(1618) Futóáramlás

Tibor bá’ online

Az idei április a XXI. század leghűvösebb áprilisa volt. Sokan ebből arra következ-tetnek, hogy a globális felmelegedés egy humbug. Mások annak adnak hangot, hogy a CO2 nem igaz, valójában naptevékenység változásról van szó, és most jön a minimum, és ezzel együtt a lehűlés, kis jégkorszak, stb. Mondják ezt annak ellenére, hogy köz-tudott, a globális klímaváltozás legfontosabb ismérve a szélsőségek egyre gyakoribb előfordulása. A szélsőséges hangok megjelenése tette szükségessé ennek a 7 éves posztnak a megismétlését. 

 

A Futóáramlás (jet stream) az északi féltekén egy 5-6 ezer méter magasságban észlelhető atmoszferikus folyam, aminek csúcssebessége 300 km/ó felett van, és mint ilyen, komoly hatása van a föld időjárására. Az áramlást a sarki hideg levegő és az egyenlítői meleg levegő helycseréje tartja fenn. Az áramlás kelet felé halad a Föld forgásából származó Coriolis erő hatására. Talán felesleges megemlíteni, hogy a Futóáramlás ereje függ a hideg és a meleg területek közötti hőmérséklet gradienstől. Minél nagyobb a hőmérséklet különbség, annál erősebb az áramlás.

Ma már köztudott, hogy a sarkvidék gyorsabban melegszik, a jégmezők zsugorodnak, ami csökkenti a hőmérséklet különbséget, így csökken a Futó áramlás ereje is, egészen pontosan az elmúlt 30 év alatt, kábé 10 százalékkal. Ennek a lassulásnak az eredménye, hogy egy adott időjárási szélsőség prolongálódik. A közelmúltban tapasztalhattuk például a heteken át tartó esős időjárást, aztán huzamos ideig tartó hőséget. Aztán, télen heteken át volt ködös-hideg idő, annak ellenére, hogy délről meleg levegő érkezett (de csak a magasban).

~q215

A fenti ábrán jól látható, hogy a futóáramlás kígyózva halad, méghozzá észak-dél irányba. Ezáltal a mérsékelt égöv alatt (pl. Magyarország) vagy szokatlan hideget, vagy szokatlan meleget okoz. Az elmúlt hónapokban Észak Amerika nagyon rosszul járt, mert igen szokatlan hideg és havazás lett a sorsuk. El lehet képzelni, hogy másfél méteres hó alatt, a különben tájékozatlan emberek mit gondoltak a globális felmelegedésről. Ami pedig a mi közeljövőnket illeti, az is benne van a pakliban, hogy a nyáron több héten át kaphatunk a nyakunkba szélsőséges hőhullámot, ami után senki se fog kételkedni a globális felmelegedésben. 😀

Az alábbi ábrán azt láthatjuk, hogy azon a napon Magyarország keleti felében hideg, a nyugati felében pedig meleg levegőt biztosít a futóáramlás.

~q132

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

22 gondolat erről: „(1618) Futóáramlás

  1. Klasszikus mondás jön: várjunk 1-2 évet, és kiderül, hogy ez egy anomália(futóáramlatok okán), vagy valóban a csökkenő napaktivitás okozza a helyzetet.

  2. 1: Várakozzál csak! Harminc éve mondják ezeket a dolgokat. Az elmúlt 10 évben keményen elkezdett megvalósulni. Aki ezt tagadja, az vak és/vagy idióta. A kommenthuszárok nem is érdekelnek, de a világ vezetőit tényleg fontos lenne meggyőzni végre.

  3. …szeretne Tibor bá’ előre olyan okos lenni, mint egy csomóan utólag…

  4. Ahogy tetszik mondani. A természet 3-4 hetes „késésben” van tavalyhoz képest.
    Tavaly már március 18-án láttam az első „májusi” cserebogarat 🙂 most meg csak április legvégén….

  5. Na de mi a helyzet a déli féltekével, ott is a futóáramlás a ludas a lehűlésben? De hisz az északon van! Idén április közepén már havazott sok helyen Ausztráliában, jóllehet ez igen szokatlan jelenség arrafelé!
    https://twitter.com/alpinedna1936/status/1381146577021120513
    https://twitter.com/LouNegline/status/1381106737403490305

    És most is folytatódik az átlagnál hidegebb időjárás! Ott is!
    https://i1.wp.com/electroverse.net/wp-content/uploads/2021/05/gfs_T2ma_aus_6-2.png?ssl=1
    https://i1.wp.com/electroverse.net/wp-content/uploads/2021/05/gfs_T2ma_aus_12-1.png?ssl=1

    Azért az hatalmas blama lesz sok nagyokosnak, ha nyilvánvalóvá válik, hogy az emberi CO2 kibocsátás az pics@füst és semmit sem okoz a klímánk állapotában! (Mellesleg rengeteg elhallgattatott, ellehetetlenített tudós gondolja így!) A Nap aktivitása, illetve esetleg a rádiuszának a változása (hisz egy pulzáló csillag) viszont igen gyorsan képes ilyen-olyan irányba meglökni és befolyásolni a földi éghajlatot!
    Hát érdekes lesz a következő pár évünk, az egyszer biztos…

  6. Re:Ábel
    Én a jelenlegi szokatlanul hűvös tavaszra értettem a kivárásra, nem a felmelegedésre.
    Egy fecske nem csinál nyarat, ha trendszerűen ez megy majd minden évben, akkor lehet elgondolkodni azon, hogy a napaktivitás valóban hűti a klímát.

  7. 8: Szerintem egy metorológus, klimatológus már most is kiváóan ki tudná elemezni, hogy az elmúlt hónapok időjárása pontosan hogyan és miért alakult úgy, ahogy. A napaktivitást is mérik, arról is lehet tudni.

    Szép dolog ez, hogy általánosságban elmondja Tibor bá, hogy mi van a futóáramlással, de a konkrét helyzetet is érdemes lenne megnézni.

  8. 6 Herkules, javaslom, hogy gondolkozz egy kicsit az időjárás és a klíma közti különbségen. Tavaly arról cikkeztek, hogy micsoda történelmi nagy jégdarabok szakadnak le az Antarktiszról. Vagyis nagy léptékben ott is melegedés van. Ha most épp egy kicsit hidegebb van a szokásosnál rövid ideig, az nem jelent semmit. Egyébként azért hűl a déli félteke, mert ott éppen ősz vége van.

  9. „Tavaly arról cikkeztek, hogy micsoda történelmi nagy jégdarabok szakadnak le az Antarktiszról. Vagyis nagy léptékben ott is melegedés van.”

    Csakhogy ennek éppen az ellenkezője zajlik, akár vannak leszakadó jéghegyek, akár nincsenek, a jég hízása évtizedes csúcsokat dönt meg. Különösen figyelemre méltó a 2014. évi rekorder jéggyarapodás!
    https://seaice.uni-bremen.de/data/amsr2/today/extent_s_running_mean_amsr2_regular.png

    „Egyébként azért hűl a déli félteke, mert ott éppen ősz vége van.”

    Ezt nyilván én is tudom. Az ausztráliai tudósításban az a szokatlan, hogy olyan korán érkezett az első hó! Egy alapvetően jóval melegebb klímájú kontinensről van szó, s az április eleje, az lényegében október elejének felel meg. Bárhogy is az az ottani ősz első fele!

  10. Idén a tél beragadt Magyarországon, még most, nyár elején is téli időjárási helyzetek uralkodnak. A klímaváltozás brutális légköri változásokat idéz elő, az állóhullámok kialakulása abból ad ízelítőt az északi féltekén, aminek bekövetkeztére a szakemberek csak évekkel később számítottak.

    Időjárás: ezért nincs már értelme évszakokról beszélnünk
    https://24.hu/tudomany/2021/06/03/idojaras-klimavaltozas-tavasz-nyar-tel/

  11. Mindenhol máshol meg extrém hideg… Per pillanat, Afrikában, az egyenlítõn 12 fok. Ankarában fagy. De ahogy nézem, a ny. afrikai Marokkóban is, ami jóval lejjebb van.

  12. Nem vagyok meteorológus de azért érdekel a téma…
    Régóta figyelem a müholdképeket és úgy december
    eleje óta valahogy hiányolni kezdtem Európa fölül az
    északi,keleti,déli légmozgásokat! Nyugatról és csakis
    NYUGATRÓL áramlik a felhözet mintha az Atlanti-óceán
    túloldalán amerikai barátaink nagy-nagy ventilátorokkal
    hajtanák a levegöt felénk. Mondjuk ez arra jó hogy az
    ukrajnában ne fagyon át a talaj és esetleg ha véletlenül
    nukleáris szennyezés kerül a légkörbe az 24 órán belül
    mind-mind oroszországban kössön ki …..
    *https://www.goes.noaa.gov/FULLDISK/GMIR.JPG
    *https://eumetview.eumetsat.int/static-images/latestImages/EUMETSAT_MSG_IR108_CentralEurope.jpg
    Ha valaki tud archivált meteomüholdképekre linket hát
    nagyon megköszönném ha közkincsé tenné.

  13. 20: Tibor bá’
    Igen világos hogy a nyugati széljárás általános
    de valahogy a múlt években emlékeim szerint
    gyakrabban voltak más irényból is áramlások.
    Nagyon örülnék archivált szélirány adatoknak,
    vagy archiv meteomüholdképek visszamenöleg
    néhány évre európai városokból !!!

  14. 19-21:
    La Nina esetén, az uralkodó széljárás hangsúlyosabban a nyugati felé dől el.
    A hosszantartó La-Nina (esetünkben), még jobban fokozza ezt a hatást.
    Ugyanakkor, megnöveli az esélyét a hidegbetöréseknek is, ami szerencsére az idei télen egyelőre elkerült bennünket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük