(361) Sok hús = korai halál

Tibor bá’ online

 

~q191A CNN politikai hírek szempontjából egészen biztos mainstream médiának számít, magyarul: egyetlen szavát se lehet elhinni. Most azonban egy olyan tanulmányt tett közzé, ami aligha számít politikának, ráadásul az oligarcháknak se hajt szelet a vitorláikba. A lényeg benne volt a címben, étkezési szokásainkat tekintve a sok hús egyenlő a korai halállal.

Egy felnőtt férfinek naponta minimum 80 g fehérjét kell fogyasztania, még hozzá esszenciális fehérjét, mert szervezetünk ezt másból nem tudja előállítani, viszont a test karbantartásához szükséges. Természetesen ennél ehetsz többet, sőt, sokkal több fehérjét, mert a fehérjéből is tudunk kinyerni energiát, elég rossz hatásfokkal, de tudunk.

A tanulmánynak komoly súlya van – mutatott rá a CNN – mert 85.000 nő és 45.000 férfi megfigyelésére épült 26 éven keresztül. Az eredmény az, hogy a húsból és sajtból nyert fehérje a növényi fehérjékkel szemben (bab, borsó, lencse) rövidebb életet jelent. Az eredményeket már csak azért is komolyan kell venni, mert a kiértékelésnél súlyozták a különböző életstílusokat is. Vagyis alkohol fogyasztás, testmozgás, vitamin kiegészítők szedése. Ráadásul csak azokat vették fel a listára, akik teljesen egészségesek voltak, azaz rák, diabétesz, szív-érrendszeri betegségektől mentesek.

A pontos megfogalmazás szerint a kevés szénhidrát, de sok állati fehérje fogyasztása növelte a mortalitást mind a férfiak, mind pedig a nők esetében, valamennyi betegségtípus vonatkozásában. Míg a kevés szénhidrát, de sok főzelékféle fogyasztása csökkentette a mortalitást valamennyi betegség és a szív-érrendszeri betegségek vonatkozásában is. A rák betegségek okozta nagyobb mortalitás esetében elsősorban a  vastagbélrák jött számításban, amit a tüdőrák előfordulása követett.

Aki már kipróbálta a hagyományos Atkins diétát, az tudja, hogy a sok hús és sajt székrekedést okoz.  Kellő mennyiségű növényi rost az ellenkező hatást váltja ki. Az egészség záloga a jó emésztés. Megfelelő emésztés nélkül az étel nem tud megfelelő módon áthaladni a szervezeten, tehát a mérgek felgyülemlenek. Ezért fontosak a növényi rostok. A növényi fehérjével kevesebb nátrium (vagyis konyhasó) jut belénk és még rostot is kapunk hozzá. Ráadásul a napjainkban kapható húsokkal és húskészítményekkel „kiegészítésként” felhabzsolunk hormonokat, antibiotikumokat és egyéb vegyi anyagokat is. Hasonló eredményt hoz a paleo táplálkozás is. Be kell látnunk a vegetáriánusoknak végül is igazuk van.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
______________________________________________

6 gondolat erről: „(361) Sok hús = korai halál

  1. Rendben van, hogy nem szabad túl sok húst fogyasztani, de azért van bizonyos mennyiségre szükség, mert nem csak fehérje az egész, hanem tudtommal bizonyos fontos B-vitaminok csak a húsokban vannak megfelelő mennyiségben.
    Ezzel nem azt akarom mondani, hogy zabáljunk húst, csak azt, hogy azért annyira nincs igaza a vegetáriánusoknak.
    Aztán nem tudom ilyen téren a tojást hová kell sorolni?

  2. 2:
    Úgy tűnik meg lehet lenni hús nélkül, mert a vegák életben maradnak.

  3. Én például nem vagyok vegetáriánus, de nagyon ritkán eszem húst. A súlyommal egyáltalán nem kell vesződnöm és mindenből annyit eszem, amennyit kedvem tartja. Hiába állítják, hogy nem kapnak az állatok hormonokat, meg csak előírt időig a vágás előtt, stb. én ezt nem hiszem. A hormon bármire képes, akár azt is megteheti, hogy hízik az ember akkor is, ha fogyókúrázik, vagy enni kíván, amikor nem lehet éhes.

    A génmanipulált élelmiszerektől talán még úgy ahogy tudunk védekezni, de az állatok nem. Az állati takarmány biztos tartalmaz legalább szóját, meg mást is. A génpiszkált dolgokról meg rég megállapították, hogy még a gyomorban levő baktériumot is képes áthangolni, mert beépül. Ki tudja mit okozhat az embernél.

  4. 2. Az egy dolog, hogy vannak vegetáriánusok, ők esznek tejtermékeket és tojást is. De ott vannak a vegánok, akik semmiféle állati terméket nem fogyasztanak(mézet sem). Sőt vannak a nyers vegánok, akik főtt ételt sem esznek. Az utóbbi időben szoktam nézni Székely Vegán videóit a youtubon, aki Floridából hinti az igét, mivel a vegánság már egész életfilozófia. Két hektáron akar önellátó permakultúrát csinálni. Öt éve teljesen vegán, nehéz fizikai munkát is végez és elég jó húsban van a fickó.
    https://www.youtube.com/user/szekelyvegan/videos
    Az már más kérdés, hogy ezt itt nálunk anyagilag is igen nehéz lenne kivitelezni. Hiszen az ember mit csinál télen. Ezért ment Vegán a trópusokra.
    A fickó annyira elvetemült, hogy még a kutyáját is vegán koszton tartja. 😀 Ilyet még előtte nem is hallottam, de a kutya láthatólag él és virul.

  5. Nem tudtam, hogy külön kifejezés van a vegetáriánusokra és a vegánokra. Mindenesetre tanulmány is készült arról, hogy a vegetáriánusok általában véve egészségesebbek, de az a tanulmány azt is megemlítette ezzel kapcsolatban, hogy a vegetáriánusok egyéb téren többet törődnek az egészségükkel (mozgás, bioterméke, stb.).
    Nyilván meg lehet lenni hús nélkül is, de a gyerekekre nézve állítólag veszélyes ez az étrend, mert nekik még a sok sejtépítéshez sok fehérjére van szükségük, és az agynak is nagyon fontos a hús és a zsír. Mondjuk ezek szerint csak a vegánok találkoznak kevés fehérjével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük