pénz létezik, legfeljebb abban volt és van különbség, hogy ki, milyen és mennyi piaci értéket, vagyont monetizálhat, azaz transzformálhat általánosan használható csereeszközzé.
    „A megoldás nem megszüntetni a pénzt, hanem fedezetet tenni mögéje.”
    Egy színész mosolya, egy esküvő szertartás lebonyolítása megnyugtató fedezetet jelent?
    Minden piacképes produktum „megvásárolható” és minden ilyen tranzakció lebonyolításához pénzre van szükség, de ezen produktumok zöme ma már nem jelent materiális javakat.

    154.
    Ha már Szun-ce
    A győzelem megismerésének öt alapelve:

    1. Aki megérti, mikor szabad harcba bocsátkozni és mikor nem, az győz.

  151. 156: Azon járt a fejem, hogy én jellemzően lehetetlen dolgokkal foglalkoztam, így a tény, hogy anyagi szempontból csekély „induló tőkével” még mindig a saját utamat járhatom, és kompromisszumaimban sosem tekintettem magamra „áldozatként”, az is egyfajta győzelem. Erre mit olvasok közös kedvencünknél, az általad idézett mondat után?

    „A régi időkben azok, akik igazán értettek a harchoz, mindenekelőtt legyőzhetetlenné tették magukat, s úgy várták ki az alkalmat, amikor az ellenség legyőzhető volt. A legyőzhetetlenség rajtunk múlik, de a legyőzhetőség az ellenségen. Ezért van, hogy aki igazán ért a harchoz, az legyőzhetetlenné tudja tenni önmagát, de nem képes elérni, hogy az ellenség mindig legyőzhető legyen.

    Ezért mondják, hogy a győzelem feltételeit megismerhetjük, de valóban győzelmet aratni nem mindig tudunk.”

    Hmm. Tetszik. 😀
    De ez már tényleg off topic…

  152. 155: Ezt nem értem. Biztos hiányosak az ismereteim a pénzrendszer történetét és lényegét illetően. Kisegítenél, hogy pontosan kikre és mire gondolsz?

  153. 158.Ábel
    A mai Közel-Kelet területén alakult ki még az árupénz használat idején az elvont virtuális csereeszköz, pénz fogalma és fogalmazták meg először működésének alapvető szabályait.
    Ezzel a gazdaság, az árucsere, a kereskedelem egészen más dimenziói alakultak ki.

  154. 156:
    Szerintem ez zagyvaság, de lehet hogy tévedek és tied lesz a következő Nobel-díj. 😀

    157:
    dettó.

  155. 159. T. Melampó! Már hosszabb ideje nem olvastam ezt a blogot.
    sikerült már végre elhitetni Tibor bá-val, hogyan teremtik a bankok a pénzt? 🙂 🙂

  156. 161.
    Úgy tűnik Melampó nem érti, mert akkor nem írna ilyet: „Kizárólag egyféle pénz létezik, legfeljebb abban volt és van különbség, hogy ki, milyen és mennyi piaci értéket, vagyont monetizálhat, azaz transzformálhat általánosan használható csereeszközzé.”

    Mert az igazi reálvagyont konvertálják csereeszközzé, azaz pénzzé a pénzteremtő bankok? A FED önti ki a friss dollárt a világba, azaz működteti a bankóprést, vagy teremti a virtuális pénzt. Ugyan milyen igazi értéket konvertál dollárrá? Semmilyet, pont ez a baj. Egyre több és több a pénz és a nálad lévő 1000 dollár ma jóval kevesebb értékkel bír, mint mondjuk 5 éve.
    Az usa nem vagyont konvertál csereeszközzé, hanem egyre több pénzt bocsát ki és rákényszeríti a világra, hogy a dollárját használja a nemzetközi ügyletekben.
    Van egy frankó nyomtatóm itthon. Én nyomtatom a bakfittyet, te pedig szépen ideadod az általad megtermelt igazi értéket az általam nyomtatott bakfittyért. Ha nem akarod, akkor elkalapállak. Mit szólsz hozzá? Így azért nem olyan nehéz megélni és gazdagnak lenni, nemde?

    155.
    „Fogadatlan prókátorként azt tudom csak mondani, hogy nem a problémát átlátni az igazán nagy dolog hanem az eszközt és az időpontot felismerni amikor az alkalmazásával meg tudod változtatni a világot. ”

    Magunkat kéne megváltoztatni, nem a világot. Minden baj gyökere nem a pénz vagy a pénzrendszer, hanem a kapzsiság és a hatalommal való visszaélés. Az egész történelem erről tanúskodik, a kivagyiság, hatalomvágy és mások javainak elvétele akár tömegek élete árán is. Amint egy ember hatalomhoz jut, egyszerűen elkurvul. Kapzsi szarházi lesz belőle és visszaél a hatalmával, elnyomásra és zabrálásra használja. Nagyon nagyon kevés a kivétel! Ez itten a baj kérem szépen.

  157. Úgy is mondhatnánk, hogy a baj gyökere az, hogy az ember képtelen egy normális uralmi rendszert létrehozni. Sok ezer év alatt sem sikerült megvalósítani egy viszonylag jó, a többségnek elfogadható uralmi formát vagy ha volt is ilyen, tiszavirág életű volt. Kijelenthetjük tehát, hogy az emberi faj nem tudja kormányozni önmagát!

  158. 161.-162.-163.

    A pénzügytan tankönyv legalább néhány első oldalának az elolvasása sokat segít abban, hogy felmérjük a saját tudásunk szintjét. Sokaknak javasolt. Ha már csak megértjük az is nagy előrelépés.

    Egy szabályzórendszert abból a célból alkotnak meg, hogy kijelölt keretek között az irányítandó alanyok a cél szerinti vagy minden tevékenységét a ezen kijelölt keretek között tartsa.
    Nincs olyan, hogy a rendszer jó csak az alkalmazók nem tudják vagy nem akarják jól használni.
    Akkor a rendszer rossz, nem tölti be a feladatát.

  159. 156-ra Melampó!
    Ha az információ helyett a jel szócskát használtad volna, és a használható információ helyett felvezetted volna, minden nap megbeszéljük, hogy az adott pénz mennyit ér, és ezt ki is hirdetjük, azok is megértettek volna akik azt a bizonyos első oldalt nem olvasták, és még az is lehet, hogy Tibor bá’ direktbe küld egy kisnóbelt.
    Amúgy jókat írsz, nem mindenkinek fáj ha gondolkodni kell egy kicsit.

  160. 165.Feco
    Számomra a nulla lenne az a vágyott álomhatár amelyet ha az átlag polgár elérne a pénzügyi ismeretekből, az euforikus boldogsággal töltene el. Az remélhetőleg azt jelentené, hogy végre nem tud semmit. Abból el lehet indulni. Arra lehet építeni.
    Most azonban ez az érték sajnos nem nulla hanem jócskán negatív. Az emberek feje tele van tévtanokkal és azt kiverni belőlük igen kellemetlen, időigényes és hálátlan feladta.
    Ha ez sikerülne, akkor érnék el nullát.
    Az alaposan elsajátított tévtan sokkal rosszabb mint az egyszerű tudatlanság.
    A mostani állapot attól tragikus, hogy aki nem tud semmit az hajlamos érdeklődni, utánanézni, tanulni. Aki viszont kemény munkával a fejébe plántált egy tévtant az nem, hogy nem érdeklődik de még az erre történő inspirációt is elutasítja.
    A többségnek sajnos nagyon fáj ha gondolkodni kell.

  161. 166-ra Melampó
    Igen, ékes gyakorlati példája ennek, hogy az emberek láthatólag imádják a pénzt(és valóban életünk mozgatórúgója), de hogy működik arról foggalmuk nincs, és ennek utána sem néznek.

  162. 167.Feco
    Szürreális, hogy életünket apró, jelentéktelen részleteiben szabályozó törvényeket, törvényszerűségeket szorgalmasan tanulnak, tanulmányoznak az emberek miközben a létünkhöz a tízparancsolathoz hasonlóan fontos, a közösségek működéséhez elengedhetetlen alapelvről fogalmuk sincs.
    Több mint háromezer év nem volt elég, hogy-egy szűk rétegtől eltekintve- az emberek pofon egyszerű szabályokat megértsenek.
    Tragikus. Vagy sokkal inkább már tragikomikus.

  163. 168-ra Melampo
    Kérdés ki vagy mi nyomja ilyen eszeveszetten a féket? Számomra paradoxon, hogy növekvő lexikális tájékozottság mellett sorvad a tudás és a tudat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük