(1514) Kihívás

Tibor bá’ online

 

~q191Az emberiség történelme folyamán sose áll olyan méretű kihívás előtt, mint most, és ezzel párhuzamban sose volt olyan mértékben elkényeztetve, mint jelenleg. Elsősorban ez csökkenti az esélyét minimálisra.

A néhány éve elhunyt apósom 18 éves volt a háború kitörésekor, az csak természetes, hogy elvitték katonának. Öt évig volt katona, és élve jött vissza a csatározásból. Miért pont ő? Véletlen lett volna? Nem, egyszerűen észnél volt, és nem ismerte korunk kedvenc kulcsszavát a „KÉNYEZTETÉST”. Úgy menetelt, hogy betett a bakancsába egy éles követ, ami feltörte a lábát, iszonyatos fájdalmak között menetelt tovább, és addig nem szólt a felcsernek, amíg alaposan el nem fertőződött a seb. Hogy ne kelljen amputálni a lábát, berakták a tábori kórházba. Ha átlőtte volna a lábát (amit ma kevés katonakorú férfi lenne képes megtenni) akkor katonai bíróságon találta volna magát statárium idején. Így viszont hősi sebesült lett, és mindössze arra kellett ügyelnie, hogy a sebe idő előtt be ne gyógyuljon.

A technikum, ahová tizenévesként jártam, feszített tanmenetet diktált, mert szükség volt minél előbb, minél több műszaki vezetőre. Nálunk az oktatás nem 13h-kor ért végett, hanem 16h-kor, heti egyetlen tornaórával, amit természetesen egyáltalán nem vettünk komolyan. Ez a viszonylag fiatal tornatanárt bosszantotta, mert még annyi fáradtságot se vettünk magunknak, hogy lemenjünk a tornaterembe. Amikor megunta, megkérdezte tőlünk miért hanyagoljuk a tornát. Erre azt a választ kapta, hogy mint leendő művezetők, nemigen lesz szükségünk a tigrisbukfenc minél tökéletesebb végrehajtására. Megértően bólogatott, majd azt válaszolta, a Don kanyarban harcoló szakaszából egyedül ő ért haza, mind a 29 társa odaveszett, ha alkalom adtán nem tudott volna tigris bukfencet vetni, most nem állhatna itt előttünk. Zokszó nélkül leballagtunk utána a tornaterembe, és valamennyien megtanultunk plafonig mászni a rúdon, és a kötélen.

Nem kellett hozzá több mint 50 háborúmentes év, és az emberiség (általam ismert része) bemerült a fizikai kényelem legalsóbb bugyraiba. Rohamtempóban épültek a wellness alkalmatosságok, amelyek külön megérnek egy misét. A kitalált wellness szó durva, de találó magyar fordítása a „jódologság” lehetne, ami önmagában is árulkodó. De pontosan miről van szó? A kényelmes tömegek kisebb nagyobb megszakításokkal 2-3 napon át meleg vízben ücsörögnek, ahol halálosan jól érzik magukat „jó dolgukban”, aminek kulcsát először Archimédes fogalmazta meg: Minden vízbe mártott test a súlyából annyit veszt, amennyi az általa kiszorított víz súlya. Az életerős, de elhízott embereknek a felesleges 20-30 kilós hájukkal nem kell kínlódni, mert a víz jótékony felhajtó ereje besegít a cipelésbe.

Az elkényeztetéshez besegít a média is. A kereskedelmi tévék hírműsoraikban gyakran szerepel a figyelmeztetés: a következő képsorok a nyugalom megzavarására alkalmasak. Jaj istenem, ebben a kellemesen tunya jó dolgunkban nehogy már megzavarjuk a „nyugalmat” egy olyan képpel, ami (ha tetszik, ha nem) hozzátartozik az élethez. A bibliai sorok, hogy vérednek verejtékével keresd a kenyered, már rég nem aktuálisak, mert helyettünk a viszonylag olcsón kinyerhető kőolaj dolgozik, ami ha elfogyó félben lesz, legyilkoljuk egymást érte. És ebben az egyre közelebb kerülő gyilkos harcban vajon hogy fognak azok helytállni, akiknek nyugalmát az állig érő langyos vízben nem szabad megzavarni?

_______________________________________________________________
_______________________________________________________________
_________________________________________

21 gondolat erről: „(1514) Kihívás

  1. Tökéletes.

    Köszönöm Tibor bá’! Ezzel a mai cikkel nagyon sokat segítettél nekem (is).

  2. Jó reggelt Tibor ‘bá,
    Ami a fentebb említett problémát még fűszerezi, az hogy soha nem látott mértékű környezeti terhelésben van részünk, gyakorlatilag agyonszennyeztük a földet, ezzel jelentősen tovább rombolva az immunrendszerünket. Csak néhány apró példa: vegyi anyagok ezrei, radioaktív anyagok talajban vízben levegőben, egyre több műanyagot tartalmazó élelmiszerek, szálló por mennyiség növekedése, az óceánokban apró szilánkokká bomló műanyagok, melyek bekerülnek a halak és egyéb vízi élőlények szervezetébe, a huszadik század eleje óta baromi sok ólom, (ólmozott benzin ez is mint oly sok minden más, kiváló amerikai találmány, ISTEN „álld meg” az USA-t amiért a profit oltárán elvágja az emberiség nyakát, modern kori maja áldozat módján a pénzesőért).
    Néhány évtized és költözhetnénk a következő Földre, (ha lenne…)De nyilván az elit máris indulna ha lenne hova, maga mögött hagyva mindenki mást a szarban,(persze azért rabszolgákat vinnének hogy legyen ki robotoljon). Az új földön lehetne új földrajzi neveket adni: pl. Bush szakadék, Putyin kontinens, Obama barack teremne a gyümölcsfákon,a kapitalis-tavak mentén… ja és lehetne még Orbán mocsár fideszka borítású gyaloghíddal…

  3. Olyan az átlag egészségi állapota a töménytelen méreganyag miatt, hogy esély sincs egy gyógyszerek nélküli világban.
    Nem tudom igaz-e, de az ebolát is túlélik néhányan, csak az immunrendszerük ereje miatt.
    Sok éve olvastam,a forrásra már nem emlékszem.
    A napokban kiakadtam.Egy alaszkai aranybányász manusz sajnáltatta magát a Discovery csatornán futó műsorban , hogy nem emelik a hitelkeretét.Egyszemélyes vállalkozásnak tűnt.
    Heti(!) 40 000 dollárt költ üzemanyagra a munkagépeihez.
    Nem akarom kiszámolni hogy ez hány gallon.
    Őrült pazarlás ez néhány uncia sárga fémért.
    Olyan mértékben beteg a rendszer, hogy az felfoghatatlan.

  4. Minden szavaddal egyet értek Tibor bá’!
    A harmincéves korosztály a pénzkereséssel és annak elköltésével van elfoglalva, semmi más nem számít csak ez.
    Tegnap betértem egy plázába mozizni (évente 1x szoktam)
    Már maga a mozi is érdekes volt, az ajánlókban csak világégéses, háborús filmek mentek, prepare for the …., this is the beginning…., szóval vagy csak én vagyok erre kihegyezve, de nagyon gyanúsan csak ilyen filmek ajánlói mentek.
    A másik: csütörtök délután 5-kor az összes drága és nem drága pláza étterem tömve volt emberrel, szabad hely alig volt.
    Két pofára zabált mindenki, mintha nem lenne holnap.
    Kiváncsi lennék mit csinálnának ha nem lenne étterem, gyorskaja. Meddig tartana a jókedv?

    Na és még egy gondolat. Nem tudom ki mennyire nézte át a BITRE 117 jelentést. Nekem volt egy szabad órám a héten és egyik éjjel végignéztem. Ha az igaz, márpedig igaz, akkor tényleg a végjáték jön. Nézzétek meg a becsült és a tényleges kitermelési adatokat, nagyjából mindig stimmel visszamenőleg. És a jövőre nézve is ad becslést, ami eléggé vészjósló.
    Hacsak nincsenek kész tervek átállni gázüzemre és elektromos autózásra, úgy hogy pár év alatt mindez a váltás levezényelhető legyen, akkor k.rv@ világ lészen itt pár év múlva. Egyedül a dél kínai mezők illetve az antartiszi olajmezők nincsenek benne, azok még jelenthetnek pár évet, no de milyen áron, kié az a terület?
    Tényleg durván látszik, hogy USA mely országoknak megy neki a jelentés alapján.
    Venezuela, Mexikó felkészülhet ez alapján.

    Jövőnk! A BITRE mennyire hiteles adatokat tartalmazhat? Tényleg ennyire elkeserítő a helyzet? Az autógyárak/repülőgyárak nem olvassák a jelentést? Hiába a profithajszolás, ha ennyi olaj van, akkor nekik is meszeltek…

  5. Ma olvastam az egyik hírportál címlapján :
    ” Pokoli hideg lesz a hétvégén ”
    Elolvasás után kiderült, hogy a „pokoli hideg” 4 és -1 fok között lesz.
    A média ezen megnyilvánulása tökéletesen alátámasztja Tibor ‘bá mai posztját.
    Ebből is látszik, ha az időjárás már zavarhatja a komfortérzetünket, akkor az már ilyen és hasonló jelzőket érdemel.
    Mellesleg a pokoli szó használata nem a hőségre alkalmazandó?

  6. Csaba

    BITRE-117 az egyik legjobb anyag, ami elérhető. (Nem véletlen az, hogy az ausztrálok dobták a minap a zöldenergiás projekteket és térnek át teljes gőzzel a szénbányászatra.
    A helyzet: szar, game over. Mikor? BITRE alapján 2017 (+2 szvsz a válság miatt), azaz 2017-2019. Hogy ezt megvárják-e? Nem valószínű, bár még az is lehetséges. Summa summarum: kb. 2-5 év van, legjobb esetben plusz egy-két év. Utána ez a világ nem lesz. Túlélők száma függ a konkrét menettől.

    És ez nem vicc, nem mánia, nem para… hanem tény.

    „Nem olvassák a jelentést?”

    Nem így működik a világ, s ezt sajnos nem sokan értik meg közülünk. Nem, minden menni fog az utolsó pillanatig, ahogy eddig, aztán bummm.
    Kicsiben… szerintetek egy cég betőléséről ki tud? Tulaj, ügyvezető, gazdasági vezető, jogász. Ennyi. Egyéb felső- és középvezetőktől le az egyszerű dolgozóig senki.

    Az „elit” túl fogja élni. Tenni nem tud ellene (legfeljebb irthat, de az nem sokban különbözik az atomháborútól), így minden érthető, ami ma zajlik.

    Aki nem készül, az baszhatja. Aki készül, annak kicsit jobb az esélye. Kb.

  7. Tibor ‘bá, azt hiszem, hogy a megboldogult apósod 18 évesen szintén nem ismerhette a tigris bukfenc fortélyait, mert akkor lehet, hogy könnyebben megúszta volna a háborút, nem kellett volna kemény fájdalmak árán mentesítenie magát 🙂

  8. 6: „hanem tény”

    Majd akkor lesz tény, ha odaértünk. Addig csak valószínűség /a rendelkezésre álló ismeretek alapján persze jó 90%-os/.

  9. Kerdeznem a nagyobb ismerettel rendelkezoket, hogy a BITRE-117 eredetije valahol elerheto es letoltheto? Esetleg magyarra is le van forditva valakik altal?

  10. Most latom, hogy a jovonk.info-n elerheto. Akkor gondolom az az eredeti. 🙂

  11. Jó a poszt, de inkább okozati szinten tárgyalja a problémát.

    Nem a mai fiatalok a hibásak.
    Észre kell venni, hogy komplett és óriási iparágak léteznek az emberek felhízlalására, majd lefogyasztására.
    Ez a kapitalizmus.

    A fürdőzés hagyományai pedig jóval régebbre nyúlnak vissza, és alapvetően nem Archimédes-i okokból használták 🙂 de értem a hasonlat okát.

  12. -Az utólsó 3 cikk nagyon jó.

    – 6. Jovonk
    A bejegyzés sokat ért és sokat segített behatárolni a mikort és hogyant.Átkutatva a netet kevés helyen állna össze így a kép,

  13. 11:
    El mered árulni, hogy te hány kiló vagy?

  14. 13:

    Persze, nem olyan régen elértem a 70 kg-ot. Öregszem na… 🙂

  15. 14:
    Akkor miért állsz ki az elhízottakért?

  16. 15:

    Nem állok ki a kövérekért, csak elfogadom őket. Nekem (meg szerintem neked is) olyan szerencsés genetika jutott, hogy még így közel 40-ez sem tudom mi az a fogyókúra, vagy diéta, és nagy valószínűséggel egész életemben nem fogom tudni. Mindig megettem azt, amit megkívántam, soha nem érdekelt a súlyom.
    Illetve de, túl sovány voltam.

    Van egy személyes véleményem arról, aki szinte folyik az utcán nem is megy, de az más lapra tartozik.

    Ez a nyugat életmód futószalagon termeli a kövéreket és mentális zavarosokat. Ki hibás ezért? Meddig hibás a társadalom hol kezdődik az egyén felelőssége?
    Nem olyan fekete fehér a sztori, persze le lehet egyszerűsíteni.
    Aki kövér az lusta és igénytelen. Csak ez így nem igaz.

  17. 16:
    Senki se lesz egycsapásra 100 kiló, amikor elkezd valaki súlyt felvenni, tenni kell valamit ellene, de nem, a tömegek vidáman híznak, mint egy mangalica. Nehogy már ezért is a kapitalizmus legyen a hibás.

  18. 17:

    a kapitalizmus tette lehetővé a tömeges elhízást. Nézd meg a szocialista Kína és a kapitalista Amerika adatait és ez nyilvánvalóvá is válik.
    és bizony léteznek „kövér” gének is.

    Persze egyik sem mentség, de figyelmen kívül hagyni ezeket nem helyes.
    A kövérek nagyon sok pénzt hoznak a gazdasági szereplőknek. Először is fel kell hízlalni őket, az sok kaja, aztán beszívatni őket fitness, welness baromságokkal,frusztrációjukban vásárolnak, mint atom, majd úgy is betegek lesznek és viszik a gyógyszert, mint a cukrot. Bonuszként még előbb el is patkolnak.

    Szóval a kapitalista rendszernek sokkal megfelelőbb egy mangalica, mint egy egészséges ember.

  19. 18:
    Tette lehetővé, de nem tette kötelezővé.
    A vasárnapi zárva tartás ellen azt hozzák fel, hogy hadd döntsön a család mit akar vasárnap csinálni. Ha egyfelől önállóságot követelnek, akkor más felől elvárható, hogy ez ügyben is döntsenek önállóan. nem lehet minden esetre más-más szabályt alkalmazni.

  20. 19:

    Valóban nem kötelező, de tudod az emberi természet…muszáj szabályokat hozni különben a társadom szétesik.

    A hízlaló kaják márpedig olcsóak és finomak.
    Egyébként a felelősséget részben igen is rá lehet nyomni a mindenkori kormányokra is. Mivel tudva levő, hogy milyen az ember napi egy tornaórát kötelezővé kellett volna tenni iskolában akár egyetemig.
    Szerinted melyik számítógépes munkahelyen tartják be az óránkénti 10 percet?? Ja hogy a kapitalista nagyfőnök befenyített? Mehetsz te 10 percre pihenni (átmozgati a fájós hátat), meg következő héten munkanélkülire.

    Minden 2 ezernél nagyobb településen egy alap sportházat kellene építeni és még sorolhatnám. Az államnak megtérülne mert a gazdasági szereplőkkel szemben az állam inkább érdekelt az egészséges állampolgáraiban.

    Vagy mégsem?

  21. 20:
    Curix!
    Ez utópia, amit persze helyeslek, de nincsenek illúzióim. Különben állam nem létezik, vannak politikusok, akiknek elsődleges érdeke a saját zsebük, nem az egészséges nemzet fenntartása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük