VM-287 Jegyrendszer

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

~q102A napokban olvastam, hogy Magyarországon évente 100.000 tonna élelmiszer kerül kidobásra. Aztán az országban több mint egymillió kutya és ugyanennyi macska található, akik szintén iszonyatos mennyiséget esznek meg. Nem mi a kutyákat, ők előlünk a húst. És akkor úgy tudjuk, hogy nyomorog az ország, pláne a németekhez képest. Kétségtelen pofátlanság azt mondani, hogy 47.000 forintból meg lehet élni, ha ezt a doktrínát hirdető ő maga másfél milliót visz haza, de igaz. Egy kiló sertészsír 350 forint (persze van 800-ért is), egy kiló félbarna akciós kenyér pedig 150. Tessék szorozni/osztani. Diákkoromban reggel zsíros kenyér volt a menü citromos teával, ahol a citrom egy apró pirula formájában jelent meg. A teafüvet az anyám, újra meg újra kifőzte sparhelten – pedig a villanynak 1 forint volt kilowattja. Tízórai szintén zsíros kenyér volt, igaz ezt periodikusan felváltotta a lekváros kenyér. Amikor nagyapám disznót vágott (feketén, titokban) néhány hétig apróra összevágott szalonnás kenyeret is kaptam. Délután 4-5 körül értem haza, akkor az estebéd gyakran volt paprikás krumpli (kolbász nélkül), amit váltogatott szárazbabfőzelék és valamilyen tészta, leginkább krumplis vagy káposztás. Számításom szerint ez bőven kijön a 47 ezerből. Hogy embertelen, az persze más lapra tartozik. Meg aztán, hol vannak már azok az idők? Tényleg, hol?

~q85Az igazság az, hogy létezett a leírtaknál rosszabb is. Amikor a kenyeret és a zsírt is jegyre adták. Tehát még a zsíros kenyérrel is spórolni kellett. Magyarország mindig bőven meg tudta termelni azt, ami a lakósságnak kellett, de a háború alatt etetni kellet a német szövetségeseket is, mert Hitler csak a tankok számát növelte, arra nem gondolt, hogy a katona nem csak harcol, hanem hébe-hóba eszik is. A háború után is volt jegyrendszer, akkor egy másik őrült miatt. Rákosi kiadta a jelszót, hogy „arccal a nehézipar felé”. Ő is csak szén és vasért tonnákban tudott gondolkodni, hogy közben azért valakinek vetni és aratni is kell, az kiment a fejéből.

Nade, mi volt az a jegyrendszer. Valahol a tisztelt Hivatalban kiszámolták, hogy egy embernek naponta mennyit kell feltétlenül enni ahhoz, hogy ne pusztuljon el. Azt is kiszámolták, hogy ez mennyi kenyeret, húst, zsírt, stb. jelent. De még arra is volt gondjuk, hogy étkezés előtt, esetleg után is kezet most, sőt esetleg este meg is mosakszik, tehát szappan is kell neki. A fene egye meg, mi kell még neki? Megvan! Gyufa. Aztán kinyomtatták ezeket a jegyeket, megszervezték a szétosztást, hogy mindenkinek jusson egy garnitúra jegy, de csak egy. Hogy legyen róla fogalmatok egy magyar állampolgárnak naponta 25 deka kenyérhez volt joga. Tehát a kenyérjegyen volt 30 kocka, darabonként 25 dkg kenyérre jogosító. Akkoriban a 2 kilós vekni volt divatban, amihez így 8 darab kockát vágtak le a péknél, és persze ki kellett fizetni az árát is. Nem volt kiút. Azzal hogy elmentél egy étterembe és kértél egy adag pörköltet két szelet kenyérrel, nem tudtad megkerülni a rendszert, mert a pincér az étel kihozása után kérte a hús- és kenyérjegyedet. Na most jön a probléma. Egy szelet kenyér 5 deka, a jegyed pedig 25 dekáról szól, most mi lesz? Ugyan már! A trafikokban (ez volt a nemzeti dohánybolt jogelődje 😀 ) fel lehetett váltani a kenyérjegy kockát 5 darab kis kenyérjegy kockára. Na kérem, a pincér ezekből kért annyit, ahány szelet kenyeret el tetszett fogyasztani. Egy kis adminisztráció, amit valaki ott fenn kitalált, aztán más valakik parancsra megvalósítottak. Ugyanis a rendszer hihetetlen sok extra munkával járt. Például az étteremben este valaki a levagdosott 10 dekás húsjegyeket, 5 dekás kenyérjegyeket felragasztotta egy gyűjtőre. Ugyanez tette a pék és a fűszeres is. De nem ilyen egyszerűen, mert a jegyek érvényessége meg volt időben szabva. Régi és új jegyek nem voltak összekeverhetők. Szóval ennyi. Minden esetre 100.000 tonna kidobott kaja egészen biztos nem volt. 100.000 tonna? Miért gondoljátok, hogy itt olyan nagy a nyomor, hogy el kell menni Angliába. Különben a háború alatt és után ott is volt jegyrendszer. Ha megint lesz egy háború, nem hiszem, hogy Angliában, vagy Németországban jobban jársz.

__________________________________________________
__________________________________________________
_________________

34 gondolat erről: „VM-287 Jegyrendszer

  1. Nagyon jó poszt , éppen ideje lenne mindenkinek ráébrednie ,hogy a legnagyobb élelem és energia pocsékolást a nyugati ÁTLAG háztartások okozzák a világon,beleértve a rengeteg haszontalan díszdőg kenceficélését .Nem az elenyésző számú Zelit 🙂
    (Kyra nagy magabiztossággal a multkor azt állitotta,hogy az elitenk több ezer kilométeről szállitják az élelmiszert, de vajon neki honnan és mivel hozzák a banánt ,kakaót,kávét,kütyüt stb…)
    Az emberiség nagyrésze soha nem élt ekkora jólétben ,mint manapság és tíz év mulva vissza is fogják sírni ezt a békés ,szórakozással teli ” nyomorgást ”.

  2. Kalotaszegi

    Igen, nekem is Ecuadorból hozzák a banánt, de ha egy nyugati átlag háztartás csak annyit pocsékolna el energiában, élelemben, mint én, akkor most nem kellene azon aggodalmaskodni, hogy miként csökkenthetnék az emberiség létszámát 5, 4, 2 milliárdra, sőt 500 millióra, de már hallottam 250 milliót is. Ez a legutolsó szám Ted Turner, a CNN alapítója és Gorbacsov ötlete. Ugyanis mi sáskák tönkretesszük az ő életterüket.

    Ha mindenki úgy táplálkozna, mint én, akkor nem kellene az erdőket kiirtani, hogy a szarvasmarháknak legyen legelője, nem kellene 4500 liter vizet tehenenként elhasználni és a levegő széndioxid tartalma 18 %-kal csökkenhetne. A többiről (sertés, baromfi, stb.) még nem is beszéltem. Orvoshoz sem kellene annyi embernek járni ennek következtében. Ez hatalmas összegeket hagyna az államok kasszáiban és fogyókúrázni sem kellene a sok dagadt amerikainak.

  3. Nem szól a cikk arról, KIK dobálnak ki ennyi kaját konkrétan. Én a múltkor voltam egy Aldi üzletben üzleti látogatáson, ahol is láttam, hogy a raktár tele van kidobásra szánt árukkal. Azért voltak kiselejtezve, mert nem adták el a lejárati időig. Persze a lejárati idő előtt adnak árengedményt, mondjuk 30 %-ot, de azt nem engedi meg a vezetés, hogy mondjuk a lejárat napján pl. 50-60 %-kal eladják. A legjobban az háborít fel, hogy se a szegényeknek nem adhatják oda (pl. ingyen, mondjuk a lejárat napjától számított 1-2 napon belül), se állatmenhelynek. Ehelyett megy a kukába, és gondolom, minden más élelmiszerláncnál is így megy.

  4. Ui. arról meg végképp nem szól a cikk, hogy mennyi rengeteg pénzzel támogatja a termelőket azért az állam, hogy „meg tudjanak élni” = termeljenek egy csomó olyan felesleges cuccot, ami már nem kell senkinek.

  5. 3-4:
    A cikk arról szól, amit fontosnak tartok. A közel múlthoz képes kurva jólét tombol Magyarországon. Ennek ellenére mindenki külföldre akar menni, és sír, hogy itthon csak nyomorogni lehet. Miközben annyi autó közlekedik, hogy kerékpárral hamarabb lehet célba érni. Közben a Várban sorba állnak az 1000 forintos rétesért. Az 5000 forintos fürdőjegy mellett teli vannak a fürdők. A belföldi szállodákban minden hely hónapokkal előbb elkel. stb.

  6. 2 Csatlakozom. Alapjaiban kell megváltoztatni az élelmiszer-termelést, és az élelmiszer-mátrixunkat. Kész röhej például, hogy a dió (és általában a gyümölcs) már-már luxuscikknek számít, miközben alapélelmiszer kéne, hogy legyen. A takarmánynövények egy része helyett fehérjében, omega 3-ban gazdag dióültetvények; több fa, kevesebb talajpusztulás, szántás, aratás kiiktatva stb. De ez már egy másik történet.

    És persze rá kell jönnünk, hogy ha magunk nem teszünk valamit a túlszaporodásunk ellen, megteszi ezt helyettünk a természet (esetleg a hatalmasok is besegítenek kicsit). Az 500 millió még barátságosan hangzik, de annak a lehetősége, hogy hogyan érjük el, már kevésbé…

    3 Döbbenet, mekkora pazarlás folyik. És még nagyobb döbbenet, hogy ezt nem látják be a döntéshozók. De a legnagyobb döbbenet az, ha belátják, és mégis folytatják azt, amit.

  7. 5 Na ja. Meg fesztivál fesztivál hátán. Kurva nagy a jólét, és nem tudjuk megbecsülni, ami van.

  8. A dobbenet akkor jon ha odahaza kiurul a hutoszekreny es nemcsak vasarnap lesz zarva a teszko. Meg a jegy se a legrosszab dolog mert azt jelenti meg van valami rendszer van valami tartalek. Gyanitom a mi idonkbe (15-30ev) ez meg bekovetkezhet es kerdeses h fog e mukodni eleg ideig v osszeomlik mert nem lesz mogotte tartalek es elosztohalozat.

    Amugy a jofajta zsir kiloja bizony 600ft felett van felenk. 350ert max hidegen sajtolt „hulladek” van 🙂

  9. 5: Amit látsz, az Budapest, ahol még ma is lehet jobban fizető munkahelyeket találni. De járd végig pl. a keleti országrészt, Borsodot, BAZ megyét, stb, rögtön nem fogsz akkora pazarlással találkozni. Annál inkább fogsz olyanokkal találkozni, akiknek a gyereke csak az óvodában kap enni, és olyan helyekkel, ahol már a turkáló is bezár, mert az emberek már a kilós ruhát sem tudják megvenni. Persze van az éremnek egy másik oldala is, az, hogy miért nem termelnek maguknak az emberek semmit (igaz, tudom, ennek egyik fő oka sajnos a sok cigány, akiktől nem lehet megvédeni a termést. ) Ki meri pazarlással vádolni a közmunkából élőket pl? A nyugati kivándorlás oka nem csak az, hogy Gipsz Jakab több bélszínt tudjon enni, (nyilván a nyomorult fizetések jelentik a fő okot), de az a légkör is, ami itt van, és az az embertelen társadalom, amit itt kialakítottak. Ahol nincs létbiztonság, az ember nem jelent értéket, mert mindig van olcsóbb, ahol ha 60 évesen munkanélküli leszel, akkor mehetsz lakni az utcára és nyugodtan éhen is halhatsz, mert a kormánytól semmilyen segítséget nem kapsz; ha beteg vagy, nyugodtan fel is fordulhatsz, ha nincs pénzed az orvosokra. Az egész politika arról szól még mindig, hogy idehozzunk minnél több, olcsó munkaerőn alapuló összeszerelőüzemet, és annyit fizessünk az embereknek, ami még a társadalom újratermelődését sem teszi lehetővé. Itt csak megaláznak és hülyének néznek minden fórumon, legyen az a politika vagy a legkisebb szatócsbolt. Nem véletlenül van itt annyi depressziós, alkoholista és öngyilkos. Múltkor beszélgettem Magyarország egyik legnagyobb vállalatának magyar tulajdonosával, aki benne van a leggazdagabb 100 magyar között. Arról panaszkodott, hogy a nettó 170.000 Ft-os fizetésért a boltjaiba nem kap üzletvezetőt. (Az eladók minimálbért kapnak). Nagyon helyes, ne is kapjon. Örömmel mondtam neki, hogy na akkor itt az ideje, hogy normális fizetéseket adjon az embereknek, és megbecsülje őket. Erre ő is elismerte, hogy itt baromi nagy gáz lesz, ha nem történik valami a fizetésekkel. Mellesleg ezt már minden közgazdász hangosan szajkózza, mégsem történik semmi, mert nincs hozzá politikai akarat.

  10. 6:
    Nagy az esélye, hogy a túlszaporodás ellen már elkéstünk. Az a baj, hogy az ember élettartama olyan magas, hogy egy visszafogott szaporodási ráta hatása is olyan nagy késéssel mutatkozik a népességben, hogy addig bőven beelőzi a hatást a források kifogyási sebessége.
    Akkor meg két forgatókönyv van elméletileg, vagy hagyjuk, hogy spontán ki lesz a túlélő egy kialakuló káoszban, vagy a politikai elit háborús konfliktussal irányítottan viszi végbe, aminél a maga számára nagyobb esélyt ad.
    Nem kérdés, hogy melyik az esélyesebb…

  11. 10
    Akarod mondani Világháborút,ami teljesen kiszámithatatlanná válik az ezt követő napon , nehogy megint sokan valamiféle titkos háttérhatalmi népességcsökkentő elitisdi összeeskűvésre gondoljanak.
    Az orosz vezérkar azt szeretné,ha az orosz nép élné túl ,a kinai fönökség a kinai népet tartja erre érdemesnek,a nyugati a buzikultusz akarná tovább vinni …stb stb -de ezt már kitárgyaltuk.Ha lesz „népességcsökkentés”,az nem irányitott lesz,hanem milliárdnyi emberáldozat egy agressziv és kaotikus túlélő világháborúban,amelyhez fogható még nem volt a történelem során.

  12. Tibor bá a vm posztjaid odáig jók, míg el nem kezded a párhuzamot és a bírálatot a mai korral szemben.

    Camelianak tökéletesen igaza van én már nem írom le újra.

    Tibor bá van itt egy fiatal pár, két kislányuk van 10 év körüliek.
    Otthon Ózdon laktak. Szerinted milyen jövő várna rájuk ha hazamennének????

    Amit tökéletesen kifelejtettél a 47 ezerből az a lakhatás! Old meg a lakhatásodat és a kaját havi 47 ezerből!
    Lehetetlen.
    A kivándorlás még nem állt le, elképzelhető, hogy odáig fog folytatódni, hogy otthon munkaerőhiány áll be. Sok területen már most is az van, de csak legyen is, mert tarthatatlan, ami otthon megy.

  13. 9. Camelia
    12. Curix

    Nem igazán a poszthoz tartozik, de ahogy Curix is írta, a téma kissé elkanyarodott az étel/gyufajegytől.
    A 9. és 12.-höz egy cikk, ami jól leírja, hogy a szakemberek helyett hogyan lesznek az élet egyre több területén szakképzetlen, betanított dolgozók, és a folyamat folytatódik („Közmunkások, betanított munkások lesznek a szakik helyett”).

    Mindenki csomagol, a mozdonyvezető, az eladó és a varrónő is
    http://hvg.hu/kkv/20150819_A_hentesek_mar_leleptek_a_mozdonyvezetok#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2015_08_19&type-id=HvgDaily&user-id=924DD4E0&utm_content=normal

  14. 12: így van; és nem csak lakhatás kell meg kaja, hanem a normális élethez egy csomó más minden is, ruha, cipő, gyógyszer, meg ezeregy más dolog is, mikor mi; és – uramobocsá!! – szerintem a normális élethez az is hozzá tartozik, hogy az ember világot lásson, elmehessen legalább egy hétre pihenni bárhová, mert otthon pihenni nem lehet, otthon csak az elmaradt házimunkát pótolja be az ember a „nyaralás” alatt. Emellett az utazás nagyon jó ellenszere a korlátoltságnak és igencsak segít helyretenni az ember értékrendjét. Én mindenkit köteleznék legalább 1 havi önkéntes munkára egy fejlődő országban. És mégeccer: a létbiztonsághoz kell az a szociális háló is, aminek megléte esetén tudjuk, hogy akkor se jutunk koldusbotra, ha betegek / öregek / munkanélküliek leszünk. És akkor még egy szó sem esett a megbecsültség kollektív érzéséről. Én abszolút tisztelek mindenkit, aki bár tehetné, mégis itt marad, de ugyanígy megértem azt is, aki nem akarja feláldozni az életét a semmiért cserébe. Egész életemben sajnálni fogom, hogy amikor megtehettem volna, hazajöttem és nem maradtam Ausztriában. 🙁

  15. Itt a magyar valóság, ha valakinek nincs kedve rákattintani:

    „Az orvosok, az egészségügyi szakdolgozók, az informatikusok és a kamionsofőrök már régen leléptek. Újabban nincs már elég hentes, pincér vagy cukrász sem, de ezzel még nincs vége. A pénztárosok, a bolti eladók, a mozdonyvezetők, a varrónők és a fogászati asszisztensek is csomagolnak, mennek nyugatra a magasabb bérekért. A kontraszelekció tökéletes: itthon maradnak a képzetlenek, ők fogják a magyar vevőket, ügyfeleket kiszolgálni.”

    Biztos, hogy nem egészséges ez az állapot, de sajnos ez van. Németország jól jár velem, én jól járok Németországgal.
    De ugye olyan nincs, hogy mindenki jó jár, akkor ki szív?
    Magyarország és az otthon maradottak.

    13:
    Ha Tibor bá nem írta volna le az utolsó 3 mondatot, akkor esetleg offolás lehetne ez, de mivel megint hozzáírta (szokás szerint verjük el a port a kintieken) ezért nem off.

    14:

    Azért írtam lakhatást, mert az nem megkerülhető. Életben maradok utazás nélkül, de laknom kell valahol.
    Ha ezt Tibor bá meg tudja oldani 47 ezerből, akkor hajrá. Vegyen ki egy szobát és kajáljon ennyi pénzből. Sok sikert hozzá…. ha megcsinálta akkor sokat nem is kell készülnie a végső armageddonra.

  16. Arra sem sok példát lehet találni normális országokban, hogy a nettó minimálbér (68.000 Ft) 20.000 Ft-tal legyen az egyfős létminimum szintje (88.000 Ft) alatt. 26 évvel a rendszerváltás után!!! Erre mit csinál a kormány? A minimálbér megemelése helyett Inkább megszünteti a létminimum statisztikáját. Vérlázító, ami itt folyik. 🙁

  17. 5. Tiborbá

    „Várban sorba állnak az 1000 forintos rétesért.” Ez komoly? Valaha ez volt a legolcsóbb édesség és degeszre ehettük magunkat anélkül, hogy boltba kellett volna menni bármiért is a hozzávalókért. Liszt ládban az éléskamrában, tehén az istállóban, víz a kerekeskútban, néhány fahasáb a tűzre… Talán egy kis cukor, amit venni kellett, de azt csak mértékkel.

    Igaz, nem utaztunk Budapestre tűzijátékot nézni vonattal vagy autóval. Valahogy nem hiányzott és most sem hiányzik.

  18. 11 kalotaszegi
    Ebben teljesen egyetértünk, nem valamiféle egyesült világelitre gondoltam, hanem arra, hogy a vezető hatalmak az érdekek szorításában megindulnak egy olyan politikai úton, amely háborúhoz fog vezetni.
    Nyilván egy olyan célkitűzéssel, hogy biztosítsák a saját túlélést, jövőbeli forrásokat, életfeltételeket, mert nyilvánvalóan látszik, hogy a jövőben ez sokaknak nem jut…

    Nemrég valamelyik hozzászóló kifejezte, hogy akár egy kis jóféle ciánkapszulát is bevállalna egy reménytelen helyzetben.
    Fekete humor, de ha elegen lennének így, akkor megoldaná a helyzetet, de nem valószínű, hogy a világ népességének nagyobbik hányada ilyesmin törné a fejét, hacsak el nem terjesztenék az öngyilkos szektákat állami támogatással…
    Öö…,még jobb, az ellenség országában… 🙁
    Szóval marad a háború.

  19. Hubab,már rajta vagyunk ezen az uton, erőforrás alapú háborúk kibontakozását,népvándorlást és zavargásokat látunk szerte a világon,amiket a kapitalizmus indukált .Irakot kifosztotta a jóléti mámor ,Irán és Oroszország van most a soron,ök az utolsók,akiknek még nagy menyiségű konvencionális kőolaj és földgáztartalékuk maradt,amire nem teheti rá a Nyugat a kezét holmi demokratizálással és lobbyval,papirfecnivel ,csak fegyverrel.Ha alattomosan nem megy (ukrajna)(iráni atomprogram ) muszály szemtől szembe ,mert megállithatalanul szükűlnek a tertalékok , az idő végzetesen fogy a nyugati gazdaság számára , drága és nehezen kitermelhető energiahordozokkal nem ismételhető meg a multbéli gazdasági csódák. (Ez magától értetödően atomháborut eredményez Oroszországgal szemben).Az Isisnek egyetlen dolga van,kaparitson meg minden finomitot és olajlelőhelyet,amit a nyugat nagyvonaluan megvásárolhat tőle a fedezet nélküli zöldhasúval.Ártatlanok százezrei halnak meg,csak azért ,hogy a Nyugatnak biztositva legyen még egy kicsit a végzetesen mohó erőforrás és energiaigénye.A világháború elkerülhetetlen,ha a nyugati társadalom továbbra is támogatja a kapitalizmust és nem hagy fel a mérhetetlenül pazarló életmódjával,amire lássuk be nincs semmi esély,mert minden boldog és boldogtalan A8- ast akar és kacsalábon forgó palotát 🙂

  20. Valahogyan a túlfogyasztás mellett (ami valós, de nem mindenkire érvényes, ahogyan a cigánybűnözés sem), meg kellene látnunk azokat a mostani, és valaha volt értékes embertársainkat, akik napjainkban szegényednek el, véglegesen, helyrehozhatatlanul, vagy a közelmúltban tették ezt haláluk elött, az egyre élhetetlenebb körülményeink miatt.
    Bizony, ezt a nagy igazságot a hatalom tudja legjobban : A halott nem beszél!
    Kelet-Magyarország valószinüleg, vissza nem fordíthatóan elveszett a nemrég még tenni kész magyarok számára. Magyarország nyugati felének is belátható időn belül ugyanezen sorsa KELL JUTNIA, a hatalom akarata miatt.
    Miért gondolom, állítom ezt ?
    A kultúra, és a gazdasági erölködés már csak a libsitalpnyaló bábállam, és az idétlenül romboló eu-hatalom „támogatásának” köszönhetően vetitődik ki időnként a sors falára(kicsit túlzó leírás, de talán így érthetőbb). A pályázati „rendszerek” működésének következményeként, a csókosok ideig-óráig tartó „jobban teljesít” patyomkin falát építgetik. Valós, érdemi, értékteremtő, tényleges munka SEHOL SEM folyik.
    Csak az „integrálás”, és a „támogatás” tartja fenn a tulajdonképpeni halott országrész látszólagos életjeleit. Maga a „támogatás” szó is, milyen érzékletes. Támogatni, csak a saját lábán járni képtelent szokták …(normális esetben). Minket mindig „támogatni” fognak, ha kell, ha nem. Köszönjük meg szépen. Hogy a támogatás honnan származik, az titok. De, el tudjuk képzelni, ha brüsszeli üvegpalotákat mutatják a TV-ben. Állitólag onnan származik. De, hogy ők honnan szedik ?

    Akinek volt tudása, akarata valaha a földművelésből, iparból élni, az mára elmenekült az országból. Évtizedek vésték az agyába, pedig nem akarta elhinni amit látott, hogyha sikerült a szüretig eljutnia, akkor mások, az új honfoglalók a felvásárlási árakkal, vagy az állandóan integrálandók szüreteltek a szőlőben, a gyümölcsösben helyette. BÜNTETLENÜL !!!
    Mit tehetett ? Húzodott nyugatra, majd még nyugatabbra.
    De az emberi pestis, a paraziták tömege oda is követte, hiszen megtehette. Eltörölt határok, eltörölt büntetési határok mind-mind az élősködőknek kedveztek. Törvényekkel megtámogatva. Mindegy, hogy ki, kik voltak kormányon. Ebben (mármint a bűnözés támogatásában)mindig egyetértettek, és értenek ma is, a hatalmat birtoklók.
    Maradtak tehát a kiürülő területen az öregek, a tehetetlenek, és az állam alkalmazottjai. Minimál bérből, nyugdíjakból, közmunkadíjakból tengetik utolsó, szomorú haláltáncaikat. Ha valami orbitálisan értelmetlen eu-s, vagy orbáni projekt „véletlenszerüen” fejbecsapja őket, még egy utolsó drogos injekcióként, az némi látszatmozgásra készteti őket. Viszont, ha elmúlott az egyszeri drogos injekció hatása, újból kómába zuhannak. Halálos beteg az ország keleti fele(és már lassan a nyugati is).

    Nem szabad persze a kivételezettek, csókosok állandó fesztiválozó látszattevékenységét érdemi munkának minősíteni. Ők a dögkeselyük, akik addig röpködnek a falat felett, ameddig eléjük hordja a hatalom. Ha elmúlik a „feszt”, vége a jóviláguknak, újabb gazdatestet keresnek.
    Hogy kik ők ? A politika hatalmas sara, benne a mítoszok állandó teremtőivel, a jövedelmező bűntüdatkeltés parazitáival, a 750 éve integrálandók, és a háborítatlanul bűnözők népes, és egyre növekvő táborával.
    Nem szabad komolyan gondolni arra az összeszerelő robotproli rétegre, akiket a „rendszerváltás” utáni időszak termelt ki egy-két hetes gyorstalpalókkal. Ma vannak, holnap már nem. Mikor milyen szél fúj multiék felől… Akik erről úgy beszélnek, mint az ország gazdasági erejéről, azok hazudnak éjjel, hazudnak nappal, és mindenkor.
    Hogy mit fognak tudni, mire lesznek képesek, ha a multinak jobb helye lesz máshol, azt bárki el tudja képzelni…Ő se tehet mást, veszi a tarisznyáját, megy összeszerelni oda, ahol még összeszerelnek. Ha eljut odáig.
    Ő is, otthagyja a familiáját, öregjét, fiatalját a családjának (ha egyáltalán van neki…), sorsára hagyja őket.
    Manapság, már „átképzést” sem kapnak. Mire is képeznék őket ?
    Szörnyű, látszólag értelmetlen kényszerpályán vagyunk, és Magyarország ettől „jobban teljesít”. Már a kimondott szavak értelmezésére sem vagyunk képesek. Az igazságot sem ismerjük fel, hiába keressük a hírekben, mert elborítja előáshatatlanul a mindennapi hazugságtömeg.

    Tessék csak egy kis példaként visszagondolni kb. 5 évre visszamenően. A csapból is a környezetvédelem folyt. Ma már állami intézménye sincs. És tantárgya sincs. Pedig nemrég még egyetemi szakok voltak a témakörből. Szakemberképzése folyt a környezetvédelemnek… Kérdés : mikor voltunk, mikor vagyunk hülyék ? Akkor, vagy most ? Vagy mindig ?

    A nemzeti önsanyargatásról, nemzeti bűntudatkeltésről viszont a mindig jól megfizetett „szakemberek”, általános iskolai és egyetemi tankönyveket írnak nekünk. 6-24 évesek számára. Ez biztos kihúzza majd a posványból az országot. El kell hinnünk, amiket „előásnak” a történelem folyton változó hazugságsodratából, különben büntetnek. Erre aztán spicli intézeteket, „civil” szervezeteket hoz létre, és támogat (megint ez a szó : támogat)a „magyar” kormány, és a mindenkori soros háttér.
    Erre, és ilyesmire bezzeg jut pénz. Megkérdőjelezhetetlenül. Miközben az egészségügy is meghalt, mert meg kellett halnia. Akik még az utolsó haldoklóknak talán adhatnának néhány szomorú napot, némi haladékot.
    Miközben a bankok valamilyen érthetetlen módon kibírták a kormány „intézkedéseit” a devizahitelesek „érdekében”. Sőt, reneszánszukat élik. És reneszánszukat élik azok, akik éjt nappalá téve jajgatnak, hogy mi gonosz őshonosok, milyen iszonyú „antik” vagyunk. Valahogyan nekik állandó reneszánszuk van. Ez is egy nagy titok. Egy idegen „nép” ősereje győzedelmeskedik, a rasszista, fasiszta, gonosz, szegregálásban örömét lelő mára-holnapra hontalan honfiak ostoba, egyre fogyatkozó tömege felett. Miközben Szent Istvánt, az államalapítót is állítólag az ő „reneszánsz” pénzük emelte hatalomra. Nem a hét vezér.
    Friss hír. Jövőre ezer éves lesz.

    Hogy kik dobnak el, vagy sem 100.000 tonna élelmiszert, azt elképzelni sem tudjuk. Csak hír volt.
    Vajon, kik határozzák meg a beszállítóknak, hogy bármilyen élelmiszernek 30 napig a polcon frissnek kell látszania, különben mehet a sunyiba, és nem neki, beszállítani…?
    Ezt sem tudjuk már.

    Meg kellene kérdezni a hajléktalan kukázokat. Ők biztos jól tudják melyik kukában van a legtöbb élelmiszer. Különben felfordulnak.
    Kukázás…
    Ez jó projektnek tűnik.
    Fenntartható fejlődésnek.

  21. 21. elek

    „Hogy kik dobnak el, vagy sem 100.000 tonna élelmiszert, azt elképzelni sem tudjuk. Csak hír volt.”

    Nem nehéz elképzelni.

    Ha tudsz angolul, akkor itt van egy kis szemnyitogató:

    https://www.youtube.com/watch?v=cWC_zDdF74s

    Összefoglalva arról van szó, hogy a megtermelt élelmiszernek több mint a fele a szemétben köt ki.

    Egy része a termelés és szállítás közben „vész el” de hatalmas része az üzletekből kerül a szeméttelepre, mert lejárt a szavatossága.
    És egy nagyon komoly része kerül kidobásra, mert a feldolgozó vagy az áruházlánc nem veszi át túlkínálat miatt, vagy mert nem a megfelelő méretű vagy formájú a termék.

    Namost…
    Sok jót nem lehet elmondani arról a rendszerről, ami nyereségénaek jó részét abból nyeri, hogy élelmiszert termel a szeméttelepekre…
    A rendszer irányítói nyilván jobban tudják ezeket az adatokat, mint néhány lelkes „kutató”, de nekik nyilván megéri még ennél is nagyobb mennyiségű szeméttelepre gyártás, mert náluk csak a haszon csapódik le.
    A veszteséget viszont ügyesen tudják áthárítani a kissebb halakra…

    És akkor még a dologhoz hozzátenném, hogy a fejlettebb országokban egyrészt legalább dupláját esszük annak ami egészséges lenne, tehát egy újabb veszteség tényező, másrészt rengeteg „luxus” dolgot eszünk, ami felelsleges földterületeket, mezőgazdasági kapacitást, szállítást és elosztást eredényez…

    Szóval, ha a „fejlett” országokban az emberek egészségesen táplálkoznának, és nem pazarolnának annyit, akkor jóformán a „maradékon” a világ többi részét ell lehetne tartani.

  22. Helyesbítés :

    „Nem a hét vezér.” helyett : Árpádot sem a hét vezér emelte pajzsra.
    Elnézést a hibáért.

    üdv : elek

  23. 21
    Elek, az ipari civilizáció hanyatlik,világszinten.Ez nem politikai krizis,csak sokan annak érzékelik az összetetsége miatt.Ötven éve tudjuk,hogy eljőn majd a nap,amikor megállithatatlanul elindulunk a lejtőn.

  24. Attilának (PV):

    Egy apró észrevétel, mely erősíti a mondanivalódat. Szerintem.

    Azokon kivül, akiknek saját kertjükben terem meg a gyümölcs, ki evett édes, ÉRETT gyümölcsöt, a boltok polcairól ? Biztos nem sokan emelnék fel a kezüket, hogy őnekik sikerült…

    Idén, a hírekben a kiváló dinnyetermésről írtak például. Ugyanakkor, ÉDES, kellően beérett dinnyét egyszerűen nem lehetett a boltokból, sőt még a piacról sem beszerezni(mivel ők is a nagybaniról vásárolnak).
    A múltkor, az út mellett áruló őstermelővel beszélgettünk a kérdésről, ő mondta, hogy kénytelen időnek elötte leszedni az éretlen dinnyét, mert a nagybani felvásárlóknak csak az felel meg. Emiatt a „szezon” is hamarabb kezdődött a normálisnál.
    Persze, ott, és akkor, végre vásárolhattam tőle jó ízű dinnyét.
    Ráadásul lékelve kaptam.

    Ez a jelenség annyira elterjedt, hogy már sokszor a termelők is átállitottak saját fogyasztásukat illetően, mondta a dinnyés ember. Ő arról mesélt nekem, hogy Olaszországban járva próbált igazi, jó ízű, fán megérett narancsot vásárolni a piacon, de az árusok szó szerint kiröhögték. Azt, csak az őstermelők eszik, esetleg, otthon. De, nem abból élnek meg ők sem!-mondták.

  25. kalotaszeginek :

    Felvetésedre, azt kérdezném, hogy kik azok, akik az ipar erősítése helyett, az idétlen, ugyanakkor értelmetlen „támogatási” rendszereket vezették be ?
    Kik azok, akik az értelmes, értékteremtő munka MEGFIZETÉSE helyett, segélyekkel tömik az arra érdemteleneket? Úgy, hogy létrehozzák ennek, a minden részletekbe beavatkozó állami, elosztó rendszerét, ugyanakkor elsorvasztják, felszámolják a korábbi viszonylagosan jól működő rendszereket.
    Kik azok akik „reformok” ránkerőltetésével mindent elrontottak ?
    Mondj, akár csak egy „reformot”, amit azóta még egy sokkal rosszabbal fel nem cseréltek ?
    (Pl.akár nyugdíjrendszer esetét is vehetjük példaként.)
    Nem a politikusok mondják ki egyik napról a másikra, hogy mi a „fejlődés” szerintük igazi fonala ?
    Akárhonnan is nézzük a kérdést, az u.n. „rendszerváltás” minden mozzanata erre irányult. Nem mintha elötte minden tökéletes lett volna.
    Politikusok kötik gúzsba, ölik meg az értelmes munkavégzés, végső soron, az igazi fejlődés minden lehetséges csíráját. Avval, hogy mesterségesen ellehetetlenítik, a legalapvetőbb, normális társadalmi próbálkozásokat. Szellemileg, fizikailag egyaránt. Ezek, nem sorscsapások, ezek tényleges irányultságot mutató akaratot jeleznek.
    Próbálj meg ma vállalkozni. Ha nem vagy jól elhelyezett a „támogatások” rendszerében, légyen akármilyen kiugró ötleted, halott vagy. Már első menetben küldenek a bankokhoz például. Akkor aztán fuccs. Hacsak nem valamiféle Questor-bulit akarsz létrehozni befolyásos haverjaiddal…
    Rossz a ránk erőltetett rendszer. Ennyi.
    És ez nem véletlen. Működtetik ha akarod, ha nem.

    Az világos, hogy a Földtől már nem kapjuk olyan könnyen az ajándékait, mint száz évvel ezelött. De, vannak értelmes alternatívák(ez egy külön mise lehetne). Amelyek, közel sem olyan egyszerűek, mint a korábbi rabló módszerekkel megszerzett javak elpazarlása. De a hatalmat ez nem érdekli, neki azonnal, és minden, sőt azonfelül is minden kell.

    Persze, egyszerübb a sorsot okolni mindenért. Akkor, még jó szemmel is néznek Rád elszegényitőid. És, talán nem fognak bántani. Megsimogatják kis buksidat. Kihúzhatod még egy darabig.

  26. Elek, Azsiában már az ívóvizért néznek farkasszemet atomhatalmak,India,KIna , Pakisztán,te pedig leragadtál a Questor mutyinál.A USa-Nato Oroszországot mustrálgatja,hogy lerohanhassa az erőforrásaiért ,te pedig a jól müködő rendszereken nosztalgiázol. A természet törvényei szerint a világ csak rosszabb , kegyetlenebb és álnokabb irányba haladhat tovább.

  27. 27:

    „A természet törvényei szerint a világ csak rosszabb , kegyetlenebb és álnokabb irányba haladhat tovább.”

    A természetnek nincsenek álnok és rossz törvényei.

  28. A természetnek nincsenek, ezért halad tovább a mesterségesen kialakított világunk a rossz úton és végzi egy szakadék mélyén a természet törvényei szerint… 😀

  29. 28 & 29:
    A természet törvényei logikusak, de ezt az ember kegyetlen jelzővel illeti, mert rá nézve kellemetlenek. Ez esetben a „mesterségesen” jelzőnek nincs értelmezhetősége.

  30. Az 1350-es nagy éhezéskor kiürültek Anglia börtönei.
    Az elítélteket megették.
    Nemrég kb. egy hete német újságban olvastam, hogy „akár az állatmenhelyen élő
    állatok is szolgálhatnának eleségül” ínséges időkben.
    Kannibálok mesélhetnének olyan sikertelen házasságokról, amikor az asszony nem volt jó feleségnek viszont jó lett eleségnek.

    Én az Aldiban sokmindent lejárat napján veszek és este már 50% engedménnyel 😉

    Tudatosan.
    Van ami nem érne többet, de néha megengedek magamnak olyat féláron, amiért a teljes árat soknak tartanám.

  31. 28.
    A Természet első számú törvénye : Az erősebb kutya baszik 🙂

  32. 32 „Én az Aldiban sokmindent lejárat napján veszek és este már 50% engedménnyel.

    Ezt akkor érdemes megtenni, ha gyalog el tudod érni. A lejáratos kaják valóban megromlanak pár napon belül, így ezekből nem igazán lehet telepakolni a hűtőt. Ergon járhatsz minden nap/másnap az Aldiba.

    32
    Így van, de ebben semmi álnok nincs.

  33. „Mesterséges” szó helyett talán azt kellett volna írnom, hogy a természet ellenében, vagy a természettel nem együttműködő formában kialakított életformánk juttatott bennünket végveszélybe talán már nem is először az ember földi léte során.

    Talán ez lett volna értelme a vallásoknak, visszafogni az emberiség tudásvágyát, mert ősi tapasztalatok szerint a „tudás fája gyümölcsének” elfogyasztása előbb-utóbb, törvényszerűen önmagunk elpusztításához vezet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük