(1584) Kommunista nosztalgia

Tibor bá’ online

 

~q191A legújabb németországi felmérés szerint a volt NDK-ban élő németek 57 százaléka „visszasírja” az egyesítés előtti hazáját. Egészen konkrétan azt állítják, hogy a kommunizmus alatt jobb volt az élet. Természetesen a nyugati szociológusok nyakukat törték a magyarázatokkal. Ami aztán oda torkolt, hogy kialakult egyfajta vita, mert a keletiek mindenre adtak jó választ.

Szabadság: Az NDK határon (berlini fal) hatalmas betűkkel ki volt írva, hogy mire számíthatnak azok, akik megpróbálnak átmászni rajta. Akinek nincs pénze, az ma se utazhat. Akkor elmentünk Prágába, Moszkvába, most mehetünk Brüsszelbe és Londonba, mi a különbség?

Jólét: Az NDK-ban senki se rettegett, hogy elveszíti az állását, senki nem koldult, és egyetlen hajléktalan se volt az utcán.

Hangulat: Elmentünk kempingelni, ragyogóan éreztük magunkat, mert volt bennünk egyfajta összetartozás, szolidaritás, itt mindenki mindenki ellen van.

Titkosrendőrség: Igen, ott volt a Stasi, de most itt van a GEZ, aki információkat gyűjt az emberekről, mi a különbség? Gyakorlatilag nincs különbség az úgynevezett „szabadság” és a diktatúra között. Egyik a párt diktatúrája, a másik a tőke diktatúrája.

Közvélekedés: Mindent összevetve az NDK-nak több volt a jó oldala, mint a rossz. Boldogabbak voltunk, és jobb volt az életünk minősége, mint most, az egyesített Németországban. Fontolóra véve a mai perspektívánkat, úgy érzem, hogy a paradicsomból lettünk kikergetve. Ez a német kapitalizmus nekem egy kicsit sok, és semmi esetre se nevezném demokratikusnak.

Meggazdagodott, 51 éves, volt keletnémet véleménye: Semmi kétség, szerencsés voltam, hatalmas vagyonra tettem szert. Azonban az életet nagyon kellemetlenné teszi, hogy az emberek hazudnak és csalnak. Minden a pénz megszerzése körül mozog. Nekem hiányzik az emberi hozzáállás, az érdek nélküli barátkozás. Különben szerintem akkoriban kisebb volt a diktatúra, mint most. Itt az igazságtalanság sokkal ravaszabban érvényesül, mint akkor az NDK-ban. Ma sokkal gazdagabb vagyok, mint akkor voltam, de közel se vagyok annyira megelégedve, mint akkor. Különben az se tetszik, amilyen feketére most befestik a volt NDK-t. Az volt az én otthonom, ahol a munkámat megbecsülték, és ha nem lett volna egyesítés, én akkor is jól éltem volna.

A nyugatbarát szociológusok szerint: A legtöbb volt keletnémet állampolgár az NDK kritikáját személyes megtámadásnak veszik, sokszor még azok is, akik csak gyerekek voltak az egyesítéskor. Sokan fehérre akarják mosni a kommunista elnyomást. A fiatalok nagy része a szülői elbeszélések nyomán nem hajlandók elfogadni az NDK diktatúra árnyoldalait. A diktatúra tagadása az alatta élők önbecsülését emeli. A megkérdezettek saját életüket mentegetik.

Az én személyes véleményem? Van. Gondolom, nektek is. Személy szerint kellemesebben éreztem magam Kádár alatt, mint most Orbán alatt. És nem, nem Orbánon múlik. A következő miniszterelnök és bandája is lopni fog. Őszintén, az oligarchák lényegesen kegyetlenebbül zsákmányolják ki a népet, mint egykor a Központi Bizottság.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
__________________________________________

67 gondolat erről: „(1584) Kommunista nosztalgia

  1. Tibor’ba!
    Hat az elhiszem, hogy on biztos jobban erezte magat a Kadar alatt. Az on szemelyes anekdotaibol teljesen nyilvanvalo azok szamara akik ismerik a multat ,hogy maga valojaban ki is.
    Volt szerencsem.

  2. „A legújabb németországi felmérés szerint a volt NDK-ban élő németek 57 százaléka „visszasírja” az egyesítés előtti hazáját. ”

    Az egykori NSZK jelenleg élő németei legalább ilyen arányban szívesen vissza is adnák nekik a hazájukat 😀 😀 szóval ez kölcsönös.
    A nosztalgia egy teljesen normális dolog és jó is. De kivétel nélkül mindig megszépíti a múltat.
    De tényleg a nyugati németek is visszasírják az NSZK időket.

    Talán egy románt, vagy erdélyi magyart kéne erről megkérdezni.

  3. Mondják ezt úgy, hogy tudják nem fog visszajönni az NDK-s rendszer.
    Egy próbát megérne kideríteni az igazságot.
    Jelentkezhetnének városok a kísérletre, a kiválasztott városban mindent, amit csak vissza lehet állítani, azt vissza is állítanák.
    Stasistul, besúgóstul, cocom-listástul, cenzúrástul, mindenki jó emlékezetére bízom a folytatást.
    Szerintem egyetlen város sem jelentkezne.
    Annyit tudok, hogy az agyunk a múltat megszépíti, a nehézségeket kalanddá formálja.
    Játszunk el a gondolattal. Mától kőkemény cenzúrát vezetnének be és visszamenőleg ki kéne törölni a hatalomnak nem tetsző írásaidat, hozzászólásokat. Hány karakter maradna? Hányan mehetnének a hozzászólók közül egy szolíd meghallgatásra? Csengő frász helyett SMS frász. 🙂

  4. 1:
    Nincs szerencséd, mert fogalmad sincs mit írtál. 🙁

    2:
    Pedig Németország mind gazdaságilag, mind pedig politikailag nyert az egyesítéssel.

    3:
    Ezt nekem írtad? Kádár egyáltalán nem lopott, Orbán mindent ellop, amit lehet. Ezért a nyomorból az ország soha a büdös életben nem fog kilábalni. – Nem én vagyok az egyetlen ember az országban, aki Kádár alatt jobban érezte magát. Persze ebbe belejátszik, hogy minimum 25 évvel fiatalabb voltam.

  5. @4: Kádár persze, hogy nem lopott, de rajta kívül mindenki. Emiatt sírják vissza. Meg a mesterségesen lent tartott árak miatt. Miből is? Kölcsönből ugye…
    Mindezek ellenére kicsit visszasírom én is, mert legalább voltak értelmes szabadidős tevékenységek pici, vagy éppen nulla költségvonzattal. Ma meg szinte csak pénzért kapsz szórakozást. Ráadásul a nagy pénzvadászatban időd nem jut semmire.

  6. 5:
    Ez az árak és kölcsön elég pontatlan gondolatkőr.

  7. Nekem is az jutott eszembe, hogy a kölcsönökkel azért Kádárék is ellopták a gyermekek jövőjét vagy hogy is szokták ezt fogalmazni: fizethetik a Kádár-idők adósságait (azt nem tudom, hogy személyesen mutyizott-e és nem erről gondoltam ezt a pár sort írni).

  8. Annak, hogy valaki hogyan érzi magát a bőrében, nem sok köze van ahhoz, hogy mennyi pénze van, vagy deklaráltan mennyire szabad stb. Sokkal többet számít az élet kiszámíthatósága, a stabil jövőkép, és az, hogy ki, milyen élményekkel éli meg a hétköznapokat. Igaz, hogy a kádári államszocializmus alatt az emberek egy csomó korlátba ütköztek, de ugyanakkor védve is voltak. Nem lehetett könnyen nyugatra utazni, rendszeresek voltak a hiánycikkek, ideológiai meséket kellett hallgatni, ruszki katonák masírozgattak mindenfelé, csomó dolgot elhanyagoltak stb. Ugyanakkor fillérekért lehetett itthon utazgatni, biztos munkája volt mindenkinek, a cigányok is dolgoztak, hajléktalanokról hírből se lehetet hallani, általános olcsóság volt (az 1.50 Ft-os buszjegy, 40 filléres zsemle időszaka). A vélemény nem volt szabad (ma sem az), de ugyanakkor senki nem érezte úgy, hogy egy életen át kizsigerelik és a vérét szívják. Nem volt ‘devizahitel-ügy’, viszont volt egy állami bank, ahol érdemes volt takarékoskodni, és amelyik a mai szemmel nézve tisztességes feltételekkel kölcsönt is adott. A kölcsönt mindenki vissza is tudta fizetni, mert biztos munkája és jövedelme volt.

    7.
    A ‘Kádár idők adósságai’ c. fejezetet olyanok írták, mint Fekete János elvtárs, akinek nem kis szerepe volt az ország eladósításában.

  9. 1: „maga valojaban ki is” Tudsz valami szaftosat Tibor bá’-ról? Stazi ügynök volt, vagy III/III-as? Írd már le, légyszi, léégyszi, lééégyszi! 🙂
    ————-
    Egyébként nem létezik olyan rendszer, ami egyformán mindenkinek jó lenne.
    Ettől függetlenül azt is érzékelem, hogy a Kádár-rendszer ellenzői hajlamosak a Kádár és a Rákosi rendszer egybemosására, miközben azért jelentős különbség volt köztük. Én gyerekként a lájtos Kádár érát inkább pozitív, mint negatív rendszernek érzékeltem. A dollárhitel felvétel viszonylag későn történt: „A Puja Frigyes külügyminiszter által aláírt csatlakozási kérelmet Fekete János a Magyar Nemzeti Bank elnökhelyettese 1981. november 4-én adta át Washingtonban az IMF-nek.” http://www.archivnet.hu/gazdasag/magyarorszag_csatlakozasa_az_imfhez_es_a_vilagbankhoz__iii._resz.html
    vagyis erre hivatkozva elítélni az azt megelőző időszakot, legalábbis szemellenzős dolog szvsz. Rá 8 évvel pedig megtörténik a rendszerváltás, és azóta minden kormány vett fel hitelt. Vagyis minden kormány legalább olyan szar, mint Kádáré volt anno. 😉

  10. Kis intermezzo az előzőhöz /Gyurcsányék így ítélték meg/:
    „Fekete János Állami-díjas közgazdászt, a Magyar Nemzeti Bank nyugalmazott alelnökét – az ismertetett indoklás szerint – „Magyarország nemzetközi pénzügyi kapcsolatrendszerének kiépítése, a hazai pénzügyi kultúra fejlesztése érdekében végzett munkássága elismeréseként” tüntették ki.” 😀 😀 😀 http://hvg.hu/itthon/20060315dijatadas

  11. 4, Tibor bá’

    „Kádár egyáltalán nem lopott…”

    Magának…
    De ügyesen intézte, hogy a nemzeti vagyon kiguruljon a Szivjetúnióba.
    Az alumíniumgyártástól az élelmiszerexportig rettenetesen előnytelen üzleteket kötöttünk a KGST-ben.

    Aztán jött Fekete János és felvette nekünk ez első IMF kölcsönt…
    (Nyilván nem hivatalosan) de az akkori magyar bankosok 10%-ot kaptak a nyugati kölcsönökért… „Technikailag” ezt se Kádár lopta el…

    Szóval Kádár tiszta… igaz, igénye se volt többre mint egy mosdó lavór meg krumplileves. De a rendszer, amelyiket szolgált, elég brutális volt.
    Ebben az időben fordult meg a népesség növekedés csökkenéssé, ekkor háromszorozódott meg a rákos betegek száma, ekkor zuhant hatalmasat a férfiak várható élettartama, és számos más olyan nemzeti érték, ami a hosszútávú fennmaradást biztosítaná. A gulyáskommunizmusban meg bárgyún vigyorogtunk hozzá, mert azt mondták nekünk, hogy ez a legvidámabb barakk…
    Pedig csak a vizet forralták lassabban, hogy azt higgyük, kellemes, amikor megfőztek bennünket.

    De szerintem elég nehéz összehasonlítgatni ezeket a rendszereket, mert mind ugyanzt a célt szolgálta.
    A 25 évvel ezelőtti nyugati kapitalizmus célja az volt, hogy minnél nagyobb vagyont halmozzon fel, a termelés csúcsrajáratásával.
    A keleti szocializmus feladata az volt, hogy pár évtized alatt számolja fel a nagyjából független parasztságot, és terelje őket a városokba.
    A mostani globalista kapitalizmus pedig a középosztályt számolja fel, mert már nincs rá szüksége, és a felhalmozott vagyont egy szűk elit kezébe juttassa.

  12. Elköltötték a nyugdíj alapot, elköltötték az OTI alapot.
    De mindezeknél jobban zavart az emberek kushadt tartása, csak nem belenézni a másik szemébe. Az a fajta jelenlét, hogy én igazábol itt sem vagyok, ebből nem lehet bajom, hogy szinte minden jó cucchoz korrumpálással lehetett csak hozzá jutni.
    Azt sem felejtem, hogy akkor nem hallottam ennyi bátor hangot. -nyilvánosan-
    Konyhák zártságában már annál inkább. Négy fal között és csak szűk körben jött meg a bátorságuk az embereknek a nyílt beszédre. Nem egyszer intettek csendre, mikor nyílvános helyen politikai töltetű vicc mesélésébe kezdtem.
    Egy egész nemzedéket szoktattak le az öngondoskodásról. Majd az álam megoldja.
    Abban a rendszerben szocializálódott emberek vannak ma döntési pozícióban.
    Nem egyszer kibeszéltük, hogy a gyerekkori élmények egy életre elkísérik az embert.
    Persze fontos az is, hogy mennyibe került a zsömle. De ez másodlagos.
    Amiben hiszek, értékes emberek, értékes közösség.

    A kanadai álam jóvátételként minden 21 éves inuitnak saját házat és fizetést biztosít. E szerint nagyon jól kellene élniük. Ingyen van a „zsemle”. De nem élnek. Sok köztük az alkoholista. Fontos, hogy az ember maga gondoskodjon magárol, családjáról. Ha ez nincs, akkor oda a tartás, oda az ember.

  13. Még ha le is vonjuk, hogy megszépíti az emlékeket az idő, azért ne felejtsük el, hogy az a fene nagy jólét és biztonság nem volt fenntartható, vagyis hitelből volt finanszírozva, amit bármikor meg lehet tenni egy ideig. Mondjuk ez Magyarországra vonatkozik, az NDK-ról ilyen információim nincsenek.
    Ugyanakkor érdemes lehet a szocializmus előtti és utáni NSZK-t az NDK-val és Ausztriát Magyarországgal összehasonlítani. Úgy gondolom, hogy ma boldogabbak az osztrákok a magyaroknál és a nyugat-németek a kelet-németeknél. Ez pedig abból következi, hogy a szocialista időkben egyrészt annyira lemaradt a kelet a nyugattól, hogy ilyen különbségek lettek, másrészt az emberekbe nevelt egy tunyaságot, aminek a hiánya miatt ma kevésbé boldogok.

  14. Kanadáról meg USÁ-ról, és a franciákról inkább nem beszélnék. Kiirtották a bennszülött lakosságot és annak maradék innuitnak vesznek házat. Kiváncsi lennék, volna-e pézük házat venni neki, ha nem irtják ki, hanem a mai napig együtt kellene élni velük.

    A franciák évente még mindig 500 milliárd dollárt söpörnek be a „volt” gyarmataikról, ahol éhen halnak a gyerekek.

    http://orientalista.hu/a-gyarmatoktol-a-charlie-hebdo-i-terrorig/

  15. 13.
    „az a fene nagy jólét és biztonság nem volt fenntartható, vagyis hitelből volt finanszírozva ”
    Ezt honnan veszed? Fene nagy jólétről a kádár-rendszerben azért nem beszélhetünk ugyebár… Egy viszonylag szerény, de fenntartható biztonsághoz és önellátáshoz pedig sehol sem szükséges hitel. Ha viszont belerángatnak egy országot a hitelspirálba, utána már legtöbbször valóban nincs megállás.

  16. A nyugati világban is végbement egy rendszerváltás ,csak nem vették észre.
    Érdemes meghallgatni Róna Péter gondolatait: (csak pár perc)
    https://www.youtube.com/watch?v=ETPjlMtcgRM
    Tehát a dolgok globálisan szaródtak el , minkét korábbi blokk túlnyomó többségének (és az ökológiai környezet) kárára.

  17. 16. Gyurica

    „Tehát a dolgok globálisan szaródtak el …”

    Nem szaródtak… Sőt.
    Hatalmas vagyonfelhalmozódás történt a felső 1%-ban, elsősorban a középosztály kárára.
    És ez nem „rendszerhiba” hanem ügyesen tervezett folyamat része.
    Ugyanis a középosztály a legkézenfekvőbb ellenfele a globális elitnek, ezért őket kell megszüntetni. Aztán folyamatosan a többi 6 és fél milliárdot.

  18. 17.
    Érdekes teória. A politikai kasztot (Orbán, Simicska, Bajnai-féléket) hova sorolod… középosztály? Gondolom Vlagyimir Vlagyimirovics a globális elit része.

  19. 18. Mvm9

    A kis országok elitjei is be lesznek darálva Orbánostul, Bajnaistul…
    Igaz, Bajnai még reménykedik, hogy ha ügyesen lökdösi a társait a pocsolyába, akkor a krokodil hálából őt eszi meg utoljára.
    Szerintem Vlagyimir vagy behódol, vagy felveszi a harcot a globál elittel.
    Úgy tűnik, felveszi a harcot… persze még nincs minden lap leosztva. És Kína is játszik.
    Szerintem a következő pár év fogja eldönteni, hogy a 10-15 milliós elit felépíti-e a maga paradicsomát 500 millió rabszolgával, vagy tovább döcög a világ a maga sokezer éves kínjaival.

  20. Azért volt egy böszme nagy vityilló Balatonfüred közepén ahová Kádár apánk visszahúzódhatott. Persze, lehet hogy az nem az övé volt hanem az államé, és az is lehet, hogy nem a strabag építette hanem a Magyar Néphadsereg, de mégiscsak ő használta. Csodálkoznék, ha nem lett volna ezen felül még kocsija, vonata, repülője.

  21. A nosztalgia tényleg szép dolog, én is szoktam jó szívvel visszaemlékezni, de ettől még a Kádár korszak kártékony, negatív hozadékai itt élnek velük, és itt csak csatlakozni lehet

    11,12, 13-ban Attila, Károly és Vasgerinc által leírtakhoz.

  22. 1: Egy kicsit tényleg volt szerencséd, te legalább azt hiszed, hogy tudsz valamit. Én meg még azt sem tudom eldönteni te ki vagy: macskajancsi vagy bazárimajom. Ez viszont nem az állatkert, eltévedtél. De ha odaérsz, vigyázz, ott is harapnak!

  23. Kádár Jánost volt szerencsém személyesen is ismerni, Édesanyám munkahelyén többször is találkoztam vele. Puritán és jóindulatú ember volt. Szerettem őt. Fiatalka voltam, a politika nem foglalkoztatott, csak az ember.

    És szerettem abban a rendszerben élni.

  24. 24:
    Ha a nálunk élvezkedő NDK állampolgárok 57 százaléka jobban szerette volt hazáját, mint a mai Németországot, akkor a gulyás kommunizmusban lényegesen több szerethette, mint 57 százalék, vagyis messze a többség. Curix, Attila, Károly és Vasgerinc állandó kötekedők, ne törödj velük.

  25. Tibor bá szerintem az őskorban még a szocializmusnál is sokkal jobb volt. 😀

    Kicsit kezdesz (megint) vicces lenni. Aki nem nosztalgiázik veled együtt, az kötekedik ugye.?

    Tessék:

    http://www.zeit.de/kultur/2014-10/brd-ende-mauerfall

    a berlini fal leomlása nyugati szemszögből. És valóban nem csak az NDK szűnt meg hanem az NSZK is.
    Tibor bá a szocializmusod nem azért volt szép és nyugodt korszak, mert szocializmusnak hívták. Olvadd el a belinkelt írást, azzal kezdődik, hogy a régi szép időkben amikor még a posta, a vasút a víz és áram még állami volt! Mondja ezt egy kapitalizmusban élő és felnövő!
    Ezekben az időkben a kapitalizmus ugyanazt a biztonságot megadta, mint a szocializmus plusz nem korlátozta az emberi szabadságot, mint a szoci rezsim. Ebben a kapitalizmusban jól érezték magukat a németek és még ma is megkülönböztetik keletet és nyugatot. Soha nem lesz igazán egységes Németország.

    Nem mellesleg a 80-as évek második felében fokozatosan növekedett a feszültség mindegyik kommunista rendszerben. Mind gazdaságilag mind politikailag a végét járta a szocializmus, amit te itt éltetni próbálsz nagyon tévesen.
    NEM a szocializmus volt az, ami miatt pozitív nosztalgia él, hanem az az átmeneti kedvező időszak, ami a II világháború nyomorúságai és a rablókapitalizmus beindulása között eltelt. „rabló” kiemelve, mert azon van a hangsúly.

  26. 25.
    Az ember ahogy öregszik hajlamos a nosztalgiára. Meg persze vannak olyan intézmények amelyekre minden időben szükség és igény van.
    Végül is mindegy, hogy STASI vagy GESTAPO csak valahol feljelenthesse az ember a szomszédját.
    Tényleg szép idők voltak.

  27. A mostani rendszer is egész szocialista ahhoz képest, ami majd a geddon után következik. Hogy előhozzam azt a témát is 🙂

  28. 27: „valahol feljelenthesse az ember a szomszédját”
    Ha csak a szomszédját…
    Halottam olyan sztorit, hogy a megcsalt feleség a férj munkahelye párttitkárának panaszolta be a férjét. Akit aztán a párttitkár elvtárs megfeddett, mert hát a szocialista erkölcs ugye… 😀

    Apám is állt a szőnyeg szélén, mert valaki azért is felnyomta, hogy nem járatja a Népszabadságot. Annyi haszna mondjuk volt, hogy megoldódott a gyújtós problémánk a cserépkályhákkal. 🙂

  29. 26-28:
    Folyamatosan követitek el ezt a hülye hibát: „Tibor bá a szocializmusod” Miközben a posztom így kezdődik: „A legújabb németországi felmérés szerint a volt NDK-ban élő németek 57 százaléka visszasírja az egyesítés előtti hazáját.” Nem én nosztalgiázom, hanem a volt kelet németek 57 százaléka, és vélhetően a magyarok ennél is nagyobb százaléka. Én mindössze erre a jelenségre hívtam fel a figyelmeteket, hozzátéve, hogy én magam is az 57 százalékhoz csatlakozom (gondolom jogom van hozzá). Az ellenvetéseitekre (pl. szabadság) a posztban az NDK-sok megadják a választ. Most van útleveled, de nincs pénzed az utazáshoz. Akkor mindenkinek lett volna pénze az utazáshoz, de megszabták hová mehetsz. Felvetik, mi a különbség? Erre válaszoljon mindenki maga. De ne kívánjátok, hogy a belétek oltott antikommunizmusnak engedve gondolkodás helyett, veletek együtt nyomjam a tálcán felkínált kliséket.

    Azt meg kifejezetten utálom, amikor valaki az életkorommal áll elő, ami nem erény, kiváltság, vagy bármi más, hanem befolyásolhatatlan állapot.

  30. 30:
    Te népszerűsíted a kommunizmust, erre mit lehet mondani?
    Szerinted a nyugatnémetek miért sírják vissza az NSZK-t?

    Ez meg egyszerűen nem igaz, hogy nem tudnak utazni a keletnémetek. Ez egy hibás általánosítás.
    Ha még mindig szocializmus lenne, az nagyjából úgy nézne ki mint Kínában. A kommunista vezérkar mellett egy kapitalista gazdaságmodell futna, mert a szocialista gazdaság már a saját idejében elavult volt.
    Tibor bá nem bírod felfogni, hogy nem azért volt jó, mert szocializmus volt, hanem a kor adottságai miatt. A 70,80-as évek kapitalizmusa is megteremtette a jólétet biztonságot, ÉS megadta a szabadságot is! NSZK-ban a 80-as éveket, mint soha vissza nem térő legjobb időket emlegetik.

    Bármennyire is utálod a hivatkozást, nosztalgia esetén különösen sok jelentősége van a korodnak.

  31. 31: „A 70,80-as évek kapitalizmusa is megteremtette a jólétet biztonságot”

    Szerintem ennek egyik oka volt a párhuzamosan létező szocializmus, mint alternatíva. A jóléti kapitalizmust nem csak azért találták ki, hogy jó legyen a népnek /és vásárolja meg, amit a kapitalista gyárt neki, amitől az jól meggazdagszik/, hanem azért is, hogy ne csináljon szocialista forradalmat. A szocializmus bukása után viszont már azt látjuk, hogy a középosztályt kezdik leépíteni. Mivel nagy vagyonokat egyszerűbb pénzügyi machinációkkal megszerezni, mint terméket gyártani/eladni, a vásárlóra már nincs akkora szükség. Forradalmat meg már úgy sem csinál senki, mert mi lenne az alternatíva? Mehetnek a levesbe…

  32. 32:

    Az a véleményem, hogy a 70-80as évek azért volt olyan jó, amilyen, mert akkor még nem szembesült a társadalom a erkölcs bomlásának következményeivel. Az erőforrások kimeríthetetlennek tűntek, és olcsóak voltak. Az akkori jólétért már most fizetünk, és később méginkább fogunk.
    Ennek semmi köze a szocializmushoz, mint ahogy azt Tibor bá hibásan képzeli.

    Ez olyan mint a mai idők. Tömeges elvándorlás van otthonról, ha ez így marad, akkor rövidtávon lehet előnye a hazajuttatott jövedelem, de közép-hosszútávon Mo végét jelenti.

  33. 31:
    „Te népszerűsíted a kommunizmust, erre mit lehet mondani?” azt hogy hülye vagy. Mi az, hogy népszerűsíted? Ez egy baromság. Már nem létezik, hogy lehet azt utólag népszerűsíteni, és mivel? Azzal, hogy rámutatok a felmérések szerint többen visszasírják, mint a népesség fele? Posztolom, mert hihetetlen. Olyan hatalmas várakozás előzte meg a magyar kapitalizmust, hogy valóban meglepő az eredmény.

    Egyszerűen nem bírod ki, hogy ne rugdos belém: „Ennek semmi köze a szocializmushoz, mint ahogy azt Tibor bá hibásan képzeli.” Mi képzelek hibásan?

  34. 34:

    Folyamatosan elbeszélünk egymás mellett, mint általában.
    Tudod mit nem értek? Mit sírsz te vissza tulajdonképpen a Kádár korszakból? Mid nincs, amit csak a Kádár rendszer tudna megadni?
    Szocializmust akarsz? Mit szólnál hozzá, ha meg is kapnád? Másnap meg befejezheted a blogírást.

    Te nem a szocializmust sírod vissza, mint ahogy a többiek, az a bizonyos 57% sem. Ti azokat a körülményeket és élethelyzeteket, amik akkor voltak, szocializmussal, kapitalizmussal együtt. Pezsgő kulturális élet, még nem túlmotorizált világ, még létező erkölcs, államadóssággal még nem megbénított költségvetések, szociális háló stb órákig lehetne sorolni.
    1960 és 2000 közötti rész Európa legjobb időszaka volt, rendszertől függetlenül. Te ezt szeretnéd vissza, nem Kádárt, és ezt szeretnék itt a nyugat németek is vissza, meg a német márkájukat, csak ez már nem jöhet vissza.

    Tisztázzuk, én is örömmel emlékszem a 80.as évekre, de nem Kádár és a szocializmus miatt. Nem is tudtam még akkor egyikről se…
    Mindenesetre oka volt, hogy olyan sok ember várta a szocializmus végét…

  35. 35:
    Ez nem elbeszélés egymás mellett, hanem a részedről a mondataim kiforgatása, és meg nem értése.
    1) Azt állítottam, hogy Kádár alatt jobb volt az élet. Nem tettem hozzá, hogy mert a kommunizmus jobb, mint a kapitalizmus. mert mind a kettőnek különböző fázisai voltak. Nem kezdtem el kiértékelni, miért szavaznának ma arra az emberek többsége. Több oka is lenne, aminek egy részére te is rámutattál.
    2) Állandóan sértő szinten reagálsz. Mi az, hogy vissza sírom? Én most is jól érzem magam (a 82 évem ellenére) és akkor is jól érzetem magam. Adaptálódok, nem visszasírok.
    3) Még alig vagy ott néhány hete, máris átvetted a német felsőbbrendűségből fakadó arroganciát.

  36. 13:

    Mit jelent az, hogy belerángatják a hitelspirálba?
    A gazdaságunk a 70-es évek végén kezdett hanyatlani, a 80-as évek elejére már komoly hitelre volt szükségünk, a 80-as évek végére meg olyan szintre kerültünk, hogy már a hitelezést sem tudtuk fenntartható mértéken tartani.
    Szerintem igenis jólét volt akkor, mert viszonylag kevés munkával elég nagy biztonságot és jó életszínvonalat lehetett elérni. Csak ugye a cégektől a termelés várták el, nem a nyereségességet, így aztán természetes, hogy bebuktuk.

  37. 13: „ma boldogabbak az osztrákok a magyaroknál és a nyugat-németek a kelet-németeknél”

    Vajon mi lenne a helyzet, ha mi élnénk osztrák színvonalon, és az osztrákok a mienken?
    Volna egy igen erős tippem…

  38. Miért is volt jobb az előző rendszerben élni? Hasonlóak voltunk egymáshoz. Nem voltak igazán gazdagok, de igazán szegények sem. 1950-ben születtem, életem jó részét abban a rendszerben éltem meg. Iskolaköpenyben jártunk suliba, jól éreztem magam benne. Nem néztük, kinél mit takar a köpeny. Színházba jártunk, és olcsón, fillérekért lehetett könyveket venni, már akkor – a szüleim jóvoltából nagy könyvtáram volt. Sok barátom, barátnőm volt, ötéves koromtól korcsolyáztam, a BEAC pályán nagy társaságunk volt, edzett, egészséges, belevaló lány voltam. Mindemellett jó tanuló.

    Mikor dolgozni kezdtem, azt is szerettem. sosem kellett félnem, hogy felmond a főnököm. 19 éves voltam, amikor férjhez mentem, 21 amikor a fiam, 25 amikor a lányom született. Szerettem élni, szerettem a biztonságot. Sokat kirándultunk, úszni jártunk, korizni. Autónk nem volt, de nem is hiányzott. Budai lány vagyok, a XI. kerületben majd Budafokon éltem, természetközelben. Annyira jó emlékeim vannak. De nem szoktam nosztalgiázni, mert mindig annak örülök, ami van. Ebben a rendszerben bizonytalan az élet, de alkalmazkodni kell hozzá. Viszont a lelkem mélyén csak ott van, hogy mi lesz velünk? Hova kellene költöznöm? Milyen jövő várhat az unokáimra? Kapok-e nyugdíjat, míg élek? Már nem jó Magyarországon élni, de 65 évesen már nem ugrál az ember sehova. És én szeretem is a hazámat, nem is mennék.

    Sosem voltam gazdag, így beérem kevéssel is. Nagyon rossz látni, hogy mindent a pénz irányít.

  39. 39:
    És az aktív korosztály mindenre (ismétlem mindenre) képes, csakhogy még több pénzhez jusson. És nem megy vele semmire. Mondhatjuk mi napestig, hogy a kellemes, kielégítő, boldog élethez nem kell egyre több pénz, csak minimális biztonság, amit ez a rendszer nem tud biztosítani. Nézd meg Simicskát! A közgép nem kap több rendelést. Vagy akik eddig dohányárú értékesítésből éltek. vagy akik nyomorúságos segélyt kaptak, ami most megszűnik. stb. stb. És nézd meg Curixet, akinek olyan szar volt a helyzete, hogy emigrált és nem veszi észre, hogy ezzel csak időt nyert, mert a németek is egyre kevesebbet visznek haza. Addig viszont úgy érzi, megfogta az isten lábát.

  40. Ők nem fognak megérteni minket, Tibor bá’, és elképzelni sem tudják, milyen jó volt nekünk és miért. És hogy mennyire nem jelent semmit sem a pénz a normális, a természettel együtt élő embernek. Más korosztály, másban nőttek fel, nem is lehet elvárni tőlük, hogy megértsék.

    Nem nosztalgiázás ez, ahogy mondják, egyszerű ténymegállapítás. Most élünk, itt élünk, ezt kell elfogadni. És békésen el is tudjuk fogadni. „nyuggerek” mondják ránk, meg hogy jobban élünk, mint a fiatalok. Nem élünk jobban, már írtam valahol, hogy 87 ezer Ft a nyugdíjam, de már régen megtanultam, hogy annyiból élek, amennyim van. Nem vettem nagyobb házat, még csak arra sem vettem fel hitelt, hogy felújítsam. Ez még Horányban volt. Körülöttem szinte mindenki vett fel hitelt, újat építettek, nagyobbat. Van aki bukta a házát, van aki most is nyögi a terhet.

    Nem jó világ ez, és nem vezet sehova, hacsak nem a pusztulásba.

  41. Tibor bá de tökéletesen elbeszélünk egymás mellett. Ha csak a tényt vesszük, hogy jobb volt az élet, akkor ezzel nem vitatkozok, mert elég szubjektív dolog, csak azok mennének oda vissza, akik éltek benne, azoknak is csak a fele. Akinek csak elmesélik (90 után születettek) ők már nem mennének vissza.
    Ha azt vizsgáljuk hogy ez miért és hogyan lehetséges, akkor jönnek ki a valóban érdekes dolgok.
    Az akkori jólét finanszírozása most történik. Ti akkor ezt nem termeltétek meg, hanem elkezdődött a jövő gyorsított felélése. Ez történik most is, ezért lehet biztosra mondani, hogy a mostani kor után pont olyan kellemes nosztalgia lesz 30-40 év múlva, mint ahogy te gondolsz most vissza a 70-es évekre.
    Ha nagyon gonosz akarok lenni, mint ahogy te szoktál velem, akkor azt is mondhatnám, hogy a te generációd kibulizta, ellógta az aktív éveit a szociba szétloptátok Magyarországot és nekünk itt hagytatok egy lelépett, lelakott ócska élhetetlen országot.
    És tudod jól hogy bár sértő mégsem áll messze a valóságtól ez a kijelentés. Hiába volt biztonság a magyar mindent lopott, még azt is ami le volt betonozva. Lopni legalább úgy meg kellett tanulni, mint a szorzótáblát!!!! Ez is a Kádár rendszer hozadéka csak erről nem beszélünk igaz? Mert mennyivel jobb a balatoni szot üdülésről mesélni…

    Csoda hogy nekem külföldre kellett jönnöm? By the way mikor engem baszogatsz a külföldre költözés miatt, akkor még félmillió sorstársamat cseszegeted!

  42. Most elolvastam Tibor bát és elolvastam Curixot.Na most tényleg elbeszéltek egymás mellett.
    Tibor bá.Curix azt akarja mondani,(amivel én is egyetértek)hogy a Kádár rendszer nem életre nevelt.Vagyis nem kapitalista embert nevelt.De nem is nevelhetett mert nem ez volt a célja.Az emberek mindent megkaptak,volt munkájuk meg általában biztos volt minden.Nem nevelt versengésre nem nevelt egy életen át való tanulásra,nem nevelt arra hogy söpörjük le a másikat.Curix szerintem ezt próbálja mondani.És mikor az ember fiatalon kijött az iskolából,és teljesen másban nőtt fel,utána bizony csak a pofonokat kapta és évtizedeknek kellett eltelni mire megértjük hogy kell ebben a rendszerben élni ,ha megtanuljuk egyáltalán.
    Curix elment.Időt nyert.Valóban.De most nem ez a legfőbb dolog?Dehogynem.Itthon keresett talán 100 ezer forintot mire megy vele?Ebből nem lehet családot fenntartani.Viszonylag fiatal.Ha sikerül neki 20 évet hivatalosan dolgozni,kap nyugdíjat onnan.Haza jöhet egy tiszta faluban házat vehet olcsón,vagy bárhol,és a nyugdíja itt többet fog érni mintha ott maradna.Nem tudom mért kell ebből ilyen cirkuszt csinálni..
    De ezt is megbeszéltük már hogy egyre sz@rabb lesz nem jobb.Egyre kevesebb embernek lesz egyre több pénze.
    42!
    Na ezzel nem értek egyet.
    Ez egy kicsit tulzás.Mindenki lopott meg most is lop ahonnan tud.A magyar embernek ez talán a génjeibe van,mert mindig leigázott nép voltunk akiket kifosztottak,És csak ugy tudott mindenki túlélni ha lopott.És ez ment generáción keresztül.
    De azért az országot mindig újra kellet építeni.

  43. 43:

    Köszi Melike a „fordítást” 🙂 Igen egyik része ez a mondandómnak.

    Azt azonban nem hiszem, hogy magyar gén lenne a lopás. Ezt a Kádár rendszer terjesztette el ilyen széles körben és tényleg mindenki lopott, mert ez „normál” volt. Van aki csak apró kütyüket a melóhelyéről, meg hát izzókat a vetítőgépbe ugye Tibor bá?
    Amiről én tudok, szétlopták a kórházakat is. Mindenki vitte amihez hozzáfért, a takarítónő a budipapírt hordta, az asszisztens már a gyógyszereket is. Szinte amolyan béren kívüli juttatásnak számított és ez bizony komoly tétel volt a költségvetésben.
    Tibor bá meg csodálkozik, hogy miért ilyen lopósak a Káder rendszeren szocializálódott politikusaink….

    Az a baj Melike hogy ezúttal nem lesz újraépítve az ország 🙁

  44. 42:
    Engem nem érdekel, ha gonoszkodsz, csak ne mondj hülyeséget.
    „Az akkori jólét finanszírozása most történik. Ti akkor ezt nem termeltétek meg, hanem elkezdődött a jövő gyorsított felélése. ” — Na ez egy marhaság. Kádár a felvett kölcsönt be akarta tölteni a gazdaságba, termelő eszközt venni és termelni. Ez ésszerű, semmi más nem az. De Kádár egy ember volt, nem tudott mindenütt ott lenni. A külker a zsidók kezében volt, akik a dollárokért nem termelő eszközöket vettek, hanem Wilkinson zsilett pengét, spanyol díszkardot, VW családi kocsit, felpofozták a Vörösmarty téri Luxus áruházat. A társadalom teli volt forinttal, így lett a IMF dollárból jó sok magyar forint az államkasszában.. Nem a nép élte fel a jövőt. A nép a 30 év megtakarításáért árut akart, és kapott. A politika baszta el a dollárt, ahogy azóta is.

    „a lopás béren kívüli juttatásnak számított és ez bizony komoly tétel volt a költségvetésben.” — Így igaz. Az állam rossza gazda, nem tudta megakadályozni a lopást, tehát beszámította a fizetésekbe. És?

    Ne ez csúcs! „Tibor bá meg csodálkozik, hogy miért ilyen lopósak a Káder rendszeren szocializálódott politikusaink…. ” És a francia, olasz, sőt kanadai, amerikai politikusokat is a Kádár rendszer tanította meg a lopásra? — Ha külföldre kényszerülsz, mert itthon nem tudsz érvényesülni, az OK, de néhány hét után beleszarna abba, ahol felnőttél…. ez minősíthetetlen.

  45. 43:
    „Kádár rendszer nem életre nevelt.Vagyis nem kapitalista embert nevelt.De nem is nevelhetett” — Akkor miről csicseregsz? Felelőssé akarod tenni Kádárt a rendszerváltásért, vagy a rabló kapitalizmusért?
    Hogy Curix mit akar mondani azt pontosan tudom, de nem azt mondja, hanem folyamatosan kifordítja a szavaimat. Ő az, akinek ez a mai rendszer kellemesebb, mint a Kádári gulyás kommunizmus. OK, ő nem az 57, hanem a 43 százalékhoz tartozik. Én meg az 57-hez. Eddig ez tény. De Curix itt nem állt meg, hanem minden hozzászólásába hozzátett valami olyan személyeskedő következtetést, ami szerintem elfogadhatatlan. Pl. Én vissza síroma Kádár rendszert. Vagy körmönfonton állítja, hogy vetítő lámpákat loptam, miközben fogalma sincs a pontos helyzetről.

  46. „Az állam rossza gazda, nem tudta megakadályozni a lopást, tehát beszámította a fizetésekbe. És?”

    Ebből látszik hogy elfogultan vélekedsz erről a korról.
    Ma a devizahiteleseket legszívesebben megnyúznád, de a te korodban még a lopás is megbocsátható bűn volt.
    Nem jól van ez így Tibor bá.

  47. 44: Én csak azt szeretném tudni, hogy aki nem a Kádár rendszerben szocializálódott, az miért lop?
    Péter, István, János és baráti körük?
    A II. vh. előtt senki sem lopott? Dehogynem.
    A nyugati politikusok tán nem buknak le korrupció miatt? Dehogynem.
    Curix, ezt mivel magyarázod?

    Tudod miért lopnak nálunk a ‘kisemberek’? Azért, mert rá vannak kényszerítve, mert nincs elfogadható jövedelmük, amiből ember módjára megéljenek. Te tudod a legjobban, azért mentél el innen. Az átlag osztrák vagy német persze nem lop, mert nincs rákényszerítve. /Bár ez sem teljesen igaz, tapasztalatom szerint./

  48. A témához csak egy nagy csavarral kapcsolódik, de ilyen is van.
    Észak-Korea végül is már megvalósította azt, amit Washington és a „nyugat” csak nagyon-nagyon szeretne. Persze dolgoznak rajta nagy erőkkel.
    „hatalom egy kézben, a többieknek kuss”

  49. 47:
    Ez az, amiről beszélek: „Ma a devizahiteleseket legszívesebben megnyúznád,” — Valóban nem jól van ez így. 🙁

  50. Szerintem az egymás mellett elbeszélésnél, cseszegetésnél, meg nem értésnél és sértegetésnél érdekesebb lenne a poszt eredeti témájáról beszélgetni. Az állítás csupán annyi volt, hogy a volt NDK-sok 57%-a úgy érzi, jobb volt az élete a szicializmus alatt. Ez önmagában elgondolkodtató. Van aki egyetért vele, van aki nem.
    No, nekem ez volna érdekes, hogy kiben miért alakult ki egyik vagy másik vélemény. Valószínűnek tartom, hogy a megélt élmények alakították jelenlegi érzéseiket. Különböző érzéseket minden bizonnyal különböző élmények.
    Nyilván sokszor beszélgetett már az ember a múltról, de most elkezdtem szisztematikusan átgondolni, különböző életkorokban, a szocializmus különbözö időszakaiban milyen élmények értek, főként amik a rendszerhez köthetőek és utólag az időszakról kialakult jó vagy rossz érzéseimet meghatározhatják.
    Engem a rendszerváltás lelkesített (ha gyanítottam is hogy a félévszázados lemaradást unokáink is nyögni fogják), a szocik visszatérése a kormányzásba inkább elkeserített. Aki visszasírta Kádárt annak bosszantott a rövidlátása. Aki a rendszert sírta vissza, felháborított. Vagy ha csak olyasmit mondtak, ez vagy az akkor jobb volt, már azt is utáltam, miért nem tudják komplexebben látni a politikát meg a gazdaságot. Pedig én is csak relatív. Mégis bíztam a jövöben, mert az a fiatalsághoz hozzá tartozik.

    Szóval nagyon nem tartoztam a visszasírók közé és ma sem tudnék olyat gondolni, hogy talán jobb lett volna, ha nincs a rendszerváltás. Mindezek ellenére nem csak nekem, de a döntő többség számára a világ és benne a mi országunk élhetősége annyit romlott, hogy kénytelen kelletlen el kell ismerjem az akkori életérzés nekem is jobb volt. Nem az életszinvonalam gazdaságilag, arra nem panaszkodhatom, sőt sokan irigyelnek most is és bizonyos tekintetben igazuk is van. Akkor miért is van, hogy ha behunyt szemmel arra a korszakra emlékezem, valami a mostaninál nagyobb nyugalom fog el? Én is azt hiszem, akkor a kapitalizmus is jobb volt.
    Tegnap elkezdtem leírni életem akkori részét, hogy a vizsgált szempontból többet tudhassak róla és hogy megoszthassam, ha másokat is érdekel. Engem érdekelne, mások hogy élték meg a szoci időszakot, miből alakult véleményük. Aztán láttam, nem is olyan rövid lesz ez a kis „életrajz kivonat”, be sem fejeztem rögtön. Folytatom és majd beírom ide a magamét, de addig másokat is biztatok hasonlóra a terméketlen vita helyett.

  51. Ahol már nincs igazi fejlődés, ott nosztalgia van az erőforrásban gazdag idők után. Ahogy egyre többen érzik magukat vesztesnek, kiszolgáltatottnak, egyre nyilvánvalóbbak számukra a szocialista rendszer előnyei. A rendszerváltáskor, EU-csatlakozáskor elhitették a néppel, hogy a szabadság fontosabb, mint a biztonság. Azt sugallták, hogy mi simán a győztesek közé tartozhatunk. A hiteleket majd kinövekedjük, mert persze tök jól befektetjük a kölcsönkért pénzt, nem korrupcióra megy majd el. Elfelejtették mellékelni a siker receptjét, hogy hogyan pótoljuk a népesség hiányos ismereteit (például) közgazdaságtan terén, az eredeti tőkefelhalmozást, egykori gyarmatokról beáramló vagyont, amivel mind le vagyunk maradva a nyugattól. Hogyan működött volna a magyar szocializmus az angol kapitalizmussal szemben, ha Magyarország nem szovjet uralom alatt áll, a briteknek meg nincsenek ex-gyarmataik?

    Milyen lenne szerintetek a legjobb, vagy legkevésbé rossz rendszer? Nyilvánvalóan vannak hibái a kommunizmusnak, kapitalizmusnak, és a feudalizmusnak is. Lehet-e ezek jó tulajdonságait ötvözni? Például gondoskodó állam, hatékonyság, a földnek gazdája van, aki érdekelt annak jólétében. Nyilván utópia bármilyen új rendszerben gondolkodni, mert ahhoz először ki kéne ragadni a hatalmat a hatalmasok kezéből, és garantálni, hogy az új hatalmasok ne a saját érdeküket nézzék.

  52. 51: Én ezt röviden el tudom intézni: létbiztonság volt. Aminek egy feltétele volt – tégy úgy, mintha tetszene a rendszer.
    Most ugyan úgy elvárják tőlem, hogy tegyek úgy, mintha tetszene a rendszer, csak a létbiztonság füstöt vetett…

  53. 51:
    Felvetésed nagy kihívás, de beállok a sorba. 53. alatt Observer egy huszárvágással elintézi. Nem, ennél lényegesen több volt. Nem kellett úgy csinálni, mintha tetszene a rendszer, csupán nem kellett áskálódnod ellene. És ugye a létbiztonság nagyon fontos dolog, és az volt. Igaz a lét, amit biztosítottak eléggé minimális volt, de a 4 millió mélyszegényhez, a 30.000 + hajléktalanhoz képes még mindig nyerő volt. És ugye a játékszabályok egyértelműek voltak, ehhez képest ma hetente változnak a szabályok, és mindig úgy, hogy nekünk szarabb legyen, egy vékony rétegnek pedig jobb. Mégis, ami sok szar dolgot elfogadhatóbbá tett, a társadalmon belüli szélsőségek nem létezése. Senkinek se volt erdőben elrejtet kastélya privát helikopterleszállóval, + az Adrián ringatózó saját jacht. Nem létezett olyan munkahely, ahonnan a dolgozók a 4 napos ünnep alkalmából testületileg elrepültek Hawaii-ba. Gondolom nem kell folytatnom. Összegezve, élhetőbb, sokkal élhetőbb volt a világ, mert nem a pénz megkaparintása volt szinte az egyetlen motiváció, ami ott lebeg a teljes társadalom felett, és kiforgatott majd mindenkit emberi mivoltából.
    Ez az oka annak, hogy mára már fél millió magyar külföldön dolgozik. Nekik a pénz kell, nem a szülőföld és annak kultúrája. — Még mielőtt vitába keverednék bárkivel: 19 évesen kezdtem el dolgozni Magyarországon és annyit kaptam, ha minden rezsitételt kifizettem csak néhány forint maradt a zsebemben. De barátaimnak is. Olyan szórakozásokat találtunk ki, amihez nem kellett pénz, és kurva jól éreztük magunkat. Pl. Nem vettük száz ezrekért nyugati sírfelszerelést, hanem lehoztuk a padlásról a 100 éves roncsokat, összebuheráltuk őket, nagyokat estünk vele és jókat röhögtünk, mert a sípálya nem divatbemutató volt.

  54. 54 :
    „Gondolom nem kell folytatnom. Összegezve, élhetőbb, sokkal élhetőbb volt a világ, mert nem a pénz megkaparintása volt szinte az egyetlen motiváció, ami ott lebeg a teljes társadalom felett, és kiforgatott majd mindenkit emberi mivoltából.
    Ez az oka annak, hogy mára már fél millió magyar külföldön dolgozik. Nekik a pénz kell, nem a szülőföld és annak kultúrája.”
    Ez azért nem teljesen van így ! Te is kimentél külföldre, ráadásul a világ végére, és ott végezted az egyetemet, onnan hoztál még feleséget is. Persze, te visszajöttél. Lehet, hogy a visszajövetel kérdésében hibáztál. Sokan nem jönnek vissza, ezt el kell fogadni, az emberek lelke nem egyforma.
    De az valóban elfogadhatatlan, hogy itt gerinces ember nem tud érvényesülni, mert a hatalom mindig megakadályozza !!!
    Csak nézzük meg, kik bitorolták a legfelsőbb hatalmat Magyarországon az elmúlt 100 évben? Több mint 70 éven keresztül a gerinctelen jellemű „ikrek”. Ez itt a magyarság legfőbb tragédiája !

  55. 55:
    Én nem áthelyeztem a megélhetésemet, miközben cikizem a hazámat, és (volt) honfitársaimat. A középkor óta volt szokás, hogy a magyar fiatalok kimentek nyugatra tanulni, tapasztalni, majd visszajöttek. Nőt is úgy találtam, akinek megmondtam úgy jöjjön hozzám, hogy dolgom végeztével haza megyek, egy „kommunist” országba. Szóval ne keverj össze a megélhetési kivándorlókkal.

  56. 56 :
    A végén még szitokszó lesz a „megélhetési kivándorló” ? 🙁
    Az szégyellje magát inkább, aki közreműködik abban, hogy itt (ebben az országban) nem tud az arra alkalmas ember érvényesülni ! A trágya középszer elnyom és lerabol mindenkit és mindent, ami nála jobb lehetne.
    A szocializmust, a hozzá nem értő, de uralkodó „emberek” vitték csődbe. 🙁

  57. 57:
    Az én felfogásom szerint kétféle kivándorló van: megélhetési, és politikai. Ha nem akarod őket keverni, akkor jobb, ha pontosítunk. A külföldön tartózkodást is fel lehet bontani csoportokra: kivándorlás, üdülés, tanulmányozás, menekülés a törvény elől. Ha ezt figyelembe veszed, akkor nem írsz olyan csacskaságot, hogy „te is kimentél külföldre”. Annak a minősítésnek pedig semmi értelme: „ráadásul a világ végére”.

  58. 58 :
    Semmi problémám a mostani válaszoddal. Csak én nem ítélem el a kivándorlást.
    Ha jó lenne itt, akkor nem mennének ki az emberek. Sem gazdasági, sem politikai okból.

  59. 46!
    Nem akarok felelőssé tenni senkit,mert nem tudhatta.
    Ami van az van,azt kell megoldani.(A személyeskedésetekhez meg nem akarok szólni)
    59!
    Így van.

  60. Engem sokkal jobban érdekel hogy miért pont mi voltunk a balekok a szoci-blokkban?
    Miért nekünk lett kezelhetetlen adósságunk?
    Cseheknek 10%.
    NDK ét ugye átvette az NSZK. De az sem volt sok.
    A lengyel barátainknak sikerült felére alkudni a tartozást.
    Nálunk a közismert felmenőkkel rendelkező idióta Antaljóska kijelenti hogy mi fizetni fogunk és a k a r u n k.
    A szlovákok ügyes húzással végre saját államot alapitanak és egyenlőre még jól ellaviroznak.
    A balti államok az oroszoktól megszabadulva kiemelkedő fejlődést mutattak,jelentős hitel felvétel nélkül.
    Szlovénia se rossz.Nem tudom ki járt ott,de hangulatos nyugis életvezetést mutathatnak fel. Mint egy osztrák tartomány.Hisz egykor az is volt.Igaz, van kb 5000 cigányuk.Csak ennyit kell eltartani nekik.
    Lúzerek voltunk és vagyunk.
    Nem tudom hol a hiba, hol kéne változtatnunk?
    Bár sajnos erre már nem lesz idő.

  61. 59:
    Én se ítélem el a kivándorlást, mert minden ember saját sorsának az intézője. Viszont saját tapasztalataimra és ismereteimre támaszkodva nagyon erősen van ellenjavaslatom. Én sajnálom a kivándorlókat, mert nem tudják, hogy van neki árfa is, csak azt később fogják megfizetni.

    61:
    Történelmi okokra visszavezethetően, mi a jéghátán is megélünk, minden kiskaput megtalálunk, és hiába lépünk be utolsónak a forgóajtón, elsőnek lépünk ki. Ebből a különleges képességből adódóan a mik politikusaink loptak a legtöbbet, és még ma is lopnak. A jelenlegi államadósság többszörösét ellopták. A lengyelek hazafiak, a szlovákok hazafiak, a románok extra hazafiak, mi a saját zsebünket sokkal jobban szeretjük, mint a hazánkat.

  62. 61:
    „Nálunk a közismert felmenőkkel rendelkező idióta Antaljóska kijelenti hogy mi fizetni fogunk és a k a r u n k.”
    Igen Antaljóska (is) zsidó származású volt, engem ez már alapból elővigyázatosságra int. Izraelen és talán az USA-n kívül nincs még egy olyan ország, ahol ennyire nagy arányban lennének jelen a politikai életben, mint Magyarországon. A parlamentünk most is tele van kettős állampolgárokkal, és itt ne a bajszos székely képe elevenedjen meg előttünk.

    Ha nagyon egyszerűen kellene fogalmazni: Európa közepén nem létezhet egységes, stabil állam, és eme állapot előidézésére/fenntartására mindig is ott voltak a megfelelő pedigrével rendelkező személyek, sokszor hirtelen a semmiből előbukkanva.

  63. 63!
    . „Izraelen és talán az USA-n kívül nincs még egy olyan ország, ahol ennyire nagy arányban lennének jelen a politikai életben, mint Magyarországon.”

    Jajj dehogynem..Csak gondolod hogy nem.Nem minden országnak egyforma jövőt szánnak.Az USÁ-nak a nyersanyag kell az emberi agy meg a pénz.Amit nyomtat is ha kell.A többi őt nem érdekli.Most ezzel a transzatlanti szerződéssel meg végképp leigázza európát,és az euró alá teljesen betolja a dollárt.Az eurónak vége.Ha nem fogsz belemenni a játékba kaphatsz egy kis atomot..
    62!
    Persze hogy nagy hazafiak.Oda telepíti Amerika az összes rakétáját.Éljen!

  64. Szórakoztató, hogy olyanok próbálnak _megkérdőjelezhetetlen_ kritikát gyakorolni, akik még szép remények sem voltak a kérdéses időszakban, és élő bizonyítékai annak, hogyan lehet komplett generációkat manipulálni úgy, hogy el is higgyék, amit szajkóznak. Ez persze éppúgy igaz volt a Kádár-korszakra, az NDK-ra, stb., de a fenti kommentekből látszik, milyen sokan hiszik azt (és ha meggyőződésük, hát lelkük rajta), hogy a mostani a lehetséges világok legjobbika. Pedig nem az. A korábbiak sem voltak azok, de a nagy többség számára emberhez méltóbb létezést tettek lehetővé, bármilyen furcsának is hangzik.

  65. 63. és 64. Nándi és Melike

    Ma véletlenül bukkantam erre az érdekes posztra. Emlékeztem a 2006-os, hazugságbeszédes, tüntetéses felfordulásra és az u.n. „összeesküvéselméletre” – ami ugye egyre többször derül ki, hogy nem is elmélet – miszerint izraeli katonák jöttek Budapestre és furcsa cselekményekre ragadtatták magukat. Még jó, hogy nem hittem el! Nem vagyok én olyan hiszékeny… 😀

    Ma viszont ezt olvastam:

    Izraeli katonák jöttek 2006 őszén Budapestre – újabb WikiLeaks szivárogtatás vérlázító hírekkel

    „Százhúsz izraeli katona érkezett Magyarországra nem sokkal a 2006. október 23-i összecsapások előtt, hogy „rutin terrorelhárítási gyakorlatokat végezzen” – derül ki a Stratfor amerikai hírszerzési cég elemzőinek levelezéséből, amelyet a WikiLeaks ma közölt. A WikiLeaks 2012-ben kezdte meg a birtokába jutott mintegy ötmillió straforos e-mail publikálását.
    „2006 őszén, Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnök idején egy izraeli gép szállt le a budapesti reptéren, 120 izraeli katonával a fedélzetén. A katonák azért érkeztek az országba, hogy rutin terrorelhárítási gyakorlatokat végezzenek. A magyar média nem adott hírt a gép távozásáról. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy éppen ebben az időben az 1956-os forradalom 50. évfordulóján tartott békés megemlékezést azonosító szám nélküli, fekete maszkos rendőrök brutálisan szétverték” – írta 2010 márciusában a Stratfor egyik munkatársa, Klara E. Kiss-Kingston a szintén stratforos Sean Noonan-nek. Kiss-Kingston a 2010-es izraeli kémgépek magyarországi berepülése kapcsán elevenítette fel a magyar-izraeli titkosszolgálati kapcsolatokat.”

    tovább is van:
    http://uzenek.blogspot.hu/2015/03/izraeli-katonak-jottek-2006-oszen.html

  66. Kedves fifibá55:

    Tulajdonképpen mit szerettél volna velünk közölni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük