(1806) Anyós szindróma

Tibor bá’ online

 

~q191Ilyen irányú kutatást még nem végeztem, de az biztos, hogy már gyerekkoromban (ami minimum 70 éved volt) is voltak anyósviccek, miközben após viccek nem léteznek. Erre első számú bizonyíték az, hogy az anyósvicc nyelvtanilag egybe írandó, az após vicc fogalom viszont külön két szó. Az anyósviccek tartalmából pedig az derül ki, hogy az anyósok kibírhatatlan zsarnokok sok más rossz tulajdonság mellett, annyira kibírhatatlanok, hogy látni se akarják, és örülnének, ha napjai erősen meg lennének számlálva. Íme:

Az anyós látogatóba megy a vejéhez.
– Meddig marad anyuka? – kérdezi a veje.
– Ó fiam, hát ameddig szívesen láttok.
– Jaj, drága anyuka, már a kávét se tetszik megvárni?

Kukkolom az anyósomat, ahogy várja a tavaszt. Egyszer csak a távcső alatt meghúzom a ravaszt.

Mennyi az anyós ideális testsúlya? Három kiló, beleszámítva az urnát is.

Egy férfit az anyósa leküld a boltba zöldségért, de a lelkére köti, hogy csakis szép, tiszta, és vegyszermentes lehet. A férfi bemegy egy bió boltba, és elkezd a zöldségek között válogatni. Amikor odamegy hozzá az eladó, megkérdi tőle – Ugye, ezeken a zöldségeken nincsenek mérgező vegyszerek? Az anyósomnak viszem őket. – Nincsenek uram, azokat sajnos magának kell ráraknia.

Mi a különbség a vöröshagyma és az anyós között? – Mi közben az anyóst szeleteled, nem sírsz!

Melyik a jóindulatú daganat? – Amelyik az anyóst támadja meg.

Két barát találkozik: – Hol voltál? – A temetőben, az anyósomat temettem el. – És miért vagy így összekarmolászva? – védekezett!

Van-e jó anyós? – Van, a halott anyós a jó anyós.

Ha már valakinek a halálát várják, minél hamarabb holtnak akarják látni, akkor ott kell valami nagyon komoly dolognak lenni. Elvégre még olyannal nem találkoztam, aki egy anyósviccen röhögés helyett megbotránkozott volna.

Azt hiszem, a dolog kulcsát ott kell keresni, hogy az anyaság intézménye lélektani nagyhatalom. Azt már több nőtől is hallottam, hogy „szültem neki két gyereket” vagy valami hasonlót, de azt még sose hallottam „kétszer is megtermékenyítettem, hogy legyen neki gyereke.” Pedig ez utóbbi sokkal több igazságot tartalmaz. A gyerek az anyáé, nem a férfinek szüli, hanem magának. Ehhez viszont kell egy megtermékenyítés.

A gyerek tényleg az anyáé, az apákat többnyire ezért tűrik meg, hogy megteremtse a szükséges javakat az anyának és a gyermekeinek. Amíg ez a szükség fennáll, a nő nem rúgja fel az elrendezést. Viszont, ha felrúgja, ha nem, a gyerek az övé, amiben alaposan belenő a gyerek és persze az anya is. A nő megszokja, hogy a gyerek azt tesz, amit kér tőle, és ez a helyzet fennmarad akkor is, amikor a gyerek önálló életbe kezd. Csakhogy az önálló élethez tartozik egy másik személy is, akinek a mama az anyósa lesz, nem az anyja, de akitől az anyós pont azt az alázatos, mindenben engedő gyermeki viselkedést várja el, mint amit saját gyermekétől. Ez ellen (rendszerint) a vő élesen tiltakozik, amit az anyós simán nem vesz figyelembe. Előbb vagy utóbb kiderül, hogy a megoldást kizárólag a halál hozza meg. A viccekből legalább is ez derül ki.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

22 gondolat erről: „(1806) Anyós szindróma

  1. Azért normál esetben a feleségnek is lesz anyósa, nem csak a férjnek, és érdekes, hogy mégis inkább a férj-anyós konfliktusról szólnak a viccek.

    Nem csak az alázatosság elvárása a tét szerintem. Minden szülő a legjobb társat szeretné látni a gyereke mellett, aki mindent megad majd neki, és lehetőleg felül is múlja várakozásaikat. És segíteni is akarnak, emiatt elég sok mindenbe beleszólnak, merő jó szándékból, nem ismerik a mondást, hogy azzal van kikövezve a pokolba vezető út.

  2. Az ilyen konfliktusok leginkább a kényszerű egy fedél alatt élésből keletkeznek. A férj-anyós viszony azért szerepel a viccekben, mert ilyen elrendezésben együtt tudnak élni emberek, ha jól-rosszul is, és legalább el tudják viccelni. A felelség anyós együttélés nem tud létrejönni, hamarabb válik el egy felelség, minthogy egy fedél alá költözzön anyósával. Annyira tragikusan összeférhetetlenek, hogy azt már elviccelni sem lehet.

  3. 1:
    Persze, sok anyós azt akarja kipréselni a vőből, amit ő maga elmulasztott nyújtani. 😀

  4. Pompás elemzés! Rövid, de találó! A viccekért külön köszönet!

  5. Az anyós tolja ki a biciklit az utcára, indul valahová. A veje megkérdezi tőle:
    – Hova megy anyuka?
    – Hát a temetőbe fiam.
    – És a biciklit ki fogja visszahozni? 🙂

  6. Gazsi áll egy égő 10 emeletes ház előtt, és karjaiban egy öreg nőt tart.
    Arra jár Rikárdó és megkérdezi:
    – Mi történik itt, Gazsi?
    – Kigyulladt az anyósom lakása, ő kiugrott, és meg elkaptam.
    – De hülye vagy te…
    – Áááá… megvártam míg kettőt pattan !

  7. Mi az abszolút kettős érzés?
    Anyósod karambolozik az új kocsiddal.

    -Kit érdemes elvenni?
    -Az árvaházból egy néma lányt! Se duma, se anyós.

  8. Szerintem ezek az anyósviccek primitívek,ízléstelenek még akkor is, ha valaki nem jön ki az anyósával, akkor is lehet kulturált ember módjára kezelni a helyzetet.
    Ja? Hogy éppen itt a probléma?

  9. Ténylegesen léteznek mérgező anyósok, akik tönkreteszik a gyerekeik házasságát. Érdekes, hogy annak ellenére, hogy ezek többnyire fiús anyák, akik a menyüket ekézik, az anyósviccek az anyós-vő kapcsolatot állítják pellengérre. De azt is látni kell, hogy ahhoz, hogy egy anyós aknamunkája sikeres legyen, a gyereke közreműködése is kell, vagyis ha a gyerek a házastársához lojális elsősorban, nem az anyjához, akkor lehet védekezni ellene.

    Amúgy ezek az anyósviccek szerintem is ízléstelenek. Az ember szeret néha gyűlölködni, halálos fullánkokat eregetni, ezt legálisan ki lehet élni az anyósviccekben. Nem kell ebben olyan nagy mélységeket keresni, az anyósok ki lettek nevezve bűnbaknak, bárki büntetlenül viccelődhet a kárukra, sokan ezt ki is használják, és rajtuk vezetik le a frusztrációikat.

  10. 9:
    Az anyós vicceket ki lehet nevezni ízléstelennek, vagy bármi más jelzővel lehet őket illetni, de a méltatlankodóknak meg kellene magyarázni, hogy miért nincsenek após viccek, és miért van ennyi anyós vicc. Figyelemebe véve azt, hogy ha egy viccel az ember egy társaságban leég, azt többé el nem mondja sehol. Tehát miért terjednek? Miért van külön „irodalmuk”?

  11. 11: És miért tartják a viccek a rendőröket és a szőke nőket hülyének, miközben semmivel sem butábbak mint a társadalom nagy része? Hogy a viccek kipécéznek egy-egy társadalmi csoportot, az nem bizonyít semmit.

  12. @9: Érintettség okán tetszett berágni? :)))
    Netán anyósnak tetszik lenni a néninek?

    @12: Hááát… a haraszt meg a zörgés esete forog fenn.

  13. 9. Anna

    A zsidó, rendőr, szőkenő meg cigányviccek is izléstelenek.
    De nem is az a dolga ezeknek, hogy illemtanórákon példálózzunk velük.
    Egy szelep, egy levezető csatorna, ahol az egyébként „tisztességes” emberek ie megengedhetnek maguknak egy kis trágárságot.
    Valószínűleg létező igényt elégítenek ki.
    És valóban az lehet az alapja, hogy az anyós mindig ideálisabb férjet képzel a lányának, mint amit kapott…
    És mivel ezekben a konfliktusokban az elfojtás komoly szerepet kap, mert végülis a szeretett feleség anyjának mégsem lehet a képébe vágni naponta, hogy ne szóljon mindenbe bele, hát marad az elképzelt „beolvasás”…

  14. Éva felhívta a figyelmemet egy újabb aspektusra, ami az én fogalmazásomban így hangzik. Az anyós elvárja a vejétől azt a szervilanciát, amit a férjétől kapott, elfelejtve azt, hogy a vő nem jár be a lába közé.

    12:
    Szerinted nem bizonyít semmit. Szerintem a társadalom kollektív tapasztalatát tükrözi.

  15. Anna,
    Az adrenalin /üsd vagy fuss/ levezetését hívja a köznyelv gőznek.
    Ha az összes szelepet lezárod, akkor nem viccet fog mondani a vő, hanem sokkal nagyobb eséllyel agyoncsapja az anyósát.
    De, ha sikerül mindent elfolytani, akkor nagy eséllyel idő előtt fog meghalni. Sajnos ez a mellékhatás.
    Szerinted mi a humánusabb? Néhány viccet elnézni vagy halljon inkább az ember korábban? Ez nem vicces.

  16. 15: Tükrözi, de nagyon görbe tükörként, a lehetséges emberi viszonyulások sokaságából egyetlen vonást felnagyítva.

    Én például egész jól megvagyok az anyósommal. Bár nem szívesen élnék vele, de ez nem is merül fel, nincsen különösebb konfliktus köztünk. Akkor már sokkal több problémám van a saját anyámmal, és különösen a mostohaanyámmal. Ezekről a viszonyokról valahogy mégsem szólnak viccek.

    És láttam már olyan vőt is, aki olyan lekezelő stílusban beszélt az anyósával, hogy nekem égett a pofám tőle. Az anyós meg szó nélkül tűrte, sőt engedelmeskedett.

  17. Az autóban meg nem véletlenül hívják máig „anyósülésnek” a vezető melletti ülést. 🙂

  18. 18:
    A biológiában az a szép, hogy semmi se 100,000 százalék.

  19. 20: Tudjátok, ahogy Karinthy mondta: „Minden ember egyforma, az egyik ilyen, a másik olyan.” És ezt mindig észben kéne tartani!

  20. Nem veszitek észre a leglényegesebbet: minden anyósvicc a férj és a feleség anyja közötti viszonyról szól. Ezzel még csak el lehet tréfálkozni, de a meny és az anyós közötti viszonynak az esetek túlnyomó többségénél A FELE SE TRÉFA!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük