(1487) Pol Pot-tól az ISIS-ig „Minden, ami repül, bombázzon mindent, ami mozog.”

Tibor bá’ fordítása online

 

John Pilger
John Pilger

From Pol Pot to ISIS: „Anything that Flies on Everithing that MovesJohn Pilger írásának (2014.10.09.) szabad fordítása. – Ki ez a John Pilger? Pilger Sydney tengerparti peremvárosában BONDI-ban született 1939-ben, és járt középiskolába, ahol a diákújságot szerkesztette. 19 éves korában már a Sydney Sun napilapnál dolgozott, ahonnan hamarosan átment az igényesebb  Daily Telegraph– hoz. 1962-ben kiment Londonba (azóta is ott él), ahol hamarosan a  Daily Mirrornál találja magát, ahol szinte az első perctől fogva sztár riporterként tartják számon. 1968-tól haditudósító Vietnámból. Mindjárt a kezdettől fogva megrögzött kritikusa az amerikai külpolitikának. 1967-ben és 1979-ben elnyerte az év riportere címet. Amikor  Robert Maxwell 1984ben megvette a Mirrort, az első dolga volt, hogy Pilgert kirúgja. Ezt követve Pilgert könyveket írt, dokumentum filmeket rendezett, megszállottként tárta fel a valóságot, amiben talán segítségére volt apja német, anyja vegyes származása, valamint anyai nagyanyja, akit elítéltként az angol kormány az ausztrál gyarmatra száműzött.

1969-ben Nixton elnök elrendelte Kambodzsa masszív bombázását, amit Henry Kissinger így fordított le: „Minden, ami repül, bombázzon mindent, ami mozog.”Amióta Barack Obamának odaítélték a Nobel békedíjat, a hetedik háborút indítja el a muszlim világ ellen, amit olyan mesterséges hisztéria és hazugság áradat övez, hogy Kissinger gyilkos őszinteségére nosztalgiával lehet visszaemlékezni.

A légi barbarizmus következményeinek a láttán – beleértve a dühös lefejezéseket is – felötlenek bennem a régmúlt eseményei: Hogyan került hatalomra Pol Pot, és a Khmer Rouge mozgalma, mert sok mindenben azonos a jelenhez tartozó Islamic State in Iraq and Syria (ISIS)-hez. A Khmer Rouge ugyancsak középkori könyörtelenséget mutató törpe szekta volt a kezdet kezdetén. Őket is az apokaliptikus Amerika keltette életre, ez esetben délkelet Ázsiában. Pol Pot saját bevallása szerint mozgalmához kevesebb, mint 5000, gyengén felszerelt partizán tartozott, akik nem voltak biztosak se vezérükben, se a követendő taktikában, stratégiájukban. De, amikkor Nixon és Kissinger B52-es bombázói nekiláttak a munkának, a Nyugat démona nem akart hinni a szerencséjének.

Az amerikai légierő 1969-73 között Kambodzsára 50 millió tonna bombát dobott, az egyik falut a másik után tették a földdel egyenlővé, visszatérve újra és újra lebombázni a romokat és a romok között elfekvő hullákat. A bombakrátereket még ma is lehet látni a levegőből. A bombázásokat követő terror leírhatatlan volt. Volt Khmer Rouge tiszt szavai szerint „A túlélők három-négy napon át megbénultan tántorogtak a romok között. Az átélt borzalmaktól fél őrülten mindent elhittek, amit mondtak nekik. Ez volt az oka annak, hogy a Khmer Rouge meg tudta őket győzni.”

A Finn kormány által kinevezett tényfeltáró bizottság becslése szerint 600.000 kambodzsai vesztette életét. A bombázások hatására Pol Pot hadserege 200.000 főre növekedett.

ISIS múltja és jelene ehhez hasonló. A 2003-as iraki inváziónak 700.000 áldozata volt egy olyan országban, ahol a dzsihadizmusról még csak nem is hallottak. A szunitáknak és a sihitáknak voltak szektrális nézeteltéréseik, de békésen éltek egymás mellett, és a vegyes házasságok napirenden voltak. Három évvel az invázió előtt félelem nélkül utaztam Irakon végig. Útközben emberekkel találkoztam, akik egy hajdan volt civilizáció leszármazottainak érezték büszkén magukat. Bush és Blair ezt dúlta szét. Mára Irak a dzsihad melegágya. Az Al-Kaida – csak úgy, mint a Pol Pot dzsihadizmusa – megragadta a polgárháborús öldöklés okozta lehetőségeket.

A CIA és az Öböl Államok gondoskodnak a fegyverekről és a pénzről, ami Törökországon keresztüláramlik Szíriába, a felkelők kezeihez, akiknek soraiból nőtt ki az ISIS. Mindeközben borítékolható volt, hogy lelkes külföldiek – beleértve amerikai és európai állampolgárokat is – csatlakozni fognak soraikba.

Oliver Miles, korábbi nagykövet nemrég nyilatkozott: „A jelek szerint Cameron követi elődjének, Tony Blairnek a példáját, aki nem vette figyelembe saját külügyminiszterének és titkosszolgálatának a figyelmeztetését, ami szerint az angol külpolitika az oka annak, hogy az angliai muszlimok egy része csatlakozik a terroristákhoz.

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
____________________________________

11 gondolat erről: „(1487) Pol Pot-tól az ISIS-ig „Minden, ami repül, bombázzon mindent, ami mozog.”

  1. Egy Christopher Hitchens nevu zenialis (ateista) ujsagiro irt egy remek konyvet Kissingerrol, haborus bunoskent megnevezve az urget, kvazi egy vadirat formajaban.
    Aztan ugyano vitazott sokat irott es elo fomaban a masik nagy haborus bunossel, Tony Blair-rel is. Mindkettojuknek a Hagai nemzetkozi birosagon lenne a helye. Persze sose kerulnek oda, mert Mladic-csal, Karadzsic-csal szemben reszei a hatterhatalom legbelsobb koreinek, illetve meg szukseg lehet rajuk, szemben az elobbi immaron feleslegesse valt babfigurakkal. Mindez termeszetesen a nyugati demokraciak altal fabrikalt es mukodtetett nemzetkozi jogrendet es persze az elcseszett politikai hatalomgyakorlast dicseri! Ahol ezen egbekialto ellentmondasok mellet siman elmegy a nep, a Tiborba/Pilger altal most felhozott parhuzamokra nem csodalkozik ra, ott a rendszer alapvetoen el van cseszerintve.

  2. Teljesen tudatosan kavarják a szart. Direkt az volt a cél, hogy a nép kétségbeesésbe és dühbe kergetésével belehajszolják őket a Pol-Pot és ISIS-féle rezsimek karjaiba.

  3. És hogy a háttérhatalom, melynek a nyílt hatalom, a sajtó és a film-, zene-, stb. ipar a végrehajtója, milyen megfontolásból juttat hatalomra őrült, apokaliptikus vallási-ideológiai rezsimeket, azt megvilágítja legújabb bejegyzésem is:

    Kitalált Újkor: „A Törvényszegés prototípusa: a rituális vérfertőzés”

    http://kitalaltujkor.blogspot.com/2014/10/a-torvenyszeges-prototipusa-ritualis.html

    Idézek benne Norman Cohn a millenarista mozgalmakról írt könyvéből, amiben kimutatja a közös ideológiai hátteret a középkori felforgató eretnekmozgalmak álmessiásai, prpfétái és a modern kor totalitáriánus rezsimjei között. Tanulságos.

  4. Arma!
    Nagyon jól tudom, hogy a honlapomat hirdetési fórumnak szánod a saját irományaidhoz. Hogy ez nem túl etikus az hagyján, de nem akarod észrevenni, hogy a problémádat nem a témák megválasztása okozza, hanem a tálalás. Írásod feleslegesen túl hosszúak, az ember olvasás közben elunja az életét is. Ráadásul Arma centrikusak (fújod a magadét). Nézzük ezt a témát. A probléma az elnevezésnél kezdődik, amire nem mutatsz rá. Hol itt a vér, hol itt a fertőzés? Maga az elnevezés is manipuláció. Ez nem egy akkora durranás. Biológiailag hazugság, mert a testvérházasságból született gyerekekkel nincs semmi probléma. Egymás mellett felnőtt gyerekek egymásra immunisak, és általában így szokás felnőni, tehát nem kell félni a széleskörű elterjedéstől.

  5. Azt már vártam, hogy mikor kéred ki magadnak az ingyenreklámot, mert ebben van is valami. ( 🙂 )
    De a többi meglep, mert ennek a szóbanforgó párnak a 4 gyerekéből 3 szellemi fogyatékos.

  6. És persze ide nemcsak az ingyenreklám miatt linkeltem ezt, hanem az idevágó közös elem miatt. Miszerint modern korunk LÁTSZÓLAG szekularizált jelenségei, látszólag vallástalan jelenségei mögött többnyire ősi vallási koncepciók állnak. Ahogy a Death metál zenekarok koncertje is egy fekete mise lényegében, az ISIS-félék létrehozása mögött is vallási, természetesen nem keresztény és nem hagyományosan értett iszlám vallási koncepció áll, hanem gnosztikus.

  7. 4: „a testvérházasságból született gyerekekkel nincs semmi probléma”

    Czeizel nem értene egyet veled. 😉

    Van ahol nincs probléma és van, ahol igen. Ha a családban recesszíven ‘bujkál’ valami génhiba, ez dominánsan megjelenhet az utódokban „vérfertőző” kapcsolat esetén, valamilyen fogyatékosság vagy rendellenesség formájában.
    Persze ilyesmi nem rokon szülők esetében is előfordulhat, csak jóval kisebb gyakorisággal. Erre találták ki a genetikai tanácsadást.
    http://www.webbeteg.hu/cikkek/genetikai_betegseg/4951/genetikai-tanacsadas

  8. 7: Ismétlem, az én témám itt nem a biológia, hanem a társadalommérnökség és a mögötte álló irracionális motivációk. Ez pedig éppúgy igaz a hagyományos szexuális-családi viselkedési normák tudatos szétverésére, a szórakoztatóipari termékekbe burkolt üzenetekre, mint az államok destabilizálására fanatikus terrorszervezetek létrehozásával.

  9. Arma & Observer:
    A 4 gyerekből 3 szellemi fogyatékos, az nyilván egy kiragadott példa. Observer érve OK, valóban a recesszív gének találkozhatnak, de ez ritkán kellemetlen, mert a legtöbb recesszív gén enyhe nemkívánatosságot jelent. Én meg Czeizellel nem értettem egyet 40 éven keresztül sok mindenben. 😀 Nem azt mondtam, hogy a testvérházasság követendő, vagy kívánatos, de a „veszély” messze el van túlozva. Szerintem sokkal több baj származik az időskori terhességből, ahol a petének volt néhány évtizede, hogy kapjon néhány ionizáló részecskét a környezetből. Ami a társadalmi oldalát illeti a témának, bár ez lenne a legnagyobb társadalmi problémánk.

    Arma! Az engineering-et nem szerencsés így lefordítani. Ez esetben jobb lenne a „társadalom formálás”.

  10. 9: ez a legelterjedtebb magyar fordítása. Én utópiaépítésnek nevezném. Vagy falanszterépítésnek.

  11. 10:
    A falanszter jó, de tiltakozna a liberális oldal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük