(1533) ISIS az új Izrael (Chris Hedges gondolatait szerkesztéssel fordította Tibor bá’)

Tibor bá’ online

 

~q191The Islamic State of Iraq and Syria (ISIS) a Nyugat által életre keltett Frankenstein az USA rakott össze darabonként az egy évtizeden át tartó Iraki háború alatt. Mi (amerikaiak) leheltünk bele életet. Mi fürdettük meg vérben és traumákban, és mi láttuk el intelligenciával. Az ISIS bosszú és harc edzett bűnös szíve a mi szívünk. Úgy gyilkol, ahogy mi gyilkolunk. Úgy kínoz, ahogy mi kínzunk. Úgy hódit, ahogy mi hódítunk. Amerika ellenes gyűlölettől hajtva épít egy államot. Olyan államot, amit a mi közel keleti megszállásunkat kísérő halál, pusztítás és borzalom hozott létre. Jelenleg ISIS kb. 700.000 km2 területet tart ellenőrzés alatt. Az 1916-os Sykes-Picot Agreement keretein belül megállapított határokra nincs tekintettel, és megállíthatatlanok.

Annak ellenére, hogy sok milliárd dollárt öltünk bele a ma Közel Keletében kialakítandó nemzetállam megvalósításába, ők az egyetlenek, akik ezt a cél valószínűleg el fogják érni. Céljuk egy etnikailag kizárólagos Suni társadalommal rendelkező ország megteremtése pontosan úgy, ahogy a zsidó állam létrejött Palesztina területén 1948-ban. Az ISIS taktikája szinte tökéletesen olyan, mint a zsidó partizánoké volt, akik kegyetlenkedtek, terrorizáltak, külföldön toboroztak katonákat, idegen pénzekre tettek szert, illegálisan jutottak fegyverekhez, miközben kegyetlen etnikai tisztogatásokat végeztek az arab civil lakosság soraiban, hogy megteremthessék Izraelt. A vallásos fundamentalistákkal fertőzött, antagonisztikus ISIS és Izrael összeférhetetlen szomszédok lesznek, ami az apokaliptikus harc biztos formulája, amihez mi adtuk a hozzávalókat.

Az ISIS üzenete radikálisan eltér egyéb dzsihadista csoportok, különösen az Al-Kaida üzenetétől. Nem követeli meg az öngyilkos merényletet, viszont szent háborút hirdet a szekuláris, „bűnös” Közel keleti rezsimek ellen a nyugati célpontok helyett. Céljuk egy olyan utópisztikus, vallásos állam megteremtése, mint amit a cionisták csináltak Palesztinában. Ki akarnak alakítani egy olyan kalifa rendszert, mint amilyen a Közép Keleten egyesítette a muszlimokat a VII. században, amit az iszlám aranykornak tekintenek, ugyanúgy, ahogy a zsidók vissza akarnak térni az Ó-szövetségben leírt zsidó királysághoz.

Az ISIS államalkotása közben felhívást intézett a mérnökök, orvosok, műszaki értelmiségiek felé, hogy emigráljanak a fennhatóságuk alá tartozó területre, és bár fundamentalista iszlámhívők, különben abszolút modernek. Ismerik a legfejlettebb elektronikus kommunikációt, aminek segítségével küldik üzeneteiket a közösségi médiumokon keresztül. Ellentétben olyan csoportokkal, mint például az Al-Kaida, akik tiltják a tévét és a rádiót, az ISIS a modern társadalom műszaki fejlettségét pozitív fényben látja. Megállapítható, hogy a fundamentalizmus és a modernitás keveréke a jogfosztott muszlimok számára káprázatos. Megállapítható, hogy az ISIS elérte azt, amit a Közel kelet csendes forradalmainak nem sikerült elérni, felszabadítást a gyűlölt rezsimektől, legalább is pillanatnyilag.

Azonban a modern technológia és annak ismerete, hogyan működik a több pólusú világ, még nem elég a sikerhez. Az arab tavasz elnevezésű felkelés minden bizonnyal azért bukott el, mert ellentétben az ISIS mozgalmával nem professzionális elit vezette.

Az 1940-es évek végén a Palesztinában harcoló zsidók a terrort hatékony fegyvernek találták az ellenfél beijesztésére és az etnikai tisztogatás felgyorsítására. Az ISIS legjobb fegyvere a tőle való félelem. A sokkal jobban felfegyverzett iraki katonák bár számszerű fölényben vannak, eldobálják amerikai fegyvereiket és elmenekülnek az ISIS harcosok elől, amin az amerikai katonai „tanácsadók” képtelenek változtatni.

A „The Wall Stree Journal” becslése szerint az ISIS napi olajbevétele 2 millió $ és jelenleg már 12.000 külföldi harcosa van, beleértve a 2000 európait.

2014 júniusában az ISIS bejelentette az új kalifátus létrehozását. Az eredeti kalifátus Mohamed próféta 632-es halálától 661-ig tartott, amikor alá tartozott az Arab félsziget, észak Afrika és közép Ázsia. Ennek visszanyerése most a cél. A kalifátus technikailag vallási és politikai hatóság, ami mindenki más felett áll, vagyis az összes muszlim ország automatikusan alá tartozik, ami egy óriási fenyegetés Szúd Arábia részére.

Várható, hogy ISIS megtámadja Szaúd Arábiát, ami a királyságon belül lázadáshoz fog vezetni, miközben tudható, hogy Szaúd Arábia az USA leghűségesebb, és legfontosabb arab szövetségese.

Az ISIS egyedülálló abban, hogy odafigyel a társadalmi igényekre, ott ahol a hosszú háborúk alatt ki voltak téve különböző bűnözők, dzsihadista csoportok kényének-kedvének. Az Iszlám Állam pedig most megteremti az alapszolgáltatásokat, mint vízellátás, elektromosság, hogy az élet normalizálódhasson.

Végeredményben ez a brutális erő az USA iraki megszállását követő káoszt sikeresen megszüntette. Visszaállította a Szunik önbizalmát, feltárta egy gyenge, magatehetetlen és korrupt rendszer lényegét, amit Washington erőltetett rájuk. Mindezek ellenére az ISIS irányítói végül is terroristák.

_________________________________________________
_________________________________________________
_________________________________

20 gondolat erről: „(1533) ISIS az új Izrael (Chris Hedges gondolatait szerkesztéssel fordította Tibor bá’)

  1. Az egykori Izraellel való összehasonlítás ott hibádzik, hogy az ISIS-nek szerintem nincs akkora támogatása hatalmi körökben, médiában. Az USA, így a NATO ellenük van, a még konszolidált muszlim országok sem örülnek nekik.

    Elképzelhető viszont, hogy az USA nem is akarja igazán felszámolni, legalább megcsinálják helyettük a felfordulást a Közel Keleten, továbbra is szétválasztva a kontinenseket, megakadályozva az óvilág együttműködését.

    Izraelnek is jól jön egy közeli ellenség, mert az eredeti nácik már nagyrészt meghaltak, a palesztinokat meg már sajnálja a világ nagy része. Így van ok továbbra is fanatizálni, militarizálni a népességet, fegyverkezni, talán még újabb területek meghódítására is lesz indokuk.

    Talán a szaudiak azok, akiket leginkább veszélyeztetnek.

  2. 1: azért az a „nácik” dolog nem egészen úgy volt szerintem. A szélsőséges cionista zsidóság a 30-as évektől tervezgette izrael létrehozását. Ehhez nekik szükségük volt az „üldözött nép” iránt érzett világsajnálatra. Az én olvasmányaim alapján a zsidóság szelektálása nem Hitleri ötlet volt, az már a cionisták műve volt a saját fajtájuk ellen. Azokat irtották szisztematikusan, akik hajlandóak voltak a beilleszkedésre. Meg kell nézni, hogy milyen emlékek vannak akár a vidéki Magyarország falvakban élt zsidó családjai iránt: én még elítélő emlékezést nem hallottam. Azok a zsidók, akiket megöltek, azok nagyon nagy veszteség voltak, mert azok épelméjű, a társadalomba integrálódni képes zsidók voltak, akik ma, ha többségben lennének, akkor a Netanyahu féle szélsőséges cionista terrorista vadállatok nem rúghatnának labdába a zsidó társadalomban. A cionisták kezéhez fűződik az a szisztematikus családfa szerinti népirtás (IBM adott a Németeknek lyukkártyás nyilvántartó rendszert a kiirtottak nyilvántartására!!), ami a Nácik bűnlajstromához lett hozzá íratva!

  3. Jani,
    Elég nehezen értelmezhető, hogy „…nincs akkora támogatása hatalmi körökben, médiában…”, amikor több körben is elismert tény, hogy a szolgálatok hozták létre az ISIS-t. Senkinek se legyen illúziója, hogy a CIA, meg a többi mocskos szervezeten keresztül nem pont ezek a terrorista hatalmi körök mozgatják a szálakat.
    Másrészt meg a média nem támogat senkit, csak azokat, akiket azok, akiké a média.
    Már eddig is szarrá korrumpálták a legtöbb arab ország vezetőit, egymás ellen uszítottak viszonylag békésen egymás mellett élő kisebbségeket, csak hogy zűrzavart szítsanak; most ez az ISIS egy újabb csáp, amit az ott élők nyaka köré tekernek. Létrehoztak egy ellenséget, akire hivatkozva mindenkit meg lehet támadni, aki a saját érdekeit próbálja védeni. Mekkora erőfeszítés kellene a lator nagyhatalmak részéről, hogy a szó szoros értelmében szarrá bombázzák az ISIS-t?

  4. 3: Igen, szarrá bombázhatnák technikailag, és morális gátak sincsenek, hisz csak Irakban 1 millio embert öltek halomra, közben 3-4 ezer amerikai katona (csak katona, a másik oldalon nő, gyermek, civil a többség!) halt meg, és minden mögött csak egy hazugság állt (valójában az olaj Euróért való értékesítésének csírájában való eltiprása). Amíg az ISIS jó áron exportál olajat, addíg nem lesz vele gond, ráadásul szerintem az izraeli cionisták keltették életre, mivel a legutóbbi izraeli céllövős játék során a világ közvéleménye többek között a Facebook felfutásának köszönhetően soha nem látott módon ítélte el a mocskos cionzsidókat. Kellett egy mindenki számára érthető példa, hogy ezek az „aljas” Arabok miért is szorulnak kiirtásra. Az azért tény, hogy az ilyen ISIS féle nagy tölcséres fagyik néha bizony visszanyalnak, és most valami ilyesmi történt 🙂

  5. Hollósy Szabolcs,
    Morális gátak nincsenek, és ami még súlyosabb, hogy a gyarmatosítóknak nincsenek morális gátjaik. Az araboknak meg sokkal jobb lenne, ha még mindig tevekaravánon hoznák Európába a datolyát, és nem lenne olajuk, mert az olajhoz vér és halál és megosztottság tapad, ahogyan ezt az elmúlt 100 év is bizonyítja.

  6. 2. Hollósy Szabolcs
    „azért az a “nácik” dolog nem egészen úgy volt szerintem.”
    Én csak annyit írtam a nácikról, hogy az eredetiek már nagyrészt meghaltak, így jól jön Izraelnek az újabb ellenség. Mi az, ami nem egészen úgy volt? 🙂

    3. Mvm9
    Anno Izrael létrehozását nyíltan támogatták nagyhatalmak. (Ráadásként a háttérből is, még az Egyesült Királyság is, pedig az ő gyarmatukról volt szó.)

    Az ISIS-t csak rejtve támogatják, hivatalosan mindenki utálja, a média is. Bármikor lenyomják őket, mint Bin Ladent, ha épp az az érdekük. Izraelt már nehezebben nyomnák le, mert annak valódi támogatói is vannak, nem csak olyanok, akik eszköznek tekintik.

    4. Hollósy Szabolcs
    „Az azért tény, hogy az ilyen ISIS féle nagy tölcséres fagyik néha bizony visszanyalnak, és most valami ilyesmi történt”
    Szerintem, ami eddig történt, az még simán belefér a terveikbe, nem látom a visszanyalást. Az USA hagyta azt a sok modern fegyvert a térségben.

    Úgy látom, mindketten félreértettétek, amit írtam. Hasonlóan látom a dolgokat, mint amit ti is írtatok, csak próbálok szalonképesen fogalmazni [nem írok olyat, hogy mocskos cionzsidó (hopp, mégis leírtam)], és nem írok tényként dolgokat, amikről nem elfogadott, hogy igazak, még ha valószínűnek is tartom.

  7. Az ISIS célja érthető és elfogadható, az eszközeik azonban nagyon nem. A terror egy nagy f@szság, akkor is ha enélkül a fegyver nélkül esélytelenek lennének. És ide tartozik az újságírók lefejezése is.

  8. Azt hittem, ma a Fideszen belül rohamosan érlelődő Hosszú Kések Éjszakájáról lesz itt bejegyzés, de persze ez is nagyon fontos kérdés.

  9. Az a Tartományi Központi Helytartótanács belügye.

  10. Arma:
    A hosszú kések éjszakájáról nem lehet előre írni. Jövő héten egészen biztos megejtjük. Pillanatnyilag úgy tűnik bejött, amit előre írtam, hogy Orbánnak oda kellene figyelni Lázárra, aki mögött Simicska áll.

  11. Tibor bá’ szerint: 2014. december 18. csütörtök – 17:57

    „Orbánnak oda kellene figyelni Lázárra, aki mögött Simicska áll.”

    Ezt mire alapozod?

    Azt elhiszem, hogy LJ simán átáll bárki oldalára, ha azt gondolja, hogy az lesz a nyerő, de hogy már most Simicska embere lenne… ???

  12. Observer szerint: 2014. december 18. csütörtök – 21:46

    Orbán csendes ellenpólusa Simikcska. Lázár csak akkor tud Orbán helyére lépni, ha Simicska emberévé válik, akik mindig is csak szürke eminenciás akart lenni. Senkinek másnak nincs esélye. Orbán mindent megtanult a nagy mesterektől (Sztálin-Rákosi) egy kivételével. A másod kapitányt időben likvidálni kell. Lázár legalább annyira ambíciózus, mint Orbán, amit ez a hülye fasz nem vesz észre.

  13. Tibor bá’ szerint: 2014. december 18. csütörtök – 22:34

    Ebben igazad van, de ‘látható’ jele még ennek nincs /persze egyelőre nem is lehet/. Simicska helyében én egyébként nem Lázárt választanám, hanem egy mérsékeltebb, és jól irányítható alakot /még a régi gárdából/, akit a közvélemény is jobban elfogad. Pl. a beszari? Pokornit.
    Különben LJ sokkal gátlástalanabb, mint OV /ugyanakkor politikai/taktikai érzéke nulla/, de azért nem lesz rest hátbaszúrni a főnököt (is) alkalom adtán. Pokornit és Kövért gyakorlatilag megfenyegette, a kivégzés szót használva. Talán nem is képletesen értette… 😉

  14. Én is úgy vélem, hogy Lázár alkalmatlan(abb) a miniszterelnöki posztra. Egyrészt sokkal szókimondóbb, szociális érzékenysége meg nulla. Az ilyet nem fogadná el a nép. Ugyanakkor nem kizárt, hogy ezt Lázár nem tudja magáról és az ambíciói hülyeségre sarkallják.

  15. szerintem nem számítható ki a fidesz tagozódása-osztódása, a mindenki figyeli a mellette
    felette álló személyeket és „ki tud többet a másikról” játszma folyik. A csendes figyelő
    Pintér kezében sok kártya van, vár csendesen és az aktuálisnak tűnő jövendő vezér mellé fog állni, és szerintem már szivárogtat az aktuálisnak tűnő jövendő vezetőnek, gondosan ügyelve arra, hogy a másod és harmadik jelölt is kapjon némi információt így
    így fedezve magát. A „hosszú kések éjszakája” Magyarországon nem következik be, még
    átvitt értelemben sem. Üdv zolema

  16. Observer, a selyemzsinór óta Pokorni kimondottan ideális jelölt lenne Simicskának. Orbánnal együtt bukhatna bűnbakként a nagyon népszerűtlen urizáló Lázár és helyére tehetnék az ezt időben bíráló puritán belső ellenzéki Pokornit.
    Bár szerintem kevés ő még bábnak is. És persze e ponton nem temetném Orbánt, kivéve persze a paksi híreket, ha az igaz, akkor temessék már el!

  17. „a paksi híreket”

    Arma, ne parázz! Paksot simán elvezeti a gázszerelő. Ott is vizet melegítenek, meg a gázbojlerben is, oszt’ jónapot. Nem nagy ügy.
    Bár, ha arrafelé laknék, azért picit aggódnék.

  18. Vigyázz, Observer, lépcső!
    Tudom-dom-dom…

    Vigyázz, Observer, szakadék!
    Tudooooooooom….
    🙂

  19. Arma, tudod mi jutott eszembe így zuhanás közben?

    Nem lehet, hogy ezek simán eladták Paksot tokkal vonóval az oroszoknak, és így ‘készítik elő’ az orosz management megjelenését?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük