(1526) HEMP

Tibor bá’ online

 

~q191Manapság nagyon sok témában összekeverednek a tények és a fikciók, a valóság és a városi legenda, és ez érvényes a HEMP-re és társaira is. Ezzel kapcsolatban van néhány gondolat, amit érdemes számba venni.

Ma már az interneten minden megtalálható és mindennek az ellenkezője is. Éppen ezért nem lehet válogatás nélkül bizonyítéknak elfogadni egy-egy belinkelt URL-t, vagy „tanulmány” címet. Sokkal elfogadhatóbbnak tartom, ha egy hozzászóló saját szavaival próbál meg bizonyítani, mert a belinkelés mindössze azt jelenti, hogy ő elhitte az abban foglaltakat, de miért kell nekem is elfogadni? És mikért vagyok rákényszerítve, hogy cáfoljam az ő hitét előidéző forrást?

Ezek után térjünk a témánkra! A HEMP a „High Altitude Electromagnetic Puls” rövidítése, vagy „magasan bekövetkező elektromágneses impulzus”, ami úgy keletkezik, hogy minimum 40.000 méterrel a földfelszín felett felrobbantanak egy nukleáris eszközt. És akkor most járjuk ezt körbe.

A 80 oktáv terjedelmű elektromágneses hullámok állandóan körülvesznek minket, de mik ezek? Tulajdonképpen a lét megnyilvánulása, mert minden test bocsát ki magából elektromágneses hullámokat. Már a hőhullám is az, de ilyen a puszta fény is, és persze a rádióhullámok is. A különbség a hullámhosszban van. Igaz újabban csak frekvenciáról beszélnek, amit Hertzekben adnak meg. Régebben méterben adták meg, ami plasztikusabb volt, mert az ember hozzá van szokva a hosszhoz, a frekvenciát valahogy nehezebb érzékelni. Ez csak egy kitérő volt a lényeg, hogy az elektromágneses hullámok által képviselt energia hullámhossz, illetve frekvenciafüggő. Minél nagyobb a frekvencia, annál hatékonyabb a hullám. Például a már látható hőhullám a vörös fény a fényérzékeny brómvegyületeket (fekete-fehér fotókémia) még nem, de a rövidebb hullámhosszú kék fény már megváltoztatja. A még rövidebb, tehát ultraibolya fény meg már a baktériumokat is megöli. A rádióhullámok viselkedése is hullámhossz függő. Míg a középhullámok követik a Föld görbületét, az ultra rövidhullámok (URH) nem, miközben a rövidhullámok (13-50 méter) oda-vissza tükröződnek az ionoszféra és a Föld között, aminek eredménye, hogy az európai adást vidáman lehet fogni Ausztráliában is. Ha tovább fokozzuk a frekvenciát, akkor elérkezünk a röntgen sugarakig, amik meg már bizonyos mértékben át tudnak hatolni az anyagon is. Az ennél is keményebb sugarak, a gamma sugarakkal elérkeztünk a témánkhoz.

Termonukleáris robbantáskor az atomok egy része fúzión vagy fisszión esnek át, amikor is a tömeg egy része energiává alakul át, miközben a helyszínt 3 különböző sugárzás hagyja el. Ezek közül a gamma az, amely a legmesszebbre jut, lévén, hogy az anyagon könnyedén áthatol. A robbanás pillanatában több impulzus indul be, amelyek legveszélyesebbje mindössze néhány nano-szecundum ideig tart. Ez az igen erős gamma impulzus útja során anyagba ütközve kilök (gerjeszt) elektronokat, amiket magával ragad. Ez a másodpercenként 300.000 km sebességgel haladó térerő aztán megkárosítja azt, ami az útjába kerül, és ezzel megérkeztünk a rettegés színhelyére. Mit tudunk erről?

A legfontosabb tudni azt, hogy az elektromágneses hullámok az emberre nem ártalmasak, kivéve egyik-másik másodlagos hatását, például hő, vagy bőrt károsító (leégés) képességét, vagy közvetlenül a füleinkhez tartott mobil telefont.

Valódi veszélynek az elektromos hálózatok vannak kitéve, mert a sok száz kilométer vezeték mint antenna szerepel, az elektromosan csatlakozó transzformátorok valóban felrobbanhatnak. Erre volt már példa egy-egy hatalmas napkitörés esetén (pl. 1989 Kanada), amire statisztikailag 100 évente egyszer kerül sor. Az ember által előidézett HEMP-pel egy kicsit más a helyzet.

Először is 1961/62 környékén végeztek ilyen kísérleteket mind az USA-ban, mind pedig az akkori SZU-ban. A kísérleti eredményeket természetesen titkosítva kezelték mind a mai napig. Pontos adatok nem léteznek. Az én becslésem szerint, ha ez tényleg egy csodafegyver lenne, akkor már rég bedobták volna. Az USA felett 100 km magasságban felrobbantok egy hidrogénbombát, aminek következtében az USA 2 nano-szekundum alatt visszaesik a kőkorszakba. Telefonálni nem tud a másik lakóépületbe, nem hogy rakétákat indítani, vagy csak a parancsot kiadni az indításra. Hurrá, megnyertük a háborút!

A valóság az, hogy az elmúlt 50 év alatt Hollywood megtette a magáét a szci-fi írókkal együtt. A HEMP körül kialakult egy titokzatos légkőr sok apró tévhittel együtt. Amikor egy ilyen dolog elterjed, nincs megállás. Minden esetre tudományos körök mindent megtesznek, hogy eloszlassanak néhány mélyen beült tévhitet. Az igazság valahol két állítás között van: „Az általunk ismert világnak vége lesz” – „Nem nagy szám, nem történik semmi lényeges.” Az minden esetre több mint költői túlzás, hogy a modernebb gépkocsik leállnak, a karórákat el lehet dobni. A HEMP hatékonysága igen nagymértékben függ az „antennától”, általában 100 méterre teszik a kritikus értéket.

Egy dolog biztos, a pontos tényekkel senki sincs tisztában, de a túlzott borúlátoknak egészen biztos nincs igazuk.

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
__________________________________

80 gondolat erről: „(1526) HEMP

  1. 100 méteres antenna az egész villamoshálózat együttesében sok példányban előfordul.

    Akkor most HEMP tekintetében megmaradhat a számítógépem, ha kihúzom a konnektorból? Vagy ez az amit még senki sem próbált, csak a transzformátorok kiégéséből vonnak le következtetéseket és csak nő a tényekkel tisztában nem levők tábora.

  2. Hát… Tibor bá’ nem olvasta el a szakirodalmat. (Feltűntettem a legfontosabbakat az „Áramszünet 2014” bejegyzés 91. hsz-énél.

    Szó nem esik itt a HOB-ról (robbanási magasság), amely eltérően maximalizálja a HEMP három részét, E1, E2a, E2b, E3a, E3b. Röviden alacsonyabban maximalizálja a hatásokat, magasabban a területi lefedést, s bizonyos hatsoknál a magasság ellenére ua. és azonnal. A csúcsra futás E1-nél 10-ről 90%-ra a kb. 2-2,5 nano, a csúcs 3,4 nano és az bizony 50kV/m. Az E1 ugyan belenyalhat a távvezetékekbe, de inkább a rövid „antennákat szereti”, azaz autó 1 méteres antennája esetén 5-50kV, tetőantenna dettó. Az E3 az, amely az elektromos távvezetéket kerámia kütyüit, meg transzformátorait szereti. Az E1 és E3 eltérő magasságban maximalizálja a hatását… szó nincs a kifli alakról, a maga nullpontjával, szó nincs arról, hogy az amerikai elektromos rendszer összeomlana. Sok mindenről szó nincs. (Nyilván felesleges ezek után – lásd fentiek összetettsége – leírni, hogy ez is – akár csak egy nukleáris csapás – egy összetett támadási „profil” esetén válna „tökéletessé”, azaz nem egy darab 20 megás, azt jónapot, hanem több töltet, eltérő magasságban, területileg is szórva. Egy szónak is száz a vége 500km magasan Mexikó és Kanada is kapna belőle.)

    Ez a poszt egy nagy nulla. Lehet cencúrázni. Léptem.

    (1. Ha nincs bedugva, jó eséllyel nem lesz baja. Feltéve, ha nem a peak kifli részen vagy és nem egy 20 megás pukkan, alacsonyabban és nem SREMP az a közeledben.)

  3. 2: Kedves Jövőnk! Egyre izgalmasabbak ezek az E1,2 stb kódok, meg a nano-k, de most már igazán elárulhatnád, mik is ezek. Bocsáss meg, most nincs időm elolvasni azt a párszáz oldalas, bizonyára nagyon alapos irodalmat, amit a múltkor beidéztél. Össze tudnád foglalni a lényeget érthetően, kb. 100 szóban? Leginkább a dolog fizikája érdekel.

  4. 2: „Ez a poszt egy nagy nulla. Lehet cenzúrázni. Léptem.”
    Na, ezt gyorsan elintézted. 😀

    Bár, laikusként, azért Tibor bá’ alábbi mondatán én elgondolkodtam:
    „Az én becslésem szerint, ha ez tényleg egy csodafegyver lenne, akkor már rég bedobták volna.”

    Ha ez a HEMP tipikusan egy megelőző csapásmérő eszköz lehetne, mi a francért nem használta ki senki ezt az előnyt eddig? Amennyire én tudom, eddig még minden fegyvert be is vetettek valahol, amit kifejlesztettek, ezt miért nem? Erre persze lenne egy ésszerű magyarázat – ha a hatás nem korlátozható egy behatárolt földrajzi helyre, hanem globális mértékű lenne. Ez viszont nem igaz.

    Mindenesetre, egy dologról már megbizonyosodtunk: Tibor bá’ ÉRT a fizikához… és a HEMP /feltételezett/ hatása az fizika.
    Minden elismerésem a tiéd, ahogy beleástad magad a fegyverrendszerekbe, stb., de nem feltétlenül igaz minden csak attól, hogy valaki leírta. Majd ha olyan írja le, aki ott volt a kipróbálásnál… 😉

  5. 3:
    A HEMP mértéktartóan összefoglalva így szól (majd ha visszajöttem az influenza vakcina beadásától lefordítom magyarra)

    HEMP is produced when a nuclear weapon is detonated high above the Earth’s surface, creating gamma-radiation that interacts with the atmosphere to create an instantaneous intense electromagnetic energy field that is harmless to people as it radiates outward, but which can overload computer circuitry with effects similar to, but causing damage much more swiftly than, a lightning strike.16 The effects of HEMP became fully known to the United States in 1962 during a high-altitude nuclear test (code named “Starfish Prime”) over the Pacific Ocean, when radio stations and electronic equipment were disrupted 800 miles away throughout parts of Hawaii. The HEMP effect can span thousands of miles, depending on the altitude and the design and power of the nuclear burst (a single device detonated at an appropriate altitude over Kansas reportedly could affect all of the continental United States)17, and can be picked up by metallic conductors such as wires, or overhead power lines, acting as antennas that conduct the energy shockwave into the electronic systems of cars, airplanes, or communications equipment.
    A fordítás:
    HEMP akkor keletkezik, amikor egy nukleáris eszköz a Föld felszínétől számítva nagy magasságban felrobban, olyan gamma sugárzást hozva létre, mely interakcióba lép az atmoszférával, és így azonnal létrehoz egy igen erős elektromos térerőt, ami az emberre nézve veszélytelen, de amely számítógépek áramkörét túlterheli hasonlóan egy villámcsapáshoz, de annál gyorsabban. A HEMP hatásával az USA tökéletesen tisztában van a „Starfish Prime” elnevezésű, nagy magasságban elvégzett nukleáris robbantás révén, amire a Csendes-óceán felett került sor, amikor is 1500 km-es távolságig rádióadókat és elektromos berendezéseket tett tönkre. A HEMP több száz mérföld távolságban éreztetheti hatását a nukleáris robbanás tervezése és a robbantási magasság függvényében (egyetlen hidrogénbomba megfelelő magasságban történő felrobbantása Kansas állam felett, a jelentések szerint a teljes Egyesült Államok területére kihathatna), amiket fémvezetők, mint például elektromos vezetékek, vagy nagyfeszültségű felsővezetékek – mint antennák – a lökéshullámokat továbbítják gépkocsik, repülőgépek vagy kommunikációs berendezések elektronikus rendszereihez.

    2:
    Kedves Jövőnk!
    Az átlag olvasó nincs kisegítve a különböző impulzusok kódnevének a felsorolásával, és titokzatosan előadott fenyegetésekkel. Viszont az én leírásom után nagyvonalakban képben lehet. — Én már voltam olyan családi házban, amelynek a villámhárítójába becsapott egy villám. A 230/12 voltos reduktor szétrobbant, de a kikapcsolt rádiónak semmi baja se lett. — Az is gyanús körülménye, ha 1962-ben kiderült, hogy egyetlen egy hidrogénbombával harcképtelenné lehet tenni a másik nagyhatalmat, akkor mi a fenének gyártottak le fejenként több, mint 10.000 robbanófejet? — Én pontosan tudom, hogy az emberiségnek annyi, messze nem vagyok hurrá optimista, de a HEMP-től nem vagyok hajlandó beszarni.

  6. Már csak azért sem lehet bevetni, mert OK, hogy az egész USA a csodafegyver által kilőve, de az biztosan nem garantálható, hogy az X darab tengeralattjáró közül egyik se tudjon válasz csapást mérni, illetve, hogy ne szerezzen tudomást az eseményekről. Márpedig ezt elegendő visszatartó erőnek gondolom. Elhamarkodottnak érzem Tibor bá becslését, de ettől még érdekes olvasmány a mai is. Köszönet!

  7. Hát az átlagember pontosan nem is fogja beleásni magát a HEMP-be,ami valós veszély, de ha valaki igy támadna meg valakit és tönkretenné pl. egy országban az elektromos eszközök egy részét akkor elég nagy kár keletkezne,amire biztos lenne válaszcsapás az ellenfél részéről akár atom.
    A lényeg, hogy figyeljük a világban történő főbb eseményeket és az alapján következtessünk arra hogy mikor lesz nagyobb gebasz legyen az HEMP vagy atom vagy forró háború.Szerintem csak nagy gebasz esetén vetik be a HEMP-et.

    A HEMP talán megelőző csapásra jó, de ki tudja hogy be merik e vetni arra, mert valóban mi van ha pl . a tengeralattjárókról meg kilövik cserébe az atomot. Nem vagyok katonai stratéga , de szerintem ez a veszélye megvan.

  8. Tárgyilagos maradok. S csak egy általam nagyra tartott ember kedvéért írok.

    HEMP (vagy HEAMP) = nagymagasságú elektromágneses pulzus

    E1 (Early-time) korai része, nano másodperces szakasz, azonnali gamma sugárzás.
    E1 HOB (=robbanási magasság): az E1 a maximális „erejét” 75km magasan éri el, az átlagos maximumot pedig 50km-en adja le. Az E1 hatótávolsága a magasság függvénye, azaz 25km magasságban 500km sugarú a hatótávja, míg 500km magasan 2.500km, azaz 20 millió négyzetkilométer. Az E1 csúcsa 50kV/m 4,84 nano másodperc alatt, azaz egy 1 méteres vezető („antenna”) 50.000 Voltot kap, egy 10 centiméteres 5.000, egy százméteres 5 millió Voltot; csúcs esetén. Amúgy pedig ennek a tizedét, azaz 1 méterre 5.000, 10 centire 500, 100 méterre 500.000. De az E1 elsősorban a rövid „antennákat-vezetékeket” szereti. EZ MEGY RÁ A HÁZTARTÁSI CUCCOKRA, és ez megy rá a mai modern világban minden kütyüre, pl. atomerőművek vezérlőjére, repülőgépekre (van antennája!), gépkocsikra, háztartási gépekre stb. Az E1 nem függ a hatóerőtől, persze ettől még nem egészen mindegy, hogy észak-koreai 10kt-ás fing vagy orosz 20 megatonnás monstrum robban. De tény, a 10kt töltet eléri az 1,44 megás 40%-át. Magyarán E1-et bármelyik atomhatalom képes okozni elvileg.

    Karóra nem megy tönkre. Autók… vitatott. Antenna kérdése, s az mennyi a műanyag a kasztniban; nagyjából. Ami a konnektorban van és éppen működik, annak annyi. Tesztek esetében szépen égnek szarrá az elektromos cuccok. Van, ami game over, van, ami később game over, van, ami látszólag jó, de mégse, stb. Ez a veszélyes pluszban.

    E2 (Intermediate-time) köztes része, mikro másodpercestől 1 másodpercig terjedő időszak. A generált 10-100 V/m hullámzik, ezért E2a és E2b, előbbi szórt gamma, utóbbi neutron gamma. E2 nem annyira lényeges, de persze ez is ad az elektromos cuccoknak, kb. 10-100 V/m, hullámozva az E2a és E2b között. Kb. olyan, mint egy villám, leegyszerűsítve persze és messze nem akkora „erejű”.

    E3 (Late-time) kései szakasz 1-10.000 másodperc, MHD. Ez olyan, mint egy geomágneses vihar (napkitörés) és szorosan összefügg a Föld mágneses mezejével, azaz nem mindegy milyen földrajzi koordinátáknál következik be.

    E3a (robbanási hullám szakasz) HOB: a maximalizálás jóval magasabb, mint az E1 esetében, a maximális hatást 400km magasságban éri el, sokkal kiterjedtebb területet lefedve, mint az E1. Az E3a ereje a hatóerővel arányosan nő, azaz egy 20 megásnál nagyon durva már.

    E3b (angolul „heave”, ami kb. lökés-dobás) HOB: a maximális hatást 150km magasan fejti ki, eleve 100km felett jön létre. Hatalmas területet fed le. De a hatása a százas kilotonna tartományban tetőzik.

    Fentiekből látszik, hogy a HEMP igen összetett és bonyolult, valamint, hogy az elektromos rendszerre, ellátó rendszerre összetett hatása van E1-től E3b-ig bezárólag. Ezeket külön-külön lehet vizsgálni, tudják, mit okoz, de az együttes hatást nem, csak azt, hogy „hú bazdmeg”.

    Az oroszok kísérletek lefedték mind az E1, E3a és E3b tartományokat, ellenben az USA Starfish prime kísérlete, a maga 1,44 megájával az E3a-ra fókuszáltak. Oroszok szétbaszták a kazah földalatti (!) elektromos távvezetéket (E3b), az amerikaiak – másfél tucat műhold, és „apró” járulékos kár mellett – odakozmáltak egy 3. Van Allen övet, amely 5-10 évig éldegélt a két természetes mellett.

    Azaz egy 10kt észak-koreai töltet 75km magasan szép kis károkat okozhat az USA-nak, E1-el.
    Egy 20 megás orosz töltet 400km magasan durva károkat okozhat az USA-nak (E3a) és kb. 15 millió négyzetkilométert fed le E1-el.

    Igen, van olyan pont, ahol semmi nincs, mint a tornádó szeme, azaz itt a bulls eye, de ez legalább nem mozog, mint a tornádónál, igaz áram itt sem lesz. Ettől délre és körülölelve kifli alakban a maximális 50kV/m-es zóna, ami lehet magasabb is.

    Nos, egy komplex támadási profil esetén, több töltettel és földrajzilag szórtan az USA szétbaszható, Európával együtt, de még több is.

    EZ TÉNY, s nem feltételezés. (Amúgy meg nem félek a HEMP-től. Sőt, le se szarom. De ha nem lesz áram e miatt, akkor napokon belül megvadult és a pániktól félőrült emberek fognak kolbászolni, szemben azzal, ha nincs HEMP.)

    Most akkor sapka (fizika) vagy nem sapka (egyszerűen), döntsétek már el.

    5. Kedves Tibor bá’
    ” Az is gyanús körülménye, ha 1962-ben kiderült, hogy egyetlen egy hidrogénbombával harcképtelenné lehet tenni a másik nagyhatalmat, akkor mi a fenének gyártottak le fejenként több, mint 10.000 robbanófejet? — Én pontosan tudom, hogy az emberiségnek annyi, messze nem vagyok hurrá optimista, de a HEMP-től nem vagyok hajlandó beszarni.”

    VEDD MÁR A FÁRADSÁGOT, hogy elolvasod a weboldalunkon a már többször általam hivatkozott és írt részt, ha már szakmai vitába szállsz velem.

    Azért, mert az SSBN-ek – elvileg – védettek. Azért, mert a silók egy része – elvileg – védett, s akkor ment volna az, amiről már ezerszer írtam, azaz a nagyhatóerejű 1-20 megás áldás ezerszám és lett volna nukleáris tél és nagy kihalás, majd nukleáris nyár és mégnagyobb kihalás.

    Ceterum censeo ezredszer: a mai töltetek 0,1-0,8 megásak és a fentiek nem állnak fennt. Persze a leszerelt orosz Sátánok 20 megás töltetei 24-40 darab nem véletlenül lesz raktárban, s nem véletlenül volt olyan sokáig hadrendben. A kínai 3,3 és 5 megásak hasonló életpályát futnak és fognak befutni.)

    Azért, mert a LoW és HALR, azaz a Launch on Warning protokoll és a High Alert Launch Ready állapot miatt, HEMP előtt indult volna a válaszcsapás, lévén a HEMP-hez ICBM kell, azt meg látják, meg a röppályát is, kb. 15 perc gondolkodási idővel.

    NEM, VALÓBAN NEM A HEMP-től kell beszarni – vazze – hanem, amiről a posztod is szólt: NINCS ÁRAM. Oké, hogy Te tudod, mit kell tenned, meg én is, de százezrek nem. És míg normál esetben heteken belül lesz max áram, HEMP (EU) esetében nem lesz áram évekig. Meg lesz reaktormag leolvadás (egyeseknek nyugi: nem minden Csernobil, van ami cak 60km-ig okoz gebaszt).

    Ha van HEMP összeomlik az elektromos ellátás, ha van komoly és komplex HEMP támadás, akkor vége az elektromos korszaknak. EZ A LÉNYEGE A HEMP-nek

    Valakinek… (azaz NEM Tibor bá’-nak)

    Fizika érdekel itt valakit, de nincs ideje a képleteket is megnézve elolvasni az E1 és E3 szakanyagokat? Ez most ugye vicc akart lenni?!

    Mindenkinek minden jót és sok sikert!

  9. 2:
    Hát lehet, hogy aki már beleásta magát a HEMP szakirodalmába, annak jelent valamit, amit itt leírtál, de nekem sokkal többet árult el a dolog lényegéről Tibor bá’ írása, mint a tiéd.
    Az a baj, hogy azokban a dolgokban, amiben otthon érzed magadat beleesel abba a hibába, hogy minden beleérző képesség nélkül rázúdítod az olvasóra terminus technikusok tömegét, amelyeket a többség egyáltalán nem ismer. Ezzel tipikusan olyan képet festesz magadról, mint azok a „bennfentesek”, akik a többiek által nem ismert kóddal beszélgetnek a be nem avatottak kizárásával, magyarul nem is akarnak azokból semmit átadni, csak titkos tudásukat fitogtatni. 🙁
    A 0 minősítésed meg gorombaság. Egész másképp festene, ha tapintatosan és érthetően kiegészítenéd a dolgot a számodra fontos mondanivalóval, úgy mindjárt jobban festene a dolog.
    De hát nem vagy te szerény ibolya… 🙂

  10. 8:
    Ez mind nagyon szép, csak azt felejted el hozzátenni, hogy ezek spekulációk, mert se az USA, se a SZU nem tette közzé a pontos adatokat. Mind a kerttő mind a mai napig titkosította azt, amire rájöttek. Az USA ugyan közzétett néhány dolgot a saját lakóssága részére, de az inkább tűnik propagandának, mint szakirodalomnak. Tény, hogy nagy erejű elektromágneses impulzusok károkat okozhatnak, de rengeteg apró részlet van, amelyek közül nem minden irányítható. A robbanási magasság például igen, de a házam leárnyékoltsága már nem. Én például a Nagy Kevély oldalában lakom, a házam fele benn van a hegyben, ez bizony leárnyékolást nyújt. Az asztali számítógépem egy fémdobozban van, gyakorlatilag nincs rajta nyílás. Ha ki van húzva a hálózatból, aligha érheti pusztító impulzus. Mert ugye nem a gamma sugár, vagyis rendkívül nagy energiájú fotonok jönnek, hanem az interakció következménye, ami már messze nem olyan kemény, mint a gamma. Különben én nem vitatkozom veled, nem azt kifogásolom, amit írsz, hanem azt, amit nem írsz mellé. És akkor még egy apróság. Az első hidrogénbomba felrobbantásánál kiderült, hogy a hatást előre pontosan kiszámítani nem lehet. Ez a tudatlanság elég sok emberéletet követelt. A HEMP se kalkulálható ki pontosan, talán ezért nem nyúlnak hozzá.

  11. Mindegy a lenyeg h nagyjabol megertettuk a hemp-et.

    A kovetkezmenyek miatt szerintem kicsi a bevetesi eselye inkabb a forro haboru vagy mini nuke kepzelheto el persze csak szerintem

  12. 9 hubab: most sapka vagy nem sapka, olvass már vazze figyelmesen, amúgy már vagy „századszorra” írom le ugyanazt. Legyetek már következetesek, mert ez így lassan nevetséges.
    A szakkifejezések pedig azért vannak, hogy rá lehessen keresni. Heuréka?!!

    Valóban? Ha Tibor bá’ megkérdezett volna, gondolkodás nélkül megírtam volna az egészet, hosszabban, érthetőbben, ingyen és úgy, hogy a saját nevén publikálhatja és síri csendben maradtam volna, vagy csak szimplán gratulálok… de ugye a jó magyar szokás: én, én, én és én, tudok mindent. Előbb gerenda, aztán szálka.

    10 Tibor bá’ megint ferdítesz. Ez fizika, amihez ugye értesz, ha mások jól informáltak. Én mellesleg annyira nem, s lám, mégis, meg kérdezek is. A titkosítás ezen nem változtat, mellesleg az oroszok feloldották, csak nem említettem, mert kíváncsi voltam rendesen tájékozódtál-e. Tök mindegy a házad árnyékoltsága, lévén bemegy az áram, vagy saját reaktorod van; igaz az is kapna. Látom, nem érthető számodra, mi mit okoz. És pontosan az érvelés alapján látszik, semmit se olvastál el a szakirodalomból. Már elnézést, de ez is kezd bosszantó lenni; ahogy nektek a jelenlétem. 😀 ergo minek vagyok itt, ugye hubab és még sokak véleménye szerint?!

    A fémdoboz, amin alig van nyílás… no, ez a nulla fizika tudás alapja… mi is ennek az „alig van nyílás” problematikának a szakkifejezése?! Azon bemegy, bizonyos feltételek esetén, pl. ahogy írtad, ha nincs bedugva. De mindegy is nekem…

    Castle Bravo?! Hivatalosan. Nem hivatalosan meg fallout teszt. Egyébként mocskos dolog volt az.

    Btw. senkit nem nézek le!!! De útálom, ha az okoskodik, aki nem ért az adott témához. Az kérdezzen. Nem szégyen az. Én is kérdezek sok helyen, és sokszor.

    És most már tényleg lépek. Minden jót és sok sikert mindenkinek!
    Curix… Tőled szeretnék elnézést kérni, utólag is még egyszer.

  13. Jövőnk: nagyképűség, egymás lebecsülése, az információk, vélt és valós tudás megkérdőjelezése, irónia, gúny, kritika: aki ide írogat, mind megkapja egyszer. Ráadásul téged még most itt nem is sértegetett senki. Mire ez a nagy sértődés?

    A sapka/nincs sapka onnan jött, hogy arra kértelek, érthetően magyarázd meg a HEMP fizikáját? Ez nem kötözködés akart lenni, sajnálom, ha annak vetted. Nálam az érthetőség és a fizika nem zárják ki egymást. Valami ilyesmire gondoltam, mint a 8-asod első fele, köszi.

  14. 12. Jók a hozzászólásaid, csak ne lennél ilyen gyufafejű. Ha egy hempes poszt ilyen rövidzárlatot tud okozni nálad, akkor mi lesz még itt a valódi hempeléssel? 😀 Én a maradásodra szavazok, bár eddig is mindig visszatértél mint a bumeráng, a két évvel ezelőtti navimozgalmas közjáték után is. 😀

  15. Jövönk!

    Hol található a weboldalad?
    Tibor bá’: Az isten szerelmére, kattints a pirossal kiszedett nikjére.

  16. 12:
    Ne vedd kötekedésnek, de a szövegszerkesztésed kritikán aluli, nem egyszer lehetetlene megérteni akár két-három olvasás után is. Nem, mert nem tudsz magyarul, hanem mert hanyag vagy. Pedig láthatóan szeretsz kioktatni, „tájékoztatni”, ami közben bőségesen sértegetsz másokat. Na ennyit előjáróban. Most pedig a tárgyra, nagy találmányodra a HEMP-re.
    Ahhoz nem fér semmi kétség, hogy egy nukleáris robbanás iszonyatos mennyiségű gammasugárzással jár. Mi a gamma sugár? 10^19 Hz frekvencia feletti foton, ami ha beleütközik egy atomba, akkor annak a külső elektronhéjban keringő elektronjait vagy gerjeszti (nagyobb pályára löki) vagy kényszeríti az atom elhagyására, amiből így pozitív ion lesz. A világűr szélén felrobbantott nukleáris eszközből származó gamma sugárzás a Föld felé áramló része beleütközik az atmoszféra külső szélén elhelyezkedő atomokba, kölcsönhatás, és elektromágneses térerő, ami tovább száguld a Föld felé. Fogjuk ezt fel úgy, mint egy rádió vagy televíziós adást, azzal a különbséggel, hogy csak nagyon rövid ideig tart, viszont iszonyatos energiát képvisel. Így már kissé jobban érthető.
    Na most, a rádió, TV, vagy a mobil telefonból származó sugarat nem érzékeljük, és nem lesz tőle semmi bajunk. A felfogásához fém kell, amit antennának nevezünk. A HEMP azért pusztítja el a távvezetékek transzformátorait, mert a távvezetékek elképesztően jó antennák. Az asztalomon lévő számítógép pedig ha nincs bekapcsolva, nem rendelkezik antennával. Igaz, hatalmas térerő esetében nem is kellene, [a lakihegyi rádióadó közvetlen közelében glimmlámpák kigyulladnak a kezedben] ha be tudna jutni a dobozba, de nem tud. Miért? A Farady-kalitka hatás miatt. Ugyanis az elektromos erőtér nem tud behatolni fémhálóból készült zárt kalitkába (lásd a mikró sütő ajtaját]. Illetve be tud hatolni, ha a háló lyukai és az elektromágneses sugár hullámhossza ezt lehetővé teszi. Ha azonban a kalitka egy lyukmentes fémlemez (amire korábban utaltam) akkor semmilyen frekvencia se tud behatolni. Ezért nem lesz bántódásuk az utasoknak, se egy repülőben, se egy gépkocsiban, amikor belecsap egy villám. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a HEMP hatás kivédése messze nem lehetetlen. Ráadásul már léteznek olyan túlfeszültség védelmek, amelyek akció ideje kevesebb, mint 2 ns.

  17. 15: Próbáltál már a nevére kattintani? 😉

  18. 17: Még nem, de most már tudom mit kell tenni. Köszönöm!

  19. 16:
    Az elsődleges hatás alapja világos.
    A vezetőben indukált feszültség emlékeim alapján arányos a vezetőt metsző elektromos töltések mennyiségétől, és a töltésmennyiség változásának sebességétől meg persze a tekercs menetszámától, de jelen esetben az első kettő tényező olyan gigantikusan nagy, hogy egyetlen vezetőszálban is óriási feszültséget tud generálni. Ahol meg még tekercs is van, az végképp halálra van ítélve. 🙂
    Amikor a gammasugarak végigszáguldanak a ritka légkörben, és sorba „begyújtják” az útjába eső atomokat, nyilván rendkívül rövid idő alatt iszonyú mennyiségű gerjesztett ion és elektron keletkezik, tehát máris teljesül az indukció két legfontosabb eleme, méghozzá mindkét tényező szélsőségesen magas értékű egy nukleáris robbanás esetén.
    Ez magyarázza a rövid hatást, amely a gammasugárzás sebességén alapul.
    Igazából a hosszabb lefolyású, tartósabb hatások mechanizmusa nem elég világos nekem. Nyilván a töltések valamilyen mechanizmusok hatására tovább is mozgásban kell maradjanak a föld körüli térben, hogy kifejtsék hatásukat.

  20. 16:

    Azért a vezetékekben keletkező feszültség és az annak hatására meginduló áram ki tud ám égetni sok mindent.

    Ha a számítógéped dobozára gondolsz az ugyan árnyékolja a benti részt (most tekintsünk el annak a lukairól), de a bedugott tápvezeték, egér, billentyű, usb eszközök, net kábel, stb vezetéke a dobozon kívül van azokban megindul a szokásos áram többszöröse, és az bizony ki tud égetni dolgokat, akár a számítógéped processzorát vagy alaplapját is.

    Volna értelme erről beszélgetni, hogy mi ég le és mi nem.

  21. 20:
    A feladat világos, meg kell szüntetni az „antenna” szerepet játszó lehetőségeket.

  22. Kétlem hogy a számítógépünk kinyiffanása lesz a legdöntőbb tényező.
    Legfeljebb nem facebookozik az ifjúság 🙂
    Ha jól értem akkor az összes transzformátornak annyi a hálózatban.És paks is leolvad ha arra kerül sor.
    Ez durva. Most hallok először erről a hempergőről.Erre mindenképp megfelelő ez a poszt.Aki akar tovább ás a mélyére.

  23. 22: „az összes transzformátornak annyi a hálózatban”

    Nagyjából ez a lényeg, abból, amit leszűrtem. A kisebb kütyük vagy tönkre mennek, vagy nem, de biztos, hogy nem lesz ami „hajtsa” azokat, mert jó sokáig nem lesz delej a konnektorban. Bár ez csak kellemetlen lesz, az már viszont neccesebb, hogy mi lesz az atomerőművekkel.

  24. 23:
    Mivel nem lesz fogyasztás, az erőműveknek le kell állni, ami csak az atomoknál problémás, mert ott a fűtőrudakat tovább kell hűteni 5-10 évig. Természetesen dízelgenerátorok által táplált szivattyúkkal, mely költségeket naná, hogy nem számolják bele az igen kedvezőnek feltüntetett előállítási költségbe.

  25. 12

    Most mi van már én meg sem szólaltam. 😀

    Nézzétek én nem vagyok a téma szakértője, de azt gondolom valahol mindkettőtöknek igaza van.
    Tibor bá érthető módon rövid posztban keretet adott a témának. Aki akar lejjebb ás.
    Jövőnk te meg láthatóan benne vagy nyakig a témában és sérti a szemedet ez egyszerű és akár félreértelmezhető megfogalmazás. Ez is érthető.

    Azt ugye azért senki nem gondolja, hogy az USA felrobbant egy töltetet Moszkva fölött 40 km-re (mondtam valamit) és ennyi volt a III. VH. Ezt ugye senki nem hiszi.
    Ez pedig azt jelenti, hogy vagy nem tesz tönkre mindent, ami elektromos, vagy létezik árnyékolás. (mindenre létezik valami megoldás, max még nem találták fel)

    Otthon kinek mit tesz tönkre ezen szerintem kár sokat agyalni. Ezer dologtól függ. Hálózati oldalról elég jól védettek a TV-k, rádiók, mindenféle háztartási kütyük, de ez még nem zárja ki a meghibásodást.

    Sokan szeretik ezt az atomerőmű leolvadásos témát, pedig azért csak úgy pikk-pakk nem szoktak leolvadni. Minden esetben prioritást fognak élvezni ezek az erőművek és nem csak nálunk, hanem minden országban.
    Tényleg mi van fukusimával? Mostanában hallgatnak.

  26. 25: „Sokan szeretik ezt az atomerőmű leolvadásos témát”

    Pont te hozod a választ az utolsó sorban a kérdéseddel… 🙂

    Ha nincs áram, nem mennek a szivattyúk. OK, majd a dízel aggregátorok… persze, de az üzemanyag ellátáshoz is millió helyen kellenek elektromos szivattyúk. Olajfinomítás, olajbányászat stb. még szóba se kerültek. Szóval, hogyan is hűtjük majd az atomerőműveket? Legyezzük? Csernobil pont attól szállt el, hogy egy ilyen szitut szimuláltak. Fukusimában nem kellett szimuláció, ott a természet megoldotta ugyanazt.

  27. Hát igen HEMP esetén ha nem menne tönkre a mi gépünk de körülöttünk mindenkié igen és az áramellátás ,net is akkor
    nem igazán lenne értelme megvédeni a gépünket.

    Tibor bá’ : csak a hemp miatt van fémdobozba a géped vagy esetleg az elektroszmog miatt is?

    Szerintem megvan a helye itt Tibor bá’-nak is és jovonk-nek is, mindenki más aspektusból világítja meg a dolgokat.Én szivesen olvasom jovonk hozzászólásait és honlapját is.Nagyon kevés helyen foglalkoznak ezzel a nemsokára ittlevő problémával.A média és a netes hírportálok is kussolnak az energiaválságról.

  28. 26. Gondolom csinálnak komoly kockázatelemzést a HEMP hatásairól akik kitalálták.Ebbe biztos belevették az atomerőművek kockázatát is.Ha EU felett robbantanának: hány atomerőmű van EU-ban?….
    Bankrendszer meg minden elszállna…
    Én ezért tartom a bevetését alacsony esélyűnek az egyéb fegyverekkel szemben.

  29. Tisztelt Urak!
    Elnézést , hogy megint közbeszólok , de ….-
    Ennyi áltudományos baromságot , mint amit az EMP és HEMP és társai kapcsán olvasgatok ( nem csak itt ) még egy újkori bibliamagyarázatban sem találni .
    Először is : Nyilván , ha lenne ilyen ( használható) fegyver már hadrendbe lenne állítva .( na meg persze kipróbálva) A már működő mágneses –kisérleti–pulzusfegyver ( ami alumínium lövedéket lő ki ) kb 500 tonna súlyú a felszereléseivel együtt , tehát az sem állt még hadrendbe .
    Másodszor : Valóban a nukleáris robbanóeszközök ” mellékhatása ” ként megjelenik mágneses lökés a környezetben , de az a távolsággal exponenciálisan csökkenő hatású , tehát fél kontinenst nem lehet vele megsütni .( Itt is az előállítási méretek a korlát)
    Harmadszor: a sokat emlegetett xx-kV/m egy elektrosztatikus mérőszám , köze sincsen a mágneses térerőhöz .
    A mágnesen térerő a Tesla ( mint mértékegység) Voltsecundum/négyzetméter dimenzióban .
    Negyedszer:A HEMP-et létrehozó jelenséget a LENZ törvény többé kevésbé jól leírja amiből látható , hogy technikai képtelenség ( a jelenlegi eszközökkel) nagy területen előállítani .- bár riogatásnak marha jó .
    Ötödször:A villamos hálózat meglehetősen jól van védve a különböző lökésektől , főleg ha belegondolunk, hogy elektromágneses lökés a távvezetékekben ÜZEMSZERŰEN, rendszeresen létrejön , még sem világítanak kékeszöld fénnyel és olvadnak el .
    Hatodszor : túlfeszültség – tessék felnézni egy utcai nagyfesz trafóra és lehet látni a nagyfeszültségű bevezetés oldalán a túlfesz. levezető szikraközt . ( kb. a névleges fesz 180 -220% ánál szólal meg ) A trafók ennél többre vannak méretezve gyárilag .( a 230 V-os hálózati eszközöket 1000V tal vizsgáljuk !!)
    Hetedszer: Aki EMP- vel foglalkozott az hallott már a FARADAY kalitkáról .Ugye az autóink fém karosszériából készülnek , és a bennük lévő összes kényes elektronika még külön egy ZÁRT!!! fém dobozban vannak ( a bevezetők pedig túlfeszvédettek )Kell ettől jobb FARADAY kalitka ?
    Nyolcadszor : a mágneses tér iránya és a benne lévő vezető ( fémdrót távvezeték stb ) által bezárt szög meghatározza az indukálódó feszültség értékét . Nyilván kizárt , hogy minden helyzetben csak is 90fokos vektort zárnak be egymással . Ellenkező esetben –akár — nem is indukálódik semmi .
    Tizedszer: A mágneses jelenségek ( az előállítás módjától függetlenül) harmonikus jelenségek , amiből az is következik , hogy mint rezgő rendszer , periódus ideje , amplitúdója stb..stb paramétere van és erre hatással van az a ( rezgő)rendszer amiben végbemegy . Tehát itt nanomásodpercekről ne is beszéljünk , hiszen a villamos hálózat induktivitása óriási . Nanosecundumos villamos impulzus rádióadó módjára kisugárzódik a vezetőből , tehát megint csak lokalizált jelenség lehetséges .
    és végezetül : mi is a HEMP?
    A már emlegetett LENZ törvény levezeti . Mozgó mágneses tér benne egy zárt !! vezető rendszer .
    Lényeges , hogy zárt legyen . Mindjárt meglátjuk miért .
    A mozgó mágneses tér azáltal ” mozgó” , hogy az impulzus megjelenik , majd csillapodik. A változás ( felfutás-csúcs – lecsengés) okozza az indukciót a vezetékekben . Nem megyek bele mélyebben ,mert ez itt most nem lényeges .
    Az a lényeg , hogy minél gyorsabb ( mágneses) a változás annál nagyobb az indukált feszültség .
    És itt jön képbe , hogy zárt az áramkör , vagy nyitott .
    Ha egy ( nyitott) drótról van szó akkor akár igen nagy feszültség is keletkezhet , míg ha zárt az áramkör akkor a zárt áramkör terhelése határozza meg a kialakuló feszültségeket .
    És minden villamos hálózat zárt !!!! Ebből az következik , hogy egy nanosecundumos mágneses impulzus alkalmával egyszerűen nincs „idő” nagy teljesítményt indukálni a hálózatban .
    Összehasonlítás képpen egy villámlás alkalmával kb.: 200 ms időig tart a kisülés , ahol akár több impulzus is keletkezhet ami komoly indukciót okozhat a vezetőkben .( A villámlás által keltett mágneses hatás is egy HEMP)

  30. 26:

    Tudod kivétel mindig van 🙂

    Am az üzemanyag az egyetlen ami biztosan nem lenne gond az erőművek hűtésénél.

    Ti azt feltételezitek, hogy a bekövetkezés után mindenki csak néz ki a fejéből és olvadnak ez erőművek.

    Ugyan. Azonnal megindulnának a helyreállítási műveletek, és az atomerőművet is hamarosan vissza lehetne kapcsolni.

    Szóval az 5-10 éves hűtési szükséglet külső energiaforrásról irreális.

  31. 27:
    A számítógép gyárilag egy fémdobozban van.

  32. 29: Szóval te egy HEMP szkeptikus vagy.
    Mivel az egész témával itt a blogon találkoztam először, nyitott vagyok minden ellenvéleményre is.
    Az általad felsorolt érvek részben jogosnak tűnnek, azért érdekes lehet, hogy ezek mennyire ütköztek meg az elterjedt verzióval?
    Vannak erre komolyabb szakirodalmak, vagy a saját kétségeidet fogalmaztad meg?
    Számomra egyenlőre a legütősebb érv az, hogy ilyen rövid idő alatt hogyan tud kialakulni akkora áramerősség, amely megsemmisíti a vezetéket, mikor ennél sokkal hosszabb idő alatt lezajló térerősség változások nyomán is csak lassan tud felépülni egy magas áramerősség a Lenz hatás miatt?
    Ha viszont tapasztalati tények mutatják villamos rendszerek tönkremenetelét nukleáris robbanás hatására, akkor valami csak történik, ha nem is úgy, ahogy a HEMP magyarázza…
    Vagy szkeptikus vagy azzal kapcsolatban is, hogy a robbanás kárt tesz a villamos rendszerekben?

  33. Hubab értesz hozzá, vagy csak firkálgatsz? Szerintem rád az utóbbi jellemző.

  34. Én egyáltalán nem értek hozzá, viszont vannak fizikai ismereteim, amelyekkel megpróbálok magyarázatot találni a jelenségre.
    Ugyanakkor azt érzékelem, hogy két nagyon határozott, magabiztos de teljesen ellentétes vélemény nyilvánult meg itt a blogon, és kíváncsi lennék, mi sülne ki belőle, ha ők ütköztetnék a véleményüket.
    Tudod, úgy ahogy a politikai pártok csatározásából is megpróbáljuk kiszűrni az igazságot…
    Hátha kisül belőle valami értelmes levonható konzekvencia. Habár Jövőnk úgy tűnik, sértődötten visszavonult.
    De te is hozzászólhatsz akár a poszt tárgyához is…

  35. 34:
    Pusztán fizikai ismeretekkel nem sokra mész. Néhány megatonnás hidrogén bomba felrobbanása nem tartozik a normál jelenségek közé. Tehát bármi megtörténhet, de nem történt meg. A két kísérletező nagyhatalom fél évszázada a tudás birtokában van, de nem törik ki a nyakukat, hogy bárki megtudhassa. Napkitörés, villámlás már tettek tönkre transzformátorokat és egyéb berendezéseket. A jelenség tehát ismert kisebb skálán. 20 megatonnás skálán csak az isten tudja és a Pentagon, hogy pontosan mi történik, ja és persze a Jövőnk.

  36. Szerintem itt egyikünk sem elméleti vagy „gyakorlati” fizikus. Találgatni lehet, és még az is lehet valaki beletrafál a megoldásba, de mivel az alapok hiányoznak, elmarad a felismerés…Rengeteg esetben maguk a fizikusok is találgatnak, hagyjuk meg nekik a Nobel díj esélyét, főleg mert a fejlett társadalmak azért tartják őket, hogy rájöjjenek bizonyos összefüggésekre.Persze mi gondolkodhatunk bizonyos dolgokon, de hogy mi sül ki belőle….

  37. T. hubab!
    32.h
    Határozottan NEM !! Nem vagyok szkeptikus, mert akkor a saját fizikai ismereteimet cáfolnám, és azt természetesen nem teszem .
    abban vagyok szkeptikus , hogy a jelenlegi (műszaki) nagyhatalmak,képesek hathatós HEMP-et generálni . Természetesen valamekkorát biztosan , de észvesztő, kontinens méretűt biztosan nem . Még „falu” méretűt sem , mert azzal már előjöttek volna . Előjöttek viszont „grafitbombával” , ami a gyakorlatban jól bevált .( nagy magasságban elemi grafitszálakból álló felhőt generálnak robbantással ). Ez egy erőmű szintjén tökéletesen megoldja a nagygenerál szükségességét ..
    azzal sem vagyok ellentétben , hogy egy robbanás kárt tesz az erőművekben. Fizikailag egyértelműen . Elektromosan már kétségesebb a dolog . A helyzet az , hogy a villamos erőművek pont attól vannak a legjobban védve amit egy HEMP okozni tud .
    Néhány példa : Általában egy háztartási villamos berendezés szigetelését ( villamos szilárdságát) legalább 1000 Volt feszültséggel vizsgáljuk . ugye az közel 5x öse az otthoni 230 V os feszültségnek .
    Magyarországon a legnagyobb bejövő távvezeték 750 Kv os, ez lévén szinuszos feszültség, csúcsban a gyökkettőszöröse (750.000X1,414=1060500 V )
    Képzelheted , hogy mekkora vizsgálati feszültséget kell elviselnie károsodás nélkül , hogy üzemben tartható legyen ( közel hárommillió voltost )
    A lakihegyi ( ma már nem üzemelő) rádiótorony a maga 314 méterével amikor még működött és sugározta a Kossuth-ot 60.000 Volt feszültség alatt állt , még is kibírt (sokszor az évek alatt) akár kétmillió voltos villámcsapást is és nem sűrűn ment tönkre az adó berendezés .
    Vizsgáltam villamos vezérlő rendszert ( persze akkor már hibás volt) úgy , hogy nem bele , hanem ” mellé” csapott a villám . Ha az amcsik ekkora HEMP-et tudnának csinálni tapsikolnának a sikertől .Érdekes volt látni , hogy nem minden égett hamuvá, hanem „csak” nagyon diszkréten sültek meg néhol alkatrészek , ráadásul látszólag teljesen összefüggéstelen sorrendben . ( mint egy hét alatt sikerült kijavítani ) Talán ez az egyik legjobb példa egy képzeletbeli HEMP következményeire . De ahhoz (felteszem) akkora nukleáris robbantás kellhet , ami már önmagában is komoly pusztítást okozna. Akkor meg minek a HEMP??
    A 35. h ban van az igazság. A nagyhatalmak valószínűleg a ” tudás birtokában” nem igazán erőltetik a dolgot , mert van olcsóbban előállítható pusztító fegyver is .
    Amúgy , gyakorlati fizika : építettem Tesla generátort , pulzus fegyvert ( kicsiben) 100 métert lőtt is ,rádió adót -sokat. És számtalan egyéb villamos berendezést . Egészen kicsit értek a dologhoz .

  38. 37: Mint már írtam is, nincs semmi problémám az ellenvéleményekkel, csupán megpróbálom kritikus szemmel nézni a felsorakoztatott érveket, bárki részéről is hangzanak el.
    Amennyiben megalapozottak, és választ kapok a bennem felmerülő esetleges kétségekre ezekkel kapcsolatban, akkor hurrá.
    Nekem tetszett, hogy műszaki szemmel próbálsz fogást találni a köztudatba került vélekedésen, nem pedig csak hivatkozol bizonytalan eredetű „irodalmakra”.
    De azért ezekkel kapcsolatban is merültek fel kétségeim, egy részükkel mintha csak szaporítani akartad volna a lehengerlő ellenérvek számát.
    Mindjárt a második: A mágneses lökés intenzitása exponenciálisan csökken. Ez valóban így van, vagy csak a lecsengés intenzitását akartad érzékeltetni általánosságban? Mert nekem elsőre úgy tűnik, hogy ennek, mint minden térben terjedő jelenségnek a távolság köbével fordított arányban kell csökkennie. Vagy itt valami más jellegű folyamatról van szó, mint egy egyszerű térbeli terjedés?
    A harmadiknál nem csupán arról van szó, hogy két, egymástól teljesen különböző fizikai tartalmat fejez ki ez a kV/m a két esetben?
    Amiről te írtál, az az anyagok átütési szilárdságára jellemző, a szigetelőképességet jellemző mutató. De elvileg miért ne lenne képezhető egy olyan mutatószám, amely azt fejezi ki, hogy egy adott mágneses impulzus egy konkrét irányú vezetőben mekkora feszültséget generál hosszegységenként? Igaz, ez valóban függ attól is, milyen szöget zár be a vezető az impulzus haladási irányával, de a lényege az lenne, hogy egy adott robbanáskor a környezetben található vezetőkben akár ekkora feszültség is generálódhat hosszegységenként. Mert ugye az indukált feszültség arányos a vezető hosszával is.
    Tudom, nem lényegi kérdések, de mindenesetre leírtad őket, és felmerültek bennem ezek. 🙂
    Ja, és az utolsó pontban azt írod, hogy a zárt áramkörben a kialakuló feszültséget a terhelés határozza meg. Viszont ha ilyen rövid idő alatt a rendszer nem tudja felvenni a terhelést a fogyaszó dinamikából fakadó óriási ellenállása miatt, akkor nem tekinthető úgy, mintha az áramkör nyitott lenne, hiszen a nyitott vezetőnél is óriási ellenállás van a vezető két végpontja között? Ez esetben generálódhat igen magas feszültség, viszont az igaz, ha ez képtelen a gyors lezajlás miatt áramot generálni, akkor mi tenné tönkre a vezetéket?
    Lehet, hogy naív kérdések, nem vagyok villamos képzettségű ember, csak az általános alapokat ismerem…

  39. Kedves mindenki, az alább felsorolt – és a fel nem sorolt – szakemberek BIZTOS mind hülyék és hülyébbek, mint Constrictor barátunk, aki ugye 100 méteres hatótávolságú pulzus fegyvert gyártott.

    Dr. John S. Foster, Jr. Mr. Earl Gjelde, Dr. William R. Graham (Chairman), Dr. Robert J. Hermann, Mr. Henry (Hank) M. Kluepfel, Gen Richard L. Lawson, USAF (Ret.), Dr. Gordon K. Soper, Dr. Lowell L. Wood, Jr., Dr. Joan B. Woodard, Dr. George Baker, Dr. Yvonne Bartoli, Mr. Fred Celec, Dr. Edward Conrad, Dr. Michael Frankel, Dr. Ira Kohlberg, Dr. Rob Mahoney, Dr. Mitch Nikolich, Dr. Peter Vincent Pry, Dr. James Scouras, Dr. James Silk, Ms. Shelley Smith, Dr. Edward Toton, Dr. William Radasky, Dr. Jerry Lubell, Mr. Walter Scott, Mr. Paul F. Spraggs, Dr. Al Costantine, Dr. Gerry Gurtman, Dr. Vic Van Lint, Dr. John Kappenman, Dr. Phil Morrison, Mr. John Bombardt, Mr. Bron Cikotas, Mr. David Ambrose, Dr. Bill White, Dr.Yacov Haimes, Dr. Rebecca Edinger, Ms. Rachel Balsam, Mr. Chris Baker

    stb. vannak még páran.

    Ők állították össze ezt: Report of the Commission to Assess the Threat to the United States from Electromagnetic Pulse (EMP) Attack 2008. áprilisában, ami 208 oldalon részletesen kifejti milyen területen milyen veszélyt jelent a HEMP, és a védekezés lehetőségét (ami egyébként horribilis összeg).

    A hangsúly a szinergián van, azaz egyrészt a HEMP (időbeli és eltérő tulajdonságú) fázisai (E1-E2a/b-E3a/b) között, valamint az összekapcsolt elektromos-rendszerek között önmagában és az egyéb rendszerekkel (távközlés, közlekedés stb.) között.

    Szakirodalom: már korábbi hsz-emben feltűntettem a legfontosabbakat, itt csak azt a kettőt, amely részletesen kifejti, mivel, mi történik.

    – The Early-Time (E1) High-Altitude Electromagnetic Pulse (HEMP) and Its Impact on the U.S. Power Grid – 2010 (168 oldal)
    – The Late-Time (E3) High-Altitude Electromagnetic Pulse (HEMP) and Its Impact on the U.S. Power Grid – 2010 (155 oldal)

    hubab a kV/m-nél megfogtad.

    Hogy nem Constrictor a megmondó ebben a témában az biztos.

    Constrictor, a HEMP az nem egy bomba típus, hanem egy hatás, nevezetesen EMP, és utalva a magasslégköri eseményre HEMP (HEAMP). Azaz a kedvedért, a HEMP és az EMP ugyanaz. Meg nem kell semmit hadrendbe állítani, mert bármely nukleáris töltet okozhat HEMP-et és SREMP-et. De minek is magyarázom… ha még ezekkel sem vagy tisztában.

    Adás vége. Ez nem megsértődés, de arról, hogy a Föld lapos nem fogok senkivel vitatkozni. (Amikor meg a szakmai és tudományos érvek, tények kerülnek tagadásra vélemények tényként való feltűntetésével, akkor már nagy a baj a fejekben.)

  40. 39 .
    Én várom a frissítést az oldaladon a HEMP-ről 😀

  41. 40 a weboldalra (újra) lehet regisztrálni, s úgy fel tudod venni velem a kapcsolatot, már ha szeretnéd.

  42. A sok információ között ami itt Hemp témában előjött, hol van leírva, hogy az emp impulzus hullámterjedési formája? Transzverzális és/VAGY longitúdionális-e?
    Nagyo nem mindegy! Szerintem.

  43. JJJJJJoo..!
    Akkor próbáljuk meg bötűnként elemezni a dolgot
    Különös tekintettel arra , hogy nem ártana elolvasni azt amit írok ( nem csak nézegetni a sok betűt )
    Tisztában vagyok az E M P – vel és a H e M P – vel is mint fizikai jelenséggel .( sajnos csak a magam módján , egyébként Nobel díjat kapnék érte ) Még egyszer : SOHASEM ÁLLÍTOTTAM , HOGY AZ EMP bomba. Viszont az kell az „ előállításához” Méghozzá maghasadást előidéző fajta .—tehát kémiai robbantás nem jó .
    „ Megmondó” sem igazán szeretnék lenni , viszont úgy gondolom , amiket tudok ( nem hallomásból , hanem tapasztalatból ) azt szívesen közreadom . Ez a téma (is) hemzseg az áltudományos kijelentésektől. Ezzel a kijelentéssel még senkit sem hülyéztem le .( bár néha volna rá ok )
    39-h ban felsorolt szakemberek , meg még sokan mások nyilván rengeteget tudnak a témáról és ezt adott körülménye között elő is adják, más kérdés , hogy ki, mit ,és hogyan ért, értékel belőle .
    A HEMP ( EMP) téma „divatos” és azon kívül remekül lehet vele ijesztgetni mindazokat akik nem rendelkeznek semmilyen valós fizikai ismerettel . Erre az élet számtalan területén volt-van példa , nem csak az EMP vel kapcsolatban .
    38h- ban hubab egy kérdést tett föl a „ kV/ méter kifejezéssel kapcsolatban . Nem akart megfogni , nem is volt mit .
    Kedves „Jövőnk „ tessen már utána olvasni !!!!!!! A kV/ méter az ELEKTROMOS TÉR !! jellemzője. NEM M Á G N E S E S téré. Pl: a villamos távvezetékek környezetében kialakuló elektromos téré
    A radiesztezia-ban divatos dolog a különböző fizikai mértékegységek ( finoman szólva) nagyvonalú kevergetése. Így lesz a mágneses tér sugárzás!!!!!!jól néznénk ki , ha a a hűtőmágnes sugározna. De a mágneses teret ( amit Tesla-ban ill.annak prefixeivel adunk meg) nem illik összekeverni az elektromos(villamos) térrel , aminek mérőszám [ E]= U/D ( U feszültség/ D távolság .
    És igen , valóban az anyagok átütési szilárdságát is kV/ cm –ben adják meg ami szintén U/D….
    Ez tehát valóban két teljesen különböző fizikai tartalom.

    A vezető hosszával annak ellenállása arányos , a vezetőben indukált feszültség a menetek számával arányos . Az egyenes( egy szál) drót egy menetnek számít , akár mennyire is hosszú . Persze nyilván ez ennyire nem egyszerű és nem is pontos a megfogalmazásom , de ide most ennyi fér bele. U(i)= delta „fí”/ delta „t” [ ahol U(i) az indukált feszültség, delta „fí” a fluxusváltozás mértéke, delta”t” a fluxusváltozás ideje ]
    Az egy külön mise , hogy a fluxusváltozás a térben hogyan oszlik el .
    39h- hoz még annyit .
    Gyárts Te is pulzusfegyvert !! Nagyjából 2 Farad-nyi kondenzátor , egy alkalmas félvezető ( pl. thiristor) némi elektronika , egy megfelelő tekercs, kb. 0,1 mOHM ellenállással .
    Néhány tizezerből összejön és lehet vele „demózni” Ez nem vicc , tessék kipróbálni .A gondok itt is a használható méretnél adódnak, ugyan úgy , int ahogyan az EMP előállításánál is .
    Tudományos tények tagadása???? Megint csak nem olvastál végig…… Hol hallottá Te tudományos tényként állítást arról , hogy létezik használható EMP fegyver ???? Mindenki csak azt mondja ,” ha majd létezik „
    Állítottam olyat , hogy megvalósíthatatlan ? NEM . De azért most is kiállok , hogy eddig mindenkinek beletört a bicskája ( csak kísérletezgetések vannak )
    És ami a Földet illeti – igen is LAPOS!!!! ( ha szépen elegyengetjük ) ez vicc volt

  44. 42: Az elektromagneses sugarzas transzverzalis hullam. Az E es B vektorok (elektromos tererosseg, magneses indukcio) merolegesek a terjedesi iranyra. A hanghullam longitudinalis, ott a levego molekulak lokdosik egymast.
    A HEMP-nel az alapjan ahogy fentebb leirtak, gamma fotonok ionizalnak atomokat a legkorben, es a keletkezo relativisztikus elektronok a Fold magneses tere altal elteritett payan mozogva elektromagneses sugarzast bocsajtanak ki ami hatassal lehet a foldi elektromos rendszerekre.
    Ugyanilyet csinal egy komolyabb napkitores, csak ott mar eleve elektronok (ill. toltott reszecskek) jonnek, nem gamma fotonok.
    Ha mar be kell szarni akkor en inkabb egy napkitorestol szarnek be, mert a Nap kevesbe kiszamithato ilyen szempontbol mint egy politikus.
    Na de inkabb ne szarjunk be, hanem eljuk az eletunket, mert annyi minden szep es jo van ebben a vilagban, csak meg kell talalni.

  45. 43: „Az egyenes( egy szál) drót egy menetnek számít , akár mennyire is hosszú”
    Ezzel majdnem elbizonytalanítottál, mert már elég régiek az emlékeim az elektromágneses indukcióról, de utánanéztem:

    „Ha egy mágneses erőtérben elektromosan vezető anyag relatív elmozdulása történik és az elmozdulásnak van a mágneses erővonalak irányára merőleges összetevője, akkor a vezetőben elektromos feszültség indukálódik. Az indukált feszültség nagysága:

    Ui=B*l*v,

    ahol B a mágneses indukció (Vs/m²), l a vezető hatásos hossza (m), v a mozgatás sebessége (m/s). Ha egy B indukciójú mágneses mezőben N menetszámú tekercset mozgatunk, akkor az indukált feszültség nagysága:

    Ui=N*B*l*v.”

    Szóval a vezető két vége közt kialakuló feszültség arányos a vezető hosszával, nyilván, ha azonosan változik a térerő a vezető teljes hossza mentén.
    Az egyebekkel nem vitatkozok, mert ahhoz kevés az ismeretem…

  46. @43: Hála a magasságos HeMP-nek, hogy valaki érdemben is hozzászólt a témához és nem csak a magas lóról, titokzatos lózungokat puffogtatva, eloadva a húdenagy bennfentest, aztán semmit el nem árulva nyomja itt a rizsát, hogy aztán erre rámutatva sértodötten bedobja a ‘leléphetek innen’ ultimátumot. Jövonket olvasva csak annyi derül ki, hogy hudenagy gebasz van/lesz/lehet, és o a tuti inszájder, de annyira forró a téma, hogy inkább nem is árul el semmi konkrétunot. Hjakérem, így könnyu okosnak lenni, vagyis inkább látszani… Bocs, de ez már rég kikívánkozott belolem, mert annyira bicskanyitogató a ‘nagyember’ stílusa. Nnna, akkor lehet megsértodni 😉 Kellemes tavaszi hétvégét!

  47. A HEMP a 8. és 39. hsz-eknél részletesen ki lett fejtve szakmailag.

    További szakirodalom:

    – Report of the Commission to Assess the Threat to the United States from Electromagnetic Pulse (EMP) Attack

    – The Early-Time (E1) High-Altitude Electromagnetic Pulse (HEMP) and Its Impact on the U.S. Power Grid – 2010

    – The Late-Time (E3) High-Altitude Electromagnetic Pulse (HEMP) and Its Impact on the U.S. Power Grid – 2010

    (értelemszerűen google-ba beír, s első helyen a PDF doksi, angol nyelven)

    Akit érdekel elolvassa, akit nem nem. Nekem tök mindegy.

  48. HEMP ide vagy oda…

    Az 1950-es évekig a vidéki Magyarország nagy része frankón elvolt elektromosság nélkül és nem haltak bele az emberek. Gyerekkoromban az elektromosság eleinte azt jelentette, hogy fel lehetett kapcsolni a villanyt, és világos lett /úgy ahogy, 40 wattos égők voltak/. Aztán lett mosógépünk /nem automata, hanem keverőtárcsás, ha nem szedted ki a ruhát kb.10 perc után, akkor cafatokban kaptad vissza/, az 1960-as években hűtőnk, majd még később TV-nk /persze fekete-fehér, hétfőnként adásszünettel/. Ekkor még nem volt elektromos hajszárítónk… lehetne folytatni.

    Szóval elektromosság nélkül ki lehet bírni, persze kellemetlen lenne. De egy háború esetén ez volna a legkisebb bajunk.

  49. 48. Ezzel csak az a baj, hogy a „fejlődés” azt jelenti, hogy felégetjük magunk mögött a hidakat, nem birtokoljuk már többé az előző korok tudását. Például falun is lassan úgy élnek az emberek, mint panelban. Gázzal fűtenek, kút nincs, áramhiány esetén se fűtés, se víz. Sokaknak még konyhakertjük sincs, csak tuja és gyep.
    Pár hete volt egy cikk az indexen, hogy mekkora gondot jelent a virtuális világban az évről-évre történő változás, állandó kompatibilitási bajok, archiválás nehézsége, lassan többet fogunk tudni a 60-as évek előtti időkből mint az utána következőkből, mert eltűnt a papír alapú adatrögzítés. Most már az oktatásban is kezd kizárólagossá válni az elektronikus nyilvántartás. Szóval szerintem hatalmas gebasz tudna lenni áram nélkül és nem lenne hová visszanyúlni.

  50. Constrictor! +++1 🙂
    Köszi, hogy vetted a fáradságot, összeszedted, leírtad.

    A puding próbája ……, mint köztudott.
    75 km magasságban robbantott atomtöltetet mikor robbantottak fel, hol, mérve a hatásmechanizmusát?
    Lehet titkosítani sokmindent, de egy ilyen kísérletet nem!
    S amíg nincsenek konkrét mérési adatok, addig csak spekuláció az egész.

    De tegyük fel, létezik.
    El kel juttatni a célpont fölé, kellő magasságban. Még ki sem bújik a lyukból, (siló) már ezer műhold riadóztatja a világot. (Egy nukleáris töltet az „világít”, mint egy reflektor’)
    Az ellen persze nem várja meg nyugodtan, ha nem kap visszaigazolást azonnal, Ő is elengedi a maga rakétáit, de ez valódi nukleáris töltet. Nem HEMP, nem taktikai, igazi!
    A két rakéta „helyet cserél”, robban a HEMP, elpusztítja az ellen rendszerét, lehetetlenné téve esetleg az igazi töltetek megsemmisítését.
    Logikus egy fegyver. 🙂

    46. +1 🙂

  51. Drága hubab barátom !
    45-h
    Ha már a Wikipediából másolva!!!érvelünk , akkor olvassuk is végig az egész irományt .
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Elektrom%C3%A1gneses_indukci%C3%B3– ugye innen másoltál ?
    Ámbátor azt Te is leírod nagyon jól , hogy …” mozgatás sebessége ….” Na de az EMP -né hol a fenébe is mozog bármi ? a távvezeték , az bizony ott áll egyhelyben , a gerjesztés ( EMP) sem mozog , ott van ahol kialakul(t).Vagy is ez egy nyugalmi indukció. Tessen már azt bemásolni és akkor világos lesz amit leírtam . Más kérdés , hogy az indukció még egy seregnyi más matematikai cirkusztól is függ, ami nem lehet témája egy hozzászólásnak .Amúgy , ha a távvezetékkel rohangászna valaki a mágnesmezőben még igaz is lenne a példád .A dolog ” szépsége” az , hogy Neked is igazad van, sokszor az egyenes vezető ( a környezeti hatások miatt) úgy viselkedik , mint ha sokmenetes lenne , vagy valaki mozgatná .Ettől ilyen izgalmas az elektrotechnika ……..

  52. A HEMP a 8. és 39. hsz-eknél részletesen ki lett fejtve szakmailag.

    HEMP robbantások: Starfish prime 1,44 megatonna (Fishbowl sorozat részeként), szovjet K sorozat. Adatok a weboldalon: http://www.jovonk.com

    További szakirodalom:

    – Report of the Commission to Assess the Threat to the United States from Electromagnetic Pulse (EMP) Attack

    – The Early-Time (E1) High-Altitude Electromagnetic Pulse (HEMP) and Its Impact on the U.S. Power Grid – 2010

    – The Late-Time (E3) High-Altitude Electromagnetic Pulse (HEMP) and Its Impact on the U.S. Power Grid – 2010

    (értelemszerűen google-ba beír, s első helyen a PDF doksi, angol nyelven)

    Akit érdekel elolvassa, akit nem nem. Nekem tök mindegy.
    😀 kész… nagyon gáz, ami e témban itt megy.

  53. 51: Természetesen onnan másoltam az indukcióra vonatkozó leírást, ami a keresésre kijött, hiszen írtam is, hogy utánanéztem, nem magamba mélyedve idéztem fel, amit valamikor tanultam a témáról. És kiderült, hogy nagyjából jól emlékeztem. 🙂
    De azért nem csak akkor van indukció, ha a vezetőt mozgatom a mágneses térben, hanem akkor is, ha az álló vezeték körül változik a mágneses tér.
    Ebben az esetben pedig éppen erről van szó, hiszen a gamma sugárzás hatására történő gerjesztések következtében rendkívül gyorsan felépül egy mágneses tér, ami máris megvalósítja egy erős indukció feltételét.
    Az indukált áram szempontjából teljesen mindegy, hogy egy vezető mozog homogén mágneses térben, a homogén mágneses tér mozog a vezető körül, vagy éppen a mágneses tér erőssége változik a mozdulatlan vezető körül.
    De nincs különösebb jelentősége a téma szempontjából, csak egy kicsit belekötöttem egy (nem túl nagy jelentőséggel bíró) kijelentésedbe az érveid felsorolásánál. 🙂

  54. 52.

    „nagyon gáz, ami e témban itt megy”
    Egyetértek ! Szovjet botanikusok, fizikai tényeket ütköztetnek saját hiányos ismereteikkel, vélemény alapon vitázva. Szánalmas vergődés !

  55. MINDEN OLVASÓNAK:

    Érthetően, röviden, leegyszerűsítve.

    Irányított energiájú fegyverek
    4.1 fejezet
    Dr. habil. Ványa László okl. mk. ezredes, egyetemi docens

    (okostojásoknak: mk. ezredes úrral tessenek vitatkozni)

    „1945-ben, az atomfegyver fejlesztése idején, Enrico Fermi, Nobel-díjas fizikus, az amerikai atombomba-program egyik vezetı tudósa felvetette azt a gondolatot, hogy a nukleáris robbanás
    nagy erejő elektromágneses sugárzást kelt. 1960-62-ben az Egyesült Államok 8 robbantást végzett 40-160 km magasságban a Csendes-óceán felett. Amikor 1962-ben a Johnsonsziget
    fölött 400 km magasságban kísérleti atomrobbantást hajtottak végre, az 1300 km távolságban lévı Hawaii-szigetek villamosenergia-ellátásában súlyos zavarok keletkeztek. Az
    1963-ban életbe lépett atomcsendegyezmény miatt további nagy magasságú robbantásokat nem végeztek, így az atomrobbanás keltette Elektromágneses Impulzus (EMP – Electromagnetic Pulse) természetére vonatkozó további kísérleti eredmények nem születtek.

    Az atombomba robbanásának pillanatában gamma- és röntgensugárzás keletkezik, melyet fotonáramlást okoz. A fotonok a levegı molekuláival ütközve azokból elektronokat
    szakítanak ki, ezt a folyamatot Compton-szórásnak, Compton-effektusnak nevezzük.

    Az elektronok (Compton-elektronok) több másik elektronra hatva megindítják a folyamatot, amely létrehozza az EMP hatást. Ez a hatás igen nagy intenzitású, de nagyon rövid, néhányszor
    10 ns-os lefolyású.

    Föld közeli vagy földfelszíni robbantás esetén a robbanás energiájának kis hányada alakul elektromágneses sugárzássá. Ez egy 1 Mt robbanás esetén 106 J energia, mely egy igen rövid (~10 ns) impulzusba koncentrálódva néhányszor 100 GW kisugárzott teljesítményt jelent.

    Azonban földközeli robbantásnál ez a hatás csak a robbanás közelében jelentkezik, ahol már a többi kísérıjelenség okozta pusztítás is jelentıs (lökéshullám, radioaktív kisugárzás).

    Nagy magasságban (> 50 km) végrehajtott atomrobbantás esetén jóval nagyobb EMP – hatás jön létre, a robbanás energiájának jóval nagyobb része alakul elektromágneses sugárzássá.
    Ez 1011 J, egy 1 Mt robbantásnál. A lökéshullám és a radioaktív sugárzás ez esetben a földfelszínen viszonylag kicsi. Ilyenkor a Gamma-sugárzás mintegy 50 km magasságig majdnem akadálytalanul hatol le, majd energiáját az 50 km – 20 km közötti rétegben veszti el, aminek hatására a robbanás epicentruma alatt egy hatalmas, kerek térfogatban ionizált réteg
    alakul ki, ebben „keletkeznek” az elektronok. A keringı elektronok keretantennaként sugároznak, így az egyes elektronok sugárzása – egymással fázisban lévén- koherensen összeadódik,
    egy erıs elektromágneses teret hozva létre. E tér a Földfelület irányába hat, s ott rövid idıre (~10-7 s) akár 100 kV/m-es térerısséget, feszültség ugrást is létrehozhat. Ez a robbanás
    méretétıl, kisebb mértékben a fegyver szerkezetétıl, továbbá a robbanás magasságától, végül a robbanástól való távolságtól függ.[19]

    Az egyre elektronizálódó, a mikroelektronika eszközeivel telezsúfolt társadalmunk néhány ilyen robbanás következtében a középkorban találná magát. Egy közepes mérető atomeszköz magaslégköri robbantása egy egész Észak-Amerika mérető kontinens elektronikai rendszereit pusztítaná el. 26

    A pusztító hatás fizikája az elektromágneses indukció elvén alapul. A nagysebességő térerısség ugrás minden vezetıben villamos feszültség indukál, ami a szigetelések átütéséhez,
    a félvezetı rétegek belsı szerkezetének átégéséhez vezet. Az elektronikai eszközök fejlıdése az elektroncsövektıl napjainkig a miniatürizálódás, a félvezetık egyre nagyobb mérvő elterjedése
    mentén haladt, ami mindvégig a túlfeszültséggel szembeni sérülékenység növekedésével járt. Amíg egy elektroncsövet csak több száz, vagy ezer V feszültséggel lehetett tönkretenni
    (nem a főtıáramkört), addig ma egy 3 V alatti feszültséggel mőködı processzornak a 10V is végzetesen nagy feszültség.
    A továbbiakban ismertetésre kerülı rádiófrekvenciás fegyverek ugyanezen az elven pusztítanak, vagyis nagy sebességő térerısség változással a megengedettnél nagyobb feszültséget
    indukálnak a célobjektumok elektronikai eszközeiben, ezzel azok meghibásodását okozzák.”

    Ceterum censeo (továbbra is javaslom): a 8. és 39. hozzászólást, illetve az ott feltűntetett szakirodalmat. Az „Early-time E1” és a „Late-time E3” google-ban könnyen megtalálható ~150 oldalas pdf dokumentumok, szépen illusztrálva pl. grafikonokkal és KÉPEKKEL, hogyan is szikrázik, izzik és sül meg ez meg az.

    Viszontlátásra, mindenkinek minden jót!

    U.I.: 54 végre… 🙂 bár tudom sok olvasó nézi ezt, írtak is páran, de ez a fenti alakítás Tibor bá-tól igen nagy felelőtlenség ám: „a Föld lapos” féle konok trollkodást illendő lenne irtani, lévén ővé az oldal és ezreket tévesztenek meg a trollok.

    Maradok a saját házam táján, ott, aki akar megtalál. A trollok meg… darwini szelektálás áldozatai lesznek.

  56. 55:
    Tulajdonképpen arra szólítottál fel, hogy a te véleményedtől eltérő hozzászólásokat cenzúrázzam. Na ez az, amit nem fogok soha megtenni, mert még azt is átengedem, aki engem támad, nem is akárhogyan.

    Mellesleg, amit a te okleveles mérnők alezredesed állít, azt ő onnan veszi, ahonnan én is vehetném, angol nyelvű leírásokból, amit a Pentagon jóváhagyott. Ehhez nem kell docensnek lenni. De mi van akkor ha ez:

    „1300 km távolságban lévı Hawaii-szigetek villamosenergia-ellátásában súlyos zavarok keletkeztek.”

    Semmi más, mint a Pentagon szándékos mis-információja? És mi az hogy „súlyos zavarok”? Egy sumákoló általánosítás.

  57. Nem olvastam végig minden hozzászólást, de nagyon is elképzelhető akkora áramerősség, ami elizzítja a távvezetékeket pl.
    Egyetemi emlékeim szerint az indukált áram arányos a fluxusvektorok merőleges vetületével és az azokat átszelő (azaz mozgó) vezető hosszával, és talán még a vezető relatív sebességével is – ami megegyezhet az erőtér áramlási sebességével. Lényeg az, hogy itt minden összetevő NAGY, ezért az indukált áram is hatalmas lesz.
    Az erőtér ellen Faraday-kalitka nyújthat védelmet, de ha jól sejtem a hálószemek távolsága és a hullámhossz között van valamilyen összefüggés; pl. kemény sugárzás esetén apróbb szeműnek kell lennie a hálónak. Tökéletesen zárt fémkalitka, pl. rézdoboz, valószinőleg teljes védelmet nyújt.
    Másik dolog, hogy a HEMP-nek lehet-e köze a HAARP-hoz, az ionoszféra nagyfrekvenciával történő gerjesztéséhez(?). Esetleg fokozhatja-e a HEMP hatását?

  58. 57: Az indukció nem áramot, hanem feszültséget generál. Hogy ebből áram is legyen, ahhoz jelentősebb idő kell, hiszen még egy villanykapcsoló felkapcsolásakor sem áll be rögtön az üzemi áramerősség, mert az önindukció igencsak lefogja a kapcsolás pillanatában.
    Nekem ez volt a problémám a jelenséggel, hiszen hogy tudna elégni egy vezeték nanoszekundumok alatt, hiszen áram még nem épülhetett fel.
    Reálisabbnak tűnik a Jövőnk által beidézett katonai szakértő magyarázata, ami szerint az óriási feszültség rögtön átüti a szigetelőket, félvezető határrétegeket, ahhoz ami ez után bekövetkezik, már nem kell további óriás feszültség, összeomlik a rendszer…
    Habár a kisördög itt is megszólal bennem, az átütés felépüléséhez nem kell ugyanúgy hosszabb idő? 🙁

  59. Ha jól tudom, akkor az elméleti feszültség a fluxus két pontja közötti potenciálkülönbség, de vezető nélkül ez csak úgy „van”. Ha vezető kerül a térbe, akkor annak van ellenállása is, tehát az Ohm-törvény szerint abban áram keletkezik, ami annak a következménye, hogy a vezető a potenciálkülönbséget feszültség formájában ‘realizálja’. A tér + vezető + relatív sebesség szükséges és elégséges feltétele az indukált feszültségnek ill. áramnak. Csak abban nem vagyok biztos, hogy elektromos vagy mágneses erőtérben zajlik-e le a folyamat.

  60. Utószóként kicsit viccesre veszem a témát ( bár van aki nem érti a viccet – vagy nem szereti ?….)
    Marha régen , de voltam katona és volt alapkiképzés . Egy „Ványa”- bácsihoz hasonló mk. ezredes(55 hsz) , vagy a fene se emlékszik a rangjára , kinézett a szobája ablakán (hajnalban) és mivel látta , hogy kb +11 fok van odakint – a hőmérőjén – elrendelte a reggeli futást ( 10Km) tornadresszben, félmeztelenül .A bökkenő csak az volt , hogy a reptér füve deres volt a -4 foktól . A tökfej nem vette észre , hogy az ablaka alatt ott a gázkonvektor .
    Na ennyit az x-y ezredesekről a hadseregben .
    Máskülönben a jövőnk remélhetően nem lesz ” Jövőnk” mert akkor már csak jelenünk van , de jövőnk nincs! Tisztelet , hogy Tibor’bá-nál van demokrácia .!!

  61. 59: Tudomásom szerint itt a Lenz-törvény játszik, ha a vezetőben az áram megindul, és nulláról a maximum értékig nő, ez is indukál egy feszültséget a vezetőben, amely pont ellentétes a külső változás által gerjesztett feszültséggel, és arányos az áramerősség változásával.
    Ezért a kialakuló áram fékezve épül fel nulláról indulva, van egy felfutási ideje.
    De ha van itt elméleti villamosságban jártas ember, szóljon hozzá…

  62. Constrictor: a tesla generatorral mi volt a tapasztalatod?

  63. 61 Hubab

    „ha van itt elméleti villamosságban jártas ember, szóljon hozzá”

    Én az vagyok, de kérésed teljesíthetetlen, mert a válasz megértése is szakmai ismereteket igényel. Szerencsére voltam életemben tanár , általános suliban, meg ipari gyorstalpalókban is. Ott az elektronika dolgait a vízvezeték analógiával volt legkönnyebb megértetni. Itt szerintem a szikratávíró az üdvözítő út. Induljunk ki abból, hogy Jövőnk forrásai legalább abban nem tévednek, hogy az atomrobbanás egy nagy elektromos impulzussal (is) jár. Innen már csak fel kell fogni az egészet egy gigantikus szikratávíróként, ahol az adó a bomba, a vevő pedig a mikroprocesszor két párhuzamos vezetéke, vagy egy transzformátor két egymás mellett levő menete. Jön a szikra…átüt…szigetelés megszűnik, vagy jelentősen lecsökken. Nem a HEMP éget szét mindent. Arra kevés az átadott energia. Mindössze létrehoz egy hibát amit az alap rendszer nem tud lekezelni, lassúsága, felkészületlensége miatt. A rombolás további részét már elvégzi maga az alap áramellátó rendszer.

  64. Egy kis alap villanytan:

    Egy távvezeték kapacitív és induktív jelleget is mutat, természetesen van ellenállása is a távvezetéknek. Trafóknál ez a komplex tulajdonság eltolódik az induktív jellegre és ohmos jellegre. Ha valaki számolt már távvezetéket/trafót, akkor tudhatja, hogy ha egy műterhelés induktív jellegű(pl trafó), akkor bekapcsolás pillanatában(t0) Umax, I0 van. Ez azért van így, mert energia kell a mágneses tér felépítéséhez, ergo 1 szempillantás alatt büdös életben nem lesz vezeték olvasztó áram a trafóban, ellenben indukálhatunk akkor feszültséget, hogy a trafó belső szigetelése többszörösen átüt, és kvázi kuka lesz a trafóból(szétég a belső papírszigetelés, és elkokszolódik a szigetelő olaj).
    Távvezeték inkább kapacitív jellegű, de van induktív jellegű is, ezért szintén nem tud akkora üzemi áram fellépni, ami elolvasztaná a vezetőt. Távvezetékeknél a szigetelő csigákon át fog ütni a túlfesz(túlélheti a vezeték), földkábeleknél szétég a szigetelés(kuka), minden túlfesz védelem szétrobban az érintett vonalon(kuka), plusz a hozzá kapcsolt fojtók/trafók szintén tönkre fognak menni, és minden mögöttes háló kap egy irtózatos nagy túlfesz rúgást.

    Természetesen egy védett térben üzemelő, külvilággal vezetőkkel nem kapcsolódó, sziget üzemű rendszer el fog ketyegni akármekkora HEMP után is, de nem lesz olcsó mulatság…

  65. 63-64:
    Köszönöm, körülbelül én is így értelmeztem a jelenséget. Amiben bizonytalan voltam az az, hogy a szigetelők áthúzása végbe tud e menni ilyen mikroszkopikus időtartam alatt, amíg az óriási feszültséglökés fennáll, vagy ennek is van hasonló időigénye, mint az áram felfutásának.
    Mert az világos, ha a szigetelő már áthúzott, ott már úgy ionizálja a környezetet, hogy azon már kisebb feszültség is áthajtja az áramot, és vége a dalnak.

  66. fe’lmu”velt kérésének, kérdésének
    Tapasztalataim ?
    Nos elég régen ( valamikor a hetvenes években) jutottam el arra tudásszintre , hogy értsem is mi a Tesla kísérletek tartalma . Kezembe került egy 1930 as kiadású könyvecske ” Tesla kísérletei” címmel . Mit mondjak ! nekem akkor legalább annyira izgalmas volt olvasni mit egy Agatha krimi .Persze azzal a különbséggel , hogy ezeket ” büntetlenül ” meg is lehetett csinálni . Vagy legalább is akkor még azt hittem .
    A neten manapság ezerszám van letölthető és utánépíthető infó ezekről .Tessen felmenni a netre megnézni – némelyik tényleg gyönyörű. Nekem akkoriban nulla forint nulla fillér állt rendelkezésemre a kísérletezgetésre. Tehát nyilván nem voltam képes Tesla 1millió voltos generátorát utánépíteni.
    Nagyjából 120 kV „jött össze” Ami természetesen bőséggel elég volt az elv demonstrálására és további kísérletekhez .
    — Azért ezt itt úgy kell elképzelni ahogyan azt ‘anno Tesla leírta .60.000 menet kézzel tekerve , nagyfesz. kondenzátorok( akkor „sűrítők”) uborkás üvegekből+ sztaniol papírból stb .- kellett hozzá némi fanatizmus és rengeteg idő…… —
    A konkrét tapasztalat a következő : A tágabb értelemben vett szomszédság „kitörő lelkesedése” ! Ugyan is a működtetés közben nem igen lehetett Tv-t nézni, hallgatni meg még inkább nem!!
    A Tesla generátor rengeteg felharmonikussal dolgozik [ ez az EMP – nél is igaz] kialakításától függően azt lehet mondani , hogy az akkori teljes OIRT Tv sávot hazavágta .
    magyarázat : a Tesla generátornál is 2 db tekercsünk van 1- amivel előállítjuk a mágneses teret , 1 pedig ami ebből ” feszültséget termel”(köznapian) A második tekercsen annál nagyobb feszültség keletkezik , minél gyorsabb az első tekercs által ” felépített” mágnesen tér (EMP) Másként keletkezett a nagyfeszültség mechanikus szaggató használatakor , és másként folyadékos szaggató használatával . Ebből tapasztalati úton leszűrhető volt , hogy minél több ” parazita” rezonáns elemet tartalmaz az eszközünk, annál szélesebb skálán mozog a csúcsfeszültség mellett keletkező egyéb hullámtartomány , ami természetesen nem jelenti azt , hogy ezen ” mellékrezgések” energiája nem lenne jelentős feszültségű .
    Nyilván egy energetikai hálózat is számtalan különböző ( típusú , paraméterű , jellemzőjű ) eszközt tartalmaz ami mind másképpen viselkedik ugyan arra a mágneses „lökésre”.Éppen ezért egy adott [lokalizált] terület elektromágneses lökése csak azokra a részegységekre jelentenek ” veszélyt” amik az éppen adott frekvencián rezonálnak és kellően nagy feszültség jön létre a szigetelések károsodása szempontjából .
    Jellemző például , hogy a folyadékos szigetelésű eszközök széles skálán ” önjavítók”: kondenzátorok , erőátviteli transzformátorok stb .Ezekben transzformátor olaj (is) van ami a szigetelés zömét adja és ez egy esetleges átütés után „újra szigetel” helyreállítva a berendezés működését. Már nagyon régen kitalálták , hogy ezekben a berendezésekben + nitrogén gáz nyomást hoznak létre ami az ív pillanatában létrejövő olajgőzöket drasztikusan összenyomja , ezzel gyorsan eltüntetve az ívkisülés lehetőségét .
    Visszatérve a Tesla generátorra . A generátor secunder oldalán ( ahol a nagyfesz. keletkezik)döntő jelentőségű a ” csillapítás”. Vagy is az a ” terhelés ” ami a rendszerben az áramot létrehozza . Ennek következtében ott keletkezik igen nagy feszültség , ahol nincs , vagy nagyon kicsi a „terhelés”. Jelesül a nyitott drótvégeken .
    Érdekes volt látni , hogy ha egy megfelelő méretű drótdarabot a működő generátor közelébe tettem azon akkor keletkezett feszültség ( korona kisülés) ha nem fogtam meg pl.: kézzel .- vagy is csak egy minimális (kapacitív) terhelés volt rajta .
    A Tesla generátor egy ” folyamatos ” működésű eszköz TEHÁT NEM EGYETLEN IMPULZUS!! Impulzusok sorozata. Viselkedésében még is nagyon hasonlatos az EMP által generált jelenséghez .Természetesen a méretek és az energia szintek figyelembevételével .
    De egy érdekes dolog amit talán kevesen tudnak .
    MAGNETRON : Köznapi használatban mikrohullámú sütő . Szaknyelven ” üregrezonátor „. Érdekes elgondolkodni azon ,hogy egy hétköznapi mikró kb.: 750 wattot vesz fel a hálózatból, kb.:500 Watt hasznos teljesítményt ” ad át” a melegítendő ételnek DE a magnetron belsejében, az energiaszintek a 0 és fél megawatt !!! között mozognak Persze ez utóbbi ( amúgy irdatlan nagy ) teljesítmény néhány nanosecundum alatt épül föl és omlik össze . Így tud mikrohullámú energiát generálni a melegítendő ételben .[ SZÁNDÉKOSAN NEM HASZNÁLOM A SUGÁRZÁS SZÓT , HOGY VÉLETLENÜL SE ASSZOCIÁLJON SENKI VALAMI FAJTA KÁROS SUGÁRZÁSRA ] E tekintetben a MAGNETRON egy jól szerkesztett impulzus eszköz ……..Látható , hogy amíg az üregrezonátorban akár fél-megawatt energia is ” szaladgálhat”, ez a nanosecundumos pulzus az időben ” széthúzva” csekély néhány száz wattot ad csupán.

  67. 66.
    koszonom, elsosorban a hatasfokra es a buktatokra gondoltam a tapasztaltok kerdessel. igen, tele van a net leirasokkal, a temanak dedikalt oldalakkal, vannak leirasok, videok dogivel, de most a te szemelyes, gyakorlati tapasztalatodra voltam kivancsi.

  68. Jövőnk:
    Senki se mondta, hogy nincs HEMP, de nem akkora mumus, mint ahogy te bemutattad. Ezt különben az is igazolja, amit te linkeltél be. árnyékolás-földelés-szűrés-túlfeszültség védelem.

  69. Nos úgy látszik én sem tudom megállni , hogy vissza ne nézzek a lerágott csontra.
    Pedig nem kellene , mert már az „összes lyukat feltaláltuk a csövön „.
    Azonban „Jövőnk” kolléga csak nem bír magával és irkál olyan dolgokat , amire nem lehet nem reagálni .!!
    1) Csatlakozok az előttem szólóhoz : senki sem tagadott semmit
    2) a ” lapos föld” még mindig csak egy vicc………
    3) az a drága jó ember akit „Jövőnk” belinkelt mint , ha egy Verne regényből másolt volna ( stílusában)
    PL.: mi a jó fene ez?? – (idézek)……”A kihívás azonban a
    számítógép-vezérelt gyújtástekercset a gyertyákkal összekötő 20kV-os vezeték
    megvédése”…….
    látott már ez az ember modern autókban számítógéppel , gyújtótekerccsel , gyertyapipával egybeépített gyújtást .( manapság minden második autó ilyen ) a beöntött elektronika 200 fokon is vígan üzemel és egy kisebb közvetlen villámcsapást is kibír ………
    az „immunis generátor” legalább négyszáz félvezetőt tartalmazó feszültségszabályozót rejt beépítve , és messze nem sebezhetetlen .
    – a műholdas rádiókommunikáció pedig egy nagy hablaty !!( még akkor is , ha bárki ezt sértésnek veszi )
    Félreértés (ismételten) ne essék nem azért , mert a megnevezések nem léteznének , vagy mert maga a technika nem létezik valójában . Hanem azért , mert össze vissza vannak keverve fogalmak és megnevezések . Oda nem illő helyen és szövegkörnyezetben .Teljesen alkalmas arra , hogy a hozzá nem értőket PAFFRA vágja , álmélkodást és csodálatot ébresztve az előadó személye iránt .( valószínűleg a sámánok is így adtak elő az ősidőkben )
    Az írás tartalma , műszaki szemlélete ( ahogyan megközelíti a témákat , ahogy ír azokról) tényleg egy Verne regény részleteit idézi , azzal a különbséggel , hogy AZ szándékosan egy szórakoztató iromány , EZ viszont inkább elkeserítő . Ha ez a ” mű” valóban Dr. -ok és képzett(nek mondott) emberek tollából való , akkor siralmas helyzetben van a nemzetbiztonságunk .
    A poszt legelején Tibor’ bá magyarázata az EMP-vel kapcsolatban mindehhez képest egyetemi tanulmány!!! Azoknak szól ,[ érthető módon!!!] akik egy kukkot sem értenek az egészből , de érdeklődők.
    Nem tudom ” Jövőnk” mennyire SZAKEMBER valamely fizikai területen , az viszont tény , hogy pánikkeltésben és riogatásban első-osztályú .Főleg , ha tudatlanoknak kell áltudományos módon , egy-helyre össze nem illeszthető dolgokból, rémisztő egyveleget kreálni .

  70. 🙂 rajtatok röhög nem egy fizikus és villamosmérnök. Beszarás, mindenki hülye, csak ti nem.

    Én nem keltek pánikot, de ti félrevezetitek az embereket. További jó szórakozást. 😀

  71. Jövőnk:
    A cikk, amire hivatkoztál, a következő angol nyelvű összefoglalót adja:

    In my previous article, measured by the electronic warfare methods learned and
    processed in the research literature presented ways to attack the satellite communications or human weapons and alternative procedures, and the annoying electronic solutions. Based on this paper I examine how it can be protected against EMP satellite communications systems.

    Ez a szöveg nem csak hihetetlenül primitív, de egyben érthetetlen, sőt fordított értelmet adó (utolsó mondat). A szerző angolul kicsit tudó faszkalap, aki össze-vissza ollózott mindent. De a lényeg, hogy még szerinte is létezik HEMP elleni védelem. — Akkor miért vagy felháborodva? Blöfföltél (valószínűleg nem szándékosan) Constrictor kérte mutasd meg a lapokat. Nem volt semmid. Vesztettél. – és nem veszed észre.

  72. Szerintem a német katasztrófavédelem is hülye (vazze még ők is kV/m és A/m, meg nano másodperces csúcs és elhúzódó időszak… igaz ők csak a NEMP-ről írnak itt: http://www.bbk.bund.de/DE/AufgabenundAusstattung/CBRNSchutz/Physik/ElmagnW/elmagnw_node.html;jsessionid=5BE05BC788E832D950295640E103C9BD.1_cid330#doc1923656bodyText1 … de biztos hülyék, mint ezer, meg ezer szakember.) 😀

    Tudom, Tibor bá’ a védelem. Csak Te nem érted meg, hogy éppen a védelem hiányzik kb. mindenhol a katonai területet leszámítva, de megsúgom, hogy az elnöki gép Obama esetében védett, de a területen röpködő összes utasszállító és harcászati repülő bizony bajban lenne.

    De hajtogassátok. Engem csak az bosszant fel, hogy ezzel kb. arcon köpitek az olvasókat. Miért is?! Mert sem Te, sem Constrictor (valszeg semmilyen idegennyelvet nem ismer) nem olvastátok el hetek óta a fent és máshol TÖBBSZÖR kvázi belinkelt E1 és E3 cikkeket. EZÉRT.

    Én nem vagyok se fizikus, se villamosmérnök, de hogy a nukleáris hadviselésben az egész társaságot megeszem reggelire az tuti.

    Tudod Tibor bá’ mi a baj Veld, s ezt ne vedd sértésnek, makacs vagy, ami elnézhető, mert korral jár, de akkor már baj, ha ezzel félrevezetsz embereket.
    NEM MONDTAM, hogy minket feltétlenül veszélyeztet a HEMP, csak azt, hogy egy nukleáris csapás első mozzanata mindmáig és erre jelenleg csak az oroszok (és korlátozottan a kínaiak) képesek megfelelő „erővel”, amúgy minden atomfegyverrel rendelkező állam, amely képes a töltetét fellőni 40-400km magasra, vagy valahová felszínre (SREMP).

    Akit érdekelt, aki kicsit is figyel a hangnemre, ahogy ti szakembereket – nem engem! – lehülyéztek, azok pontosan tudják, hogy ki a hülye itten.

    Van elég dolgom, nem fogok egy makacs (sajnos!), pedig tapasztatával nagy tudást átadni képes emberrel, egy írni alig tudó exvillanyszerelővel (Constrictor), meg pár kétes trollal vitatkozni. Mert engedtessék már meg, ha, akkor nekem is a személyeskedés.

    Over and out.

  73. Jövőönk:
    Tehát, ha te nem tudsz engem meggyőzni, akkor én egy makacs öreg ember vagyok.
    Én nem akarlak téged meggyőzni csak rámutattam, hogy a te belinkelésed szerint nagyon is van védelem a HEMP ellen. Az egész „cikk” erről szól. A kérdésem az, hogy akkor te mik vagy, ha ezt nem látod be annak ellenére, hogy világosan rámutattam?
    Amit pedig bemásoltam, a katonai szakértőd cikkének az angol összefoglalóját az egyszerűen katasztrófális. Ebből az következik, hogy a semmilyen nyelvet nem tudó villanyszertelődnek (Constrictor) itt is igaza volt. A cikk nem érdemlik meg, hogy szóba hozzuk, és te ezzel akarod bizonyítani az igazadat. 🙁

  74. Elszabadultak az indulatok, de ezekből is lehet tanulni:D
    Szerintem a lényeg, hogy ha bevetik akkor kb. azzal lehet számolni, hogy kb. tönkremegy az elektromos készülékek mondjuk 70-80%-a. Meg nagyjából nem lesz áram pár évig.
    —-
    Nem ide tartozik de arra is fel kell(ene) készülni ami a napokban-hetekben történt az oroszokkal, azaz 1 nap alatt 30%-ot megugrasztották a rubeljüket. (az oké hogy már áttértek a $-ról , de azért még biztos számolnak el $ és EUR-ban, és az orosz átlagpolgár is megszívja)
    Ebből az volt a tanulság hogy lehetnek hirtelen ármozgások is. Pl. nagyobb gebasz esetén az olaj is megugorhat 1 nap 30%-ot majd, vagy fél év alatt feltolhatják 200%-ot ha akarják az amerikai spekulátorok vagy pedig ráugorhatnak az EUR és USD/HUF-ra ha a magyarok nem azt csinálják amit USA akar és majd itt is egy délután alatt feltolják 300Huf-ról 400Huf-ra az árat (ha a giga nagy oroszoknál meg tudták tenni akkor a HUF-ot manipulálni gyerekjáték nekik elvégre az ő szemükben egy egzotikus országnak számítunk, mint pl. Equador) 2 hónap alatt meg 600-ra és majd lesünk hogy az a kevés megtakarításunk is elillan.Persze ez majd akkor jön amikor nem várjuk ,hirtelen , az USA traderei mint a sáskaraj körbejárja a földet és azt a valutát támadja meg amelyket éppen akarja.
    Szerintem ez egy elég nagy támadás volt, ha ne is olyan nagy mint egy HEMP ( és inkább csak az oroszokat érintette) ,mégsem esik róla szó,mert el vagyunk árasztva információval.De majd ha egyik napról a másik napra (bármikor megtörténhet !) ezáltal elveszítjük a megtakarításunk pl. felét akkor szarban leszünk pl. a további felkészülés tekintetében.
    Ez ellen is védekeznünk kellene.Kérdés hogy ki mit gondol hogyan?
    (bocs hogy nem ide tartozik , de ez egy támadás volt, és ez még csak nem is értünk el a nagy gebaszhoz , mert akkor még hektikusabb mozgások lesznek:D)

  75. Andrew:
    Én sose vagyok indulatos, csak a tényeket iparkodom rögzíteni. — Erről már volt szó, és megegyeztünk abban, hogy se forintot, se dollárt, se eurót nem szabad nagy mennyiségben tartani. A megoldás a befektetési arany (ÁFA mentes). — Különben az oroszokkal nem basztak ki. Dollár tartalékaikkal most féláron visszavásárolják a kint lévő rubelt. Én legalább is ezt tenném Putyin helyében.

  76. Köszi,
    Lehet már régebben írtad és nem olvastam,de lassan lépni kell ez ügyben.
    -Keresni egy megbízható magyar céget aki nem húz le az árréssel .(és itt hátrány hogy a kis címlet az relatíve drágább,mert nem kilószámra akarok venni és alapból 10% az árrés!)
    -Olyat venni ami nemzetközileg is elfogadott és el is lehet adni
    -Illetve olvastam hogy ezt is hamisítják a Kínaiak (nem vicc !! a befektetésit, csak most nem találom a forrást) tehát ezt körül kell járni

  77. Ajjaj …!
    Most aztán jól összecsináltam magam .
    ” Jövőnk ” megállapította , hogy semmilyen idegen nyelvet nem ismerek .( tehát nem ” nem beszélek”, — nem ismerek ) ebből meg az látszik , hogy Ő „kicsit ismerni Magyar”…….
    Deeee spongyát rá .
    Az is érdekes , hogy ” exvillanyszerelő „- vé avanzsáltam ……Most kezdjek el a képesítéseimmel meg a papírjaimmal ugrálni ? nem teszem , egye ŐT a penész milyen hülye pasas vagyok .
    Azt már itt írtam , hogy a légierőnél ” szolgáltam” és amíg MIG-ek voltak, azok az én(mi) munkánk okán repültek . De ez sem lényeg, meg én sem vagyok lényeg .
    Miért ? , mert az a lényeg, hogy aki valamit leír, azért ki tudjon állni szabatosan, érthetően és úgy , hogy az azok számára legyen érthető akik nem tudják , de szeretnék megérteni . A ” makacs öregember” még egyetlen esetben sem írt olyasmit ( pedig évek óta olvasom) ami ködösítés , vagy ( szándékos) áltudományos bla-bla lett volna . Hogy ő sem professzor a témák többségében ?- nos ezt senki sem várja el tőle . ( tőlem és mástól sem )
    De az áltudományosság legalább akkora bűn mint Orbán jelenléte a Magyar társadalomban !!!!!
    Egyikre sincsen szükség – bár néha elkerülhetetlen- ,de aki nem a saját pecsenyéjét kívánja sütögetni az ha csak teheti kerüli a „parasztvakítást „. ” Jövőnk” !Nem az itteni szakemberek hülyéznek le téged , vagy bárki mást , hanem a saját írásos „terméked”….. HA AZ olyan !
    Amúgy egy repülőgép fedélzeti elektronikája és berendezései a legjobb „tanpálya” az EMP kapcsán úgy hogy nekem kurvára ne add elő a nagymenőt .- Legalább is így ismeretlenül NE!!
    Amúgy zsibbadtra gépeltem a kezem , annyiszor leírtam , hogy nem az EMP létét tagadjuk (tagadom) , hanem a(jelenlegi) hadászati jelentőségét .
    Andrew! : NEM egy olyan fegyvert fognak bevetni — akár milyen háború is legyen az — ahol az eszköz nagyságrendekkel többe kerül , mint amekkora kárt lehet vele előidézni !! ÉS TALÁN EZ A LÉNYEG AZ EGÉSZBEN.
    Amúgy meg nem mennék bele nagyon a „Jövőnk” által belinkelt írások mélyebb taglalásába – DE!: itt is az látszik , hogy két tábor van . Vannak a száraz tudományos tényeket leíró – részletező – magyarázó ” résztvevők” . – ők autentikusak!
    A másik tábor , akik különböző katasztrófákon , vagy emberi , vagy természeti károkozáson izgulnak , lételemük , hogy a legkülönbözőbb áltudományos halandzsával megbolondítsanak embereket . Mint pl: a 2000 -es év váltás a számítástechnikában , vagy a 2012 (katasztrófa film) vagy Orson Welles : A világok harca(1938) Az utóbbi kettő persze lehet jó szórakozás is , ha annak akarjuk venni .
    Rettentően káros dolognak tartom a konyhakésről terjeszteni , hogy tömegpusztító fegyver , pedig meglehetősen sokan haltak meg miatta. Ugyan így lehetne katasztrofális vegyi fegyver a DIHIDROGÉN OXID.( h2O) rengetegen fulladtak már vízbe , de röhejes lenne vegyi fegyvernek tartani . A szellentés , meg egyenesen katasztrófa : hiszen metánt, hidrogén-szulfidot, széndioxidot,nitrogént,dimetil-szulfidot stb .tartalmaz. Még se igazán pusztulnak el a családtagjaink .És még is milyen rémisztően hangzik a ” dimetil-szulfid légkörbe engedése” kijelentés …………. -:)

  78. Az eldurvulás miatt a további hozzászólások berekesztve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük