VM-263 Ha erkölcs van, minden van

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

~q2281941-ben, iskolába indulás előtt édesanyám kinyitotta az előszoba ajtót, bevette a küszöbre helyezett tejet, és fehér papírzacskót, benne a zsömlékkel. Fél perc, és már kész is volt a reggelim. Soha senki nem előzte meg édesanyámat, pedig akkoriban a bérházak kapui hajnal 5 és este 10 között tárva-nyitva voltak. Hetente egyszer jött a fűszeres begyűjteni a szolgáltatásért járó pénzt. Ennek a szokásnak Budapest ostroma okozta a végét, mert 1945-ben tej se volt, nem hogy hajnali kiszállítás. Aztán jött a hiánygazdálkodás, szóval ez a lehetőség soha többé nem tért vissza.

Viszont Ausztráliában még húsz évvel később is dívott. Amire kitűnő bizonyíték a No Milk To-day című, 1966-os világsláger, amit a Herman’s Hermits együttes adott elő. Hallgassátok meg!

Annak idején Magyarországon senki se értette a szöveget, hogy egyáltalán mi akar lenni. Mi ez a „No Milk To-day”? A szöveg első két verse így szól:

No milk today, my love has gone away
The bottle stands for lorn, a symbol of the dawn
No milk today, it seems a common sight
But people passing by don’t know the reason why
How could they know just what this message means
The end of my hopes, the end of all my dreams
How could they know the palace there had been
Behind the door where my love reigned as queen

Aminek ez a magyar fordítása:

Ma nem kérek tejet, a szerelmem lelépett – Az üveg üresen áll, jelzi a hajnalt – Ma nem kérek tejet, úgy tűnik ez már így is marad – De az erre sétáló emberek nem tudják miért. – Honnan is tudnák, mit jelent ez az üzenet – Vége a reményeimnek, vége az összes álmomnak – Honnan tudnák milyen csodás palota volt itt – Ahol az ajtó mögött a szerelmem királynőként uralkodott.

Arról van szó, hogy a srác este kitette az üres üveget a küszöbre, ráhelyezett egy cetlit, hogy „No milk to-day” vagyis, „ma nem kérek tejet” Mindjárt meg is indokolja, hogy miért. Lelépett a csaj, egyedül nyilván nincs kedve reggelizni. — Akkoriban Angliában elvétve lehetett látni egy-egy színes bőrűt, és még nem nyílt ki a szemük, befogták a pofájukat, de főleg, alkalmazkodtak a helyi szokásokhoz. Tejet nem lopunk el a küszöbökről! Hogy ez mikor szűnt meg, azt nem tudom, de nem az én tisztem a kiderítése. Ha van erkölcs, akkor minden van. Ha nincs erkölcs, akkor semmi sincs (biztonságban).

De térjünk vissza Magyarországra! Abban az időben a „kereskedelem” nem hirdetésekre, csalásra, beugratásra támaszkodva iparkodott nagyobb forgalmat elérni, hanem kedvezőbb szolgáltatással, ahogy ezt láthattátok a tej+zsömle projektnél. De házhoz jött a jeges (ami a jégszekrényekbe kellett), házhoz jött nyáron a görögdinnye, egész évben a kőpor a budai hegyekből, amit illatos, cseppenként 5000 tányért ragyogó tisztára varázsoló mosószerek munkáját végezte környezetbarát módon. Házhoz jött a drótostót, aki megjavította azokat a lyukas lábosokat, amiket manapság simán kidobnak.

A suszter nem jött házhoz, hanem két házzal arrébb volt egy pincehelyiségben, aki rendkívül olcsón megjavította nem csak a lyukas talpú cipőket, de mind azt, ami bőrből volt. Ami textiliából készült azt a szabó renoválta, egy másik apró üzlethelyiségben, mert semmit se „illet” kidobni. Akkoriban az a mondás járta, hogy egy jó háztartásból a füstön és a hamun kívül semmi más nem kerül ki, a szennyes víz mellett.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_______________________________________

29 gondolat erről: „VM-263 Ha erkölcs van, minden van

  1. Most nosztalgiáztam egyet, köszönöm, Tibor bá’!
    Ha a belinkeléssel azt is ki akartad fejezni, hogy ez a szám neked is tetszett, akkor sikerült megcsípned a közös metszetet könnyűzenei ízlésünkben. 🙂
    Úgy látszik, a sláger idejében még te sem voltál túl idős hozzá, hogy leminősítsd az új generáció zenei eltévelyedéseként, én meg már nem voltam túl fiatal ahhoz, hogy nyomtalanul elsüllyedjen az időben.
    Igaz, a szám nevezhető klasszikusnak, évtizedekig játszották rendszeresen a rádióban.
    Viszont jobb felvételt is feltehettél volna, ez egy fellépésen felvett, itt-ott kissé hamis, technikailag gyenge változat. A médiából is ismert stúdiófelvétel, amely szimfonikus zenekari háttérkíséret is kiegészít azért sokkal gazdagabb hangzású.

  2. Köszönöm a posztot!
    5 éve Dublinban tapasztaltam meg magam is a tejesembertől kapott reggeli tejellátmányt.
    Ma a susztert idehaza is kezdik Minitnek hívni, nagy nemzetközileg ismert családból vannak és eléggé gépesítették őket. Nem tudom mit tudnak csinálni egy szakadt kínai cípővel – hozzászoktak-e már vagy nem viszi senki azokat javítani, ha eláztak vagy kilyukadtak? Szerencsére nincs olyanom bár a cipőimet már jó 10 éve vehettem.
    Ma is meg-meghallom ezt a számot, amit linkeltél és jó érzés és emlékek töltik be a gondolataimat.
    Elképzelni se tudok olyan Londont, ahol még nem költöztek be a volt gyarmatokról a színesbőrűek.

  3. Nem mindenhol ilyen rossz a helyzet. Itt Jásdon a kerítésre akasztott zacskóban várja a pénz és az üres palack a tejesembert, aki megtölti a palackot tejjel, és elveszi a pénzt.

    Most is van néhány suszter, egyéb mesterember, de egyre kevésbé javíthatók az áruk. A hegymászó bakancsomat nem tudom megjavíttatni, mert olyan anyagokból van, amire egy suszter nincs felkészülve. A szuper vízálló, kopásálló egybeöntött talp-orr-részt nem fogja a ragasztó, egy nap használat után elenged, rosszabb esetben roncsolja is. Se itthon, se Indiában nem tudtam megcsináltatni, pedig az utóbbi helyen sok suszter van, és még mindent megjavítanak, amit tudnak. Az áruk is jórészt javíthatóak ott.

  4. „a szennyes víz mellett” Falun régen mosogatásnál az első öblítéshez csak forróvizet használtak, a benne levő ételmaradékkal ment a moslékba. Amit csak lehetett, tényleg felhasználtak.
    ——
    Különben az erkölcsöt /a vallással egyetemben/ az uralkodó osztály a tömeg kordában tartására használta. Meg persze most is.

    Pl. Egy T. István nevű köztiszteletben- /és saját lábán/ álló úriember megvette a K.-i kishajókikötőt /melynek során természetesen közbeszerzési eljárás teljesen szükségtelen volt/ és mit ad isten, két napja olvastam a 444-en, hogy teljesen véletlenül és az ügytől természetesen teljesen függetlenül kiírtak egy kikötőfejlesztési pályázatot /EU pénzből természetesen/. Törvény, erkölcs? Ugyan már…

  5. 4-re
    ha benne vagy lobbi, ha nem vagy benne korrupció. Ki mondja meg hol a határ?
    Meghát’ a fokozatok saját pénzed, céges pénzed, az ország pénze, az uniós pénzek.
    Már a céges pénzt is dívik lazán használni, az „uniós pénzből” meg olyan érzés nélkül mondjuk ki, mintha nem is a mi ránk kényszerített adónk lenne.

  6. Mit mondott tegnap ez a mocsadék főcigány, a magyar ember és a politika kapcsolatáról? Ki tudná idézni? (Amikor hallottam, majdnem földhöz vágtam a rádiót.) 🙁
    Aljas egy féreg ez a cigány, mert megpróbálja a magyar embert lehúzni maga mellé a szarba. Elfogadott társadalmi normává teszi Magyarországon a lopást, csalást, gazemberséget: Mentségére szóljon, hogy nem ő kezdte ezt el, hanem Gyurcsány Ferenc !

  7. A 70-80-as években egész tavak álltak rendelkezésre csöpögő zacskós tejből, amit ‘soha nem lehet megunni’ https://www.youtube.com/watch?v=AUv5UpCJ4AY Ez volt az az időszak, amikor az iskolákban fillérekért járt az iskolatej és iskolakakaó. A korán kelők pedig önkiszolgáló (becsületkassza) alapon vehettek a még ki nem nyitott üzlet elé hajnalban lerakott (és őrizetlenül hagyott!!) tejből. Legalábbis Bp-en, a Svábhegyen így működött a dolog.

  8. 6:
    Nem Gyurcsány kezdte, hanem Antall József, csak akkor még úgy hívták a lopást, hogy „kistafírozás”. Az MSZP-n belül se Gyurcsány kezdte, hanem Suchman Tamás privatizálásért felelős miniszter. Mindent eladott, amit tudott, de hol van a pénz?

  9. 8: „hol van a pénz” Suchmant még meg lehetne kérdezni… De van egy tippem, hogy jelentős része a faj és hittársainál.

  10. 8 :
    Én úgy tudom, hogy amikor Suchmann privatizált, akkor jelentősen csökkent az államadósság . Hol van már Tocsik Márta 800 milliója? 🙂
    Ma egy politikus 4 éves gyerekének több pénze van. 🙂
    Biztos vagyok benne, hogy Gyurcsány Ferenc lopási rekordja évtizedekig érvényes lesz ! A Tibor bá által felsorolt „urak” csak nyeretlen kezdők Gyurcsány mellett ! 🙁
    Gyurcsány ezt tette :
    1. ) 30 százalékkal növelte a hivatalos államadósságot.
    2. ) Több ezer milliárd forintnyi uniós támogatás jött be az országba devizában, mégis devizahiány volt, és persze a forintra váltott pénz is eltűnt.
    3. ) Eladta még azt is, ami le van betonozva : Repülőtér 450 milliárd forintért. Hol a pénz ?
    4. ) A devizaadósoknak forintot adtak, és aláíratták velük, hogy devizával tartoznak, majd a devizát kivitték a nemzeti bankból, a mesterségesen létrehozott nagyon kedvező árfolyamon. Így még annyi deviza sem maradt a nemzeti bankban, amennyi az éppen lejáró államkötvények kifizetéséhez kell . Ha jól emlékszem, csak 16 milliárd euró volt az MNB tartaléka akkor, amikor a deviza államadósság mintegy 40 milliárd volt. Ezért lett felvéve 20 milliárd euró.
    Ha Orbán 2018-ig minden erejét megfeszítve lop, akkor sem tudja utolérni lopásban Gyurcsányt . De nagyon igyekszik a főcigány. 🙁

  11. 10:
    Hogy Gyurcsányt piszkosul utálod, ahhoz nem fér kétség, de az adataidhoz viszont igen. – Ez a 30 százalék nekem „büdös”. Szokás azt a hibát elkövetni, hogy a felvett kölcsönt egyből hozzácsapják az államadóssághoz. Ez helytelen, mert a btto államadósságból le kell vonni a mindenkori MNB tartalékot.

  12. 11:
    Senki nem tett olyan sokat a főcigány kétharmadáért, mint El Curo.
    Tömegek azért nem szavaznak a főcigány ellen, nehogy visszatérjen az El Curo vezette baloldali maffia. Így marad a fasiszta Fidesz- maffia. 🙁
    El Curo 53-ról 82 százalékra növelte az adósságot.
    És Tibor bá, kár itt kötözködni, a számokon. Azok sajnos valósak.

  13. 11. Tibor bá¸
    Ezt nem értem.Miért kéne levonni az MNB tartalékot az adósságból? Szerintem a piac az össz mennyiséget lesi.Meg persze hogy tudjuk-e fizetni.
    Az igaz hogy Fletó felvette az euro milliárdokat,de nem költötte el, hanem ment a tartalékba.
    Ha nem tette volna,akkor a forint-euro árfolyam akár 500-ig is elment volna.Jelezte a spekulánsoknak hogy nem érdemes a forint gyengitésére játszani mert különben van miből közbelépni az MNB-nek.
    A pénzt jórészét Orbit minirobot elbaszta.
    Pl Mol részvényekre 500 milliárdot.
    Természetesen az olajpiacon ezután jól leestek a részvényárak.
    Pont a forditottja mint az arany esetében.
    Eladtuk az aranykészletünket,erre pár röpke esztendő múlva triplázódik az aranyár.
    Nekem valami itt nem stimmel.
    Ennyire nem lehet dilettáns a vezetés.
    Egyébként orbánc veri a mellét a 3% os GDP növekedésre.
    Jó ha tudjuk,hogy ennek harmada a kedvezőbb időjárás miatti, terménymennyiség növekedés az oka-
    A másik 1% a Mercedes és Audi gyár felfutása.
    Harmadik ok : a sokat emlegetett devizatartalékból bizony elköltött kb 30%-ot növekedési hitelprogramra,ami alapvetően legalább talán nem kidobott pénz.
    Pár hónapja valaki finoman rám szólt itt ,,orbánc,, megnevezés miatt.
    Most már a cigány minősités is simán elmegy.
    Radikalizálódunk :).
    Szerencsére a blogokra nem terjed ki a cenzúrázási kötelezettség.
    A napilapok internetes felületein már kötelezően moderálandó az ilyesmi.
    Igaz 83 évesen már én is szarnék bele mindenbe.
    Nagyon nem érdekelne pár fityeszes szarrágó pampogása.

  14. Előre elnézést, hogy a bevett hazai szokás szerint a hozzászólásomban nem fogok orbánozni, gyurcsányozni, zsidóznikomcsiznifasisztázni, bár ezekhez a témákhoz nálunk nagyon könnyen megtalálják egyes hozzászólók a kapcsolódási pontokat, akkor is, ha mondjuk épp egy új NASA felfedezésről van szó cikkben a Marson.
    Tibor bá írásáról a Nürnberg környéki tök földek jutottak eszembe. Mivel munkám során rengeteget utazom és szabadidőmben görkorival járom be a környéket, ahol éppen dolgozom, volt szerencsém a fél világot bejárni az elmult húsz évben. Nürnberg határában láttam nyaranta, hogy az út mentén a gazdák a tök termés egy részét gúlákba rakják, a halmok mellet, egy póznán pedig egy becsületkassza. A gazda meg sehol /illetve valószínűleg otthon a családjával:)/ Az autós megáll bedobja a pénzt és viszi a tököt…. Nyilván működik a dolog, különben nem így árulnák a termést. De elgondolkodtató volt, hogy itthon meddig tartana egy ilyen próbálkozás.. Persze, nyilván lehetne számtalan példát hozni arra, hogy Németországban sem angyalok élnek….de mégis összességében, a morális szint egyértelműen magasabbnak tűnik és ez az ami meghatározó, mikor egy ország fejlődéséről van szó. Persze, tudom, ne hasonlítsam össze a jóval magasabb életszínvonalon élő, németeket, túlélésért küzdő hazánk fiaival. De bizony muszáj. Ha vonattal jön be az ember az országba, Hegyeshalom után csak meg kell nézni a Magyar udvarok többségét. Ott aztán látható minden, amit a gazda, sokszor egy élet „munkájával” összeszedett/lopott/ügyeskedett/gyűjtött. Hogy nincs is rá szüksége? A felét már benőtte a gaz? Az mindegy, még lehet..meg aztán a többiek is vitték. Hogy a cég ahol dolgozott már rég tönkrement, mert minden szinten mindenki többet lopott ki belőle, mint amennyi nyereséget termelt és hogy országosan, minden szinten ez megy, ez az ami tükröződik a gazdasági helyzeten is. És ez mind a fejekben kezdődik…Azért jó tudni, hogy úgy nyolcvan éve még itthon is jobb volt a helyzet.

  15. 14.
    Mi történt az elmúlt 70-80 évben? Az első mondatban felsoroltad a főbb állomásokat, időben visszafelé haladva (csak a Mars utazás maradt ki).

  16. 14-re
    A német rendőrség szerint a magyarokkal van a legtöbb baj Németországban. Rengeteg kisstílű apróság, ezek vagyunk mi odakint, úgyhogy intézzük a tököt az almát stb vele a becsületkassza is eltűnik mint a kámfor.

  17. 17:
    „A német rendőrség szerint a magyarokkal van a legtöbb baj Németországban”

    A külföldiek által Németországban elkövetett bűncselekmények, százalékos megoszlásban (2013-as adat):

    Török: 16,3%
    Lengyel: 7,5%
    Román: 7,3%
    Szerb: 4,5%
    Olasz: 4,3%
    Orosz: 3,3%
    Bolgár: 2,7%
    Francia: 1,4%
    Holland: 1,3%

    Ausztria: 1,0%
    Magyaro.: 0,9%

    Forrás: http://www.bka.de/SharedDocs/Downloads/EN/Publications/PoliceCrimeStatistics/2013/pks2013__englisch,templateId=raw,property=publicationFile.pdf//pks2013__englisch.pdf

    Nekem nem úgy tűnik, hogy a magyarokkal lenne a legtöbb baj.

  18. 18-ra
    Az infó egy németországi jó barátomtól van, (Bodensee környéke) a Német rendőrök egy magyar kollégát kerestek, mit ad isten, épp ott mosogatott egy hazánkfia rendőr a szomszédban, még németül sem tudott, németből beiskolázták, azonnal felvették, addig angolul gügyögnek egymással.
    Ne felejtsd, 2015 van, én apró piti ügyeket írtam, ami lehet nem éri el a bűncselekmény kategóriát, abban viszont lehet valami, h ez csak régiós probléma.
    Akkor is mutatja a jó hírünket, nekem meg ég a pofám mikor kimegyek, mert mindig eszembe jut.

  19. 18-ra
    pár perc töprengés után… végül is ezt a békát nyugodtan lenyelhetnék, hisz minden kint dolgozó magyar a Német gazdaságot erősíti, a mienket meg gyengíti, s minden jóban van valami rossz de akkor is szar érzés ilyesmiket hallani.

  20. 13:
    „Miért kéne levonni az MNB tartalékot az adósságból?” Mert azt az állam nem költötte el. — Gondolj bele. Mondjuk a magyar állam tartozása 20.000 milliárd forint. Ekkor (bármi okból kifolyólag) mondjuk Gy. felvesz 5.000 milliárd forintot az IMF-től. Nem lehet azt mondani, hogy Gy. alatt 25 százalékkal megugrott az államadósság. Ugyanis az 5.000 milliárdot nem költötte el, az ott lapul és ha muszáj, akkor egy perc alatt vissza tudja fizetni. Ezt követve jöhet egy O. aki hatalmas propagandával éjjel-nappal azt nyomja, hogy Gy. alatt az adósság 25 százalékkal megnőtt, majd vidáman elkölti a tartalék 5.000 milliárdot, és mit ad isten az államadósság egy fillérrel se lett nagyobb (csak eltűnt a tartalék).

  21. Kedves Zee!

    Nem tudom, hol laktál Magyarországon, de én a mai napig látok ilyen becsületkasszás árusítást (általában virágot és málnát, szezontól függően)

  22. Gratulálok Tibor bá, csodálatos írás!
    Amúgy minden fórumon megtalálhatók ezek a saját fajtájukat lenéző hozzászólók, akik telefröcskölik a fórumot a magyarok lejáratásával (pl itt és most Feco). Ajánlom figyelmetekbe, hogy Kőszegen most is van becsületkassza jócskán, valamint hogy a csodába, de a magyarok mindenhol megállják a helyüket a világon, általában becsület dolgában is alkalmazkodnak a helyiekhez – még a hazai 70 (vagy jóval több) éves folyamatos sanyargatás ellenére is.

  23. Úgy engedtek hosszú eltávra mikor sorállományú katona voltam, ha közben biztosítom a kantin zavartalan működését. Nagyon ki akartam menni a faluba. Ezért kinyitottam a kantint és kitettem egy becsületkasszát.
    Majdnem bekövetkezett a csoda. Abból a sok emberből csak egy ingott meg a nap végére. A teli kassza csábítása már sok volt neki.

    A rendszerváltásig a megrendelőimmel leginkább csak szóban szerződtem, de nem emlékszem arra, hogy bárki is, egy minisztériumot kivéve, megszegte volna a szóbeli szerződést.
    Tapasztalatom szerint, 90′-n után terjedt az el, a szerződés azért van, hogy megszegjék.
    Jogi tanácsot megfogadva már olyat is beleírtam a szerződésbe, hogy Magyarországi címen kell a teljesítést bemutatni. Ez sem segített.

  24. 24-re
    Nippur, légy szíves, újra olvasva talán megpróbálhatnád komolyan venni, a nekem ég a pofám, és a szar érzés ilyesmiket hallani, mondatvégeket is.

  25. Feco: 17-es hsz-eden nem érdemes mentegetőznöd, mert menthetetlen az alaptalan sározás ténye. Legközelebb előbb nézz utána a tényeknek mielőtt sározol.

  26. 27-re
    Hát, hogy kértelek olvasd végig még egyszer, de csak a magadét fújod. De egyszer s utoljára értelmezem, ha neked nem megy: Ez két friedrichshafeni rendőr véleménye és nem az enyém, én sajnálom, hogy ezt gondolják. És baszhatod Mvm9 statisztikáját, ha nekik ez a véleményük.

  27. 28: „Ez két friedrichshafeni rendőr véleménye” Ezért nem kell általánosítani ennyi infó alapján.
    „baszhatod Mvm9 statisztikáját” Az viszont elég sokat elárult a tényleges helyzetről.

    Arról nem beszélve, hogy a „magyar” bűnelkövetők egy (jelentős?) része láthatóan cigány – ami kiderül azokból a bűnügyi hírekből, ahol fényképet is mutatnak.
    A szomszédban az osztrákoknak is tele a töke a „magyarokkal” – oszt’ azok se azok…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük