A közelgő atomháború II.

VIP.102.

 

Ha Putyint leváltanák, minden valószínűség szerint háború párti vezető kerülne a helyébe.

 

Egy korábbi vita (a hülye amerikai, az új-zélandi, és én közöttem) egész jól körülírja a nukleáris háborúval kapcsolatos lehetőségeket. Lássuk!

Hülye amerikai: Amerika és Oroszország a közeljövőben nem fog háborúzni egymással.

Én: Jelenleg nem valószínű, két éve elképzelhetetlen volt. Mennyi idő kellhet ahhoz, hogy valószínűvé váljon?

Újzélandi: Lehetséges, sőt valószínű, hogy az atomhoz nyúlás előtt Putyin kikerül a hatalomból még mielőtt bekövetkezne egy olyan állapot, ami némileg igazolna egy ilyen önpusztító lépést.

Én: A legrosszabb szcenárió a következő: Az orosz nemzetiségűeket Kelet Ukrajnában megverik, amit orosz etnikai tisztogatások követnek. Vagy Oroszország megszégyenítő vereséget szenved Szíriában (alapvetően Asszad a végét járja – majd minden harcolni képes szír férfi vagy halott, elmenekült vagy a hadseregben szolgált). Vagy a nyersolaj ár csökkenése plusz a nyugati szankció tönkreveri az orosz gazdaságot. Washington reményei szerint ez Putyin népszerűség vesztéséhez vezet, ami vagy leváltásához, vagy pedig behódolásához vezetne, ahogy ez megtörtént Milosevics/Janukovics/Sevarnadze esetében, vagy pedig Oroszország szétesne, mint Líbia/Szíria/Jugoszlávia. Ez nem veszi figyelembe azt a tényt, hogy Oroszországban igen kicsiny bázisa van a nyugatbarát ellenzéknek (mintegy 65.000 tagja van a különböző ellenzékeknek, akik 2012-ben az Egyesített Ellenzéki Tanácsra szavaztak. Összehasonlításként az USA-ban csak a Zöld Pártnak 200.000 tagja van.) Parasztosan kifejezve 10 orosz közül kilenc szerint a nyugatbarát politikusok gyűlölendő bohócok.

Ezen kívül az orosz kormány és társadalom sokkal inkább centralizált, mint a törzsekre, etnikumokra, vallásra tagolt Közel keleti és balkáni országok. Magyarul Oroszországnak nincsenek törésvonalai, amiket ki lehetne használni a felbomlasztásához.

Röviden, amennyiben Putyint elmozdítják a helyéről, mert a Nyugattal szemben nem állta meg a helyét, akkor minden valószínűség szerint helyébe egy karvaly, nem pedig egy galamb kerülne. Az új vezér nyilvánvalóan ICBM-mel játszana chickent Washingtonnal, mert ez az egyetlen kártya, amit elő tudna húzni.

Különben többé-kevésbé ez már el is kezdődött – Putyin nemrég hozta nyilvánosságra a víz alól indítható ICBM terveket, amelyek észlelése és elfogása gyakorlatilag lehetetlen. Ez a legjobb módja a csuka fogta róka, róka fogta csuka állapot növelésére. (angolul: Mexican standoff)…..

A folytatást a VIP előfizetőknek E-mailben küldöm át.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

13 gondolat erről: „A közelgő atomháború II.

  1. Csak ezen a mondaton akadt meg a szemem: „alapvetően Asszad a végét járja”.
    Meglepődtem, mert amíg követtem a híreket, azt állították, hogy az oroszok hatékony fellépése következtében Asszad erői sorban foglalják vissza az ISIS bázisait.
    Sőt, valami olyasmire is emlékszem, hogy még az amik sem ragaszkodnának egyenlőre Asszad eltávolításához az ISIS elleni harc érdekében
    Igaz, mostanában elég csend van a magyar médiában erről, a migránsügyek mindent a háttérbe toltak.
    Ennyire megváltozott a helyzet?

  2. 1:
    Asszad helyzete valóban javul, de koránt se olyan rózsás, ahogy azt az oroszbarát propaganda terjeszti. Ettől függetlenül ez egy fordítás, nem az én véleményemet tükrözi, tehát nem tudom megvédeni.

  3. Egy technikai észrevétel. Az a víz alól induló ICBM az SLBM lesz. 😉

  4. „Az új vezér nyilvánvalóan ICBM-mel játszana chickent Washingtonnal, mert ez az egyetlen kártya, amit elő tudna húzni.”

    Nem ez az egyetlen kártya.
    Nemrég olvastam egy cikket, hogy az USA úgy sarokbafestette magát, hogy már nem képes előre látni az eseményeket.
    Se a Krím visszafoglalását, se az oroszok hirtelen szíriai fellépését nem tudták előre…
    Ez azt jelenti, hogy a titkosszolgálatuk mérföldekkel le van maradva, szemben az oroszokéval, ami egyre vagányabb.
    Tehát inkább arra kell készülni, hogy Oroszország „apró” meglepetésekkel sokkolgatja az USA, éppen valamivel a nukleáris ingerküszöb alatt.
    Továbbá ott van az oroszok „csodafegyvere”, amivel már kétszer is lebénították az amerikai csatahajókat…

  5. 1.
    a török röpülö utáni csöndben azért csordogálnak a hírek …
    -5000 kínai „SEAL” érkezik rövidesen Szíriaba
    -nemtudni hány iráni sii, de folyamatosan …
    -a kurdokkal katonai vonalon orosz kapcsolat
    – elöbukkant a szaudi-izraeli vonal, már nem rejthetö tovább …

  6. Az orosz „csodafegyver”… rádió-elektronikai zavarás, amiben az oroszok mindig is nagymesterek voltak. S mivel a modern kütyük elektroniai szarságokkal vannak tele, így azokat nem olybá nehéz blokkolni. A nevezett SU-24 vélhetőleg eleve egy SU-24MP zavaró típus volt, megfelelő függesztményekkel (külsőleg felfüggesztett konténerben lévő zavaró rendszerek).

  7. Ha Putyint leváltanák, minden valószínűség szerint háború párti vezető kerülne a helyébe.
    Ugyanazok, akik eljátszadoznak Putyin levéltásának az álmával, nem veszik figyelembe a saját orgánumaik által löketett sirámokat, hogy Putyin egy többezer fös konglomeratum része, akik már korán, a Jelcin-csapatba is titkosszolga metódussal nyomatták be, s azóta odáig fajult a helyzet, hogy már sem törvényes, sem törvényt.. (demokratikus) mószerrel nem eltávolíthatók.

    Minden Putyin elgondolást szakértö-csoportok proponálnak, elötte alaposan megrágnak, s az általuk ismert, (de nem feltétlenül kiadható) követelmény-szisztémák alapján alkalmaznak. Az ember csak szomoruan mosolyog, amikor ilyet olvas komoly káderektöl, hogy Putyin most azt akarja …

    Ami a Merkelnek csak színkópásan sikerül, hogy az általa képviselt direktívákat tökéletesen elhitetve, hogy mint saját éceszt adja tovább, ebben Putyin verhetetlen, mivel negyven éve csapatban gondolkodik.

  8. Ez az előző atomháborús poszt folytatása, aminek az eredetijét Tatcsit Mihajlovics (ha jól magyarosítom) írt.

    A lényeg: Az orosz lélek nagyon nem olyan, mint az elkényelmesedett, liberális, és individualista nyugati.

    Ahogy korábban írtam már párszor, az orosz állami média 1,5-2 éve azt sulykolja az utóbbi 1 évben kb. agitprop szinten, hogy a nyugat elakarja venni Oroszország Anyácska javait, és ezért fel kell készülni egy új nagy Honvédő Háborúra. Kvázi a ruszkik ezt is teszik a közigazgatás félig meddig militarizálásával, és a mára állandósult nagy hadgyakorlataikkal, amivel mozgásba hozták a haderejük ütőképes részét. És ott az új katonai stratégia 2016 január 1 -től, amiben a nyugat európai országok (NATO) és az USA külön is kiemelve, ellenségesként kezelendő entitások, megspékelve azzal, hogy a közelmúltban az Orosz Föderációt ért kihívásokhoz hasonló új eseménysorozatok esetében akár egyből nukleáris fegyverekkel is lehet reagálni válaszlépésként.

    Szóval ez az ICBM chicken game opció közel sem olyan lépgbőlkapott dolog. Sőt, Putyin elnök épp most valósítja meg mindenki orra előtt, csak finomabb módszerekkel…!

    És ha az orosz társadalom össznemzetileg ténylegesen egy újabb Honvédő Háborúra készül föl (ezzel az eszmével az oroszok nagyon is mozgósíthatóak, lásd a Novorosszija projekt keretében megfordult számtalan önkéntest Ukrajnában, mert nem mindenki (kb. a 40% -a az ott megfordult jelzés nélküli „zöld emberkéknek”) parancsra ment oda háborúzni az Orosz Föderációból) akkor azt bizony nagyon is komolyan kell venni, és kezelni. Mert az nem csak egy blöff, hanem azt az oroszok komolyan is gondolják!

  9. Piton,
    Ne legyenek illúzióid.
    A 30 alatti korosztáy Oroszországban is pontosan az a takony generáció, mint amilyen Magyarországon, vagy bárhol a világban.
    A sógornőm fia-lánya ott (25 és 28 évesek) pontosan ugyanúgy otthon ülnek az internetet basztatva, mint az én fiaim itthon.
    Amikor már nagyon szorongatták a fiút, az kelletlenül kimászott a hidegbe, majd azzal jött vissza, hogy márpedig ő 30 ezer Rubel alatt nem megy el dolgozni.
    Azt tudni kell ehhez a kijelentéshez, hogy egy bolti eladó 10-12 ezer Rubelt keres, egy tapasztalt karbantartó meg mondjuk 20 ezret. De egy közepes bolt (mint itt mondjuk egy Penny) vezetője se visz haza 20-22 ezernél többet.
    Na, hol halnának ezek meg Oroszország Anyácskáért??
    Hacsak a Cseka nem állna mögöttük golyószóróval, mint a 2. vh. alatt…

  10. 11. Gyágya Szláva nincsenek illúzióim. A GRU meg még állhat mögöttük…, de elhiszem azt, amit leírsz! Ukrajna keleti részében se a fiatalok voltak felülreprezentálva az „önkéntesek” között.
    De ettől függetlenül az orosz felső vezetés háborúra v. legalább is háborús állapotokra készül föl, és készíti fel Oroszországot. Legalább is nagyon ez jön le a stratégiai lépéseikből. Nem rohamtempóban, de erre készülnek föl.

  11. Ideteszem, mert nem csak a migrációról szól:

    Nógrádi György – Európa és a migráció – Halásztelek – 2016.01.08.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük