(1558) A férfiak hamarabb észreveszik, ha megcsalják őket

Tibor bá’ online

 

~q191Ez aztán a meglepetés. Ki hitte volna, hogy a semmire se figyelő férfiak hamarabb észreveszik, ha megcsalják őket, mint a nők. Lehet, hogy a férfiak jobban tudják leplezni a dolgot? Szó sincs róla. A kutatások szerint a nők tudják jobban leplezni. Akkor pedig mi van?

A Richmondi Virginia Commonwealth Egyetemen Paul Andrews figyelmét felkeltette a téma, ezért 203 házaspár bevonásával kutatásokat végzett. A kutatás természetesen mindenre kiterjedt, és iparkodtak kizárni a hamis eredményt adó válaszokat. Minden esetre a 203 házaspárból a férfiak 29 százaléka megcsalta a feleségét, míg a nőknek csak 18,5 százaléka. [csak tudnám, ha kevesebb nő követ el hűtlenséget, akkor a férfiak kikkel csalják a feleségeiket] Viszont a férfiak messze hamarabb veszik észre a megcsalást, mint a nők. Egészen pontosan a nőknek 94 % az esélyük arra, hogy el lesznek csípve és csak 6 % ússza meg a kalandot. Sőt a férfiak az esetek 75 százalékában arra is rájönnek, ha a barátjukat csalja a felesége (természetesen nem vele). Ezzel szemben a nők csak 49 százalékban jönnek rá, ha megcsalják őket.

Van azonban az egésznek egy apró szépséghibája. Nem ritkán a férfiak akkor is megcsalásra gyanakodnak, amikor szó sincs róla. Andrews azt állítja, hogy evolúciós oldalról nézve a dolgot, ez a statisztika tökéletesen hihető. Ugyanis a férfiaknál a tét sokkal nagyobb. Egy hűtlen feleség esetében a férfi elveszítheti az utódnemzés lehetőségét és ráadásul egy másik férfi utódjára kell dolgoznia. Következésképpen a férfiakban kialakult egy védekező készség a megcsalással szemben. Ez azonban magával hoz egy kognitív előítéletet (amit elnevezhetnénk Otelló szindrómának). Ezek szerint a férfiak túlzott óvatosságból többre gondolnak, mint a valóság. Ezt tízezer éveken át észlelvén a nők megtanulták jobban titkolni a „botlást”. Na, ez a legédesebb a dologban!

A végén bonyolult statisztikai számítások és ügyes keresztkérdések tűzében kiderült, hogy a 18,5 százalék mellett a nők egy további 10,5 százaléka csalta a férjét, de erre a tényre a felmérés első fázisában nem derült fény, mert a nők a felmérés alatt is lapultak. A valós adat tehát a férfiak 29 %-a csalja a feleségét, a nőknek pedig 18,5 + 10,5 = 29 %-a csalja a férjét. Na, így már stimmel a dolog. 😀

________________________________________________________
________________________________________________________
____________________________

8 gondolat erről: „(1558) A férfiak hamarabb észreveszik, ha megcsalják őket

  1. Egyrészt 18,5+10,5 az 29%. Másrészt semmi meglepő nem lenne abban, ha a férjcsalások és a feleségcsalások aránya nem egyezik, hiszen nem miden nő és férfi házas, vagyis nem csak házas emberrel tudja csalni egyik a másikat. De még ha ebben is egyenlőek lennének, akkor is van olyan lehetőség, hogy egy házas fél több házas féllel csal.

    Egyébként a cikk nagyon érdekes és jó, bár nagy meglepetés nincs benne.

  2. 1:
    Matekból mindig bukásra álltam. 😀

  3. Érdekes statisztika.
    Arra viszont nem tér ki hogy egyszeri megcsalásról van e szó vagy folyamatosról.
    Kicsit magasnak tartom az arányt , ha ismerőseim közül kiválasztanék 10 embert nem hiszem hogy ~3 -ról ez elmondható lenne, de a fene tudja.

    Egyszer olvastam , hogy USA-ban ha jól emlékszem minden 10-ik gyerek nem a szülőktől van hanem félredugásból. Nem tudom igaz e , azért ez is egy kicsit soknak tűnik.

  4. Igazi macho manusz akit ismerek, nem vette a jeleket a felszarvazottsagarol.
    Az asszony ment haza a friss oldalkamaty utan es nem tudott kiterni a ferj heves azonnali szextamadasatol.
    A manusz a tulzottan is nedves kedvest furcsallta,de nem gyanakodott, az izgalom jelenek hitte. ..Milyen sikos vagy ma dragam,,-ugye kivansz?
    Az esetet a holgytol tudom,aki vigyorogva mondta milyen balek a ferj.
    Ekezet hibakert elnezest kerek. Tibor ba ezt ugyis kimoderalod, csak tanulsagkepp irtam.
    Az allandoan feltekeny ferj is tevedhet.

  5. 4:
    Még sose moderáltalak. Most is csak csodálkozom. Feltételezem, hogy a két közösülés között el kellett telni némi időnek. Saccolok minimum egy órát. Hogy a fenében volt a nő még mindig nedves? Ilyen esetben a nő minimum betesz a szeméremajkai közé egy papír zsebkendőt, ami minden „felesleges” nedved felszív. — Lányok! Kérünk szakvéleményt, akár anonim is lehet.

  6. Ha az egy órát feltételezzük, s közben is a szeretőről álmodozott hazafelé menet, lehet, hogy nedvesebb volt a normál napközbeninél, és e miatt hamarabb nedvesedett a férjének is, mert ráadásul a szeretőjével eltöltött szitura gondolhatott közben. 🙂
    A fantázia sok mindenre képes. 🙂

    A test nem tud hazudni. 🙂

  7. 4: Na ezért buknak le a nők: mert eldicsekednek vele. 🙂

  8. 5. Kisvarosi eset. Te is eltel ott Tibor ba. Hamar hazaert a tyuk a munkahelyerol autoval A kollegajaval csalta a ferjet es melo utan hatso ulesen szoktak csinalni. Talan 20 perc sem lehetett a 2 aktus kozott. Persze tudom hogy az anyag kb 1-2 perc alatt kifolyik,de nem minden esetben az egesz. Tobb reszletet nem kozlok mert kicsi a vilag az interneten is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük