(1677) Az asztrológia ostobaság, de….

 VIP. 27.

 

Amióta az eszem tudom az asztrológia ellensége vagyok, mert kevés ennél butább dolog van a világon. Az, hogy milliók hisznek benne semmi más, mint az emberi butaság bizonyítéka. Van azonban benne egy apróság, amin nem lehet átlépni. Például a zseniális emberek nagy része vízöntő. Erre én úgy spekuláltam, hogy valószínűleg nem mindegy, hogy amikor az embrió agya fejlődik, az anya éppen milyen hatásoknak van kitéve. Ez pedig függhet az időjárástól, ami az év 12 hónapjában más és más. Ennél tovább azonban nem tudtam menni. Most azonban rábukkantam egy amerikai beszámolóra, ami szerint az ember születési dátuma hat különböző módon hathat ki a személyiségre. Ezt úgy is fogalmazhatnánk, hogy mégiscsak van valami az asztrológiában.

___________________________________________________

Az eredeti cikk VIP fordítását E-mailben küldöm el azoknak, akik adományaikkal hozzájárulnak a honlap fenntartásához. Kapcsolat: evatibor#t-online.hu.

___________________________________________________
___________________________________________________
___________________

100 gondolat erről: „(1677) Az asztrológia ostobaság, de….

  1. Minato!
    Elég tapasztalt vagy már hozzá, hogy csak olyasmit kritizálj, amit ismersz (elolvasol). — Az évek persze látszanak, minden harmadik nap, amikor borotválkozom. ?

  2. Aki azt mondja, hogy az asztrológia hülyeség, annak tulajdonképp fogalma sincs arról, hogy az asztrológia mi egyáltalán, és milyen elvek alapján működik. Tapasztalat. Jól megalapozott. 🙂

  3. Az asztrológiát tagadók táborából került ki a legtöbb hiteles szakember. Be akarták bizonyítani, hogy babona. Minél mélyebben kutatták a tradíciókat, annál elkötelezettebb követői lettek ennek a nagyon komplex, analógiás gondolkodást fejlesztő tudásnak.
    Szintén tapasztalat. Csatlakozom Cameliához.

  4. Szerintem Tibor bá úgy gondolhatja, hogy asztrológia = horoszkóp.

    Valaha, nem is olyan régen még egyet jelentett az asztronómia és az asztrológia. Minden hat ránk, miért ne lenne ez így azzal a pillanattal, amikor az újszülött elválik az anya testétől és külön kezdi meg egyéni életét. Azt is bebizonyította a tudomány, hogy még a hangok, a szavak, a zene és sok minden más is képes DNS-szintű változásokat létrehozni az emberben.

    Miért ne lehetne ugyanezt elismerni az óriási csillagrendszerekről is? Még egymásra is hatnak, hogyne hatnának az olyan pöttöm lényekre, mint egy ember?

  5. 3: Pontosan; én is így voltam ezzel, elhatároztam, hogy utánajárok, mi is az igazság. Több évig tanultam, többek között Magyarország egyik legnagyobb mesterénél, és meggyőződtem arról, hogy működik. Persze profi nagyon kevés van, mert ez nem egy egzakt tudomány. Én sem nevezem magam asztrológusnak, de számomra elég volt, hogy bizonyságot szereztem a valódiságáról. Mellesleg a most emlegetett Nostradamus is asztrológus volt töbekk között.

  6. 5:
    Az igaz, hogy Nostradamus asztrológus (is) volt, de nem hitt benne, ahogy Kepler se, de jó bevételi forrás volt, mert hiszékeny emberek mindig voltak.

  7. Szerintem rosszul rudod, hogy nem hitt benne. Az szomorú, ha valaki visszaél az asztrológiával; mindazonáltal ez nem érv se mellette, se ellene – minden mással is vissza lehet élni ugyanúgy.

  8. Az asztrológia valóban nem más, mint a fény-árnyék, meleg-hideg, és az ebből adódó természeti-pszichológiai jelenségek magyarázata.
    Persze a Nap és a Hold által okozott hatások mellett ott van a kozmikus sugárzás is… ha műszerekkel mérhető, akkor nyilván hat az élő organizmusokra is.

    Aki érti ezt az érti a természet mélyebb összefüggéseit…
    Persze sokan jóslásra akarták használni, valószínűleg valami sikerrel, mert évezredek óta folyamatosan része az emberi kultúrának a világ minden részén.

    De a lényeg nem a jóslásban van, hanem a részletek ismeretében. Nem véletlenül.
    Például a magyar népmesékről kiderült, hogy szinte mindegyik szépen követi az évkör „fejlődését”, a Napút járást, és a szereplők mind megfeleltethetők a zodiákus elemeinek.
    Ez nyilván nem jóslásra való, hanem az emberi, erkölcsi fejlődéshez ad támpontokat.

  9. 8: „Az asztrológia valóban nem más, mint a fény-árnyék, meleg-hideg, és az ebből adódó természeti-pszichológiai jelenségek magyarázata. Persze a Nap és a Hold által okozott hatások mellett ott van a kozmikus sugárzás is” NEM TALÁLT. Az asztrológia NEM erről szól. Kiváncsi vagyok, lesz-e itt olyan, aki tudja, hogy miről.

  10. 9:
    Jelentem, én tudom. Hiszékeny emberek megfejéséről szól. 😀

  11. 10: vagyis te sem tudod. 🙂 Szerintem az lenne a jó, hogy ha mielőtt valaki nyilatkozik valamiről, hogy az ostobaság-e vagy sem, előtte valóban tudná, hogy miről nyilatkozik egyáltalán. Vagy ennek hiányában nem nyilatkozna. 🙂

  12. 11:
    Tehát, aki nem azt tudja, amit te tudsz, az nem tud semmit. A probléma mindössze az, hogy ez idegen férfiaknál nem működik, legfeljebb férjeknél. 😀

  13. 12: amit én tudok, azt nem én találtam ki. Az az, ami az asztrológia mibenléte. Aki nem tudja ezt, az nem tudja, miről beszél. Láthatólag te sem, semmi egyebet nem szoktál erről írni, mint hogy baromság/csalás, és hülye, aki hisz benne. Ez édeskevés.

  14. Nem t’om ki írta, azt sem ,hogy mit, és mi alapján, úgyhogy ezzel kapcsolatban is vannak kétségeim. Mindenesesre már ez is értelmezhetetlen számomra: „az ember születési dátuma hat különböző módon hathat ki a személyiségre.” Több okból is. 🙂

  15. A főcímet olvasva Pap Gáborék talán annyit kérdeznének, hogy :
    -Látott Ön már csillagos égboltról készült fényképet?
    – …. igen?
    -Ezek szerint, azt elfogadja, hogy tőlünk sok-sok fényév távolságra lévő csillagok /bolygók, galaxisok, stb./ egy élettelen ezüstbromid /AgBr/rétegre hatást gyakorolnak? Ezzel szemben mégis úgy gondolja, hogy egy emberi lényre aki nagyságrendekkel bonyolultabb érzékenyebb, élő rendszer nincsenek hatással?

    Az asztrológia, köszöni szépen jól van, attól függetlenül, hogy kinek mi a véleménye róla, hiszi vagy sem.

  16. A közvélemény egy része az
    asztrológiához a jóslást társítja.
    Én nem tartom hasznosnak a
    jövőt előrevetítő és ezzel a választásokat
    behatároló kijelentéseket. Mégis, az
    asztrológia hasznos eszköz a személyes
    erőforrások felismeréséhez, a családi
    és mintázatok feltérképezéséhez.
    Nagyszerű találkozásokat, barátságokat,
    közösségeket kaptam tőle, miközben én is
    sokat változtam. Arra vágyom, hogy gyógyító
    élménnyé váljon a családterápiával kiegészített
    asztrológiai tudás, testi-lelki-szellemi
    egységben a valósággal. Vállalom, bár ebben a körben visszatetszést kelt, hogy profi asztrológus vagyok, és tanítom is 15 éve.

  17. Nagy tisztelőd vagyok, Tiborbá. Olvasom, követem az írásaidat évek óta szinte napi szinten. A valóság megismerésének vágya motivál akkor is, amikor a vitaindítóidat elolvasom, átgondolom – a hozzászólásokkal együtt. A jelenségek mögötti lényeg érdekel akkor is, amikor leülök beszélgetni egy emberrel az életéről a horoszkópja közvetítésével. Nem nyereségvágy hajt, hanem érdeklődés a másik ember iránt. Nevezhetem kíváncsiságnak is, de ennél többről van szó. Érdekelnek az emberek és az élet bonyolultsága.

  18. 19:
    Tiszta szívből örülök neki, de ez nem jelentheti azt, hogy mindenben egyet kell értenünk.

  19. Te még mindig nem árultad el, hogy konkrétan mivel is nem értesz egyet. 😀

  20. 10. Tibor bá’

    „Jelentem, én tudom. Hiszékeny emberek megfejéséről szól.”

    Nagy dolog.
    MINDEN bonyolultabb tudás kihasználható a kevésbé felkészültekkel szemben az autószereléstől a pénzügyekig.
    Ez kizárólag az intellektuális elit egy részének sara…
    Részben tudatosan próbálták lejáratni az „okkult” tudományokat, hogy a tömegek ne férjenek hozzá a valódi tudásokhoz, részben meg „beilleszkedési” készség okán…
    Nyilván az asztrológia is kihasználható, de eredetileg valóban NEM csillagjóslás volt, mint ahogy az alkímia sem az aranycsinálásról szólt, aminek része az asztrológia.

    Egyiptom eredeti neve : El Kemet, azaz a fekete föld… ez az a tudomány ami lehetővé tette az az árasztásokon alapuló mezőgazdaságot… Ehhez ismerni kellett a kémiát, biológiát és a csillagok járását, hogy „meg lehessen jósolni” hogy mikor milyen termés várható.
    És kiderült, hogy a természet minden része beleilleszhető ebbe az egységes rendszerbe.

    Aztán jöttek a „szakértők” akik bevezették az öntözéses gazdálkodást, ami rövid távon valóban nagyobb termést eredményezett.
    Hogy ne zavarjon a régi, kiegyensúlyozott tudomány, és ne lehessen őket felelősségre vonni, elkezdődött az okkult tudományok összezavarása, tiltása, árnyékba kergetése és helyettesítése egy lebutított, felszínes „tudományos” hozzáállással, ami megakadályozza, hogy a népek a természet valódi képét ismerik meg.

    De hát a modern tudomány válsága (miszerint mindig több problémát okoz mnt amit képes megoldani) megint felszínre hozta azokat az „áltudományokat” amik a valóságot sokkal érthetőbben magyarázzák, mint a csak nagyon kevesek számára érthető (és ezért az asztrológiánál ezerszer profitábilisabb) gobblediguk…

  21. 21:
    A mai VIP posztban leírtakat elfogadom kutatási eredményeknek. Minden más, ezzel kapcsolatos bizonyítás nélküli puszta állítást nem fogadom el.

  22. Vagyis aki tudni akarja, hogy mivel nem értesz egyet, az fizessen 5800 Ft-ot. Ügyes :-DD

  23. @16: Ha a butaság ölne, te már nem élnél…

    „-Ezek szerint, azt elfogadja, hogy tőlünk sok-sok fényév távolságra lévő csillagok /bolygók, galaxisok, stb./ egy élettelen ezüstbromid /AgBr/rétegre hatást gyakorolnak? Ezzel szemben mégis úgy gondolja, hogy egy emberi ”

    Ez egy ostoba, tanulatlan ember tipikus érvelése. Azt tudod, hogyan keletkezik a fénykép? Ugyanezen alapon lenne hatása a távoli csillagoknak az emberre? Micsoda érvelés ez?

  24. Nem kell mindenben egyetértenünk, sőt … élvezem a másságodat.
    A fordításod NEM az asztrológiáról szólt. Ezt el akartam még mondani.

  25. 16 és 25:

    A csillagfény és ezüstbromid magyarázat természetesen ökörség, de erre rá kell mutatni, így: Ha a sötét szobában meggyújtok egy szál gyufát, annak fénye is okoz változást az ezüstbromid rétegen (persze mindkét esetben a változást elő kell hívni, majd le kell fixálni). Ezt azt jelentené, hogy egy szál gyufával én is befolyásolni tudom az emberi sorsokat? Nyilvánvalóan NEM. Akkor a csillagfény miért tudná?

  26. 27.Tibor bá’
    Ha valaki az 1800-as évek közepe, vége táján kapott volna egy szurokérccel megtöltött lezárt íróasztali díszt akkor az nem halt volna meg, nem kapott volna rákot mert nem volt képes a kor eszközeivel detektálni az anyag hatását és ha képes lett volna sem tudta volna értelmezni a kor tudása alapján.
    Tehát ha nem vagyunk képesek valamit érzékelni és értékelni a jelenlegi tudásunk alapján akkor az nem is létezik.
    Jó módszer.
    A strucc is ezt használja.

  27. 28:
    Egyetértek abban, hogy ha valamit nem tudunk érzékelni se érzékszervünkkel, se műszerekkel, semmilyen más módon, elméletileg az még létezhet. Azonban erre hivatkozva nem lehet mindenféle trükkös ötletet, kóros elképzelést, hallucinációt, lázálmot, sejtést, babonát, stb. elfogadni létezőnek. Csakis azt, amiről bebizonyosodik, hogy létezik, valós. —- A történelmi hűség kedvéért. A urán szurokérc radioaktivitása alkalmas arra, hogy aktiválja a fényképezőlemez ezüstbromidját (néhány napos expozíció után), de aligha képes kibocsátani a humán halálos dózist.

  28. Amikor egy receptet olvas az ember a boszorkányok könyvéből ami azt tartalmazza, hogy főzz össze kecskebéka lábat éjfélkor fogott denevér fülét, majd ha kihűlt tedd bele döglött ló lopott belét, szerezz egy támolyogva megdöglött birka agyvelejét és keverd el egy vakarózó birka szőrével, a főzetet éjfél után két órakor titokban hintsd el a haragosod rétjén az „trükkös ötlet, kóros elképzelés, hallucináció, lázálom, sejtés, babona, stb.”?

  29. 30 Bocs, ez a hozzászólásod hogy került ide? Mit akarsz valóban mondani vele?

  30. 30:
    Nem megy ez neked Melampo, ne erőlködj!

  31. 31.Trombitás Katalin
    Ez úgy került ide, hogy újfent megpróbálom megértetni Tibor bá’-val, hogy az, hogy ő nem ért valamit az nem jelenti azt, hogy az értelmetlen baromság. Kissé nehéz fejű ezért muszáj lépésenként szembesíteni a saját hülyeségével.
    32.Tibor bá’
    Meg kellene próbálni gondolkodni és menni fog.
    Amit leírtam az egy valós tökéletes korabeli recept csak leegyszerűsítettem kissé, hogy ne legyen több oldal.
    A hókuszpók azért kell bele, hogy a laikus ne ismerje fel a hatóanyagot ami a lé lelke és ne tudjon maga is ilyet gyártani ingyen. Azért kell kettőkor széthinteni, mert akkor alszik legmélyebben az emberek zöme és akkor a legkisebb a lebukás veszélye. Ezt minden valamire való betörő tudja.
    A hatóanyag amit abban a korban nem tudtak azonosítani az antrax és kerge kór kórokozója.
    Az, hogy mi valamit nem értünk az nem jelenti azt,hogy az hülyeség. Viszont ha még a jelenség létét is tagadjuk az biztos, hogy hülyék vagyunk.
    Ha Leonard Woolley, Layard , Botta a mezopotámiai ásatásaik során eldobálták volna a talált agyagtáblákat mert szerintük az érthetetlen baromság azt hiszem valamivel szegényebbek lennénk. Valamint ha találnak egy mobiltelefont akkor az a mai napig egy múzeum raktárában heverne mint ismeretlen funkciójú vallási tárgy.
    Mindkét esetben az ő tudásuk nem lett volna elegendő a feladat megoldásához, a megfelelő válasz megadásához. Szerencsére ők képesek voltak felmérni, hogy ők a hülyék és hallgattak olyanokra akik képesek voltak értelmezni a jeleket.
    Tehát ha konzekvensen ragaszkodunk a tudományos nézőpontunkhoz akkor valamit vagy tudunk minden kétséget kizáróan bizonyítani és akkor hajrá, vagy tudunk minden kétséget kizáróan cáfolni és akkor is hajrá.
    Ellenben ha nem tudjuk minden kétséget kizáróan cáfolni akkor lapítunk és nem hőbörgünk, hogy akkor is nekem van igazam.

  32. 29 Tibor bá’

    „Azonban erre hivatkozva nem lehet mindenféle trükkös ötletet, kóros elképzelést, hallucinációt, lázálmot, sejtést, babonát, stb. elfogadni létezőnek.”

    Azért hallucinációnál valamivel több lehet, ha az emberi történelem túlnyomó részében a világ minden részén a kultúrának meghatározó része, nyelvtől, vallástól, kontinenstől függetlenül.

    Kicsit olyan mint a globalista elit…
    Aminek a létezését olyan lelkesen tagadják, abban muszály hogy legyen valami.

  33. 33:
    Az eldurvult szövegedet úgy értelmezem, hogy érdemben képtelen vagy válaszolni, tehát tovább nem foglalkozom veled. Ellenben mások számára századszor mutatok rá, hogy a tévhitekben fetrengőknek van egy elfogadhatatlan, illogikus érve, ami szerint előállnak egy hamis állítással és odavágják „nem tudod cáfolni”. Melampo esetében ez így hangzott: „Ellenben ha nem tudjuk minden kétséget kizáróan cáfolni akkor lapítunk és nem hőbörgünk, hogy akkor is nekem van igazam.” A helyzet az (és ezt már a Római birodalom óta tudja az emberiség), hogy minden állítás bizonyításra vár. Amíg nincs bizonyítás, addig nincs mit cáfolni. Mellesleg a VIP.27.-ben 6 bizonyítás van, amit természetesen elfogadok, de ehhez persze kellene tudni, miről van szó.

    34:
    Attila! Az idézet ki van ragadva a szövegkörnyezetből, így nem túl értelmes, pláne, hogy a válasz is kiragad egy még kisebb részt az egészből. — Mellesleg, a globális elit létezését senki se tagadja. Én legalább is nem, de azt viszont nem hiszem el, hogy időnként összeülnek összeesküdni.

  34. 33. Melampo

    „Ha Leonard Woolley, Layard , Botta a mezopotámiai ásatásaik során eldobálták volna a talált agyagtáblákat mert szerintük az érthetetlen baromság azt hiszem valamivel szegényebbek lennénk. ”

    Tényleg olyan jó lenne, ha Tibor bá’ honlapján is lehetne „lájkolni” 😀

  35. 36:
    Te is leírhatod, hogy vannak saját hülyeségeim, és megpróbálhatnék gondolkodni. És vajon miért strapálnám magam, hogy a te kívánságaid teljesüljenek? Ezen próbálj elgondolkodni.

  36. Látom már sosem derül ki, hogy Tibor bá szerint az asztrológia tulajdonképp micsoda. No azért elmesélek valamit. Az egyik tanárom, mint írtam, az egyik legnevesebb magyar asztrológus, Trentai Gábor volt. Elképesztő volt látni, hogy hogyan tudta kifejteni a horoszkópokat, hogyan képes szintetizálni a rengeteg információt, amit tartalmaznak. Egyszer az egyik „hitetlen” rádió kitalálta, hogy csinálnak vele egy műsort, amiben majd jól kiderül, hogy ez az asztrológia mekkora kóklerség. Az volt a deal, hogy a műsor arról szól, hogy Trentai úr kap a riportertől egy horoszkópot, nem fogja tudni, hogy kié, csak azt, hogy egy ismert férfié, és mindent el kell tudnia mondani róla és az életéről, amit csak tud. És lőn. Nézegette pár percig, és elkezdte sorolni a látottakat, egy órán át. Minden stimmelt, olyannyira, hogy a riporter teljesen kiakadt, és a rádió úgy döntött, hogy nem adják le a tervezett műsort, mert csak magukat égetnék le vele. Utóbb elárulták neki, hogy Szentkuthy Miklós horoszkópját elemezte ki. Az elemzés meg is jelent az egyik könyvében. A pénzről annyit, hogy sosem fogadott el pénzt, én magántanulóként jártam hozzá 5-6 fős csoportba, és azt sem vállalta soha, hogy embereknek elemzést készítsen pénzért. Az a hitvallása, hogy a tudását Istentől kapta, és tilos vele anyagi haszonért visszaélnie, a feladata az, hogy segítsen az embereken. A legtöbb valódi asztrológus így gondolja egyébként.

  37. 35.Tibor bá’
    Az eldurvult szövegem kizárólag azért van, mert úgy látom, hogy más nem éri el az ingerküszöbödet. A szándékom pedig arra irányul, hogy az egyébként sokszor nagyon érdekes színvonalas írásokat tartalmazó blogodat rendkívül zavaró, sokszor kellemetlen és érthetetlen konok, értetlen, önfejű kötekedéstől megpróbáljam megszabadítani.
    Többek között ezt a mondatot -„Egyetértek abban, hogy ha valamit nem tudunk érzékelni se érzékszervünkkel, se műszerekkel, semmilyen más módon, elméletileg az még létezhet.”- szerettem volna belőled kiprovokálni csak innen tovább kellene lépni és nem megsértődni.
    Ugyanis léteznek jelenségek, empirikus megfigyelések amelyek létüknél fogva nem kívánnak semmiféle külön bizonyítást.
    Az előbbi gondolatmenetedet továbbvíve nyugodtan kijelenthetjük, hogy attól, hogy ezen esetekben nem tudjuk érzékelni vagy nem ismerjük a hatásmechanizmust illetve esetleg nem tudjuk értelmezni az eredményt sem attól még a jelenség létezik és működik.
    Magamat idézném egy hónappal ezelőttről amin elegánsan átléptél: „Száz évvel ez előtt amikor még nem volt képrögzítési technika akkor is létezett a gömbvillám. Az, hogy valamit nem tudunk bizonyítani csak a saját korlátozott képességeinket igazolják semmi mást.”
    És semmiképpen nem a jelenség nem létét.
    A mágia sok esetben maga a kézzel fogható valóság.
    Amikor valaki egy mechanikus eszköz segítségével rezgéseket kelt és ezekkel a rezgésekkel manipulálni tudja körülötte lévő emberek hangulatát tetszése szerint sírásra vagy örömujjongásra késztetve őket az a jelenlegi ismerteink szerint megmagyarázhatatlan és nem is szabadna léteznie.
    Pedig van ilyen!

  38. Tibor bá’, oké elgondolkodtam… 😀 Ne strapáld magad, de legalább ne harapj mindjárt.

  39. Tibor bá’

    Azt hiszem megtaláltam a cikket…
    A végén Xénia Gonda a Semmelweis egyetemről azt mondja, hogy „nem tudunk semmit ezekről a mechanizmusokról… de keressük azokat a genetikai markereket amik az évszakokkal és a hangulati problémákkal összefüggnek.

    Azt hiszem ez jó mottója lehet az egész vitának.

    Nyilván nem elképzelhetetlen hogy télen bizonyos genetikai konfigurációk másképp hatnak mint nyáron. És elképzelhető, hogy az űrből jövő háttérsugázás is „finomhangolhatja” az emberek személyiségét.

    Ne felejtsük el hogy a modern tudomány csak pár száz éve ráadásul nagyon kemény ideológiai korlátok között próbálja kispekulálni a világ dolgait, amíg a hagyományos világnézet soktízezer év alatt csiszolódott… A verseny nyilván egyelőtlen, pláne ha egy csomó vaskalapossággal meg bigottsággal van megátkozva a modern hozzáállás: Ami nem bizonyítható kezdetleges eszközeinkkel az nincs…

  40. 39:
    Teszek még egy utolsó kísérletet! Ezt írod:

    „…. nyugodtan kijelenthetjük, hogy attól, hogy ezen esetekben nem tudjuk érzékelni vagy nem ismerjük a hatásmechanizmust illetve esetleg nem tudjuk értelmezni az eredményt sem attól még a jelenség létezik és működik.”

    Összekapálsz két teljesen különböző dolgot. 1) Nem tudunk érzékelni. 2) nem ismerjük a hatásmechanizmust.

    Ezen nem lehet simán átlépni. Amit nem tudunk érzékelni az nincs (de lehet, hogy van). De, ha nem tudjuk érzékelni, akkor az, aki állítja, hogy létezik, ezt honnan tudja? Megsúgták neki az angyalok? —- Ha valamit érzékelünk, hogy létezik, de nem tudjuk, hogy miért, akkor régen kitaláltak rá egy hihető mesét. Manapság egy rakás tudós nekiesik, kutatják a témát, hogy rájöjjenek, mi hogyan van.

    Az asztrológia esetében az első eset áll elő. Egyesek állítják, hogy létező tudomány. Nos, erre kellene bizonyíték.

    42 – Attila:
    A VIP.27-et nem olvastad, ez OK. De annyit itt is olvashattál, hogy:

    „Például a zseniális emberek nagy része vízöntő. Erre én úgy spekuláltam, hogy valószínűleg nem mindegy, hogy amikor az embrió agya fejlődik, az anya éppen milyen hatásoknak van kitéve. ”

    A teljes poszt pedig pont erről szól, hogy igen, bizonyos tulajdonságok szignifikánsan köthetők a születés időpontjához. Ez bizonyított tény, és az csak természetes, hogy elfogadom. DE amikor azt olvasom egy napilapban, hogy ma a vizöntők ne kössenek üzletet, mert pórul járhatnak. NA EZ MARHASÁG.

  41. 43.Tibor bá’
    Nem, ez mellébeszélés.
    „Ezen nem lehet simán átlépni. Amit nem tudunk érzékelni az nincs (de lehet, hogy van).”
    Tehát nem jelenthetjük ki, hogy aki azt állítja, hogy van az hülyeségeket beszél.
    „De, ha nem tudjuk érzékelni, akkor az, aki állítja, hogy létezik, ezt honnan tudja? Megsúgták neki az angyalok?”
    Nem hanem láthatott egy olyan jelenséget amit más nem, vagy mondjuk más releváns tudás híján nem tudott értelmezni, lehetnek olyan képességei amelyek másoknak nincsenek, vagy csak nagyon korlátozott mértékben.

    Az írásom végén feltett találós kérdésemre nem kaptam választ.

  42. 1.A napilapban olvasott horoszkópok mind marhaságok, és semmi közük nincs az asztrológiához. 2. Bizonyítékot az anyag soha nem fog adni nem anyagi dolgokra. Ennyire egyszerű. Ugyanakkor mégis rengeteg bizonyítéka van annak, hogy működik, csak látni kell.

  43. Tibor bá’

    „DE amikor azt olvasom egy napilapban, hogy ma a vizöntők ne kössenek üzletet, mert pórul járhatnak. NA EZ MARHASÁG.”

    Azt hiszem, ezzel az asztrológia pártiak is egyetértenek.
    Semmi sem ártott többet az asztrológiának, mint a hülye magazinok leegyszerűsített horoszkópjai. Ilyet rendes asztrológus nem is csinál.

    De hát az egész orvostudományt se itéljük el a sarlatánok miatt…

    A VIP 27-nek nem ez a vége? :

    „Xenia Gonda, an assistant professor from Semmelweis University in Budapest, said in a statement, “We can’t yet say anything about the mechanisms involved. What we are now looking at is to see if there are genetic markers which are related to season of birth and mood disorder.”

  44. 46:
    Egész jól tudsz google-izni. 😀 De nem ez a vége.

  45. 42: nem fizikai és csillagászati eszközökkel kell keresni a magyarázatát, ezek mind az anyag viselkedését elemzik/mérik, ezért sosem fognak tudni erről semmit. Az asztrológia szorosan illeszkedik az ezoterikus világnézetbe, amely nem az anyagra jellemző dolgokkal elemez. Nem érthető számos olyan elv nélkül, amiket a materialista tudomány nem ismer, pl. a függőleges gondolkodás rendszere, az ősprincípiumok fogalma, az „amint fenn úgy lenn” szabálya a valóság különböző szintjeiről, az idő minősége, stb. Aki ezt tudja, az azt is megérti, hogy a bolygók semmit nem csinálnak, hanem – mint az ősprincípiumok reprezentánsai – csak JELZIK az adott időpontban az idő minőségét, azt, ahogyan abban a pillanatban a bolygók által jelzett ősprincípiumok hatása összeadódik, ahogyan akkor a valóság épp „kinéz”. A születés pillanata adekvát kell hogy legyen az adott lélek milyenségével, ill. az adott dolog tartalmával (pl. szerződések). A születéskori horoszkóp azt mutatja, milyen jellemű az adott ember, és ha hozzáadjuk az időt mint faktort, akkor kapjuk meg az illető sorsát, amely tehát soha nem független a jellemétől, amivel leszületett, amit hozott magával, mint pl. a tudatszintjét. (Nem a születési időtől függ tehát a jellem, hanem a jellemtől függően születik meg az ember akkor, amikor az időpont minősége a jellemével adekvát, és ezzel ezt lehetővé teszi.)Ez mindenre igaz: minden történés csak akkor jön létre, amikor azt az idő minősége azt lehetővé teszi.
    Az asztrológia többek között a reinkarnáció tana nélkül tarthatatlan nonszensz.

  46. 47 Tibor bá’

    Pedig ebben a cikkben volt a 6 példa :

    1. Schizophrenia and bipolar disorder are more common among people born in winter and early spring.

    2. Suicidality is more common among people born in the spring.

    3. Dyslexia is more common among people born in the summertime.

    4. People with birthdays from December to February rate lower for agreeableness.

    5. Men born during the summer are less conscientious.

    6. People born during the summer are moody.

    Vagy neked másik 6 kutatásod van ?

    Igaz, Psichology Today is hoz hasonlót, de nem így pontokba szedve…

  47. Hát, Tibor bá, mint VIP-en kívüli is belelestem a hozzászólásokba, nem volt türelmem és indíttatásom végigolvasni őket, de úgy látom, megkaptad, a magadét, hogy Te el sem tudod képzelni, hogy a fantáziálók mit el tudnak képzelni! 🙂

  48. 48. Camelia Köszönöm. Pontos, rövid, korrekt, amit írtál.
    50. Szellemesnek tűnik, de nem konstruktív. Ha nem volt türelmed végigolvasni, inkább hallgattál volna.

  49. 50 – Csont:
    A hívők általában igen lelkesek és roppant aktívak, amit már sokszor megtapasztaltam. Ennél sokkal, de sokkal szomorúbb az a tény, hogy a szavazók kb. fele elfogadja az asztrológiát. A média viselkedéséből ítélve a lakosság nagyobb része egészen biztos hisz benne. Na de, hogy az ide látogatók fele elfogadja azt én kifejezetten balsikernek könyvelem el. Szövegelhetek én napestig, legtöbbször meg se értik, amit írok (jól lemérhető a válaszokból). Például simán átlépnek azon, hogy mindig az állítónak kell bizonyítani, nem elvárni, hogy cáfoljon az, aki nem ért egyet a bizonyíték nélküli állítással. Azt se értik meg, ha elfogadnánk azt az okoskodási rendszert, amit ők kínálnak, az káoszhoz vezetne. Ugye Camélia azt állítja, hogy „Az asztrológia szorosan illeszkedik az ezoterikus világnézetbe, amely nem az anyagra jellemző dolgokkal elemez.” Tehát kitaláltak egy anyagtól független sajátos világot, ami semmivel se bizonyítható. Egyszerűen csak el kell fogadni. Ilyen alapon én nyugodt lélekkel azt találok ki, amit akarok. Például, az elhunyt lelkek a Hold fonák oldalán várják, hogy megtisztuljanak és újra birtokba vegyék a Földet. Akinek ez nem tetszik, arra rákiáltok, hogy CÁFOLD MEG. Az csak természetes, hogy ezt senki nem tudja megcáfolni. Tehát diadalmaskodhatok, hogy igazam van, és kigúnyolhatom a hitetlenkedőket, hogy nem tudnak gondolkodni. Kinevezhetem őket hülyének, mert nem fogadják el az én állításomat. Vagyis az eszmecserének az égvilágon semmi értelme.

  50. 48, 51 Camelia és Katalin – le tudnátok írni tömören, hogy akkor valójában mire jó az asztrológia /eddig itt nekem nem derült ki/, illetve ha adok egy óra-perc pontosságú születési dátumot és pontos helyet, abból mit tudtok kihozni?

  51. 51:Kedves Katalin, olvass pontosan! 1.Én veled nem kezdeményeztem beszélgetést és szerintem így jártunk jobban. 2.Ha Tibor bához szólni kívánok, nem kell a hozzájárulásod, tehát neked illett volna hallgatnod.
    3. Az első pont érvényben.

  52. Nyitottságod jól esik. Leírom hát, amit erről a kérdésről gondolok. Igyekszem, amennyire lehet, tőmőren fogalmazni, és csak a lényeget.
    Az asztrológia, – ha helyesen alkalmazzuk – , egy lehetséges módszere az Ember megismerésének.
    Személyiségünk, velünk született értékválasztásaink, kapcsolataink, motivációink, családunk, traumáink, vonzódásaink, mindennapi szokásaink leírhatók a születés idejére felállított horoszkóp segítségével. Rengeteg munkával, gyakorlással 4-5 év alatt lehet elegendő tapasztalatra szert tenni, és ismeretlen emberrel elfogulatlanul beszélgetni, partnerként tisztelve őt. Ami nagyon izgalmas, hogy akut krízishelyzetek, elodázhatatlan döntések előtt, kapcsolati és munkahelyi válságban keresik meg az emberek az asztrológus tanácsadót, ezért elengedhetetlen, hogy csak őt lássam, félretéve személyemet. /projekcióimat/.

  53. 54. Csont Igazad van, elnézést.

  54. Azt azért nem gondoltam volna, hogy errefelé ilyen sok olyan olvasó jár aki hinni tud abban, hogy egymástól többszáz fényévnyire lévő csillagokba egyszer valaki belelátott egy oroszlánt, és ha ezen csillagkép elött (megintcsak fényévekre) elvonul egy földből kiszakadt égitest, akkor azok, akik télen születtek ne dugjanak májusban senkivel mert elüti őket a villamos!

  55. 52. Tibor bá’

    ” Ilyen alapon én nyugodt lélekkel azt találok ki, amit akarok.”

    Hát ha az illeszkedik egy többezer éves hagyományrendszerbe, akkor bölcsként fognak rád tekinteni.
    De ha csak valóban az emberek hiszékenységére építesz, akkor néhány szerencsétlenen kívül más nem fog érdeklődni.

    És bele kell törődnöd, hogy az értelmes emberek vitafórumán az értelmes emberek fele hisz az asztrológiában…
    NEM az újságok horoszkópjában, ezt minden hozzászóló kifejtette, hanem azokban az össefüggésekben, amivel a modern tudomány nem tud mit kezdeni, és inkább félresöpri.

    Az anyagtól független világot nem kellett kitalálni, az van.

    Nem mindenki képes érzékelni, ezek értetlenül követelőznek bizonyítékért, de olyan rendszert állítottak fel maguknak, amiben a bizonyítás értelmezhetetlen… és akkor jön a nagymellényes NAUGYEMEGMONDTAM…

    De az a tény hogy valamit egy bizonyos rendszerben gondolkodó társaság nem tud bizonyítani, az nem jelenti azt, hogy ez egy másik társaság számára evidencia lehet, a bizonyítás kényszere nélkül.

  56. 52. Tibor bá, ne keseredj el, halld meg a hallgatókat is!

  57. 55:
    Olvasva téged a hátamon fut le és fel a hideg. Ugyanis kísértetiesen hasonlítasz Rónaszéki Éva pszichológusra, aki letesztelt engem a rendkívül bonyolult (toldozgatott-foltozgatott) Szondi teszttel, ami már rég az idejét múlta, és nemzetközileg (is) bizonyítottan egy összetákolt hókusz-pókusz. Ráadásul a mögötte lapuló alapfeltevés abszolút beteges. – persze ez az én „magánügyem”. Viszont….

    Nehéz elhinni, hogy mindennapi szokásaink leírhatók a horoszkóppal. U.i. a felvett szokásainknak semmi köze a születésünkhöz. A szokások az életünk folyamán alakulnak ki a környezeti hatásoknak megfelelően.

    Nincs új a nap alatt. Ha jól emlékszem az Ó-korban, ütközetek előtt a delfi jósokat keresték fel hadvezérek, amit fel lehet fogni munkahelyi válságnak, elodázhatatlan döntés helyzetnek, akút krizisnek. Jujj, de érdekes!

  58. 56:Bocsánat, az előző hangnemért! Belátásod elgyengít. 🙂

  59. 59:
    Tudom-tudom, hogy sokan csak csóválják a fejüket és nem tartják hozzászólásra érdemesnek a dolgot, de akkor is elszomorító. Nem tudok belenyugodni abba, hogy hatalmas tömegek elhessegetik maguktól az igazi tudást, de hallatlan fogékonyak mindenfajta (finoman kifejezve) ezoterikára.

  60. 59.Csont
    Ha meg tudnád nekem mondani, hogy azt a zenészt aki a 20 hz-nél mélyebb vagy a 20000hz-nél magasabb hangokat is hallja miért kell lehülyézni akkor nagyon hálás lennék. Mert a mai fiziológiai ismereteink szerint ezt nem hallhatja.
    A kérdés ugyanis nem az, hogy ki hisz az asztrológiában (én sem hiszek) és ki nem hanem arról, hogy ha valakinek pl. olyan képességei vannak amelyek az átlagembernek nem és ezek a képességek a tudomány pillanatnyi színvonalán nem megmagyarázhatóak akkor az ő véleményét miért kell kikiáltani baromságnak?
    Az empirikus tudás, a megfigyelésekből absztrahált esszencia hozza létre a „tudományosnak” nevezett eredményt és nem a „tudomány” határozza meg, hogy mi lehet valós és mi nem.
    Nektek valami fordítva van a fejetekben.

  61. 60. Sajnálom, ha régi sérelmeket idéztem fel. Megismerésről írtam, nem ítélkezésről. Partnerségről, nem hatalmi mániáról.
    Sokáig jártam csoportos terápiára, hogy megértsem, mi van bennem. Szenvedtem is nem keveset, mint legtöbbünk.
    5 éve olvasom a blogod, tudom, hogy tisztán, logikusan, analitikusan gondolkozol. Élvezettel követem, tanulok tőled.
    Tisztelettel fejet hajtok munkásságod előtt.
    Megtanultam a szimbolikus gondolkodást és alkalmazom, az asztrológiához analogikus látásmód kell. Nem rosszabb, csak más.

  62. 64:
    Kedves Kati!
    Én nem a személyeddel harcolok, aki különben tiszteletben tartok, mert higgadt türelmed szinte végtelen. Én az embertársaim érdekében harcolok a tudatlanság ellen. Az olyan értelmes emberek ferde logikája ellen, mint például Attila (PV) és Melampo, akik teljes intellektuális vállbedobással ügyeskednek a rossz irány mentén. Nézd meg például ezt a tudományosnak tűnő, sunyi csalást:

    „Ha meg tudnád nekem mondani, hogy azt a zenészt aki a 20 hz-nél mélyebb vagy a 20000hz-nél magasabb hangokat is hallja miért kell lehülyézni akkor nagyon hálás lennék. Mert a mai fiziológiai ismereteink szerint ezt nem hallhatja.”

    Ott kezdődik, hogy Csont nem hülyézett le senkit (az a hangulatkeltés). Másodszor mindenki tudja, hogy nem vagyunk egyformák. az emberi hallás 20-20k Hz közötti értéke átlagos. Mint ahogy az is átlagos, hogy 2 oktávot tud kiénekelni, de időnként születnek Ima Sumac-ok is, akik 5 oktávot énekelnek. Ez normál szórás, nem összekeverhető olyan képességekkel, amik nem bizonyíthatóak. XY szellemeket lát, ez egy különleges képessége, engem meg maga az atyaisten vendégel meg minden este, nekem ez a különleges képességem. Se XY se én nem tudom bizonyítani. Simán el kell hinni, mert mi mondjuk. Ez normális? Attila pedig azzal bizonyít, hogy az emberiség évezredek óta hisz valamiben. Akkor annak igaznak kell lenni. Miért? Az éjszakai csillagvilág persze, hogy megihlet mindenkit. De mi tudjuk (ha akarjuk) hogy egy-egy csillagkép csak innen látszik annak, aminek mi látjuk, mert azok a csillagok nem egy síkban vannak, egymástól mért longitudinális távolsága sok-sok fényév is lehet. [reggel, éhgyomorra ennyi elég. 🙂 ]

  63. 55, Trombitás Katalin – Köszi a választ, de kérdeznék tovább…

    Ha jól értettem, nem arról van szó, hogy az ember sorsa ‘meg van írva a csillagokban’ – előre, mint egy forgatókönyv, hanem a születése pillanatában az égitestek helyzete gyakorol olyan hatást, ami a születés pillanatában aztán meghatározza az ember alapvető tulajdonságait, jellemét, gondolkodásmódját stb.

    Viszont akkor magától adódik a kérdés – miért a születés pillanata a döntő ebből a szempontból, hiszen az égitestek később is hatást fejtenek ki az emberre, az nem befolyásolja, nem változtatja meg az ‘eredeti’, születés idején meghatározott predesztinációt?

    Továbbra is fennáll a kérdés – ‘látatlanban’ mit lehet kihozni egy születési hely és idő ismeretéből?

  64. 66. Observer Este folytatom, most megyek körtét szüretelni és befőzni. Nagy a gazdaság, ebben a melegben is van tennivaló.

  65. 53: Observer olvasd el a 40. hsz.-ban betett linkemet. Abban van egy részlet arról, hogy mi mindent tud megállapítani egy profi, mint Trentai Gábor, egy horoszkópból. Ez egy nagyon kis részlet ebből, de gyakorlatilag azt jelenti, hogy nagyjából minden lényeges dolgot látsz a horoszkópban a delikvens jelleméről, és az időt hozzáadva az egyes életeseményeiről, az életkörülményeiről, arról, ahogyan ő azokat MEGÉLI; ill. azt látod, hogy az egyént milyen hatások érik az egyes időpontokban, és a jelleme alapján hogy fog dönteni a legnagyobb valószínűség szerint. Az élet eseményeiből vissza is lehet számolni a születés pontos időpontját (!!), ha az bizonytalan (max +/- 20 perc bizonytalanság esetén. És ez azért hátborzongató, mert megérted belőle, hogy 1) a véletlen nem létezik, 2) minden meg van írva tényleg, és a horoszkóp NEM KIJÁTSZTHATÓ, hisz minden a jellemből indul ki, aminek a korlátait ELVILEG át tudod lépni, de gyakorlatilag nem szokott sikerülni. A determináció és a szabad akarat együtt létezik. 🙂 Nagyon megdöbbennél, ha egyszer egy profi kielemezné a saját horoszkópodat. Tibor bára is ráférne egy ilyen sokk. 🙂 Sajnos Trentai Gábor nem vállal ilyet, pedig sok mindent odaadnék érte, ha látnám Tibor bá arcát egy ilyen elemző óra végén. 🙂
    Még valami: az asztrológia úgy jött létre, hogy az ősi bölcsek MEGFIGYELTÉK a történéseket a bolygók mozgása alapján, és kielemezték, hogy mi mit jelölhet. Csak egy példát mondok. Pl. ha valakinek a horoszkópjában a Mars a Szaturnusszal 90 fokos fényszögbe kerül, akkor ez azt jelenti, hogy a Mars bolygó által jelzett ősprincíum (pl. az energia) akadályoztatva lesz (Szaturnusz) az adott időpontban. Vagyis, amit az illető megtenni akar, az meg lesz akadályozva. Hogy mit akar majd tenni, mely életterületen, és honnan jön az akadályozó tényező, azt a bolygók helyzete és egyéb hatásai mutatják (melyik házban áll, milyen jegyben, milyen fényszögei vannak). Egészen konkrétan tehát nem azt fogod látni, hogy Józsi majd falnak megy az autójával december 10 körül, hanem hogy valamit nagyon akarni fog, ez nem jön össze; s pl. ha a Mars a 3. házában lesz, ahová a közlekedés tartozik, akkor már nagy eséllyel lehet feltételezni, hogy balesete lesz. Ugyanakkor ha a Mars egyúttal pl. őt magát is jelöli a horoszkópban, mert pl. az aszcendenset uralja, és a Szaturnusz a 8. ház (halál) ura, akkor pl. halálos baleset is érHETI. Ez nem lehet 100 %-ra kijelenteni, mint ahogy semmit sem, pl. a függőleges gondolkodási rendszer okán, és mert mindenkinek 5-6 haláldirekciója van az életében. Ilyet egyébként sem közlünk senkivel. 🙂 A függőleges rendszer milyensége okozza főként a bizonytalanságokat, ezért nem beszélünk EGZAKT rendszerről; ez azt jelenti, hogy a bolygók jelezte princípiumok a valóság minden szintjén megnyilvánulnak valahogy, pl. a Szaturnusz ugye jelenti a fő gátlót, a megszűnést, a színeknél a feketét, a korban az öreget, az állatoknál pl. a kecskét, a testben pl. a csontokat és még ezer féle dolgot. A kélet kiértékeléséhez emiatt kell egy óriási tapasztalat és intuíció.
    Remélem, érthető amiket írtam. ?

  66. 68:
    10 éven át éjjel-nappal megnyilvánulok. Nem egy szakembernek, egy abszolút laikusnak is nyitott könyv vagyok. Engem analizálni kurva könnyű.

  67. Én azért nem hiszek az efféle ezoterikus dolgokban, mert amennyiben igazak az így tett megállapítások, az objektíven rögzíthető tény, tehát máris az anyagi világ eszközeivel ellenőrizhető szférába kerülnek, és mint ilyen, pontos elemzések alá vehetők.
    Azt pedig lehetetlennek tartom, hogy a tudományos világ sikerre, úttörő szerepre éhező képviselői nem vetették volna alá objektív vizsgálatoknak. A tudomány eddigi története arról szólt, hogy a nagy áttörések akkor is megtörténtek, amikor komoly társadalmi ellenállásba, előítéletekbe ütköztek, mert az igazolható, bizonyítható tényeket nem lehet lesöpörni.
    Hiszen vannak olyan objektíven tapasztalt és elismert jelenségek, mint a hold járásának hatása az élőlények, köztük az ember idegrendszerére, hangulatára. Ezt például senki sem tagadja.
    Ha az asztrológia állításait nem fogadják el, az csak abból fakadhat, hogy semmiféle tudományos elemzéssel nem lehet egyértelműen igazolni. Ha pedig így van, akkor gáz van, mert teljesen szubjekívvé válik az értékelése.
    Érdekes kísérlet lenne, ha egy asztrológiában hívő, ahhoz értő számítástechnikus létrehozna egy olyan szoftvert, amely embertől függetlenül, a betáplált adatokból hozna le gyakorlatilag használható megállapításokat. Mert ugye, ha a dolog működik, akkor függetlennek kell lennie a vizsgáló személyétől. Ma már igen bonyolult, összetett rendszereket is tudnak számítógéppel modellezni, ahol az eredmények pontossága meghaladja az emberi agyét… Nosza, itt kellene alkotni egy ilyent! 🙂

  68. A legérdekesebb eset, amit kielemeztünk egy órán, egy lakásbérleti szerződés (!!) horoszkópja volt. Egy barátnőm összejött egy nős pasival, és a pasi kivett egy lakást a titkos légyottokra, a csajt küldte el aláírni a szerződést. Délután 5 körül akarták aláírni eredetileg, de mindenféle közbejött és este 8-kor írták alá végül. Ez volt tehát a szerződés születési időpontja. A csaj kérte, mutassam meg az órán, hogy mennyire lesz hosszú életű, ebből akart arra következtetni, hogy mennyi ideig tart majd a kapcsolata. Na, Trentai semmit nem tudott a háttér-sztoriról, csak hogy egy lakásbérleti szerződés horoszkópját nézzük, meg a kérdést, hogy meddig él majd. Nézegette, aztán kuncogni kezdett az öreg, mert a horoszkóp 5. háza (szex, szerelmi kalandok) tele volt bolygókkal, mondta is rögtön, hogy na, hát nehéz lenne letagadni, milyen célból is jött létre, hihi. Aztán nézi tovább, azt mondja: hát ez nagyon furcsa, pont 3 hónapig él majd a szerződés, mert valakik a közvetlen környzetben mindenféle titkokat fognak kifecsegni… Nem értette ezt sehogy, hogy áll ez össze, de az biztos volt, hogy 3 hónap után vége. És mi történt a valóságban? Mint kiderült később, a szerződést 3 hónap próbaidőre írták alá. Nem sokkal rá a csaj egy másik pasival is kalandozott, odavitte a bérelt lakásba azt is; viszont nem számított rá, hogy a legjobb barátnője kivetette a hálót az 1. nős pasira, és ezt elárulta neki. Lett nagy balhé, összevesztek, és a baránő járt utána a kéglire a nős pasival, de csak addig, amig az elárult csaj el nem mondta ezt a barátnő férjének. Lett jó nagy kalamajka, és mire a próbaidő letelt, a szerződés okofogyottá vált és megszűnt 🙂 Hátborzongató volt. Ez ugyanis azt jelentette, hogy pont abban az időpontban kellett és lehetett aláírni a szerződést, mint amikor aláírták, különben egész más élettartam jött volna ki a képletben, de ugye ez nem fedte volna a (későbbi) valóságot, a kettő mindig stimmel. Ezért nem tudták 5-6 körül aláírni, bárhogy szerették volna, a sors ezt megakadályozta, csak este 8-kor nyílt rá lehetőség. Ennyire „meg van írva” minden. („Mindennek rendelt ideje van, és ideje van az ég alatt minden akaratnak.
    Ideje van a születésnek és ideje a meghalásnak; ideje az ültetésnek, ideje annak kiszaggatásának, a mi ültettetett. ” 🙂

  69. 70. Hubab

    „Érdekes kísérlet lenne, ha egy asztrológiában hívő, ahhoz értő számítástechnikus létrehozna egy olyan szoftvert, amely embertől függetlenül, a betáplált adatokból hozna le gyakorlatilag használható megállapításokat….”

    Megtörtént.

    Ráadásul részese voltam… azóta „hiszek” benne.

    1982-ben a németországi Bad Godesbergben sétálgattam, és egy japán srác követgetett és ajánlgatott egy számítógépes horoszkópot… Nem bírtam lerázni azzal se hogy nincs pénzem, azt mondta, hogy megcsinálja ingyen, csak öt perc.

    Akkoriban nagyon szkeptikus voltam, de a számítástechnika vonzott, hát ráálltam és követten a fő téren levő sátrába…
    5 percig kérdezgetett, hol születtem, mikor, mik a kedvenc színeim, mit szeretek enni, meg hasonlók.
    Aztán a kezembe nyomott 2-3 oldalnyi halványan nyomtatott papírt és elköszönt.
    Olvasatlanul a zsebembe gyűrtem, és azon gondolkodtam, hogy milyen programja lehet a srácnak, szóval a technikai rész érdekelt…
    Aztán el is felejtettem az egészet.
    A következő évben nagyot fordult velem a világ, sok minden történt… Például New Yorkban sétálva egy szép indiai lány integetett, hogy menjek oda hozzá… nem szólt egy árva szót sem, csak a kezembe nyomott egy könyvet (Shri Isopanishad)… Épp vissza akartam adni neki, hogy az ilyesmi nem érdekel, amikor észrevettem, hogy a könyv MAGYARUL van.
    Megrökönyödtem, hogy honnan tudhatta, mert se bőgatya se fütyülős barack nem volt nálam.
    Amikor megkérdeztem tőle, hogy honnan tudta, hogy magyar vagyok, azt mondta, hogy nem „tudta”, hanem „érezte” hogy ezt a könyvet nekem kell hogy adja, amikor meglátott…
    Ez elég volt ahhoz, hogy elolvassam a könyvet… Hát eléggé szemnyitogató volt a kőkemény materialista hátteremnek.

    És aztán a kezembe akadt az összegyűrt horoszkóp.
    Amit abban találtam, teljesen földhöz vágott…
    Szinte szó szerint le volt írva, hogy mi történt velem abban az évben, megrázkódtatásokkal, szerelmi afférokkal, utazásokkal és sok precíz részlettel együtt…

    Aztán rá kellett jönnöm, hogy az élet dolgai közül csak nagyon keveset ismerünk és értünk… És éltünket nagyobb részben határozzák meg azok a dolgok, amiket nem ismerünk és nem értünk teljesen.
    Tehát nem lehetek zárt a mások által megbélyegzett „tudások” halmaza felé.
    És egyre inkább hajlok afelé, hogy egyáltalán nem véletlen, hogy ezeket a tudásokat tűzzel-vassal próbálják elzárni az egyszerűbb emberektől.

  70. 65.Tibor bá’
    Nincs ebben semmi sunyi csalás.
    „Csont nem hülyézett le senkit” De, implicite te is és ő is és még sokan mások mást sem tesztek csak annyi a különbség, hogy én esetenként le is írom és nem tagadom le.
    A 20-20 000 hz egy példa de a határnak nincs jelentősége a mondandóm szempontjából.
    Konkrétabb példa.
    Azt szerettem volna érzékeltetni vele, hogy ha valaki tíz-húsz évvel ez előtt azt állította magáról vagy arról beszélt, hogy egyes állatok hallhatatlan hangokat adnak ki és esetleg azzal kommunikálnak pillanatnyi tétovázás nélkül lehülyézték és te is nyugodtan lehülyézted volna azzal a szokásos szövegel, hogy ennek semmiféle tudományos alapja nincs. És akkor valóban nem is volt.
    Szar helyzet mert mára már tudjuk, hogy van ilyen és megfelelő hangnyomás esetén speciális képességekkel rendelkező emberek ezt érzékelik.

    A boszorkányos történetet azért írtam mert ott látható kristálytisztán a gondolkodásotok elemi hibája.
    A középkori emberek rettegtek a boszorkányoktól mert nem értették ugyan azt ami történik de az bekövetkező események hatására kialakult bennük a normális távolságtartás.
    Majd jöttek a koruknak megfelelő tudományos képzettséggel felvértezett nagyképű okoskodók akik kijelentették, hogy a babonás, primitív, barmok azért rettegtek a boszorkányoktól mert műveletlenek és mindenféle tudománytalan hablatyot elhisznek amit a gátlástalan primitív szélhámosok terjesztenek.
    Majd jöttünk mi és megállapítottuk, hogy a koruknak megfelelő tudományos képzettséggel felvértezett nagyképű okoskodóknak nem volt elegendő a tudásuk a jelenségek megértéséhez így sajnos ők beszéltek hülyeséget és szégyenszemre a babonás, primitív, vallásokkal, hiedelmekkel elbutított barmok látták tisztábban az eseményeket.
    Igen kellemetlen helyzet.

  71. 69: Oszt miért kéne közölnöd, hogy hogy hívnak??? Olyan nevet mondasz be amilyet akarsz, senki nem kér személyit hozzá. Csak a pontos születési helyet és időt. Tudok ajánlani egy jó asztrrológust, aki nem kókler, menj el hozzá. Aztán beszéljük erről utána.

  72. 72: Na, egy ilyen szoftver kellene nekem, amivel megingathatnám szkepticizmusomat! 🙂
    Ha lenne egy ilyen nyilvános termék, és mindenki maga meggyőződhetne róla, hogy működik, akkor mindenki behódolna. 🙂

  73. Azért arra is kíváncsi lennék, hogy ha valaki kigyűjtené az azonos időpontban született embereket, és megvizsgálná életük folyását, akkor mennyire igazolódna be, hogy ugyanazon időpontokban ugyanolyan fordulatok lennének életükben…

  74. 76. hubab

    „Na, egy ilyen szoftver kellene nekem,”

    És ha holnap kapnál egyet?

    Pontosan úgy járnál, mint bármely szabadonválasztott összeesküvés elmélet vallója.

    Például már szinte senki sem hiszi el a Twin Towers lerombolásának hivatalos verzióját, tudósok, építészek, bontómesterek, politikusok, szemtanúk, tűzoltók, satöbbi beszámolója alapján lassan körvonalazódott a „valódi” magyarázat.

    ÉS ????

    És semmi… a világ megy tovább.
    Megjelennek az ellenmagyarázatok, meg hogy összeesküvés elmélet és kész.

    Ha holnap hitelt érdemlően bizonyítanád, hogy az asztrológia működik, hamar kiderülne, hogy súlyos skizofrén vagy, esetleg neonáci, a szoftwer amit használsz nem kóser és az adatok egyébként is megbízhatalanok amit használsz.
    Túl sok íróasztal függ a status quohoz ahhoz, hogy általános beismerés legyen a dologból…
    Ahhoz, hogy bizonyíts, a meglevővel összemérhető propagandagépezetre IS szükséged lenne…
    Különben eltemetnek mint a víz-hajtásos autót, meg a többi találmányt, ami nem illeszkedik a regnáló lobbyk rendszereibe.

    És talán jobb is ez így.

    Nem kellene hogy a jelen rendszer szekértolói még egy ilyen kifinomult rendszert is ellenünk haszáljanak…
    A legfelső szinten úgyis ezt teszik.

  75. 74.Camelia Egy olyan honlapon posztolunk, melynek vezetője és olvasóinak többsége materialista, az asztrológia iránt szkeptikus ember. MI vagyunk mások, … kérlek fogalmazz több megértéssel. „Tibor bára is ráférne egy ilyen sokk.” bár kedves ikonnal zártad a mondatot, mégis zavaró, kicsit kioktató.
    Hogy is vagy a Mars-Szaturnusz kvadráttal? Minél nagyobb az ellenállás, annál tüzesebben véded az álláspontodat? De hagyjuk a szakmai zsargont. Jó, hogy itt vagy. Most nem vitatkoznánk, ha Tibor bá nem tett volna egy kísérletet a fordítással az asztrológia magyarázatára. A maga eszközeivel.

  76. 79: Ezt én nem ilyen kategóriának érzem, hiszen ez a mai internet világban bárki számára közzétehető lenne, és ha működne, akkor mondhatna bármit a média, az emberek meggyőződhetnének róla, hogy nem szélhámosság. Ehhez elég lenne, ha valaki, aki ténylegesen meg akarná dönteni a tabukat az igaza bizonyítására, elterjesztené ismerősei közt, ha beválna, úgy terjedne mint a futótűz.
    Ez körülbelül ugyanaz a dolog, mint az egyik ismerősömnél, aki évek óta megszállottan barkácsol egy „ingyenes fűtési rendszert”, de mindig kiderül, hogy még egy hajszálnyi valami hibázik, és engem is kapacitált, hogy szálljak be a projektjébe, most egy nagyobb teljesítményű motor kellene. Persze ő is a netről kapja a szellemi muníciót, hisz rettenetesen, és habár ő maga még nem látott ilyent, meg van győződve róla, hogy működni fog. Hiába mondom neki, hogy ha a dolog valóban működne, akkor az elterjedése olyan önjáró lenne, hogy mire magasabb szinten felfedeznék, már minden barát, ismerős, rokon ezt használná, és az elrobbant információt nem lehetne visszagyömöszölni a palackba. Mert persze ő is azt mondja, hogy a találmány szándékosan el van fektetve az ellenérdekeltek által… Én ilyesmiben nem hiszek. Elfektetni legfeljebb azt lehet, amihez komoly állami kutatási pénzek kellenének az eredményekhez. Amit már egyszer megoldottak, és beválik, az elrobban, mielőtt beavatkozhatnának…

  77. 80:
    Senki nem élvezne jobban egy sokkot, mint én, de ehhez valakinek nagyon fel kellene kötni a gatyát. 😉

  78. 81. hubab

    Minden tudás komoly erőfeszítést igényel.
    Se az ingyen fűtés, se az asztrológia nem snufni tuning, hanem csak sokezer éves tudás helyes alkalmazása után tud működni.

    Ahogyan az interneten közzétehetők a politikusok hazugságai, az asztrológiai tények is közzétehetők.
    És mindenki levonja a maga számára, hogy akarja-e alkalmazni a megtalált tudást.
    A világ jelentős része műveli, használja az asztrológiár annak ellenére, hogy a kincstári állásponttal nem egyezik.
    Ők így boldogok.
    A kincstári gondolkodásúaknak pedig semmilyen bizonyíték nem lenne elég, mert egzisztenciájuk és egyéniségük épült rá (igaz kevés kivétel azért akad).

  79. 83 Nem győzzük meg egymást…
    Én mérnökember vagyok, és csak a saját tapasztalataimat tudom összevetni a tanultakkal. És azok halálbiztosan működnek, nem adtak okot a kételkedésre.
    De tegyük fel, hogy vannak olyan határterületek, ahol a tudomány állításai bizonytalanok. Ez szerintem elenyésző százaléka annak, ami garantáltan érvényes.
    Te ezen az elenyésző töredék kapcsán felveszel egy szkeptikus alapállapotot, ami aztán olyan uralkodóvá vált, hogy még azt is megkérdőjelezed, ami pedig helyes. Mert azt látom, hogy szinte minden területen szembehelyezkedsz a tudományos állásponttal, mintegy védekezésként a megvezetés ellen.
    De azért gondold végig, így az esetek túlnyomó részében az én értelmezésem helyes lesz, egy kevésnél esetleg nem, míg nálad fordított lesz az arány, az esetek többségénél egy nem bizonyított alternatívába hiszel, és esetleg egy-egy elszigetelt esetben lehet igazad.
    De erre nem lehet egy életfelfogást alapítani, túl nagy a veszteség! 🙂

  80. 85 hubab

    „De erre nem lehet egy életfelfogást alapítani, túl nagy a veszteség! 🙂 ”

    Pedig sokezer évig ilyen „határterületekre” építették az életfelfogást.
    És így többé kevésbé sikerült egyfajta harmóniában élni a természettel.
    Aztán jött a felvilágosodás, és pár száz év alatt szinte minden területen a tönk szélére taszították a világot.
    Tipikus esete annak, hogy egy kis tudás rosszabb mint a nem tudás…

    Persze nekem nem feltétlenül fontos, hogy valami egy szűk csoport által bizonyított legyen, hogy eldönthessem, hogy hiszek-e benne vagy sem.
    Ha tapasztalataimmal, érzéseimmel egybevág, akkor hiszek… Ha nem ,akkor hiába ezer Nóbel díjas, akkor is megmaradok szkeptikusnak…
    Valahogy nem tekintély alapján formálok véleményt, hanem saját tapasztalat alapján.
    Egyébként nem a modern tudomány pozitív eredményeit kérdőjelezem meg, mivel informatikus vagyok, hanem azt a konok vaskalaposságot, amivel visszautasítja a „határterületek” vizsgálatát.

    De ha belegondolunk, a legtöbb nagy találmány tobb bajt, halált és háborút okozott, mint amennyi hasznot hajtott, nem beszélve arról, hogy úgy vette el az emberek többségének a hagyományait, kultúráját, hogy a nyálacsorgó konzumidiotizmus amit adott cserébe egyáltalán nem tűnik jó üzletnek…

  81. Ebből az egészből a tanúság, aki hinni akar az hisz! 🙂
    Ezért nem tolonganak itt az asztrológiaszkeptikusok, mivel fölösleges minden vita.

    Camelia!
    Ilyen jóslást én is tudok csinálni!
    Ha belerúgok egy nagy kőbe, az elkövetkező napokban kurvára fog fájni a lábam! 😀

  82. 85:
    Ez roppant helyénvaló konklúzió, de az itt bejelentkező asztrológia hívők agya ezt nem fogja fel. Nincsenek erre hangolva. Egyszerűen csak az ellentábor okoskodásának fogják fel.

    86:
    Erre a magyarázat roppant egyszerű. Fogj egy dobókockát és dobd el egymás után harmincszor és írd fel a kijött számokat. A cikkben említett okoskodás szerint minden számnak ötször kellett volna megjelenni. De a valóságban ez szinte sose következik be (hogy milyen gyakorisággal következik be, az is kiszámítható). A jelenséget úgy hívjuk, hogy szórás. De megnézheted, hogy az ötös lottón az egyes számokat hányszor húzták ki. Hatalmas szórást fogsz tapasztalni. Tovább megyek. Éjjel azt álmodod, hogy Maca nénéd meghalt. Reggel érkezik az E-mail, közlik veled, hogy Maca nénéd meghalt. Ide a bökőt, hogy hinni fogsz az ezoterikában. A valóságban a több mint 7 milliárd emberből nagyon sokan álmodták ugyanezt akik másnap az álmot el fogják felejteni. Lesz néhány, akinek tényleg meghal a nagynénikéje. Véletlen egybeesés. — A nevelőanyám a Nagymező utca 29-ben volt házmester. Innen kiköltözött egy időre a szüleihez Sashalomra az Őrmester utca 9-be. Majd átköltözött az Ó-utca 9-be, ahonnan átjött hozzánk a Vilmos császár út 19/c-be. Most a 39-es parcellában van eltemetve. Jelent-e ez valamit? Apám június 11-én született, a lánya (vagyis a húgom) június 11-én született. Mit jelent azon kívül, hogy egyszerre ülték a születésnapjukat? Semmit. A sok millió dolog között ilyen egybeesések előfordulnak. Ha Horthy, Kádár, stb. nem azonos csillagkép alatt születtek volna, akkor ki lehetne deríteni, hogy valamennyien rajongtak a sakkért, vagy mindegyiknek kivették a vakbelét, vagy egyik se vált el a feleségétől, vagy valamennyiüknek 42-es lába volt, esetleg megbuktak történelemből a középiskolába. Valami csak fog stimmelni.

    87:
    Attila: „…hanem azt a konok vaskalaposságot, amivel visszautasítja a “határterületek” vizsgálatát.” — Dehogy utasítjuk vissza bárminek a vizsgálatát. A kivizsgálás nélküli feltételezést utasítjuk vissza.

  83. 88. Ciki „Ebből az egészből a tanúság, aki hinni akar az hisz! 🙂
    Éppen az ellenkezőjét állítottam. ld 3. hozzászólás. És ezen a ponton én is kiszállok. Üdv. Mindenkinek

    66. Observer Ha vannak még kérdéseid, szívesen válaszolok, ha tudok. Tibor bá ismeri az e-mail címemet.

  84. 91:
    Az előbb azt hittem, ennél hülyébb dolgot nem lehet belinkelni. TÉVEDTEM.

  85. Azt árulja el nekem légyszi valamelyik asztromágus, hogy mi a fittyfenéért épp egy marha messze lévő csillag (amelyik lehet, hogy már nem is létezik) befolyásolja a sorsod, és miért nem a diófa a kertedben vagy az Oszoly-tető ami sokkal közelebb van? Azokban nincsenek principiumok, meg nem lehetnek házaik amikkel 90 fokos fényszöget (?) zár be a szomszéd tehéncsordája?

  86. 93: Szurkoló
    Azon gondolkodtál már, hogy például megeszel egy fél csirkét 3 kiflivel és nincs semmi bajod azon kívül, hogy dagad a hasad.
    Ha azonban csak egy fél borsószemnyi mérget lenyelsz, akkor belehalsz.

  87. 92 :
    Tibor bá ! Most éppen melyik politikai időszakodat éled ?
    A „Gyurcsány csak jót akart”, vagy „a következő miniszterelnököt Vona Gábornak fogják hívni” ? 🙂 🙂

  88. 95:
    Minden blog látogató kérdésére szívesen válaszolok, így a tiedre is. De most egy angol közmondás jutott rólad az eszembe (lefordítva) Ha nem akarsz zagyva választ kapni, ne kérdezz zagyvaságot. 😀

  89. Hát ez remek! Ma sem akarném elolvasni egész vitátok, de pont ott trafáltam bele, hogy lehülyéztem-e valakit. Nem emlékszem ilyesmire, de kérésre lehet róla szó. Hogy mit értelmezek ilyen kérésnek, az csak tőlem függ!!!
    Aki pedig vitatkozni akar velem, előbb küldjön 5800 Ft-ot!(Tibor bá, veled osztozok, mégis csak te hozod a kuncsaftot.) 🙂

  90. 97:
    Remek! Ezt a hangot érdemlik meg. Védje meg őket a bolygóközi Nagy Szellem. 😀

  91. Na, azért nem akarnék én senkit megbántani és a szükségesnél nagyobb pofájú lenni. Szmájlim is azt jelezné: ne vegyetek már olyan komolyan! De magatokat sem!!! A határozott hang is csak azért jött belőlem, mert azt már nehezen nyelem be, ha valaki nem csak fölényes (az nekem is megy), de még hallgatásra is utasít.
    Nem állok neki érvelni az igaz, mert nem érzem, hogy bárkinek használna.

  92. Bár régi a toposz de köszönöm mert többszörösen vizöntő vagyok…Napvénuszmercur 11 ház vizöntő asc. bika 3 fok.
    és tanultam asztrológiát, ami az én esetemben sokkalta inkább terápia volt egy 10 éves intervallumban ahol ápoltam temettem egymás után lélekzetet alig véve a döbbenettől…
    Igen segitett megérteni megismerni azt az embert AKI vagyok.

    Végülis ebből irtam a végzős diploma dogám amiért kaptam hideget meleget..hideget a tanártól aki időnként bort ivot vizet prédikált és aki vizsgáztatott attól meleg szavakat hogy arra használtam amire való.

    Jóslás: A horoszkóp az alapkarakterét mutatja meg a szülőttnek, és bizonyos technikával az idő mulását igy az évekkel a változását a karakternek.

    Továbbiakban már akár hori nélkül is egy emberismerő tudja a karakter mire számithat, hol kapkosja el a dolgokat hol dönt rosszul és jól. Mik az erősségei gyenge pontja. Ennyi ez lényegében a jövö utja. Tény sokan valamiféle kereskedésre használják…ami bizonyos módón ami elszaporodott etikátlan, fél óráért 5-10 ezret elkérni mikor van aki fél óra alatt még felengedni se tud(mondjuk a szüzek Aug 20-szept 20 kb)

    Igen hatnak az univerzumi energiák de ha öhnmagát ismeri az ember és változtatni akar akkor ugyan igen macerás a munka de megy.
    Csak akkor változhat körülöttem a világ ha én is változok..és ez kellene sőt a kell szót kell használjam ahhoz hogy MO változása pozitiv irányt vegyen fel.

    Lehet nevetni ezen mert valójában tudom ami a médiában megjelenik inkább leamortizálja a lényegét de én speciel tanultam, amit tanultam megfigyeltem, amit megfigyeltem megtapasztaltam, és a tapasztalatomról irtam, mert amit megtapasztalunk az a tudás.

    Ja és röhögtem azaz kiröhögtem 1 napon az előadót, aztán egyedül maradtam 10 főből aki egyszerre ült be vagy 100 körüliből kb 40 végzett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük