(1543) Alzheimer kór

Tibor bá’ online

 

~q191Minden kornak megvan a maga kórja. A középkorban volt a himlő, meg a szifilisz, az újkorban a TBC, a legújabb korban az infarktus, most pedig egyre jobban előtérbe kerül az Alzheimer kór. Ne kutassuk, hogy miért, a lényeg, hogy egyre többen szenvednek benne. De tulajdonképpen miről van szó?

Az közismert, hogy idősebb korban az ember egyre inkább feledékeny. Egy 70 éves tökéletesen emlékszik rá miért és hogyan kapta az első pofont 7 éves korában, de fogalma sincs hová tette le a szemüvegét ebéd előtt. Ennél is bosszantóbb, elbeszélése közben nem jut eszébe Aladin neve, csak a 40 rabló. Viszont sohase mond 39-et vagy 41-et. Ez tökéletesen természetes, nem patológiás. A baj akkor kezdődik, amikor ez a feledékenység túllép az elfogadható mértéken, és rohamosan romlik. Ezt nevezik Alzheimer kórnak, de tulajdonképpen mivel állunk szembe?

Az egészséges agy olyan elektromos jeleket hoz létre, aminek pontos funkciója a sejtkapcsolatok javítása és a memória tárolása. Más jelek viszont megszakítják a sejtkapcsolatokat, ami memória vesztéshez vezet. (Ez hasznos lehet, mert csökkenti a felesleges információk által elfoglalt helyek számát, csak hát, a megszakítók nem válogatnak, eltávolítják a hasznos adatokat a haszontalanokkal együtt.) Az egészséges agyban a sejtkapcsolat tartó és megszakító jelek között egyensúly van. Az Alzheimer kórban szenvedőknél a megszakítók száma egyre inkább meghaladja a kapcsolattartókét. A folyamat egészen a legutóbbi időkig leállíthatatlan volt. Általánosságban úgy tudják (amit a boncolások igazolnak), hogy tömeges sejt és sejtkapcsolatok (szinapszisz) pusztulásával jár.

Feltételezem, hogy senki nem akar Alzheimer kórban eltávozni közülünk, ezért nem árt tudni róla néhány dolgot.

Elkerülhetetlen rizikótényezők:

Életkor: Az életkor előrehaladásával az esély növekszik. 85 felet szinte kötelező. 😀

A hajlam öröklése: Egyes családoknál (APOE gén) örökletes.

Nem: A nők sokkal hajlamosabbak a kórra.

Elkerülhető rizikótényezők:

Magas vérnyomás, inzulin rezisztencia, alacsony iskolázottság, fejsérülés, alvási rendellenességek (apnoé, vagyis légzés kihagyás), ösztrogén hormon terápia.

Mivel az USA-ban 5 millió ember szenved benne, jelentős kutató munkát fektettek bele. Dale Bredesen tanulmánya feltárta, hogy mivel állítható le a folyamat, sőt fordítható vissza. Ezek:

  • Szénhidrát szegény étrend.
  • D3 vitamin étrend kiegészítő.
  • B6 és B12, valamint Q10 étrend kiegészítők.
  • Omega-3 zsírsav (hal olaj) étrend kiegészítő.
  • Napi minimum 30 perc fizikai igénybevétel.
  • Éjszaka 8 óra alvás.
  • Minimum 3 óra étlenség lefekvés előtt és étkezések között.
  • Napi kurkuma szedés bevezetése.
  • Marha és sertéshússal szemben szárnyasok fogyasztása.

______________________________________________________
______________________________________________________
_________________________

15 gondolat erről: „(1543) Alzheimer kór

  1. 1543 post

    1543 „Egy 70* éves tökéletesen emlékszik rá miért és hogyan kapta az első pofont 7 éves korában,….” * 80+ évesekhez egy kérdés: – kik bombázták 1944 karácsonyán Budapestet? A német nácik a saját fenntartó német csapataikat sem kímélve, avagy a szovjet pilóták német gépeken, melyeket a németek hátrahagytak Románia kapitulása után 1944 aug/szeptemberében? Az én generációm, (90 felé járok) kik még élnek, még ma is csak suttogva beszélnek az 1938-56 közötti eseményekről. Ugyanakkor összhangban vagyunk Tibor bá: “ de fogalma sincs hová tette le a szemüvegét ebéd előtt.” megjegyzésével. BUÉK .

  2. A pontosan egy évvel ezelőtti posztra még igen jól emlékszek, az akkor fejbe kólintott rendesen. Az alapján nem hinném, hogy aggódnom kellene, hogy valaha gondom lesz ezzel a betegséggel (34 vagyok) ennek ellenére most kezdtem el olvasni egy könyvet a témában (most hozta a Jézuska) Szendi lektorálta, amiből már lehet is következtetni, hogy a fő mumus a gabona és a finomított szénhidrát, ahogy ezt Tibor bá is említette.
    Kívánok Neked erre az évre is jó egészséget és kitartást munkádhoz!

  3. Vannak ezek szerint az Alzheimerhez hasonló egyéb, központi idegrendszert támadó betegség is (leírásod alapján vélek hasonlóságot felfedezni: Parkinson és a sclerosis multiplex). A különbséget nem látom már közöttük (eddig azt gondoltam Parkinson=Alzheimer de mégsem ugyanazok)

  4. Kedves Pimpo!
    Erre a játékra annyira azért ne legyél büszke!
    Én olyan feledékeny vagyok, h 10-es skálán a 9-et ütöm.
    Ha jól beakasztok másnapra konkrét fájlok tűnnek el a fejemből, mégis 11 évet fiatalított rajtam.

  5. Áhh, még hulla részegen is megállok mérlegállásban 20 másodpercig, de mikor itt volt az IQ-s poszt kíváncsiságból kitöltöttem egyet, s most nem tudom megmondani hányas lett, csak ha megnézem a certifikátját, pedig ezen agyalok má’ vagy 3 perce.

  6. Akinek memória problémája van, igyon zsálya teát és szedjen halolajkapszulát.
    Nekem bevált.

  7. Omega 3 kapszula mindenkinek kötelező lenne minden nap a mai junk food-ok mellett.
    Ez az agy üzemanyaga.Szarból nem lehet várat építeni.
    De szerintem a mobilozás (ma mobilinternet) és az elektroszmog,Wifi,stb.. is közrejátszik ebben.Mi lesz a mai fiatalokkal idősen.Sokan legyintenek a témára akikkel beszéltem kiröhögtek , hülyének néztek ,de majd meglátjuk pár évtized múlva….
    Az ujjam hegyén több 100 adás van jelen.Nem tesz ez jót az agynak.

  8. 11:
    Ne törödj vele, ha kiröhögnek. Annak idején engem is kiröhögtek. Ezeknek nagy része már rég halott.

  9. 11:

    Szerintem se törődj vele, mire te alzheimeres leszel, addigra már úgysem élsz 😀

    Engem is meggyőztek Tibor báék a klíma posztban, hogy úgy sem leszek nyugdíjas. Na bumm.

  10. …Aztán a Dzsinn megkérdezte mit szeretnék: jó memóriát vagy nagyon hosszú péniszt?
    -És mit választottál???
    -Nem emlékszem…

  11. 14:
    beszélgess el egyértelmesebb nővel a jó hosszú pénisszel kapcsolatban. Meg fogsz lepődni. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük