(1498) 50 éve át vagyunk verve

Tibor bá’ könyvismertető online

 

~q200The Modern Nutritinal Diseases (A modern étkezés betegségei) szerző: Alice & Fred Ottobon

Már vagy ötven éve sok százmillió ember távol tartja magát a telített zsíroktól, lehetőleg koleszterin mentesen étkezik (pl. tojás, belsőségek nélkül), és főleg szénhidrátokat eszik, mert mi más maradt? Ezt azért teszik, mert a fősodrú média ezt önti a nyakukba azzal az indokkal, hogy csak így előzhetik meg az infarktust. Miközben ezen 50 év alatt a szívérrendszeri betegségek, agyvérzések száma nem csökkent (a jóslatnak megfelelően), hanem nőtt. Sőt a kettestípusú diabéteszek előfordulása is növekszik, az elhízás pedig széleskörűvé vált.

Ez a könyv rámutat arra, hogy a nyugati világ embereit a „tudomány” félrevezette. Nem a telített zsírok és a koleszterin, hanem a felfutott cukor és fehér liszt készítmények fogyasztása a bűnös. Ez az észrevétlenül megváltozott étkezési szokás a jelzett betegségeken kívül másokért is felelős. Alzheimer kór, csontritkulás, öregkori agylágyulás és a jó öreg depresszió. Ez azonban nem jut el az egyszerű állampolgárokhoz, mert a médiát uraló nagyvállalatok anyagi érdeke ezt nem diktálja.

A könyv három részre tagolódik. Az első rész felvázolja a problémát. A második rész részletezi a tudományos munka eredményeit, vagyis összefüggést mutat be a mai étkezési szokások és a gyulladáson alapuló krónikus betegségek gyakorisága között. A harmadik rész részletesen ismerteti azt az étkezési irányelvet, aminek segítségével meg lehet előzni ezeket a betegségeket. Helyette hatalmas tömegek szedik egy életen át a különböző koleszterincsökkentő sztatinokat, miközben már rég kiderült, hogy nem a koleszterin a rossz fiú.

A két szerző egy életen át tanulmányozta a betegségek és az ember csoportok közötti összefüggéseket. Állítják, hogy a betegségek nem tűnnek fel maguktól, csak úgy ok nélkül. Minden betegségnek meg van a maga kiváltó oka, amire ha rájövünk a megelőzés kézenfekvővé válik.

______________________________________________________________
______________________________________________________________
________________________________________

15 gondolat erről: „(1498) 50 éve át vagyunk verve

  1. Szeretem az ilyen konyveket habar ezt nem olvastam. En a Cukor Blues-t is ajanlom annak aki nem olvasta es a Leves hazudik-ot.

  2. Lehetséges, hogy az ételek és az étkezési szokások átalakítása nem véletlen, hanem tudatosan megtervezett folyamat(?)
    Úgy tűnik, hogy mindenki profitál belőle – kivéve azt, aki megeszi.
    Az élelmiszer- és gyógyszergyárak mindenféleképpen; ezenkívül a fastfood nem csak fizikailag, hanem mentálisan is puhánnyá teszi a fogyasztót, azáltal, hogy hozzászoktatja ahhoz, hogy valaki megtervezi – legyártja – aromásítja és majdnem meg is rágja helyettük az ételt. Innen már csak egy ugrás az előregyártott morál, ideológia stb.

    Hasznos lenne a könyv harmadik részét ismertetni (csak nagyvonalakban).

  3. Kedves Tibor bá’ !

    Nagyon érdekelne engem is a harmadik rész, az az étkezési irányelv amivel meg lehet előzni az említett betegségeket!
    Ha ebben segítenél az nagyszerű lenne ! Előre is köszönet.

  4. 2 & 3:

    Akkor kérjetek meg valaki, aki angol nyelvterületen él, hogy vegyen egy példányt (lehet paperback is, ami olcsóbb) és küldje el nekem. Vagy elektronikusan, ha ilyen létezik.

  5. Valahol olvastam jártamban keltemben,hogy az emberi szervezetben 60 féle ásványnak,16 féle vitaminnak,12 féle aminosavnak,és 3 féle zsírsavnak kell jelen lenni,mert ha valamelyik csoportból valamelyik összetevő hiányzik a szervezetben,akkor jönnek a különböző betegségek..

  6. Itt megtalálható a könyv:

    http://books.google.hu/books?id=wPrfdvM5V4gC&printsec=frontcover&hl=hu&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false

    5:
    Sokan nem tudják, hogy a vitaminok és ásványi anyagok, ipari vegyszerként előállítva már közel sem annyira hatásosak, mint komplex, természetes formában. Pl. a C-vitamin nem ugyanaz, mint az aszkorbinsav, annál sokkal összetettebb; vagy az ásványvízben található szervetlen sók sem pótolják a természetes élelmiszerek ásványianyag-tartalmát…, ráadásul mindkettő megterheli a szervezet kiválasztó- és méregtelenítő rendszerét (viszont tonnaszám el lehet adni őket).

  7. Szénhidrát és fehér liszt alatt gondolom leginkább a kenyérre gondolnak.
    Tibor bá te is tudod, hogy régen alig volt olyan étel, amit ne kenyérrel ettek volna. Sokan még a tészta féléket is azzal ették, kvázi szénhidrátra toltak még egy kis szénhidrátot.
    Részben finom, részben kiadósabbá tesz egy tál ételt.
    Ami inkább változott azokhoz az időkhöz képest az a napi mozgásmennyiség. Akkor bármilyen foglalkozása volt valakinek valamit mindenképpen mozgott, ma ez nincs így.

    Ma nagyon divatos lett szídni a kenyeret meg egyáltalán a lisztet, cukrot.
    Szerintem meg a fő probléma nem itt van, hanem a mozgáshiányban. Az ember úgy van felépítve, hogy szüksége van a mozgásra, amit manapság nem igazán tesz.

    Egyébként meg soha nem volt olyan élelmiszerdömping, mint napjainkban. Szinte minden megvásárolható, zöldségek, gyümölcsök tömkelege áll rendelkezésre téli időben is.
    Ha ez mégsem elegendő, akkor ott vannak a vitaminkészítmények. Valóban nem túl jó a szintetikus vitamin, de ha nincs más, akkor a semminél jobb.

  8. 7: „leginkább a kenyérre gondolnak” Nem feltétlenül. Rengeteg ‘rejtett’ szénhidrátot fogyasztunk módosított keményítő formájában is. Hozzájönnek a müzlik, üdítők stb. Cukorból a sokszorosát fogyasztjuk a 100 évvel ezelőttinek.
    Már a liszt sem a régi, sikértartalma alacsony, rengeteg adalékanyagot kell hozzáadni, hogy a mostani péksüteményeket elő lehessen állítani.
    Régen a kenyér lisztből, vízből, sóval és kovásszal készült. Most mi van ráírva egy előrecsomagolt kenyérre?

  9. 8:

    „Cukorból a sokszorosát fogyasztjuk a 100 évvel ezelőttinek.”

    Ebben biztos igazad van, de egy kis tudatossággal tehetnénk ez ellen ha akarnánk. Már azzal is sokat tennénk ha mindenféle cukros lötty helyett vizet innánk. A legtöbben még erre is képtelenek most akkor minek magyarázni nekik, hogy a margarin így meg úgy…

  10. 7:
    Régen a liszt nem volt „fehér”. A paraszt a saját búzáját őröltette meg úgy, hogy csak a korpát koptatták le a magról. De ilyen kenyereket gyártottak a kenyérgyárak is, sőt egy kicsit még ennél is barnábbat. És még valami. Valóban „régen” az emberek szénhidrátot is szénhidráttal ették, de csak annyit, amennyit kellet. SENKI nem volt kövér. Ma már a kövérség olyan általános, hogy énekesnők, sőt tánckarok 10-15 kg felesleggel rendelkeznek. Tóth Vera esetében 60 kg felesleggel, és nem tartja szükségesnek, hogy leadja a feleslegét. Egyszerűen nem értem.

  11. 10:

    A kövérség külön megérne egy posztot. Nem gondolom, hogy Tóth Vera ne adna le szívesen X kilót, egyszerűn lusta hozzá, és inkább belekiabálja a tévébe, hogy ő így érzi jól magát.
    Baromság!
    Egyik kövér ember sem érzi jól magát, csak rusnya lefogyni.

  12. 10-11!
    Tóth Vera 3 hete csak Norbi kaját eszik.Na kíváncsi vagyok a végeredményre 🙂

  13. 12:
    Megjósolom neked, Pont olyan kövér lesz a kúra végén, mint az elején. Norbi pénztárcája is egy kicsit kövérebb lesz. 😀

  14. Volt szerencsém magyar tanulmányt olvasni a zöldségek és gyümölcsök vitamin és tápanyag tartalmáról 1945-2010 között. SIRALMAS, az összes grafikon a nullához tendál. Tök mindegy hol és kitől veszed, a maiak kábé semmit nem tartalmaznak.

    Tibor bá’ irigylésre méltó helyzetben van: ő még almát és paradicsomot evett, mi meg valamit, ami úgy néz ki.

    Nem értek az élelmiszerekhez, de hogy a legtöbb – már elnézést – szar, abban biztos vagyok. De a legjobban az zavar, hogy egyszerűen NEM TUDOM, mit lehet enni, s mit nem. Pedig nagyon vadászom az infót, de kezdem feladni.

    Egy biztos, geddon esetén komoly baj lesz emiatt. Ha meg nem lesz geddon, akkor meg azért lesz baj, emiatt. (Kicsit peak & collapse ha van sapka, ha nincs.)

  15. 14:
    Mvm9 belinkelte a könyv URL-jét (köszönet érte). Egy kis idő, és kiértékelem.
    Megtörtént. A belinkelés csak a könyv első 40 oldala. Kurva jó és alapos, de így használhatatlan arra, amit kértetek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük