(1477) Megbolondult időjárás

Tibor bá’ online

 

~q400Az jól ismert tény, hogy az északi sarkvidék felmelegedése kétszer gyorsabb a földi átlagnál. A melegedő sarkvidék következménye a sarki jégmezők zsugorodása, ami a Futó Áramlás (jet stream) szokásos enyhe irányváltozását meredekebbé, de egyúttal lassúbbá változtatja, ami viszont hosszabb és gyakoribb szélsőséges turnusokat okoz Észak Amerikában, Európában és Ázsiában. Lásd az alábbi ábrát.

~q215

A Futó Áramlás (jet stream) az északi féltekén egy 5-6 ezer méter magasságban észlelhető atmoszferikus folyam, aminek igen komoly hatása van a föld időjárására. Az áramlást a sarki hideg levegő és az egyenlítői meleg levegő helycseréje tartja fenn. Az áramlás kelet felé halad a Föld forgásából származó Coriolis erő hatására. Talán felesleges megemlíteni, hogy a Futó Áramlás ereje függ a hideg és a meleg területek közötti hőmérséklet gradienstől. Minél nagyobb a hőmérséklet különbség, annál erősebb az áramlás.

Mint már említettem a sarkvidék gyorsabban melegszik, a jégmezők zsugorodnak, ami csökkenti a hőmérséklet különbséget, így csökken a Futó áramlás ereje is, egészen pontosan az elmúlt 30 év alatt kábé 10 százalékkal. Ennek a lassulásnak az eredménye, hogy egy adott időjárási szélsőség prolongálódik. Most például a nyár végén azt tapasztalhattuk, hogy heteken át volt esős idő Közép Európában. Aztán télen, heteken át volt ködös-hideg idő annak ellenére, hogy délről meleg levegő érkezett (de csak a magasban) Ebből az (is) következhet, hogy valamelyik nyáron több héten át kaphatunk a nyakunkba szélsőséges hőhullámot.

Amerikai megfigyelések szerint 1995-2013 közötti őszi időszakokban 49 százalékkal volt több időjárási szélsőség, mint 1979 és 1994 között. 1980 és 2010 között az évi kábé 400 szélsőség 800-ra növekedett, a Biztosítók szerint.

Ez azt jelenti, hogy okosabban tesszük, ha felkészülünk a megszokottnál szélsőségesebb időjárási anomáliákra, amelyek ráadásul hosszú hetekig is fennmaradhatnak.

_______________________________________________________________
_______________________________________________________________
_______________________________________

29 gondolat erről: „(1477) Megbolondult időjárás

  1. Végre egy nagyon jó és nagyon igaz cikk klíma témában.
    Bár az utolsó bekezdésben írtakkal tisztában van már mindenki (na jó, nem plázacicákra gondoltam).

  2. „Coliolis erő” nem inkább „Coriolis” ? 🙂

  3. 2.Elírásokba itt nem kötünk bele 🙂 .
    A tartós hőhullámoktól jobban tartok mint a monszun jellegű esőzésektől.
    Valahogy jobban irtózok a 42 fokban szalmaszárazságúvá váló fűtől, mint az elrohadó terméstől. Tavaly apró volt és lepotyogott az alma a forróság miatt.Idén rohad és hullik a gyümölcs a változatosság kedvéért.
    Nem tetszik a jövő.Már ami eddig kirajzolódik a trendekből.

  4. 2-3:
    Köszönöm a figyelmeztetést. Valóban nem kötünk bele a hozzászólások elütéseibe, de ez a posztra nem vonatkozik.

  5. Az Emberiség van megbolondulva, pontosabban nem nagyon hagyta a fejlődést érvényesülni, ezért a viselkedése még a régi, csak a technológiánk olyan kb 150 éve, amivel már nem szabadna agyatlanul játszadozni, mert az anyagfelhasználásunk volumene a természeti anyag áramlásokkal összemérhető nagyságrendű lett, így már nem kompenzálja a természeti rendszer az ostobaságainkat, mert egyszerűen képtelen rá. Nem nagyon látom, hogy a bajok sokasodása bárkit is észre térítene, sem lent, sem a vezetői körökben, nekem már nincsenek illúzióim, ahogy Tibor’bának sincsenek. Hogy mi fog történni az élőrendszerrel, az nem az emberi tudatosság által lesz meghatározva, mert az emberiséget a kényelmén kívül semmi nem érdekli…

  6. 3. hídrobbantó:

    „Nem tetszik a jövő.”

    Ne aggódj, nem nagyon lesz jövő, ha ennek a rövid kis ismeretterjesztő videónak igaza van. Számításokkal támasztja alá a megállapításait.

    Az a címe, hogy „Nincs holnap”.:(

  7. 5. Hollósi Szabolcs

    „Az Emberiség van megbolondulva…”

    Nem az emberiség van megbolondulva, hanem a vezetői és az őket vakon szolgáló opportunista tudományos elit.

    Az emberiség a „felvilágosodás” előtt, áldott „tudatlanságban” nem volt ön és közveszélyes.
    A tudomány álcájában tetszelgő sarlatánok most kapkodnak mint Bernát a ménkű után, mert nem tudják ellenőrizni az általuk elindított folyamatokat.
    Én ebbe nem vonnám bele a szélesebb tömegeket, mert nem hogy beleszólása, de sokszor tudomása sem volt arról, hogy mit főznek ki számára a tudomány vegykonyhájában azzal az ürüggyel, hogy neki lesz jó…

  8. Nincs kiút, de van még pár év, úgy 2020-ig (+- 5 év), aztán
    a.) biológiai irtás (túlélési esélyeink a nullához tendálnak, de nyugalom, lesz új világ, csak abban mi alulról szimatoljuk az virágokat)
    vagy
    b.) atomháború (van esély, igaz nagyon kemény és más világ jön, kiemnetele alapján sok esélyes a jövő, lehet a.)-hoz hasonló, de lehet annál sokkal jobb, de az átmeneti idő qurva kemény lesz)
    vagy
    c.) időhúzás, aztán a.) vagy b.)

    Minél előbb beépíti ezt valaki az életébe/életvitelébe, s ennek megfelelpen alakítja át az életét, közösségét, annál jobbak az esélyei.

    A film amúgy kötelező és jó. Olaj kapcsán ajánlom a BITRE-117-et és annak elemzését arról az 5 évről, amely a keletkezése óta eltelt (=azaz jól előrejelzett, sőt a valóság szarabb, mint a BITRE-117 előrejelzése).

    Edited: sokan legyintenek, hogy ha ez a jövő, jöjjön, ha meg kell halni, legyen. Nekik ajánlom figyelmükbe a „nem youtube” oldalakat, lehet megnézni több ezer ember halálát. Nem olyen jó dolog az. Jobb lenne proaktívnak lenni, s maximalizálni az esélyeket.
    (Nem okoskodás ez, de könnyen legyintenek az emberek, ha nem láttak még erőszakos halált, mert a fenti 3 fő verzió mindegyikében sokak úgy fognak elpusztulni, nem ripsz-ropsz gőzzé válni a tűzgömbön belül. De a 3.fokú égési sérülési zónán belül se kellemes a dolog.

    Elnézést a sötét hangulatért, de ezeket nem árt tudni.

  9. 9.Jövőnk

    BITRE-117-el kapcsolatban:
    Nem volt időm végig elolvasni a bitre 117-et, de a 421-edik oldalon van az olajkitermelés million barrel/day-ben (IEA world conventional—million barrels per day Table A7)
    2008-ban ez kb 70 gb volt, idén 2014-ben ez még 70,2030-ban ez még mindig 70(IEA)és 57(Bitre).—Most gondolom ez úgy értendő, hogy ebből még nincs levonva a kitermelésre fordított energia???
    MErt ez alapján még 2040-ben is 57(IEA) és 47(Bitre) van megadva ami ha tisztán kinyerhető az nem is rossz(lenne),csak azt itt nem írja hogy hogy is van ez.Tehát gondolom ebből még lejön a kitermelésre fordított energia és az az 57,47 Gbarrel lehet csak 27,17 lesz?

    Ugyanezen az oldalon a new discovery oszlopban 2024-től 10Gb-t ír,ami növekszik évente 2035-ig.Vajon ezt honnan veszi , hogy majd 2024-től elindulnak új felfedezések??
    ———-
    Másik:
    Azt írják, hogy majd (vagy már most) évente 4%-al csökken majd a kutak hozama,van ahol meg évi 1 millió hordó csökkenést olvastam.A Bitre-ben úgy látom évi nincs évi 1% visszaesés sem kb 2026-ig(bár ezt nem tudom hogy netto vagy brutto olajhozam). Na itt teljesen megzavarodtam, mert ezek ellentmondó adatok:évi 4% csökkenés marha soknak tűnik(azaz 4 év alatt már kb ötödével kevesebb olaj lenne????) Évi 1 millió hordó csökkenés meg marha kevés:gyors számolás:napi 90m hordó*365nap= évi 32850*1millió hordó, namost ha 32850 csökken évi 1-et az pedig marha kevés.Elnézést lehet én értettem félre valamit, de ez kérdés a tisztánlátás végett.

    Persze józan paraszti ésszel végiggondolva elnézve hogy mennyi autó ,repülő császkál inkább a rosszabb forgatókönyv képzelhető el , de akkor sem hiszem hogy évi 4%.Bár 90 millió hordó/nap az olyan (ha 1 hordót 1 méter hosszúnak veszünk..) mintha egymás után raknánk a teli olajoshordókat 90 ezer km hosszan (naponta)!!Ez durván Budapest-Athén távolság 90x.Basszus ezt elképzelni vizuálisan is kurva sok,már elnézést.Így belegondolva nem is értem ,hogy már most hogy a picsába tudnak ennyit kitermelni naponta!

    Ha valaki jártasabb a témában írja meg , kíváncsi lennék a véleményére ,mert a számok picit ellentmondóak ,habár a tény az tény ,csak a tisztánlátás végett jó lenne látni mi a valóság.

  10. még 1 eszembe jutott :
    A tévében ment egy műsor ahol az olaj utáni élet volt , nem tudom mi volt a címe , de ott mutatták hogy lesznek majd algatelepek,amiből olajat csinálnak (pontosan nem emlékszem hogy hogyan ) .Valami elég nagy számot mondott az előállítható mennyiségre .Kérdés hogy ez csak humbuk vagy lehet benne fantázia?

    Elnézést hogy eltértünk a témától ,de Tiborbá bedobhatna néha olajos témát is 😀

  11. Andrew

    Hetesi Zsolt blogján kaphatsz konkrét számokat, láthatsz grafikonokat. Ha az utolsó 5 bejegyzést elolvasod, nagyjából képben leszel.

  12. Andrew a hivatalos adatokba már mindent beleszámolnak, azaz kozmetikázzák, a BITRE-117 pedig a „klasszikus” olajjal számol. Az olajkitermelés lényege a költség, hiába van giga mennyiségű nehéz olaj Venezuelában, ha annak csak egy töredéke termelhető ki 90-100 USD áron való eladásra, a többi szart sem ér, mert dollár ezrekbe kerülne egy bizonyos mennyiség után a per hordó kitermelési költség. Röviden. Az „új amerikai olajcsoda” is egy lufi, még kábé két-három évig, aztán beszakad a buli.

    De, ahogy Feco írja Hetesi Zsolt-ot olvasd. Én a nuke témához és a nemzetközi fegyverpiaci trendekhez, adatokhoz konyítok egy „kicsit”.

  13. 11:
    Nem rég volt olajos téma. A repesztéses kitermelés olyan költséges, hogy az olaj társaságok leválnak róla. Nagyon sokáig nem lesz olaj hiány, csak az ára fog az egekbe szállni.

  14. 14-re Tibor bá, az egekbe sem szállhat…

    WP: Úgy tűnik az olajcsúcs egyik következménye, hogy az olajár egy szűk tartományban kell, hogy mozogjon. Nem mehet túl alacsonyra, mert akkor a drágán termelő kutak üzemeltetése gazdaságtalanná válik, de nem mehet túl magasra sem, mert az a világgazdaságot teheti tönkre.

    CN: Számos elemzés kimutatta, hogy az olajárak nem csökkenhetnek már 85 dollár alá. Ez persze helyről-helyre változik. Egy már meglévő mező Bakkenben 70-75 dolláros olajár mellett is jövedelmező lehet, míg a sarki fúrásokhoz 110 dollár feletti ár szükséges. De a padló valahol 85 dollár körül van.

    De van egy plafon ár is, amit a vásárlók még hajlandóak megfizetni. Véleményem szerint ez 105 dollár a texasi, és 125 dollár a Brent kőolajra. Ez az oka, annak, hogy a kőolajár 2007 óta ebben a szűk tartományban mozog. A kőolajárat ebben a sávban kell tartanunk. Nem túl magasan, hiszen az a keresletet szűntetné meg, és nem is túl alacsonyan, mert az a kitermelésre lenne veszélyes. Hangsúlyozom, mindez nagyon jól egyezik azzal, amit az olajhozam csúcs elmélete előrejelzett.

  15. 15:
    A nyugati mércével mért „szegény” magyarországi tapasztalatok is azt mutatják, hogy bármilyen „lélektani” határt lép át az üzemanyagár, egy-két napos megtorpanás után ugyanannyi fogy, mint előtte. Igen, a szegényebbek 400 Ft/liternél leállítotték az autójukat, de aztán szép lassan visszafanyalogtak rá. Ez lesz 500 forintnál is, 600-nál is, stb. Ha kétszer drágább lesz a vonatjegy akkor is meg fogod látogatni a nagymamát Debrecenbe, legfeljebb ritkábban. Ha a mezőgazdaság drágábban termel, nem fogsz éhen halni, meg fogod venni az élelmiszert, de lesz aki nem, éhezni fog, mint ahogy már ma is sokan éheznek. Ez a szcenárió a valós, nem az, amit te írsz le. A magasabb olajár nem teszi tönkre a gazdaságot per se, hanem csökkenti a termelést, mert csökken a fizetőképes kereslet. ÉSSSSS? Ez a folyamat már tart egy ideje. Hatalmas tömegek lesznek egyre szegényebbek gyakorlatilag mindenütt. Ennek következménye, hogy lassulni fog a kitermelés mert csökken a fizetőképes kereslet. A gazdagok tovább élvezhetik a business as usual-t. (nehézségek ellenére az alatt zavartalanul folyik)

  16. „Ennek következménye, hogy lassulni fog a kitermelés mert csökken a fizetőképes kereslet”

    Ehhez csak annyit lehet hozzátenni, és nem okoskodás, hogy: Ugyan csökken majd a fizetőképes kereslet (pl én 30%-al kevesebbet azutózok) de ugyanakkor pl. Kínában lehet hogy az az 1 milliárd szegény szép lassan elkezd robogóra ülni és neki csak nap fél liter benzin kell (vagy éppen 5-10 lit er az auójába)

    , lesarkítva így az már naponta félmilliárd liter plusz igény. És a sok kicsi sokra megy elven a világnan rengeteg olajfelhasználó van , így az igény szerintem megmarad 80-90 millió hordó/napnál .Pl a szegény is életében egyszer felül a fapados repcsire kipróbálni.Az oké hogy ő felül

    de feelül mellé még a másik több százezer is 1x életében (és pl. egy repülő átlagban „csak” 10.000 liter kerozint eszik:D ) Tehát a kereslet a sok kicsi sokra megy elvén megmarad szerintem.

    Na de majd meglátjuk mi lesz .

  17. 16-ra

    Maximálisan igazad van közlekedés terén, viszont Hetesi azt mondta, h életünk 83%-a kőolajból, földgázból és kőszénből áll, és ez mindenre kihat. Szerintem a belinkelt cikkrészlet sem a közlekedésre szűkít, az ipart és szolgáltatást stb is beleveszi.
    Pl. meglepődve olvastam -már nem tudom hol- a kőszén árának a 40%-át annak kibányászásához felhasznált kőolajszármazékok költsége adja.

  18. 16:

    Tibor bá a komment első felében elhangzott állítások nem teljesen állják meg a helyüket.
    Bizony kevesebb benzin fogy minden drágulás után, és már a válság előtt is megfigyelhető volt egy kereslet visszaesés.
    Az adatok is azt mutatják, hogy 2011-ben 20%-al kevesebb benzin fogyott, mint 2005-ben.
    Nem áll az a tétel, hogy „autózni úgy is kell”. Nem, nem kell és sokan már nem tudják az autót fenntartani. Jó esetben csak berakták a garázsba, rosszabb esetben el is adták.

    Szóval az említett 5-600 Forintos benzinár mellett lényegesen tovább fog csökkenni a benzin fogyasztás is.

  19. 19:
    Nem elég figyelmesen olvastad a szövegem. A fizetőképes kereslet szép lassan csökken, mert aki még teheti az egy-egy „lélektani” határ elérése után leáll, majd újból fogyaszt, de ezek száma folyamatosan egyre kevesebb. Ami a lényeg. A nyersolaj árnál maradva, bizony túl fog lépni a 120-130-150-200-300 dolláros határon, és az autózás olyan kiváltság lesz, mint 1970 előtt.

  20. 20:

    Így van, ez így már világos beszéd, és szerintem is ez lesz a vége, bár azt gondolom a belsőégésű motorok egyre inkább eltolódnak majd az elektromos felé, de az árak akkor is magasan maradnak, illetve a jelenleg nagyon drága elektromos autó nem lesz lényegesen olcsóbb.

  21. 7, Attila (PV):

    „Az emberiség a “felvilágosodás” előtt, áldott “tudatlanságban” nem volt ön és közveszélyes.”

    Én ezzel nem értek egyet.

    Idézek a „bibliámból”:

    „… Nem meglepő hát, hogy a hawaii bennszülöttek vagy a maorik felháborodnak a paleontológia azon felfedezésétől, hogy őseik Hawaii és Új-Zéland madárfajainak felét kiirtották, az amerikai indiánok pedig attól, hogy az anaszázik kezétől a mai USA délnyugati részén eltűnt minden erdő. …” (Jared Diamond, Összeomlás)

    Egyszerűen csak nem voltak elegen, és bénább eszközökkel rendelkeztek, így lassabban haladtak -tudatlanul- a „cél” eléréshez 🙂

  22. 22:
    Igazad van. Az Ember mindig felelőtlen, ön és közveszélyes volt, csak a technológiája és létszáma elenyészett a Földhöz képest. Na, ezt mos utolértük.

  23. 22-23

    Azt hiszem ez már volt téma vagy hasonló, csak egyszerűen nem tudom feloldani magamban a paradoxont.

    Sokan hisznek a tudatos teremtésben és ha mondjuk így van, akkor borzasztóan leegyszerűsítve isten megteremtette a káposztát, majd a kecskét és várta mi fog történni…
    holott eleve kódolva van a történetbe, hogy a kecske felzabálja a káposztát.
    Az emberbe is kódolva van ez, ahová jutott. Akkor ennek most mi értelme volt?
    Azért a mélyen vallásosak ezt nem tudom hogy magyarázzák meg saját maguknak.

  24. 24:
    Erlich és Hata 605 higany vegyületet próbált ki a szifilisz gyógyítására. Hiába? Mi értelme volt? Nem érdekelte őket, folytatták. A 606.-ból lett a Salvarsan, ami végre áttörés volt. Nem kellett többé vérbajban elrohadni. — utánunk az evolúció folytatni fogja, mondjuk a svábbogárral. Ki tudja, mi lesz a vége? 😀

    A mélyen vallásosak? Ugyan már! —- Isten útjai kifürkészhetetlenek. (mindenre van válaszuk)

  25. 25:

    Ez igaz 😀

    Csak hát Isten ugye saját képmására teremtette az embert, na most az ember, mint már tudjuk baromira félresikerült egy teremtmény. Az egyetlen élőlény, amely képtelen együtt élni a természettel. Ez már egy bazi nagy paradoxon. Az, hogy ki is írtjuk a föld nevű bolygót… hát keresztény szempontból elég elfuserált dolog. Majd meggyónjuk? 😀

    Hogy mi lesz a vége azt valóban nem tudhatjuk.

  26. Hát a helyzet nem egyszerű! A rendszer nem sérül(het), csak egy faj fog eltűnni az univerzumból. Bár humanoid fajok még maradnak bőven, csak nem ovisok.
    Mikor pár éve belekeveredtem ebbe a témába nem tudtam mi a lényeg, most sem. Egy biztos: nem a következmények boncolgatása! Fajunk kipusztulása és saját magunk halála nem egy könnyen feldolgozható kérdés egyikünk számára sem. Gondoljunk szeretteink elvesztéséből eredő érzelmi krízisek zűrzavarára stb.

    Higgyétek el, érdemes más dolgokkal is foglalkozni, mert egyedül az a tudás számít ami részben a halált is átívelheti. Pl. a halállal is lehet foglalkozni, úgyis lassan aktuálissá lesz. Ennek legalább kicsiny ismerete nélkül ugyanis maga az élet sem igazán érthető. Vagy az az önpusztító emberi psziché amely pont a halál és elmúlás miatti (mint ismeretlen) félelmében követi el észbontó baromságait. Baromságait mely ezen a kapzsi öncélúságon keresztül okozza a következményeket.
    Nem, nem kell meghalni idő előtt senkinek, az sehova se vezetne:-).
    De a félelmek felismerése sokat segíthet.
    A mélyen vallásosság is dogmatikus lehet, mint azt jól látjátok. És ráadásul-az esetek többségében- öncélú. Én majd-mivel jófiú és vallásos vagyok- üdvözülök. Olcsó remények. Én nem az efajta halál utáni életben reménykedőkről beszélek, mert azok nem csinálnak mást mint akik atombunkereket építenek(talán csak nincs annyi pénzük:-)Vagyis biztosítani akarják magukat. Nem fog sikerülni:-)! De az biztos, hogy mindenki hülye aki tapasztalat híján kizárja a lélek, a tudatfolytonosság létét.

    Mondhatjuk, hogy persze meg aha, de majd tényleg meglátjuk. És lehet hülyének nézni(nem igazán zavar), de tudom miről beszélek. Ez persze leszarandó, én is leszarom. De ez egyfajta tudati evolúció. Az egység és az ezt összetartó kohéziós erő, a szeretet erősítése az egyetlen út.
    Ez nem idealizmus és valamifajta spirituális maszlag,bár ha úgy tetszik felcímkézheted akárminek(bár így csak saját dogmáidat erősíted, miközben nekem tulajdonítod azt).

  27. 27. Balázs

    Mit kapsz te mindjárt Tibor bá’tól a lélek, meg a „szeretet erősítése” miatt… 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük