(1581) A Big Herba egy elszabadult hajóágyú

Tibor bá’ online

 

~q228Miért lehetnek veszélyesek a vitaminok, az ásványi anyagok és a gyógynövények? — Az étrend kiegészítő iparnak a körmére kellene nézni.

Ha ezt a posztot nem lapoztad át, akkor valószínűleg neked is van kedvenc étrend kiegészítőd. Persze nekem is van, és úgy tűnik, hogy elérem vele a célomat, ráadásul a jelek szerint a klinikai próbánál is megállta a helyét. De a rablókapitalizmus étrend kiegészítő alrendszerénél biztos lehetsz-e abban, hogy amit drága pénzen megvettél, az meg fogja teremteni az ígért hatást, illetve az van-e benne, ami rá van írva a felragasztott cetlikre? De a legfontosabb, nem fog-e ártani a szedése? A válasz: egyáltalán nem lehetsz biztos egyikben sem. A Big Herba = Big Business, és amikor profitról van szó, okosabb, ha a vevő alaposan kinyitja a szemét.

[Mielőtt folytatnám a fordítást, felhívom a figyelmeteket, hogy a Magyarországon forgalmazott étrend kiegészítők nagy részben az USA-ból származnak, nem egyszer eredeti csomagolásban és feliratokkal.]

A poszt az alábbiakra támaszkodik:

https://oig.hhs.gov/oei/reports/oei-01-11-00210.asp

http://www.nytimes.com/2013/11/05/science/herbal-supplements-are-often-not-what-they-seem.html?_r=2&

http://topics.nytimes.com/top/news/health/diseasesconditionsandhealthtopics/dietarysupplementsandherbalremedies/index.html?inline=nyt-classifier

http://well.blogs.nytimes.com/2015/02/03/new-york-attorney-general-targets-supplements-at-major-retailers/?_r=0

http://www.consumerreports.org/cro/2012/05/dangerous-supplements/index.htm

______________________________________________________________

A poszt folytatását E-mailben küldöm el azoknak, akik évente legalább 5800 forint adománnyal hozzájárulnak a honlap fenntartásához. Útmutatás a donation/adomány lap alatt található.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
__________________________________________

10 gondolat erről: „(1581) A Big Herba egy elszabadult hajóágyú

  1. Már az előrelépésnek számít, hogy beismerik, hogy az az ipari hulladék, amivel a népeket eteik, önmagában inkább káros, és „kiegészítőkre” van szükség.

    Nyilván a Big Business itt is kaszálni akar.
    Valahol a piramis tetején ugyanazok árulják az étrend kiegészítőket is mint az élelmiszernek csúfolt szemetet… úgyhogy nagyon nem kell csodálkozni.

    És egyre nehezebb „kicselezni” őket.

  2. 1:
    Az étrend kiegészítő gyártás mögött a Big Pharma áll.

  3. k.baer!
    A fiókod teli van, nem fogad új küldeményt.

  4. Minden levél átjött, csak a digikabel, akivel a szerződést és minden kapcsolatot több éve megszüntettem, időnként hamis üzenetet küld a feladónak. Nem tudom, mit tudnék tenni ez ellen.

  5. 5:
    Ezt én se tudom, de örülök, hogy végül is megoldódott az átküldés.

  6. Én személy szerint egyáltalán nem vagyok eldűlve semmitől, ami amerikai és ezért hajlamos is vagyok pusztán azért negligálni valamit, mert amerikai. Nem állítom, hogy ez feltétlenül helyes, de így van.
    Ugyanakkor a téma egy sima fordításnál mélyebb, értékesebb is lehetne, ha személyes véleményedet egy kissé mélyebben, konstruktívabban kifejtetted volna. Mit értek ezalatt?
    Az eredeti cikkek elolvasása, majd fordítása során, nyilván több olyan nyelvi finomságra is bukkantál, melyek nekünk, akik gyengébben beszéljük az angolt, nem mondanak semmit, neked viszont árnyalják a képet. Épp ezért – tudatosan, vagy tudat alatt – kialakulhatott egy meglátásod, amely a puszta tények mellett, közlésre érdemes véleményt is kialakított Benned. És igazából én erre lennék kíváncsi. Épp ezért a személyes többletért olvasom a blogodat és ezért a személyes többletért fizettem ki a „horribilis” VIP díjat is 😉 Érdekelnek a megjegyzéseid és adok is rájuk.
    Tehát igenis tessék annak 80 évnek a tapasztalatát odatenni és megírni, hogy ezek ugyan szarok, annyit érnek hintalovon a patkó, ezzel szemben ez, meg az korrekt és ha nem is használ, legalább nem árt !
    Ezzel persze a saját agyadat is tornáztatod, tehát végső soron ez Neked lenne jó! Ezt tulajdonképpen a Te érdekedben kérem! 😛 😀

  7. 8:
    Zárójelben jegyzem meg, hogy nem VIP díjat fizettél, hanem támogattál, amiért hálából fordítok (neked is).
    Érdemeben:
    Bármelyik magyar csatornára kapcsolsz, egészen biztos az első hirdetési blokkban promótálni fognak egy étrend kiegészítőt: vitamint, ásványi anyagot (Ca, Mg, stb.), gyógyfű kivonatot, egzotikus valamit, stb. Rendszerint lényegesen olcsóbban, ha egyszerre kettőt veszel, vagy éppen féláron. Ez utóbbiból ki lehet következtetni, hogy hatalmas haszonkulccsal dolgoznak. De egye fene, ha használ, akkor megéri. Használ-e?
    A vitaminok feltétlen, ha szükség van rá. A mesterséges vitaminok viszonylag egyszerű vegyületek, Kínából vagon tételeben érkeznek, nem feltételezhető, hogy nem azt kapsz, amiért pénzt adsz ki.
    Ásványi anyagok: Itt magnézium, kálium, stb. sókról van szó. Kb. ugyanaz a helyzet, mint a vitaminokkal. Érdemes viszont ügyelni a márkára. Én például a Richter PANANGIN-jét ajánlom, ami nem olcsó, de egészen biztos az van benne, aminek kell. És valóban (nem hirdetési trükk) segíti a szívet isémia esetén (amikor a szív koszorú ereinek egy része részlegesen el van „merszesedve”, vagyis szűk az ér keresztmetszete) Ugyanis magnézium jelenlétében a szívnek kevesebb oxigénre van szüksége, kvázi kisebb vérellátásnál is működik. Csodát nem művel, de ha semmi se változik, néhány évvel később lep meg az infarktus. Ezt nem kell lebecsülni, mert közben kialakulhatnak kollaterálisok, vagyis vérellátási útvonalak.
    Gyógyfű kivonatok: A gyűszű virágon, a kininfa háncsán és néhány tudatmódosítón kívül én nem ismerek semmi hatékony anyagot. Ősidők óta százféle dologból gyártanak teákat: köptető, izzasztó, vese kímélő, stb. stb. Na ezeket semmi szín alatt nem venném meg. Egyfelől nagy részükben nem az van, mint ami rá van írva, vagy nem olyan töménységben. Másfelől, ha van valakinek kedvező tapasztalata, ott elsősorban a pacébó hatás jelentkezik. Különösen el van lepve a piac méregdrága súlycsökkentőkkel. Ez piszok nagy üzlet. mert minden harmadik magyar túlsúlyos, de nem kicsit, hanem nagyon. Meg akar a feleslegtől szabadulni, de kényelmesen. Zabálna tovább, de tűnjön közben el az a 20-30 kiló. Na, ilyen nincs. Nem lehet megvásárolni a kényelmes lefogyást.
    Az egzotikus kutyulmányok a legveszélyesebbek. Nem csak anyagilag vágnak meg, de még az egészséged is bajba kerülhet. Az ember hajlamos a csodavárásra. Egy magyarul csak makogó ukrán csont-kovácsról, vagy tűkkel szurkáló ferde szemű felcserről könnyen elhisszük a közel csodát, mert a magyar orvosokból ki vagyunk ábrándulva. A megoldás? Nos, ha akarsz venni mondjuk egy gépkocsit, előtte érdeklődsz, melyik márkát érdemes. Az orvosok közül is ki kell válogatni azt, amelyik komolyan veszi a hivatását, és nem csak a kellemes életmód biztosításán jár az esze.

  8. Az én étrend kiegészítőmet így hívják: „Erős Pista”, szerintem ez kevés kockázatot rejt magában 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük